Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vjeshalica

#6751 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by vjeshalica »

Naslovnica wrote: 17/12/2025 20:55 Image
Pejgamber mudrosti a.s.
Peacean

#6752 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Peacean »

Pa tehnički je u pravu :D
dječak sa šibicama

#6753 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Borna voda nije radioaktivna, borna voda je malo radioaktivna
melac

#6754 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by melac »

dječak sa šibicama wrote: 17/12/2025 22:48 Borna voda nije radioaktivna, borna voda je malo radioaktivna
A kisnica?
BadBoy

#6755 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Ponavljam, ova tema je živi primjer, test na malom uzorku za što je ovo nerješiv problem za nas.

Svako vuče samo na svoju stranu i ismijava one druge. Ne mogu se tri čovjeka složiti oko dvije stvari.

I tako ostanemo zakucani u mjestu.

Tragikomičan narod.

Da mi je jednom vidjeti nekoga da kaže "Haj možda je ovaj drugi u pravu" ili "Dobro, hajmo od nečega početi". Jok, uvijek sve mora biti 100% maksimalistički, a nikada dovoljno dobro, čisto da se stvari pomjere sa mrtve tačke.
Thorgerson

#6756 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Ovo je samo zavaravanje samog sebe i naroda. Mislim na ove mjere, subvencije, epizode, upozorenja.

Gluposti.

To se radi kao i svugdje u normalnom svijetu. Imas plan i cilj. Imas mjere. Imas rokove. Nemas rupe u zakonu.

Odrezes sad plan i rok. Npr. Do 2028 u Sarajevu nema lozenja uglja bilo kakvog, nema lozenja drva. Opcije su plin, struja itd. Ako neko ima kamin i sl, uvaliti mu milion filtera i oporezovati taj luksuz maksimalno, mjerit mu cestice svaki dan iznad dimnjaka.

Do 2028 nema euro 3 auta, do 2030 nema euro 4. Itd. Nema. Kraj price. Nemas novca za novije - imas tramvaj, bus itd. Jebiga.

Itd itd.

A ne ovo, cuj ono daje subvencije i prebacuje po 2000 domacinstava na plin. Pa jebote necemo za 100 godina ti zavrsiti.

Sta imas koga subvencionirati. Ponavljam, ko nema, izvoli fino prodaj kucu i seli se tamo gdje nema tih rigoriznih mjera. Gdje pise da svi moramo zivjeti u gradu.
escobar__

#6757 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by escobar__ »

Ovo za automobile - a možda prvo da se pobrinu da se iz automobila ne vadi sve i jedan filter. Lole voze auta stara pet, šest godina, a sve iz njega je povađeno jer koji će mu k. i uredno prođe tehnički pregled.

Koja je svrha zabranit Euro 3 ako imaš Euro 5 ili 6 bez DPF-a na cesti?
BadBoy

#6758 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Moraš sve. Javno objaviti jednostavan plan tako da ga i dvozubi kruško može skontati.

1. Donijeti poseban Zakon o borbi protiv aero zagađenja (kanton ima podijeljene nadležnosti iz oblasti zaštite okoliša, znači skupština kantona ima ovlaštenje da ovo uradi)
2. Potpuna zabrana uglja do 2035. Do tada fazno svake godine dizati procenat zabrane. Zaposliti ljudi u inspekcije, propisati rigorozne kazne i tim zakonom dati ovlasti da se kontroliše
2. Revidirati sve stanice za tehnički pregled. Eko test i mjerenje izduvnih gasova eliminatorno. Moraš ispunjavati euro normu za auto. Dati policiji ovlasti da isključuje iz saobraćaja gad vide auto da čadi i slati na vanredni tehnički. Rigorozne kazne.
3. Fazno isključivanje auta ispod određene EURO norme do 2035.
4. Subvencije za utopljavanja i zamjenu sistema grijanja.
5. Nabaviti dodatne CNG buseve, buseve na baterije, tramvaje I trole.
6. Rigorozna kontrola industrije u Kantonu (slično kao tačka 2.).

Sve ovo ovim posebnim zakonom na kantonalnom nivou urediti, jasno, precizno, sa jasnim rokovima da nema kmečanja. Sutra krenuti u kampanju i najave. Raditi sve ovo odjednom, ne jedno po jedno.
muha_sa

#6759 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by muha_sa »

Dok sam bio mali djecak ja (davno je to bilo :D ) Sarajevo je uz London bio najzagadjeniji grad :-) nije bilo ni deseti dio auta kao danas što ima--al su magle bile takve da ne vidiš prst pred nosom :-)
Kad sam porastAo pa poceo radit u TASU vracajuci se iz druge smjene (ponoc) moj jaran vozi a ja ispred auta idem jer se bukvalno ne vidi ama baš ništa--pa se malo zamjenimo--on hoda a ja zimvo :D mnogi u jarku završili :-)
Sad me na tehnickom kažnjavaju što vozim auto na plin--50 maraka skuplja registracija samo što imam plin :-)
nepass1

#6760 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by nepass1 »

Haris.ba wrote: 17/12/2025 16:47
Rockefeller wrote: 17/12/2025 16:39 I, idu li protesti?

Jad i cemer.
Pravi protesti su na izbornom mjestu. Glasas ko obeca konkretno rijesiti problem. Sve ostalo je suplja.
Haj pred izbore nam reci za koga da glasamo. Ko je taj mesija koji bi mogao rjesiti problem
VladaFBiH

#6761 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote: 18/12/2025 00:37 Ovo je samo zavaravanje samog sebe i naroda. Mislim na ove mjere, subvencije, epizode, upozorenja.

Gluposti.

To se radi kao i svugdje u normalnom svijetu. Imas plan i cilj. Imas mjere. Imas rokove. Nemas rupe u zakonu.

Odrezes sad plan i rok. Npr. Do 2028 u Sarajevu nema lozenja uglja bilo kakvog, nema lozenja drva. Opcije su plin, struja itd. Ako neko ima kamin i sl, uvaliti mu milion filtera i oporezovati taj luksuz maksimalno, mjerit mu cestice svaki dan iznad dimnjaka.

Do 2028 nema euro 3 auta, do 2030 nema euro 4. Itd. Nema. Kraj price. Nemas novca za novije - imas tramvaj, bus itd. Jebiga.

Itd itd.

A ne ovo, cuj ono daje subvencije i prebacuje po 2000 domacinstava na plin. Pa jebote necemo za 100 godina ti zavrsiti.

Sta imas koga subvencionirati. Ponavljam, ko nema, izvoli fino prodaj kucu i seli se tamo gdje nema tih rigoriznih mjera. Gdje pise da svi moramo zivjeti u gradu.
o kako se samo slažem s tobom - obezbijediš pare za socijalne slučajeve a ostali imaju dovoljno vremena da se "snađu" i riješe problem prije zabrane
VladaFBiH

#6762 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

escobar__ wrote: 18/12/2025 06:53 Ovo za automobile - a možda prvo da se pobrinu da se iz automobila ne vadi sve i jedan filter. Lole voze auta stara pet, šest godina, a sve iz njega je povađeno jer koji će mu k. i uredno prođe tehnički pregled.

Koja je svrha zabranit Euro 3 ako imaš Euro 5 ili 6 bez DPF-a na cesti?
samo natjeraš tehničke da rade svoj posao i vraćaju auta koja ne zadovoljavaju normu za koju su napravljeni - istina imaš problem RS-a ali bi se i to dalo riješiti sa "dodatnim" zahtjevima koje moraju ispuniti da se auto može registrovati u KS
nepass1

#6763 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by nepass1 »

Kontate li vi da policajac koji treba zaustaviti tog g1 i oduzeti ga ima istog g1 neregistrovanog i ide sa njim krasti sumu ili na crno prevlaciti ugalj
VladaFBiH

#6764 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

BadBoy wrote: 18/12/2025 07:33 Moraš sve. Javno objaviti jednostavan plan tako da ga i dvozubi kruško može skontati.

1. Donijeti poseban Zakon o borbi protiv aero zagađenja (kanton ima podijeljene nadležnosti iz oblasti zaštite okoliša, znači skupština kantona ima ovlaštenje da ovo uradi)
2. Potpuna zabrana uglja do 2035. Do tada fazno svake godine dizati procenat zabrane. Zaposliti ljudi u inspekcije, propisati rigorozne kazne i tim zakonom dati ovlasti da se kontroliše
2. Revidirati sve stanice za tehnički pregled. Eko test i mjerenje izduvnih gasova eliminatorno. Moraš ispunjavati euro normu za auto. Dati policiji ovlasti da isključuje iz saobraćaja gad vide auto da čadi i slati na vanredni tehnički. Rigorozne kazne.
3. Fazno isključivanje auta ispod određene EURO norme do 2035.
4. Subvencije za utopljavanja i zamjenu sistema grijanja.
5. Nabaviti dodatne CNG buseve, buseve na baterije, tramvaje I trole.
6. Rigorozna kontrola industrije u Kantonu (slično kao tačka 2.).

Sve ovo ovim posebnim zakonom na kantonalnom nivou urediti, jasno, precizno, sa jasnim rokovima da nema kmečanja. Sutra krenuti u kampanju i najave. Raditi sve ovo odjednom, ne jedno po jedno.
:thumbup:
još samo nedostaje "Upravljanje potražnjom i ponašanjem građana" odnosno definisati Zone niskih emisija /LEZ/ u Sarajevu + cijena zagađenja gdje zagađivać plaća npr. veća cijena parkinga za auta sa manjom euro normom, Ograničenje tranzitnog saobraćaja kroz grad (završiti *ebeni gradski autoput po svaku cijenu), Park & Ride sistemi na ulazima u grad,...
VladaFBiH

#6765 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

nepass1 wrote: 18/12/2025 08:22 Kontate li vi da policajac koji treba zaustaviti tog g1 i oduzeti ga ima istog g1 neregistrovanog i ide sa njim krasti sumu ili na crno prevlaciti ugalj
putnička auta nećeš nikada ni moći iskontrolisati ali vrlo lako možeš postaviti policiju na ulaze u grad koja pregleda svaki teretni kamion koji ulazi u njega - nama baš Sarajevo puno ulaza da je ovo nemoguće uraditi a samim ovim rješavaš, pa usudio bi se reći, preko 99% ulaza čumura u grad
duh_sa_sjekirom

#6766 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by duh_sa_sjekirom »

Kao i prethodnih godina i desetljeća, i kako to kod nas biva po starom dobrom običaju, sva ova gungula oko zagađenja nestat će sa prvom jugovinom, a onda će se nastaviti tamburati o Kifli, Baketu, Dragančetu i inim reality zvijezdama...
Last edited by duh_sa_sjekirom on 18/12/2025 08:34, edited 1 time in total.
nepass1

#6767 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by nepass1 »

VladaFBiH wrote: 18/12/2025 08:27
nepass1 wrote: 18/12/2025 08:22 Kontate li vi da policajac koji treba zaustaviti tog g1 i oduzeti ga ima istog g1 neregistrovanog i ide sa njim krasti sumu ili na crno prevlaciti ugalj
putnička auta nećeš nikada ni moći iskontrolisati ali vrlo lako možeš postaviti policiju na ulaze u grad koja pregleda svaki teretni kamion koji ulazi u njega - nama baš Sarajevo puno ulaza da je ovo nemoguće uraditi a samim ovim rješavaš, pa usudio bi se reći, preko 99% ulaza čumura u grad
Preko hrese ce ti ga dovuci. I tu policajac koji i sam koristi cumur i sva mu porodica koristi cumur nece raditi svoj posao. Ili ce organizovati ilegalno dovlacenje cumura, ili ce uzeti lovu da prodje u grad.
Pa jebenu montaznu ogradu na cesti ne mogu dvije godine da rjese a zabranili bi uvoz cumura.
Podrzavam ja vase ideje i sve super napisano. Ali nisu mozgovi u vecine spremni.
Sad anketu napravi 80% ce reci da im ne smeta smog, da je to par dana, da se mora nekako grijati bla bla bla
VladaFBiH

#6768 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

nepass1 wrote: 18/12/2025 08:34
VladaFBiH wrote: 18/12/2025 08:27
Preko hrese ce ti ga dovuci. I tu policajac koji i sam koristi cumur i sva mu porodica koristi cumur nece raditi svoj posao. Ili ce organizovati ilegalno dovlacenje cumura, ili ce uzeti lovu da prodje u grad.
Pa jebenu montaznu ogradu na cesti ne mogu dvije godine da rjese a zabranili bi uvoz cumura.
Podrzavam ja vase ideje i sve super napisano. Ali nisu mozgovi u vecine spremni.
Sad anketu napravi 80% ce reci da im ne smeta smog, da je to par dana, da se mora nekako grijati bla bla bla
sve stoji ali s druge strane ako stanemo na tom stavu nikada ništa nećemo promijeniti a da se sve riješiti pa i ta Hreša i policajac koji uzima lovu (sada imaju gospoda i kamere)
Haris.ba

#6769 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

nepass1 wrote: 18/12/2025 08:05
Haris.ba wrote: 17/12/2025 16:47
Rockefeller wrote: 17/12/2025 16:39 I, idu li protesti?

Jad i cemer.
Pravi protesti su na izbornom mjestu. Glasas ko obeca konkretno rijesiti problem. Sve ostalo je suplja.
Haj pred izbore nam reci za koga da glasamo. Ko je taj mesija koji bi mogao rjesiti problem
Pa ako se pojavi iko ko ce obecati konkretne mjere koje su vec napisane na forumu. Ne moze to biti 1.osoba. Dzaba, mora se moci izglasati u skupstini citav niz zakona.

Ima predizborna kampanja. Ako niko ne obeca, i zasluzujemo da se gusimo. Cisti dokaz evolucije.
nepass1

#6770 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by nepass1 »

Znas i sam da je kod nasih politicara obecanje ludom radovanje

Da su ispunili 1/3 obecanja do sad bi smo bili eu i ganjali se sa svicom a ne sa africkim drzavama.
Haris.ba

#6771 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

nepass1 wrote: 18/12/2025 09:05 Znas i sam da je kod nasih politicara obecanje ludom radovanje

Da su ispunili 1/3 obecanja do sad bi smo bili eu i ganjali se sa svicom a ne sa africkim drzavama.
Nikada nisu problem bili politicari. Dokazano je u KS da napredak je moguc glasanjem na izborima.
Znaci, do naroda je.

Ne moze se od govana pita praviti.
muha_sa

#6772 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by muha_sa »

nepass1 wrote: 18/12/2025 09:05 Znas i sam da je kod nasih politicara obecanje ludom radovanje

Bili bi u EU al bi ogromna vecina politicara završila u muriji kao što je i Senader završio--nisu mahniti da rade u korist svoje štete.
BadBoy

#6773 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Od nečega treba početi. Najgore je ovo sad, kukati a ne raditi ništa.
Naslovnica

#6774 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

:thumbup: :bih:
Test1234

#6775 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Test1234 »

muha_sa wrote: 18/12/2025 07:53 Dok sam bio mali djecak ja (davno je to bilo :D ) Sarajevo je uz London bio najzagadjeniji grad :-) nije bilo ni deseti dio auta kao danas što ima--al su magle bile takve da ne vidiš prst pred nosom :-)
Kad sam porastAo pa poceo radit u TASU vracajuci se iz druge smjene (ponoc) moj jaran vozi a ja ispred auta idem jer se bukvalno ne vidi ama baš ništa--pa se malo zamjenimo--on hoda a ja zimvo :D mnogi u jarku završili :-)
Sad me na tehnickom kažnjavaju što vozim auto na plin--50 maraka skuplja registracija samo što imam plin :-)
Baš sam o tome mislio neki dan..
Da interneta nije i ovih svih čuda današnjih ne bi se znalo za mnoge "pametnjakoviće", a da na govorim o zagađenju nekadašnjem, maglama, smogu, česticama, sumporu itd.. kad se ložio isključivo ugalj, pa bio više crni nego bijeli snijeg (dok ga je bilo). bez plina, struje, toplotnih pumpi i svih modernih inovacija..
Ali svake godine iznova i iznova čitam i gledam ove isprazne priče o zagađenju..
:thumbup:
Post Reply