Tatjanaspreca wrote:KojaMaraschino wrote:Prije bi rekao da Sprecu ona jos drzi.![]()
juga 1950.-1990.
- Maraschino
#6776 Re: juga 1950.-1990.
- spreca
#6777 Re: juga 1950.-1990.
ma znam...ali koja 1 2 3 4 5 6Maraschino wrote:Tatjanaspreca wrote:KojaMaraschino wrote:Prije bi rekao da Sprecu ona jos drzi.![]()
-
detroit-mercy
#6778 Re: juga 1950.-1990.
Kako nije, kad tvrde da je bila drzava blagostanjaspreca wrote:Ovdje mi ne branimo yugu i ne poredimo sa zapadom jer i nije bila na tom nivou...ovdje uglavnom ide "rat" Yuga i ovo danas ,sto ja iskreno nemogu uporediti ni sa cime ..cak ce nas uskoro i nerazijene zemlje afrike poceti obilaziti....ja ne vidim nista dobro danas kod nas a nema ni naznaka da ce nuskoro biti boljekiligonzales wrote:Neko moje misljenje je da je to generiranje straha tada od necije invazije i cuvalo Jugu tog nekog unutrasnjeg razdora, a da se u stvarnosti pokazalo da smo mi vise imali neprijatelja unutar same drzave, nego van nje.spreca wrote: Sa ove distance izgleda da je to bila nepotrebna i suluda investicija, ali u to vrijeme je bilo sve drugacije ...Imali smo ruse stalno za vratom koji su htjelida nas vide u Varsavskom paktu..bugari stalno sa pretenzijama ka Makedonij..cak nam Je i Enver hodza prijetio sa jednim tenkom...da sve to nije unisteno danas Bihacka baza nebi mala cijenu....mislim na Zeljavu
Ono sto je po meni od Juge bilo stvarno lose, a sto je definitivno moglo otici korak dalje je cestovna infrastruktura i losa kvaliteta zivota na selu. Pomjeris se 20 kilometara dalje od nekog veceg grada i vec imas losu elektricnu infrastrukturu, vodovodnu, redukcije, makadam i ostale zajebancije, a nemas nista sto bi jednog takvog covjeka moglo zadrzati u takvom mjestu, a moglo bi mu popraviti barem malo kvalitetu zivota u takvoj sredini.
Najace su mi price ovih rodjaka i neke starije raje kad pricaju kako im je u selo stigao prvi tv, pa se ispred kuce domacina skupi selo da bi nesto pogledali
- Maraschino
#6779 Re: juga 1950.-1990.
i meni.spreca wrote:ma znam...ali koja 1 2 3 4 5 6Maraschino wrote:Tatjanaspreca wrote: Koja![]()
....meni su one sve iste
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6780 Re: juga 1950.-1990.
Evo ja znam iz prve ruke, ne od punca, sta te zanima?detroit-mercy wrote:uglavnomja wrote:zanimjivo ... i moj stari je radio u tim zemljama, a svabe je spominjao samo u varijanti kad je isao poslom u njemacku
a korejanci![]()
ne znam, mozda ti pricas o samom kraju 80-ih, pocetku 90-ih?
uostalom nije nemoguce, nije mogla juga sve pokriti, ni ljudstvom ni tehnikom ni teritorijalno.
samo je pitanje ko je dobijao mrvice![]()
![]()
Pa pitaj starog onda kada su bratu Hakije Turajlica oteli zenu i kcerku u LibijiIsto pitaj kako su izgledali kampovi gdje su boravili Jugosi a kako su izgledali kampovi gdje su bili Nijemci, Japanci, Koreanci i dr. Energoinvest je bio dobro firma ali ovo sad vec poprima mitoloske razmjere
, a u Energoinvestu, sto rece punac umene krao je ok je stigo i koliko je mogo, zavisno od pozicije
. Nasa posla, malone se toga promijenilo
-
kiligonzales
#6781 Re: juga 1950.-1990.
Ajde od Afrike barem jos imamo brzi internet.spreca wrote: Ovdje mi ne branimo yugu i ne poredimo sa zapadom jer i nije bila na tom nivou...ovdje uglavnom ide "rat" Yuga i ovo danas ,sto ja iskreno nemogu uporediti ni sa cime ..cak ce nas uskoro i nerazijene zemlje afrike poceti obilaziti....ja ne vidim nista dobro danas kod nas a nema ni naznaka da ce nuskoro biti bolje
Sve ima svojih vrlina i mana pa i Juga, svakako je bila bolja od ovoga sto sada imamo, posto smo mi nenormalniji danas, nego sto smo bili juce i da ovakve drzave nestane, to nebi rijesilo brige narodima i donjelo vecu kvalitetu zivota ovdje jer se mi ne zelimo baviti rijesavanjem nasih problema, vec samo vjecitim konstatacijama istih. Isto kao sto ni raspad Jugoslavije nije rijesio sve nase probleme, tesko da ce i raspad BiH rijesiti sve njene probleme. Problem je sto je mahom kurcenje zauzelo centralno mjesto u nasim balkanskim politikama i nek komsija crkne samo da je nama dobro jer ono s kravom vise nije fora. Kada imas politike u kojim niko ne zeli biti ravnopravan, vec zeli biti nadmocniji, onda i dobijes ovu sliku drustva. Kad niko ne zeli zajedno graditi, onda dobijes more pojedinaca koji su spremni razvaliti ono sto je zajednicki sagradjeno do danas. Napretka i da ima ko bi ga realno vidio.
- spreca
#6782 Re: juga 1950.-1990.
Ako poredimo sa ovim danas sta imamo u svakom pogledu, jeste bila zemlja blagostanja....necemo sad poturati internet ,mobilnu telefoniju kao sad imamo a tad nije bilodetroit-mercy wrote: Kako nije, kad tvrde da je bila drzava blagostanja. Energoinvest i ostali koncerni razvaljivali, svi isli na more 4 sedmice a skijanje 2, minimum
Jugu i BiH ne možeš porediti, razloga imaš jedno najmanje dvadesetak i iluzorna su ta poredjenja. Dovoljno je krenuti samo od veličine, preko modela upravljanja pa nadalje .
-
detroit-mercy
#6783 Re: juga 1950.-1990.
Bas si radio za Energoinvest u doba Jugoslavije_BataZiv_0809 wrote:Evo ja znam iz prve ruke, ne od punca, sta te zanima?detroit-mercy wrote:uglavnomja wrote:zanimjivo ... i moj stari je radio u tim zemljama, a svabe je spominjao samo u varijanti kad je isao poslom u njemacku
a korejanci![]()
ne znam, mozda ti pricas o samom kraju 80-ih, pocetku 90-ih?
uostalom nije nemoguce, nije mogla juga sve pokriti, ni ljudstvom ni tehnikom ni teritorijalno.
samo je pitanje ko je dobijao mrvice![]()
![]()
Pa pitaj starog onda kada su bratu Hakije Turajlica oteli zenu i kcerku u LibijiIsto pitaj kako su izgledali kampovi gdje su boravili Jugosi a kako su izgledali kampovi gdje su bili Nijemci, Japanci, Koreanci i dr. Energoinvest je bio dobro firma ali ovo sad vec poprima mitoloske razmjere
, a u Energoinvestu, sto rece punac umene krao je ok je stigo i koliko je mogo, zavisno od pozicije
. Nasa posla, malone se toga promijenilo
- spreca
#6784 Re: juga 1950.-1990.
kiligonzales wrote:
Ajde od Afrike barem jos imamo brzi internet.
Sve ima svojih vrlina i mana pa i Juga, svakako je bila bolja od ovoga sto sada imamoCode: Select all
:thumbup: :lol: ima nade za nas, posto smo mi nenormalniji danas, nego sto smo bili juce i da ovakve drzave nestane, to nebi rijesilo brige narodima i donjelo vecu kvalitetu zivota ovdje jer se mi ne zelimo baviti rijesavanjem nasih problema, vec samo vjecitim konstatacijama istih. Isto kao sto ni raspad Jugoslavije nije rijesio sve nase probleme, tesko da ce i raspad BiH rijesiti sve njene probleme. Problem je sto je mahom kurcenje zauzelo centralno mjesto u nasim balkanskim politikama i nek komsija crkne samo da je nama dobro jer ono s kravom vise nije fora. Kada imas politike u kojim niko ne zeli biti ravnopravan, vec zeli biti nadmocniji, onda i dobijes ovu sliku drustva. Kad niko ne zeli zajedno graditi, onda dobijes more pojedinaca koji su spremni razvaliti ono sto je zajednicki sagradjeno do danas. Napretka i da ima ko bi ga realno vidio.Ma meni je najsmjesnije i nekako zalosno sto za stanje u BiH krivimo Yugu a nikako sebe koji nista ne cinimo da to izmjenimoVise se bavimo onim sto su politicari rekli, nego samima sobom.
U moru loseg, ko se vise sjeca neke pozitivne i lijepe price i vijesti?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6785 Re: juga 1950.-1990.
Slusaj ti puncadetroit-mercy wrote: Bas si radio za Energoinvest u doba Jugoslavije
-
Fudo387
#6786 Re: juga 1950.-1990.
Ne znam sto sam mislio da si ti puno mladji._BataZiv_0809 wrote:Slusaj ti puncadetroit-mercy wrote: Bas si radio za Energoinvest u doba Jugoslavije
Cuj radio u Energoinvestu, golemo.
-
detroit-mercy
#6787 Re: juga 1950.-1990.
Nije, radnici koji rade u textilnoj sada i onda isti kurac, isto tako u dosta drugih grana. Ovi u Bingu su najebali jer nema vise prijašnje kradje, od trgovaca nije bilo većih lopovaspreca wrote:Ako poredimo sa ovim danas sta imamo u svakom pogledu, jeste bila zemlja blagostanja....necemo sad poturati internet ,mobilnu telefoniju kao sad imamo a tad nije bilodetroit-mercy wrote: Kako nije, kad tvrde da je bila drzava blagostanja. Energoinvest i ostali koncerni razvaljivali, svi isli na more 4 sedmice a skijanje 2, minimum
Jugu i BiH ne možeš porediti, razloga imaš jedno najmanje dvadesetak i iluzorna su ta poredjenja. Dovoljno je krenuti samo od veličine, preko modela upravljanja pa nadalje .
![]()
.....danas ako i imamo nesto to moramo zahvaliti dijaspori a ne onima koji vode ovu napacenu zemlju
- spreca
#6788 Re: juga 1950.-1990.
Koje radio u Energoinvestu pa jos vani zasluzuje neko uvazenjeFudo387 wrote:Ne znam sto sam mislio da si ti puno mladji._BataZiv_0809 wrote:Slusaj ti puncadetroit-mercy wrote: Bas si radio za Energoinvest u doba Jugoslavije
-
RtrnOfSalisbury
#6789 Re: juga 1950.-1990.
evo sanse da se evociraju uspomene i spomene jos jedan giganat: ei nis. nedje u arhivi imam intervju jednog od njiovije menadjera kad je izmislit video rekorder. kae: mi smo spremni da izlecemo sa vlastiti video rekorder, imamo svi kapaciteti i preduslovi, svi dijelovi domaci osim video glooove, nju bi uvozili a sve ostalo domace. cijena? prava sitnica: 51000 necega, a navodno u inostranstvu je to kostalo 17 000 necega. da sam mogo zbog markentiskije razloga dao bi mu ime: yugorekorder.
-
detroit-mercy
#6790 Re: juga 1950.-1990.
Jesi li radio za Energoinvest u ta doba, kratko i jasno_BataZiv_0809 wrote:Slusaj ti puncadetroit-mercy wrote: Bas si radio za Energoinvest u doba Jugoslavije
-
detroit-mercy
#6791 Re: juga 1950.-1990.
Bato se nije ni u jajima mučko tada ali bi htio ko da ga pitamo nestospreca wrote:Koje radio u Energoinvestu pa jos vani zasluzuje neko uvazenjeFudo387 wrote:Ne znam sto sam mislio da si ti puno mladji._BataZiv_0809 wrote: Slusaj ti punca
-
Fudo387
#6792 Re: juga 1950.-1990.
Napravili su oni njega, sam’ sto si trebao pet dobrih momaka da ga uneses u kucu, k’o regal.RtrnOfSalisbury wrote:evo sanse da se evociraju uspomene i spomene jos jedan giganat: ei nis. nedje u arhivi imam intervju jednog od njiovije menadjera kad je izmislit video rekorder. kae: mi smo spremni da izlecemo sa vlastiti video rekorder, imamo svi kapaciteti i preduslovi, svi dijelovi domaci osim video glooove, nju bi uvozili a sve ostalo domace. cijena? prava sitnica: 51000 necega, a navodno u inostranstvu je to kostalo 17 000 necega. da sam mogo zbog markentiskije razloga dao bi mu ime: yugorekorder.
- spreca
#6793 Re: juga 1950.-1990.
Znam...i ovo se i ne odnosi na Batu, negona onu Fudinu rijec ggolemodetroit-mercy wrote: Bato se nije ni u jajima mučko tada ali bi htio ko da ga pitamo nesto
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6794 Re: juga 1950.-1990.
To uopste nije tema nego si poletio da pricas o kampovima koje nisi vidiodetroit-mercy wrote:Jesi li radio za Energoinvest u ta doba, kratko i jasno_BataZiv_0809 wrote:Slusaj ti puncadetroit-mercy wrote: Bas si radio za Energoinvest u doba Jugoslavije
Evo ja sam dole proveo 5 godina, spavao u kampovima od Tripolija na zapadu preko Misurate, Sirta u centralnoj Libiji do Bengazija i Al Bejde na istoku. O jugu Libije i Sahari, Odzalu, Nafuri bih mogao knjige napisati.
Prema tome ako te sta zanima izvoli da pitas...raspolozen sam da edukujem besplatno poslije zestoke rasturacine sinoc. Inace svoje znanje naplacujem. U suprotnom ne pricaj o necemu sto ti je pricao neko koga moras slusati inace ti je noga
- spreca
#6795 Re: juga 1950.-1990.
Koje godine ti i tvoji ste bili dole_BataZiv_0809 wrote:
To uopste nije tema nego si poletio da pricas o kampovima koje nisi vidio![]()
Evo ja sam dole proveo 5 godina, spavao u kampovima od Tripolija na zapadu preko Misurate, Sirta u centralnoj Libiji do Bengazija i Al Bejde na istoku. O jugu Libije i Sahari, Odzalu, Nafuri bih mogao knjige napisati.
Prema tome ako te sta zanima izvoli da pitas...raspolozen sam da edukujem besplatno poslije zestoke rasturacine sinoc. Inace svoje znanje naplacujem. U suprotnom ne pricaj o necemu sto ti je pricao neko koga moras slusati inace ti je noga
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6796 Re: juga 1950.-1990.
Stari preko skoro 40 godina, jos je dole. Ja sam bio prvo njemu u posjeti, pa onda radio sezonski skoro na svim gradilistima kao srednjoskolac.spreca wrote: Koje godine ti i tvoji ste bili dole
- drndalo
#6797 Re: juga 1950.-1990.
Evo geneza rasprave koja se iz zajebancije vrati na kafu... Pita on mene nakon svega napisanog: "Cega nije bilo?"
drndalo wrote:Zar ne prepoznajes standardnu mantru ugrozenosti i majorizacije od pretezno velikoSrba, a onda i veliko'Rvata protiv veliko(dusnih)BosnjakaM(m)uslimana...? Jako popularno sada zvuci stalno potezati za opravdavanje sada svega modernog od strane ovih zadnje nabrojanih...kakve fckn veze ima SFRJ sa ovim gore nabrojanim istorijskim ličnostima i događajima?
Hvala unaprijed.
I da me se pogresno ne shvati, da, svakako da je toga kroz istoriju bilo ali se to tesko moze sagledavati bez sireg istorijskog konteksta navedenog/posmatranog momenta... Pa je bilo i momenata gdje su oni sami doprinijeli tim stvarima, kladeci se na pogresan rezultat... Nije opravdanje, ali za razumijevanje je bitno...
Ono sto opet stalno zaboravljaju spomenuti je da je za muslimane/Muslumane/Bosnjake politicki najvjerovatnije najvise uradila upravo omrazena Socijalisticka SFRJ... I diktator Tito... Ili bi bilo bolje da se pola korpusa nastavilo izjasnjavati kao Srbi-muhamedanci, a druga polovina kao Rvati-cvijece...?
drndalo wrote:Ah cuj, niko nista na svijetu nije dobio lako i na brzinu... Nije ni ovo bilo lako... Neki su se trudili decenijama da i to postignu, i postigli... Malo li je? Da promijene nesto sto nikad prije nije bilo...?insomnia78 wrote:Ovako im je velikodusno dozvoljeno izjasniti se Muslimanima
Ali sjedeci na minderu i cekajuci da neko nesto posalje, prodje vrijeme... Pa i diktator ispadne napredak! Za razliku od svih "demokrata" prije njega... Sama cinjenica koliko su Tita zbog ovoga volili velikoSrbi i velikoRvatibi trebala biti dovoljna da se vidi koliko je ovo realno velika stvar, i veliki TRN u oku istim...
Deterdzenta, ulja i kafe, kad vec politicki subjektivitet jedne nacionalne grupe, makar se zvala i po religijskoj, nije dovoljno jasno citljiv kao VELIKI plus toj grupi prema dotadasnjem NEPOSTOJANJU iste...drndalo wrote:Detrdzenta i kafe...insomnia78 wrote:Cega nikad prije nije bilo?
Last edited by drndalo on 28/01/2018 16:55, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#6798 Re: juga 1950.-1990.
Je li bila razlika između kampova gdje su bili naši i njemački radnici? Za nogu bih ti nešto rekao ali neću da ispadam prost._BataZiv_0809 wrote:To uopste nije tema nego si poletio da pricas o kampovima koje nisi vidiodetroit-mercy wrote:Jesi li radio za Energoinvest u ta doba, kratko i jasno_BataZiv_0809 wrote:
Slusaj ti punca![]()
- spreca
#6799 Re: juga 1950.-1990.
_BataZiv_0809 wrote:Stari preko skoro 40 godina, jos je dole. Ja sam bio prvo njemu u posjeti, pa onda radio sezonski skoro na svim gradilistima kao srednjoskolac.spreca wrote: Koje godine ti i tvoji ste bili dole
-
detroit-mercy
#6800 Re: juga 1950.-1990.
Ti prije rata, nisi mogao biti srednjoškolac, ovdje pričamo o vremenu Juge._BataZiv_0809 wrote:Stari preko skoro 40 godina, jos je dole. Ja sam bio prvo njemu u posjeti, pa onda radio sezonski skoro na svim gradilistima kao srednjoskolac.spreca wrote: Koje godine ti i tvoji ste bili dole