frfi. wrote:Mr. Brightside wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
a ja kontam da sam ja luda jer sam se bacala u snijeg sa metar visine![]()
Počistite li ikad ispred kućnog praga?
-
Mr. Brightside
#676 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
- zateznistub
#677 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
:smajlikojiobozavadomacihljeb:ladyblue18 wrote:Trebal kome hljeba, ja napravila vise nego sto sam planirala![]()
-
djetelina_
#678 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
pa trebalo bi da ima na pofalicima u intereksu ili iza u konzumu i pored intereksa ono ne znam kako se zovepiatc wrote:Ljudi pomagajte necu valjda rukama lopatatpiatc wrote:Zna li neko ima li lopata kupiti u Hrasnom ili na Malti negdje, u Robotu nestalo?
ali mislim da ti je nestalo
-
Mr. Brightside
#679 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
ako do sad nisi lopatao, vala nemoj ni sad

- piatc
#680 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
Neki i vikendom rade, nije stvar izbora jbg:)
Stigla nova isporuka u Robot, upravo poslao kolegicu. Like a boss
Stigla nova isporuka u Robot, upravo poslao kolegicu. Like a boss
- tinchy
-
brazzo19
#682 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
Tito partija omladina akcija evo kako je to izgledao ispred moje zgrade http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 4021_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 1680_n.jpg
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 2601_n.jpg
A evo i rezultata naseg ucinka nakon par sati krzni stab u mojoj zgradi za svaku pohvalu
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 5659_n.jpg

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 1680_n.jpg
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 2601_n.jpg
A evo i rezultata naseg ucinka nakon par sati krzni stab u mojoj zgradi za svaku pohvalu
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 5659_n.jpg
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#683 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?

Moja ulica danas! Gdje su jahači apokalipse?!
- hadzinicasa
- valterbranisarajevo
#685 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
Kod nas ulicu čisti desetak ljudi a ostali bleje kao koze kroz prozore. Totalna neorganizovanost vlasti. U prodavnicama nema hljeba, treba li šta drugo da se upale. Toliko što se tiče „solidarnosti". U mojoj zgradi ima nekih 700 stanara, u akciju čišćenja se uključilo najviše 10 ljudi dok su ostali u majicama kratkih rukava gledali kroz prozor na nas budale. Kada sam to vidio i ja sam otišao nazad u stan...Ako oni hoće da budu zatrpani onda ću se i ja solidarisati sa njima.
Uglavnom mi smo očistili aute sa jedne strane da bi se grtalica mogla snaći..ali grtalice nema...Gdje su? Maloprije sam razgovarao sa taksistima, a mislim da su oni što se tiče saobraćaja najbolje informisani. Oni tvrde da su grtalice poslate na Jahorinu da deblokiraju guzonje. Pretpostavljam da su tamo hvatali pahulje u zraku...
Što se tiče stanja prirodne katastrofe, proglsiti nešto a ne donijeti nikakve određene mjere osim obustavljanja nastave je stvarno..Sam Nikšić je maloprije rekao da građani od ovog neće imati nikakve konkretne koristi...Umjesto da su kao u stara dobra vremena otišli u opštinske sekretarijate za NO i napisali pozive za čišćenje. Ko ne dođe sutra ide kod sudije za prekršaje.
Grad je pun mašina koje su se morale aktivirati. Imaju ih građevinske firme, mnogobrojni privatnici....Sve je to trebalo mobilisati. Izvući vojsku iz kasarni kako je to urađeno na Palama...Ništa... totalna neorganizovanost i nesposobnost...
Sve nekako, ali šta ako nekome zatreba Hitna pomoć..ne mogu ni pomisliti, nedaj bože nikome....
Uglavnom mi smo očistili aute sa jedne strane da bi se grtalica mogla snaći..ali grtalice nema...Gdje su? Maloprije sam razgovarao sa taksistima, a mislim da su oni što se tiče saobraćaja najbolje informisani. Oni tvrde da su grtalice poslate na Jahorinu da deblokiraju guzonje. Pretpostavljam da su tamo hvatali pahulje u zraku...
Što se tiče stanja prirodne katastrofe, proglsiti nešto a ne donijeti nikakve određene mjere osim obustavljanja nastave je stvarno..Sam Nikšić je maloprije rekao da građani od ovog neće imati nikakve konkretne koristi...Umjesto da su kao u stara dobra vremena otišli u opštinske sekretarijate za NO i napisali pozive za čišćenje. Ko ne dođe sutra ide kod sudije za prekršaje.
Grad je pun mašina koje su se morale aktivirati. Imaju ih građevinske firme, mnogobrojni privatnici....Sve je to trebalo mobilisati. Izvući vojsku iz kasarni kako je to urađeno na Palama...Ništa... totalna neorganizovanost i nesposobnost...
Sve nekako, ali šta ako nekome zatreba Hitna pomoć..ne mogu ni pomisliti, nedaj bože nikome....
-
Ambrozija
#686 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
Ja zivim u blizini transfuziologije a grtalica niti jednom nije prosla...mislim da je prioritet ocistiti prilaze za bolnice i domove zdravlja ali nista...
- Troll_Happens
#687 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
problem treba drugacije posmatrati. Postoje dvije kategorije ljudi su*ci koji se kriju iza zavjesa kao sto kazes i cekaju da se ocisti ali tih je uvijek bilo i prije rata i drugi koji bi htjeli cistiti ali zbog "sposobnih" ljudi u nasoj vlasti nisu u mogucnosti cistiti jer im fali alat. Prije je svaka mjesna zajednica imala lopate i svaki stanar je zaduzivao po jednu sada toga nema. Tako da je suvisno pricati o tome... gledam u srbiji ljudi su placeni po 30 km po danu bas me interesuje kako ce to kod nas biti organizovano.valterbranisarajevo wrote:Kod nas ulicu čisti desetak ljudi a ostali bleje kao koze kroz prozore. Totalna neorganizovanost vlasti. U prodavnicama nema hljeba, treba li šta drugo da se upale. Toliko što se tiče „solidarnosti". U mojoj zgradi ima nekih 700 stanara, u akciju čišćenja se uključilo najviše 10 ljudi dok su ostali u majicama kratkih rukava gledali kroz prozor na nas budale. Kada sam to vidio i ja sam otišao nazad u stan...Ako oni hoće da budu zatrpani onda ću se i ja solidarisati sa njima.
Uglavnom mi smo očistili aute sa jedne strane da bi se grtalica mogla snaći..ali grtalice nema...Gdje su? Maloprije sam razgovarao sa taksistima, a mislim da su oni što se tiče saobraćaja najbolje informisani. Oni tvrde da su grtalice poslate na Jahorinu da deblokiraju guzonje. Pretpostavljam da su tamo hvatali pahulje u zraku...![]()
Trebali su napraviti npr pred bbi podjelu lopata i da onda svako krene u svoje naselje i da cisti ali eto dok nam medjedi upravljaju prolazicemo ko do sada
- poznanik
#688 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
Tako je @Valtere, o ovome sam ja pisao i na drugoj temi o snijegu. Civilna zaštita je potpuno zakazala, jedna značajna organizacija koja svake godine sebi dozvoli neorganiziranost i stihijsku samoorganiziranost građana, u suprotnosti s njihovim mandatom, pravima i dužnostima, uz upravljanje s jako mnogo budžetskog novca, čini mi se da u skoro svakoj opštini imaju na raspolaganju po nekoliko stotina hiljada KM, plus u kantonalnim, pa u federalnom.valterbranisarajevo wrote:...Što se tiče stanja prirodne katastrofe, proglsiti nešto a ne donijeti nikakve određene mjere osim obustavljanja nastave je stvarno..Sam Nikšić je maloprije rekao da građani od ovog neće imati nikakve konkretne koristi...Umjesto da su kao u stara dobra vremena otišli u opštinske sekretarijate za NO i napisali pozive za čišćenje. Ko ne dođe sutra ide kod sudije za prekršaje.
Grad je pun mašina koje su se morale aktivirati. Imaju ih građevinske firme, mnogobrojni privatnici....Sve je to trebalo mobilisati. Izvući vojsku iz kasarni kako je to urađeno na Palama...Ništa... totalna neorganizovanost i nesposobnost..
Ranija država je imala spisak obveznika CZ, i znalo se: u ovakvim situacijama kurir je izlazio na teren i dijelio pozive za mobilizaciju, nije bilo neodazvanih, nije bilo manjka lopata (ova informacija me srozala
Sarajevo nije dalmatinski grad, pa da gradsku upravu iznenadi snijeg, koji, usput, u Sarajevu pada već danima, Sarajevo je prirodno zimski grad, sa obilnim snježnim padavinama, uz to, od davnina je poznato da u Sarajevu snijeg pada u februaru, i uz sve te činjenice svake godine nam se u gradu dešava zastoj saobraćaja, svake godine ista priča... Dokle više?!
- Asana
#689 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
Naravno da je prioritet, i da iko ima imalo pameti u glavi vec bi od jutros pozivali preko radija gradjane da pomognu ciscenje takvih objekata... samo za to mora i na licu mjesta biti neko ko zna organizirati posao i moze da ljudima da alat ...Ambrozija wrote:Ja zivim u blizini transfuziologije a grtalica niti jednom nije prosla...mislim da je prioritet ocistiti prilaze za bolnice i domove zdravlja ali nista...
Uzalud "premjestanje" snijega koji se ne topi - valja ga odnijeti ili na drugi nacin ukloniti. Civilna zastita je do sada mogla u svakom naselj organizirati po jednu lokaciju za topljenje snijega... pa valjda ima jos ponegdje kakav veliki lonac za vojnicki grah i valjda ovlastena lica smiju zapaliti i kontrolirati vatru na pipreljenom terenu ... ? Valjda civilna zastita ia podatke o tacnim lokacijaa sahtova koji se mogu za tu priliku otvoriti, da ih otkopa, otvori i u njih izlijeva istopljeni snijeg?
Jok, ovako je bolje, mi izgleda pomalo uzivamo u "nekontroliranim" situacijama, daju nam opravdanja za neuspjeh i nesposobnost ...
- dječak sa šibicama
#690 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
Sta je ovo pola foruma sa K. BrdaRomeo 80 wrote:
Moja ulica danas! Gdje su jahači apokalipse?!
-
xDenisx
- dječak sa šibicama
#692 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
Ma prvo ovi iz CZ nemaju dovoljno lopata ni za ljude koji su im na raspolaganju.valterbranisarajevo wrote:Kod nas ulicu čisti desetak ljudi a ostali bleje kao koze kroz prozore. Totalna neorganizovanost vlasti. U prodavnicama nema hljeba, treba li šta drugo da se upale. Toliko što se tiče „solidarnosti". U mojoj zgradi ima nekih 700 stanara, u akciju čišćenja se uključilo najviše 10 ljudi dok su ostali u majicama kratkih rukava gledali kroz prozor na nas budale. Kada sam to vidio i ja sam otišao nazad u stan...Ako oni hoće da budu zatrpani onda ću se i ja solidarisati sa njima.
Uglavnom mi smo očistili aute sa jedne strane da bi se grtalica mogla snaći..ali grtalice nema...Gdje su? Maloprije sam razgovarao sa taksistima, a mislim da su oni što se tiče saobraćaja najbolje informisani. Oni tvrde da su grtalice poslate na Jahorinu da deblokiraju guzonje. Pretpostavljam da su tamo hvatali pahulje u zraku...![]()
Ali dobro je, nema mjesta za paniku, bar ne u Sarajevu, snijeg je prestao i neka sutra ne pada, sve ce se koliko toliko dovesti u red.
Problem je za ruralna podrucja, to je vec dimenzija vise.
-
Ambrozija
#693 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
Ocito da nema niko pameti u glavi...eto shvatam da mozda grtalica nije mogla proci (iako sumnjam u to) ali nisu organizirali ni ljude, niti su se stanovnici okolnih zgrada organizirali...nista....prici toj istoj transfuziologiji je gotovo nemoguce, iz bilo kojeg smjera, i iz Cekaluse i iz Hazima Sabanovica i iz Bolnicke...za nepovjerovati!Asana wrote:Naravno da je prioritet, i da iko ima imalo pameti u glavi vec bi od jutros pozivali preko radija gradjane da pomognu ciscenje takvih objekata... samo za to mora i na licu mjesta biti neko ko zna organizirati posao i moze da ljudima da alat ...Ambrozija wrote:Ja zivim u blizini transfuziologije a grtalica niti jednom nije prosla...mislim da je prioritet ocistiti prilaze za bolnice i domove zdravlja ali nista...
Uzalud "premjestanje" snijega koji se ne topi - valja ga odnijeti ili na drugi nacin ukloniti. Civilna zastita je do sada mogla u svakom naselj organizirati po jednu lokaciju za topljenje snijega... pa valjda ima jos ponegdje kakav veliki lonac za vojnicki grah i valjda ovlastena lica smiju zapaliti i kontrolirati vatru na pipreljenom terenu ... ? Valjda civilna zastita ia podatke o tacnim lokacijaa sahtova koji se mogu za tu priliku otvoriti, da ih otkopa, otvori i u njih izlijeva istopljeni snijeg?
Jok, ovako je bolje, mi izgleda pomalo uzivamo u "nekontroliranim" situacijama, daju nam opravdanja za neuspjeh i nesposobnost ...
Last edited by Ambrozija on 04/02/2012 20:27, edited 1 time in total.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#694 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
1.Reorganizacija Civilne Zastite.
2. Svaki haustor MORA ...MORAAA...imati barem 3 lopate. To ako nema u nekom zakonu onda se mora uobliciti kroz neki zakon.
3. Puno brze se treba proglasavati stanje nepogode (ili kako se to vec formulise) i omoguciti u tom slucaju mobilizaciju masina,kamiona,bagera cak i od privatnih gradjavinskih firmi.
Ima toga jos ,siurno,barem jos bar tacki..ali nije ni bitno vise. Bitno je da se na ovakvim iskustvima i greskama mora uciti i moraju se propusti ispravlajti.
A realno gledajuci ni 1/7 onih koji fizicki to mogu, nije danas izaslo i cistilo barem ispred svojih kuca, zgrada, nebodera...i da osposobe barem svoje ulice, prilaze pekarama i prodavnicama, neke raskrsnice itd. Ali ok, nikoga na silu nista ne mozes natjerati, ali ti makar takvo ponasanje sve kaze o tim ljudima
2. Svaki haustor MORA ...MORAAA...imati barem 3 lopate. To ako nema u nekom zakonu onda se mora uobliciti kroz neki zakon.
3. Puno brze se treba proglasavati stanje nepogode (ili kako se to vec formulise) i omoguciti u tom slucaju mobilizaciju masina,kamiona,bagera cak i od privatnih gradjavinskih firmi.
Ima toga jos ,siurno,barem jos bar tacki..ali nije ni bitno vise. Bitno je da se na ovakvim iskustvima i greskama mora uciti i moraju se propusti ispravlajti.
A realno gledajuci ni 1/7 onih koji fizicki to mogu, nije danas izaslo i cistilo barem ispred svojih kuca, zgrada, nebodera...i da osposobe barem svoje ulice, prilaze pekarama i prodavnicama, neke raskrsnice itd. Ali ok, nikoga na silu nista ne mozes natjerati, ali ti makar takvo ponasanje sve kaze o tim ljudima
Last edited by -LIBERO- on 04/02/2012 20:31, edited 1 time in total.
- minjonja
#695 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, prosla grtalica otokom!!!!!!!!!

-
Mr. Brightside
#696 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
grtalice i te masine idu po prioritetima
prvo šefova ulica, njegovih rođaka, pa onda glavne i sporedne ulice
- dječak sa šibicama
#697 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
Prvo JahorinaMr. Brightside wrote:grtalice i te masine idu po prioritetima![]()
-
Ambrozija
#698 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
dječak sa šibicama wrote:Prvo JahorinaMr. Brightside wrote:grtalice i te masine idu po prioritetima![]()
-
Mr. Brightside
- svjezi_ustipak
#700 Re: Počistite li ikad ispred kućnog praga?
mozes natjerati svakoga. postoje zakonom propisane kazne za fizicka i pravna lica koja ne ociste prilaze svojih objekata i neposrednu blizinu.-LIBERO- wrote:1.Reorganizacija Civilne Zastite.
3. Puno brze se treba proglasavati stanje nepogode (ili kako se to vec formulise) i omoguciti u tom slucaju mobilizaciju masina,kamijona,bagera cak i od privatnih gradjavinskih firmi.
suocavamo se sa katastrofom i svi moraju djelovati da se ovo stanje prevazidje. na forumu imamo pisane primjere gradjanske neodgovornosti i ponos kako se ne zeli izaci i ocistiti. to nije za ponos vec se takvi trebaju usutiti u poklopiti.
ko nece da cisti nadam se da ce mu snijeg biti cetiri metra pred haustorom/kucom/garazom. pa i dalje cekajte nadlezne.
ta se ovo tako lako moze prevazici ne bi se zvalo nesreca i katastrofa pobogu. ovakve situacije zahtijevaju angazman cijele zajednice, a ne samo strucnih sluzbi i pojedinaca.