Mislim da ovi sto vani bjeze od "nasih" prave veliku gresku. Po sebe. Ali svakom svojemuha_sa wrote:Haris.ba wrote:Ne znam. Još je ideja u razradi.stakasa wrote: I ja sam primjetio ovo sto Haris spominje, mislim da je u pravu
Nisam jednom čuo od "stranaca" - niko te ne može zafrkati ko naši. Neki rođaci koji se druže isključivo sa našima koji nisu naši (ne bih sada imenovao nacionalnosti da tema ne ode gdje ne treba). Drugi se religijski ne druže sa našima. Treći su se prestali družiti sa skoro svim čim su našli odličan posao - kažu ne mogu ljubomore. Bockam ih ja, a što boni dolazite, i to još meni.![]()
Kada naši idu gdje su naši - to im je samo ko ono - ako je on zadovoljan i ja ću biti. Ali, dosta ljudi koje znam idu u veća mjesta gdje se lakše može utopiti u društvo.
Pričaju mi Hrvati koji idu u Irsku. Pa spavaju po onim hotelima džematile. Čim se snađu, ide redukcija povezanosti. Ono, ako neko ima domaći frizerski tu se nađu da pokupe informacije.
Ne znam. Jedna poznanica ušla u suludi milionski kredit samo da kupi u luksuznijem dijelu grada. Mislim, može ona podnijeti kredu, ali nije morala. Razlog joj - nema puno naših.![]()
tek kad odeš vani skontaš koja smo govnacast rijetkim izuzecima i zbog tih rijetkih ne smijemo generalizovat.
godinama radimo zajedno u istoj firmi i istom pogonu--odemo na 2 mjeseca u Libiju nas 20-ak i pokaže se pravo lice tih radnih kolega![]()
to se krijje gdje se šta pojeftino kupilo (zlato je u pitanju)
krije se gdje se dobra kafa(tad bila nestašica kafe kod nas)
![]()
da ne duljim
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- stakasa
#6751 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
komsinica_s_drugog
#6752 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Najbolja odluka je bjezati sto dalje od nasih.Za 3 mjeseca ovdje vec sam osjetila zlobu nasih ljudi na svojoj kozi.
Vjerovati i uzdati se samo u najblizu familiju, pod uslovom da se dobro poznajete i da ste bliski.
Vjerovati i uzdati se samo u najblizu familiju, pod uslovom da se dobro poznajete i da ste bliski.
- HAVANA
#6753 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta vi smatrate nasim? Ja sam otisao kod prijhatelja i poznanika, mojih! Pomogli su mi svi da stanem na noge.I dan danas se vidjamo,druzimo i saradjujemo.
- HAVANA
#6754 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A ovo naki klubovi,sijela...Jebo to.
- stakasa
#6755 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U prevodu - niko ti ne valja. Komotno se prijavi da te stave u red u KB terapiju (puno se ceka), na ovaj nacin te depresija nece zaobickomsinica_s_drugog wrote:Najbolja odluka je bjezati sto dalje od nasih.Za 3 mjeseca ovdje vec sam osjetila zlobu nasih ljudi na svojoj kozi.
- stakasa
#6756 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moze se kafa pit i lopte igrat i bez klubova ili kulturno umjetnickog drustvaHAVANA wrote:A ovo naki klubovi,sijela...Jebo to.
-
Suzie Q
#6757 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Meni je nedavno dosao rođak, u BiH nije imao više nacina da izgura mjesec, zena i djeca ostali dole. Nazalost ne zna jezik, ne zna ni natuknuti njemacki. Zvali smo na sve strane firme gdje se po struci i iskustvu mogao uklopiti. Svi su prvo rekli moze odmah poceti raditi ali kad su culi da ne zna progovoriti odbili su. Jedva smo mu nasli mjesto u nekoj tvornici na traci a i to jer ima nasih pa se ima s kim sporazumit oko posla i za minimalnu satnicu.
Ljudi se zalete tako, nasjednu na price da se moze ali realno bez poznavanja jezika ti jedino i preostaje da rintas najnize poslove od jutra do sutra da izbijes iole normalnu placu. Puno ljudi nakon nekog vremena napreduje a ostali zaglave. Moja susjeda, inzinjer agronomije iz Srbije, radi kao pomocni radnik u kuhinji jer nikad nije jezik savladala ni toliko da u svojoj firmi napreduje a kamoli u struci. Vjerujem da je to bio problem ovog mesara iz Danske. Ali eto npr u mojoj ulici u Bosni je bio sajdzija i jos prije 10 godina slučajno upozna lika u radnji iz Londona, ovaj ga poveze s nekim i povuku ga da radi za Casio u Londonu. Nikad se nije vratio, kaze oni su tamo imali strucnjake za sve i svasta ali nemaju sajdzije zanatlije koji znaju popraviti klasicne satove.
Ljudi se zalete tako, nasjednu na price da se moze ali realno bez poznavanja jezika ti jedino i preostaje da rintas najnize poslove od jutra do sutra da izbijes iole normalnu placu. Puno ljudi nakon nekog vremena napreduje a ostali zaglave. Moja susjeda, inzinjer agronomije iz Srbije, radi kao pomocni radnik u kuhinji jer nikad nije jezik savladala ni toliko da u svojoj firmi napreduje a kamoli u struci. Vjerujem da je to bio problem ovog mesara iz Danske. Ali eto npr u mojoj ulici u Bosni je bio sajdzija i jos prije 10 godina slučajno upozna lika u radnji iz Londona, ovaj ga poveze s nekim i povuku ga da radi za Casio u Londonu. Nikad se nije vratio, kaze oni su tamo imali strucnjake za sve i svasta ali nemaju sajdzije zanatlije koji znaju popraviti klasicne satove.
- stakasa
#6758 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Naravno. Napustanje svoje zemlje "pod stare dane" je tvrd orah i trazi velika odricanja. To bi svima moralo biti jasno. Po ne znam koji put ponavljam - divim se ljudima koji se odluce na ovo i uspiju u svome naumu. Uspiju vani izgraditi zivot za sebe i svoju familijuSuzie Q wrote:Meni je nedavno dosao rođak, u BiH nije imao više nacina da izgura mjesec, zena i djeca ostali dole. Nazalost ne zna jezik, ne zna ni natuknuti njemacki. Zvali smo na sve strane firme gdje se po struci i iskustvu mogao uklopiti. Svi su prvo rekli moze odmah poceti raditi ali kad su culi da ne zna progovoriti odbili su. Jedva smo mu nasli mjesto u nekoj tvornici na traci a i to jer ima nasih pa se ima s kim sporazumit oko posla i za minimalnu satnicu.
- Blixen
#6759 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
treba imati Bosance i Hercegovce oko sebe, ali ne po svaku cijenustakasa wrote:Mislim da ovi sto vani bjeze od "nasih" prave veliku gresku. Po sebe. Ali svakom svoje
nije mi ni u Bosni svako bio prijatelj
- stakasa
#6760 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To se podrazumjeva. Vodi se prica da po defaultu treba bjezati od nasihBlixen wrote:treba imati Bosance i Hercegovce oko sebe, ali ne po svaku cijenustakasa wrote:Mislim da ovi sto vani bjeze od "nasih" prave veliku gresku. Po sebe. Ali svakom svoje
- 512MB
#6761 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dakle napredovao je u svakom smislu. U BiH nije mogao izgurat mjesec, u DE ima redovnu platu, zdravstveno osiguranje, uredjeno drustvo, radnicka prava. Kad nauci jezik bice i bolje.Suzie Q wrote:Meni je nedavno dosao rođak, u BiH nije imao više nacina da izgura mjesec, zena i djeca ostali dole. Nazalost ne zna jezik, ne zna ni natuknuti njemacki. Zvali smo na sve strane firme gdje se po struci i iskustvu mogao uklopiti. Svi su prvo rekli moze odmah poceti raditi ali kad su culi da ne zna progovoriti odbili su. Jedva smo mu nasli mjesto u nekoj tvornici na traci a i to jer ima nasih pa se ima s kim sporazumit oko posla i za minimalnu satnicu.
- Blixen
#6762 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
tu i tamo cujem "nas" jezikstakasa wrote:To se podrazumjeva. Vodi se prica da po defaultu treba bjezati od nasihBlixen wrote:treba imati Bosance i Hercegovce oko sebe, ali ne po svaku cijenustakasa wrote:Mislim da ovi sto vani bjeze od "nasih" prave veliku gresku. Po sebe. Ali svakom svoje
pogledam, snimim, procijenim i shodno tome se ponasam
ima finih ljudi, ali je najvise papaka
-
Suzie Q
#6763 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
O tom potom. Kao sto rekoh, tek je dosao. Prva porezna klasa, on na minimalcu, zena i djeca u Bosni ocekuju da salje pare, dok plati smjestaj, prevoz do posla, cigare i hranu nece mu nista ni ostati. Ali da ima sanse za bolje ima, samo je do njega hoce li se izboriti. Međutim da i zena dođe ovamo i radi makar isti posao, uz djecije doplatke bi zivjeli lijepo.512MB wrote:Dakle napredovao je u svakom smislu. U BiH nije mogao izgurat mjesec, u DE ima redovnu platu, zdravstveno osiguranje, uredjeno drustvo, radnicka prava. Kad nauci jezik bice i bolje.
- Ommadawn
#6764 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Polako, tek je na pocetku.Suzie Q wrote:O tom potom. Kao sto rekoh, tek je dosao. Prva porezna klasa, on na minimalcu, zena i djeca u Bosni ocekuju da salje pare, dok plati smjestaj, prevoz do posla, cigare i hranu nece mu nista ni ostati. Ali da ima sanse za bolje ima, samo je do njega hoce li se izboriti. Međutim da i zena dođe ovamo i radi makar isti posao, uz djecije doplatke bi zivjeli lijepo.512MB wrote:Dakle napredovao je u svakom smislu. U BiH nije mogao izgurat mjesec, u DE ima redovnu platu, zdravstveno osiguranje, uredjeno drustvo, radnicka prava. Kad nauci jezik bice i bolje.
Ako je uporan i ima cilj, izborit ce se.
- HAVANA
#6765 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Konjislave pp.
- insomnia78
#6766 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jasta je. Pitanje je moze li i sada izgurati mjesec. A da ne spominjemo kvalitet zivota. Dje spava, sta jede, ima li s kime progovoriti. U stranoj zemlji bez znanja jezika koji ce valjda nauciti bozijim davanjem. Na traci nema puno laprdanja jos okruzen nasima...512MB wrote:Dakle napredovao je u svakom smislu. U BiH nije mogao izgurat mjesec, u DE ima redovnu platu, zdravstveno osiguranje, uredjeno drustvo, radnicka prava. Kad nauci jezik bice i bolje.Suzie Q wrote:Meni je nedavno dosao rođak, u BiH nije imao više nacina da izgura mjesec, zena i djeca ostali dole. Nazalost ne zna jezik, ne zna ni natuknuti njemacki. Zvali smo na sve strane firme gdje se po struci i iskustvu mogao uklopiti. Svi su prvo rekli moze odmah poceti raditi ali kad su culi da ne zna progovoriti odbili su. Jedva smo mu nasli mjesto u nekoj tvornici na traci a i to jer ima nasih pa se ima s kim sporazumit oko posla i za minimalnu satnicu.
-
moonca
#6767 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta ima da laprda -kad radi..Jasta je. Pitanje je moze li i sada izgurati mjesec. A da ne spominjemo kvalitet zivota. Dje spava, sta jede, ima li s kime progovoriti. U stranoj zemlji bez znanja jezika koji ce valjda nauciti bozijim davanjem. Na traci nema puno laprdanja jos okruzen nasima...
- insomnia78
#6768 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kako ce nauciti jezik?
- mousstapha
#6769 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nek gleda njemacke kanale 
- 512MB
#6770 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Radnik na traci = Fliessbandarbeiter
U prosjeku nek zaradi 2950 brutto, to su mu 2000 netto mjesecno. A sa vremenom ce zaradjivati samo vise. Dok u BiH jedva izgura mjesec.
Osim toga, kako si ti naucio Francuski tako ce i on Njemacki.

U prosjeku nek zaradi 2950 brutto, to su mu 2000 netto mjesecno. A sa vremenom ce zaradjivati samo vise. Dok u BiH jedva izgura mjesec.
Osim toga, kako si ti naucio Francuski tako ce i on Njemacki.

- insomnia78
#6771 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jebo te led. Zena kaze minimalac on lijepi 2000. 
- 512MB
#6772 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta sad krivo ti sto u Njemackoj na traci zaradi vise nego ti u Francuskoj na CNC masini?
Tako ti je bajo, cifre ne lazu...
- insomnia78
#6773 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne ide ti trolanje. Lozite bezveze narod
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#6774 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da, 170 hiljada u zadnjih 5 godina (ne broje se oni sa putovnicom) je otišlo jer ih neko loži.
- insomnia78
#6775 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vecinom. Samo sto niko nece napisati na fejsbuku da je pojeo govno a ima ih i vise nego sto mislis. Al znas sta je zajebano? Svi ce otici osim tebe