Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#676 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Chmoljo »

1. banovani - onakav način komunikacije nije primjeren. vidimo se uskoro, i ubuduće gnjavite moderatore ako nešto smeta na boljim temama;

2. priča o eventualnom oslabađanju Grbavice je mnogo šira od ove teme. ubuduće ću sve takve postove, koje idu u tom smjeru, bez prethodne najave brisati (ne treba mi najava ni inače, ovo samo da znate, jer sam fin 8-) )

3. za Kreku idu:

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila”
» cindrlimindrli

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila”
» Dasi

po 7 dana.
bach

#677 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by bach »

Jedna zanimljiva stvar se dešavala neposredno nakom reintegracije Grbavice. Nije bilo pravilo ali se dešavalo. Bošnjaci koji su preživjeli sve ono što dešavalo na Grbavici ( Batko, upadi u stan, radni vodovi) nakon reintegracije dolaze u "grad" da vide prijatelje i rodbinu nakon skoro 4 godine. Umjesto dobrodošlice i rahatlokuma sa kafom dočekuju ih smrknute face i pitanja "Gdje ste bili, zašto ste ostali kada su svi drugi pobjegli, jeste šurovali sa četama aaa, Meho što si puco na nas, što niste otišli sa njima u Bratunac" itd.

Bilo je ružnih scena zaista, jedna od njih mi je posebno ostala upečatljiva na susretu dvije bliske porodice nakon reintegracije Grbavice: Porodica koja je ostala na Grbacici tokom rata ( žena i dvije djevojčice) dolazi kod svojih, ovih ih tjeraju, fataju se za kamenju, žena plače, kaže nije mogla ??? (vjerovatno pobjeći), ovi narogušeni rođaci je pitaju "đe joj je čoek, poginio u četnicima haaa", žena plače ali je otjeraše iz mahale. Nikad je tu nisam više vidio, mada je prije rata često dolazila...
mn_SA

#678 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by mn_SA »

Pratim temu od pocetka, rat sam proveo u Sarajevu! Grbavica je bila so na rani ratnog Sarajeva!

Malo me nerviraju ova prepucavanja " mogla se nije se mogla " vratiti Grbavica itd, pa imam potrebu da kazem par stvari i pokusacu da budem objektivan koliko god mogu.

Po meni, period u kojem se Grbavica najlakse mogla vratiti je sami pocetak rata, ali problem je bio omjer stanovnistva tako da nije bilo kriticne mase da se organizira kao sto je to npr bilo na Trgu. Kad je agresor poceo sa masovnim napadima artiljerijom pjesadijom itd itd tad je vec bilo prekasno da se nesto ozbiljno napravi jer nije bilo dovoljno naoruzanja tj. bilo ga je dovoljno samo za odbranu al ne i za napade to bi bilo sto se tice 92.
Sto se tice ostalog perioda 93,94,95 po meni moglo se ... Al problem vidim u tome sto su agresori na svaki metak mogli odgovoriti grenatom, a drugi problem je sam teren jer je 10 puta teze zauzeti zgradu nego bilo kakav drugi teren. Al sa druge strane mozda se nesto moglo uraditi u podruciju iznad stadiona pa probati do skole, spomenika i dalje, ako uzmemo u obzir da je sa druge strane(Kovacici Jevresko groblje zlatiste ) sa moje tacke gledanja nekako bila mat pozicija. Taj dio linije je u predhodnim postovima jako dobro opisan. Linija duz milje po meni je glupo raspravljat o nekim ozbiljnim napadima. Dio linije od elektroprivrede do stadiona je dobro opisan u blogu jednog od Vikicevih specijalaca,
http://ponor.blogger.ba/
Al ovaj drugi dio iznad stadiona niko nije pretjerano spominjao.

Ukoliko bi neko pokrenuo pricu o liniji iznad stadiona bilo bi odlicno pa da tema opet ozivi!!!
Pozz svim prezivjelim sa grbavice!!!
O'zone
Globalni moderator

#679 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

bach wrote:Jedna zanimljiva stvar se dešavala neposredno nakom reintegracije Grbavice. Nije bilo pravilo ali se dešavalo. Bošnjaci koji su preživjeli sve ono što dešavalo na Grbavici ( Batko, upadi u stan, radni vodovi) nakon reintegracije dolaze u "grad" da vide prijatelje i rodbinu nakon skoro 4 godine. Umjesto dobrodošlice i rahatlokuma sa kafom dočekuju ih smrknute face i pitanja "Gdje ste bili, zašto ste ostali kada su svi drugi pobjegli, jeste šurovali sa četama aaa, Meho što si puco na nas, što niste otišli sa njima u Bratunac" itd.

Bilo je ružnih scena zaista, jedna od njih mi je posebno ostala upečatljiva na susretu dvije bliske porodice nakon reintegracije Grbavice: Porodica koja je ostala na Grbacici tokom rata ( žena i dvije djevojčice) dolazi kod svojih, ovih ih tjeraju, fataju se za kamenju, žena plače, kaže nije mogla ??? (vjerovatno pobjeći), ovi narogušeni rođaci je pitaju "đe joj je čoek, poginio u četnicima haaa", žena plače ali je otjeraše iz mahale. Nikad je tu nisam više vidio, mada je prije rata često dolazila...
Ooo Bachu! Što otvori ovu temu bolan pogubiše ljudi živce bezze :mrgreen:

Nakon masovnog prelaska ne-srba sa Grbavice 93' godine ono što je ostalo je otpisano, nismo bili ni predviđeni da ćemo preživjeti tako da se poslije reintegracije nije ni očekivalo da nas se nađe u nekom većem broju.

Nakon prvobitnog oduševljenja komšija koji su se vratili jer smo preživjeli,kafa-kahva-kava kod nas u stanu brzinskog nekog prepričavanja kako je kome bilo počeli su lagani prigovori što se nismo i mi izašli i da nisu stvari vrijedne toga džaba su moji nekad pokušavali objasniti da najviše su ostali zbog mene odnosno mog rahljavog zdravlja i nisu htjeli da se guraju po kolektivnim centrima al' što se to ne bi gurali kad su svi mogli možete i Vi... Kad je prošla ta faza onda je krenula faza pa što nam niste sačuvali nešto stvari barem slike ako ništa drugo a i kod onih gdje smo nekim čudom uspjeli izvući nekih slika i ostalih sitnica bilo je "zar samo ovo" i na kraju je krenula faza "ma lako je vama, vama su ostale sve stvari mi nemamo ništa" došlo do te neke ljubomore toliko da smo se par puta dobro zakačili sa poznanicima,komšijama pa čak i familijom.

Evo čak se i na ovoj temi pojavila tu i tamo ponegdje ta priča pa što se ostajali. Jebi ga, na kraju smo sami sebi uvjek krivi za sve.
eltroxin

#680 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by eltroxin »

pogled sa skupstine, maj 94.:
Image
O'zone
Globalni moderator

#681 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

@eltroxin brateeeeeeeeee! Gdje me nađe :D

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ovo se zove rodjendanski poklon :mrgreen:
Walter White

#682 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Walter White »

Svaka čast O'zone na ovome što pišeš. Ne samo da imaš o čemu pisati već to radiš na jako kvalitetan način.
Slažem se sa većinom stvari koje si napisao i mislim da je tvoje viđenje nekih događaja koje spominješ jako realno.

Jedina stvar oko koje se nebih složio sa tobom je ono što si napisao o naseljavanju Grbavice. Ja takav dojam uopšte nisam stekao niti jednom u sve 4 godine rata. 92 i 93 godine Grbavica je bila skoro pusta. Stanje se nešto malo promijenilo početkom 94 zbog relativnog mira pa su oni koji su se nalazili u Srbiji a nisu imali trajno rješen smještaj tamo polako vraćali u svoje stanove.
I pored toga Grbavica je bila jako slabo naseljena. Za primjer navodim moj ulaz u kojem je od 24 stana samo 7 bilo useljeno a takav je prosjek bio u skoro svim stambenim zgradama.
Posebnu potvrdu mojoj tezi da srpske vlasti nisu imale nikakve posebne planove sa Grbavicom je činjenica da je stambeni fond konstantno pljačkan i uništavan pa je tu teško govoriti o nekom planu za naseljavanje. U ljeto 95 pokrenula se priča o doseljavanju Kninskih Srba ali je ta priča više bila plod nečije mašte ili želje nego stvarne politike i sa današnje tačke gledišta je jasno o kakvoj se tu ublehi radilo.

Uglavnom pokušaću da učestvujem aktivno na ovoj temi ali s obzirom da nisam baš vješt u pisanju kao O'zone ne nadajte se nekim specijanim postovima. Pokušaću da dam neke odgovore na pitanja koja su ovde postavljena i da dam neki svoj sud o određenim dešavanjima.

Što se tiče ovog videa:

http://www.youtube.com/watch?v=aD3IuCTz ... r_embedded

od 2:08 pa do 7:20 je prikazana Grbavica, Kovačići i Vraca. Uglavno su snimci na „Šopingu“ a ima nešto i O'zone-ovog kraja.

4:30 je snimano ispred zgrade forumaša Dasi (ako se ne varam) koja je iseljena u decembru 92 i tadašnji stanari su morali naći sebi smještaj u unutrašnjosti Grbavice.Ovo je bio čest slučaj jer su skoro sve zgrade koje su bile na "prvoj liniji" ispražnjene od civila.

4:39 cvikeraš je prezimenjak i rođak jednog poznatog haškog stanovnika. Negdje sam čuo i da je bio suđen a možda čak i oslobođen ali za ovo nisam siguran.

5:15 ipred današnjeg salona namještaja u Šopingu. 6:18 ispred današnjeg restorana „Lights“ itd.
bumbe

#683 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by bumbe »

Pozdrav za sve ucesnike ove teme,a posebno za momke koji su prezivili rat i desavanja na Grbavici tokom perioda 92-95...Htio bih da vas pitam nesto jer me jako interesuje,naime jucer sam naletio na video na nekoj stranici ove teme ali sad ga ne mogu naci,uglavnom su snimci sa Grbavice,u jednom trenutku si prikazane one manje zgrade.Danas su "roze" boje,prekopua onih solitera koji su renovirani (poslije rata su tu cigani stanovali) odmah kod onog mosta gdje ej Bristol...Danas se ta ulica zove Kemala Kapetanovica....Interesuje me sta se tu desavalo tokom opsade jer mi je tetka nazalost ostala cijeli taj period m u svom stanu gdje i dan danas zivi...Uglavnom ako neko mozda slucajno poznaje tu raju iz tih zgrada,mogu mu napisati prezime i ime na PM...Hvala puno :)
Walter White

#684 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Walter White »

Pa eto postavio sam ja taj video u postu iznad tvoga. Kao što sam napisao ta je zgrada iseljena u decembru 92 a nešto kasnije je i zapaljena sa bristola. U tim zgradama su cijeli rat bili bunkeri dok u neboderim preko puta nije bilo stalnog vojnog prisustva osim na samom početku rata. Izuzetak je neboder najbliži strojoradu u kojem je bio vojni položaj i u kojem je živjelo nekoliko ljudi a do nebodera su dolazili tranšejom koja je izlazila iz fiskulturne sale.
Dupli_skalp

#685 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

Walter White wrote: Izuzetak je neboder najbliži strojoradu u kojem je bio vojni položaj i u kojem je živjelo nekoliko ljudi a do nebodera su dolazili tranšejom koja je izlazila iz fiskulturne sale.
interesantno. baš sam ja postavio pitanje tih nebodera, i od aktivnih sudionika te linije dobio odgovor da niko u njima nije bio.

i eto sad ispade najistureniji neboder ustvari bio "aktivan".
Walter White

#686 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Walter White »

A sa koje strane su bili ti aktivni sudionici linije :D
Šalu na stranu ali to što sam napisao je 100% tacno i nema razloga da sumnjaš.
demode

#687 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by demode »

Uff... kad sam tamo negdje oko 8 - 9 minute vidio svoj stan, roletne i zavjese i pomislio da li su se u tom trenutku iza njih skrivali moji rahmetli roditelji, ili su ih tako ostavili prije nego sto ce ih ovi "fini i kulturni " momci odvesti na Kulu... okrnuo mi se stomak... znam da cu sljedecih 15 dana biti negdje u mislima... ma neznam ni sto sam se javio Grrrr
mn_SA

#688 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by mn_SA »

eyesburn wrote:
Walter White wrote: Izuzetak je neboder najbliži strojoradu u kojem je bio vojni položaj i u kojem je živjelo nekoliko ljudi a do nebodera su dolazili tranšejom koja je izlazila iz fiskulturne sale.
interesantno. baš sam ja postavio pitanje tih nebodera, i od aktivnih sudionika te linije dobio odgovor da niko u njima nije bio.

i eto sad ispade najistureniji neboder ustvari bio "aktivan".
Sto se tice ovog nebodera prvog do strojorada Walter White je u pravu jer Vikicevac u svom blogu opisuje kako su eliminisali snajperistu koji je snajperiso ljude na mostu na malti posto se most savrseno vidi iz tog nebodera!
Eborg

#690 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Eborg »

Ne znam je li postavljan ovaj video. Pokazuje snimke iz cijelog Sarajeva, negdje na 01:28:00 ima nekoliko snimaka sa Trga heroja na položajima ABiH ako sam dobro upratio. Pokazuje između ostalog i srpsku zastavu na reflektoru "Grbavice", baš nekako groteskna slika.

tech10

#691 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tech10 »

Najbolji zakljucak na 1:36:50.
O'zone
Globalni moderator

#692 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Šta je Grbavičani nešto ste se ušutili :mrgreen:
Nekako s proljeća

#693 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

:)
Postbarikadni sindrom, šta li..
O'zone
Globalni moderator

#694 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Koshpa wrote:gledajte face tv
Bih ja da nisam na poslu :(
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#695 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Chmoljo »

uh, jesu li ovo oni lijepi dani kada je NATO bacio nešto petardi na Lukavicu?

ja miline gledati one stubove dima... mislim, milina mi je tada bilo... :-)
kv99

#696 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by kv99 »

@o'zone ili bilo ko drugi ko to zna

Dosta se spominjala situacija od trenutka otvorene agresija ali kakva je situacija bila za vrijeme martovskih barikada ? Sta se tada tacno desavalo i kakva je bila atmosfera ne samo za vrijeme vec prije i poslije barikada ? Da li se znalo tada a i sada da li su na tim barikadama bili "lokalni " cetnici ili su dolazili i sa strane i da li su ti cetnici bili aktivni na tom podrucju i u toku agresije? Stanje od barikada do izbijanja otvorene agresije ?
goja

#697 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goja »

teAMICA wrote:Moja kolegica je bila curetak kad se zaratilo, zivjeli su na Vracama, iznad spomen parka. Ona je sa majkom i sestrama uspjela pobjeci i nije provela rat tu. Oca nikad nije nasla. Odveli su ga sa dvojicom brace (jedan od njih je imao malog sina)... Bas jutros se isplakah, prica kako joj opet mama ide davati podatke, po hiljaditi put, nakon sest laznih dojava gdje su zakopani, ponovo ce iskopavati neku lokaciju trazeci njihove ostatke :(
Njih tridesetak nikad nije nadjeno, Batko ih je odveo :(
Taj sam -mali sin- sa tri sestre i mamom, nikako i nikad mi se nije skroz ispricalo o tome kako su ih odveli ni gdje su, tu je video http://www.facebook.com/photo.php?v=381148458580047 ali zivotna zelja mi je soba (podrum) 2sa2 sami Batko i JA jedno 7 dana nebi bilo razlike izmedju poda i njega
Walter White

#698 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Walter White »

kv99 wrote:@o'zone ili bilo ko drugi ko to zna

Dosta se spominjala situacija od trenutka otvorene agresija ali kakva je situacija bila za vrijeme martovskih barikada ? Sta se tada tacno desavalo i kakva je bila atmosfera ne samo za vrijeme vec prije i poslije barikada ? Da li se znalo tada a i sada da li su na tim barikadama bili "lokalni " cetnici ili su dolazili i sa strane i da li su ti cetnici bili aktivni na tom podrucju i u toku agresije? Stanje od barikada do izbijanja otvorene agresije ?
Znao sam nekoliko tih likova sa barikada i svi su bili lokalci tj. sa lokaliteta Vraca. Sjećam se da su oni učestvovali u mobilizaciji na početku rata. Tu je bilo svakakvih situacija. Svojim očima sa gledao kako pojedinci plaču dok ih izvlače iz stanova da im pušku uvale. Dosta tih "plačljivaca" su vrlo brzo postali "veliki srbi".
Zbog toga su dosta linija po Grbavici i držali Sokolčani, Rogatičani itd. skoro cijelu 92. Konkretno na Grbavici 2 Sokolčani su bili na liniji prema Lorisu u tom periodu. Kasnije je neko skontao da na tom prostoru neće biti nekih posebnih borbenih aktivnosti pa su ovi sa strane povučeni a kompletnu stražu su preuzeli lokalci.

Inače te Sokolčane nisam zapamtimo kao nekoga ko je pravio neka veća sranja ali sam ih zapatimo po činjenici da do tada nisam upoznao nekoga sa tako "seljačkim" riječnikom da ih prosto nisi mogao razumjeti.
Walter White

#699 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Walter White »

Što se tiče tih "vojničkih" stvari sjetih se jedne zanimljivosti.
Nekad u ljeto 93 po Srbiji su učestala privođenja i deportacije izbjeglih vojno sposobnih muškaraca i vraćanje u mjesta prijeratnog prebivališta.
Priča o pokupljenim u šorcevima sa plaža po adi ciganliji je 100% tačna. Naiđem tako na lika koji sjedi na trotoaru u jna uniformi 2 broja većoj, sa pap-ovkom i jednom najlonskom kesom. Na teškoj beogradskoj ekavici me upita za neku adresu. Bi mi čudan skoz pa se upustih u razgovor. Elem majka i otac mu se nekad šezdesetih u povratku sa mora zadržaše u Sarajevu kod nekih prijatelja i staroj mu se zakomplikova trudnoća te ostade da rodi ovde. Bili su tu nekih 20-tak dana i pravac Beograd ali u ličnoj zauvijek ostade zapisano mjesto rođenja Sarajevo :D
Tako se zadesio u nekakvoj kafani kad je bila racija i VP ga odmah na autobus i pravac Bosna. Trebalo mu je nekih mjesec dana da dokaže da nikakve veze sa Sarajevom nema.
Bilo je i onih koji su itekako imali veze sa ovim područjem i koji su vraćeni ali se većina njih opet ispalila nazad.
haubica_i_to_teshka

#700 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by haubica_i_to_teshka »

@ O’zone, Slavisha Tushevljak, Dragan Divcic su bili u komisiji za razmjenu.
Koliko znash o njihovim aktivnostima ?

Ako si bio upoznat sa “komancima” ( braca shkrbe,mladen popovic,divcic...skoro svi su bili iz Sarajeva ili prigradskih naselja :-D )

Znam da su bili na Zlatishtu, ali su veoma cesto silazili na Grbavicu (neki od njih su tu zivjeli).

Kako su se oni ponashali prema civilima (bez snajpera koje su gore duzili :-D )
Post Reply