Morala sam istresti to iz sebe, fakat sam se osjećala šugavo nakon odlaska na sajam. Ono kad ti je žao što si dao 2km za parking. Moj sin od 22 mj nije imao nikakve koristi od sajma, a mi kao roditelji još manješatirana_ljubičica wrote:JanuaryJones wrote:Mali osvrt na nedavno završeni Dječiji sajam u Skenderiji![]()
Nakon prošlogodišnjeg, nazovimo to, polufijaska (nismo znali šta da očekujemo a i našli smo povoljne pelene), ove godine smo očekivali da se poprave...organizatori, izlagači, osiguranje, animatori...ali ništa od toga se nije desilo.
Organizator je ponovo izabrao prljavu, groznu dvoranu u Skenderiji koja nije obnovljena od '84, koja je krpljena na sve strane (očekuješ da ti padne nešto na glavu) od ulaza u garažu (horor sa desne strane) preko ulaza u skendbazar (sklepana vrata od drvenih daski) do ulaza u dvoranu (morate proći kroz tunel dima od cigara da uopšte dodjete do vrata).
Izlagači se ponašaju kao da ih je neko puškom natjerao da budu tu. Rijetki ti ponude osmijeh i nešto konkretno objasne u vezi svog asortimana. Djevojke iz Helen Doron zaskaču iza svakog štanda sa promo ponudama u ruci. Dosta njih samo zvjera okolo ili drkaju po mobitelima. Violeta nije imala štand ove godine (wonder why?).
Dvorana je, kao i predhol, zadimljena od cigara zato jer policija, vatrogasci, hitna i ostali učesnici obezbjedjenja sajma puše (uključujući i neke roditelje i izlagače). U dvorani punoj djece, mahom do 6-7 godina.
Animatori i zabavni program su preglasni i preagresivni za tako malu djecu. Odzvanja čitava dvorana od ozvučenja. Ako meni kao odraslom smeta mogu misliti kako smeta maloj djeci![]()
Pod je prljav i pun smeća. Ne hodaju sva djeca pristojno i ne vode se za rukicu. Ima onih koji pužu i koji se valjaju iz raznoraznih razloga. Komentar suvišan.
Suprug i ja smo ušli i još brže izašli. Jedno veliko razočarenje![]()
[end of rant]
U prvi mah sam pogledala da vidim kad sam ovo uspjela napisati![]()
![]()
![]()
ISTO ALI ISTO ISKUSTVO
samo da znaš da nisi jedina![]()
mene je većina ovako gledalakad sam prepričavala utiske.
Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- JanuaryJones
#6751 Re: Bebe - ALL ABOUT!
- JanuaryJones
#6752 Re: Bebe - ALL ABOUT!
I nikad nije išla ginekologu i na ultrazvuk tokom trudnoće. Pravi uzor od ženeMis mekinjas wrote:1. Dijete mi je redovno, manje vise vremenski, ali vakcinirano. Ne citam nikakve studije, imam pedijatara dovoljno u krugu prijatelja, koji su vakcinisali svoju djecu.lacrima wrote: Pa šta ste očekivali od manifestacije kojoj je ova karikatura ambasador?
http://www.azramag.ba/intervju/sabina-s ... -dovoljan/
A jeste li ih vakcinisali? U posljednje vrijeme mnogo su podijeljeni stavovi o tome da li vakcinisati dijete ili ne.
– Reći ću dvije stvari. Prvo, nijedno moje dijete nije vakcinisano. Spletom slučajnih okolnosti moj prvi sin je dobio onu prvu vakcinu u porodilištu. Ja jednostavno nisam bila pitana za to. Drugo, kad je o vakcinaciji riječ, to je odluka koju trebaju donijeti roditelji. Ja nikome neću preporučiti da li to treba uraditi ili ne. Jedino bih savjetovala roditeljima da se adekvatno informiraju o vakcinama. To znači pročitati referentne studije, a ne ovo što pronalazimo na internetu.
Pa ipak, kako skidate temperaturu? Mora biti neki način…
– Nikako. Naš pristup je da je temperatura tu s nekim razlogom i da će proći. Ona je odraz, kao što to medicina objašnjava, borbe ćelija protiv bakterija ili virusa.
i tako dalje i tako dalje
2. A temperaturu kad dodje do kriticne skidam paracetamolom/ibuprofenom..
Poslije iskustva jednog nam poznatog para, gdje je dijete umrlo zbog kasnog odlaska doktoru, ne bih se bas igrala s tim.
- Mis mekinjas
#6753 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma to je musko. 
- Tigar1
#6754 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Pozdrav raja. Ima li iko iskustva, da mu je dijete imalo dijagnozu iščašenja jednog ili oba kuka?
Mi smo imali, dijagnoza bila luxatio dexter IIb, subluxatio sinister II a..
Nosila aparatić od juna mjeseca 2014, do septembra iste godine, pa stavljeni pavlikovi kaišići.
Kaišići bili do aprila ove godine, na pregledu uzv tada dr preporučio da se skinu i spontano prohodavanje, tek je kćerkica prohodala nešto prije mjesec dana pa smi odmha otišli na kontrolu, drugi dr kaže da je desni ok 100%, a lijevi još acetabulum nije do kraja formiran i jezgra se jedva nazire.
Rečeno nam uraditi rtg za mjesec dana te doći na kontrolu da se vidi snimak, valjda bi jezgra i odnos kvadranata trebao biti bolje sada vidljiviji sa starosti od godine i devet mjeseci.
Ona je klinički ok, nema vidljivih deformacija, hoda svaki dan sve bolje, pomalo trčkara, neki ljudi koji su imali slično iskustvo kažu da su im stari doktori prepručavali hodanje i da su svaki dalji nalazi bivali sve bolje i bolje.
Da li je iko od vas imao slična iskustva? Volio bih čuti... Užasavam se na spomen operativnog zahvata, a i sam sam, na neki način, medicinske struke.
Mi smo imali, dijagnoza bila luxatio dexter IIb, subluxatio sinister II a..
Nosila aparatić od juna mjeseca 2014, do septembra iste godine, pa stavljeni pavlikovi kaišići.
Kaišići bili do aprila ove godine, na pregledu uzv tada dr preporučio da se skinu i spontano prohodavanje, tek je kćerkica prohodala nešto prije mjesec dana pa smi odmha otišli na kontrolu, drugi dr kaže da je desni ok 100%, a lijevi još acetabulum nije do kraja formiran i jezgra se jedva nazire.
Rečeno nam uraditi rtg za mjesec dana te doći na kontrolu da se vidi snimak, valjda bi jezgra i odnos kvadranata trebao biti bolje sada vidljiviji sa starosti od godine i devet mjeseci.
Ona je klinički ok, nema vidljivih deformacija, hoda svaki dan sve bolje, pomalo trčkara, neki ljudi koji su imali slično iskustvo kažu da su im stari doktori prepručavali hodanje i da su svaki dalji nalazi bivali sve bolje i bolje.
Da li je iko od vas imao slična iskustva? Volio bih čuti... Užasavam se na spomen operativnog zahvata, a i sam sam, na neki način, medicinske struke.
-
dpjokala26
#6755 Re: Bebe - ALL ABOUT!
moj unuk dodje sa majkom u bih. beba ima licnu kartu (iako ima 6 mjeseci prelazi granicu sa LK).kcerka ponese i rodni list.nikad joj nisu trazili nista vise.do sada je prelazila granicu sa bebom cetiri puta.Mis mekinjas wrote:Pa ja bas nisam sigurna da mora otac imati od majke dozvolu, osim ako nisu razvedeni, ili ga sud ganja, u tom slucaju nece svakako preko granice. Jel' to neki zakon u BiH nelogican ostao?
Iz mog iskustva. Ovo je znaci iz prve ruke. Dijete i ja nemamo isto prezime. U maticnom uredu, u policiji, pitala sta treba za prelazak granice?
Gospodjo, djetetu izvadite pasos, ponesite kopiju rodnog lista. Tu je sve zavrsilo. Tako prelazimo granicu i u EU i u BiH kad idemo.
- JanuaryJones
#6756 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Koja će biti namjena ove nosiljke? I kako će se transportovat u autu, recimo?studentica21 wrote:Ima li neko iskustva sa ovom nosiljkom http://ustedite.ba/artikal/29557/nosiljka
Ili imate li neku za preporuciti
-
sabanss
#6757 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ovo je i autosjedalica. Ima kaiseve za vezivanje i strelice sa uputstvima za provlacenje auto pojasa radi ucvrscivanja.JanuaryJones wrote:Koja će biti namjena ove nosiljke? I kako će se transportovat u autu, recimo?studentica21 wrote:Ima li neko iskustva sa ovom nosiljkom http://ustedite.ba/artikal/29557/nosiljka
Ili imate li neku za preporuciti
Medjutim sudeci po cijeni ovo je mrtvi kinez. Ja ga ne bih kupio...
- CherryLips
#6758 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Onda se odluci za drugi poklon,imalo bolje autosjedalice su skuplje
- JanuaryJones
#6759 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Slažem se. Autosjedalica (jaje/nosiljka ili bilo koja druga) nije nešto što se olako uzima i bez konsultacije sa budućim roditeljima.CherryLips wrote:Onda se odluci za drugi poklon,imalo bolje autosjedalice su skuplje
- Arslan_11
#6760 Re: Bebe - ALL ABOUT!
evo iz prve ruke. Na tuzlanskom aerodromu su mi trazili saglasnost majke i rodni list. U braku smo i dobrim odnosimadpjokala26 wrote:moj unuk dodje sa majkom u bih. beba ima licnu kartu (iako ima 6 mjeseci prelazi granicu sa LK).kcerka ponese i rodni list.nikad joj nisu trazili nista vise.do sada je prelazila granicu sa bebom cetiri puta.Mis mekinjas wrote:Pa ja bas nisam sigurna da mora otac imati od majke dozvolu, osim ako nisu razvedeni, ili ga sud ganja, u tom slucaju nece svakako preko granice. Jel' to neki zakon u BiH nelogican ostao?
Iz mog iskustva. Ovo je znaci iz prve ruke. Dijete i ja nemamo isto prezime. U maticnom uredu, u policiji, pitala sta treba za prelazak granice?
Gospodjo, djetetu izvadite pasos, ponesite kopiju rodnog lista. Tu je sve zavrsilo. Tako prelazimo granicu i u EU i u BiH kad idemo.
- Mis mekinjas
#6761 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ovo nisam znala. 
- JanuaryJones
#6762 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Zakon kaže da mora (i u EU i Kanadi i USA i kod nas) zbog sve učestalijih otmica djece i drugog iskorištavanja. To što nekad ne traže ne znači da neće/ne mogu.Mis mekinjas wrote:Ovo nisam znala.
- JanuaryJones
#6763 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Zanimaju me iskustva sa komodicom za presvlačenje (sa kadicom):

Koliko je ovo iskoristivo, stabilno?

Koliko je ovo iskoristivo, stabilno?
- DaffyDuck
#6764 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mi smo koristili cam, sa samo dva tockica. Bilo nam je super, prakticno da ispod drzis pelene, maramice, kremice sve sto ti treba. Kada se moze skidati.Lagano za ocistiti. Meni je i visina odgovarala, da bez saginjanja mozes fino presvuci, okupati bebu. Jos malo pa ce ponovo u upotrebu
ovako nesto:

ovako nesto:
- JanuaryJones
#6765 Re: Bebe - ALL ABOUT!
@DaffyDuck razmišljam se o ovoj komodici da ne bihuzurim prdulišana u njegovoj sobi. Marka i nije toliko bitna, čak bi i polovnu dobro očuvanu uzela. Bitno mi je da je stabilna i iskoristiva bar 1-1,5 godinu 
- DaffyDuck
#6766 Re: Bebe - ALL ABOUT!
To nije, mozes je koristiti do godinu dana, kasnije nije sigurna jer je dijete preveliko i nestasno. Moje misljenje. Kadica ce ti takodje biti mala kasnije.
Ako nadjes polovnu za kupiti, prvo otidji do prodavnice pa pogledaj model, vidi jel ti velicina odgovara.
Ako nadjes polovnu za kupiti, prvo otidji do prodavnice pa pogledaj model, vidi jel ti velicina odgovara.
- JanuaryJones
#6767 Re: Bebe - ALL ABOUT!
To svakakoDaffyDuck wrote:To nije, mozes je koristiti do godinu dana, kasnije nije sigurna jer je dijete preveliko i nestasno. Moje misljenje. Kadica ce ti takodje biti mala kasnije.
-
dama_u_crnom
#6768 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ako ces polovno uzimati, pogledaj u grupi na facebook-u Mama2mama-sve za nase malisane (mislim da vecina zna za ovu grupu, ali eto ko ne zna) mozes fakat naci sve sto ti treba za dijete, a bas jeftino.JanuaryJones wrote:To svakakoDaffyDuck wrote:To nije, mozes je koristiti do godinu dana, kasnije nije sigurna jer je dijete preveliko i nestasno. Moje misljenje. Kadica ce ti takodje biti mala kasnije.
Ako nadjes polovnu za kupiti, prvo otidji do prodavnice pa pogledaj model, vidi jel ti velicina odgovara.i godina je super. Nisam fan stvari od mjesec dana iskoristivosti za cijenu desnog bubrega
hvala ti!
- malamirha
#6769 Re: Bebe - ALL ABOUT!
zasto da uzimas poklon? bolje daj novce a roditelji ce kupiti sta im treba i odgovara.imam tako poklona koji bas nicem ne sluze a nisu bili jeftini..studentica21 wrote:Upravu ste, uzet cu nesto drugoJanuaryJones wrote:Slažem se. Autosjedalica (jaje/nosiljka ili bilo koja druga) nije nešto što se olako uzima i bez konsultacije sa budućim roditeljima.CherryLips wrote:Onda se odluci za drugi poklon,imalo bolje autosjedalice su skuplje
- JanuaryJones
#6770 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ne koristim FB pa ako može link bila bih zahvalnadama_u_crnom wrote:Ako ces polovno uzimati, pogledaj u grupi na facebook-u Mama2mama-sve za nase malisane (mislim da vecina zna za ovu grupu, ali eto ko ne zna) mozes fakat naci sve sto ti treba za dijete, a bas jeftino.JanuaryJones wrote:To svakakoDaffyDuck wrote:To nije, mozes je koristiti do godinu dana, kasnije nije sigurna jer je dijete preveliko i nestasno. Moje misljenje. Kadica ce ti takodje biti mala kasnije.
Ako nadjes polovnu za kupiti, prvo otidji do prodavnice pa pogledaj model, vidi jel ti velicina odgovara.i godina je super. Nisam fan stvari od mjesec dana iskoristivosti za cijenu desnog bubrega
hvala ti!
-
dama_u_crnom
#6771 Re: Bebe - ALL ABOUT!
https://www.facebook.com/groups/669380166541907/
https://www.facebook.com/groups/700521536731966/
Evo imas ove 2, obje su na isti fazon.
https://www.facebook.com/groups/700521536731966/
Evo imas ove 2, obje su na isti fazon.
- DaffyDuck
#6772 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ne kupuj ni hapice ako je novorodjence, vjerovatno samo doji... Mozes kupiti dekicu ili onu zvecku za kolica eventualno ako ces dati novac a stalo ti je da jos nesto kupis.
-
dama_u_crnom
#6773 Re: Bebe - ALL ABOUT!
studentica21 wrote:zasto da uzimas poklon? bolje daj novce a roditelji ce kupiti sta im treba i odgovara.imam tako poklona koji bas nicem ne sluze a nisu bili jeftini..
Ma daaa upravu ste,.. Vjerovatno cu uzeti sta od hapica i toga tako i novac pored
Ako je poklon za novorodjence, meni je recimo super fol torta od pelena.
- CherryLips
#6774 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma kupi neke gegice,ili posteljinu ima bas slatkih,ili dekicu,pare u kovertu i Cao. Ne komplikuj sebi bezze
-
dama_u_crnom
#6775 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Treba mi savjet vezano za odvikavanje od pelene. Djevojcici je 2 godine i 2 mjeseca i u zadnje vrijeme pocela je sama da trazi tutu kada treba nesto obaviti, ali naravno ne uvijek, ponekad. Stavljala sam je na tutu, ali joj svaki put poslije toga vracala pelenu, da bih prije 3-4 dana odlucila skroz da joj skinem pelenu i vise ne vracam. Eh sad problem je sto kad je stavim na tutu ako joj se u tom mementu piski/kaki ona ce to i obaviti, a ako slucajno mora nesto obaviti, a nije na tuti, ona to obavi u gace, dakle ne sjeti se sama traziti tutu. Dok npr. evo 3 noci je bez pelene i nijednom se nije upiskila u gacice, vec sve obavi ujutru kad se probudi i kad je stavim na tutu. Zanima me kako da je naucim da sama trazi tutu kad mora nesto obaviti i je li ovako inace ide taj proces odvikavanja ili sam mozda ja previse ubrzala to sve?