Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- madner
#6751 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pa on ti je jedan od ovih kvotasa, mladi mjesani brak itd...
Ako ti nije valjao zasto promovises takvu strategiju.
-
VjecitiStudent
#6752 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ali, zar je SDP ikada objavio svoje kriterije? Ako jeste, obraduj nas.madner wrote:Pa on ti je jedan od ovih kvotasa, mladi mjesani brak itd...
Dalo bi se ovoj strategiji uputiti milion zamjerki, ali ona ima i jednu golemu vrlinu, TRANSPARENTNA je.
- madner
#6753 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Naravno, upakovana je u isti celofan kao i ova. Sto bi se reklo, popis iz '91 kao alfa a bome i omega.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#6754 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Interesantan je ovo novi pristup odabiru kandidata, samo imam malu rezervu prema ovome, jer bi ipak trebalo jako ispotencirati da l' je taj kandidat istinski i zaista na politickoj ravni i praksi koju potencira NS. Jer ,na ovaj nacin, puno su sire otvorena vrata za razne vrste karijarista, preletaca i ljudi koji mogu osjetiti sansu u tome da se ovako izdignu na neku od lista , a poslije ako prodju na izborima da hladno okrenu ledja maticnoj stranci, jer u sustini njima politicka platforma stranke nije ni bitna .
Treba tu dobro , dobro obratiti paznje. Fino je ovo sve, demokratizacija do krajnjih granica ..sansa za siri spektar ljudi itd. itd. ali treba obratiti paznju da se sve to ne zlopupotrebi kao sistem ulaska na liste radi licnih interesa itd.
Treba tu dobro , dobro obratiti paznje. Fino je ovo sve, demokratizacija do krajnjih granica ..sansa za siri spektar ljudi itd. itd. ali treba obratiti paznju da se sve to ne zlopupotrebi kao sistem ulaska na liste radi licnih interesa itd.
-
klixober
#6755 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Apel kao da je inspirisan nečim što sam napisao.
Ne brini @-LIBERO- , neću se kandidovati.
Ne brini @-LIBERO- , neću se kandidovati.
Last edited by klixober on 15/02/2012 19:01, edited 1 time in total.
-
Pedja Kojovic
#6756 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
libero
Svaki ovako otvoren i hrabar proces ima svoj rizik.
Ali mi vjerujemo ljudima koji vode opstinske odbore i mislim da smo napravili sistem koji ce eliminisati vecinu takvih ljudi. ( Bilo bi glupo da u samoposluzi sve stoji zakljucano zato sto neki kradu ili da nas sve pretresaju na izlazu iz BBI-ja
zbog lopova)
p.k.
Svaki ovako otvoren i hrabar proces ima svoj rizik.
Ali mi vjerujemo ljudima koji vode opstinske odbore i mislim da smo napravili sistem koji ce eliminisati vecinu takvih ljudi. ( Bilo bi glupo da u samoposluzi sve stoji zakljucano zato sto neki kradu ili da nas sve pretresaju na izlazu iz BBI-ja
zbog lopova)
p.k.
- webby-x
#6757 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Čemu više to guranje popisa iz 1991 godine?
Prihvaćanje realnosti nedostaje.
Prihvaćanje realnosti nedostaje.
-
Pedja Kojovic
#6758 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Posto je web portal na kojem inace vodim blog zbog tehnickih razloga morao iz funkcije izbaciti tu rubriku
privremeno pisacu za to vrijeme ovdje ono sto bih napisao tamo, ok?
Juce me, ponovo, pozvase na ustavnu komisiju Doma naroda, da "obrazlozim" svoju inicijativu vezanu za status grupe Ostalih. Vec sam im jednomprethodnom prilikom objasnjavao moralne, politicke i ekonomske razloge zbog kojih je potrebno sto hitnije ukinuti diskriminacije protiv ove grupe gradjanki i gradjana BiH, ali imaju, kazu, dodatnih pitanja.
Komisija nije imala kvoruma pa se rad odvijao u neformalnoj formi.
Razlog danasnjeg poziva je, kazu mi, "u vasoj formulaciji amandmana vi od Ostalih stvarate cetvrti konstituvni narod".
Upitni dio formulacije glasi; " Bosnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali, kao konstituvni narodi gradjani,.....donose sljedeci Ustav".
Pokusam im objasniti da to nije tacno i da su narodi grupe koje dijele istoriju, jezik, kulturu i osjecaj zajednicke sudbine, a da su Ostali ustavna kategorija koju definisu izborni zakoni.
Uzalud.
Ponudim im "B" , nama drazu, varijantu, koju smo pripremili:" Gradjani FBiH, Bosnjaci, Hrvati Srbi i Ostali, ...."
Izostavljanje fraze "konstituvni" im zapara usi, a neke, cini mi se, i dobro iziritira.
Zatrazim da mi objasne sta znaci "konstitutivni" - niko bas sa sigurnoscu ne zna.
Odnosno zna, ali kada ih pitas da li treba da postoji razlika izmedju gradjana koji su "konstitutivni" i onih koji to nisu, i u cemu bi se njihov pravni status trebao razlikovati, svi usute.
Sasvim usput, ispravim kolegu poslanika, koji rijec nacija koristi kao rijec narod, odnosno, etnicka grupa.
Shvatim da ni on, niti iko od prisutnih ne razumije tu razliku i da misle da se naziv UN-a moze prevoditi i kao "Ujedinjeni narodi".
Objasnio da je francuska teorija po tom pitanju prihvacena kao medjunarodni standard vec godinama i da rijec nacija oznacava sve pripadnike jedne drzave, imaoce njenog drzavljanstva. Rijec narod s druge strane..., to im nisam morao ponovo objasnjavati. (Sjetili su se - jezik, kultura, zajednicka sudbina).
Ukazem da tvorci Daytona nisu slucajno izbjegli pojam nacija.
Ukazem da smo svi (barem u sali) po nacionalnosti BiH(Bosanci i Hercegovci) bas kao sto nam i pise u licnim kartama pod rubrikom koju mi zovemo drzavljanstvo a koja je u spomenutom dokumentu precizno prevedena rijecju "nationality".
Ukazem na opsanost da se uvodjenjem Bosanaca i Hercegovaca kao etnicke skupine - sto neki od njih predlazu - cinjenica da smo formalno pravno svi Bosanci i Hercegovci derogira, njeno znacenje i znacaj potpuno mjenja.
Kaze kolega, ja hocu da se po nacionalnosti izjasnim kao Hrvat.
Mozete, naravno, ako ste drzavljanin Hrvatske, kazem, ali onda vam pripadaju prava nacionalnih manjina.
Isto vrijedi za Srbe sa Srbijanskim pasosem, koji se izjasnjavaju kao srbijanci po nacionalnosti)
Sjednica se pretvori u kafansku raspravu sve sa upadanjima u rijec i udaranjem sakom o sto.
Nakon dva sata udaranja glavom u zid nerazumjevanja sastanak zavrsi zakljuckom da ova komisija uputi ustavnoj komisiji Predstavnickog doma poziv da odrze zajednicku sjednicu ovoj istoj temi.
O mojoj prvoj inicijativi u Domu naroda - ukidanje ili redefinisanje nadleznosti ovog tijela - za sada nisu rekli ni rijeci.
Predsjednik je, doduse, kroz polusmjeh, informisao pristune da je sluzbeno zaprimio moju inicijativu i da ce uskoro doci na dnevni red. Onda im je u par rijeci objasnio moju inicijativu Prisutni su me gledali i stidljivo se smjeskali kao kad se nadjes u prisustvu bezopasnog ludaka.
Sta reci. kakvu poslugu porati..?
p.k.
privremeno pisacu za to vrijeme ovdje ono sto bih napisao tamo, ok?
Juce me, ponovo, pozvase na ustavnu komisiju Doma naroda, da "obrazlozim" svoju inicijativu vezanu za status grupe Ostalih. Vec sam im jednomprethodnom prilikom objasnjavao moralne, politicke i ekonomske razloge zbog kojih je potrebno sto hitnije ukinuti diskriminacije protiv ove grupe gradjanki i gradjana BiH, ali imaju, kazu, dodatnih pitanja.
Komisija nije imala kvoruma pa se rad odvijao u neformalnoj formi.
Razlog danasnjeg poziva je, kazu mi, "u vasoj formulaciji amandmana vi od Ostalih stvarate cetvrti konstituvni narod".
Upitni dio formulacije glasi; " Bosnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali, kao konstituvni narodi gradjani,.....donose sljedeci Ustav".
Pokusam im objasniti da to nije tacno i da su narodi grupe koje dijele istoriju, jezik, kulturu i osjecaj zajednicke sudbine, a da su Ostali ustavna kategorija koju definisu izborni zakoni.
Uzalud.
Ponudim im "B" , nama drazu, varijantu, koju smo pripremili:" Gradjani FBiH, Bosnjaci, Hrvati Srbi i Ostali, ...."
Izostavljanje fraze "konstituvni" im zapara usi, a neke, cini mi se, i dobro iziritira.
Zatrazim da mi objasne sta znaci "konstitutivni" - niko bas sa sigurnoscu ne zna.
Odnosno zna, ali kada ih pitas da li treba da postoji razlika izmedju gradjana koji su "konstitutivni" i onih koji to nisu, i u cemu bi se njihov pravni status trebao razlikovati, svi usute.
Sasvim usput, ispravim kolegu poslanika, koji rijec nacija koristi kao rijec narod, odnosno, etnicka grupa.
Shvatim da ni on, niti iko od prisutnih ne razumije tu razliku i da misle da se naziv UN-a moze prevoditi i kao "Ujedinjeni narodi".
Objasnio da je francuska teorija po tom pitanju prihvacena kao medjunarodni standard vec godinama i da rijec nacija oznacava sve pripadnike jedne drzave, imaoce njenog drzavljanstva. Rijec narod s druge strane..., to im nisam morao ponovo objasnjavati. (Sjetili su se - jezik, kultura, zajednicka sudbina).
Ukazem da tvorci Daytona nisu slucajno izbjegli pojam nacija.
Ukazem da smo svi (barem u sali) po nacionalnosti BiH(Bosanci i Hercegovci) bas kao sto nam i pise u licnim kartama pod rubrikom koju mi zovemo drzavljanstvo a koja je u spomenutom dokumentu precizno prevedena rijecju "nationality".
Ukazem na opsanost da se uvodjenjem Bosanaca i Hercegovaca kao etnicke skupine - sto neki od njih predlazu - cinjenica da smo formalno pravno svi Bosanci i Hercegovci derogira, njeno znacenje i znacaj potpuno mjenja.
Kaze kolega, ja hocu da se po nacionalnosti izjasnim kao Hrvat.
Mozete, naravno, ako ste drzavljanin Hrvatske, kazem, ali onda vam pripadaju prava nacionalnih manjina.
Isto vrijedi za Srbe sa Srbijanskim pasosem, koji se izjasnjavaju kao srbijanci po nacionalnosti)
Sjednica se pretvori u kafansku raspravu sve sa upadanjima u rijec i udaranjem sakom o sto.
Nakon dva sata udaranja glavom u zid nerazumjevanja sastanak zavrsi zakljuckom da ova komisija uputi ustavnoj komisiji Predstavnickog doma poziv da odrze zajednicku sjednicu ovoj istoj temi.
O mojoj prvoj inicijativi u Domu naroda - ukidanje ili redefinisanje nadleznosti ovog tijela - za sada nisu rekli ni rijeci.
Predsjednik je, doduse, kroz polusmjeh, informisao pristune da je sluzbeno zaprimio moju inicijativu i da ce uskoro doci na dnevni red. Onda im je u par rijeci objasnio moju inicijativu Prisutni su me gledali i stidljivo se smjeskali kao kad se nadjes u prisustvu bezopasnog ludaka.
Sta reci. kakvu poslugu porati..?
p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 15/02/2012 20:31, edited 1 time in total.
-
Pedja Kojovic
#6759 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
webby-x
Nepotrebno je bilo, makar na simbolickom planu, izbacivati taj clan iz zakona.
Etnicki sastav vlasti i suverenost svih naroda i gradjana na cijelom teritoriju su materije koje su regulisane Ustavom, zakonima i pravilnicima i ni na koji nacin ne zavise od postojanja takve odredbe u uredbama o popisu stanovista.
Njeno uklanjanje nije dobro, pogotovo, zbog mladjih generacija jer postojanje odredbe kao sto je clan 48 jedan od dokaza, pa i u pravno formalnom smislu, da ova zemlja nije uvijek bila ovakva kakva je sada.
p.k.
Nepotrebno je bilo, makar na simbolickom planu, izbacivati taj clan iz zakona.
Etnicki sastav vlasti i suverenost svih naroda i gradjana na cijelom teritoriju su materije koje su regulisane Ustavom, zakonima i pravilnicima i ni na koji nacin ne zavise od postojanja takve odredbe u uredbama o popisu stanovista.
Njeno uklanjanje nije dobro, pogotovo, zbog mladjih generacija jer postojanje odredbe kao sto je clan 48 jedan od dokaza, pa i u pravno formalnom smislu, da ova zemlja nije uvijek bila ovakva kakva je sada.
p.k.
- webby-x
#6760 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Odredba je potpuno nepraktična, posebno na lokalnom nivou.Pedja Kojovic wrote:Njeno uklanjanje nije dobro, pogotovo, zbog mladjih generacija jer postojanje odredbe kao sto je clan 48 jedan od dokaza, pa i u pravno formalnom smislu, da ova zemlja nije uvijek bila ovakva kakva je sada.
Kako ispuniti te uvjete u mjestima gdje je etnička struktura
dramatično poremećena, a još uvijek dobiti kvalitetne ljude.
Izgleda da Naša stranka ima ogromno članstvo i simpatizere da
može birati iz velike skupine.
-
Pedja Kojovic
#6761 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
webby-x
Realnost trenutne etnicke mape BiH mi je poznata bas kao vjerovatno i vama.
Pridrzavanje predratne demograske strukture u formiranju vlasti danas je skoro nemoguce postici, ponekad iz "objektivnih", a ponekad iz nacionalistickih razloga. Ali, "povratak na predjasnje stanje" mora biti ideal, ono cemu tezimo i na cemu moramo raditi.
Stvaranje osjecaja sigurnosti za sve i svuda omogucice vecu mobilnost ljudima pa ce oni organi koji su prisiljeni da postuju taj zakon, kako bi, recimo, bili kaznjavani od strane sudova, naci nacina da motiviraju ljude iz etnicke grupe koja je zbog rata napustila to mjesto da se vrate, ili da dodju neki drugi.
Mada ne mislim da je potrebno....
Primjer:
Americki fakulteti koji zadovoljavaju rasnu, etnicku, tzv. manjinsku strukuturu upisanih studenata imaju pravo na budzetsku pomoc i lokalnih vlasti i, pogotovo, americke federacije. Oni koji, iz raznih razloga pa i zbog nekih slicnih nasem problemu, to ne mogu ispostovati, zbog toga nude posebno povoljne uvjete studiranja kandidatima iz tih, manjinskih, skupina. Taj je sistem vrlo efikasno i brzo smanjio broj univerziteta koji se ponose religijskom ili rasnom jednoobraznoscu.
p.k.
Realnost trenutne etnicke mape BiH mi je poznata bas kao vjerovatno i vama.
Pridrzavanje predratne demograske strukture u formiranju vlasti danas je skoro nemoguce postici, ponekad iz "objektivnih", a ponekad iz nacionalistickih razloga. Ali, "povratak na predjasnje stanje" mora biti ideal, ono cemu tezimo i na cemu moramo raditi.
Stvaranje osjecaja sigurnosti za sve i svuda omogucice vecu mobilnost ljudima pa ce oni organi koji su prisiljeni da postuju taj zakon, kako bi, recimo, bili kaznjavani od strane sudova, naci nacina da motiviraju ljude iz etnicke grupe koja je zbog rata napustila to mjesto da se vrate, ili da dodju neki drugi.
Mada ne mislim da je potrebno....
Primjer:
Americki fakulteti koji zadovoljavaju rasnu, etnicku, tzv. manjinsku strukuturu upisanih studenata imaju pravo na budzetsku pomoc i lokalnih vlasti i, pogotovo, americke federacije. Oni koji, iz raznih razloga pa i zbog nekih slicnih nasem problemu, to ne mogu ispostovati, zbog toga nude posebno povoljne uvjete studiranja kandidatima iz tih, manjinskih, skupina. Taj je sistem vrlo efikasno i brzo smanjio broj univerziteta koji se ponose religijskom ili rasnom jednoobraznoscu.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#6762 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner
Znam za misljenje komisije.
Iako se ne slazem sa tim misljenjem u potpunosti uzeo sam ga u obzir i upravo zbog toga ponudi - kao sto sam i napisao - nama manje drazu varijantu amandmana koja zadrzava taj pojam. ( U drugoj varijanti amandmana koju smo ponudili se ukida diskriminacija protiv Ostalih i istovremeno izbacuje rijec "konstitutivini". Jednim udarcem se ubiju dvije buhe, da tako kazem).
Drzavljanin Srbija je Srbijanac( etnicki moze biti Bosnjak, Albanac, Madjar, Srbin), bas kao sto je i drzavljanin Francuske Francuz (Marokanac, Alzirac, Srbin).
Naravno, svaki od ovih izraza se u ustavno pravnom kontekstu moze genericki prevesti kao "gradjanin X"
Najtacnije je ono sta kazes taksisti u inostranstvu kad te pita odakle si i ko si?
p.k.
Znam za misljenje komisije.
Iako se ne slazem sa tim misljenjem u potpunosti uzeo sam ga u obzir i upravo zbog toga ponudi - kao sto sam i napisao - nama manje drazu varijantu amandmana koja zadrzava taj pojam. ( U drugoj varijanti amandmana koju smo ponudili se ukida diskriminacija protiv Ostalih i istovremeno izbacuje rijec "konstitutivini". Jednim udarcem se ubiju dvije buhe, da tako kazem).
Drzavljanin Srbija je Srbijanac( etnicki moze biti Bosnjak, Albanac, Madjar, Srbin), bas kao sto je i drzavljanin Francuske Francuz (Marokanac, Alzirac, Srbin).
Naravno, svaki od ovih izraza se u ustavno pravnom kontekstu moze genericki prevesti kao "gradjanin X"
Najtacnije je ono sta kazes taksisti u inostranstvu kad te pita odakle si i ko si?
p.k.
- MultiPlikatoR
#6763 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Stranka za Hollywood 
-
convict
#6764 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Odličnu ideju o transparentnosti ste u startu uništili davanjem ključne riječi općinskim odborima, jer su sami općinski odbori formirani na netransparentan način.Pedja Kojovic wrote: Naša stranka je prva stranka u BiH koja poziv za učešće otvara za sve kandidate i najavljuje transparentan proces odabira kandidata za liste, javila je novinska agencija Fena.
Kvalitet prijavljenih kandidata provjeravat će Kadrovska komisija Naše stranke, ali ključnu riječ u definiranju finalnih kandidatskih lista za izbore imat će lokalni općinski odbori kojima je ovim načinom data samostalnost.
Uoči prošlih izbora zahvaljujući tzv. samokandidiranju prvo su se u općinske odbore ugurali ljudi bez ikakvih kriterija, zatim su u svom uskom krugu formirali liste, a na kraju su neki od onih rijetkih koji su osvojili mandate te mandate privatizirali (npr. Novi grad). Prije opštih izbora situacija nije bila bitno bolja, u jednom od manjih gradova ko se zatekao na sastanku "proširenog" općinskog odbora je i završio na listi bez obzira na "staž" u stranci od 7 dana i ni 1 KM plaćene članarine.
Prije nekoliko mjeseci u Novom gradu je formiran novi općinski odbor na zboru članstva na koji su članovi pozivani putem facebooka noć uoči sastanka?! I sad takvom OO treba vjerovati da će izabrati najkvalitetnije kandidate?! Ako vam je namjera iskrena i ovo nije samo predstava za javnost, trebate razmisliti o tome koliko je dobra tolika autonomija OO i uvesti transparentnost i u njihov izbor.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
-
klixober
#6766 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
p.s.-LIBERO- wrote:Interesantan je ovo novi pristup odabiru kandidata, samo imam malu rezervu prema ovome, jer bi ipak trebalo jako ispotencirati da l' je taj kandidat istinski i zaista na politickoj ravni i praksi koju potencira NS. Jer ,na ovaj nacin, puno su sire otvorena vrata za razne vrste karijarista, preletaca i ljudi koji mogu osjetiti sansu u tome da se ovako izdignu na neku od lista , a poslije ako prodju na izborima da hladno okrenu ledja maticnoj stranci, jer u sustini njima politicka platforma stranke nije ni bitna .
Zar upravo NS nije nastala od takvih nekih "preletača", najviše iz SDP-a, koji su okrenuli leđa matičnoj stranci...
Zbog ovakvog razmišljanja i mrzim višestranačje u BiH...Samo je bitno prvi zaposjest OO stranke, kasnije je svakom novom lakše Masonima se priključiti, nego upasti u zatvoreni krug prvonastale hijerarhije. Pa onda ti novi, razočarani, kojima stari nisu dozvolili napredak u stranci, prave neke svoje nove stranke, da bi se prema novima u svojim strankama ponašali kao stari iz bivše stranke prema njima...i tako sve u krug.
Zato imamo najviše stranaka na svijetu po glavi stanovnika i ujedno najviše ubleha u političkom životu.
-
wifi-guy
#6767 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Interesantno stivo:
"Za razliku od države i državljanstva narod, nacija i nacionalnost nisu ustavno pravne kategorije pa tako ne postoji stroga definicija kojom se pojedinac ili grupa ljudi svrstavaju i određeni narod ili naciju.
Pripadnost narodu ili naciji je slobodna i izvan je zakonskih okvira bilo koje države. Znači ne postoje zakoni koji određuju ko je kakve nacije ili kojem narodu pripada.Istine radi, treba reći da ustavi nacionalnih država preciziraju (obično u preambuli ustava) kojem narodu pripada ta država ali ne i konkretno ko je pripadnik tog naroda. Definicije naroda, nacije i nacionalnosti su u domenu historijskog, sociološkog i filozofskog istraživanja i obrade. Prema tim naukama u svijetu postoji između 7000 do 10 000 hiljada naroda od kojih su samo rijetki postali nacije.
Općeprihvaćena definicija za narod je da je to samoprepoznata zamišljena (ne izmišljena) grupa ljudi na određenoj teritoriji koja dijeli zajedničku historiju, kulturu, jezik, tradiciju i vrlo često mada ne obavezno religiju.
Narod je dakle, društveno-etnička grupa koja se javlja u periodu prerastanja društva iz rodovsko-plemenskog sistema organiziranja, a prethodi naciji. Narod je cjelina vezana: *zajedničkim etničkim porijeklom
* istim jezikom
* historijom
* geografskim prostorom
* tradicijom
* kulturom
* običajnim, a kasnije i kodificiranim pravom
* sviješću da se po navedenim odrednicama razlikuje od drugih naroda.
Slijedeći nalaze gore pomenutih nauka, narod koji je uspio da stvori (izgradi) svoju nacionalnu državu zove se nacija.
Nacija je znači narod koji ima svoju državu koja nosi njegovo narodno ime i čijim ustavom je precizirano da je ta država matična država ili domovina određenog naroda.
Moje pitanje: Zar nije logicno da u preambuli ustava BiH stoji:" Bosanaca, Hercegovaca, Srba, Hrvata, Bosnjaka i ostalih?
Moj Komentar: Ako Povelja UN iz 1959 garantuje nacionalnost po rodjenju, pa samim tim i mom djetetu rodjenom 1993 na teritoriji suverene BiH, neosporno da je (konstitutivan) Bosnanac ili Hercegovac i da kao takav nikako nije "ostali".
Kompletan tekst je ovdjehttp://ibn-sina.net/bs/component/conten ... drave.html
"Za razliku od države i državljanstva narod, nacija i nacionalnost nisu ustavno pravne kategorije pa tako ne postoji stroga definicija kojom se pojedinac ili grupa ljudi svrstavaju i određeni narod ili naciju.
Pripadnost narodu ili naciji je slobodna i izvan je zakonskih okvira bilo koje države. Znači ne postoje zakoni koji određuju ko je kakve nacije ili kojem narodu pripada.Istine radi, treba reći da ustavi nacionalnih država preciziraju (obično u preambuli ustava) kojem narodu pripada ta država ali ne i konkretno ko je pripadnik tog naroda. Definicije naroda, nacije i nacionalnosti su u domenu historijskog, sociološkog i filozofskog istraživanja i obrade. Prema tim naukama u svijetu postoji između 7000 do 10 000 hiljada naroda od kojih su samo rijetki postali nacije.
Općeprihvaćena definicija za narod je da je to samoprepoznata zamišljena (ne izmišljena) grupa ljudi na određenoj teritoriji koja dijeli zajedničku historiju, kulturu, jezik, tradiciju i vrlo često mada ne obavezno religiju.
Narod je dakle, društveno-etnička grupa koja se javlja u periodu prerastanja društva iz rodovsko-plemenskog sistema organiziranja, a prethodi naciji. Narod je cjelina vezana: *zajedničkim etničkim porijeklom
* istim jezikom
* historijom
* geografskim prostorom
* tradicijom
* kulturom
* običajnim, a kasnije i kodificiranim pravom
* sviješću da se po navedenim odrednicama razlikuje od drugih naroda.
Slijedeći nalaze gore pomenutih nauka, narod koji je uspio da stvori (izgradi) svoju nacionalnu državu zove se nacija.
Nacija je znači narod koji ima svoju državu koja nosi njegovo narodno ime i čijim ustavom je precizirano da je ta država matična država ili domovina određenog naroda.
Moje pitanje: Zar nije logicno da u preambuli ustava BiH stoji:" Bosanaca, Hercegovaca, Srba, Hrvata, Bosnjaka i ostalih?
Moj Komentar: Ako Povelja UN iz 1959 garantuje nacionalnost po rodjenju, pa samim tim i mom djetetu rodjenom 1993 na teritoriji suverene BiH, neosporno da je (konstitutivan) Bosnanac ili Hercegovac i da kao takav nikako nije "ostali".
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#6768 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Sjajno. Ima logike. No logika bi bila da se to primjenjivalo i na Ustav Jugoslavije , odnosno na tadašnje Jugoslovene. Moje pitanje glasi : gdje odjednom nestadoše Jugosloveni ? Kada bi samo teoretski Bosna i Hercegovina prestala postojati jedan , jedini dan , da li to znači da bi Bosanci odnosno Hercegovci prestali postojati ?(jer su garantirani po tvom postu isključivo Ustavom BiH kao što su bili Jugosloveni). Da li bi nestankom Belgije prestala postojati belgijska nacija (ako postoji pored Flamanaca i Valonaca). Da li u Švajcarskoj žive Švajcarci? Ili bi nestankom Švajcarske ostali Nijemci,Italijani,Francuzi i Retoromani? Da li smo za vrijeme postojanja Osmanskog Carstva svi bili Osmanlije ili smo sačuvali vlastiti nacionalni identitet (konkretno mislim na BiH).wifi-guy wrote:
Logično je da u Bosni i Hercegovini žive Bosanci i Hercegovci kao nacija , no naša država je de facto država Bošnjaka,Hrvata i Srba i svaka Ustavna garancija nije garancija de facto stanja
- madner
#6769 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
U Svajcarskoj zive samo Svajcarci, koji govore razlicite jezike. Nisu to Njemci ni Francuzi ni Italijani.
-
Pedja Kojovic
#6770 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Preporucujem vam da pazljivo procitate moje prethodne postove na temu nacije i narodi.
Ja sam zadovoljan sadasnjim rjesenjem po kojem su svi gradjani nase zemlje po drzavljanstvu/nacionalnosti BiH.
(Pogledati licnu kartu).
Pitanje se, po mom misljenju, ne treba dodatno komplikovati izmisljanjem znacenja rijeci i uvodjenjem novih pravnih kategorija. Ima puno drzava u svijetu u kojima vrlo zadovoljno zive razlicite etnicke zajednice i treba se drzati medjunarodno priznatih rjesenja koja su se pokazala kao uspjesna.
p.k.
Ja sam zadovoljan sadasnjim rjesenjem po kojem su svi gradjani nase zemlje po drzavljanstvu/nacionalnosti BiH.
(Pogledati licnu kartu).
Pitanje se, po mom misljenju, ne treba dodatno komplikovati izmisljanjem znacenja rijeci i uvodjenjem novih pravnih kategorija. Ima puno drzava u svijetu u kojima vrlo zadovoljno zive razlicite etnicke zajednice i treba se drzati medjunarodno priznatih rjesenja koja su se pokazala kao uspjesna.
p.k.
-
wifi-guy
#6771 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
tvsabina wrote:Sjajno. Ima logike. No logika bi bila da se to primjenjivalo i na Ustav Jugoslavije , odnosno na tadašnje Jugoslovene. Moje pitanje glasi : gdje odjednom nestadoše Jugosloveni ? Kada bi samo teoretski Bosna i Hercegovina prestala postojati jedan , jedini dan , da li to znači da bi Bosanci odnosno Hercegovci prestali postojati ?(jer su garantirani po tvom postu isključivo Ustavom BiH kao što su bili Jugosloveni). Da li bi nestankom Belgije prestala postojati belgijska nacija (ako postoji pored Flamanaca i Valonaca). Da li u Švajcarskoj žive Švajcarci? Ili bi nestankom Švajcarske ostali Nijemci,Italijani,Francuzi i Retoromani? Da li smo za vrijeme postojanja Osmanskog Carstva svi bili Osmanlije ili smo sačuvali vlastiti nacionalni identitet (konkretno mislim na BiH).wifi-guy wrote:
Logično je da u Bosni i Hercegovini žive Bosanci i Hercegovci kao nacija , no naša država je de facto država Bošnjaka,Hrvata i Srba i svaka Ustavna garancija nije garancija de facto stanja
De facto smo kroz istoriju svi prvo bili Bosnjani, danas smo svi Bosanci i Hercegovci.
Imena su se mijenjala ali ono sto cini naciju na jednom prostoru se nije mijenjalo skoro 1000 godina. Cak je i ustav SFRJ iz 1974 definisao novi konstitutivni narod tj. muslimane sa velikim "M". Do tada su se muslimani mogli izrazavati na popisima stanovnistva kao sve drugo osim Musliman. Danas Muslimani postase Bosnjaci i time na neki nacin pretenciozno uzese jedinstven istorijski opis Bosansko Hercegovacke drzavnosti kroz vijekove. Ja bih rado bio Bosnjak ali ne ispunjavam uslove.
Problem koji ja vidim je da je Republika BiH primljena (danas samo BiH) u UN, pa je obavezna da postuje odluke i rezolucije pa i ovu iz 1959. Pogotovu kad je u pitanju garancija da se neko moze izjasniti kao Bosanac ili Hercegovac.
RBiH sa svojim ustavom takodje kao i Dejton spominje, u svoja prva dva clana, tri osnovna naroda i ostale narode ali sa razlikom da su svi konstitutivni.Prema tome i Eskimi i indijanca pa i Bosanci i Hercegovci. Vidi dolje.
REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA
Član 1.
Republika Bosna i Hercegovina je suverena i nezavisna država
ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine -Muslimana, Srba,
Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.
Član 2.
Građani, narodi Bosne i Hercegovine - Srbi, Hrvati, Muslimani i pripadnici drugih naroda koji u njoj žive ostvaruju svoja suverena prava u Republici Bosni i Hercegovini.
dok Anex 4 kaze :
Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows....
Rijec "constituent" na engleskom jeziku pored ostalo znaci i:"a person who authorizes another to act in his or her behalf, as a voter in a district represented by an elected official."
Rijec "CONSTITUENCY" npr. u USA se koristi kao definicija slijedeceg:"a body of citizens entitled to elect a representative. (citaj, BIRACKO TIJELO)
Zakljucak je da preambula Anex-a 4 tj. ustava BiH, dezignira de facto samo ova tri naroda kao biracko tijelo odnosno one koji biraju i bivaju birani dok ostali narodi i gradjani nisu ravnopravni. Presuda Sejdic-Finci to i potvrdjuje.
Ako ce novi ustav BiH kroz neku siromasnu definiciju dodati da i "OSTALI" gosti , stranci i slichni se mogu kandidirati za troglavo predsjednistvo i sl., iako su se recimo rodili na teritoriji danasnje BiH, onda se otvara mogucnost za jos tuzbi u Strazburu na ovu temu.
Paradoks je da konstitutivni Bosnjak iz Sandzaka ima vise prava od mene, rodjenog Bosanca. Bez uvrede gosp. Radonchicu.
Na kraju vrijeme je da neko ovim duducima iz torova objasni da rijec konstitutivan nije jednako suveren te da im se tom rijecju ne otvaraju mogucnosti secesije i sl. kao sto su to dobile bivse republike SFRJ ustavom iz 1974 godine.
Dovoljno je samo izbaciti rijec "konstitutivan" iz sadasnje preambule ustava i dodati ostale narode i gradjane kao sto je to stajalo u ustavu RBiH iz 1992. Vjerujem da bi poslije takve promjene naglo porastao brohj Bosanaca i Hercegovaca u "Jedinoj nasoj".
Podrzavam PK u nastojanju da progura barem "ostale" u bilo sta jer ovdjje sve traje decenijama a zivot je kratak.
A sad tura lopatanja...
-
Pedja Kojovic
#6772 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
wiffy guy
Hvala na konstruktivnom postu.
Nikako ne mogu da otkrijem zasto bi neko zelio da BiH "nationality" identitet koji je sada propisan zakonom za sve gradjane BiH pretvori tek u licnu opciju.(Ne mislim da vi to radite ali je prisutno na forumu).
Ostali = etnicki neopredjeljeni gradjani i pripadnici nacionalnih manjina.
Po meni naziv Ostali je u najmanje neadekvatan ali mislim da kad dobiju mehanizme i pozicije Ostali sami treba da odaberu sebi ime.
p.k.
Nikako ne mogu da otkrijem zasto bi neko zelio da BiH "nationality" identitet koji je sada propisan zakonom za sve gradjane BiH pretvori tek u licnu opciju.(Ne mislim da vi to radite ali je prisutno na forumu).
Po meni naziv Ostali je u najmanje neadekvatan ali mislim da kad dobiju mehanizme i pozicije Ostali sami treba da odaberu sebi ime.
p.k.
-
pemanapemani
#6773 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Izvinjenje što se ubacujem u diskusiju.Pedja Kojovic wrote:wiffy guy
p.k.
Stvari si odlično obrazložio u tekstu u kojem pišeš o "ispitivanju" pred komisijom. Treba svaki dan ponavljati razlike između termina koje si naveo. Neki ljudi namjerno neće da shvate.
Samo bih replicirao na ovo "pretvaranje u ličnu opciju". Postoje pojedinci koji se identificiraju i osjećaju pripadnost isključivo državi BiH. To nije svođenje nacionalnosti na neku ličnu opciju. To je nepripadanje bilo kojoj etničkoj grupi, odnosno, osoba je etnički neopredjeljena, a po nacionalnosti je Bosanka/ac i Hercegovka/ac.
- kiky
#6774 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
naša stranka je dobra alternativa za sljedeče izbore ...
možda još kad bi se ujedinila sa liberalima i sličnim političkim opcijama ...
možda još kad bi se ujedinila sa liberalima i sličnim političkim opcijama ...
- ultima_palabra
#6775 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pa da ih Zec izradi za pare