Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
It_is_a_Leclerc

#676 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by It_is_a_Leclerc »

madridist wrote:To kao neka cinkerska nagrada,vjerujem da bi budžetlije zvale na taj nagradni broj ko lude..
A da ne bi bilo pametnije to milionče uložit u infrastrukturu neke nerazvijene općine te pokušat privuć nekog iz inostranstva da fabriku kakvu otvori te zaposli ljude da rade i primaju platu a ne da igraju neki "sve ili metak" kviz sa državom.
Da se sve i jedan račun u državi otkuca i prijavi opet bi valjalo molit mmf za pomoć jer ovakvu budžetsku potrošnju ni Kalifornija ne bi podnijela samo izgleda da se od drveta ne vidi šuma.
To je to.
Umjesto da svim sredstvima bojkotujemo ovu budžetofilsku neman koja siše pare iz jedinog sektora (privatnog) gdje ih još koliko-toliko ima, a troši ih u luksuz i bakanalije, mi bismo još organizovali neke cinkerske nagradne igre na kojima bismo se takmičili ko će neman više nahraniti i time joj produžiti život.
Ako će bankrot sistema u ovoj državi značiti barem početak njenog oporavka, ja biram da ne uzimam račune.
Naslovnica

#677 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Naslovnica »

It_is_a_Leclerc wrote:
madridist wrote:To kao neka cinkerska nagrada,vjerujem da bi budžetlije zvale na taj nagradni broj ko lude..
A da ne bi bilo pametnije to milionče uložit u infrastrukturu neke nerazvijene općine te pokušat privuć nekog iz inostranstva da fabriku kakvu otvori te zaposli ljude da rade i primaju platu a ne da igraju neki "sve ili metak" kviz sa državom.
Da se sve i jedan račun u državi otkuca i prijavi opet bi valjalo molit mmf za pomoć jer ovakvu budžetsku potrošnju ni Kalifornija ne bi podnijela samo izgleda da se od drveta ne vidi šuma.
To je to.
Umjesto da svim sredstvima bojkotujemo ovu budžetofilsku neman koja siše pare iz jedinog sektora (privatnog) gdje ih još koliko-toliko ima, a troši ih u luksuz i bakanalije, mi bismo još organizovali neke cinkerske nagradne igre na kojima bismo se takmičili ko će neman više nahraniti i time joj produžiti život.
Ako će bankrot sistema u ovoj državi značiti barem početak njenog oporavka, ja biram da ne uzimam račune.
E ja ne želim šiptaru dozvoliti šiptaru da mi pored marže koju ima (halal), krade i 17% namijenjenih za PDV.
Smanji cijenu kifle za 17% i nema problema.
A država što se tiče PDV-a i mene, može komotno da propadne.
Država

#678 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Država »

Naslovnica wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
To je to.
E ja ne želim šiptaru dozvoliti šiptaru da mi pored marže koju ima (halal), krade i 17% namijenjenih za PDV.
Smanji cijenu kifle za 17% i nema problema.
A država što se tiče PDV-a i mene, može komotno da propadne.

Što se šiptara tiče, tamo ni ne ulazim...

... ali zašto ne analiziramo šta to Švabo radi?

Pa evo ovako:

Svaka vlast je lopovska, pa i ona u Njemačkoj. Odmah da se razumijemo, svi kradu, zavrću, zapošljavaju familiju... svugdje pa i u Njemačkoj. Ali, Švabo je skontao slijedeće:

Državni aparat je gladna aždaja koja ukradeno jede ukradenim zubima (Niče), pa dakle tu aždaju treba i nahraniti. O.k, idemo dalje; ako je recimo (lupam cifre) Njemačka usvojila budžet za slijedeću godinu od 100 milijardi Evrića, to znači da će toliko i naplatiti kroz poreze i ostale dadžbine. Prosječan Švabo razmišlja ovako: 'Što više država naplati od drugih, manja je šansa da otme od mene'. Dakle, zašto u Njemačkoj svak' svakoga šmeka i cinkari? Mislite zato što voli državu. E prevarili ste se. Svak' svakoga uvaljuje da što više plati državi da bi on, taj Švabo, po mogućnosti, možda platio manje. Eto o tome se ba radi. Ovo je priča iz prve ruke i čuo sam je od nekolicine Švaba. Dakle, što više PDV-a plati vlasnik kafića, pekare, granapa... to će država manje da se zaduži kod MMF-a i moja djeca će biti manje zadužena.

Nadam se da sam bio jasan.

Što se mene tiče, svak' treba svakog da uvaljuje i da svi plaćaju porez...

... a poštena vlast neće doći nikada.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
almir90

#679 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by almir90 »

Jel' ti to iz budzeta primas platu pa nam toliko solis pamet citavo vrijeme? Imam tetku i tetka koji su preko 40 godina u DE, i sto pricas za te poreze "na sve zivo", mislis da je njima lijepo, pa ubise ih sa tim porezima, jos samo da im na WC uvedu porez i nece im ostati nista. Ti se vodis motom, da mi obican narod trebamo raditi samo za drzavu, da bi ovi nehljebovci sjedili, ne radili nista, a imali sve, dok drugi (ja i ostali) cemo da radimo, i nemamo nista, treba nam sve oteti, ako se varam ispravi me, al' meni tvoje pisanje djeluje tako. Zasto tajkuni ne moraju placati porez, a ova sica, na kifli i kafi mora?
Država

#680 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Država »

Nisam na budžetu. Radim privatno i plaćam porez redovno. Dakle, svi moraju plaćati porez pa i tajkuni. Ovdje ljudi misle:'Plaćaću porez kad dođe poštena vlast'. E pa takva ne postoji burazeru. O tome se radi. Dakle, ja više volim da se država namiri od drugih nego da mene dere još više. Eto...

Kakav ba ja i budžetlija...

Pozz...

:sax:
mayab

#681 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mayab »

Ne znam sta bi falilo nagradama od nekih 1000 KM,respektabilna suma koja bi motivisala vecinu .

Sent from my GT-i 9000 on 4.3 SlimBean
x_lecter

#682 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by x_lecter »

Ugostiteljstvo, trafike, kladionice, nisam dobio niti me zanima to sto oni ne placaju PDV. UIO bi trebali da se o tome brinu. Svjesno su od početka dozvolili ogroman % sive ekonomije i sad bi kao da to rjesavaju. E nece ici..
Semiramida

#683 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Semiramida »

Više puta mi nisu izdali račun u Mesnici Mujanić, Hrasno. (Ono, ponekad i dobijem račun.)

Zvala inspekciju, al' kad su mi tražili podatke - rekla sam, ma dajte, prošetajte... Pa ni krimolovci ne traže podatke kad prijaviš kriminal, a nije li neizdavanje računa upravo takvo nešto?
klixo

#684 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by klixo »

@Drzava

:lol:

Procentualno u njemackoj se manje prijavljuje PDV-a nego kod nas.Tamo se PDV naplacuje preko struje,grijanja,stanarine,smeca ,a da ne govorim o luksuzu.
Država

#685 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Država »

klixo wrote:@Drzava

Procentualno u njemackoj se manje prijavljuje PDV-a nego kod nas.Tamo se PDV naplacuje preko struje,grijanja,stanarine,smeca ,a da ne govorim o luksuzu.
Pa i kod nas ti PDV naplaćuju preko komunalija. Jok eto kod nas si na komunalije oslobođen PDV-a. :lol:
Ja govorim o fimama koje plaćaju Mehrwertsteuer...

... šti više plate drugi, država će manje tražiti od mene.

8)
madridist

#686 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by madridist »

uzgajivac

#687 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by uzgajivac »

Država wrote:
klixo wrote:@Drzava

Pa i kod nas ti PDV naplaćuju preko komunalija. Jok eto kod nas si na komunalije oslobođen PDV-a. :lol:

8)
a kolika je njemacka kupovna moc?
partibrejker

#688 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by partibrejker »

Jaraniko mehaniko, jesil' to ti? Ovdje jaranika mehanika. :-D
mayab

#689 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mayab »

Zanima me kojim su zakonom izuzeti od izdavanja fiskalnog racuna oni sto imaju "butike" na Sirano pijaci u centru Sarajeva.
Htio sam kupiti više komada jednog odjevnog artikla, izaslo bi oko 500 KM, ali kako mi rece, prima samo keš i ne moze mi izdati validan racun.
Pa #ebem ti drzavu!
Mayhem

#690 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Mayhem »

Mozda na isti nacin kao i ljudi sa zelene pijace? Mada, sta god da pazaris, istina, nece doci bas 500KM, osim ako kupis pola pijace... :D
Dobro pitanje, bas :)
kanocale

#691 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kanocale »

nosila sam tv u ovlasteni servis samsunga,nisam dobila racun. sem opravke kupila sam i daljinski,al racuna ne dobih.
to je onaj servis kad krenes lijevo od merkatora :-)
kanocale

#692 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kanocale »

It_is_a_Leclerc wrote:
To je to.
los ti izbor.postoje drugi mehanizmi da se promjeni vlast,al smo mi ko ovcice dobri i poslusni.
šatirana_ljubičica

#693 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by šatirana_ljubičica »

Jučer u apoteci kod Katedrale mi nisu dali račun.Nije me ni poslala na kasu nego je uzela pare i vratila kusur.Ja sačekah pristojno vrijeme da mi dadne račun ali ona se izgubi negdje.I ja odoh....što je moja greška, trebala sam tražiti račun.
Moguće da oni to prokucaju kasnije, taj artikl pa račun isprintaju naknadno, ali ipak, nekako se ponašaju kao da smo mi tu došli džaba da uzmemo šta nam treba.
van helsing

#694 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by van helsing »

A sta cemo dobiti ovim topicom? Neko iz nadleznih institucija sjedi i prati sa-x forum i kad vidi novi post,salje insp.u radnju ili sta....ne kontam...

Tapatalk 2
matematicar_teski

#695 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by matematicar_teski »

van helsing wrote:A sta cemo dobiti ovim topicom? Neko iz nadleznih institucija sjedi i prati sa-x forum i kad vidi novi post,salje insp.u radnju ili sta....ne kontam...

Tapatalk 2
nemoj misliti da ne vidimo 8-)
quarterback

#696 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by quarterback »

zaboravio si na matematicara
adela25

#697 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by adela25 »

matematicar_teski wrote:
van helsing wrote:A sta cemo dobiti ovim topicom? Neko iz nadleznih institucija sjedi i prati sa-x forum i kad vidi novi post,salje insp.u radnju ili sta....ne kontam...

Tapatalk 2
nemoj misliti da ne vidimo 8-)
Pa, ako ste inspektor, onda dođite u Zenicu, tačnije u Collegium Garden, uz robnu kuću Bosanka. K'o fol elitno mjesto još elitnijeg vlasnika, a lutrija je dobiti račun, a ako i dobijete, onda je taj račun barem nekoliko sati "star". Kuckali su račune dok ih inspekcija nije obišla i sada sve po starom. Fuj!!!!!
van helsing

#698 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by van helsing »

quarterback wrote:zaboravio si na matematicara
Je ko on ?

Sent from my iPhone using Tapatalk
quarterback

#699 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by quarterback »

prelistaj malo u nazad
O'zone
Globalni moderator

#700 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by O'zone »

Dođoše i njima glave.

FOTO/ AKCIJA NA CRNOM TRŽIŠTU: Porezna inspekcija poharala sarajevsku pijacu 'Sirano', zapečaćene sve radnje!
Četvrtak | 14.11.2013.

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove danas su napravili masovnu akciju na najpoznatijem crnom tržištu u gradu - sarajevskoj pijaci 'Sirano'. Rezultat ove akcije su zapečaćene gotovo sve radnje na ovom prodajnom prostoru

zapečaćena pijaca SiranoInspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove danas su napravili masovnu akciju na najpoznatijem crnom tržištu u gradu - sarajevskoj pijaci 'Sirano'. Rezultat ove akcije su zapečaćene gotovo sve radnje na ovom prodajnom prostoru, saznaje ** No links ** Portal.

Pijaca 'Sirano' napoznatije je mjesto u glavnom gradu BiH na kome se javno prodavala švercovana roba, te je pravo čudo da poreska akcija nije uslijedila mnogo ranije. Prešutni razlozi za 'gledanje kroz prste' vlasnicima pijačnih štandova bilo je čuvanje socijalnog mira, no zakonske odredbe o fiskalizaciji bile su jasne od samog starta i uredno su propisivale obavezu uvođenja fiskalnih kasa za prodaju u gotovini, što je podrazumijevalo i trgovanje na pijaci 'Sirano'.

No, ova pijaca je samo mali dio onih koji već dvije godine, od kada je donešen zakon o fiskalizaciji u BiH, negiraju i svjesno krše ovu zakonsku obavezu. Ako inspektori prošetaju samo malo dalje i zavire u radnje po Baščaršiji, imat će pune ruke posla.

A ovako danas izgleda 'Sirano'...

Image

Image

Image

Image
Post Reply