Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
francophil

#676 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by francophil »

Narode trebam pomoc:
1) Kako knjizim povrat robe dobavljacu
2)Poslovni dogadjaji:
Zakup placen unaprijed 1. jan.2014 =5000km
Naplacene zaostale takse 1.jan2014 =2000km
Placanja 2014 =35000km
Takse placene unaprijed 31.dec 2014 =4000km
Neplaćen zaostali zakup 31.dec 2014=6000km

kako cu racunovodstveno prikazati navedene dogadjaje i utvrditi iznos troska u bilansu uspjeha za 2014 godinu?

Hvala:)
CVIJET1111

#677 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by CVIJET1111 »

Pozdrav, kolege.
Imam par dilema: da li u EPO obrazac treba unositi početno stanje potraživanja i obaveza? Da li se cesija provod kroz KPR i EPO?
I još jedna:
Jedna ista osoba je vlasnik i direktor doo i vlasnik obrtničke radnje. OR je kupac DOO i ima velike obaveze prema istom. Direktor je već prije dao kratkoročnu beskamatnu pozajmicu u doo i sad je ne želi natrag, nego da zatvori obaveze OR. Kako to provesti na obrtu? Da li provoditi tu odluku kroz EPo i Kpr? Veliki iznos je u pitanju.

Hvala..
jasko__

#678 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by jasko__ »

Pošto se nisam susretao dosad sa proizvodnjom a faks sam daaavno završio :D , ima li neko slučajno neki priručnik ili neku brošuru gdje je malo bolje prikazano kontiranje proizvodnje...znam osnove ali me strava buni ono 595 i 596...pa ako nije teško da proslijedi...znam da je na Reviconovom seminaru bilo jednom detaljno u power point prezentaciji sve to...ali jutros ih zvao i nisu mogli da pronađu
Suicidal Siberian

#679 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Suicidal Siberian »

Zdravo! jedno pitanje za racunovodje;

Na koji način se može vršiti isplata za rad mimo plate?. Naime, osoba nije zaposlena u firmi ali ima funkciju prokuriste, za svoje usluge bi trebala da prima "platu". Želja je da se izbjegnu doprinosi itd. Autorski ugovor? Nesto drugo?

hvala!
zidzid

#680 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by zidzid »

Da pitam i ovdje :)

Da li pravno lice može kupovati trgovačku robu od fizičkog lica?

Po netu nalazim na razne odgovore, od ne može; do može uz ugovor koji je onda osnovica knjigovođi kao; do može uz ugovor samo osnovna sredstva - ne i robu...
sopran

#681 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by sopran »

Dragi moji, zabrljala sam strašnu stvar! Imam obrt, urađen završni obračun za prošlu godinu prije nekih 10-ak dana, a tek sam danas shvatila da obračun nisam predala u PU! :roll: Znam da je to retardirano i da nema opravdanja, ali sam od silnih obaveza oko novog prostora kojeg sam nakon godinu dana napokon "ulovila" i ugovora koje moja firma potpisuje sa drugim firmama i sindikatima (a sve radim sama), jednostavno zaboravila to uraditi. Neki konstruktivni prijedlozi sa kojom pričom da se pojavim sutra u Poreznoj ili makar informacija koliko će me ova glupost koštati? :idea: Hvala
SukiJr

#682 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by SukiJr »

Pozdrav forumaši

Evo jedno bezveze pitanje :
Ko se smije baviti posredovanjem kod kupovine tj.prodaje nekretnina , da li treba fizicko lice koje je trenutno nezaposleno imati neki fakultet il sta? :run:
redhat

#683 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by redhat »

Osnuj doo pa te nece niko pitati za skolu
SukiJr

#684 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by SukiJr »

Da li pravnici trabaju imati neku dozvolu da se bave kupovinom ili prodajom nekretnina
bullmastiff

#685 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bullmastiff »

Molim Vas , moze li neko raci, posto dokumentaciju, tacnije bankonvne , karticne izvode, i dokumentaciju vezanu za robu, cuvamo u elektronskoj formi, da li je inspekciji dovoljno dati snimak dokumentacije u obliku elektronskog zapisa(na CD-u), ili oni izričito zahtijevaju materijalni oblik dokumenta?

hvala
edoze1

#686 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by edoze1 »

Da li neko vodi knjige za špediciju, imao bih par pitanja ako nije problem?
YuGiOhMoDDeR

#687 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by YuGiOhMoDDeR »

moze li neko da mi objasni knjiženje nivelacije cijena (navise i nanize)

naime dokument izgleda ovako: (nismo u sistemu PDV-a)

Rb|Šifra|Naziv |JM |kolicina|stara cijena|iznos |nova cijena|iznos |Razlika|PDV |Marža|

1 | 123 |biljeznica A4|kom| 17 | 3,00 | 51,00 | 2,80 |47,60 | -3,40 | 0,00| -3,40|

hvala :-D
Suzie Q

#688 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Suzie Q »

znate li možda koliko dugo nakon likvidacije poduzeća se mora čuvati sva dokumentacija
likvidacija nam je bila 2012. pa bih pobacala registratore jer zauzimaju prostor osim ako zakonski ne mora drugačije
Ricken

#689 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Suzie Q wrote:znate li možda koliko dugo nakon likvidacije poduzeća se mora čuvati sva dokumentacija
likvidacija nam je bila 2012. pa bih pobacala registratore jer zauzimaju prostor osim ako zakonski ne mora drugačije
Rokovi su propisani Zakonom o računovodstvu i reviziji. Rokovi teku od perioda na koji se odnosi dokument. Neki se dokumenti čuvaju trajno, a neki do 11. godina. Neki pomoćni samo par godina, ali je u zakonu sve precizirano.

ZRiR relevantne odredbe:

Član 31.
Pri otvaranju postupka likvidacije ili stečaja, knjigovodstvene isprave i poslovne knjige zapisnički se predaju likvidacijskom, odnosno stečajnom upravniku. Isprave koje se čuvaju trajno su: platne liste ili analitičke evidencije o plaćama u vezi sa plaćanjem doprinosa, kupoprodajni ugovori po kojima je izvršeno sticanje nekretnina, godišnji računovodstveni obračuni, finansijski izvještaji, konsolidirani finansijski izvještaji, izvještaji o izvršenoj reviziji i svi interni akti od uticaja na finansijsko poslovanje.
Knjigovodstvene isprave na osnovu kojih su podaci uneseni u dnevnik i glavnu knjigu čuvaju se najmanje jedanaest godina.
Knjigovodstvene isprave na osnovu kojih su podaci uneseni u pomoćne knjige čuvaju se najmanje sedam godina.

Član 32.
Glavna knjiga i dnevnik čuvaju se najmanje jedanaest godina, a pomoćne knjige najmanje sedam godina.
Periodični obračuni, isprave platnog prometa putem ovlaštenih finansijskih institucija čuvaju se najmanje pet godina.
Godišnji izvještaj o poslovanju čuva se u originalnom obliku jedanaest godina nakon isteka poslovne godine.
Pomoćni obračuni, prodajni i kontrolni blokovi i sl. čuvaju se dvije godine. Rok za čuvanje knjigovodstvenih isprava i poslovnih knjiga počinje teći zadnjeg dana poslovne godine na koju se odnose poslovne knjige i u koje su podaci iz isprava uneseni.

Vezano za porezne dokumente nije propisana obaveza čuvanja Zakonom o poreznoj upravi. Naime podaci iz poreznih prijava su svakako dostavljani poreznim organima, a potvrda o izmirenim poreznim obavezama je neophodna prilikom likvidacije društva. Ipak, s obzirom da su porezne prijave i računovdstveni dokumeti, ja bih ih čuvao 11 godina.
bude

#690 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bude »

YuGiOhMoDDeR wrote:moze li neko da mi objasni knjiženje nivelacije cijena (navise i nanize)

Rb|Šifra|Naziv |JM |kolicina|stara cijena|iznos |nova cijena|iznos |Razlika|PDV |Marža|

1 | 123 |biljeznica A4|kom| 17 | 3,00 | 51,00 | 2,80 |47,60 | -3,40 | 0,00| -3,40|

D 133 -3,40 / P 137 -3,40
Fudo Bosna

#691 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Fudo Bosna »

Nije direktno vezano za računovođe, ali ako je neko nedavno išao na Biro , malo informacija ? Naime, redovno je kolegi/prijatelju uplaćivan doprinos za neuposlene, uz ostale obaveze na plaću, e šta mu je potrebno od "papira" da ostvari pravo na novčanu naknadu za neuposlene? Ima više godina staža u kontinuitetu, mislim da je 11 godina ukupno, pa bi imao 9 mjeseci novčane naknade...Šta osim r.knjižice i rješenja o prekidu Ugovora o radu, nastalog ne krivicom uposlenika , treba mom kolegi da ostvari pravo na novčanu naknadu sa Biroa, je li neko slučajno, nedavno , ostvarivao ovo pravo, pa ako zna, da nam posta . Federacija, Biro u općini K.Sarajevo. Nisam siguran , je li S.Grad ili Centar u pitanju, općina prebivališta?
Hvala...
bude

#692 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bude »

Potrebna mu je potvrda poslodavca o uplati doprinosa za nezaposlenost u tajanju od 8 mjeseci neprekidno i kopije specifikacija plata za te navedene mjesece, rjesenje o prestanku radnog odnosa i mislim da treba kopija obrasca JS-3100.
Fudo Bosna

#693 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Fudo Bosna »

bude wrote:Potrebna mu je potvrda poslodavca o uplati doprinosa za nezaposlenost u tajanju od 8 mjeseci neprekidno i kopije specifikacija plata za te navedene mjesece, rjesenje o prestanku radnog odnosa i mislim da treba kopija obrasca JS-3100.

:thumbup: Hvala.
kolegione

#694 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by kolegione »

SukiJr wrote:Pozdrav forumaši

Ko se smije baviti posredovanjem kod kupovine tj.prodaje nekretnina , da li treba fizicko lice koje je trenutno nezaposleno imati neki fakultet il sta? :run:
Nista ti ne treba samo ugovor da napravis da bi mogao da naplatis potrazivanja po osnovu tog ugovora, samo ako mislis da se tim bavis u zivotu skupljaj neku lovu ocekuje se brzo zakon kao u hr i srb gdje se polazu drzavni i ima neki vid neformalnog obrazovanja
SukiJr

#695 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by SukiJr »

kolegione wrote:
SukiJr wrote:Pozdrav forumaši

Nista ti ne treba samo ugovor da napravis da bi mogao da naplatis potrazivanja po osnovu tog ugovora, samo ako mislis da se tim bavis u zivotu skupljaj neku lovu ocekuje se brzo zakon kao u hr i srb gdje se polazu drzavni i ima neki vid neformalnog obrazovanja
Hvala na odgovoru. Medjutim u medjuvremenu sam se zaposlio kao pripravnik u svom zanimanju
tako da zasad ništa od toga. Možda se na to vratim ako u ovoj firmi na ostanem nakon
odrađivanja pripravnickog. :izet:
YuGiOhMoDDeR

#696 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by YuGiOhMoDDeR »

bude wrote:
YuGiOhMoDDeR wrote:moze li neko da mi objasni knjiženje nivelacije cijena (navise i nanize)

D 133 -3,40 / P 137 -3,40
hvala puno na odg :-D

sada me zanima kako knjižiti ugovor o djelu :roll:
bosanka hercegovic

#697 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bosanka hercegovic »

Stupnjem na snagu novog Zakona o naftnim derivatima F BiH benzinske pumpe su u obavezi da na fiskalnim racunima zaracunavaju iskazuju taksu za uspostavljanje rezervi nafnih derivata u Federaciji u iznosu od 0,01 KM po litru prodatog goriva. Federalno ministarstvo finasija je popisalo kako na fiskalnom racunu treba biti iskazana pomenuta taksa. U Reviconovom casopisu Porezni savjetnik 10/15 strana 101, pronasla sam tumacenje da se na taksu treba zaracunavati PDV. Da li ima neko ko zaracunava PDV na taksu? I da li je imamo PDV kontrolu po tom osnovu?
bosanka hercegovic

#698 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bosanka hercegovic »

Stupnjem na snagu novog Zakona o naftnim derivatima F BiH benzinske pumpe su u obavezi da na fiskalnim racunima zaracunavaju iskazuju taksu za uspostavljanje rezervi nafnih derivata u Federaciji u iznosu od 0,01 KM po litru prodatog goriva. Federalno ministarstvo finasija je popisalo kako na fiskalnom racunu treba biti iskazana pomenuta taksa. U Reviconovom casopisu Porezni savjetnik 10/15 strana 101, pronasla sam tumacenje da se na taksu treba zaracunavati PDV. Da li ima neko ko zaracunava PDV na taksu? I da li je imao PDV kontrolu po tom osnovu?
Jesen82

#699 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Jesen82 »

Molim pomoć!
D.o.o. počinje da se bavi vađenjem šljunka. Znam da moram da knjižim preko klase 9. Ima li neko da to već radi, kojim knjiženjima zadužujete, izrada kalkulacije... Bilo koji savjet će dobro doći. Hvala!
Ricken

#700 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

bosanka hercegovic wrote:Stupnjem na snagu novog Zakona o naftnim derivatima F BiH benzinske pumpe su u obavezi da na fiskalnim racunima zaracunavaju iskazuju taksu za uspostavljanje rezervi nafnih derivata u Federaciji u iznosu od 0,01 KM po litru prodatog goriva. Federalno ministarstvo finasija je popisalo kako na fiskalnom racunu treba biti iskazana pomenuta taksa. U Reviconovom casopisu Porezni savjetnik 10/15 strana 101, pronasla sam tumacenje da se na taksu treba zaracunavati PDV. Da li ima neko ko zaracunava PDV na taksu? I da li je imao PDV kontrolu po tom osnovu?

U skladu sa Obavještenjem broj 01/3-17-3-2186-1/01 od 22.09.2014. godine, koje je izdala UIO se kaže:

„Članom 20. stav (1) Zakona o porezu na dodanu vrijednost („Sl. glasnik BiH, br. 09/05, 35/05 i 100/08) propisano je da poresku osnovicu prometa dobara i usluga čini oporezivi iznos naknade (u novcu, stvarima i uslugama) koju obveznik primi ili treba da primi za isporučena dobra ili pružene usluge, uključujući subvencije koje su neposredno povezane sa cijenom tih dobara ili usluga, u koju nije uključen PDV, ako ovim Zakonom nije drugačije propisano.
Prema članu 20. stav (2) tačka 1. Zakona u osnovicu se uračunavaju i akciza, carina i druge uvozne dadžbine, kao i ostali javni prihodi, osim poreza na dodanu vrijednost, shodno članu 20. stav (1) i (2) Zakona.“

Drugim riječima, i ako je bilo dilema, od 22.9.2014. godine ih nema, Revicon je upravu.

Odgovor iste sadržine, na pitanje pod rednim brojem 10, je dostupan na stranici UIO, a link je u prilogu.

http://www.new.uino.gov.ba/bs/Porezna%20osnovica
Post Reply