Izdajem al sve pravim u Iworku tj Ipage koji je licenciran.DJUltra wrote:Izdajes fakture?photo&video wrote:Da ali nije povezana sa racunarom
Licenciranje softvera, inspekcija...
Moderator: Benq
-
photo&video
#676 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
-
dragan.s
#677 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Mali od 6 godina će mnoge stvari brže provariti nego neko od 50. Ja sam imao drame sa nekom gospođom koja nikako nije mogla da se navikne na Office 2003 pa smo samo radi nje skidali sa neta-a Office 97.bakirj wrote:
Ne bih se složio jer i za windows 7 u odnosu na win XP i office 2007 u odnosu na 2003 su mnogi bili izgubljeni dok se nisu snašli.
Za novo je naravno potrebno par sati i to je to... Za većinu je sve besplatno i lagano za korištenje jer ako može mali od 6god. odmah koristiti linux, internet i open office onda može i neko od 30god.
Što se tiče baze podataka ionako plaćaš firmu ili osobu da se brine o tome (ako nisi veća firma).
U pravu si za office paket...apsurdno košta a imaš džaba...
Čak i fisikalizacija ima pod linux-om tako da je bolje ići na to nego na windows jer će uvijek izmišljati neka plaćanja...
Za baze podataka to baš i ne ide tako. Postoji baza, a postoji i aplikacija. Baza može biti od običnog Access-a do RDBMS-a tipa Oracle. A oni koji razvijaju aplikacije ih obično razvijaju samo sa jednu vrstu OS-a (MS ili Linux), rijetko za oba.
Fiskalizacije nema pod Linux-om iz razloga koje sam opisao u jednom ranijem postu. Jedino da se u Wine-u instalira fiskalni drajver pa da se neki folder share-uje i u njega trpaju fajlovi za štampu. Možda tako i može, ali čisto sumnjam. Ovi drajveri što su na tržištu su skroz "muhanati" i kad sve podesiš njima po volji, a kamoli da eksperimentišeš pod Wine. Proizvođači fiskalnih uređaja koji jedini mogu praviti drajvere neće raditi nove za Linux.
-
bakirj
#678 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Sjećam se i ja nekih starijih osoba kojima je bilo nemoguće bilo šta nacrtati a kamoli objasniti.dragan.s wrote:Mali od 6 godina će mnoge stvari brže provariti nego neko od 50. Ja sam imao drame sa nekom gospođom koja nikako nije mogla da se navikne na Office 2003 pa smo samo radi nje skidali sa neta-a Office 97.bakirj wrote:
Ne bih se složio jer i za windows 7 u odnosu na win XP i office 2007 u odnosu na 2003 su mnogi bili izgubljeni dok se nisu snašli.
Za novo je naravno potrebno par sati i to je to... Za većinu je sve besplatno i lagano za korištenje jer ako može mali od 6god. odmah koristiti linux, internet i open office onda može i neko od 30god.
Što se tiče baze podataka ionako plaćaš firmu ili osobu da se brine o tome (ako nisi veća firma).
U pravu si za office paket...apsurdno košta a imaš džaba...
Čak i fisikalizacija ima pod linux-om tako da je bolje ići na to nego na windows jer će uvijek izmišljati neka plaćanja...
Za baze podataka to baš i ne ide tako. Postoji baza, a postoji i aplikacija. Baza može biti od običnog Access-a do RDBMS-a tipa Oracle. A oni koji razvijaju aplikacije ih obično razvijaju samo sa jednu vrstu OS-a (MS ili Linux), rijetko za oba.
Fiskalizacije nema pod Linux-om iz razloga koje sam opisao u jednom ranijem postu. Jedino da se u Wine-u instalira fiskalni drajver pa da se neki folder share-uje i u njega trpaju fajlovi za štampu. Možda tako i može, ali čisto sumnjam. Ovi drajveri što su na tržištu su skroz "muhanati" i kad sve podesiš njima po volji, a kamoli da eksperimentišeš pod Wine. Proizvođači fiskalnih uređaja koji jedini mogu praviti drajvere neće raditi nove za Linux.
Što se tiče fizikalizacije, Konzum koristi linux i fisikalizaciju pod linuxom te drzavi ce dati za legalizaciju 0KM a ima i par firmi koje nude fisikalizaciju pod linux OS. Zasada sve ide ok tj: nema problema barem po mojim saznanjima npr: http://www.dinnet.net/ (imaju i reklamu) prodaje POS kasa bazirana na linuxu i podrška za sve fisikalne printere.
Ja bih ipak ostao kod teme za licenciranje i inspekcije gdje svako normalan moze zakljuciti da je ovo izvršeno "teroristički-zastrašujuće za privrednike/ tj: na prepad" ishitreno kako bi neko mazno lovu, isti ili sličan scenario kao za printere, kase samo ovaj put uvedena tržišna inspekcija da bude advokat jednoj multinacionalnoj kompaniji koja se nije udostojila da ima predstavništvo u BiH kao ni da ima software na bosanskom jeziku (pored verzija za hrvatsku i srbiju).
Činjenice su neumoljive.
-
mahalas505
#679 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Pa da je drzava nesto uradila na prepad, nije. Ali ljudi su mislili nece to zaziviti ovdje pa se nisu nikad ni potrudili da legalizuju software na kojem baziraju svoj biznis.
Slazem se da je Linux bolje rjesnje gdje je to moguce, jedino sto je odrzavanje takvih sistema po nekom pravilu skuplje.
Sto se tice windowsa, mogu se kupiti i tkz. windows volume licenses, tj. paket licenci. Ako to kod nas ne prodaju, sta ljude sprecava da kupe direktno kod Microsoft-a ili vani negdje.
Slazem se da je Linux bolje rjesnje gdje je to moguce, jedino sto je odrzavanje takvih sistema po nekom pravilu skuplje.
Sto se tice windowsa, mogu se kupiti i tkz. windows volume licenses, tj. paket licenci. Ako to kod nas ne prodaju, sta ljude sprecava da kupe direktno kod Microsoft-a ili vani negdje.
-
zilog
#680 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
@bakirj
Za Linux se slazem, ali prestani lupati o nekoj zavjeri...
Za Linux se slazem, ali prestani lupati o nekoj zavjeri...
http://www.microsoft.com/bih/about/default.mspxbakirj wrote: da bude advokat jednoj multinacionalnoj kompaniji koja se nije udostojila da ima predstavništvo u BiH
Microsoft Bosna i Hercegovina - o nama
Kompanija Microsoft Bosna i Hercegovina d.o.o. osnovana je 2006. godine. U cijelosti je u vlasništvu Microsoft Corporation, Redmond, WA i odgovorna je za razvoj bosanskohercegovačkog IT tržišta. Neposredni zadaci su joj organizacija prodajnog kanala, saradnja s velikim korisnicima, organizacija tehničke podrške, marketing te legalizacija i lokalizacija proizvoda.
Microsoft Bosna i Hercegovina
Business center UNITIC
Fra Anđela Zvizdovića 1
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 33 296 710
Telefax: +387 33 296 711
Radno vrijeme: od 09:00 do 17:00 sati
- KID
#681 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Kingsoft-ov program je identičan izgledu MS Officea ali ima jedan problem.Lain Coubert wrote:Dobra zamjena za MS Office je Kingsoft Office. Interface je isti kao i kod MS OFFice-a, ima tri glavne aplikacije(Word,Excel,Powerpoint), čita sve formate, nema nikakavih problema, besplatan je. PRO verzija, koja je skoro ista kao i FREE košta vrlo malo.
Problem je taj kad se pokrene program automatski se izmjene regionalne postavke na računaru,
i to pravi problem kod ukucavanja TAČKE i ZAREZA.. i to se ne može naštimati u programu niti u windowsu..
To nekome (ko radi sa brojevima i računanjem može praviti veliki problem)..
Američki standard je 1,000.00 a naš je 1.000,00
A ostalo je sve dobro...
-
dragan.s
#682 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Volume licence se ne kupuju na količinu manju ispod mislim 100 komada. Ne možeš ni vani kupiti tako nešto jer se ti key-evi ne prodaju u prodavnicama nego kao dio posebnog ugovora sa Microsoft-om. U BiH su neke državne institucije sklopile takve ugovore i imaju volume licence. Znam za neke škole koje su od ministarstva (u RS) dobile samo kopije DVD-ova i brojeve na posebnom papiru bez COA naljepnica. Kad im treba reinstalirati neki računar onda koristimo te brojeve.mahalas505 wrote:...
-
dragan.s
#683 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Ma lako bi se to riješilo, nego su to obično porodične firme gdje je svak svakome nešto pa onda ne možeš reći dotičnom "ili nauči ili prepusti nekome ko zna". A na pomen doobuke-kurseva ljudima se podigne kosa na glavi.bakirj wrote: Sjećam se i ja nekih starijih osoba kojima je bilo nemoguće bilo šta nacrtati a kamoli objasniti.
Ne znam tačno kakvo riješenje koristi Konzum, ali opet mora biti u okviru zakona. POS kase na Linux-u nisu ništa posebno, ali je čitav problem fiskalizacije pod Linux-om pokretanje zakonom odobrenog fiskalnog drajvera koji je rađen isključivo za Windows. I koji i pod Windows-om zna praviti probleme.Što se tiče fizikalizacije, Konzum koristi linux i fisikalizaciju pod linuxom te drzavi ce dati za legalizaciju 0KM a ima i par firmi koje nude fisikalizaciju pod linux OS. Zasada sve ide ok tj: nema problema barem po mojim saznanjima npr: http://www.dinnet.net/ (imaju i reklamu) prodaje POS kasa bazirana na linuxu i podrška za sve fisikalne printere.
Da me ne bi neko ovdje pogrešno shvatio, ja nisam protivnik Linux-a. Znam vrlo dobro da se bar 2/3 sadašnjeg klasičnog rada na računarima u firmama, uz malo obuke može preseliti na Linux. Do sada je tome prepreka bila upravo široko rasprostranjena piraterija gdje je korisnika softwer koštao 0 KM bez obzira šta koristio. Ali stvari se mijenjaju. Mojoj firmi kao nekome ko prodaje/instalira softver je manje-više svjedno šta korisnik uzima. Marže na MS proizvode su svakako male, a puno se više zaradi na instalacijama, podešavanjima itd. bez obzira da li to bio Linux ili Windows.
Last edited by dragan.s on 21/03/2012 12:38, edited 1 time in total.
- holowey
#684 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
VM (ispred svih institucija na drzavnom nivou) je prije par godina potpisalo ugovor sa MS za legalizaciju OS i Office paketa te su sve institucije u skladu sa svojim potrebama dobile VLS sa pristupom VLSC-u i kljucevima za Win7 i Office 2010. Bilo je neke frke oko potpisivanja tog ugovora jer nisu razmotrene alternative, ali se prasina brzo slegla. U svakom slucaju, drzavne institucije imaju licencirane sisteme bez ikakve naljepnice ili zasebnog papira koji garantuje ispravnost licence jer za to sluzi taj ugovor potpisan sa MS.dragan.s wrote:Volume licence se ne kupuju na količinu manju ispod mislim 100 komada. Ne možeš ni vani kupiti tako nešto jer se ti key-evi ne prodaju u prodavnicama nego kao dio posebnog ugovora sa Microsoft-om. U BiH su neke državne institucije sklopile takve ugovore i imaju volume licence. Znam za neke škole koje su od ministarstva (u RS) dobile samo kopije DVD-ova i brojeve na posebnom papiru bez COA naljepnica. Kad im treba reinstalirati neki računar onda koristimo te brojeve.mahalas505 wrote:...
Pretpostavljam da se slicno moglo izvesti i preko Privredne komore pa da se dobiju povoljnije licence za pravna lica ali kod nas nista nije normalno pa tako ni ova legalizacija i licenciranje...
-
mahalas505
#685 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Nisam mislio da se VLS licence kupuju u prodavnicama, nego ako se ovdje u BiH ne moze direktno sklopiti ugovor s Microsoft-om, moze onda vani sigurno.dragan.s wrote:Volume licence se ne kupuju na količinu manju ispod mislim 100 komada. Ne možeš ni vani kupiti tako nešto jer se ti key-evi ne prodaju u prodavnicama nego kao dio posebnog ugovora sa Microsoft-om. U BiH su neke državne institucije sklopile takve ugovore i imaju volume licence. Znam za neke škole koje su od ministarstva (u RS) dobile samo kopije DVD-ova i brojeve na posebnom papiru bez COA naljepnica. Kad im treba reinstalirati neki računar onda koristimo te brojeve.mahalas505 wrote:...
Ja sam spomenuo ovu mogucnost posto dosta privrednih subjekata u BiH nije uopsta upoznata sa njom, te da je ona jeftinija.
Kao sto @holowey predlozi jedan on nacina je da je privredna komora kupila te licence(veci broj, veci popust) i onda ih distribuirali zainteseovanom subjektima.
-
Serenity
#686 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Ima li iko iz SBK da su mu dolazili?
I da, jel dolaze samo doo ili i obrtima?
I da, jel dolaze samo doo ili i obrtima?
Last edited by Serenity on 21/03/2012 13:26, edited 1 time in total.
- KID
#687 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Ma to su samo prazne priče i tarlahanja, šta bi bilo kad bi bilo... selo gori a baba se češlja..mahalas505 wrote:Nisam mislio da se VLS licence kupuju u prodavnicama, nego ako se ovdje u BiH ne moze direktno sklopiti ugovor s Microsoft-om, moze onda vani sigurno.dragan.s wrote:Volume licence se ne kupuju na količinu manju ispod mislim 100 komada. Ne možeš ni vani kupiti tako nešto jer se ti key-evi ne prodaju u prodavnicama nego kao dio posebnog ugovora sa Microsoft-om. U BiH su neke državne institucije sklopile takve ugovore i imaju volume licence. Znam za neke škole koje su od ministarstva (u RS) dobile samo kopije DVD-ova i brojeve na posebnom papiru bez COA naljepnica. Kad im treba reinstalirati neki računar onda koristimo te brojeve.mahalas505 wrote:...
Ja sam spomenuo ovu mogucnost posto dosta privrednih subjekata u BiH nije uopsta upoznata sa njom, te da je ona jeftinija.
Kao sto @holowey predlozi jedan on nacina je da je privredna komora kupila te licence(veci broj, veci popust) i onda ih distribuirali zainteseovanom subjektima.
kakva privredna komora... kad je ona bila na strani privrednika... njima je bitno da uzmu godišnju članarinu od nas i za ostalo ih ništa nije bitno... Jedino od privredne komore sam dobio razne pozive na seminare koji se održavaju po raznim hotelima u Neumu, gdje opet pojedine guzonje marišu lovu i drže predavanja i politici poslovanja..
ma kakva privredna komora...
-
dragan.s
#688 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Pitanje je da li je to moguće (i jedno i drugo) zbog MS-ovih pravila. VLK (ili VLS svejedno) licence se prodaju isključivo ugovorima od strane MS-a, a ne nekog distributera.mahalas505 wrote: Nisam mislio da se VLS licence kupuju u prodavnicama, nego ako se ovdje u BiH ne moze direktno sklopiti ugovor s Microsoft-om, moze onda vani sigurno.
MS ima stroga pravila u vezi toga kako ih prodaje tako da čisto sumnjam da bi pristali da prodaju nekoj organizaciji za korištenje njihovim članovima. Oni to prodaju samo kupcima kao što su vlade i velike firme.
-
papirolog
#689 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
http://ljubuski.info/7702-kontrola-racu ... cktabs_1=2Dubravko Kovačević, ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove u HBŽ-u, u izjavi za medije je istaknuo kako je prilikom obuke čak postavio pitanje "jesu li ti stickovi i programi koje su inspektori dobili kako bi vršili kontrolu uopće licencirani i tko ih je licencirao"! Postavlja se pitanje jesu li oni odobreni od odgovarajuće institucije kao što je to, recimo, slučaj s uređajima poput uređaja za mjerenje brzine ili alkotest.
- baustelac
#690 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
http://www.sarajevo-x.com/vijesti/bih/m ... /120321062
Code: Select all
"Cilj ovog ugovora jeste da ojačamo vezu između kvalitetnog obrazovanja i vještina koje su potrebne u 20. vijeku", kaže Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsofta BiH.- Janjicar
#691 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
baustelac wrote:http://www.sarajevo-x.com/vijesti/bih/m ... /120321062Code: Select all
"Cilj ovog ugovora jeste da ojačamo vezu između kvalitetnog obrazovanja i vještina koje su potrebne u 20. vijeku", kaže Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsofta BiH.
Dobro je i rekla
kakvi smo ljudi i kakvi su nam na vlasti vec 200 godina smo u 20tom vijeku
-
Nermin_BH
#692 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Provjeravajul privatne kuće ?
- Janjicar
#693 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
na-aaNermin_BH wrote:Provjeravajul privatne kuće ?
Kod nas kad bi krenuli po kucama, allll bi ih ljudi fino docekali
-
bakirj
#694 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Ovo tumači ovako:baustelac wrote:http://www.sarajevo-x.com/vijesti/bih/m ... /120321062Code: Select all
"Cilj ovog ugovora jeste da ojačamo vezu između kvalitetnog obrazovanja i vještina koje su potrebne u 20. vijeku", kaže Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsofta BiH.
Cilj nam je da porobimo sve mlade ljude da koriste SAMO NAŠ PROIZVOD a ne i alternativne Operativne Sisteme (Linux, Mac, OS, React OS i dr.) jer ćemo na taj način vladati.
U sferi obrazovanja smo postigli da NIKO ZA BILO KAKAV POSAO NE PITA ZNAŠ LI KORISTI TEKSTUALNI PROCESOR NEGO SAMO MICROSOFT WORD drugim riječima: nameće se da nemaš izbora jer ako znaš linux i openoffice recimo nisi inforamtički pismen ako neznaš koristiti lakši MS word.
tj: MORATE PITI CIJELOG ŽIVOTA coca-colu (iako ista je zdravstveno štetna za jetra, bubrege) i nikada ne smijete nešto drugo pomisliti da pijete npr: originalnu limunadu ljeti ili cijeđenu narandžu...
Operativnim sistemom poput Microsoft XP ili 7 je dovoljno da nemate mozga ukoliko ste navikli na njega..dovoljno je da "KLIKNETE" i to je to....to nije obrazovanje niti razvoj a ponajmanje vještina.
Vještina je kada znate i linux (napredniji) i windows...
- moa
#695 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
ako nekome treba licenca za windows, cijena 40 KM neka se javi na pp.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#696 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
moa, 7 dana out 
-
ArrisModem
#697 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
www.xubuntu.com
Sa ovim nikada necete imati problema. Napredniji od win-a puno jednostavniji i laksi
Sa ovim nikada necete imati problema. Napredniji od win-a puno jednostavniji i laksi
-
dragan.s
#698 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Koliko ja znam jedna od naglašavanih prednosti Linuxa (i MacOS-a takođe) je bila da nema nikakvog održavanja, sve se instalira samo, ne mora se više misliti na operativni sistem, nema virusa etc. Dok je kod MS OS-ova glavna primjedba bila da OS-u non-stop nešto fali, da se korisnik više mora baviti održavanjem OS-a nego onim što radi na računaru.bakirj wrote:....
Operativnim sistemom poput Microsoft XP ili 7 je dovoljno da nemate mozga ukoliko ste navikli na njega..dovoljno je da "KLIKNETE" i to je to....to nije obrazovanje niti razvoj a ponajmanje vještina.
Vještina je kada znate i linux (napredniji) i windows...
Pa je onda došao Win 7 i stvari su se promijenile tako da nakon što se instalira i uradi update zaboravi se na OS. I sad to nije u redu?
Zaboravljaš da cilj rada na računaru nije operativni sistem. Koliko puta se moraju instalirati drajveri? Koliko puta se mora ići u konzolu kao root? Vrlo rijetko. Cilj rada na računaru je da se obavi posao zbog kojeg je taj računar nabavljen. Nekome je to skype-anje, nekome obrada zvuka, slike, videa, nekome igranje, a nekome rad u knjigovodstvenim programima. Šta god bio cilj, računar treba da odradi svoje i bez problema obavi posao jer je računar samo alatka i ništa više.
Niko ne brani nastavnicima-profesorima da đacima pokažu alternative i oni agilniji će to sigurno i učiniti. Ali ruku na srce kvalitet nastavnika-profesora u našim školama je takav da će i ovo što im je u nastavnim programima jedva prenijeti. Pa imamo situaciju da nakon 4 godine informatike đak traži nekoga da mu otkuca maturski.
- atko
#699 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
bobi koliko se dobija za dilanje linux-aBobi wrote:moa, 7 dana out
ovo nije komentar rada administracine nego pitanje
-
Bušman
#700 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Da li ti automobil ne vozis na servis? Naravno da ne. Tako i sa racunarom i OSom, mora se odrzavati. Samo je odrzavanje jednostavnije i samim tim puno jeftinije. Placas standardno svog IT strucnjaka i to je to.dragan.s wrote: Koliko ja znam jedna od naglašavanih prednosti Linuxa (i MacOS-a takođe) je bila da nema nikakvog održavanja, sve se instalira samo, ne mora se više misliti na operativni sistem, nema virusa etc. Dok je kod MS OS-ova glavna primjedba bila da OS-u non-stop nešto fali, da se korisnik više mora baviti održavanjem OS-a nego onim što radi na računaru.
Pa je onda došao Win 7 i stvari su se promijenile tako da nakon što se instalira i uradi update zaboravi se na OS. I sad to nije u redu?
Sto se tice windowsa, koju god verziju da izdaju oni imaju boljku koja ce uvijek pratiti closed-source software - azuriranje. I dalje zakrpe izlaze... pa eto, kad izadju. Mjesec, dva, godina. Ljudi nek cekaju, jel? Uostalom, ko jos updatea OS? To je za p****.
Zato admini lude i treba puno vise vremena i resursa da se odrzava takav sistem. OSS omogucava da se vise racunara centralizirano "updatea", bez smetanja korisniku. A zakrpe za kriticne probleme stizu za najvise 24 sata.