imas li jos slika s mojmila sa pogelodm na ovo cetnicko leglo i onu kucu koja je namjenski napravljena za njihov ratNekako s proljeća wrote:Pogled na Nedzariće, iz Olimpijskog naselja...1992
Uploaded with ImageShack.us
Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
- vjesticanametli
#676 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
-
karamazov
#677 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Koja kuca je namjenski napravljena za rat????
- vjesticanametli
#678 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
stajala je do skoro tamo od cigle je bila i nikada nije zavrsena do kraja a nikla je pred rat sami i iz nje su nas fino prasili u onoj pancirki
mozda i nije tako ima vas pa mi recite ...........citam ovo jer mi je zanimljivo a i drago mi je da i druga strana ucestvuje
mozda i nije tako ima vas pa mi recite ...........citam ovo jer mi je zanimljivo a i drago mi je da i druga strana ucestvuje
-
laufer_
#679 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
vjesticanametli wrote: imas li jos slika s mojmila sa pogelodm na ovo cetnicko leglo i onu kucu koja je namjenski napravljena za njihov rat
Ovo je glupost totalna, čuj kuća namjenski napravljena za rat
Trebalo bi otvorit jednu posebnu temu za ove ratne mitove i mahalske priče. Bilo ih je, mogla bi se podebela knjiga napisat.
-
laufer_
#680 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Par pitanja za Karamazova: Je li se kod vas (mislim i na vojsku i na civile) osjetila kakva razlika u atmosferi između 1992. i '94/95? Je li bilo imalo straha da bi taj dio teritorije (Nedžarići, Aerodromsko i dalje prema Ilidži) mogao pući? Tu prvenstveno mislim na kasniju fazu rata, kada smo dosta ojačali i kada su krenule one naše famozne deblokade, za koje ste i vi vjerovatno načuli.
Znam i par primjera spašavanja naših civila iz Aerodromskog od strane ljudi s vaše strane (na raznoraznim punktovima od Aerodromskog prema Stupu / Ilidži) u junu 1992. Hipotetički gledano - kako bi tvoji (ljudi iz jedinice, nadređeni itd.) reagovali da provale tebe (srpskog vojnika) kako pomažeš recimo nekoj bošnjačkoj ili hrvatskoj porodici da se izvuče iz svog tog sranja (čitaj - klanja)?
Znam i par primjera spašavanja naših civila iz Aerodromskog od strane ljudi s vaše strane (na raznoraznim punktovima od Aerodromskog prema Stupu / Ilidži) u junu 1992. Hipotetički gledano - kako bi tvoji (ljudi iz jedinice, nadređeni itd.) reagovali da provale tebe (srpskog vojnika) kako pomažeš recimo nekoj bošnjačkoj ili hrvatskoj porodici da se izvuče iz svog tog sranja (čitaj - klanja)?
-
juzna_strana
#681 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Pozdrav za forumase od novog kolacha.
Dugo vremena citam postove i zelim da dam skromni doprinos na ovoj temi.
Obzirom da nisam stela u forumanju ne zamjerite na formi postova,bice bolje
Onako 'na prvu' sjetim se unistenog BVP M80 transportera iz ulice Miroslava Krleze,nekad 1993-e.
Unisten pomocu RRB M-79 tj. ose , koja je ispaljena iz stana , iz zatvorenog prostora.
Veliko srce Dobrinjske ekipe..
Pisem dalje dok malo 'nadodjem'
Pozz
Dugo vremena citam postove i zelim da dam skromni doprinos na ovoj temi.
Obzirom da nisam stela u forumanju ne zamjerite na formi postova,bice bolje
Onako 'na prvu' sjetim se unistenog BVP M80 transportera iz ulice Miroslava Krleze,nekad 1993-e.
Unisten pomocu RRB M-79 tj. ose , koja je ispaljena iz stana , iz zatvorenog prostora.
Veliko srce Dobrinjske ekipe..
Pisem dalje dok malo 'nadodjem'
-
karamazov
#682 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Pocele su dame dolaziti na temu...blago namalaufer_ wrote:Par pitanja za Karamazova: Je li se kod vas (mislim i na vojsku i na civile) osjetila kakva razlika u atmosferi između 1992. i '94/95? Je li bilo imalo straha da bi taj dio teritorije (Nedžarići, Aerodromsko i dalje prema Ilidži) mogao pući? Tu prvenstveno mislim na kasniju fazu rata, kada smo dosta ojačali i kada su krenule one naše famozne deblokade, za koje ste i vi vjerovatno načuli.
Kad si u takvom polozaju kao Nedzarici, Aerodromsko i samo ulicom vezan za Ilidzu naravno da se osjecao strah da bi se sve to jednog dana moglo urusiti...kako je rat odmicao moral je sve bio gori, normalno samim tim sto ste vi jacali a mi sve vise slabili...nedovoljan broj ljudstva ...dezeterstva...razne price da smo prodani...Sve to je najvise kulminiralo ljeta '95 kad nam je prvi put pocelo i nedostajati municije, granata..Cak je i komandant korpusa zabranio bilo kakvo vece dopremanje MTS na zapadno sarajevsko ratiste ... politika sta li vec...
Zasto mislis da bi neki moj nadredjeni ili saborci negativno gledali na to da pomognem nekoj porodici druge nacionalnosti??? Pa nismo valjda svi divlja horda.., neki bi blagonaklono gledali na to ...mozda bi me neki cak i pohvalili...
Bio sam u prilici na Ilidzi pocetkom rata da pomognem komsijama Bosnjacima kad su neki sa strane dosli da ih maltretiraju...mi u papucama a oni sa heklerima..pa smo ih ipak otjerali...Sad ko hoce da vjeruje nek vjeruje ko nece ne mora..Ne bih ovo ni iznosio da me nisi pitao i naravno nije mi ni najmanja namjera da se ja nesto hvalim ili nekom ulizujem...
-
laufer_
#683 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Hvala na odgovoru, ovo mi je jako zanimljivo
Niste bili daleko od divlje horde, budimo realni. Znam dvije priče sa sretnim završetkom (bijeg bošnjačkih i 'miješanih' porodica iz Aerodromskog pa na Ilidžu pa prema Stupu), ali ljudi su osijedili od straha. U tri navrata tokom dana su ih spasili Srbi koje su dobro poznavali, ali par puta je dlaka falila da sve ode u PM. Mogo bi se snimit film o tome. U pitanju je onaj prvi dan kad ste uletili u Aerodromsko, znaš i sam da je bilo svega. Uglavnom, svaka čast Srbima koji su pomogli, bilo ih je!
-----------
Ne znam jel te neko već pito za reintegraciju, ja se tih dana sjećam ko kroz maglu...znam da je bio sunčan dan kad sam prvi put ušo u Aerodromsko
Kako je bilo napustiti teritorij na kojem su mnogi od vas odrasli i za koji ste se ipak dobro izjebali u ratu? Ne znam gdje si sad, promakla mi je ta informacija (ako si to ikako spomenuo). Možda da izneseš neko svoje sjećanje na te dane odlaska, bilo bi zanimljivo. Ako ti se da, naravno.
Evo, ja sam 100% siguran da nijedna politika na ovom svijetu ne bi natjerala ljude s Dobrinje (bar dobru većinu njih) na 'humano preseljenje' u, recimo, Olovo, Brezu ili Maglaj. Rat nije bio baš sto posto crno-bijel, ali mislim da je baš ovo dobra ilustracije tvrdnje da ste vi u rat krenuli u ime velikosrpstva i etnički čiste teritorije, a mi kako bi branili vlastite živote i domove.
Niste bili daleko od divlje horde, budimo realni. Znam dvije priče sa sretnim završetkom (bijeg bošnjačkih i 'miješanih' porodica iz Aerodromskog pa na Ilidžu pa prema Stupu), ali ljudi su osijedili od straha. U tri navrata tokom dana su ih spasili Srbi koje su dobro poznavali, ali par puta je dlaka falila da sve ode u PM. Mogo bi se snimit film o tome. U pitanju je onaj prvi dan kad ste uletili u Aerodromsko, znaš i sam da je bilo svega. Uglavnom, svaka čast Srbima koji su pomogli, bilo ih je!
-----------
Ne znam jel te neko već pito za reintegraciju, ja se tih dana sjećam ko kroz maglu...znam da je bio sunčan dan kad sam prvi put ušo u Aerodromsko
Evo, ja sam 100% siguran da nijedna politika na ovom svijetu ne bi natjerala ljude s Dobrinje (bar dobru većinu njih) na 'humano preseljenje' u, recimo, Olovo, Brezu ili Maglaj. Rat nije bio baš sto posto crno-bijel, ali mislim da je baš ovo dobra ilustracije tvrdnje da ste vi u rat krenuli u ime velikosrpstva i etnički čiste teritorije, a mi kako bi branili vlastite živote i domove.
-
karamazov
#684 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Novi si ovdje , pa da sacekam dok nakupis jos stotinjak postova pa ti mozda na nesto jos i odgovorim...Mozes imati takav stav o ratu kako si ga iznio...Ja imam drugaciji...sad vrjedi li da ulazimo u neke polemike oko toga ...mislim da ne vrjedi , pa sto se mene tice tu pricu cu odmah i zavrsiti 
-
laufer_
#685 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ajd, držim te za riječ..kad naberem stotku, ima da mi pričaš
p.s. Ne očekujem ja sad da se natežemo ko je pozitivac, ko negativac. Samo sam malo naglas razmišljo...
p.s. Ne očekujem ja sad da se natežemo ko je pozitivac, ko negativac. Samo sam malo naglas razmišljo...
- vjesticanametli
#686 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
hajde vidim smeta sto sam napisala pa izvinite na smetnji
to su price srbina koji je stanovao u olimpijskoj i koji je otisao u to selo kad je izvukao nas nekoliko iz zgrade
@laufer otvori temu za mahalske price a od mene otkaci
to su price srbina koji je stanovao u olimpijskoj i koji je otisao u to selo kad je izvukao nas nekoliko iz zgrade
@laufer otvori temu za mahalske price a od mene otkaci
- smurf
#687 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Jedan od Przulja, prijeratni milicioner, zafrkan pravo (sjetit ce se starija ekipa iz Starog grada) je bio na Kuli, ne znam tacno na kojoj funkciji ali ne vjerujem da je bio obicni cuvar je pomagao i olaksavao zatvorski zivot nasima u zarobljenistvu. Cak je slao i pakete u Sarajevo.
- Nekako s proljeća
#688 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Lijevi dio fotografije, u sredini...vjesticanametli wrote:stajala je do skoro tamo od cigle je bila i nikada nije zavrsena do kraja a nikla je pred rat sami i iz nje su nas fino prasili u onoj pancirki![]()

Uploaded with ImageShack.us
Ako te bude zanimala koja rečenica o ovoj kući u okviru jedne akcije, ne ustručavaj se. I ne obaziri se na šovinističke komentare ''muških''...
- Repetitor
#689 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Zeljko Przuljsmurf wrote:Jedan od Przulja, prijeratni milicioner, zafrkan pravo (sjetit ce se starija ekipa iz Starog grada) je bio na Kuli, ne znam tacno na kojoj funkciji ali ne vjerujem da je bio obicni cuvar je pomagao i olaksavao zatvorski zivot nasima u zarobljenistvu. Cak je slao i pakete u Sarajevo.
pred kraj rata bio na liniji u Aerodromskom naselju. Jedne prilike neko pocinje galamiti:'' balije,balije hajde izadjite necemo pucati''
Mi odgovaramo:''izadji ti prvo pa cemo mi'' Mo kontamo zajebancija.
I fakat Zeljko izadje iz jedne zgrade na balkon.U panciru.
Sad da ne ispadnemo ckapi,izadjem i ja,i na meni pancir.Poce prica,gdje je ko od raje,jer smo imali neke zajednice poznanike,u tom pocinje isto zajebancija,veli on nama:'' nemojte se zajebavati imamo mi cetnika'' i od tamo izadje fakat lik sa bradom i cetnickim obiljezjima,isto smije se i kaze: '' ne zajebajite se imamo mi ovo'' i pokazuje RB bez granate.
Tu izaslo nas par ,njih par,oni otisli jednom momku donijeli slike iz njegovog stana koji je bio okupiran,razvezala se prica kao da nije rat.Bili cak dogovorili i fudbalsku utakmicu da napravimo na male golove izmedju linija
Kasnije dolazili neke seronje i bezbjednjaci iz brigade i bataljona,srali nesto kao sto mi to šurujemo sa četnicima bla,bla...
Dok se vodio ovaj razgovor izmedju nas i njih,nas je snajper cijelo vrijeme na nisanu njih drzao,a vjerovatno i neki njihov nas...Ali fakat sve proteklo da covjek ne povjeruje
-
laufer_
#690 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@repetitor Zanimljiva pričica
Evo jedna slična na koju sam naletio negdje u komentarima na Blogger.ba. Lokacija - škola DPD. Kopipejstat ću je ovdje, da je otrgnemo od zaborava, valjda se autor neće ljutit
-------------
Istina je da je bio na liniji kod cetnika na Dobrinji u ulici Miroslava Krleze taj famozni N.,koji je fakat bio u HVO i pobjegao tad preko Miljacke na Grbavicu kod cetnika.I evo nevjerovatne price vezano za nasu liniju na Dobrinji i tog N.
To je bila '94 ili cak'kraj 93,radimo mi utvrdjujemo Skolu nas polozaj.I skontamo da na krovu skole ima pravo dosta sitnog kamena-sljunka,kojim bi punili vrece i utvrdjivali se u samoj skoli.I sad najinteresantnije.Popne se moj komandir odjeljenja R... na skolu,cuci i lopatom baca pjesak preko podzida u atrijum u skoli koji cemo mi kasnije skupiti i napuniti vrece.Mi sa dva snajpera pokrivamo sve sube u crvenoj i zelenoj zgradi(ulica Miroslava Krleze),kad odjednom se prolomi kroz onu tisinu R...,neko zove sa one strane,noge nam se osjekose,gledamo po subama i balkonima i garazi ali nista nevidimo.Kad opet R...,kad i ovaj nas R... progrmi N..... brate,i govori nama nepucajte a N. ovim svojim govori nepucajte,situacija ista kod OK korala,sve otkoceno,svima metci u cijevima a ova dvojica "idiota" se sazivaju.R... sidje dole i ode u kabinet Biologije ili Hemije vise se i nesjecam i pravo na prozor,koji su vec odavno porazbijani ali ostala su drvena okna,N. izadje ispred barikade izmedju zgrada u ulici Miroslava Krleze.
Sad mi imamo N... na nisanu,a cetnici vjerovatno R...,mi vamo ko zapete puske a njih lagano boli kurac pricaju li pricaju.Kad N. pita R...,kako mi je stara(majka mu Sarajevu a sin u cetnicima,mislim da je svaki komentar suvisan)R... govori dobro je,pripazi je stare ti.Nema problema govori R...(mogli smo je odmah otici i ubiti,ali mi nismo ubijali civile bez obzira gdje im sinovi bili)Morate znati da je situacja jako napeta jer neznamo hoce li ovi zapucati na R...,kad upo frke neko zagalami,hajde jebo vas prica idite u picku materinu obadvojica.N. vozdra,R...vozdra i to je to.Kasnije su se jos malo dozivali ali nikad kao tad izasli haman ispred linija.Cini mi se znali su se sa Marin Dvora,i iz grupe B.,a i ovaj nas R... je bio malo u HVO,uglavnom prico nam je da su bili pravo dobri haveri.
Prica zvuci nevjerovatno ali je fakat istinita!!!
Evo jedna slična na koju sam naletio negdje u komentarima na Blogger.ba. Lokacija - škola DPD. Kopipejstat ću je ovdje, da je otrgnemo od zaborava, valjda se autor neće ljutit
-------------
Istina je da je bio na liniji kod cetnika na Dobrinji u ulici Miroslava Krleze taj famozni N.,koji je fakat bio u HVO i pobjegao tad preko Miljacke na Grbavicu kod cetnika.I evo nevjerovatne price vezano za nasu liniju na Dobrinji i tog N.
To je bila '94 ili cak'kraj 93,radimo mi utvrdjujemo Skolu nas polozaj.I skontamo da na krovu skole ima pravo dosta sitnog kamena-sljunka,kojim bi punili vrece i utvrdjivali se u samoj skoli.I sad najinteresantnije.Popne se moj komandir odjeljenja R... na skolu,cuci i lopatom baca pjesak preko podzida u atrijum u skoli koji cemo mi kasnije skupiti i napuniti vrece.Mi sa dva snajpera pokrivamo sve sube u crvenoj i zelenoj zgradi(ulica Miroslava Krleze),kad odjednom se prolomi kroz onu tisinu R...,neko zove sa one strane,noge nam se osjekose,gledamo po subama i balkonima i garazi ali nista nevidimo.Kad opet R...,kad i ovaj nas R... progrmi N..... brate,i govori nama nepucajte a N. ovim svojim govori nepucajte,situacija ista kod OK korala,sve otkoceno,svima metci u cijevima a ova dvojica "idiota" se sazivaju.R... sidje dole i ode u kabinet Biologije ili Hemije vise se i nesjecam i pravo na prozor,koji su vec odavno porazbijani ali ostala su drvena okna,N. izadje ispred barikade izmedju zgrada u ulici Miroslava Krleze.
Sad mi imamo N... na nisanu,a cetnici vjerovatno R...,mi vamo ko zapete puske a njih lagano boli kurac pricaju li pricaju.Kad N. pita R...,kako mi je stara(majka mu Sarajevu a sin u cetnicima,mislim da je svaki komentar suvisan)R... govori dobro je,pripazi je stare ti.Nema problema govori R...(mogli smo je odmah otici i ubiti,ali mi nismo ubijali civile bez obzira gdje im sinovi bili)Morate znati da je situacja jako napeta jer neznamo hoce li ovi zapucati na R...,kad upo frke neko zagalami,hajde jebo vas prica idite u picku materinu obadvojica.N. vozdra,R...vozdra i to je to.Kasnije su se jos malo dozivali ali nikad kao tad izasli haman ispred linija.Cini mi se znali su se sa Marin Dvora,i iz grupe B.,a i ovaj nas R... je bio malo u HVO,uglavnom prico nam je da su bili pravo dobri haveri.
Prica zvuci nevjerovatno ali je fakat istinita!!!
- smurf
#691 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Nisam mislio na Zeljku vec na Radeta, ali je Przulja bilo kamara u Sarajevu.
Ima li neko od vas sa D3-B da preprica pricu o liku koji se volio igrati sa kasikarom bez detonatora pa se malo "zaigrao"?
Ima li neko od vas sa D3-B da preprica pricu o liku koji se volio igrati sa kasikarom bez detonatora pa se malo "zaigrao"?
-
karamazov
#692 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Jeste i ja sam cuo tu pricu...
Mogao si predstaviti toga N. To je Nesa metalac, prijeratni pjevac grupe BOMBARDER
Mogao si predstaviti toga N. To je Nesa metalac, prijeratni pjevac grupe BOMBARDER
-
laufer_
#693 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Haha..jest, al čini mi se da sam negdje pročito da je bio bubnjar, a ne pjevač. Al to je to.karamazov wrote:Jeste i ja sam cuo tu pricu...![]()
- Dupli_skalp
#694 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
pa šta bi metalcu da zaluta tako?
- trambusek88
#695 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
nema ništaNekako s proljeća wrote:![]()
- Repetitor
#696 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Njihove lazi i nebuloze,sa njihovih smrdljivih,laznih,učmalih i jadnih foruma, uopste ne bi trebalo postavljati copy/paste na nase forume.
Treba ih ostaviti na njihovim forumima nek se diče svojim junaštvom,i uzivaju u svojim lazima i smradovima( kako su u periodu 92-95 pobili Turke koji su ''napadali srpske civile i nejač''.
Pratim i (ako je istina),vidim na ovaj forum ih se javilo par sa druge strane,koji bi da iznesu svoje stavove i svoja misljenja.Meni konkretno se jePe za njihove stavove a apsolutno me ne interesuju njihova misljenja i njihovi stavovi.Oni su svoju ''ljudskost'',ako su je uopste i imali,pokazali od 92-95 a sad treba da mi prosipaju neku demagogiju kao na koju bih ja pao:''pa eto u redu,oni nisu bili losi momci''. A jedan cini mi se i priznade da je kao bio nisandzija,komandir i jos nesto na artiljerijskom oruzju !Drugi sumnjam da je uospte i bio u vojsci vec prenosi neke price tipa ''rekla-kazala''.
Nek ostave nas koji smo branili ovaj grad,nek ostave nas koji smo ostali u ovom gradu,nek ostave sve one koje je pogodilo sve ono sto se desavalo nasem gradu i nasoj drzavi,da evociramo sjecanja i da podjelimo misljenja i uspomene izmedju sebe,kao sto smo zadnji komad hljeba djelili onda kad je bilo najteze,a svi oni koji su bili s druge strane nek se gone u 3 smrdljive PM.Eto im njihovih foruma tipa slavic,63-ca padobranska,krstarica itd pa nek se tamo diče i ponose,što ubise onolike civile i onoliku djecu u opkoljenom gradu,cijim braniteljima je bio nametnut embargo za nabavku oruzja,embargo na odbranu !
Treba ih ostaviti na njihovim forumima nek se diče svojim junaštvom,i uzivaju u svojim lazima i smradovima( kako su u periodu 92-95 pobili Turke koji su ''napadali srpske civile i nejač''.
Pratim i (ako je istina),vidim na ovaj forum ih se javilo par sa druge strane,koji bi da iznesu svoje stavove i svoja misljenja.Meni konkretno se jePe za njihove stavove a apsolutno me ne interesuju njihova misljenja i njihovi stavovi.Oni su svoju ''ljudskost'',ako su je uopste i imali,pokazali od 92-95 a sad treba da mi prosipaju neku demagogiju kao na koju bih ja pao:''pa eto u redu,oni nisu bili losi momci''. A jedan cini mi se i priznade da je kao bio nisandzija,komandir i jos nesto na artiljerijskom oruzju !Drugi sumnjam da je uospte i bio u vojsci vec prenosi neke price tipa ''rekla-kazala''.
Nek ostave nas koji smo branili ovaj grad,nek ostave nas koji smo ostali u ovom gradu,nek ostave sve one koje je pogodilo sve ono sto se desavalo nasem gradu i nasoj drzavi,da evociramo sjecanja i da podjelimo misljenja i uspomene izmedju sebe,kao sto smo zadnji komad hljeba djelili onda kad je bilo najteze,a svi oni koji su bili s druge strane nek se gone u 3 smrdljive PM.Eto im njihovih foruma tipa slavic,63-ca padobranska,krstarica itd pa nek se tamo diče i ponose,što ubise onolike civile i onoliku djecu u opkoljenom gradu,cijim braniteljima je bio nametnut embargo za nabavku oruzja,embargo na odbranu !
-
juzna_strana
#697 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Navikli hajduci da otimaju i maltretiraju,to je valjda s koljena na koljeno.
Hvala Sarajmen za ove slike, to je iz moje mahale. Mislim da sam ih ranije vec vidio.
Interesantan dogadjaj se desio za vrijeme pada ovog dijela naselja 1992 godine. Prilicno nevjerovatan,mislim da bi bilo dobro da raja sazna za njega.
Prijatelj moga oca je ostao na okupiranom dijelu u ulici Focanskih propisa,i obzirom da su cetnici zauzeli taj dio naselja bio je prinudjen da ostane na njihovoj teritoriji. Ljudi u stabu su imali telefonsku vezu jer se on povremeno javljao.
Hranu je nalazio u napustenim stanovima,a vecinu vremena je provodio na krovu zgrade.
Nakon par dana su nasi zapalili prvu zgradu u M.Krleze i onda su stetnici kao htjeli da je gase. On je u medjuvremenu cuo kako se dozivaju i traze gas maske. Tada su lampice proradile,on je nabacio masku,imao je smb pantalone na sebi i sprintom je pretrcao na nasu stranu. Djelovao je kao covjek koji je deset dana bio u pustinji,zedan,gladan i spzen od sunca. Kada sam ga nakon rata pitao jeli ga bilo strah,odgovorio mi je da mu je mozak radio 100 na sat.. Drama..
Hvala Sarajmen za ove slike, to je iz moje mahale. Mislim da sam ih ranije vec vidio.
Interesantan dogadjaj se desio za vrijeme pada ovog dijela naselja 1992 godine. Prilicno nevjerovatan,mislim da bi bilo dobro da raja sazna za njega.
Prijatelj moga oca je ostao na okupiranom dijelu u ulici Focanskih propisa,i obzirom da su cetnici zauzeli taj dio naselja bio je prinudjen da ostane na njihovoj teritoriji. Ljudi u stabu su imali telefonsku vezu jer se on povremeno javljao.
Hranu je nalazio u napustenim stanovima,a vecinu vremena je provodio na krovu zgrade.
Nakon par dana su nasi zapalili prvu zgradu u M.Krleze i onda su stetnici kao htjeli da je gase. On je u medjuvremenu cuo kako se dozivaju i traze gas maske. Tada su lampice proradile,on je nabacio masku,imao je smb pantalone na sebi i sprintom je pretrcao na nasu stranu. Djelovao je kao covjek koji je deset dana bio u pustinji,zedan,gladan i spzen od sunca. Kada sam ga nakon rata pitao jeli ga bilo strah,odgovorio mi je da mu je mozak radio 100 na sat.. Drama..
-
djes_ba
#698 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
mislim da ove snimke nisam vidjao ovdje ranije pocinje na 3: 46
http://www.youtube.com/watch?v=YccVp-NR ... re=related
neka neko postavi link kako treba
http://www.youtube.com/watch?v=YccVp-NR ... re=related
neka neko postavi link kako treba
-
juzna_strana
#699 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@Sarajmen
Vjerujem da ima,pogledat cu i ja. Citao sam knjigu H.Becirevica i razocarao se totalno. Lik koji zbrise s Dobrinje nekad u avgustu napise knjigu o njoj,nekako nepovezano,nidje veze. Drago mi je sto postoji ova tema,cijeli rat sam proveo u ovom naselju i nenormalno sam ponosan na ljude koji su me ostavili u zivotu. Nisam bio vojno aktivan obzirom da sam pocetkom rata imao nepunih trinaest godina,ali sam barem cistio puske drncem
i nosio hranu tadasnjem rezervnom sastavu Mup-a i raji iz ulice..
Vjerujem da ima,pogledat cu i ja. Citao sam knjigu H.Becirevica i razocarao se totalno. Lik koji zbrise s Dobrinje nekad u avgustu napise knjigu o njoj,nekako nepovezano,nidje veze. Drago mi je sto postoji ova tema,cijeli rat sam proveo u ovom naselju i nenormalno sam ponosan na ljude koji su me ostavili u zivotu. Nisam bio vojno aktivan obzirom da sam pocetkom rata imao nepunih trinaest godina,ali sam barem cistio puske drncem
-
juzna_strana
#700 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@djes ba
hvala za video,nisam imao prilike ranije gledati. Raja iz C-5,cak i onaj dedo sto je stalno biciklo vozao,nabio je jedno 2 milje km
Nesto kontam, mogao bi fivu pitati za filmove koje je snimao u ratu,vjerujem da ima dobrog materijala. Malo je filmova dostupno na netu a toliko toga se izdesavalo.
hvala za video,nisam imao prilike ranije gledati. Raja iz C-5,cak i onaj dedo sto je stalno biciklo vozao,nabio je jedno 2 milje km