Ukrajina

Post Reply
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#6776 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

anthraxQ wrote:Россия i Русь nisu isti... sami sebe negirate.

Ni ukrajinci ni bjelorusi ni rusi tu drzavu ne zovu Rusija(Россия) nego Rus(Русь).
Da probam malo da pomognem oko ove rasprave.

Formalno, anthrax je u pravu ...kada se prica o Kijevskoj Rus(iji) pravilan termin je Русь.

Sustinski, pak, to nije ni bitno jer u vrijeme kada je je Kijevska Rus postojala, nije bilo znacajne razlike izmedju tih Slavenskih plemena i ta drzava je zajednicko njihovo nasljedje. Do razdvajanja dolazi puno kasnije (vidjeti nastanak nacija uopsteno) i sam naziv UKRAJina etimoloski je oznacavao (a posto pricamo slavenskim jezikom i na ovom forumu danas, ne bi trebalo biti tesko za razumijeti) U-KRAJ - ina - krajnja teritorija, krajnja granica Slavenskog naroda. Slicno, kao sto nama blizi naziv "Krajina" ima u BiH. Cak mi nije tesko ni zamisliti, a poucen desavanjima u toj istoj nasoj Krajini u poslednjem ratu, slicno odvajanje od BiH...ukoliko BiH bila 50 puta veca, i Krajina 50 puta veca i da imamo vremneski prostor od 1000 godina...mozda bi ono "glooova" moglo transmutirati u nesto dalje pa bi razlika izmedju Bosanskog jezika i "krajinskog" jezika moge biti vece nego danasnje razlike izmedju Ukrajinskog i Ruskog.

Etimoloski, sam termin Русь je skovala upravo Ruska istorijska skola u 19 vijeku kako bi oznacila period kada je predstolnica bila u Kijevu a ne u Moskvi i sami rusi kada pricaju o tome koriste termin Русь a ne samo ukrajici ili bjelorusi. Prije devetnestog vijeka, ovaj termin nije postojao uopste.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#6777 Re: Ukrajina

Post by Zviz »

Krim zatrazio prikljucenje Ruskoj Federaciji.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#6778 Re: Ukrajina

Post by anthraxQ »

Objektivni navijac wrote:
To je kao da kazes da su Banja Luku i Bosansku Krajinu osnovala 'krajiska plemena' :D :D Ukrajina znaci granica,kraj necega,kao i na nasem jeziku. Izraz usao u upotrebu tek u 19 vijeku. Nemas se potrebe hvatati Kijevske Rusije,Kijev je bio u sklopu Rusije do 1917 !!!!!! A Krim do 1954. Tako da nemas potrebe ici u slovanski srednji vijek ,kada u moderno doba veci dio danasnje Ukrajine je bio Rusija. Drugi dijelovi su bili Poljska,Austrougarska i malo vremenski ranije Turska. Rusija je oslobodila ostale dijelove Ukrajine od okupatora-Njemaca,Poljaka i Turaka/Tatara,jer kada je Rusija vodila borbe protiv okupatora u Ukrajini,tada Ukrajinci ,kao narod nisu postojali. Kada je Rusija osnovala Ukrajinu kao samostalnu drzavu,znaci 1917,tada je Zapad,tojeste (Njemci i Poljaci),aktivirao ljude iz svoje uticajne zone,koju su oni nekada kontrolirali da pokusa preuzeti vlast u zemlji,to je rezultiralo krvavim gradjanskim ratom,iz kojega je izasla slobodna Ukrajina ali je jedan dio Ukrajine ostao okupiran od strane Poljske. Tu istu politiku ,isti pokusaj su Njemci izveli i 1941,Galicijani i Tatari su poslije napada Njemacke i njenih saveznika ,prikljucili se okupatoru i poceli sa pogromom Jevreja i Rusa,kao i ukrajinskih patriota,naravno Crvena Armija ih je oslobodila i ujedinila cijelu Ukrajinu,skupa sa teritorijama,koje su bile pod poljsko/njemackom okupacijom. Isto gledamo i danas,s tim da umjesto Njemaca i Poljaka ,agresiju na Ukrajinu vrsi zapadni kapital,uz podrsku zemalja koje su mu najsklonije. Najskuplju cijenu agresije ce platiti ukrajinski narod,koji vec broji mrtve i izgubio je dio teritorije. Zapad uz pomoc svoje ekspoziture u Ukrajini pokusava izazvati gradjanski rat u Ukrajini. Rusija je jedina sila koja stoji kao prepreka tom ratu. Rusija cijelo vrijeme smiruje Ukrajinske Ruse i Ukrajinske patriote od akcije i djelovanja,no nece moci zauvijek ako Galicijani ,nastave sa provokacijama,nasilje ce se pokrenuti a onda ce ga biti tesko zaustaviti. Samo je Krim,siguran i bezbjedan od nasilja.
Ovdje jedini ti negiras Ukrajinsku naciju,nekim paraistorijskim glupostima o 'ukrajinskim plemenima' :-) :D . Ja ne negiram Ukajinsku naciju ,nego je podupirem. Ukrajinska nacija i jezik je poceo nastajati u 19 vijeku i svoje radjanje i vrhunac je dozivio u SSSR-u i Rusiji,kada se je u slobodi i miru poceo stvarati ukrajinski identitet. A ukrajinski identitet je neraskidivo vezan sa ruskim identitetom i ruskom drzavom,svaki pokusaj nasilnoga razdvajanja toga zavrsava u moru krvi. U moru ukrajinske krvi. Znaju ,to Ukrajinci zato su na Krimu glasali ZA, i na svakim mogucim izborima i referendumima bi glasali za suradnju i sporazum sa Rusijom,no bojim se da Zapad nece dopustiti Ukrajincima da kazu svoj glas,nego im priprema krvavi pir.

stvarno je tesko skontati da su ukrajinci postojali i prije nego je nastao taj naziv?

nebitno sta Ukrajina znaci - ukrajinci, rusini, aka malorus i sl, su postojali i prije, kontas?

ti si stvarno smijesan kada negiras kontinuitet postojanja toga narod, koji se nikad nije identifikovao sa rusima, iako su rusi uvijek tu imali prevlast.

ni jezik im nije isti, ni grb, ni zastava, ni aspiracije cesto nisu iste, ni drzava nije ista, u velikom dijelu ni vjera im nije ista...

zaboravljas da je u toj crvenoj armiji bilo i ukrajinaca, znas.

to bi bilo isto reci da nema hrvata i bosnjaka npr jer su srbi u jugoslaviji imali prevlast, u obje jugoslavije.

kakve sve ovdje gluposti covjek moze procitati. I vidim da se jos forsira taj naziv Kijevska Rusija, sto samo pokazuje da osim Wiki i pausalnog znanja, veze nemate o materiji o kojoj se prica.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#6779 Re: Ukrajina

Post by anthraxQ »

UnscarD wrote:
anthraxQ wrote:Россия i Русь nisu isti... sami sebe negirate.

Ni ukrajinci ni bjelorusi ni rusi tu drzavu ne zovu Rusija(Россия) nego Rus(Русь).
Da probam malo da pomognem oko ove rasprave.

Formalno, anthrax je u pravu ...kada se prica o Kijevskoj Rus(iji) pravilan termin je Русь.

Sustinski, pak, to nije ni bitno jer u vrijeme kada je je Kijevska Rus postojala, nije bilo znacajne razlike izmedju tih Slavenskih plemena i ta drzava je zajednicko njihovo nasljedje. Do razdvajanja dolazi puno kasnije (vidjeti nastanak nacija uopsteno) i sam naziv UKRAJina etimoloski je oznacavao (a posto pricamo slavenskim jezikom i na ovom forumu danas, ne bi trebalo biti tesko za razumijeti) U-KRAJ - ina - krajnja teritorija, krajnja granica Slavenskog naroda. Slicno, kao sto nama blizi naziv "Krajina" ima u BiH. Cak mi nije tesko ni zamisliti, a poucen desavanjima u toj istoj nasoj Krajini u poslednjem ratu, slicno odvajanje od BiH...ukoliko BiH bila 50 puta veca, i Krajina 50 puta veca i da imamo vremneski prostor od 1000 godina...mozda bi ono "glooova" moglo transmutirati u nesto dalje pa bi razlika izmedju Bosanskog jezika i "krajinskog" jezika moge biti vece nego danasnje razlike izmedju Ukrajinskog i Ruskog.

Etimoloski, sam termin Русь je skovala upravo Ruska istorijska skola u 19 vijeku kako bi oznacila period kada je predstolnica bila u Kijevu a ne u Moskvi i sami rusi kada pricaju o tome koriste termin Русь a ne samo ukrajici ili bjelorusi. Prije devetnestog vijeka, ovaj termin nije postojao uopste.

da, ta drzava je naslijedje sva tri naroda, NE SAMO RUSA i to nije Rusija.

posenta je da pokusavam reci da ukrajinci nisu nikakvi rusi i da postoje i postojali su kao odvojen i zaseban aktor.

da li su nekad bili skupa svi, normalno da jesu, ali to vazi i za nas, za germane za svakoga... matica je morala postojati zar ne?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#6780 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Republika Kosovo priznala Krim
anthraxQ

#6781 Re: Ukrajina

Post by anthraxQ »

JoseMujica wrote:Republika Kosovo priznala Krim
Sada mi je drago sto BiH nije priznala Kosovo.

Nadam se da nece nikad ni priznati...

;-)
UnscarD

#6782 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Kad prije ...
SmokingMan

#6783 Re: Ukrajina

Post by SmokingMan »

Acerovac wrote:http://www.vostok.rs/index.php?option=b ... ygNg4U0r00

Ramzan Kadirov: SAD hoće Rusiju, spreman sam lično da branim stanovništvo u Ukrajini
Koja je ovo prodana duša,prije bi otišao nekome pravoslavcu na sahranu,nego njemu na dženazu. 8-)
Paranoid

#6784 Re: Ukrajina

Post by Paranoid »

Jel to Fule bio na Kosmetu?
anthraxQ

#6785 Re: Ukrajina

Post by anthraxQ »

Kosovo bi i Republiku Srpsku priznalo...

Kosovo priznalo Ukrajinu.
JoseMujica

#6786 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Tači je još juče izjavio da priznaje rezultate referenduma :D i uputio čestitku predsjedniku Putinu
Objektivni navijac

#6787 Re: Ukrajina

Post by Objektivni navijac »

anthraxQ wrote:

;-)
U ovo mozes biti siguran :D :izet: :D
No,dzaba im priznanje ,Krim ide dalje,nezavisnost je samo prolazna tacka. Putin je prihvatio pripajanje Krima ,matici zemlji :D
RepB

#6788 Re: Ukrajina

Post by RepB »

Je li to zajebancija ili su stvarno priznali?
JoseMujica

#6789 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Objektivni navijac wrote:
anthraxQ wrote:

;-)
U ovo mozes biti siguran :D :izet: :D
No,dzaba im priznanje ,Krim ide dalje,nezavisnost je samo prolazna tacka. Putin je prihvatio pripajanje Krima ,matici zemlji :D
da ovo je konačni Anschluß, nako demokracki ko i 1938-e :D
JoseMujica

#6790 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

RepB wrote:
Je li to zajebancija ili su stvarno priznali?
evo ti Hašima :D od prekljuće šta reće
Thaçi: Republika e Kosovës do të njohë rezultatet e referendumit në Krime
valensija

#6791 Re: Ukrajina

Post by valensija »

Putin: Krim potpuno analogan Kosovu!

IZVOR: B92, TANJUG

Moskva -- Predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju skupštini istakao je da je krimski referendum potpuno demokratski i da je situacija sa Krimom analogna Kosovu.

Image

Ruski predsednik u obraćanju poslanicima Dume je dodao i da je referendum na Krimu u skladu sa međunarodnim zakonima.

Krim je bio i ostao neodvojivi deo Rusije, pred tim su nemoćni i vreme i okolnosti i sve istorijske promene, izjavio je Putin, ponavljajući da je referendum o statusu Krima održan u punoj saglasnosti sa demokratskim procedurama i međunarodnim pravnim normama i naglašavajući da Rusija nije mogla da se ne odazove na molbu za pomoć, jer bi to bila izdaja.

Putin je istakao da je više od 82 odsto građana Krima izašlo na glasanje i da rezultat referenduma u kome je više od 96 odsto građana glasalo za pripajanje Krima Ruskoj Federaciji ne ostavlja prostora za okolišanje.

Prema njegovim rečima, odluka o predaji Krima Ukrajini 1954. doneta je uz "očigledno kršenje ustavnih normi važećih u tom trenutku", na ličnu inicijativu Nikite Hruščova.

Putin je rekao da se proglašavajući nezavisnost Krim oslonio na Povelju UN, što je učinila i Ukrajina istupajući iz bivšeg SSSR-a, a "bazirali su se i na kosovskom presedanu", prenose RIA Novosti.

"Iz nekog razloga, ono što mogu Albanci na Kosovu zabranjuje se Rusima, Ukrajincima i Krimskim Tatarima na Krimu", rekao je Putin.

"Jednoglasno proglašenje nezavisnosti Kosova je bilo legitimno sa stanovišta međunarodnog prava i Međunarodnog suda pravde i isto pravilo važi i za Krim", dodao je on.

On je odbacio ideju da je Kosovo jedinstven slučaj zbog krvoprolića i etničkih sukoba u Jugoslaviji, što je Vašington održavao. Međunarodni sud pravde ne spominje broj žrtava pravdajući otcepljenje Kosova od Srbije.

"Rusija odbacuje potrebu za žrtvama prilikom proglašenja nezavisnosti Krima", rekao je Putin i dodao da je moglo doći do krvoprolića, ali su snage krimske samoodbrane sprečile eventualne provokacije i pohvalio je ukrajinsku vojsku, koja je bila uzdržana tokom krize.

Predsednik Rusije je rekao da su u slučaju Ukrajine zapadni partneri prešli crtu, ponašali se grubo, neodgovorno i neprofesionalno, a da su glavni izvršioci prevrata u Ukrajini postali nacionalisti, rusofobi i ekstremisti, "koji sada određuju život" u toj zemlji, preneo je Itar-Tas.

Ruski predsednik je rekao da će odnosi sa Ukrajinom za Rusiju uvek biti najvažniji i ključni, a da je Moskva posle raspada Sovjetskog Saveza faktički i pravno priznavala Krim kao ukrajinsku teritoriju, "računajući da će Ukrajina biti dobar sused" i da će "legalni interesi građana koji govore ruski jezik biti osigurani", ali da se situacija "drugačije razvijala".

Ruski predsednik se u Kremlju obraća poslanicima Dume i Saveta federacije (donjeg i gornjeg doma parlamenta), čelnicima ruskih regiona, predstavnicima civilnog društva u vezi sa molbom Krima i Sevastopolja za prijem u sastav Ruske Federacije.

Itar-Tas navodi da su prisutni i predsednik krimske skupštine i vlade, Vladimir Konstantinov i Sergej Aksjonov.
UnscarD

#6792 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Kakva samarcina zapadu ...jbg . ko god ga sukne bankarsko-vojno-industrijskoj-kriminalno-zlocinackoj organizaciji koja vodi zapad vec vise od 100 godina, od mene ima aplauz :D :D :D
RepB

#6793 Re: Ukrajina

Post by RepB »

"Jednoglasno proglašenje nezavisnosti Kosova je bilo legitimno sa stanovišta međunarodnog prava i Međunarodnog suda pravde i isto pravilo važi i za Krim", dodao je PUTIN.

Koja samarcina Beogradu!

Medjutim ne vazi isto za Kosovo i za Krim. Na Kosovu Milosevic je pokusao uraditi ono sto je Staljin uradio na Krimu, znaci Milosevic je pokusao istrijebiti domicijelno kosovsko stanovnistvo, Albance. I tu je kvaka. Sta je zapad trebao uraditi, pustiti da Milosevic uradi isto na Kosovu sto je Staljin uradio sa domicijelnim vecinskim Tatarima na Krimu?

Uglavnom nakon Staljinovog protjerivanja vecinskih Tatara sa Krima, svaki referendum o nezavisnosti Krima je silovanje demokratije, to nema veze sa demokratijom i demokratskom voljom.

Ta danas vecina na Krimu je zapravo naseljena populacija nakon vjerovatno genocida kojeg je Staljin uradio na Krimu prema Tatarima, to nema blage veze sa demokratijom i demokratskom voljom prave vecine.

Ili da neko zauzme Moskvu, pobije i protjera sve Ruse, naseli recimo Kineze i poslije toga proglasi referendum o prikljucenju Moskve Kini? Upravo takvo nesto su Rusi uradili na Krimu.
Last edited by RepB on 18/03/2014 14:13, edited 1 time in total.
valensija

#6794 Re: Ukrajina

Post by valensija »

Rusija suspendovana iz G8

IZVOR: TANJUG

Pariz -- Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izjavio da su lideri članica G8 suspendovali članstvo Rusije zbog tenzija oko Ukrajine i ruskih snaga na Krimu

Image

Preostalih sedam članica Grupe osam najrazvijenijih svetskih privreda su već ranije suspendovali pripreme za samit G8, koji je trebalo da se održi u ruskom gradu Sočiju u junu, prenela je agencija AP.

Fabijus je u izjavi za francuski radio "Europ 1" rekao da "kad je reč o G8, odlučili smo da suspendujemo članstvo Rusije i predviđeno je da se sve druge zemlje, njih sedam, udruže bez Rusije".

Evropska unija i SAD su juče najavili uvodjenje sankcija protiv odredjenog broja ruskih zvaničnika zbog postupanja zvanične Moskve prema Krimu.
Hlapoje

#6795 Re: Ukrajina

Post by Hlapoje »

RepB wrote:"Jednoglasno proglašenje nezavisnosti Kosova je bilo legitimno sa stanovišta međunarodnog prava i Međunarodnog suda pravde i isto pravilo važi i za Krim", dodao je PUTIN.

Koja samarcina Beogradu!
Nije šamarčina Beogradu.
Putin samo citira mišljenje Medjunarodnog suda pravde u vezi kosovske deklaracije o nezavisnosti.
Vrlo mudro i državnički.
JoseMujica

#6796 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

RepB wrote:"Jednoglasno proglašenje nezavisnosti Kosova je bilo legitimno sa stanovišta međunarodnog prava i Međunarodnog suda pravde i isto pravilo važi i za Krim", dodao je PUTIN.

Koja samarcina Beogradu!

nije se dugo čekao odgovor iz Prištine :D
Hashim Thaçi: Ne dhe Rusët treqind milionë!
valensija

#6797 Re: Ukrajina

Post by valensija »

14.11 - Stranka lidera ukrajinske opozicije i bivšeg boksera Vitalija Klička pozvala je danas Kijev da prekine diplomatske veze sa Moskvom, pošto je Rusija preduzela korake za pripajanje ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krima svojoj teritoriji.

"Imajući u vidu neprijateljske postupke ruskih vlasti i međunarodnu praksu, mi insistiramo da diplomatski odnosi između Ukrajine i Rusije budu odmah prekinuti", navela je partija UDAR u saopštenju koje prenosi AFP.

Image
Objektivni navijac

#6798 Re: Ukrajina

Post by Objektivni navijac »

valensija wrote:Putin: Krim potpuno analogan Kosovu!

IZVOR: B92, TANJUG

Moskva -- Predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju skupštini istakao je da je krimski referendum potpuno demokratski i da je situacija sa Krimom analogna Kosovu.

Ruski predsednik u obraćanju poslanicima Dume je dodao i da je referendum na Krimu u skladu sa međunarodnim zakonima.

Krim je bio i ostao neodvojivi deo Rusije, pred tim su nemoćni i vreme i okolnosti i sve istorijske promene, izjavio je Putin, ponavljajući da je referendum o statusu Krima održan u punoj saglasnosti sa demokratskim procedurama i međunarodnim pravnim normama i naglašavajući da Rusija nije mogla da se ne odazove na molbu za pomoć, jer bi to bila izdaja.

Putin je istakao da je više od 82 odsto građana Krima izašlo na glasanje i da rezultat referenduma u kome je više od 96 odsto građana glasalo za pripajanje Krima Ruskoj Federaciji ne ostavlja prostora za okolišanje.

Prema njegovim rečima, odluka o predaji Krima Ukrajini 1954. doneta je uz "očigledno kršenje ustavnih normi važećih u tom trenutku", na ličnu inicijativu Nikite Hruščova.

Putin je rekao da se proglašavajući nezavisnost Krim oslonio na Povelju UN, što je učinila i Ukrajina istupajući iz bivšeg SSSR-a, a "bazirali su se i na kosovskom presedanu", prenose RIA Novosti.

"Iz nekog razloga, ono što mogu Albanci na Kosovu zabranjuje se Rusima, Ukrajincima i Krimskim Tatarima na Krimu", rekao je Putin.

"Jednoglasno proglašenje nezavisnosti Kosova je bilo legitimno sa stanovišta međunarodnog prava i Međunarodnog suda pravde i isto pravilo važi i za Krim", dodao je on.

On je odbacio ideju da je Kosovo jedinstven slučaj zbog krvoprolića i etničkih sukoba u Jugoslaviji, što je Vašington održavao. Međunarodni sud pravde ne spominje broj žrtava pravdajući otcepljenje Kosova od Srbije.

"Rusija odbacuje potrebu za žrtvama prilikom proglašenja nezavisnosti Krima", rekao je Putin i dodao da je moglo doći do krvoprolića, ali su snage krimske samoodbrane sprečile eventualne provokacije i pohvalio je ukrajinsku vojsku, koja je bila uzdržana tokom krize.

Predsednik Rusije je rekao da su u slučaju Ukrajine zapadni partneri prešli crtu, ponašali se grubo, neodgovorno i neprofesionalno, a da su glavni izvršioci prevrata u Ukrajini postali nacionalisti, rusofobi i ekstremisti, "koji sada određuju život" u toj zemlji, preneo je Itar-Tas.

Ruski predsednik je rekao da će odnosi sa Ukrajinom za Rusiju uvek biti najvažniji i ključni, a da je Moskva posle raspada Sovjetskog Saveza faktički i pravno priznavala Krim kao ukrajinsku teritoriju, "računajući da će Ukrajina biti dobar sused" i da će "legalni interesi građana koji govore ruski jezik biti osigurani", ali da se situacija "drugačije razvijala".

Ruski predsednik se u Kremlju obraća poslanicima Dume i Saveta federacije (donjeg i gornjeg doma parlamenta), čelnicima ruskih regiona, predstavnicima civilnog društva u vezi sa molbom Krima i Sevastopolja za prijem u sastav Ruske Federacije.

Itar-Tas navodi da su prisutni i predsednik krimske skupštine i vlade, Vladimir Konstantinov i Sergej Aksjonov.
:thumbup: :thumbup:
Tesko se moze naci objektivna zamjerka recenom. :thumbup:
Jedino,nas narod to moze reci na kraci nacin : Ne cackaj mecku u picku :D :izet: :D
valensija

#6799 Re: Ukrajina

Post by valensija »

Sad i Pridnjestrovlje hoće u Rusiju

IZVOR: BETA

Moskva -- Nakon Krima i nepriznata državica Pridnjestrovlje želi da uđe u sastav Rusiju, zbog čega je ruskoj Dumi uputila zahtev da im obezbedi takvu mogućnost.

Image

Kao sto su neki analitičaru upozorili, referendum na Krimu može da pokrene proces integracije sa Rusijom sporne teritorije u istočnoj Evropi, a moguće je da će sledeća ta teritorija biti Pridnjestrovlje, prenosi news.ru.

Kao navode Vedomosti, rukovodstvo Pridnjestrovlja je očigledno inspirisano akcijama Simferopolja da se ujedini sa Rusijom i apelovalo je na državnu Dumu da proširi osnov ruskog usvajanja novih teritorija.

Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu SSSR ta oblast se otcepila. Uz rusku podršku, Pridnjestrovlje je 1992. godine proglasilo nezavisnost, što međunarodna zajednica ne priznaje.

Na referendumu 2007, 97 odsto građana se izjasnilo za ujedinjenje sa Rusijom koja finansijski podržava Pridnjestrovlje.
JoseMujica

#6800 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

ako vako nastave i ovi Alijin feud će granićiti s ROsijom
Post Reply