Pa ako ćemo baš, pravilno je i jedno i drugo.plain vanilla wrote:pa jel ti sad jasno koliko je besmisleno raspravljati koja je cija rijec?
Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
-
Pripovjedac
#676 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#677 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
pa to i govorim sve vrijeme...Pripovjedac wrote:Pa ako ćemo baš, pravilno je i jedno i drugo.plain vanilla wrote:pa jel ti sad jasno koliko je besmisleno raspravljati koja je cija rijec?
imamo lijep jezik, bogat...i trebamo to koristiti i biti ponosni, a ne samo vagati odakle je koja rijec dosla
- poznanik
#678 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Pripovjedac wrote:Pa ako ćemo baš, pravilno je i jedno i drugo.plain vanilla wrote:pa jel ti sad jasno koliko je besmisleno raspravljati koja je cija rijec?
Gdje mogu naći ta pravila? Ko ih je pisao, a ko verificirao?
- plain vanilla
#679 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
lako i lahko?poznanik wrote:Pripovjedac wrote:Pa ako ćemo baš, pravilno je i jedno i drugo.plain vanilla wrote:pa jel ti sad jasno koliko je besmisleno raspravljati koja je cija rijec?
lako u mom pravopisu
lahko u Senahidovom
-
Pripovjedac
#680 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Ja sam, pošteno govoreći, ZA dublete kad su ovakve stvari u pitanju. Npr. fudbal i nogomet i sl. Ali kad je u pitanju administrativni dio, gdje nema "ili-ili", mislim da su "novije" varijante uredu. "Opština" je crkvenoslavenska varijanta, a taj skup Щ se u našem govoru skoro 100% pretvorio u Ć.plain vanilla wrote:pa to i govorim sve vrijeme...Pripovjedac wrote:Pa ako ćemo baš, pravilno je i jedno i drugo.plain vanilla wrote:pa jel ti sad jasno koliko je besmisleno raspravljati koja je cija rijec?
imamo lijep jezik, bogat...i trebamo to koristiti i biti ponosni, a ne samo vagati odakle je koja rijec dosla
- plain vanilla
#681 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
zbog proslog posla sam morala uciti hrvatski jezik, tako da sad najcesce pisem po zapadnoj varijanti, ali i dalje govorim po istocnojPripovjedac wrote:Ja sam, pošteno govoreći, ZA dublete kad su ovakve stvari u pitanju. Npr. fudbal i nogomet i sl. Ali kad je u pitanju administrativni dio, gdje nema "ili-ili", mislim da su "novije" varijante uredu. "Opština" je crkvenoslavenska varijanta, a taj skup Щ se u našem govoru skoro 100% pretvorio u Ć.plain vanilla wrote:
pa to i govorim sve vrijeme...
znaci pisem opcina, ali kazem opstina
-
Jay Gatsby
#682 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
A ko ih treba verificirati?poznanik wrote:Pripovjedac wrote:Pa ako ćemo baš, pravilno je i jedno i drugo.plain vanilla wrote:pa jel ti sad jasno koliko je besmisleno raspravljati koja je cija rijec?
- poznanik
#683 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Lako i nikakoplain vanilla wrote:lako i lahko?
lako u mom pravopisu
lahko u Senahidovom
Tvoj pravopis je nekad bio verificiran, zaključen nakon dugogodišnjih rasprava stručnjaka iz te i drugih oblasti, Senahidov vrijedi samo određenoj grupi stanovnika jednog entiteta, na jednom njegovom dijelu...i nikad ga niko nije "stručno" priznao, izuzimajući ideologe...
- plain vanilla
#684 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Nazalost, nemam Senahidov pravopis...niko da mi ga pokloni, a ja uvijek imam nesto prece da kupimpoznanik wrote:Lako i nikakoplain vanilla wrote:lako i lahko?
lako u mom pravopisu
lahko u Senahidovom![]()
Tvoj pravopis je nekad bio verificiran, zaključen nakon dugogodišnjih rasprava stručnjaka iz te i drugih oblasti, Senahidov vrijedi samo određenoj grupi stanovnika jednog entiteta, na jednom njegovom dijelu...i nikad ga niko nije "stručno" priznao, izuzimajući ideologe...
ali znam da je po njegovom pravopisu to pravilno...
e sad koliko je njegov pravopis strucan/validan/priznat, ja nisam kompetentna da ocijenim
samo znam da ga ne planirim koristiti, jos uvijek nisam savladala ni onaj stari
- brezan
#685 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Niko ne moze osporiti da se jezik kojim smo oduvijek govorili polagano mijenja. Oduvijek je bilo reagovati a sada je reagirati, nivo je postala razina 
- bogumila
#686 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
pa nije ga ni strucno opovrgao, izuzimajuci ideologe.
a i senahid ga nije izmislio nego preuzeo, odnosno istrazio, objedinio, objavio.
a i senahid ga nije izmislio nego preuzeo, odnosno istrazio, objedinio, objavio.
- plain vanilla
#687 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
citam jucer da se na srpskom pravilno kaze analizuje, a ne analizirabrezan wrote:Niko ne moze osporiti da se jezik kojim smo oduvijek govorili polagano mijenja. Oduvijek je bilo reagovati a sada je reagirati, nivo je postala razina
sjeca li se iko da se kod nas govorilo analizuje
ili recimo ovisnik o necemu, to je hrv.varijanta
kaze li iko kod nas zavisnik?
-
Pripovjedac
#688 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Treba taj Pravopis do bola reformisati. Posebno riješiti pitanje glagola stranog porijekla, poput reagirati, reformirati, oscilirati... Odlučiti se za jednu varijantu. Lično sam za "istočnu", jer inače imamo ove slavenske nastavke "-ovati" i "-isati", pa zašto ne poslaveniti većinu tih riječi.plain vanilla wrote:Nazalost, nemam Senahidov pravopis...niko da mi ga pokloni, a ja uvijek imam nesto prece da kupimpoznanik wrote:Lako i nikakoplain vanilla wrote:lako i lahko?
lako u mom pravopisu
lahko u Senahidovom![]()
Tvoj pravopis je nekad bio verificiran, zaključen nakon dugogodišnjih rasprava stručnjaka iz te i drugih oblasti, Senahidov vrijedi samo određenoj grupi stanovnika jednog entiteta, na jednom njegovom dijelu...i nikad ga niko nije "stručno" priznao, izuzimajući ideologe...đ
ali znam da je po njegovom pravopisu to pravilno...
e sad koliko je njegov pravopis strucan/validan/priznat, ja nisam kompetentna da ocijenim
samo znam da ga ne planirim koristiti, jos uvijek nisam savladala ni onaj stari
Mislim da je ipak i dalje nivo.brezan wrote:Niko ne moze osporiti da se jezik kojim smo oduvijek govorili polagano mijenja. Oduvijek je bilo reagovati a sada je reagirati, nivo je postala razina
- poznanik
#689 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Misliš - polahkobrezan wrote:Niko ne moze osporiti da se jezik kojim smo oduvijek govorili polagano mijenja...
-
Pripovjedac
#690 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Polahko - od lahko, polagano - od laganopoznanik wrote:Misliš - polahkobrezan wrote:Niko ne moze osporiti da se jezik kojim smo oduvijek govorili polagano mijenja..., ili jezik neko polaže, pa ga mijenja?
I bujrum, zabavljaj se malo, ovdje ti je princip našeg sadašnjeg pravopisa
- poznanik
#691 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Nađi uljezabogumila wrote:...a i senahid ga nije izmislio nego preuzeo, odnosno istrazio, modificirao, objedinio, objavio.
- poznanik
#692 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
...nije teškoPripovjedac wrote:...Polahko - od lahko, polagano - od lagano...
- plain vanilla
#693 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
?poznanik wrote:Nađi uljezabogumila wrote:...a i senahid ga nije izmislio nego preuzeo, odnosno istrazio, modificirao, objedinio, objavio.
-
Jay Gatsby
#694 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
A rječnik kaže:poznanik wrote:...nije teškoPripovjedac wrote:...Polahko - od lahko, polagano - od lagano...
1. v. lako
2. bez žurbe [lagano napredovati; lagano hodati hodati bez napora]; polagano
3. nježno, pažljivo [lagano dodirnuti]
- poznanik
#695 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Čiji rječnik?Jay Gatsby wrote:A rječnik kaže:poznanik wrote:...nije teškoPripovjedac wrote:...Polahko - od lahko, polagano - od lagano...
1. v. lako
2. bez žurbe [lagano napredovati; lagano hodati hodati bez napora]; polagano
3. nježno, pažljivo [lagano dodirnuti]
Želiš li reći da se nešto može činiti bez žurbe ili polagano, a ne polako?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#696 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
http://isjfr.zrc-sazu.si/#v wrote:Prva osrednja naloga Leksikološke sekcije je bila izdelava Slovarja slovenskega knjižnega jezika v petih knjigah. Prve štiri, ki so obsegale črke od A do Š, so izhajale v letih 1970, 1975, 1979, 1985, peta knjiga z dodatki pa leta 1991. Okoli tega obsežnega slovarskega projekta so se v letih od priprave do potrditve koncepta ter v dvajsetih letih izdelave in končne redakcije zbirali vsi vidnejši slovenistični jezikoslovci preteklega stoletja. Nastajal je kot konsenz in kompromis in – lahko rečemo – najboljši izdelek stroke tistega časa.
-
Jay Gatsby
#697 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Dobar rječnik - to je najvažnije. Jer prepoznaje i bilježi stvarnu upotrebu i pomaže ljudima.poznanik wrote:
Čiji rječnik?
Želiš li reći da se nešto može činiti bez žurbe ili polagano, a ne polako?
Želim reći da se treba malo riješiti preskripcije, a više se posvetiti deskripciji u jeziku. A ako je već preskripcija apsolutni cilj, onda je treba izvesti do kraja.
-
Avetinho
#698 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Ne kaze se "modificirao" nego "lahko preuredio".poznanik wrote:Nađi uljezabogumila wrote:...a i senahid ga nije izmislio nego preuzeo, odnosno istrazio, modificirao, objedinio, objavio.
- zrla_frla
#699 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Koliko ja znam, oduvijek se u srpskom govorilo da se nešto: analizuje, modifikuje, privatizuje, itd.
-
Avetinho
#700 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Naravno. Analizira, modificira, privatizira.zrla_frla wrote:Koliko ja znam, oduvijek se u srpskom govorilo da se nešto: analizuje, modifikuje, privatizuje, itd.
Bas kao sto sam ranije pomenuo, neko misli "nikad" a neko "oduvijek".
Za bosanske jezicke cistunce (kao i za hrvatske ili srpske): otarasimo li se tudjica, tesko da cemo se moci sporazumijevati.