Ti si agraficna i disleksicna?Connaisseur Karlin wrote:da, i !? kakve to veze ima sa mojom izjavomkonoplja wrote:Govor mrznje i negiranje holokausta podljeze zakonskom kaznjavanju u mnogim jurisdikcijama.Connaisseur Karlin wrote:
zrtve su stvarne , da podvucem, ne, nisu izmisljene
Danasnji "feminizam"
- konoplja
#6776 Re: Danasnji "feminizam"
-
Alles-Tamam
#6777 Re: Danasnji "feminizam"
Pa s obzirom da ne živim više u Bosni, nego u Njemačkoj manje više na sedmičnoj bazi se susrećem sa nekim protestom, šetnjom ili sličnom manifestacijom na ulicama i "zahtjevi" su više nego debilni.Connaisseur Karlin wrote:Gdje su dansanji muskrarci ugozeni feminizmom? Budi konkretanAlles-Tamam wrote:Današnji feminizam nije ništa drugo osim otvorene mržnje prema muškarcima
Od nekakvih kvota na šefovskim pozicijama do promjene himne i mali milion drugih još glupljih želja.
- sinuhe
#6778 Re: Danasnji "feminizam"
Cesto su ambasadori zapadnih drzava u BiH zene. Npr. https://www.klix.ba/vijesti/bih/ambasad ... /191104101
Mozda nema veze sa feminizmom a mozda i ima obzirom na progresivnu ulogu Zapada u BiH. Neko ce naravno vec reci da i mi imamo Biseru Turkovic
Mozda nema veze sa feminizmom a mozda i ima obzirom na progresivnu ulogu Zapada u BiH. Neko ce naravno vec reci da i mi imamo Biseru Turkovic
- Connaisseur Karlin
#6779 Re: Danasnji "feminizam"
to nije adekvatan odgovor na moje pitanjekonoplja wrote:Ti si agraficna i disleksicna?Connaisseur Karlin wrote:da, i !? kakve to veze ima sa mojom izjavomkonoplja wrote:
Govor mrznje i negiranje holokausta podljeze zakonskom kaznjavanju u mnogim jurisdikcijama.
- Connaisseur Karlin
#6780 Re: Danasnji "feminizam"
a zasto muskarci ne protestujuAlles-Tamam wrote:Pa s obzirom da ne živim više u Bosni, nego u Njemačkoj manje više na sedmičnoj bazi se susrećem sa nekim protestom, šetnjom ili sličnom manifestacijom na ulicama i "zahtjevi" su više nego debilni.Connaisseur Karlin wrote:Gdje su dansanji muskrarci ugozeni feminizmom? Budi konkretanAlles-Tamam wrote:Današnji feminizam nije ništa drugo osim otvorene mržnje prema muškarcima
Od nekakvih kvota na šefovskim pozicijama do promjene himne i mali milion drugih još glupljih želja.
-
Guadalajara
#6781 Re: Danasnji "feminizam"
boje se zenaConnaisseur Karlin wrote: a zasto muskarci ne protestuju
- Connaisseur Karlin
#6782 Re: Danasnji "feminizam"
ili su lijeniGuadalajara wrote:boje se zenaConnaisseur Karlin wrote: a zasto muskarci ne protestuju
-
Guadalajara
#6783 Re: Danasnji "feminizam"
nemaju samopouzdanjaConnaisseur Karlin wrote:ili su lijeniGuadalajara wrote:boje se zenaConnaisseur Karlin wrote: a zasto muskarci ne protestuju
-
Alles-Tamam
#6784 Re: Danasnji "feminizam"
@Connaisseur Karlin
Zato što sam siguran da 99,9% muškog življa boli desno mudo jel se u himnoj spominje zemlja naših očeva ili zemlja naših majki.
Jer muškarca bole brige dal se za neki posao kaže vozač autobusa ili vozačica autobusa.
Mora ti baš biti dosadno u životu da izadjes za takve stvari na ulicu.
Zato što sam siguran da 99,9% muškog življa boli desno mudo jel se u himnoj spominje zemlja naših očeva ili zemlja naših majki.
Jer muškarca bole brige dal se za neki posao kaže vozač autobusa ili vozačica autobusa.
- Connaisseur Karlin
#6785 Re: Danasnji "feminizam"
svasta pomaloGuadalajara wrote:nemaju samopouzdanjaConnaisseur Karlin wrote:ili su lijeniGuadalajara wrote: boje se zena
- Connaisseur Karlin
#6786 Re: Danasnji "feminizam"
pa jeste cudno ako se spomene iskljucivo zemlja oceva, a ne i zemlja majki , trebajuu obojeAlles-Tamam wrote:@Connaisseur Karlin
Bog je u originalnim izvorima srednjeg roda, ali je , zamisli, odjednom postao muskog roda , a to se nije desilo slucajno
-
Alles-Tamam
#6787 Re: Danasnji "feminizam"
Connaisseur Karlin wrote:pa jeste cudno ako se spomene iskljucivo zemlja oceva, a ne i zemlja majki , trebajuu obojeAlles-Tamam wrote:@Connaisseur Karlin
Mora ti baš biti dosadno u životu da izadjes za takve stvari na ulicu.![]()
Bog je u originalnim izvorima srednjeg roda, ali je , zamisli, odjednom postao muskog roda , a to se nije desilo slucajno
Zbog toga ti i govorim, veliku većinu muškaraca zaboli neka stvar jel bog muško žensko drvo ili zid.
A isto tako i jel zemlja majki očeva ili deda nana.
Današnji feminizam se pogubio u moru debilnih pokreta od kojih većina nema nikakvog stvarnog značaja, neka bude isključivo zemlja majki ako biti manje nasilja nad ženama bilo gdje na svijetu, neka me od sutra zovu prodavačica ili frizerka ako te ti od toga biti bolje.
Općenito mi je debilna ta borba gendera, bori se isključivo za sebe i pomozi onima oko sebe.
- piupiu
#6788 Re: Danasnji "feminizam"
Je l' ovo ozbiljno pitanje? 45 godina sistemskog socijalizma je jedan pozitivan, ali, nažalost, historijski prekratak intermezzo da bi se preobrazilo jedno društvo koje je iz feudalizma i potpunog (fizičkog, simboličkog i svakog drugog) odsustva žene iz javne sfere bukvalno i/uskočilo u najekstremniji izraz modernosti.Škobo Habu wrote:Ako je to tako zašto su onda balkanska društva među najpatrijahalnijim društvima u Evropi?
-
Škobo Habu
#6789 Re: Danasnji "feminizam"
Tvoja hipoteza je šuplja k'o sito.Connaisseur Karlin wrote:
Šta ćemo sa svim onim Majkama-Kraljicama koje su sinove zemlje slali u pokolje i ratove?
Šta ćemo sa historijskim likovima tipa Bloody Mary, Eržebet Batory?
Šta ćemo sa vladarkama tipa kraljice Ranavalone, vladarkom Madagaskara iz 19. stoljeća koje je za šest godina valadavine pogubila 2,5 miliona stanovnika vlastite zemlje. Pola stanovništva!?
Jesu li njihove žrtve stvarne?
-
Škobo Habu
#6790 Re: Danasnji "feminizam"
piupiu wrote:
Je l' ovo ozbiljno pitanje? 45 godina sistemskog socijalizma je jedan pozitivan, ali, nažalost, historijski prekratak intermezzo da bi se preobrazilo jedno društvo koje je iz feudalizma i potpunog (fizičkog, simboličkog i svakog drugog) odsustva žene iz javne sfere bukvalno i/uskočilo u najekstremniji izraz modernosti.
Napisano je samo dokaz da svaka transformacija društva zahtjeva određene procese koji ponekad traju stoljećima.
Sad je po tebi neozbiljno postaviti pitanje na tu temu?
-
Škobo Habu
#6791 Re: Danasnji "feminizam"
Konformizam? Govorimo o teenagerima koji su na pragu adolescencije? Šta oni znaju o pojmu konformizma?Gojeni H wrote:
Nije u pitanju afinitet vec konformizam, sa unaprijed odredjenim ulogama. Jos malo nedostatka volje i samopouzdanja I formula za potpune curke je tu
I zašto sve automatski svaljivati na porodicu?
Šta je sa obrazovanjem, šta je politikom, šta je uticajem mediija, šta je sa društvom u cjelini?
- wewa
#6792 Re: Danasnji "feminizam"
ko kaze da je SFRJ bila Utopija za zene?Gojeni H wrote:wewa wrote: zene tog perioda nisu morale biti feministkinje jer je u drustvu bilo dovoljno feministkinja ciji se glas cuo. apsurdno, ali su se vise postovala zenska ljudska prava nego danas.
tuga je i zalost sto se u 21. stoljecu moramo vracati na same pocetke - vidjeti pod sve rasprostranjenijom tendencijom ka zabrani abortusa, recimo.![]()
Kad si zadnji put gledala bezvezan jugoslovenski film, a ne da ih nije bilo? Scena sa radnog mjesta, nevjerstvo, zena kurva ... totalno ponizenje. Nasilje kod kuce bi zahtijevalo posebno istrazivanje.
Mit o sticanju i branjenju prava zena je nastao iskljucivo radi nasilnog skidanja zara muslimankama, I tacka.
Manji pomaci tu i tamo, kakav crni feminizam u SFRJ
no:
zakonom se, nazalost, rijetko kad mijenja mentalitet.Osim prava glasa, žene su u socijalizmu dobile još nekoliko važnih zakonskih mogućnosti.
Kroz zakon o braku (1946) izjednačen je položaj žena i muškaraca u braku, zakonima iz oblasti porodičnog prava iz 1947, izjednačena su prava bračne i vanbračne djece, zakonom o socijalnom osiguranju uvedeno je i osiguranje za sve rizike, što je obuhvaćalo i plaćeno porodiljsko odsustvo i ostvarivanje prava na penziju pod istim uslovima i za žene i za muškarce, iako su žene ranije odlazile u penziju. Pravo na abortus je omogućeno zakonom iz 1951, a Ustavom iz 1974. ženi se garantuje puno pravo na slobodno rađanje, a od 1977. dozvoljen je abortus bez ikakvih ograničenja do deset nedelja starosti ploda. U tadašnje jugoslovensko zakonodavstvo ugrađene su sve međunarodne konvencije koje se odnose na položaj žene.
- Banksy
#6793 Re: Danasnji "feminizam"
Upravo tako. Samo eksperiment i pokušaj koji je za rezultat imao tek nekoliko osviještenih i prosvijećenih generacija, a da bi se nakon svjetla demokracije vratilo na fabričke postavke najprimitivnijih i najpatrijahalnijih društava u Evropi.piupiu wrote:
Je l' ovo ozbiljno pitanje? 45 godina sistemskog socijalizma je jedan pozitivan, ali, nažalost, historijski prekratak intermezzo da bi se preobrazilo jedno društvo koje je iz feudalizma i potpunog (fizičkog, simboličkog i svakog drugog) odsustva žene iz javne sfere bukvalno i/uskočilo u najekstremniji izraz modernosti.
zakonom se, nazalost, rijetko kad mijenja mentalitet
- vjeshalica
#6794 Re: Danasnji "feminizam"
ali su mnoge stvari ostale bez ugrađivanja u zakon koji se tiču nekih zaostalih stvari u društvu kad su u pitanju ravnopravnosti žena
i dalje imam stajalište,da dobar dio diskriminacije dolazi i od žena jer su potpuno pogrešno vasspitane i ugrađeni su im pogrešni svjetonazori u životu
dakle okolina ih je transformisala potpuno pogrešno
i dalje imam stajalište,da dobar dio diskriminacije dolazi i od žena jer su potpuno pogrešno vasspitane i ugrađeni su im pogrešni svjetonazori u životu
- Bloo
- Globalna šefica
#6795 Re: Danasnji "feminizam"
I mi u 21. stoljecu krecemo from the scratch...da transformisemo drustvo...Škobo Habu wrote:piupiu wrote:
Napisano je samo dokaz da svaka transformacija društva zahtjeva određene procese koji ponekad traju stoljećima.
Sad je po tebi neozbiljno postaviti pitanje na tu temu?
Jeste dokaz, ali zasto smo nakon nestanka socijalizma i pobjede znaseveckoga uradili korak unatrag?
Hrvati su vise nego bolan primjer, sa svojim simpozijima ginekologa koje organizira Crkva, sa Markickom, sa porastom broja femicida, sa otporom prema IK....
- Bloo
- Globalna šefica
#6796 Re: Danasnji "feminizam"
Da, svi smo mi, a i one, produkt drustva i porodice.vjeshalica wrote:ali su mnoge stvari ostale bez ugrađivanja u zakon koji se tiču nekih zaostalih stvari u društvu kad su u pitanju ravnopravnosti žena
Nekima je mozda nejasno zasto se takve zene ne otrgnu od toga, ali tesko je kada si kondicioniran, nemas pristupa informacijama, ne zelis jer smatras da je to jedini pravi poredak stvari ..
- Bloo
- Globalna šefica
- vjeshalica
#6798 Re: Danasnji "feminizam"
one neće da mijenjau svjetonazore svoje iako imaju prilikuBloo wrote:Da, svi smo mi, a i one, produkt drustva i porodice.vjeshalica wrote:ali su mnoge stvari ostale bez ugrađivanja u zakon koji se tiču nekih zaostalih stvari u društvu kad su u pitanju ravnopravnosti žena
Nekima je mozda nejasno zasto se takve zene ne otrgnu od toga, ali tesko je kada si kondicioniran, nemas pristupa informacijama, ne zelis jer smatras da je to jedini pravi poredak stvari ..
ali one cijeli život više nisu samostalne
cijeli život je jedna obična njihova formalnost i žive po šablonu i ništa ne čine da ga promijene,ja to iz iskustva sa takvim osobama govorim, mnogo sam sretala žena koje u svojim 40tim 50tim pa i 30tim smatraju neke stvari sasvim ok,što realno nisu i što su prevaziđene kad se gleda iz perspektive nomralnog čovjeka
ja nam lično primjer osobe ženske koja je cijelu srednju školu (u mojoj generaciji) uspjela završiti sa jednom sveskicom u tašni,i kutijama cigara
kuka danas nakon toliko vremena što nije bila pametnija,kaže i ona sama
udata 2 djece za vratom,seljačina od muža,njeni isto ograničeni ko kutija šibica, dana nema staža, inako je ulupali u mozak da nizašta nije sposobna, i vako kad se sretnemo ispričamo se normala, i uvijek komentar "da sam bila pametna,da sam barem nešto završila od škole sad bi ija imala makar neki solidni prosjek", al jebiga ona je sa dvojkom prolazila sa nepunih 19 se udala,i to za lika koji je totalno zagoreni zatucanik, i uglavnom jedna nezdrava porodica i ne možeš očekivati da njena djeca budu nešto ekstra bolja od nje ili njenog muža tj-oca
žene definitivno ne ulažu u sebe
feminizam je uložiti kvalitetnp u sebe, i operisati se od ruke majke koja pogrešno podiže kćerku i oca/brata koji to isto radi, e ne furati neke američke slogane da zene mogu raditi pod zemljom i slicno
tek tada možemo reći da je neki napredak u društvu
-
Škobo Habu
#6799 Re: Danasnji "feminizam"
Zašto?Bloo wrote: I mi u 21. stoljecu krecemo from the scratch...da transformisemo drustvo...
Jeste dokaz, ali zasto smo nakon nestanka socijalizma i pobjede znaseveckoga uradili korak unatrag?
Hrvati su vise nego bolan primjer, sa svojim simpozijima ginekologa koje organizira Crkva, sa Markickom, sa porastom broja femicida, sa otporom prema IK....
Prvenstveno što je ono o čemu govoriš, a to su prva žena, njihova emacipacija, sama uloga u društvu, u bivšoj Jugoslaviji doprlo do najvećih urbanih centara. U provniciji je više-manje ostalo sve isto. Tradicionalni način života je i dalje funkcionisao na istom onom patrijahalnom sistemu vrijednosti, žene su trpile sve i svašta, macho muškarac iz okoline Zenice se nije nešto posebno razlikovao od istog iz Like ili sa sjevera Crne Gore.
Krvana osveta je i dalje bila prisutna, kao rediciv plemenskog sustava, žene su preuzimale ulogu muškarca kako je nalagao moralni kodeks, nekima od njih partijarhat nije dozvoljavao da rade, djevojčicama da se školuju.
Tebi baš nedostaje mnogo toga da upotpuniš tu sliku stanja ženskih prava u Jugoslaviji. Na primjer, uporediti položaj žene na Kosovu i položaj žene u Sloveniji u to doba?
Prosjek godina sa koliko su se udavale, zasnivale porodicu, socijalni status, da li su bolje plaćene od muškaraca? Znači, to zahtjeva jedno sveobuhvatno i komplerksno istraživanje da bi se moglo govoriti o njihovom položaju.
Eto, to bi bio neki odgovor na tvoje pitanje zašto se vraćamo unatrag.
Nacionalnom konceptu '90-ih godina je bilo lako da sve vrijednosti patrijahata ustoliči preko noći, jer je kompletna zemlja bila ovlaš urbanizovana, educirana, osvještena i formalizovana.
Mit o "bratstvu-jedinstvu", baš kao i mit o nekom napretku na polju emancipacije žena, pokazao je sve svoje manjkavosti.
- Connaisseur Karlin
#6800 Re: Danasnji "feminizam"
moja izjava nije hipotezaŠkobo Habu wrote:Tvoja hipoteza je šuplja k'o sito.Connaisseur Karlin wrote:
Šta ćemo sa svim onim Majkama-Kraljicama koje su sinove zemlje slali u pokolje i ratove?
Šta ćemo sa historijskim likovima tipa Bloody Mary, Eržebet Batory?
Šta ćemo sa vladarkama tipa kraljice Ranavalone, vladarkom Madagaskara iz 19. stoljeća koje je za šest godina valadavine pogubila 2,5 miliona stanovnika vlastite zemlje. Pola stanovništva!?
Jesu li njihove žrtve stvarne?