Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
славянин

#6751 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
statixx wrote:Hoce li biti pobune ovih sa nizeg nivoa u raju...ono u fazonu neki su jednakiji... :D
kopirat cu ti isjecak sta je Isus odgovorio na ovo pitanje jednom svom apostolu kada im je govorio o Raju:

Rece Bartolomeo :“O gospodaru, hoce li slava raja biti jednaka za svakog covjeka? Ako bi bila ista, to ne bi bilo pravedno, a ako ne bi bila jednaka, manji bi zavidio vecem”.Isus odgovori: “Nece biti jednaka, jer je Bog pravedan: i svako ce biti zadovoljan, jer tamo nema zavisti. Reci mi Bartalomeo: postoji gospodar koji ima mnoge sluge i on odjeva sve te svoje sluge u isto platno. Da li onda djecaci,koji su odjeveni u odjecu djeèaka, žale što nemaju odjecu odraslih ljudi? Baš suprotno,kad bi stariji željeli da na njih stave svoju vecu odjecu, oni bi bili bijesni zbog tog što odjeca nije njihov broj, mislili bi oni da im se ruga. Pa Bartolomeo, uzdigni svoje srce Bogu uraj, ti ceš vidjeti da sva slava - mada ce je biti više jednom manje drugom, nece proizvesti nikakvu zavist".
Evandjelje po Barnabi, dio 176.
Image :D :D
славянин

#6752 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
Mišo_Kovač wrote: Apropo ovog, fascinantno je koliko je teško ljudima objasnit da su omnipotentnost i omnibenevolencija u zemaljskom scenariju uzajamno iskljucivi pojmovi. Isto vrijedi i za omniscijenciju i slobodnu volju... Al jok, svemoguci samilosni savršeno dobri bog ima logore za mucenje i klanje :D
bez Dzehenema nema pravde Bozije
Image :lol:
Smrcak15

#6753 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
Mišo_Kovač wrote: Apropo ovog, fascinantno je koliko je teško ljudima objasnit da su omnipotentnost i omnibenevolencija u zemaljskom scenariju uzajamno iskljucivi pojmovi. Isto vrijedi i za omniscijenciju i slobodnu volju... Al jok, svemoguci samilosni savršeno dobri bog ima logore za mucenje i klanje :D
bez Dzehenema nema pravde Bozije
Image :lol:
evo ti se javlja Allah iz Kur'ana:

27:47... 'Od Allaha vam je i dobro i zlo'...
21:35 Svako živo biće smrt će okusiti! Mi vas stavljamo na kušnju i u zlu i u dobru i Nama ćete se vratiti.
славянин

#6754 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Znaci Allah je stvorio zlo ... milostiv,pravedan,dobar.... stvorio zlo,koncentracione logore,patnju,testove,prijeti... Zalosno je ako se u takvog Boga uzdas.
Smrcak15

#6755 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:Znaci Allah je stvorio zlo ... milostiv,pravedan,dobar.... stvorio zlo...
pa stvorio je sejtana koji je pokretac zla.
славянин

#6756 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote:Znaci Allah je stvorio zlo ... milostiv,pravedan,dobar.... stvorio zlo...
Citiram tebe ili Alaha ne znam kojeg -
:-)
Smrcak15

#6757 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
Citiram tebe ili Alaha ne znam kojeg -
:-)

Od Allaha je zlo preko sejtana, jer ako je Allah stvorio sejtana koji pokrece svo zlo dosaptavanjem zlih ideja u ljudske misli.

Znaci ALlah je stvorio zlo kroz sejtana koji nagovara ljude da rade zlo, ali isto tako upozorio ostro na njega da ga se klone jer ce biti velike posljedice ako se slijedi sejtan, pa bujrum ko smije nek izvoli. Test je test.
славянин

#6758 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Znaci sam si naveo ajet koji kaze "od Alaha vam je dobro i zlo" onda kazes od Allaha je ali preko sejtana kojeg je ionako Allah stvorio- ajde nema veze dodaj :D .Znaci Bog je stvorio zlo - a vidim da se sve vise povlacis jer sam te malo pritisnuo pa jadan ne znas sta vise lupas... ajde bit ce bolje - idi da ti istjeraju dzine sigurno ti se koji zavuko dok si samnom polemisao sada . :D
Smrcak15

#6759 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:Znaci sam si naveo ajet koji kaze "od Alaha vam je dobro i zlo" onda kazes od Allaha je ali preko sejtana kojeg je ionako Allah stvorio- ajde nema veze dodaj :D .Znaci Bog je stvorio zlo - a vidim da se sve vise povlacis jer sam te malo pritisnuo pa jadan ne znas sta vise lupas... ajde bit ce bolje - idi da ti istjeraju dzine sigurno ti se koji zavuko dok si samnom polemisao sada . :D
nije sheki sam sebe stvorio nego Allah, samim tim je i zlo stvorio da bude iskusenje za ljude i dzine.
славянин

#6760 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote:Znaci sam si naveo ajet koji kaze "od Alaha vam je dobro i zlo" onda kazes od Allaha je ali preko sejtana kojeg je ionako Allah stvorio- ajde nema veze dodaj :D .Znaci Bog je stvorio zlo - a vidim da se sve vise povlacis jer sam te malo pritisnuo pa jadan ne znas sta vise lupas... ajde bit ce bolje - idi da ti istjeraju dzine sigurno ti se koji zavuko dok si samnom polemisao sada . :D
nije sheki sam sebe stvorio nego Allah, samim tim je i zlo stvorio da bude iskusenje za ljude i dzine.
Dozer

#6761 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

MarlboroGold wrote:Kad se sjetim prije u srednjoj školi... odaberi vjeronauku ili religiju, a tad su se ocjenjivali predmeti. Dobro se sjećam jednog školskog kad se sa razrednikom posvađao. Rekao mu je da ne vjeruje u Boga, da religije ne prihvata i da to ne želi učiti... na kraju mu je on zaključio 2 (a predavao fiziku) što je uticalo na ukupan prosjek. Dolazili roditelji, raspravljali se, išli kod pedagoga i direktora... na kraju prepravljeno na 5.

To je još jedan dokaz koliko su pokušavali svoje gluposti gurati kroz škole i pored medrese i katoličkog školskog centra... sad je navodno malo bolje jer postoji veći izbor predmeta.
Nije nista bolje Nastancali su enormne kolicine kojekakvih hodza i popova, a posto ih nemaju gdje utrpat u vjerskim institucijama, onda su ih utrpali u javne skole, sto osnovne, sto srednje.
Prvo su uveli samo vjeronauku (sto je totalno pogresan naziv jer to nije nikakva nauka), pa da bi natjerali sto vise djece da idu na to, te casove su u rasporedima ubacili u sredinu nastave. Onda je nastao haos jer je neki debilni direktor u jednoj sarajevskoj skoli djecu koja nisu isla na vjeronauk(u) izbacio pred skolu jer je, zaboga, zabranjeno biti u hodnicima skole dok traje nastava. A bio februar i -11 napolju. I roditelji napravili opsti haos.

Onda, posto im nije padalo na pamet da ukinu vjeronauku u skolama jer im je to jos jedan od stranackih alata za indoktrinaciju djece i omladine i proizvodnju klimoglava i etnio-vjerskih glasaca za svoje dinastijske nasljednike, dosjetili su se da uvedu jos jedan "obavezni izborni predmet", kakav je bio i vjeronauk(a), i uveli su famozni DKR (Drustvo - Kultura - Religija).
Da sve bude tragikomocnije, za taj predmet uopste ne postoji udzbenik vec godinama, tacnije otkad je uveden, a ne postoje ni namjenski nastavnici, nego se taj predmet utrpa nastavnicima drugih predmeta, pri cemu su ti nesretni ljudi duzni da pripreme plan i program nastave za taj predmet. Kako? Koga to zanima ba? Nek' se snadju.

Tako, i danas djeca koja ne zele da idu na vjeronauk(u), moraju ici na DKR. A oba predmeta su imbecilno glupa, a pogotovo suvisna, i ogromnu vecinu djece uopste ne zanimaju. Ali, kako to kod nas inace jeste, bitan je mentalitet stada, pa gdje ide vecina stada, tu ce i mali Mujo, iako ga to savrseno ne zanima niti to razumije.
To sto postoje namjenske skole za sve one koje to zanima - nema veze. Bitno je to utrpati svima, htjeli ne htjeli.
I onda kazu - nema prisile u vjeru...
shbc

#6762 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Ja sam upravo tim mentalitetom krenuo na vjeronauku. Sve dok nas nastavnik iste nije poslao kuci i rekao da naucimo neku suru za slijedeci cas. Naravno bez ikakve literature (valjda se podrazumijeva da moras imati nekog ko zna, sta li). Dosao u kucu punu ateista i kao naivno dijete od jednog do drugog ko ce me nauciti suru. Naravno, niko pojma nema, u kuci Kur'ana nema, interneta nije bilo tada... Vise se nikad nisam pojavio na tom predmetu. Doduse vjerovao sam jos neko vrijeme, dok nisam dovoljno sazrio da skontam neke stvari.
славянин

#6763 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Religijska kultura zakon, tamo one maltretiraju sa surama,evandeljima i cim vec ne - jos e znaju dobiti keca... kod nas sa crvene strane nastavnik fizickog predaje - mislim kad ima casa a to je veoma rijetko... tako je to nekako kod mene proslo u mladjim danima :D
Dozer

#6764 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: eto ja kao dijete sam ganjao zapad od ceifa a ne sto je bjesnio rat u BiH :-) cuj koji je trik , pa trik je sto smo svakodnevno imali vatromet po Bosni, ma dojadilo mi vise gledati svjetlece metke u mraku, ma koliko lijepo to bilo, u raznim bojama da vidis zleno, crveno itd

nisu mi dali spavati pa ja odlucio da odselim , to to je trik. :lol:
A zasto nisi odselio dole kad si napunio 18, a misu? :D
Ljepse je u SveCkoj, a :D
tu sam ja , samo sto se uvijek nemogu javljati....a sto se tice tvog posta, to onda reci onima na ovim portalima

Muslim inventions that shaped the modern world
By Olivia Sterns for CNN
http://edition.cnn.com/2010/WORLD/meast ... index.html

20 Muslim Inventions that Shaped Our World
https://www.goodnewsnetwork.org/muslim-inventions/
Daj ba, Smrle...uozbilji se konacno...
Smrcak15

#6765 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: eto ja kao dijete sam ganjao zapad od ceifa a ne sto je bjesnio rat u BiH :-) cuj koji je trik , pa trik je sto smo svakodnevno imali vatromet po Bosni, ma dojadilo mi vise gledati svjetlece metke u mraku, ma koliko lijepo to bilo, u raznim bojama da vidis zleno, crveno itd

nisu mi dali spavati pa ja odlucio da odselim , to to je trik. :lol:
tu sam ja , samo sto se uvijek nemogu javljati....a sto se tice tvog posta, to onda reci onima na ovim portalima

Muslim inventions that shaped the modern world
By Olivia Sterns for CNN
http://edition.cnn.com/2010/WORLD/meast ... index.html

20 Muslim Inventions that Shaped Our World
https://www.goodnewsnetwork.org/muslim-inventions/
Daj ba, Smrle...uozbilji se konacno...
a bili ti volio malo skoknut do svecke Macaaaaak :lol:

sinko, meni je svecka moja kuca, skoro cijeli sam zivot u njoj i da sad selim iz nje od malih sam noga tu gdje jesam i da selim negdje u nepoznato, ne pada mi napamet.
Dozer

#6766 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

vatrogasac wrote: Tako je. Do fizičkog punoljetstva dijete nije griješno.
Sta ovo znaci po Kur'anu? Kada se desava to "fizicko punoljetstvo"? Jel' se misli na spolnu zrelost, ili danasnje zakonsko punoljetstvo, ili sta...?
славянин

#6767 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
sinko, meni je svecka moja kuca, skoro cijeli sam zivot u njoj i da sad selim iz nje od malih sam noga tu gdje jesam i da selim negdje u nepoznato, ne pada mi napamet.
Pa zar ti nebi bilo bolje u drzavi gdje se prakticira serijat i gdje mumini vode drzavu :-? Zagovara islamska pravila bla bu a nebi iz kuce svoje "svecke" dje mu cafiri pisu zakone :lol:
Braco_18

#6768 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Braco_18 »

Smrcak15 wrote:
Braco_18 wrote:Smrcak... jeli ti i svojoj djeci pričaš o ovim blagodati iz džehenema?
mali su oni za to, ali kad odrastu saznat ce.
Neznam jeli ti ovo poznato ....

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gehenna
Smrcak15

#6769 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Braco_18 wrote: Neznam jeli ti ovo poznato ....

jeste
Smrcak15

#6770 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
Pa zar ti nebi bilo bolje u drzavi gdje se prakticira serijat i gdje mumini vode drzavu :-? Zagovara islamska pravila bla bu a nebi iz kuce svoje "svecke" dje mu cafiri pisu zakone :lol:
ne pametuj previse, ako su ashabi po nagovoru Muhammeda mogli da zive u nevjernickoj zemlji zasto ja to nemogu.
славянин

#6771 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote: ne pametuj previse, ako su ashabi po nagovoru Muhammeda mogli da zive u nevjernickoj zemlji zasto ja to nemogu.
Pa vidis da mozes,ali zar te srce ne vuce dje ti vladaju zakoni koje ti prihvacas i gdje je drustvo onakvo kakvo se tebi "svidja"

Ti pricas o pametovanju :lol: :lol: :lol:
Braco_18

#6772 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Braco_18 »

Smrcak15 wrote:

jeste
I opet ti vjeruješ, da će mo mi ili neki ići u vaš imaginarni Hostel na vječno razcjepavanje i mučenje .... koja trauma... tačno nevjerovatno
Smrcak15

#6773 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote: ne pametuj previse, ako su ashabi po nagovoru Muhammeda mogli da zive u nevjernickoj zemlji zasto ja to nemogu.
Pa vidis da mozes,ali zar te srce ne vuce dje ti vladaju zakoni koje ti prihvacas i gdje je drustvo onakvo kakvo se tebi "svidja"

Ti pricas o pametovanju :lol: :lol: :lol:
netreba trebe briga gdje cu ja i sta cu ja.
Smrcak15

#6774 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Braco_18 wrote:
Smrcak15 wrote:

jeste
I opet ti vjeruješ, da će mo mi ili neki ići u vaš imaginarni Hostel na vječno razcjepavanje i mučenje .... koja trauma... tačno nevjerovatno
je li imaginarno ili ne vidjet ce se poslije smrti.....
Usual_Suspect

#6775 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Usual_Suspect »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
Pa sigurno da bi mu bilo bolje, ali nekad je plata vaznija od vjere, pa čak i nesposobni i fizikaneri imaju odlične plate, a valja onim pustinjacima na bliskom istoku za biber zaraditi, jer nekako alah najmanje pomaze svojim vlastitim pratiocima.
Locked