Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BadBoy

#6776 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Haris.ba wrote:Prolazim nekoliko puta oko Šipa. Nigdje nisam vidio nikakve mašinerije. Šta se desilo sa prvom transferzalom? :D
Hahhahaha :D :D :D

Prošli izbori, naravno da nema više šta govoriti o tom projektu.

Najublehaškiji projekat ikad, predviđao sam da će barem kružni tok na Šipu završiti, ali izgleda da čak ni toga neće biti!
JavierBosnia

#6777 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

Logovan wrote:1h=2 KM :oops: :D
Mislim da ce polu-prazan biti.. Zasto bi platio ko parking kad moze dzabe ili gurati se negdje ili zagraditi nekog ha ya

Osim ako ne trollas :D
Logovan

#6778 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

JavierBosnia wrote:
Logovan wrote:1h=2 KM :oops: :D
Mislim da ce polu-prazan biti.. Zasto bi platio ko parking kad moze dzabe ili gurati se negdje ili zagraditi nekog ha ya

Osim ako ne trollas :D
To drugo. :D
JavierBosnia

#6779 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

Logovan wrote: To drugo. :D
Ne smije Efendic sad i to naplatiti, napravio safet zajko centar eto gradjanima opcine i malo po malo i vozic za djecu, pa atletsku pa sad ce i parking sve da se naplacuje.
Aj razumijem mora se odrzavati, ali ne predstavljaj kao poklon neki
mistek

#6780 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

BadBoy wrote:
holowey wrote:
mistek wrote: S druge strane, apsolutno je jedan od prioriteta naredne vlasti, naredne uprave GRAS-a, bilo koga i kako hoćete, da uloži sredstva i od tramvajskih stanica napravi zaista stanice i omogući nam da znamo da li naredni tramvaj čekamo 3, 7 ili 17 minuta. Znači, ne postoji stvar neophodnija Sarajevu ko gradu od toga.
mastam :D

informacija "sljedeci tramvaj linija 3, trenutno na stanici xy, procjena vremena cekanja 4 min"

nadrogiran mastam :D

displej koji na mapi prikazuje trenutnu lokaciju svih tramvaja sa oznakom linije

:lol:
Ma i to je previše.

Dovoljno je da piše "Tramvaj br. 3 stiže za 4 minute"
Dovoljno je bilo šta :D
Ali fakat, ne mislim UOPŠTE da je preskup jebeni sistem koji će pokazivati gdje je tramvaj. Znači, ne očekujem da to bude tačno ko na zapadu, pa da kad piše 40 sekundi, bude 40 sekundi. Ali, neka 10 dana mjere prosječna vremena po stanicama i neka na tom sistemu radi. Ako od Skenderije do Čobanije treba 2 minute, očekivano stajanje 1 minuta, Čobanija-Drvenija 1 minuta, neka na Drveniji stoji 4 minute. I nema veze, može doći za 3, može za 7 zbog nekog belaja, ali bar da znam otprilike gdje je.
Pa, čak ni taj sistem gdje će biti prikazano na kojoj je stanici nije loš. Sasvim bi dovoljno bilo da znam da je došao kod sebilja, a ja čekam kod katedrale.

I nemam uopšte pojma koliko bi ovo koštalo, ali da se radi pošteno, garantujem da je mizerna cifra. Ili eto sređivanje stanica, karta tramvajskog saobraćaja na svakoj i sl.

Helem, vizavi teme, mislim da je ovo realnije očekivati nego prugu prema Hrasnici. Daj Bože da bude (mada mi to treba jednom u 5 godina :D ), ali tu mora nešto biti nakaradno. Sve je to nekakav ho-ruk sistem.

I na temu, vol. 2, vidim da su digli cestu u ulici Skenderija, od Doma mladih prema Čobaniji. Koliko se sjećam, tu cesta nije bila nešto kritična? Čak mi se čini da su sve do Čobanije "izrezali" šahtove, a ulica je sasvim ok. Kojim redom oni rade ove ulice? Šta bi od one Kranjčevićeve, koja je super za ilustraciju vožnje po mjesecu?
thekupus

#6781 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

Nije bila ok, loša je bila baš
JavierBosnia

#6782 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

Nije katastrofa kao sto ih ima po gradu, ali bila je istrosena. Vecinom sahtovi propali, a bilo je i radova pa je krpljeo.
Sad jos ondje kameru da stave kad se zafura raja, a nisko ogranicenje, skola ima sta vec

Ima onaj brojac brzine, ima li kamera da hvata ili?
So What!

#6783 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Izgradnja mosta preko željezničke pruge na IX transverzali
Image

U toku su radovi na izgradnji mosta preko željezničke pruge na IX transverzali, gdje je u toku izgradnja stubova i nosača mosta.

Prema najavama izvođača radova konstrukcija vijadukta trebala bi biti gotova do kraja decembra ove godine.

Radovi se izvode na kompletnoj konstrukciji mosta, te je dinamika izvođenja radova u okviru ugovorenog roka.

Rok za izgradnju mosta je maj 2019. godine, a vrijednost radova koji se sada izvode je 10 miliona KM. Nakon toga ostaje još da se izgradi kružni tok i spoj sa ulicom Safeta Zajke u Boljakovom Potoku.

U proteklom periodu riješeni su svi imovinsko - pravni odnosi, izgrađen prvi dio saobraćajnice od ulice Džemala Bijedića, kao i servisne saobraćajnice kojima je osiguran alternativni prilaz firmama.

Radove zajednički finansiraju Općina Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Image

Image

Image

Image

Image

Image
SA-C
man_464

#6784 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by man_464 »

Taman do lokalnih izbora 2020.
:D
Naslovnica

#6785 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Nikako mi nije jasno zašto odmah ne počnu raditi i na kružnom u Boljakovom, da rasterete onu raskrsnicu i ukinu jbni semafor koji pravi kolone na onom potezu?!
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#6786 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

to ce 2022. :-D
Mišo_Kovač

#6787 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Mišo_Kovač »

Ima na tom potezu više problema :P Ogromne guzve su ujutro vec od kruznog u buca potoku (kolona je od kruznog sve do iza klesara, tj. do skretanja za boljakov) ...
Naslovnica

#6788 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Ima svega ali kružni umjesto semafora bi riješio mnogo problema.
mistek

#6789 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

A je li na spoju sa Džemala Bijedića planiran kružni tok ili kako?

I ne bi ništa od kružnih tokova na spoju Fetaha Bećirbegovića i Paromlinske i ono drugo križanje, 300 metara odatle isto :-) Kao ni u Pofalićima, kod FDS.
So What!

#6790 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Naslovnica wrote:Ima svega ali kružni umjesto semafora bi riješio mnogo problema.
Znaš da će to biti malo zahtjevniji kružni tok, nisam siguran da li su uspjeli otkupiti onaj teren i dio Bosnaplasta.

Mislim izvedbeno, da će biti čak zahtjevnije uraditi ovaj kružni tok nego onaj u Hrasnom Brdu.

Naravno, nije to ništa toliko zahtjevno, da se čeka ovako dugo, jer svjesni smo da se ide na tempiranje.
alibaba_i_30_godina

#6791 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by alibaba_i_30_godina »

So What! wrote:
Naslovnica wrote:Ima svega ali kružni umjesto semafora bi riješio mnogo problema.
Znaš da će to biti malo zahtjevniji kružni tok, nisam siguran da li su uspjeli otkupiti onaj teren i dio Bosnaplasta.

Mislim izvedbeno, da će biti čak zahtjevnije uraditi ovaj kružni tok nego onaj u Hrasnom Brdu.

Naravno, nije to ništa toliko zahtjevno, da se čeka ovako dugo, jer svjesni smo da se ide na tempiranje.
Prvo moraju srušiti one piljare što se nalaze tu na mjestu budućeg kružnog, izmjestiti onaj dječiji mali stadion, pa tek onda mogu pristupiti daljem radu. Mogu misliti kada počnu sa svim tim kolike će tek gužve biti, jer ovdje bi najpametnije bilo raditi noću kada je frekvencija saobraćaja minimalna jer ti ljudi koji tu žive nemaju alternativni put. Al' hajd' ti to objasni nekome i prije svega plati ljudima noćni rad.
Naslovnica

#6792 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

alibaba_i_30_godina wrote:
So What! wrote:

Prvo moraju srušiti one piljare što se nalaze tu na mjestu budućeg kružnog, izmjestiti onaj dječiji mali stadion, pa tek onda mogu pristupiti daljem radu. Mogu misliti kada počnu sa svim tim kolike će tek gužve biti, jer ovdje bi najpametnije bilo raditi noću kada je frekvencija saobraćaja minimalna jer ti ljudi koji tu žive nemaju alternativni put. Al' hajd' ti to objasni nekome i prije svega plati ljudima noćni rad.
Pa neka ruše, neka izmještaju, neka napadnu sa obje strane, ne znam u čemu je problem?! Osim što nema ko da im radi...
alibaba_i_30_godina

#6793 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Naslovnica wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:
So What! wrote: Znaš da će to biti malo zahtjevniji kružni tok, nisam siguran da li su uspjeli otkupiti onaj teren i dio Bosnaplasta.

Pa neka ruše, neka izmještaju, neka napadnu sa obje strane, ne znam u čemu je problem?! Osim što nema ko da im radi...
Nisam siguran da su riješili tu imovinsko-pravne odnose. Iako je to u suštini tim ljudima općina dala na korištenje znam da su se vlasnici tih piljara bunili i žalili. Neformalno i nepotvrđeno je da je u suštini to sve od jednog čovjeka, al' kao što rekoh, nije provjereno i više je rekla-kazala. :mrgreen:

Također, do mene je došla informacija da se ambulanta koja se također tu negdje u blizini nalazi treba izmještati ... uglavnom svašta u planu, a bagera nigdje.
man_464

#6794 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by man_464 »

U Boljakovom potoku je planirano slijedeće:

Bosnaplast se ne smije čačkat radi baje koji to drzi pod svojom šapom.

Rusi se stadion.
Ruse se sve one piljare kladionice i kafići uz stadion.
Rusi se amulanta s poštom i apotekom.
Rusi se i gornja apoteka i autopraonica.
Ravna se postojeći Parking prostor.

Kruzni tok ce imati 4 prikljucka
Jedan iz pravca mosta dakle sa Alipasina.
Drugi iz pravca Brijesca.
Treci iz pravca Buca potoka(Dolacke)
Četvrti i peti su zapravo spoj 3 postojece ulice.
Iz platoa ispred skole onda ulice ispod zgrade i ulice koja je vodila u naselje Boljakov potok se formira 4 priključak.

Ovim zgrade postaju slicno onome na Hrasnom i moraće imati bukobrane 100%. Iz skole bahnes pravo u kružni.

Eh skola je pola srusena i radi se nova (novi moderni dio umjesto montažnog objekta.). Tu ce se prebaciti ambulanta. Bice vrtić i neka sala za fitnes valjda kako skontah. Nejse. Ugl dobija se 6 ucionica. A do sada je bilo 8. Ali nema to veze. Svakako je sad malo manje djece...

Kad smo kod skole.
Od kruznog u Brijescu do Kruznog u Boljakovom planirano je da bude ukupno 4 umjesto 2 trake. Dakle. Dvije ka gore i dvije ka dole. Ali sad je to opet neko potegao i rekao da se to nije nikad nije trebalo desiti i da kruzni u Brijescu nikad nije trebao ni postojati vec se autoput ravno trebao pružiti ka gradu bez uključenja autoputa u Safeta Zajke. Boljakov bi u tom slučaju dobio most i kruzni, a safeta zajke bi takodjer ostala na raspolaganju klasično 2 trake. Ovako bi oni da autoput spuste u Safeta zajke i da ga ne grade uporedo sa Safeta zajke sto je prvobitni plan.

Ako se ne varam iz Brijesca nekako tak autoput treba da se spoji kod Merkatora Lozinicka jelde. Ispraviti me ako grijesim.... I onda odatle prema Barama i u Vogošću cime bi bio pun krug oko grada.

Da se vratimo na Safeta Zajke. S obzirom da je kao sad opcija ipak da se autoput spusti u s. Zajke ista se mora sa 2 na 4 trake povećat. Kako bosnaplast ne da pedalj svog prostora onda se te dvije trake primicu skoli i bice bukvalno cesta pod prozorom skole. Tj škola ce biti sa 2 strane opkoljena prometnom saobracajnicom jos gore nego sada.....

Eto.
Ispraviti ako sta sam izvalio.
alibaba_i_30_godina

#6795 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Gdje je tačno taj Bosnaplast, jel' to odmah preko puta škole kod semafora ili niže? Ima tu par starih nekih zgradurina koje su i napuštene, bilo ih je i više ali su srušene.
bitanga_sa_otesa

#6796 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

bosnaplast ti je bivsa gumitehnika
alibaba_i_30_godina

#6797 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Znam gdje je to, dakle odmah preko puta škole kod semafora.

Malo sam istražio o firmi, vlasnik Huso Ćesir koji je koliko vidim i neki baja u SDA... nije mi onda ni čudno što će se put približiti školi, a ne rušiti ono ruglo od firme/fabrike, štagod da je.
bitanga_sa_otesa

#6798 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

istrazi u cijem je vlasnistvu bila dok je bila gumitehnika i pod kojim okolnostima i kako je presla u ruke sadasnjeg vlasnika :lol:
alibaba_i_30_godina

#6799 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

bitanga_sa_otesa wrote:istrazi u cijem je vlasnistvu bila dok je bila gumitehnika i pod kojim okolnostima i kako je presla u ruke sadasnjeg vlasnika :lol:
Već me malo evo iritirani smijeh uhvatio i zbog ovoga, dosta je. Baci na pp da se ne zamaram svakakvim člancima. :lol:
bitanga_sa_otesa

#6800 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

alibaba_i_30_godina wrote: Već me malo evo iritirani smijeh uhvatio i zbog ovoga, dosta je. Baci na pp da se ne zamaram svakakvim člancima. :lol:
ne znam ja nista o tome,zato i pitam,siguran sam da nisu cista posla....kontam da si vec istrazio :-D
Post Reply