Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
kratos1987
#676 Re: Uvoz auta
Jedno glupo pitanje, ali eto ne znam ...
Kad uvozim auto kupljeno recimo u Njemačkom, dolazim na BH granicu i prijavljujem auto za oporezivanje? Da li čekam tad procjenu, plaćam sve troškove ili samo ulazim u taj proces i idem kući dok se to ne riješi kroz par dana?
Kad uvozim auto kupljeno recimo u Njemačkom, dolazim na BH granicu i prijavljujem auto za oporezivanje? Da li čekam tad procjenu, plaćam sve troškove ili samo ulazim u taj proces i idem kući dok se to ne riješi kroz par dana?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#677 Re: Uvoz auta
Oporezivanje ide u Poreznoj ispostavi opcine u kojoj zivis,odnosno na koga ce auto biti registrovano. Na granici samo pravis ulazne papire.kratos1987 wrote:Jedno glupo pitanje, ali eto ne znam ...
-
almir90
#678 Re: Uvoz auta
Ima li neko novog iskustva oko uvoza, tacnije buni me ovo sa carinom, koliko sam citao po novinama carina na uvoz polovnih auta je ukinuta i na jos neke stvari, al nije mi to bitno drugo, nego samo oko auta, al' i dalje gledam ovi sverceri sto dovoze auta pricaju kako su carina i porez placeni, pa ko je tu sad lud, jel' ukinuta carina ili nije? Problem je, sto se ne smijem upustiti u uvoz, jer nemam dovoljno informacija tacno oko placanja dadzbina, ne bi da me zadesi sta dodatno moram placati, pa da bude natezanja..
- drndalo
#679 Re: Uvoz auta
Malo prelistaj temu, 100x je vec objasnjeno... Za auta proizvedena u EU, uz imanje EUR1 obrasca, carine nema, samo carinska evidencija + PDV... Ako nemas EUR1, ima carine...
Sverceri ne treba da te interesuju, i sta pisu po web-u... I na tarabi pise p.... pa nije...
Sverceri ne treba da te interesuju, i sta pisu po web-u... I na tarabi pise p.... pa nije...
- KID
#680 Re: Uvoz auta
Na granici samo prijavljujes vozilo i izjasnjavas se u koju odredisnju carinarnicu zelis da ze upute na konacno carinjenje... na granici dobijas rok od 10 dana da se javis na konacno carinjenje a prije konacnog carinjenja moras da odes na Homologaciju..kratos1987 wrote:Jedno glupo pitanje, ali eto ne znam ...
¤¤¤ Sent from my Tapatalk ¤¤¤
-
Albin_
#681 Re: Uvoz auta
Nisam uspio naći na temi pa ću upitati...
Kod cijene auta me buni ovo:
6,188 EUR (Gross)
5,200 EUR (Net)
19.00% VAT
Koja je sad cijena koju ja plaćam i na koju mi se obračunava 17% PDV? Znam da na ovo treba još dodati cca. 250 KM homologacije i 150 KM uvoznih papira. Radi se o autu iz Njemačke.
Kod cijene auta me buni ovo:
6,188 EUR (Gross)
5,200 EUR (Net)
19.00% VAT
Koja je sad cijena koju ja plaćam i na koju mi se obračunava 17% PDV? Znam da na ovo treba još dodati cca. 250 KM homologacije i 150 KM uvoznih papira. Radi se o autu iz Njemačke.
- drndalo
#682 Re: Uvoz auta
Cijena koju platis je ovaj NET, ali to ne znaci obavezno da ce carina prihvatiti to za obracun, ako im se ne slaze sa vrijednoscu u katalogu... Provjeri sa dobrim spediterom katalosku vrijednost takvog auta, dakle ono sto ce carina procjenjivati. Ukoliko je niza od carinskog ocekivanja, mozda bi bankovni transfer para s racuna na racun mogao biti dokaz da si ga zaista toliko i platio, ali se ne mozes pouzdati u to.
Pored 17% PDV-a, mislim da ide i 1% carinske evidencije, izvozni papiri, osiguranje, reg. tablice, transportni troskovi...
Pored 17% PDV-a, mislim da ide i 1% carinske evidencije, izvozni papiri, osiguranje, reg. tablice, transportni troskovi...
-
Albin_
#683 Re: Uvoz auta
drndalo wrote:Cijena koju platis je ovaj NET, ali to ne znaci obavezno da ce carina prihvatiti to za obracun, ako im se ne slaze sa vrijednoscu u katalogu... Provjeri sa dobrim spediterom katalosku vrijednost takvog auta, dakle ono sto ce carina procjenjivati. Ukoliko je niza od carinskog ocekivanja, mozda bi bankovni transfer para s racuna na racun mogao biti dokaz da si ga zaista toliko i platio, ali se ne mozes pouzdati u to.
Hvala na odgovoru.
To bi znači otprilike izgledalo ovako, u KM-ovima (za cijenu 5.400 EUR):
Cijena 10.530 + 1.790 PDV + 105 (car. evidencija) + 50 (ostali papiri) + 250 (homologizacija) = 12.725 KM bez transportnih troškova i tablica. Ako bi se dovlačilo na prikolici.
- drndalo
#684 Re: Uvoz auta
Pa da, ugrubo... Zaboravio si speditera, jos 150-250 KM, u zavisnosti zafali li sta od papira, i da li imas vazan E1 papir koji oslobadja od carine, ako nemas, onda se placa carina... I taj E1 se vani placa...
-
Selmir_Tz
#685 Re: Uvoz auta
Jel moguce uvesti auto koje ima ugradjen plin, npr u Njemačkoj, gdje je regularno unesen u dokumente, sa TUV i sve ostalo?
- KID
#686 Re: Uvoz auta
Sutra nazovi jedan od centara koji rade homologaciju i njih upitaj...Selmir_Tz wrote:Jel moguce uvesti auto koje ima ugradjen plin, npr u Njemačkoj, gdje je regularno unesen u dokumente, sa TUV i sve ostalo?
Ako ti oni mogu izdati potvrdu o homologaciji onda ti carina nece praviti problem..
- armin071
#687 Re: Uvoz auta
Ima li neko da 100 % zna fintu oko carinskih tabli i uvoza. Znaci do sada sam pitao 100 razlicitih likova oko toga i uvijek nekakav drugaciji odgovor. Znaci dovozim auto iz Njemacke na njemackim tablama i prodajem ga u Sarajevu. Nosim tablice sa sobom u Njemacku i odjavljujem isto i onda saljem papire postom. Jeli to moguce ili mora ici ona finta carinske table, B.Brod pa Halilovici??
- drndalo
#688 Re: Uvoz auta
Nazovi dobrog speditera i vidi, to je nekad moglo. Pa su spediteri pravili lazni ulaz auta na carinarnici ulaza u BiH. Cuo sam da je to ukinuto prije par godina, pa svakako provjeri sa spediterima...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#689 Re: Uvoz auta
Po meni zajebancija,peglanje,trazenje rupe (citaj krsenje) u zakonu i moljakanje bezveze,drzi ne daj. Odjavi ga odmah,Zoll table i pravac BiH.
-
zodi36
#690 Re: Uvoz auta
100% si u pravu.samo na ovaj nacin sa zoll tablama je normalan i lagan,sve ostalo je zezancija.da napomenem jos da euro 1 obrazac ovde moze samo izdati hendler,odnosno ona kuca gdje kupujes auto,nikako neko pravno lice.znaci ako kupujes od nekog privatnika nemozes dobiti taj euro 1 i po automatizmu moras platiti carinu u bihmali_milojica wrote:Po meni zajebancija,peglanje,trazenje rupe (citaj krsenje) u zakonu i moljakanje bezveze,drzi ne daj. Odjavi ga odmah,Zoll table i pravac BiH.
- fantom slobode
#691 Re: Uvoz auta
Imam pitanje o tom euro 1 obrascu. Je li to obrazac koji samo izdaje Njemacka, sta konkretno pise u istom, cemu sluzi, da li je potreban za uvoz automobila u Bosnu, ja cuh da neki koji su uvezli automobil i nisu imali taj obrazac, niti im je iko trazio prilikom procedure stavljanja automobila na nase table (nije platio carinu, a nije imao taj obrazac). Prijatelj je konkretno uvezao Kiu Sorento, osim izvoznih papira (papira da je auto odjavljen sa tablica zemlje EU, kupoprodajnog ugovora, privremenog osiguranja nije imao nista vise od papira).zodi36 wrote:100% si u pravu.samo na ovaj nacin sa zoll tablama je normalan i lagan,sve ostalo je zezancija.da napomenem jos da euro 1 obrazac ovde moze samo izdati hendler,odnosno ona kuca gdje kupujes auto,nikako neko pravno lice.znaci ako kupujes od nekog privatnika nemozes dobiti taj euro 1 i po automatizmu moras platiti carinu u bihmali_milojica wrote:Po meni zajebancija,peglanje,trazenje rupe (citaj krsenje) u zakonu i moljakanje bezveze,drzi ne daj. Odjavi ga odmah,Zoll table i pravac BiH.
Znaci, ukratko, molim objasnjenje, ako moze sto podrobnije o tom fantomskom
- armin071
#692 Re: Uvoz auta
Nemoj bezveze nesto pisati ako nisi dobro upucen. Eur1 obrazac ti ovjerava spedicija u opstini u kojoj si kupio auto. Svejedno je da li je to Händler ili privatno lice. I ovo oko zoll tablica znam da se moze obici samo mi nije jasan put. Jer po toj logici sva ona natovarena auta na slepe ne bi mogla uci u BiH bez zoll tablica. Znaci ima put samo je pitanje dali auto mora proci kroz carinu u Brodu da bi usao u proces carinjenja ili se to moze i u Sa obaviti. Ako ustedis te tablice dodje ti put djaba.zodi36 wrote:100% si u pravu.samo na ovaj nacin sa zoll tablama je normalan i lagan,sve ostalo je zezancija.da napomenem jos da euro 1 obrazac ovde moze samo izdati hendler,odnosno ona kuca gdje kupujes auto,nikako neko pravno lice.znaci ako kupujes od nekog privatnika nemozes dobiti taj euro 1 i po automatizmu moras platiti carinu u bihmali_milojica wrote:Po meni zajebancija,peglanje,trazenje rupe (citaj krsenje) u zakonu i moljakanje bezveze,drzi ne daj. Odjavi ga odmah,Zoll table i pravac BiH.
- fantom slobode
#693 Re: Uvoz auta
Pa sad ne znam kako tacno, moze se uci u drzavu sa normalnim tablama i osiguranjem, pa se onda te table vrate u drzavu gdje je auto bilo registrovano da bi se auto odjavilo (jer ti treba papir da je auto odjavljen sa tih tablica za uvoz u BiH). E sad, kako dalje, mozda naznacis pri ulasku da ce auto biti za uvoz najvjerovatnije ili nesto slicno, ali znam da to neki uradise tako. To ce ti valjda odgovoriti neko ko je imao ta iskustva.armin071 wrote:Nemoj bezveze nesto pisati ako nisi dobro upucen. Eur1 obrazac ti ovjerava spedicija u opstini u kojoj si kupio auto. Svejedno je da li je to Händler ili privatno lice. I ovo oko zoll tablica znam da se moze obici samo mi nije jasan put. Jer po toj logici sva ona natovarena auta na slepe ne bi mogla uci u BiH bez zoll tablica. Znaci ima put samo je pitanje dali auto mora proci kroz carinu u Brodu da bi usao u proces carinjenja ili se to moze i u Sa obaviti. Ako ustedis te tablice dodje ti put djaba.zodi36 wrote:100% si u pravu.samo na ovaj nacin sa zoll tablama je normalan i lagan,sve ostalo je zezancija.da napomenem jos da euro 1 obrazac ovde moze samo izdati hendler,odnosno ona kuca gdje kupujes auto,nikako neko pravno lice.znaci ako kupujes od nekog privatnika nemozes dobiti taj euro 1 i po automatizmu moras platiti carinu u bihmali_milojica wrote:Po meni zajebancija,peglanje,trazenje rupe (citaj krsenje) u zakonu i moljakanje bezveze,drzi ne daj. Odjavi ga odmah,Zoll table i pravac BiH.
-
zodi36
#694 Re: Uvoz auta
kazem ti na osnovu svog iskustva.nema sanse da dobijes taj euro 1 ako kupis primjera radi auto od nekog xy svabe.to ti opstina uopste neizdaje koliko sam ja upucen nego spedicijaarmin071 wrote:Nemoj bezveze nesto pisati ako nisi dobro upucen. Eur1 obrazac ti ovjerava spedicija u opstini u kojoj si kupio auto. Svejedno je da li je to Händler ili privatno lice. I ovo oko zoll tablica znam da se moze obici samo mi nije jasan put. Jer po toj logici sva ona natovarena auta na slepe ne bi mogla uci u BiH bez zoll tablica. Znaci ima put samo je pitanje dali auto mora proci kroz carinu u Brodu da bi usao u proces carinjenja ili se to moze i u Sa obaviti. Ako ustedis te tablice dodje ti put djaba.zodi36 wrote:100% si u pravu.samo na ovaj nacin sa zoll tablama je normalan i lagan,sve ostalo je zezancija.da napomenem jos da euro 1 obrazac ovde moze samo izdati hendler,odnosno ona kuca gdje kupujes auto,nikako neko pravno lice.znaci ako kupujes od nekog privatnika nemozes dobiti taj euro 1 i po automatizmu moras platiti carinu u bihmali_milojica wrote:Po meni zajebancija,peglanje,trazenje rupe (citaj krsenje) u zakonu i moljakanje bezveze,drzi ne daj. Odjavi ga odmah,Zoll table i pravac BiH.
- drndalo
#695 Re: Uvoz auta
Ja sam jako dobro shvatio sta hoces, da ustedis na izvoznom privremenom osiguranju i zoll tablicama, sto nije losa ideja, ali sam ti rekao ko ti to moze tacno odgovoriti... Spediter koji bi to za tebe trebao da uradi za neku naknadu... Ako oni to za pare ne mogu/nece da urade, onda 99.9% ne moze...armin071 wrote: I ovo oko zoll tablica znam da se moze obici samo mi nije jasan put. Jer po toj logici sva ona natovarena auta na slepe ne bi mogla uci u BiH bez zoll tablica. Znaci ima put samo je pitanje dali auto mora proci kroz carinu u Brodu da bi usao u proces carinjenja ili se to moze i u Sa obaviti. Ako ustedis te tablice dodje ti put djaba.
Poredjenje slepera ti je u najmanju ruku promaseno, auta na sleperu nisu vozila u saobracaju nego teret kamiona, kada kamion ulazi u zemlju, auta se prijavljuju na carinarnici za proces uvoza... Kada dodjes na granicu sa "normalnim" njemackim tablicama, ti i tvoj auto ste ucesnici u saobracaju, i "vracate se nazad" za njemacku... Ne mozes prijaviti tada na granici auto za carinjenje, jer jos nije odjavljeno u zemlji registracije... Dakle jedini nacin je bio (ne znam moze li jos), da kada auto ostane ovdje, tablice i papiri se odjave u Njemackoj, daju se spediteru, a on sa svojim kontaktima na granici napravi papire kao da je auto bio kod njih i usao sa zoll-kama u BiH... I to se naravno placalo preko speditera "podmazivanje na granici"...
Ja koliko sam cuo, ta praksa vec par godina ne moze, barem za siru javnost...
- armin071
#696 Re: Uvoz auta
Pa to mi radi majstore. Znam da je nesto ovako islo. Al jebiga dok podmazes speditera ispadne haman skuplja pita nego tepsija. To ce najvjerovatnije onda morati sa zoll tablama.drndalo wrote: Ja koliko sam cuo, ta praksa vec par godina ne moze, barem za siru javnost..Dakle jedini nacin je bio (ne znam moze li jos), da kada auto ostane ovdje, tablice i papiri se odjave u Njemackoj, daju se spediteru, a on sa svojim kontaktima na granici napravi papire kao da je auto bio kod njih i usao sa zoll-kama u BiH... I to se naravno placalo preko speditera "podmazivanje na granici"...
- drndalo
#697 Re: Uvoz auta
Rekoh ti, provjeri sa 4-5 jacih spediterskih kuca, ako ti svi kazu isto, onda je to=to... Ja sam nedavno imao pozitivno iskustvo sa Sezato-m, poslovni, doduse imao sam posla sa samo jednim zaposlenim svo vrijeme, svakome od njih je u interesu da papire radis preko njih, pa se obicno potrude da nadju nacin kako da svi budu "siti", ako postoji...
- KID
#698 Re: Uvoz auta
Ti imas pravo ocariniti vozilo na redovnim Njemackim tablama a takodje mozez i odmah odjaviti vozilo u Njemackoj pa izvaditi one zoll tablice i sa njima doci i ocariniti vozilo... Znaci ocariniti mozes u obje varijante... ali vozilo ne mozes registrovati u MUP-u sve dok ne doneses odjavu iz Njemacke..armin071 wrote:Ima li neko da 100 % zna fintu oko carinskih tabli i uvoza. Znaci do sada sam pitao 100 razlicitih likova oko toga i uvijek nekakav drugaciji odgovor. Znaci dovozim auto iz Njemacke na njemackim tablama i prodajem ga u Sarajevu. Nosim tablice sa sobom u Njemacku i odjavljujem isto i onda saljem papire postom. Jeli to moguce ili mora ici ona finta carinske table, B.Brod pa Halilovici??
Vecinom ljudi koji su zadnji vlasnici vozila dolaze u BiH na redovnim tablama, ocarine vozilo i onda posalju tablice i odjave vozilo..
Ljudi koji kupuju vozila u EU od tzv hendlera ili od auto kuca, odmah kupuju odjavljeno vozilo i dobijaju privremene tablice...
- KID
#699 Re: Uvoz auta
Vozilo sa redovnim njemackim tablama se moze na BiH granici prijaviti za ulaz "radi carinjenja" i to isto vozilo se moze ocariniti bez ikakvih problema ali ga ne mozete registrovati dok ne vratite tablice i ne odjavite ga... Bezveze radite gluposti i placate spediteru masne pare na granici tj. oni Vas uzimaju ko' lopatom jer se ne razumijete..drndalo wrote:Ja sam jako dobro shvatio sta hoces, da ustedis na izvoznom privremenom osiguranju i zoll tablicama, sto nije losa ideja, ali sam ti rekao ko ti to moze tacno odgovoriti... Spediter koji bi to za tebe trebao da uradi za neku naknadu... Ako oni to za pare ne mogu/nece da urade, onda 99.9% ne moze...armin071 wrote: I ovo oko zoll tablica znam da se moze obici samo mi nije jasan put. Jer po toj logici sva ona natovarena auta na slepe ne bi mogla uci u BiH bez zoll tablica. Znaci ima put samo je pitanje dali auto mora proci kroz carinu u Brodu da bi usao u proces carinjenja ili se to moze i u Sa obaviti. Ako ustedis te tablice dodje ti put djaba.
Poredjenje slepera ti je u najmanju ruku promaseno, auta na sleperu nisu vozila u saobracaju nego teret kamiona, kada kamion ulazi u zemlju, auta se prijavljuju na carinarnici za proces uvoza... Kada dodjes na granicu sa "normalnim" njemackim tablicama, ti i tvoj auto ste ucesnici u saobracaju, i "vracate se nazad" za njemacku... Ne mozes prijaviti tada na granici auto za carinjenje, jer jos nije odjavljeno u zemlji registracije... Dakle jedini nacin je bio (ne znam moze li jos), da kada auto ostane ovdje, tablice i papiri se odjave u Njemackoj, daju se spediteru, a on sa svojim kontaktima na granici napravi papire kao da je auto bio kod njih i usao sa zoll-kama u BiH... I to se naravno placalo preko speditera "podmazivanje na granici"...
Ja koliko sam cuo, ta praksa vec par godina ne moze, barem za siru javnost...
Dovoljno je naci normalnog speditera a ne nekog gulikozu i sve ce Vam ljudi pojasniti...
- KID
#700 Re: Uvoz auta
[quote=
Nemoj bezveze nesto pisati ako nisi dobro upucen. Eur1 obrazac ti ovjerava spedicija u opstini u kojoj si kupio auto. Svejedno je da li je to Händler ili privatno lice. [/quote]
i ti prijatelju pricas gluposti.. Eur.1 ne ovjerava spediter... vec spediter popunjava Eur.1 tj. podnosi Carini zahtjev za ovjeru certifikata.. Carina taj certifikat ovjerava i potpisuje.. A on se moze vaditi u opstini prebivalista i na izlaznoj granici..
Eur.1 certifikat se sastoji iz 3 dijela. Jedan ostaje izvozniku, drugi dobija kupac vozila a treci primjerak je i zahtjev koji popunjava spediter i taj primjerak zadrzava carina..
Nemoj bezveze nesto pisati ako nisi dobro upucen. Eur1 obrazac ti ovjerava spedicija u opstini u kojoj si kupio auto. Svejedno je da li je to Händler ili privatno lice. [/quote]
i ti prijatelju pricas gluposti.. Eur.1 ne ovjerava spediter... vec spediter popunjava Eur.1 tj. podnosi Carini zahtjev za ovjeru certifikata.. Carina taj certifikat ovjerava i potpisuje.. A on se moze vaditi u opstini prebivalista i na izlaznoj granici..
Eur.1 certifikat se sastoji iz 3 dijela. Jedan ostaje izvozniku, drugi dobija kupac vozila a treci primjerak je i zahtjev koji popunjava spediter i taj primjerak zadrzava carina..