Thorgerson wrote:
Pa statistika koju su izbacili tako pokazuje, tako da oni su ipak nasli rupe i miču se odavdje. Mislim da to nije slucaj, onda bi mi imali sada 50k migranata u drzavi, a nemamo ih.
To za migrantski centar ne znam, ali po mom misljenju, bolje je i to napraviti kako treba, odrediti lokaciju i da se zna da se tu dolazi i da se onda vidi sta dalje i kako. A ne ovako na vrat na nos, baci ih u kasarnu, baci iih u napustenu fabriku. NIt ko zna ko ulazi, izlazi, gdje id u, kuda hodaju, sta rade. Mislim nije ni to uredu. Prvo nije humano ni prema tim ljudima, a nije ni ok prema domacim ljudima u gradovima gdje ih smjeste.
Neka naprave centar, uzet lovu od EU. Centar napraviti van grada, tu ih drzati i rasporedjvati. Ko nema nikakve razloge da dobije azil, vracati ga odakle je i dosao. U avion (koji ce eu da plati) i vozi ga odakle je dosao. Nema to nece njegova zemlja da ga primi, cuj nece da ga prime?! Vratit ga odakle je dosao, pa sta sad boze moj. Ako zeli neka opet krene, opet ga vratit.
Postoje pravila i moraju se postovati.
Davno su Hrvatska i Slovenija zatvorile granice, ovi sto su prosli - prosli su. Ovi svi ostali sto uspiju preci granicu prelaze u malim grupama, 2-3 njih... nebitan broj... Cinjenica je da 90% njih ne moze maknuti van BiH.
Istina je da bolji smjestaj imaju migranti u Bosni, nego sto legitimne izbjeglice iz Venecuele, Kolumbije, itd.. imaju u Brazilu. Tamo spavaju na otvorenom. Tako da migrantski smjestaj u BiH zadovoljava makar minimalne EU zahtjeve.
Ne kazem ja da bi pravi migrantski centar bio losa ideja, ali morao bi biti zatvorenog tipa, ovo polu-otvorenog tipa, gdje moze lutati po citav dan, bez ikakvih dokumenata... to je suludo!
Pravila postoje, ali ne mozes ga vratiti u maticnu drzavu ukoliko mi nemamo potpisan sporazum sa tom drzavom... Koliko se sjecam, Egipat odbija da primi svoje drzavljane u ovakvim slucajevima. Jer koliko sam skontao, sumnjaju da je osoba bila na stranom ratistu, i time gubi pravo na drzavljanstvo (nisam 100% siguran u ovo).