Bi li ovako benevolentno gledao da su neki roditelji zabranili djeci da odu na Stari most?nivla wrote: ↑31/05/2023 19:55 kako god, djecu se nije moglo bez saglasnosti roditelja odvesti u posjetu i da su ih odveli bez dozvole roditelja onda bi skola bila u problemu u slucaju da se ti roditelji pobune
stavljati srebrenicu u isti kontekst je degutantno
zamislimo da potencijalno skole pitaju roditelje da li su saglasni da djeca ucestvuju u pride setnji u sarajevu, bas me interesuje da li bi se nedozvoljavanje prisustvu pride-u smatralo civilizacijskim cinom zastite patrijarhalnih porodicnih vrijednosti, ili bi se smatralo primitivizmom
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- JohnnyS
#67651 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
NediM17
#67652 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ili recimo buducem muzeju HVO na heliodromu.
- piupiu
#67653 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ova Crna hronika je puna bivših 'mladih nada'Baltazar_khan wrote: ↑31/05/2023 20:17Bila je kandidat na izborima u profinoj stranci ova naida. Kakva ubleha cccsmijesni_ste wrote: ↑31/05/2023 20:07 Ključni dio "...predsjednica nekadašnjeg Vijeća mladih Kantona Sarajevo"![]()
![]()
U ulozi počinitelja krivičnih djela.
- Ateista
#67654 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da ne bude zabune, jeste debil, tu nema dileme, samo ne ide da tako napise novinar ili urednik.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#67655 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I srebrenica i sinagoga su dio naslijedja i spomenik i kao takve ih se treba promatrati i kao takve ih obrazovni sistem predstavlja djeci.nivla wrote: ↑31/05/2023 19:55 kako god, djecu se nije moglo bez saglasnosti roditelja odvesti u posjetu i da su ih odveli bez dozvole roditelja onda bi skola bila u problemu u slucaju da se ti roditelji pobune
zamislimo da potencijalno skole pitaju roditelje da li su saglasni da djeca ucestvuju u pride setnji u sarajevu, bas me interesuje da li bi se nedozvoljavanje prisustvu pride-u smatralo civilizacijskim cinom zastite patrijarhalnih porodicnih vrijednosti, ili bi se smatralo primitivizmom
Apsolutno je uporedivo, jer mozemo se sad praviti blesavi i coravi, ali kontekst za srebrenicu bi bio politicki, bas kao sto je i za sinagogu.
- drug_profi
-
breuer
#67657 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Srebrenica je memorijalni centar, a ne spomenik...potpuno nepotrebno poređenje...Chmoljo wrote: ↑31/05/2023 21:42I srebrenica i sinagoga su dio naslijedja i spomenik i kao takve ih se treba promatrati i kao takve ih obrazovni sistem predstavlja djeci.nivla wrote: ↑31/05/2023 19:55 kako god, djecu se nije moglo bez saglasnosti roditelja odvesti u posjetu i da su ih odveli bez dozvole roditelja onda bi skola bila u problemu u slucaju da se ti roditelji pobune
Apsolutno je uporedivo, jer mozemo se sad praviti blesavi i coravi, ali kontekst za srebrenicu bi bio politicki, bas kao sto je i za sinagogu.
a potpunim primitivcima koji su djeci zabranili posjetu sinagogi se sjetim najbližih koji su ih tome naučili...
- Bloo
- Globalna šefica
#67658 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
http://osmccsa.edu.ba/v2/izlet-sedmih-razreda/drug_profi wrote: ↑31/05/2023 22:23Srebrenica nije za djecu.
Vrlo loše utiče na nezrele osobe.
Moja djeca su jako loše to podnijela. Depresija, nekakav strah. Noćne more.
Historijski čas postoji sa razlogom. Ne vodis djecu od 5 godina već starije.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
-
NediM17
#67660 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vodili su i nas u Jasenovac u 8. razredu.drug_profi wrote: ↑31/05/2023 22:23Srebrenica nije za djecu.
- drug_profi
#67661 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Joj, meni se cini da su u petom isle. I ne sjecam se vise. Sad su to odrasle zene.Bloo wrote: ↑31/05/2023 22:44http://osmccsa.edu.ba/v2/izlet-sedmih-razreda/drug_profi wrote: ↑31/05/2023 22:23
Srebrenica nije za djecu.
Historijski čas postoji sa razlogom. Ne vodis djecu od 5 godina već starije.
Znam da smo morali ozbiljno sa njima pricati nakon toga. Mislili smo da je starija osjetljiva radi vlastitih trauma iz rata, ali onda je poslije i mladja otisla i isti problem. A rođena 96.
- drug_profi
#67662 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jesu, nema gdje nisu. I ne mislim da je to bilo pametno i ispravno.NediM17 wrote: ↑31/05/2023 22:47Vodili su i nas u Jasenovac u 8. razredu.drug_profi wrote: ↑31/05/2023 22:23
Srebrenica nije za djecu.
-
NediM17
#67663 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I Kozara, i Tjentiste, i Kragujevac, na Vraca svakog 6. aprila.
- Chmoljo
#67664 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne budi bukvalan, jer ne pricamo o gradjevinama, vec ono sto predstavljaju.breuer wrote: ↑31/05/2023 22:25Srebrenica je memorijalni centar, a ne spomenik...potpuno nepotrebno poređenje...Chmoljo wrote: ↑31/05/2023 21:42
I srebrenica i sinagoga su dio naslijedja i spomenik i kao takve ih se treba promatrati i kao takve ih obrazovni sistem predstavlja djeci.
a potpunim primitivcima koji su djeci zabranili posjetu sinagogi se sjetim najbližih koji su ih tome naučili...
Naravno da je srebrenica kao cjelina spomenik, dakle ukljucujuci potocare, grad srebrenicu, sva stratista i kao spomenik genocida. Spomenik je odredjenom desavanju koje definisu nas odnos prema svijetu.
Tako je i sinagoga spomenik prisutnosti jevreja i jevrejskog naslijedja ovdje a koje je tako brutalno gotovo pobrisano prije 80 godina.
Itekako imaju dodirnih tacaka.
-
breuer
#67665 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
nemaju dodirnih tačaka, sinagoga je prvenstveno bogomolja, poslije možda i djelo arhitekture i simbol kao takav tj. spomenik, a muzej Jevreja ili Jasenovac su memorijalni centri koji imaju striktnu ulogu...odvesti dijete u Jasenovac jeste malo scary zbog groznih zločina koji su tamo počinjeni, ali odlazak u sinagogu i bilo koju drugu bogomolju je stvar lične higijene djeteta...
al pošto će debilni roditelji ubrzo odlučivati i da li je matematika možda suviše teška za male debilčiće, ova grozna vijest od danas me uopšte ne iznenađuje...
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/matu ... /230531170
ovima svaka čast
al pošto će debilni roditelji ubrzo odlučivati i da li je matematika možda suviše teška za male debilčiće, ova grozna vijest od danas me uopšte ne iznenađuje...
ovima svaka čast
Last edited by breuer on 31/05/2023 23:01, edited 1 time in total.
- nivla
#67666 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa napisao sam ja svojoj necu braniti, a svako radi po svojoj savjesti
evo danas je vecini ovo za crne hronike, meni je vise za crne hronike to sto su skoro sva djeca danas odlicna a znanja nigdje, vaspitanja takodjer fali, danas djeca samo sto ne tuku svoje ucitelje/nastavnike/profesore kad dobiju ocjenu nizu od 4
poznajem i dosta roditelja koji lijece komplekse upisujuci u skole kojim djeca nisu dorasla pa onda za njih cijelu srednju skolu rade zadace iz matematike, fizike, hemije ili traze nekog ko im to zna uraditi, ne objasniti nego uraditi, eh to je za zabrinutost
sto se tice ovih idiota sto djecu nisu pustili u sinagogu, a u ostale vjerske objekte jesu, zao mi je sto su na tom stepenu kulture, ali kad im je dato za izbor sa biraju onda nema tu sto niste rekli moze i u sinagogu, ocito ne moze to tako jer ne bi se u suprotnom trazila dozvola roditelja
proslo je vrijeme kad se moralo misliti ko jedan, za neke nazalost, za druge na srecu, pa onda imamo razlicite stavove koji mogu ali i ne moraju biti jednaki nasim, ali isto tako ne moraju biti temeljeni na cinjenicama
sto se tice srebrenice, svi znamo sta se tamo dogodilo, ali takodjer dovoljno je posjetiti bilo koju javnu ustanovu u rsu da bi se shvatilo da oni zive u paralelnoj stvarnosti zasnovanoj na mitovima a ne cinjenicama, oni su tim cinom profitirali, jer su sebi oslobodili prostor na koji se vecina boji vratiti jer su opet zbog ratnih i poratnih migracija u manjini
ovi sto se nadaju da ce djeca koja danas nisu posjetila sinagogu, mozda kad napune 18 sami otici da vide sta su to propustili, mogu slobodno reci da se to najverovatnije nece nikad desiti
evo danas je vecini ovo za crne hronike, meni je vise za crne hronike to sto su skoro sva djeca danas odlicna a znanja nigdje, vaspitanja takodjer fali, danas djeca samo sto ne tuku svoje ucitelje/nastavnike/profesore kad dobiju ocjenu nizu od 4
poznajem i dosta roditelja koji lijece komplekse upisujuci u skole kojim djeca nisu dorasla pa onda za njih cijelu srednju skolu rade zadace iz matematike, fizike, hemije ili traze nekog ko im to zna uraditi, ne objasniti nego uraditi, eh to je za zabrinutost
sto se tice ovih idiota sto djecu nisu pustili u sinagogu, a u ostale vjerske objekte jesu, zao mi je sto su na tom stepenu kulture, ali kad im je dato za izbor sa biraju onda nema tu sto niste rekli moze i u sinagogu, ocito ne moze to tako jer ne bi se u suprotnom trazila dozvola roditelja
proslo je vrijeme kad se moralo misliti ko jedan, za neke nazalost, za druge na srecu, pa onda imamo razlicite stavove koji mogu ali i ne moraju biti jednaki nasim, ali isto tako ne moraju biti temeljeni na cinjenicama
sto se tice srebrenice, svi znamo sta se tamo dogodilo, ali takodjer dovoljno je posjetiti bilo koju javnu ustanovu u rsu da bi se shvatilo da oni zive u paralelnoj stvarnosti zasnovanoj na mitovima a ne cinjenicama, oni su tim cinom profitirali, jer su sebi oslobodili prostor na koji se vecina boji vratiti jer su opet zbog ratnih i poratnih migracija u manjini
ovi sto se nadaju da ce djeca koja danas nisu posjetila sinagogu, mozda kad napune 18 sami otici da vide sta su to propustili, mogu slobodno reci da se to najverovatnije nece nikad desiti
-
last mohicans
#67667 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Boga vam, što o ovoj djeci pišete na crnoj hronici?
- drug_profi
#67668 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zato sto je to sjeme događaja za crnu hroniku.
-
Mrvice_ba
#67669 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Svako ima pravo izbora.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#67670 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne vidim slike iz dzamije,...mozda je i njima trebala saglasnost roditelja?!breuer wrote: ↑31/05/2023 22:56 nemaju dodirnih tačaka, sinagoga je prvenstveno bogomolja, poslije možda i djelo arhitekture i simbol kao takav tj. spomenik, a muzej Jevreja ili Jasenovac su memorijalni centri koji imaju striktnu ulogu...odvesti dijete u Jasenovac jeste malo scary zbog groznih zločina koji su tamo počinjeni, ali odlazak u sinagogu i bilo koju drugu bogomolju je stvar lične higijene djeteta...
ovima svaka čast![]()
-
breuer
#67671 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ima ispred Sebilja 
-
last mohicans
-
moonca
#67673 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
kaze sociolog
Normalno, bilo je tu i nekoliko tura krkanja, pa sad se evo vraćamo preko Romanije sa blagom mučninom, zabrinuti da li su maturske haljine za prekosutra i dalje taman. poručio je Medić svojim učenicima.
- Chmoljo
#67675 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
imam osjećaj da sa zidom pričam.breuer wrote: ↑31/05/2023 22:56 nemaju dodirnih tačaka, sinagoga je prvenstveno bogomolja, poslije možda i djelo arhitekture i simbol kao takav tj. spomenik, a muzej Jevreja ili Jasenovac su memorijalni centri koji imaju striktnu ulogu...odvesti dijete u Jasenovac jeste malo scary zbog groznih zločina koji su tamo počinjeni, ali odlazak u sinagogu i bilo koju drugu bogomolju je stvar lične higijene djeteta...
sinagoga je bogomolja, memorijalni centar je mezarje.
djeca nisu išla u sinagogu da se pomole, nego da je obiđu kao spomenik. u srebrenicu ne idu da nekoga svog ukopaju, nego da je obiđu također kao spomenik.
a ako baš tjeraš mak na konac:
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.
ne znam čemu rasprava, jer se manje više slažemo, ali spomenik ili spomen obilježje nije samo ono što se prije rata obilazilo po mjestima partizanskih ofanziva.