Hajde jos jednom procitaj sta sam ja napisao. Da je u Italiji jedino moguce teoretski da bude bure oko Trsta, ali tamo nema znacajnih talijanskih autostrada, zato sto je potencijal tvrdio da bura cesto zatvara talijanske autoceste, na sto sam mu tvrdio da je pogrijesio, da bura ne moze biti na talijanskim autostradama.poznanik wrote:Bura je vrsta vjetra koji se sa sjevera spušta prema morskoj obali, i karakteristična je za Dinaride. Nikako isključivo za područje Trsta, već je ima i u Dolenjskoj, ali i duž cijele jadranske obale Hrvatske i Crne Gore. (Inače, Trst se nalazi u sjevernom dijelu Jadrana...)
Mozda nece u smislu da vjetar zatvara tu dionicu kao na Maslenici, ali hoce da ga snijeg i nezgode zatvaraju. Vec sam demonstrirao sa vijesti sa klix kakvi tu mogu biti uslovi, e sad kome vjerovati, slici ili tvrdnjama?poznanik wrote:Neće niti jedna dionica 5C koridora biti "bosanska Maslenica", jednostavno - nema prirodnih uslova za takvu tvrdnju. Tvoja konstatacija je proizvoljna, i dokazuje nedovoljno poznavanje geografskih i meteoroloških uslova koji vladaju ovim područjem. Ovdje mogu biti samo povremeno ekstremni nanosi snijega, i u području Jablanice vrlo jaki pljuskovi ljetne kiše. Vjetra niz Neretvu ima, ali on nije tolikog inteziteta da zaustavi saobraćaj m/v.
Jedina područja u BiH sa jakim i opasnim vjetrovima su oštreljska visoravan, Kupreško polje, i trougao između Duvna, Livna i Šujice.
Ja znam da stajem na zulj onima sto "grade" par kilometara SA zaobilaznice evo vec 10 godina otkako je lova legla, medjutim po teoriji, nema sta, sve strucnjak do strucnjaka, po praksi, jedna velika nula. I nije ovaj forum iznimka, gdje god se povede rasprava o javasluku i ne znanju, halfovi koji godinama primaju platu nizasto, se pojave i onda krene rasominijada i "ekspertize", na kraju bankrot firma dobije posao izgradnje najznacajnijeg tunela, pa nakon sto bankrotira, "ekspertima", ne bude ni to dovoljno, pa dodijele jos jednoj bankrot firmi ponovo posao, pa i ona propadne.
I da, IGH je dobio posao na dionici Konjic - Tarcin
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/10 ... ovini.html