HD_2015 wrote: ↑27/03/2026 07:23
Billy The Pljuc wrote: ↑26/03/2026 22:22
... jedino što ne kontam Kinu. Niko pod kapom nebeskom da se usprotivi ovom zlu a jedna Kina ima tu moć ali neće, šute i snimaju, nespremni valjda još uvijek za ozbiljnije sučeljavanje sa nečim što pokušava i što će i njih neminovno vremenom ugroziti. ...
Kineska filozofija tipa, budi potok, budi dašak vjetra na licu neprijatelja ili tako nešto.
Šalu na stranu, ovo je tek počelo. A i ne znamo na koji način je Kina uključena. Navikli smo na krkanluk Donalda Trumpa i naših domaćih političara, te ne znamo šta je prava politka, diplomatija i planiranje.
Ma vjerovatno da jesu ali mi pade scenario angažmana istih sa otvorenom pomoći Iranu i slanjem svojih trupa ako ništa onda u Hormuški moreuz uz ban americi i cionistima na daljnje razaranje zemlje. Tenzije bi se digle nedvosmisleno do izbijanja nuklearne kataklizme ali ne vidim ništa drugo osim povlačenja ovih kukavica i smirivanja situacije diplomatijom uz neku normalizaciju vremenom. Mi u suštini i ne znamo pravu moć KIne, ne zna je niko i jedno ovakvo eventualno pozicioniranje kao glavnog faktora i svjetske sile, pogotovo što se radi o maltene njihovom dvorištu, istima automatski donosi benefite. Svaka iole normalna zemlja na svijetu bi se okrenula njima i pored ekonomije tražila i zaštitu jer sa ovom gamadi na drugoj strani definitivno ne možeš više ništa normalno očekivati. Neko mora zaustaviti ovo ludilo i ponuditi svijetu kakve-takve garancije opstanka.
Znam ja da ovo sve zvuči kao SF i da se mnogima ne bi dopalo isto, USA bi definitivno ovime propala, Putko bi možda malo negodovao ali ne sumnjam da bi se brzo prilagodio, jedino bi cionistička govna zajaukala i u svom fanatizmu ko zna šta još pokušala.
Kina odavno nije Kina iz Opijumskih ratova i svih sukoba koje su kasnije vodili i u kojima su im mnogi ostali dužni, u mnogo toga još uvijek trenutno zavise od drugih i vjerovatno imaju neki svoj "tiha voda brijege valja" plan o preuzimanju primata na svjetskoj sceni. Možda su i vjerovatno i jesu na dobrom putu da ostvare isto ali se neko fakat mora zauzeti za slobodarski svijet.