SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
amko76

#6751 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by amko76 »

UnscarD wrote:Samo da ovima koji prizivaju povratak prijeratne "milicije" (jer je bilo toga i na ovoj i na ostalim temama) i koji misle da ce time rijesiti problem porasta krimininala, pokusam objasniti da brutalnost policije nema nikakve veze sa stopom kriminala niti bi to rijesilo bilo sta.
Ono sto utice na porast kriminila je prije svega nezaposlenost a zatim i socijalne razlike. Primjera radi policija u Brazilu je izuzetno brutalna ali to ne znaci da imaju ikakvog uspijeha u borbi sa kriminalom. Sa druge strane scandinavske zemlje nemaju brutalnu policiju ali imaju jednu od najmanjih stopa kriminala na svijetu. Razlog za nisku stopu kriminala je izjednacen standard. Nema drasticnih razlika. Vecina zivi prilicno isto. Slicna situacija je bila i u bivsoj nam drzavi gdje je vecina zivjela isto. Cim nema drasticnih razlika, cim klinac na ulici ne gleda u auto koje njegov vrsnjak vozi a koje on moze kupiti za tacno 250 mjeseci (100.000 KM auto / 400 KM platom) odnosno za 20 godina pod uslovom da svede troskove zivota da udah i izdah, jer ima posao koji mu je tetka sredila i tako radosna mu pozvala majku da joj saopsti da je nakon dvije godine bezuspjesnih pokusaja komplet familije, eto nekako, uspjela malom da zavrsi kakav takav posao: "Seno, nije neka plata za pocetak ali dobra je firma, ne kasni puno plata, bude do 15-og. Direktor je malo strog ali Bogami pravican a i kaze da bi mali mogao za jedno godinu dvije ako se pokaze, preci na dostavu. A Seno to ti je bar 5 stoja" ." Ma i mi smo bona radili, pa sjecas se mene u Zoru sa Vratnika svako jutro u 5h, samo ja i psi lutalice i tako 20 godina...pa evo sta mi fali. Dva insana odgojila, ma fala ti sestro draga samo da ga sklonim sa ulice i one njegove raje, Bogami ce mi ga na kakav belaj navratit".
Ne kontaju ni tetka ni majka mu, da ga nisu uopste usrecili jer on zna da Selmu dovozi svake sedmice iz grada auto za koje njemu treba 250 mjeseci da ga kupi i da sa tim poslom, tesko da ce moci ikada vise imati one duge razgovore sa Selmom u kojima je do prije par godina tako uzivao. A i Selma je. Bar mu se tako tada cinilo.
Ovo je moj prvi post, jer smatram da je besmisleno trošiti vrijeme na to, ali sada moram dati komentar na ovo. Ovo je uzrok svih problema u našem devijantnom društvu, i nažalost ništa to ne može promijeniti za duže vrijeme, ma koliko vi pisali ovdje :) (samo nastavite i dalje)
Pozdrav
BadBoy

#6752 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by BadBoy »

@UnscarD

Svaka ti je na mjestu druže, slažem se baš apsolutno sa svime što si rekao. Drakonske kazne imaju efekta samo na samom početku kada se tek počnu primjenjivati. Znate šta kasnije bude? Svi kriminalci, lopovi i ostala gamad postaje vještija u sakrivanju zloćina i izbjegavanju kazne. Prosto k'o pasulj.

To vam je ista situacija i kao sa zaštitom auta. Nema te zaštite koju lopovi neće na kraju provaliti...
johnny_blazze

#6753 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by johnny_blazze »

BadBoy wrote:@UnscarD

Svaka ti je na mjestu druže, slažem se baš apsolutno sa svime što si rekao. Drakonske kazne imaju efekta samo na samom početku kada se tek počnu primjenjivati. Znate šta kasnije bude? Svi kriminalci, lopovi i ostala gamad postaje vještija u sakrivanju zloćina i izbjegavanju kazne. Prosto k'o pasulj.

To vam je ista situacija i kao sa zaštitom auta. Nema te zaštite koju lopovi neće na kraju provaliti...
kriminologija je pokusala objasniti fenomen kriminaliteta, neki najveci umovi krimnologije su smatrali da strogoca kazne ima samo negativni efekat, smatraju da je za prevenciju puno vaznija neizbjeznost kazne, ali isto npr Marks smatra da je podjela ljudi po klasama uzrok kriminaliteta, a kod nas je ta podjela bas izrazena, ali neez ja mislim da samo bolji uslovi za zivot mogu stati u kraj svemu ovome
glade

#6754 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by glade »

meni se cini da se sve ovo pocelo desavati oko onog perioda kada su ovi mladji policajci, mahom obrazovani po akademijama i kriminalistici, poceli zamjenjivati starije...

ako se nastavi ovim trendom tesko nama
Urban B.

#6755 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Urban B. »

Mene samo interesuje sta je sa onim GRAS-ovim "zastitarima" za koje se placala neka "obuka",tramvaj nikad nije bio siguran al ovo sada je postalo ludilo!
GaRGa

#6756 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by GaRGa »

UnscarD wrote:Samo da ovima koji prizivaju povratak prijeratne "milicije" (jer je bilo toga i na ovoj i na ostalim temama) i koji misle da ce time rijesiti problem porasta krimininala, pokusam objasniti da brutalnost policije nema nikakve veze sa stopom kriminala niti bi to rijesilo bilo sta.
Ono sto utice na porast kriminila je prije svega nezaposlenost a zatim i socijalne razlike. Primjera radi policija u Brazilu je izuzetno brutalna ali to ne znaci da imaju ikakvog uspijeha u borbi sa kriminalom. Sa druge strane scandinavske zemlje nemaju brutalnu policiju ali imaju jednu od najmanjih stopa kriminala na svijetu. Razlog za nisku stopu kriminala je izjednacen standard. Nema drasticnih razlika. Vecina zivi prilicno isto. Slicna situacija je bila i u bivsoj nam drzavi gdje je vecina zivjela isto. Cim nema drasticnih razlika, cim klinac na ulici ne gleda u auto koje njegov vrsnjak vozi a koje on moze kupiti za tacno 250 mjeseci (100.000 KM auto / 400 KM platom) odnosno za 20 godina pod uslovom da svede troskove zivota da udah i izdah, jer ima posao koji mu je tetka sredila i tako radosna mu pozvala majku da joj saopsti da je nakon dvije godine bezuspjesnih pokusaja komplet familije, eto nekako, uspjela malom da zavrsi kakav takav posao: "Seno, nije neka plata za pocetak ali dobra je firma, ne kasni puno plata, bude do 15-og. Direktor je malo strog ali Bogami pravican a i kaze da bi mali mogao za jedno godinu dvije ako se pokaze, preci na dostavu. A Seno to ti je bar 5 stoja" ." Ma i mi smo bona radili, pa sjecas se mene u Zoru sa Vratnika svako jutro u 5h, samo ja i psi lutalice i tako 20 godina...pa evo sta mi fali. Dva insana odgojila, ma fala ti sestro draga samo da ga sklonim sa ulice i one njegove raje, Bogami ce mi ga na kakav belaj navratit".
Ne kontaju ni tetka ni majka mu, da ga nisu uopste usrecili jer on zna da Selmu dovozi svake sedmice iz grada auto za koje njemu treba 250 mjeseci da ga kupi i da sa tim poslom, tesko da ce moci ikada vise imati one duge razgovore sa Selmom u kojima je do prije par godina tako uzivao. A i Selma je. Bar mu se tako tada cinilo.

Legenda si, svaka ti cast na Selmi :))
drndalo

#6757 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by drndalo »

:cry: :evil:
UnscarD wrote:A i Selma je. Bar mu se tako tada cinilo.
Znao sam ja da je Selma kriva za sve ovo...
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#6758 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by hrasno38 »

Jeste ali u skandinavskim zemljama konkretno u Svedskoj kad neko iz kraljevske porodice napravi saobracajni prekrsaj isto se kazni kao i onaj sto pripada porodici iz najnizeg staleza svedskog drustva. Dakle kazne su za prekrsioce, rigorozne i samo rijetkim budalama moze pasti na pamet da ih ignorisu. U Brazilu vec odavno sa kriminalom se obracunava vojska jer policija nema sansi isto kao i Mexicu. Naravno u svoj prici nikako ne treba preskociti mentalitete a u Balkanskom se pokazao najbolji onaj koji je bio 40 godina "sila boga ne moli". Nekadasnja Milicija i danasnja policija su nebo i zemlja u najvaznijoj tacki a to su ovlastenja. I te kako brutalnost policije a jos vise brutalnost zakona donosi do znatnog smanjenja kriminalne stope jer ides cistom logikom.....sto ja ne bi opljackao banku, uzeo milion ili dva kada cu dobiti samo koju godinicu i izaci iz zatvora kao bogatas. Sto ja ne bih upucao konkurenciju i pokazao ko je dzek kad cu opet dobiti koju godinicu i kad izadjem biti kralj u ovom gradu. Ali kad nesto od ovog napravis mlad a iz zatvora znas da ces izaci star uz obavezno prevaspitanje koje je bilo u starom sistemu e onda ipak vrijedi razmisliti je li bolje svaki dan popiti kafu i pivu na carsiji ili popiti metak u dupe kad ti ispadne sapun u zatvoru sljedecih 20-30 godina. Ako nista nije valjalo u starom sistemu onda je valjala "milicija", skolstvo i zdravstvo sto je za pocetak nekog normalnijeg zivota vise nego dovoljno.
valterbranisarajevo

#6759 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by valterbranisarajevo »

Automafija je regionalni problem

Mnoge su Sarajlije žrtve regionalne automafije koja nerijetko "radi" i po narudžbama iz susjednih država. Sve češće su na meti luksuzni automobili novijeg datuma proizvodnje.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6408587,00.html
valterbranisarajevo

#6760 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by valterbranisarajevo »

Vezano za gornji članak, danas se dogodio "KUM". Policija je odradila svoj posao a sada je, moram reći nažalost, red na tužiocima i sudijama...

http://www.nezavisne.com/novosti/hronik ... 76563.html
Lunizz

#6761 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Lunizz »

Urban B. wrote:Mene samo interesuje sta je sa onim GRAS-ovim "zastitarima" za koje se placala neka "obuka",tramvaj nikad nije bio siguran al ovo sada je postalo ludilo!

Ti kvazi zastitari su obicni revizori obuceni u nake druge uniforme.
samo_ovaj_put

#6762 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by samo_ovaj_put »

Lunizz wrote:
Urban B. wrote:Mene samo interesuje sta je sa onim GRAS-ovim "zastitarima" za koje se placala neka "obuka",tramvaj nikad nije bio siguran al ovo sada je postalo ludilo!

e to na tvoju zalost nije tacno
innovision

#6763 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by innovision »

samo_ovaj_put wrote:
Lunizz wrote:

e to na tvoju zalost nije tacno
da jeste to su bili sve reve i sada ponekad se obuku u ono staro pa hodaju
johnny_blazze

#6764 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by johnny_blazze »

glade wrote:meni se cini da se sve ovo pocelo desavati oko onog perioda kada su ovi mladji policajci, mahom obrazovani po akademijama i kriminalistici, poceli zamjenjivati starije...

ako se nastavi ovim trendom tesko nama
ja se uopste ne slazem sa ovim, po cemu to ne valjaju madji skolovani policajci :?
Omerovim_Koracima

#6765 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Omerovim_Koracima »

Pa nema njih 300.ima ih svega par. i ne stoje u tramvaju vec su vjerovatno mobilni. A gdje je policija?
zonbirile

#6766 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zonbirile »

možda uvesti eskadrone smrti.
Lady Saray

#6767 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Lady Saray »

Omerovim_Koracima wrote:
Pa nema njih 300.ima ih svega par. i ne stoje u tramvaju vec su vjerovatno mobilni. A gdje je policija?
normalno da su mobilni kad hodaju uz reve i na kraju umjesto gradjane cuvaju reve.. :roll:
Neelix

#6768 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Neelix »

20 i h ima, na 250 vozila :-)
Creasy

#6769 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Creasy »

Omerovim_Koracima wrote:

:shock:
Treba li policija dezurati i u tramvajima?
Vragolan

#6770 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Vragolan »

Creasy wrote:
Omerovim_Koracima wrote:

a sto da ne ako ce to pomoci sigurnostnoj situaciji, bolje i to nego da se zavlace po raznim piljaram i kladionicama

neka neko ko se vozi tramvajem kaze kada je vidio onog obicnog prasinara u tramvaju
Creasy

#6771 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Creasy »

Vragolan wrote:
Creasy wrote:
Omerovim_Koracima wrote:

a sto da ne ako ce to pomoci sigurnostnoj situaciji, bolje i to nego da se zavlace po raznim piljaram i kladionicama

neka neko ko se vozi tramvajem kaze kada je vidio onog obicnog prasinara u tramvaju

Ajde ti prvo stavi na papir broj policajaca u KS, pa onda broj skola, kladionica, posti, banki, vjerskih objekata, tramvaja, trolejbusa,... i svih drugih mjesta gdje dolazi do izvrsenja KD-a i narusavanja JRiM-a ili mjesta koja su od vitalnog znacaja za grad, a koje je policija duzna da obilazi.
Qler

#6772 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Qler »

Ovom gradu, realno, fali bar jos 2 hiljade policajaca....
ultima_palabra

#6773 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by ultima_palabra »

Qler wrote:Ovom gradu, realno, fali bar jos 2 hiljade policajaca....
Ne fali, fali zatvora i strožije kaznene politike.
Vragolan

#6774 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Vragolan »

Creasy wrote:
Ajde ti prvo stavi na papir broj policajaca u KS, pa onda broj skola, kladionica, posti, banki, vjerskih objekata, tramvaja, trolejbusa,... i svih drugih mjesta gdje dolazi do izvrsenja KD-a i narusavanja JRiM-a ili mjesta koja su od vitalnog znacaja za grad, a koje je policija duzna da obilazi.
vidi, da vlast hoce da se ozbiljno uhvati u kostac sa kriminalom to bi vec davno uradili

sta fali da se zaposli 5000000 policajca ako treba
povci policiju iz manjih mjesta gdje nam toliko problema, ako treba policajac da dezura na svakom cosku
naravno uz to rijesiti i zakone i ustvanove i sve ostalo i sve tako dok se stanje ne poboljsa
kada se situacija sredi onda smanjis policiju
nesta se mora uraditi a ne citati statistiku i govoriti situacija je zadovoljavajuca jer ima manje ubistava nego prosle godine
Creasy

#6775 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Creasy »

Vragolan wrote:
Creasy wrote:
vidi, da vlast hoce da se ozbiljno uhvati u kostac sa kriminalom to bi vec davno uradili

sta fali da se zaposli 5000000 policajca ako treba
povci policiju iz manjih mjesta gdje nam toliko problema, ako treba policajac da dezura na svakom cosku
naravno uz to rijesiti i zakone i ustvanove i sve ostalo i sve tako dok se stanje ne poboljsa
kada se situacija sredi onda smanjis policiju
nesta se mora uraditi a ne citati statistiku i govoriti situacija je zadovoljavajuca jer ima manje ubistava nego prosle godine

Treba nesto da se uradi, ali broj policajaca svakako nije kljucni problem, nego broj ustanova gdje se lopovi, narkomani, dusevnici bolesnici koji hodaju gradom mogu smjestiti.
Locked