Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
karanana

#6751 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by karanana »

po preporukama odavde i po ocjeni imdb-a, odgledah sinoc children of men. nije mi se dojmio, sem odlicne scene ulicnih borbi od 5-6 minuta. dosta je nedorecen, nema objasnjenja zasto su se neke stvari dogodile itd. ili mozda nisam skontao stvari iz filma.
jastuk1

#6752 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by jastuk1 »

Childern of men je jedan od najboljih filmova ever. Sve sam mislio da Clive Owen ne zna glumit, ali me sa ovim filmom totalno razuvjerio. Inače, film sam gledo čim se pojavio. Režija i tekstura filma je predobra.

Sad se sjetih jednog odličnog trilera. A Perfect Getaway - odlična gluma, priča i sexy izgled. Za mene 9/10. Milla Jovovich i Steve Zahn. Uhhh. :lol:

http://www.imdb.com/title/tt0971209/
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6753 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Truba »

karanana wrote:po preporukama odavde i po ocjeni imdb-a, odgledah sinoc children of men. nije mi se dojmio, sem odlicne scene ulicnih borbi od 5-6 minuta. dosta je nedorecen, nema objasnjenja zasto su se neke stvari dogodile itd. ili mozda nisam skontao stvari iz filma.
uvijek me uspiješ iznenaditi

pa mora li baš sve biti jasno u životu :(
alica.k

#6754 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by alica.k »

689908 wrote:
alica.k wrote:
689908 wrote:ako neko moze da mi preporuci britanske filmove 2005 - 2011
evo pogledaj fish tank, red road, happy go lucky, boy A, heartless, nowhere boy (o johnu lennonu). sve dobri filmovi.
trebal jos?
hvala fish tank i boy A extra,ako znas jos koji napisi
the 39 steps, cemetery junction, atonement, the hitchhiker's guide to the galaxy (al bolje procitaj knjigu :)), hunger, red riding (sva tri), glorious 39, like minds, centurion, united, cracks, womb, christopher and his kind, brideshead revisited, never let me go, an education...
eto tako, ne pada mi vise na pamet.
689908

#6755 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by 689908 »

hvala fish tank i boy A extra,ako znas jos koji napisi[/quote]
the 39 steps, cemetery junction, atonement, the hitchhiker's guide to the galaxy (al bolje procitaj knjigu :)), hunger, red riding (sva tri), glorious 39, like minds, centurion, united, cracks, womb, christopher and his kind, brideshead revisited, never let me go, an education...
eto tako, ne pada mi vise na pamet.[/quote]

:thumbup:
horion_bosona

#6756 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by horion_bosona »

jastuk1 wrote:
horion_bosona wrote:Submarine (2010)

kazu najbolji britanski film godine...u svakom slucaju "drugaciji" i neocekivan film od Richard Ayoade (čupavi iz serije The IT Crowd)... mada lik prilicno zna o filmu, par puta sam procitao njegovu kolumnu u Total Film Magazine-u... u nekoliko navrata film dolazi u etape smora, medjutim vadi ga kreativna domisljatost autora od kamere do humora i svakako nepateticnost... mala rola Noah Taylor (Red White & Blue jos jedna preporuka za taj film :) )

Image

Ovaj film je za mene bio čisti užas. Ne mogu se dovoljno nagovorit koliko me iznerviro i kolko sam samo bio ljut na sebe što protraćih vrijeme. Ono najgore vezano za ovaj film je što je totalno i katastorfalno, pa i pokvareno i bezobrazno nedorečen. Počev od glume, scenografije, pa sve do same priče. Sve ostaje da visi u zraku. Iz ovog filma su iscjeđeni i srce i duša, tako da je jedino čime se može pohvaliti pokvarena relativizacija svega. Kao da film slavi nihilizam.

Ovaj film nepatetičan?! Izvini, ovo je utjelovljenje patetičnosti i 1000 puta već viđene stereotipije. Patetika je srednje ime svih likova. Ocjena minus 1000000.

Ako se treba pohvaliti neki postmodernistički film ovakve vrste, sa sličnom domisljatosti autora od kamere do tragedije i svakako nepateticnosti, to je španski Hierro.

http://www.imdb.com/title/tt1318025/
bez namjere da ulazim u daljnju polemiku, ostacu samo na jednoj replici glede ovog filma

film svakako nije tipican, moze se za njega reci i da je neka vrsta hipsterskog predrkavanja (barem na momente)… medjutim reci da je film totalno sranje zbog nedorecenosti i slavljenja nihilizma, potpuna je subjektivizacija stava, bez nuznog otklona od sopstvnog ukusa… uopste mi nije jasno gdje ti vidis nedorecenost!? pa zar medjuljudski odnosi u pravilu imaju potpuno jasno definisane konture i izvjesnost? i sta jeste nihilizam, ako nije odsustvo aktivnog odnosa spram realnosti!? ne znam gdje ti vidis takvu vrstu “neaktivnosti”?

u moru debilnih filmova, pogotovo komedija, ovakve pokusaje uvijek treba pohvaliti… ovaj film nije po mom ukusu, cak komedije i rijetko gledam, ali i dalje stojim pri tvrdnji da u filmu ima domisljatih momenata i kad je u pitanju i kamera i vrsta humora…

sto se tice pateticnosti, tu svakao zalazimo na polje subjektivnog gledanja na granicu pateticnosti… sta moze biti vise pateticno (barem iz moje perspektive) od same zamisli da obradjujes temu pubertetske ljubavi (u prvom planu) i raspada braka usljed decenijskog zamora i udaljavnja (u drugom planu)!? i eto autor je uzeo da isprica takvu pricu, šprdajući se upravo sa stereotipima i patetikom koja uglavnom odlikuje filmske price o musko-zenskim odnosima… ovo je prvenstveno komedija… mislim da si film dozivio isuvise ozbiljno i doslovno…
horion_bosona

#6757 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by horion_bosona »

Children of men je odlican film, kao uostalom i 90% onog sto su napravila Tres Amigosa...
vee-jay

#6758 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by vee-jay »

karanana wrote:po preporukama odavde i po ocjeni imdb-a, odgledah sinoc children of men. nije mi se dojmio, sem odlicne scene ulicnih borbi od 5-6 minuta. dosta je nedorecen, nema objasnjenja zasto su se neke stvari dogodile itd. ili mozda nisam skontao stvari iz filma.

poznajes onaj film sa pticama? dodju ljudi u misto, odjednom ih napadnu ptice. prodje noc i ptice se smire. covjek bi mogao pomisliti -> wtf? sta bi sa pticama? da je rijec o pticama. ali nije.
vee-jay

#6759 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by vee-jay »

...dupli
Last edited by vee-jay on 05/09/2011 16:02, edited 1 time in total.
karanana

#6760 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by karanana »

wtf, sta bi sa ovim forumom?
mozda da dadnem malo spoiler upozorenje, iako sam se trudio da ne spoilam:

ma opet ne mogu ja reci da sam u pravu kada apsolutno svi ovdje kazete da je children of men fenomenalan. vjerovatno je do mene, ali ja volim kada se film zakljuci sa nekim objasnjenjem, zasto se nesto desilo i zasto se to nesto prestalo desavati bas kod neke specificne individue. sta, bozija volja?

nije mi jasno ni ono s izbjeglicama/imigrantima niti opsti odnosi izmedju te neke vojne vlasti u engleskoj sa narodom. onda oni nekakvi pobunjenici, nedovoljno jaki argumenti gdje bi beba trebala da ide...... u nekim trenutcima mi se cinilo kao da je opsta kataklizma, a u drugim kao da ipak ima nekog reda.
ma ne znam, neobjasnjivo, ali mi nije lego.
vee-jay

#6761 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by vee-jay »

karanana wrote:wtf, sta bi sa ovim forumom?
mozda da dadnem malo spoiler upozorenje, iako sam se trudio da ne spoilam:

ma opet ne mogu ja reci da sam u pravu kada apsolutno svi ovdje kazete da je children of men fenomenalan. vjerovatno je do mene, ali ja volim kada se film zakljuci sa nekim objasnjenjem, zasto se nesto desilo i zasto se to nesto prestalo desavati bas kod neke specificne individue. sta, bozija volja?

nije mi jasno ni ono s izbjeglicama/imigrantima niti opsti odnosi izmedju te neke vojne vlasti u engleskoj sa narodom. onda oni nekakvi pobunjenici, nedovoljno jaki argumenti gdje bi beba trebala da ide...... u nekim trenutcima mi se cinilo kao da je opsta kataklizma, a u drugim kao da ipak ima nekog reda.
ma ne znam, neobjasnjivo, ali mi nije lego.
ma dobro, (barem ja) nisam imao namjeru da ti izvlacim zivce. nije ti se svidio film i to je u potpunosti OK :-D

i btw. nema reda, cisti kaos, ljudi izumiru i nema nade. postoji moral ali koji ce ti moral ako nema sutrasnjice.
karanana

#6762 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by karanana »

ma nisi mi izvuko zivce, ne do bog.
mozda sam se i malo zasitio ovih apokalipticnih filmova u zadnjih nekoliko godina pa mi onda sve smeta.
ali eto, scena pucachine mi se svidila.
jastuk1

#6763 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by jastuk1 »

horion_bosona wrote: bez namjere da ulazim u daljnju polemiku, ostacu samo na jednoj replici glede ovog filma

film svakako nije tipican, moze se za njega reci i da je neka vrsta hipsterskog predrkavanja (barem na momente)… medjutim reci da je film totalno sranje zbog nedorecenosti i slavljenja nihilizma, potpuna je subjektivizacija stava, bez nuznog otklona od sopstvnog ukusa… uopste mi nije jasno gdje ti vidis nedorecenost!? pa zar medjuljudski odnosi u pravilu imaju potpuno jasno definisane konture i izvjesnost? i sta jeste nihilizam, ako nije odsustvo aktivnog odnosa spram realnosti!? ne znam gdje ti vidis takvu vrstu “neaktivnosti”?

u moru debilnih filmova, pogotovo komedija, ovakve pokusaje uvijek treba pohvaliti… ovaj film nije po mom ukusu, cak komedije i rijetko gledam, ali i dalje stojim pri tvrdnji da u filmu ima domisljatih momenata i kad je u pitanju i kamera i vrsta humora…

sto se tice pateticnosti, tu svakao zalazimo na polje subjektivnog gledanja na granicu pateticnosti… sta moze biti vise pateticno (barem iz moje perspektive) od same zamisli da obradjujes temu pubertetske ljubavi (u prvom planu) i raspada braka usljed decenijskog zamora i udaljavnja (u drugom planu)!? i eto autor je uzeo da isprica takvu pricu, šprdajući se upravo sa stereotipima i patetikom koja uglavnom odlikuje filmske price o musko-zenskim odnosima… ovo je prvenstveno komedija… mislim da si film dozivio isuvise ozbiljno i doslovno…
Naravno da iznosim subjektivan stav. A da sam plaćeni filmski kritičar, naravno da taj moj stav više ne bi bio objektivan zbog samocenzure.

Za mene je film nedorečen i slavi nihilizam jer slavi relativizaciju odgovornosti za postupke. Malte ne, sve scene su jednodimenzionalne, relativizirane i ubezvežene (sic!) do bola, do klimaksa nihilizma. Scene kad mala pokazuje gađenje, ili kad joj se on ulizuje ko pas su bolno jednodimenzionalne. Nema osebujnosti izraza, duševne introspektivnosti, da se dođe do makar nekog zaključka zašto se tako ponašaju. Ustvari, u ovom filmu ljudi su lišeni ljudskosti i ponašaju se kao životinje, slave se sirove strasi i instinkti, a piša se iz sve snage po humamnističkim vrijednostima.

Gledalac je ostavljen da zaključuje razloge sam za sebe i svako će izaći sa svojim viđenjem realnosti. Ako film govori, a govori, o pubertetskoj ljubavi i raspadu braka, nemamo ništa o nutrini likova i onome šta osjećaju, već samo njihove postupke koji su relativizirani i animalizirani. Cilj opravdava sredstva. Svaka igra, svaka dobija. Sve je dozvoljeno i ništa nije bitno, važno ili "sveto." Život je obična, glupa šprdačina....Čak i da jeste šprdačina, film nije objasnio, niti želi da objasni ili pokaže ili navede na razmišljanje zašto je to tako.

Žalosno je što neki bijeg ljudi u patetični i sirovi animalizam i nihilizam smatraju umjetnošću.
johnnykola

#6764 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by johnnykola »

vee-jay wrote:

poznajes onaj film sa pticama? dodju ljudi u misto, odjednom ih napadnu ptice. prodje noc i ptice se smire. covjek bi mogao pomisliti -> wtf? sta bi sa pticama? da je rijec o pticama. ali nije.
a onda pogledas:

Image

i sve ti postane jasno.

:-D
horion_bosona

#6765 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by horion_bosona »

jastuk1 wrote:
Naravno da iznosim subjektivan stav. A da sam plaćeni filmski kritičar, naravno da taj moj stav više ne bi bio objektivan zbog samocenzure.

Za mene je film nedorečen i slavi nihilizam jer slavi relativizaciju odgovornosti za postupke. Malte ne, sve scene su jednodimenzionalne, relativizirane i ubezvežene (sic!) do bola, do klimaksa nihilizma. Scene kad mala pokazuje gađenje, ili kad joj se on ulizuje ko pas su bolno jednodimenzionalne. Nema osebujnosti izraza, duševne introspektivnosti, da se dođe do makar nekog zaključka zašto se tako ponašaju. Ustvari, u ovom filmu ljudi su lišeni ljudskosti i ponašaju se kao životinje, slave se sirove strasi i instinkti, a piša se iz sve snage po humamnističkim vrijednostima.

Gledalac je ostavljen da zaključuje razloge sam za sebe i svako će izaći sa svojim viđenjem realnosti. Ako film govori, a govori, o pubertetskoj ljubavi i raspadu braka, nemamo ništa o nutrini likova i onome šta osjećaju, već samo njihove postupke koji su relativizirani i animalizirani. Cilj opravdava sredstva. Svaka igra, svaka dobija. Sve je dozvoljeno i ništa nije bitno, važno ili "sveto." Život je obična, glupa šprdačina....Čak i da jeste šprdačina, film nije objasnio, niti želi da objasni ili pokaže ili navede na razmišljanje zašto je to tako.

Žalosno je što neki bijeg ljudi u patetični i sirovi animalizam i nihilizam smatraju umjetnošću.
ponavljam ti da se radi se o komediji… ne znam da li si gledao The IT Crowd, Ayoade je komicar… tako da je moj pristup ovom filmu (ili mozda smisao za humor) ocito razlicit nego tvoj, jer si ga shvatio isuvise doslovno…

sve situacije u filmu su karikiranje, sami likovi su prenaglasenih osobina do mjere da se moze govoriti o karikaturi malogradjanstine i kao sto vec rekoh tipicne filmske/stvarne pateticnosti u odnosima… dovoljno je samo da pogledas lik oca u filmu i njegov osebujni posao, i shvatis da se radi o metafori za sve one koji guraju glavu ispod povrsine bojeci se vremenskih nepogoda iznad tj. zivota… skriveni i zacahureni u svoje male svjetove… ili recimo lik new age seratorsko-spiritualnog gurua, koji su danas preplavili javni prostor, pogotovo na Zapadu, popunjavajuci prazninu uzrokovanu mahnitim konzumerizmom i zaglupljivanjem… o procesu pubertetskog zaljubljivanja i kraha takve “veze”, najbolje govori scena sa kasetom sa “posebnim” pjesmama… dakle u pitanju filmska satira…
ČikaJosip

#6767 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by ČikaJosip »

Planet majmuna, početak :thumbup:

Image
jastuk1

#6768 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by jastuk1 »

Mogu li se ovdje stavljati i stari filmovi iz 40, 50 itd. ili već ima poseban thread, jer ovaj kaže 2005-2010:?:
karanana

#6769 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by karanana »

ide ovdje sve cini mi se.
juan

#6770 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by juan »

alica.k wrote:
juan wrote:Jel ko gledao ovaj film:

Lats of the Ottomans

imal ga negdje sa nasim titlom?
imas titl na titlovi.com
oo tenk ju!
sad mi samo fali da skinem fajl, koji ide na taj titl....
ako ko zna... :D :D
VenomousV

#6771 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by VenomousV »

a da i pogledamo film za tebe? :D

:lol:
alica.k

#6772 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by alica.k »

VenomousV wrote:a da i pogledamo film za tebe? :D

:)

bridesmaids, smijesan film :)
LieToMe

#6773 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by LieToMe »

jel se pika i animirani :D
neki dan odgledala rio. sta reci...odusevljena s njim kao sto sam bila i sa ice age-om. vrijedan gledanja ko voli crtice :D

Image
VenomousV

#6774 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by VenomousV »

meni je UP ultimate animirani filmic =) naprosto diiiiiiiiiiiiiiiiivaaaaaaaan ^^
jastuk1

#6775 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by jastuk1 »

alica.k wrote:
VenomousV wrote:a da i pogledamo film za tebe? :D

:)

bridesmaids, smijesan film :)

Al je pretpostavljam ono 100% chick movie....

Pošto volim Kate Hudson, upravo pogledah A little bit of heaven. Meeh. Osim nje i njene odlične glume, nema se šta vidjet. Srednja žalost. Neki dan sam gledo Something Borrowed, isto sa njom i taj definitivno mogu preporučiti. Ništa spektakularno, ali gledljivo za one koji vole chick movies. Nije kao Bride Wars, ali eto.

Sad vidim da je i u The Killer Inside Me. Interesantno...
Post Reply