Svaka čast O'zone na ovome što pišeš. Ne samo da imaš o čemu pisati već to radiš na jako kvalitetan način.
Slažem se sa većinom stvari koje si napisao i mislim da je tvoje viđenje nekih događaja koje spominješ jako realno.
Jedina stvar oko koje se nebih složio sa tobom je ono što si napisao o naseljavanju Grbavice. Ja takav dojam uopšte nisam stekao niti jednom u sve 4 godine rata. 92 i 93 godine Grbavica je bila skoro pusta. Stanje se nešto malo promijenilo početkom 94 zbog relativnog mira pa su oni koji su se nalazili u Srbiji a nisu imali trajno rješen smještaj tamo polako vraćali u svoje stanove.
I pored toga Grbavica je bila jako slabo naseljena. Za primjer navodim moj ulaz u kojem je od 24 stana samo 7 bilo useljeno a takav je prosjek bio u skoro svim stambenim zgradama.
Posebnu potvrdu mojoj tezi da srpske vlasti nisu imale nikakve posebne planove sa Grbavicom je činjenica da je stambeni fond konstantno pljačkan i uništavan pa je tu teško govoriti o nekom planu za naseljavanje. U ljeto 95 pokrenula se priča o doseljavanju Kninskih Srba ali je ta priča više bila plod nečije mašte ili želje nego stvarne politike i sa današnje tačke gledišta je jasno o kakvoj se tu ublehi radilo.
Uglavnom pokušaću da učestvujem aktivno na ovoj temi ali s obzirom da nisam baš vješt u pisanju kao O'zone ne nadajte se nekim specijanim postovima. Pokušaću da dam neke odgovore na pitanja koja su ovde postavljena i da dam neki svoj sud o određenim dešavanjima.
Što se tiče ovog videa:
http://www.youtube.com/watch?v=aD3IuCTz ... r_embedded
od 2:08 pa do 7:20 je prikazana Grbavica, Kovačići i Vraca. Uglavno su snimci na „Šopingu“ a ima nešto i O'zone-ovog kraja.
4:30 je snimano ispred zgrade forumaša Dasi (ako se ne varam) koja je iseljena u decembru 92 i tadašnji stanari su morali naći sebi smještaj u unutrašnjosti Grbavice.Ovo je bio čest slučaj jer su skoro sve zgrade koje su bile na "prvoj liniji" ispražnjene od civila.
4:39 cvikeraš je prezimenjak i rođak jednog poznatog haškog stanovnika. Negdje sam čuo i da je bio suđen a možda čak i oslobođen ali za ovo nisam siguran.
5:15 ipred današnjeg salona namještaja u Šopingu. 6:18 ispred današnjeg restorana „Lights“ itd.