Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Stoner

#676 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Stoner »

edo_79 wrote:
Vidim ni matematika ni nije jača strana .... ja sam u jugi proveo najljepše godine svog života i jako dobro se sjećam tog perioda. U Jugi sam osnovnu školu završio a ako si ti cuclao cucu i nosio pelene u 7 osnovne to je nešto drugo ;-)
Gospodine, raspala se ona prije nego što su vam dojavili.
spreca

#677 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by spreca »

edo_79 wrote:
Stoner wrote:
edo_79 wrote:
Hvala .... nemaš ti godina za bilo kakvu dalju raspravu o temi socijalizam vs kapitalizam .... Ti si Jugu vidio na youtube i to ti je to .... hvala na odgovoru :thumbup:
Ok, gospodine. Osloniću se na vaša iskustva i opažanja tokom vašeg devetogodišnjeg života u Jugoslaviji u kojem ste tri godine pelene nosili.
Vidim ni matematika ni nije jača strana .... ja sam u jugi proveo najljepše godine svog života i jako dobro se sjećam tog perioda. U Jugi sam osnovnu školu završio a ako si ti cuclao cucu i nosio pelene u 7 osnovne to je nešto drugo ;-)
jest da je imo para za pelene :lol: :lol: :lol:
edo_79

#678 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by edo_79 »

spreca wrote: jest da je imo para za pelene :lol: :lol: :lol:
Mor'o je imat .... kapitalizam je to jarane ... tu sve imaš ... i pelene, i moreš bit gazda, i grade se fabrike, stabilna valuta, para ko pljeve, ulaže se u privredu, peechke ko salate, ta ti je bolan :pisnuo:
broj dva

#679 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by broj dva »

Stoner wrote:
drndalo wrote: Da ponovim nesto sto sam te vec pitao... Ti dakle tvrdis da smo mi (svi narodi/nacije naseljeni ovdje) BILI VRIJEDNI za vrijeme Otomanske imperije, K&K Monarhije, Kraljevine SHS ? Ali nas je samo Jugoslavija i to SFRJ, ne i Kraljevina, ne FNRJ pokvarila I postali smo lijeni ???
Ne tvrdim. Iz feudalizma je davno izvršena tranzicija. K&K je jedan od najsvijetlijih perioda BiH. Što se tiče Jugoslavije - da.
-----------
K&K - je li se to odnosi na kraljevinu SHS ? Ako jeste, na osnovu cega je to jedan od najsvjetliji perioda BiH ?
drndalo

#680 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by drndalo »

K & K = K und K Monarhija = Austro-Ugarska...

Sto se razvoja infrastructure tice, slazem se, samo ne mislim da je to bilo sto nas vole, nego sto su htjeli nesto odavde pojeftino...

Ali nije to bilo moje pitanje, pitanje je bilo da li smo mi tada bili vrijedan narod, a u Jugi se ulijenili, ili smo uvijek bili lijeni...? Ja koliko nas znam, ovaj zadnji odgovor nosi Kviska...
Stoner

#681 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Stoner »

drndalo wrote:K & K = K und K Monarhija = Austro-Ugarska...

Sto se razvoja infrastructure tice, slazem se, samo ne mislim da je to bilo sto nas vole, nego sto su htjeli nesto odavde pojeftino...

Ali nije to bilo moje pitanje, pitanje je bilo da li smo mi tada bili vrijedan narod, a u Jugi se ulijenili, ili smo uvijek bili lijeni...? Ja koliko nas znam, ovaj zadnji odgovor nosi Kviska...
Znam i ja da nije iz ljubavi, ali svejjedno, tada su pocele prve fabrike da se grade, infrastruktura takodjer i opismenjavanje naroda.

Sta znaci vrijedan narod? Pa i mi smo homo sapiensi i radna snaga. Radne navike se stvaraju pod raznim sistemima. Zbog Jugoslavije danas imas masu ljudi koji cekaju da im posao pokuca na vrata. Moze se reci da je jugoslavenska radna snaga poprilicno nekonkurentna.

Masa bivsih Jugoslavena zivi na socijali u drzavama poput Svicarske, Svedske, Njemacke itd.
Jel to ni tamo posla nema?
cindrlimindrli

#682 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by cindrlimindrli »

broj dva wrote:Danas imamo vise gadgets, vise pantala i vise telefona ali se nekad lakse i rahatnije zivilo. Nemam statistiku kojom mogu potvrdit ovo ali mislim da mi i ne treba, imate svi oci...
Rahatnije se zivilo?

Ako je vec rahatluk mjerilo standarda, pa najrahatniji smo bili dok smo spavali u pecini, sve sto ti je trebalo je dobra
toljaga. :D
jefferson

#683 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by jefferson »

Nego da se pocnemo kladiti koliko je Stoneru godina i da li je prva, druga ili treca godina ekonomije (mislim da bi bilo tesko utvrditi s kojeg fakulteta, jer ih danas ima ko gljiva poslije kise).
Sta rece covjek, jugoslavija postojala 60 godina :lol: :lol: :lol: :lol:
spreca

#684 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by spreca »

jefferson wrote:Nego da se pocnemo kladiti koliko je Stoneru godina i da li je prva, druga ili treca godina ekonomije (mislim da bi bilo tesko utvrditi s kojeg fakulteta, jer ih danas ima ko gljiva poslije kise).
Sta rece covjek, jugoslavija postojala 60 godina :lol: :lol: :lol: :lol:
rece da ima 21 godinu......ali ja mu nebih dao vise od 15
radostan dan

#685 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by radostan dan »

ja mislim da stoner ima 40 i par godina, da je riječ o alter egu jednog drugog forumaša, i da nas voza za džabe...
u svakom slučaju, bilo bi dosadno da ga nije. :zoka:
jefferson

#686 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by jefferson »

radostan dan wrote:ja mislim da stoner ima 40 i par godina, da je riječ o alter egu jednog drugog forumaša, i da nas voza za džabe...
u svakom slučaju, bilo bi dosadno da ga nije. :zoka:
Ima i ta :D
fosil

#687 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by fosil »

Stoner

#688 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Stoner »

Ma dobro, ja sam dirnuo u najvecu svetinju danasnjih Bosnjaka i to jos na forumu koji je u vecini lijevo orijentisan. Ono, raja i papci. Neka vas tu u drustvu Makedonaca i Albanaca, jos samo oni zale za njom.
madner

#689 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by madner »

Ma nije to sto si dirao nego sto pojma nemas sta govoris pa ti lako spucat volej. :D
supercali

#690 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

Stoner wrote:Ma dobro, ja sam dirnuo u najvecu svetinju danasnjih Bosnjaka i to jos na forumu koji je u vecini lijevo orijentisan. Ono, raja i papci. Neka vas tu u drustvu Makedonaca i Albanaca, jos samo oni zale za njom.
Pa veliki bosnjaci pricaju tu tvoju pricu
Juga ne valja nicemu sad se dobro zivi
drndalo

#691 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by drndalo »

Stoner wrote:Ma dobro, ja sam dirnuo u najvecu svetinju danasnjih Bosnjaka i to jos na forumu koji je u vecini lijevo orijentisan. Ono, raja i papci. Neka vas tu u drustvu Makedonaca i Albanaca, jos samo oni zale za njom.
Ovo je vec i za banovanja, zbog radi rasizma...

Inace mi se cini da si se ubio za crno-bijelog (potrazi po internetu, posto se toga ne mozes sjecati) televizora, jer do nijansi sive jos nisi dosao, a kamoli spektra boja... Pa ti je sve ili bijelo, ili crno... Ili slano ili slatko... A nista izmedju ne postoji... A kada dodjes do 40-e godine zivota, skontaces da si malo previse sivih nijansi video da bi vise tacno znao dal je bijelo bas bijelo, i dal je crno bas tako mracno... :kiss:
Stoner

#692 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Stoner »

Kakvog rasizma? Makedonci i Albanci su fini ljudi a ta recenica se samo moze protumaciti kao rasizam, naravno to zavisi od onoga ko je cita i ko racionalizira o njoj.

Zaboravio sam Moldavce. Da znas samo kako ti ljudi zale za CCCP socijalizmom ne bi mi vjerovao.

Kako ce nam biti bolje kad su nam standardi niski.
madner

#693 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by madner »

Jah, najvise jugonostalgije je trenutno u Sloveniji. To je ona savezna drzava sto je presisale razne zapadne i za vrijeme komunizma. :D
Stoner

#694 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Stoner »

Jeste, zato se odrzavaju razni skupovi u spomen zrtava komunistickog rezima. Bude po par hiljada ljudi. Ljudi redovno pronalaze masovne grobnice koje su djelo antivasista.
madner

#695 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by madner »

Naravno, zamisli da samo jedan clan rodbine kvislinga i fasista dodje i vec imas par hiljada.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#696 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by _BataZiv_0809 »

Postoje i raznorazni skupovi vlasnika elektricnih kosilica, pa sta?

PS Stoneru, (pre)mlad si, glup nisi, ali ovo sto ti pricas je cisto reprodukcija gradje koju si procitao i izucavao, bez real life iskustva. Vidi se po tvojoj prici da si itekako zivotno neiskusan, bez da si rekao koliko ti je godina. Jedno je pricat o samoupravnom socijalizmu na osnovu saznanja iz udzbenika, knjiga i casopisa, a drugo iz npr. pozicije obespravljenog radnika kojem prica o pravima za vrijeme one drzave zvuci kao sinopsis za SF film. Za koju godinu ces pocet radit, pa ces vidjeti da ono cime te filuju na faxu i stvarni zivot imaju vrlo malo dodirnih tacaka.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#697 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by pici »

u Kopru kad mi za novu godinu poČeše pjevat po šHumama i gorama pa nas dva brata oba izgibosmo...jebte ja mislio evo još samo Josip Broz da se ukaže i dernek...istra je jugonostalgična do JaJa, mada neBiH ja više onakve YUge...malo bih to ja izmešao...nek oni dojdu vamo u Bosnu a ja u Kopar da pijem belog vinca i hladim JaJa na molu... :oops:
Stoner

#698 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Stoner »

_BataZiv_0809 wrote:Postoje i raznorazni skupovi vlasnika elektricnih kosilica, pa sta?

PS Stoneru, (pre)mlad si, glup nisi, ali ovo sto ti pricas je cisto reprodukcija gradje koju si procitao i izucavao, bez real life iskustva. Vidi se po tvojoj prici da si itekako zivotno neiskusan, bez da si rekao koliko ti je godina. Jedno je pricat o samoupravnom socijalizmu na osnovu saznanja iz udzbenika, knjiga i casopisa, a drugo iz npr. pozicije obespravljenog radnika kojem prica o pravima za vrijeme one drzave zvuci kao sinopsis za SF film. Za koju godinu ces pocet radit, pa ces vidjeti da ono cime te filuju na faxu i stvarni zivot imaju vrlo malo dodirnih tacaka.
Rekao sam koliko godina imam. 21.

Kako da ne. Premlad sam.
Polusvijet u Guevara majicama sa Filozofskog fakulteta nije premlad jel tako? Oni su urbana, progresivna omladina koja razumije neke stvari.
Postoje i ljudi koji su proveli dobar dio života u Jugoslaviji pa pričaju potpuno drugačiju priču, ali dobro, uvijek se nađe pokoja etiketa.

Dakle, ja pošto sam premlad neću onda čitati ništa o ekonomskim sistemima i Evropi 20. stoljeća. Kada vidim da se u Zapadnoj Njemačkoj bolje živjelo u Istočnoj, Holodomor u Ukrajini, KGB, Stasi, UDBA, Goli Otok, podaci koji govore sasvim suprotno od jugokomunističkih mitova - ja ću to sve bataliti i skoknut do kafića Tito da me prosvijetle.

Koji kurac onda ljevičari i Jugoslaveni seru po NDH i četnicima, Nacistima? Koji su vaši izvori?

Neka ću početi raditi, neću sigurno pizditi i prizivati državu da pazi na mene. Ili ću dati otkaz, ili ću se ispaliti negdje.

P.S.

Na EFSA uglavnom seru po liberalizmu, ali to je normalno kada te stranka postavi tu i kada si zaposlen na državnim institucijama i firmama.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#699 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by _BataZiv_0809 »

Stoner wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Postoje i raznorazni skupovi vlasnika elektricnih kosilica, pa sta?

Rekao sam koliko godina imam. 21.

Kako da ne. Premlad sam.
Polusvijet u Guevara majicama sa Filozofskog fakulteta nije premlad jel tako? Oni su urbana, progresivna omladina koja razumije neke stvari.
Postoje i ljudi koji su proveli dobar dio života u Jugoslaviji pa pričaju potpuno drugačiju priču, ali dobro, uvijek se nađe pokoja etiketa.

Dakle, ja pošto sam premlad neću onda čitati ništa o ekonomskim sistemima i Evropi 20. stoljeća. Kada vidim da se u Zapadnoj Njemačkoj bolje živjelo u Istočnoj, Holodomor u Ukrajini, KGB, Stasi, UDBA, Goli Otok, podaci koji govore sasvim suprotno od jugokomunističkih mitova - ja ću to sve bataliti i skoknut do kafića Tito da me prosvijetle.

Koji kurac onda ljevičari i Jugoslaveni seru po NDH i četnicima, Nacistima? Koji su vaši izvori?

Neka ću početi raditi, neću sigurno pizditi i prizivati državu da pazi na mene. Ili ću dati otkaz, ili ću se ispaliti negdje.

P.S.

Na EFSA uglavnom seru po liberalizmu, ali to je normalno kada te stranka postavi tu i kada si zaposlen na državnim institucijama i firmama.
Ok ako zanemartim tvoj svadjalacki ton, znam da si u godinama kada je biti buntovnik nesto cool, mozemo rasclaniti ovu tvoju pricu na nekoliko zasebnih cjelina:

Prvo i osnovno, ne znam ko je ,pri zdravoj svijest,i nekoga proglasio progresivnim zbog furanja na Che Guevaru bez shvatanja sustine njegove borbe. Nosanje majica i ostalo modno izrazavanje je folklor i istovrsno tvom buntu, tipicnom za adolescente, samo razlicito po predznaku. Ti se furas da si libertarijanac i rasprljavas sa "mrskim ljevicarima" na forumu, dok oni jebu majku kapitalistima. Za mene ste potpuno isti.

Kao iz Kunderine Šale.

Drugo-ti trazis racionalizaciju za mrznju. Navodis sramne stvari koje su se desile u drzavama koje su nekoc bile socijalisticke. Jesi igdje nasao uzrocno posljedicnu vezu sa postulatima socijalizma ili su primjeri koje navodis borba za prevlast u kojoj neko nuzno strada? Ljudska istorija je istorija paleza i ubijanja i to nije rezervisano samo za nekoc socijalisticke drzave.

To je (ponovo) ista prica koju upotrebljavaju salonski ljevicari pa pricaju o Americi sa aspekta da unazad 50 godina crnci nisu smjeli u isti autobus sa bijelcima, da je to drzava-imperija koja je finanisrala i finansira drzavne udare, gradnjaske ratove, klanja, palez i ubijanja sirom planete itd....

Dakle prica koja potpuno zanemaruje npr. americki pravni sistem koji je, sa mog strucnog stajalista, najbolji na svijetu, ili mnoge druge pozitivne aspekte Amerike.

Bas kao i ti koji zanemarujes socijalne benefite SFRJ i cinjenicu da se tada jednostavno bolje zivjelo, pricom o Golom Otoku (evo danas ti vladaju oni koji su lezali u Titovim zatvorima i njihovim potomcima) i cemu sve ne. Svasta si napisao na ovoj temi, ali je zajdnicki nazivnik te tvoje price cinjenica da si to negdje procitao i da nemas zivotnog iskustva. I sve cinis samo da bi opravdao svoju a priori donesenu postavku.

Fakultet treba da sluzi covjeku da se nauci kriticki promisljati i preispitivati stavove. Ne postoje konacne istine. I koliko god ti se sad cinilo da si najpametniji na svijetu, vjeruj mi-NISI.
drndalo

#700 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by drndalo »

I ja sam u tim godinama bio najpametniji na svijetu, sada vidim koliko u stvari tada nisam znao, iako sam realno znao dosta vise nego vecina mojih vrsnjaka...
Post Reply