Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post Reply
Alfons Kauders

#676 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Alfons Kauders »

opptimista7 wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
opptimista7 wrote:Ovo je jedan od blogova Saše Radulovića pod imenom "Dobrovoljačka".
http://blog.b92.net/text/19649/Dobrovoljacka/
Inače, pukovnik dr.Budimir Radulović koji je nastradao u Dobrovoljačkoj je njegov otac.
Izjednačavanje krivice ne vodi pomirenju. Krivci u slučaju ''Otmica predsjednika RBiH'' sjede u Beogradu i uživaju penzionerske privilegije, tipkaju po forumima, okopavaju bašče oko vikendica.
U ovom blogu Saše Radulovića se ne govori izjednačavanju krivice već jednostavnom utvrdjivanju krivice za pogibiju njegovog oca u toj koloni u Dobrovoljačkoj.
Da mene sutra neko posalje s puskom da ratujem na Kosovu ili u Sloveniji, ja bih dezertirao - jer znam da bi mogao popiti metak u celo.

Pa onda nek skonta ko je odgovoran za pogibiju njegovog oca. Onaj sto je povukao obarac je samo dio price.
cindrlimindrli

#677 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by cindrlimindrli »

opptimista7 wrote: U ovom blogu Saše Radulovića se ne govori izjednačavanju krivice već jednostavnom utvrdjivanju krivice za pogibiju njegovog oca u toj koloni u Dobrovoljačkoj.
Doduse nije zaboravio spomenuti i komsije koje okrecu glavu od njegove majke, ljude koji su mu opljackali stan, zapalili
zajednicke uspomene itd. Opet, s ljudske strane ga i razumijem, otac mu je nastradao i tesko mu je zamijeriti.
bosn.om

#678 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by bosn.om »

Alfons Kauders wrote:
opptimista7 wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Izjednačavanje krivice ne vodi pomirenju. Krivci u slučaju ''Otmica predsjednika RBiH'' sjede u Beogradu i uživaju penzionerske privilegije, tipkaju po forumima, okopavaju bašče oko vikendica.
U ovom blogu Saše Radulovića se ne govori izjednačavanju krivice već jednostavnom utvrdjivanju krivice za pogibiju njegovog oca u toj koloni u Dobrovoljačkoj.
Da mene sutra neko posalje s puskom da ratujem na Kosovu ili u Sloveniji, ja bih dezertirao - jer znam da bi mogao popiti metak u celo.

Pa onda nek skonta ko je odgovoran za pogibiju njegovog oca. Onaj sto je povukao obarac je samo dio price.
Upravo. Nikom od nasih nije palo napamet traziti "pravdu" za neke Bosance koji poginuse u Sloveniji ili u ranim danima u Hrvatskoj, a i oni su tamo bili pod okriljem JNA. Niti bi iko od nas ista trazio da smo mi vama dosli jurisati na Beograd pa dobili po labrnji. Cigani ispadate, nastavljate biti borci bez casti, zao mi je, ali se nema sta s vama raspravljati kad jednostavno necete da gledate fakte na pravedan nacin, mi necemo pustiti da se lazi proturaju, i gotovo.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#679 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by PipiDugaDevetka »

opptimista7 wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
opptimista7 wrote:Ovo je jedan od blogova Saše Radulovića pod imenom "Dobrovoljačka".
http://blog.b92.net/text/19649/Dobrovoljacka/
Inače, pukovnik dr.Budimir Radulović koji je nastradao u Dobrovoljačkoj je njegov otac.
Izjednačavanje krivice ne vodi pomirenju. Krivci u slučaju ''Otmica predsjednika RBiH'' sjede u Beogradu i uživaju penzionerske privilegije, tipkaju po forumima, okopavaju bašče oko vikendica.
Ako je samo to, otkud u njegovoj priči politički stavovi?
Po meni kriv je Kukanjac kojem je bila frka hoće li biti zavaljen od strane Štaba u Bgd-u ili neće. Kukanjac je sada pokojnik.
opptimista7

#680 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by opptimista7 »

Alfons Kauders wrote:
opptimista7 wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

Pukovnik dr.Budimir Radulović je sa porodicom živeo u blizini Dobrovoljačke, i dugi niz godina radio u Sarajevu.
Niko ga nije poslao odnekud.
Najlakše je reći dobio je šta je zaslužio.
opptimista7

#681 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by opptimista7 »

cindrlimindrli wrote:
Doduse nije zaboravio spomenuti i komsije koje okrecu glavu od njegove majke, ljude koji su mu opljackali stan, zapalili
zajednicke uspomene itd. Opet, s ljudske strane ga i razumijem, otac mu je nastradao i tesko mu je zamijeriti.
Ako je to tako bilo ne vidim gde je problem. Valjda je istina najbitnija. A i bilo je to dozlaboga smutno vreme.
Alfons Kauders

#682 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Alfons Kauders »

opptimista7 wrote:
Pukovnik dr.Budimir Radulović je sa porodicom živeo u blizini Dobrovoljačke, i dugi niz godina radio u Sarajevu.
Niko ga nije poslao odnekud.
Najlakše je reći dobio je šta je zaslužio.
Pa sta?

Zivjele su i stotine ustaskih krvnika u onom ratu, a mnogi su bili rodjeni u Sarajevu, odrasli tu.

Zasto jednostavno nije napustio JNA koja je u isto vrijeme pucala po tom Sarajevu u kojem je proveo toliko godina? U Travniku je rodjeni Srbijanac presao na nasu stranu, bio najbolji komandir u tom kraju - i poginuo je. To nije izolovan slucaj, ja licno poznajem Crnogorca koji je presao nama, i dan danas je tu, super lik.

Ne govorim ja da je Radulovic "dobio sta je zasluzio" ali da se ne seremo, bio je profesionalni vojnik, nosio je uniformu neprijateljske vojske i poginuo je. Da je bio neki klinac od 19 godina, onda bi se moglo reci da jadnik nije znao sta se desava oko njega i sta treba da radi - ali nije, bio je pukovnik. Ovaj moj poznanik je bio klinac, pa je skonto koliko je sati i nije bio spreman poginuti za budale.

A svake godine prave slican cirkus u Tuzli, kazu izginulo 200 vojnika JNA (svake godine dodaju desetak, zapravo je poginulo 49)... I hoce da sude ljudima u Beogradu za napad na JNA... Mada u tom okrsaju nije poginuo nijedan vojnik rodjen u Srbiji.

Jebem ja to druze, to nije bila JNA u kojoj je sluzio moj stari, to su bili cetnici. Kraj price.
opptimista7

#683 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by opptimista7 »

PipiDugaDevetka wrote: Ako je samo to, otkud u njegovoj priči politički stavovi?
Po meni kriv je Kukanjac kojem je bila frka hoće li biti zavaljen od strane Štaba u Bgd-u ili neće. Kukanjac je sada pokojnik.
Kakvi politički stavovi? Jedna lična, ljudska priča. Zato sam istu i postovao.
Ne znam kako je kriv Kukanjac zato što je neka(kako kaže Zoran Čegar) zelena beretka ili već ko, sasula rafal u glavu pukovniku Raduloviću na pravdi Boga.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#684 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

opptimista7 wrote:Dosta zanimljiv link http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... a#COMMENTS sa "vaše" strane
koji se na neki način nadovezuje na ovaj blog Saše Radulovića.
Pa, eto saznao si kako je ubijen tvoj otac puk. Radulović. Otkud naoružanje u sanitetskom vozilo sa oznakom CK? Otac ti je bio napaljen, osion i prepotentan kada je nekom pobješnjelom teritorijalcu odbio predati kolt.

Ponavljam krivac je gen. Kukanjac koji je morao upozoriti sve u sastavu kolone da ne nose oružje, ne pucaju. Pogotovo u sanitetskom vozilu.
PipiDugaDevetka

#685 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

opptimista7 wrote:
Ne znam kako je kriv Kukanjac zato što je neka(kako kaže Zoran Čegar) zelena beretka ili već ko, sasula rafal u glavu pukovniku Raduloviću na pravdi Boga.
Pročitaj komentare ispod tvog Bloga. Tamo ti pišu koje političke stavove iznosiš i tako si upropastio potragu za istinom, ali evo si je pronašao u članku Oslobođenja. Ne smije se naoružanje nositi kada si u sanitetskom vozilu.
sinuhe

#686 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by sinuhe »

I taj Cegar lupa. Sluzbeno obiljezje JNA je od janura 92 jugoslovenska trobojka bez petokrake. Ono jest slicno srpskoj trobojci, ali drugaciji raspored boja. Ako se vec uhvatio te trivijalne stvari treba onda i znati detalje.
bdzs

#687 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by bdzs »

opptimista7 wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Ako je samo to, otkud u njegovoj priči politički stavovi?
Drugi maj je sveti dan za Bosance. Svaki vojnik JNA je tog dana i svih dana nakon toga, bio legitimna meta i gotova priča.
Hodidid

#688 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Hodidid »

Ima li Pandurevicka momka. Steta da sama hoda.
PipiDugaDevetka

#689 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

sinuhe wrote:I taj Cegar lupa. Sluzbeno obiljezje JNA je od janura 92 jugoslovenska trobojka bez petokrake. Ono jest slicno srpskoj trobojci, ali drugaciji raspored boja. Ako se vec uhvatio te trivijalne stvari treba onda i znati detalje.
Upravo to je ključno na sudu. Od 12.11.1991.g. kada je okružnicom naređeno da skinu petokrake nije više postojala JNA.
Dakle, branioci Sarajeva nisu se sukobili sa JNA vojskom, našom JNA koja brani sve narode, ne nego sa nepoznatom vojskom.
Prema tome nema priče o krivici branioca iz Dobrovoljačke, niti TZ kolone. Nisu napadali JNA kolonu vozila.
sinuhe

#690 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by sinuhe »

PipiDugaDevetka wrote:
sinuhe wrote:I taj Cegar lupa. Sluzbeno obiljezje JNA je od janura 92 jugoslovenska trobojka bez petokrake. Ono jest slicno srpskoj trobojci, ali drugaciji raspored boja. Ako se vec uhvatio te trivijalne stvari treba onda i znati detalje.
Upravo to je ključno na sudu. Od 12.11.1991.g. kada je okružnicom naređeno da skinu petokrake nije više postojala JNA.
Dakle, branioci Sarajeva nisu se sukobili sa JNA vojskom, našom JNA koja brani sve narode, ne nego sa nepoznatom vojskom.
Prema tome nema priče o krivici branioca iz Dobrovoljačke, niti TZ kolone. Nisu napadali JNA kolonu vozila.
Dakle okrugla znacka u sredini trobojka a na bijelom polju tekst JNA. Okrugla znacka sa dva ukrstena maca. Kapa titovka je zamijenjena kacketom.
amidzazeher

#691 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by amidzazeher »

Alfons Kauders wrote:

Upravo tako! I ja sam zbrisao iz JNA i to plivajuci u novembru, prije mene dva Hrvata, isto je mogao bilo ko to uraditi ko je htio! Nevjerovatne price su kruzile kasarnom kako HV na licu mjesta kolje Srbe, nas Bosance kao salju u Vukovar ili gdje god je gusto! Srpski dnevnik obavezan!! Kada sam se u jednom trenutku "otrijeznio" vidim oko mene malo koji normalan vojnik, sve sami rezervisti i oficiri koji su bili spremni i poginuti tu!! Svi hrvatski oficiri su se vec odavno "ispalili" naravno logicno, oni su i mnogo vise i znali o situaciji koja je vladala u toj JNA. Neke sam kasnije i sreo nakon bijega, bezbjednjak koji me ispitivao u JNA, tipa za koga sam glasao na izborima u BiH i sl. stvari tada me isto pitao hocu li ostati u HV ili ako hocu oni ce me odvesti do granice sa BiH. Kaze rekli su mu ona dvojica sto su prije mene pobjegli da sam se neckao!!

Znaci ako sam ja kao obicni vojnik mogao da skontam da nesto nije u redu sa tom jebenom JNA i to u novembru a oni u maju nisu e onda fakat ko ih jebe!!
opptimista7

#692 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by opptimista7 »

Moj otac je živ i da kažem relativno zdrav. To nije moja priča, već Saše Radulovića. jednog od blogera na sajtu B92.
Kolt, koji je dužio nesrećni pukovnik, a koji nije hteo predati nekoj barabi na ulici nije nikakvo opravdanje za hladnokrvno
ubistvo i kasnije neprocesuiranje istog.
Last edited by opptimista7 on 03/05/2013 18:28, edited 1 time in total.
opptimista7

#693 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by opptimista7 »

Moj otac je živ i da kažem relativno zdrav. To nije moja priča, već Saše Radulovića. jednog od blogera na sajtu B92.
Kolt, koji je dužio nesrećni pukovnik, a koji nije hteo predati nekoj barabi na ulici nije nikakvo opravdanje za hladnokrvno
ubistvo i kasnije neprocesuiranje istog.[/quote]
Alfons Kauders

#694 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Alfons Kauders »

opptimista7 wrote:Moj otac je živ i da kažem relativno zdrav. To nije moja priča, već Saše Radulovića. jednog od blogera na sajtu B92.
Druze moj iz kolone od 200 ljudi poginulo je 5...

Kad vidis sta su poslije uradili od Sarajeva, tesko je ne pomisliti da bi nam bilo bolje da su te cifre bile obrnute.

Hoces opravdanje za "hladnokrvno ubistvo"? Vecina od tih 200 ljudi je nastavila sluziti u VRS, pucali su po gradu u kojem su pobili 11,000 neduznih ljudi. Za zivot samo jednog bi rado mijenjao svih 200 iz kolone - ko ih jebe.
PipiDugaDevetka

#695 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

opptimista7 wrote:Moj otac je živ i da kažem relativno zdrav. To nije moja priča, već Saše Radulovića. jednog od blogera na sajtu B92.
Pa, eto poruči Saši Raduloviću da je njegov babo umro od metaka od nekog teritorijalca jer mu nije htio predati svoj kolt i da ga je na smrt zahebao gen. Kukanjac kada ga nije upozorio da ne smije nositi oružje u sanitetskom vozilu.
Ricken

#696 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Ricken »

opptimista7 wrote:
cindrlimindrli wrote:
Ako je to tako bilo ne vidim gde je problem. Valjda je istina najbitnija. A i bilo je to dozlaboga smutno vreme.
Šta ćemo sa žrtvama Armijskih snajeperista koji su sijali par mjeseci smrt po Sarajevu. JNA je bila nelegalna oružana sila koja je sijala teror po mom gradu. Ne vidim ništa časno u tom činu Armije niti bilo kakva čin za pohvale. Ako veličaš teror onda tvoja priča ima smisla. Za tebe naravno nije bilo genocida, i sve je to bio samo građanski rat.
opptimista7

#697 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by opptimista7 »

Alfons Kauders wrote:
Druze moj iz kolone od 200 ljudi poginulo je 5...

Kad vidis sta su poslije uradili od Sarajeva, tesko je ne pomisliti da bi nam bilo bolje da su te cifre bile obrnute.

Hoces opravdanje za "hladnokrvno ubistvo"? Vecina od tih 200 ljudi je nastavila sluziti u VRS, pucali su po gradu u kojem su pobili 11,000 neduznih ljudi. Za zivot samo jednog bi rado mijenjao svih 200 iz kolone - ko ih jebe.
Druže moj, u toj koloni, shodno ratnom pravu i pravilima nije trebalo da pogine niko.
Za nedužne žrtve u Sarajevu i ne drugim mestima nek odgovara koj kriv.
amidzazeher

#698 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by amidzazeher »

Ma slabo ko je bio nevin u toj koloni, mozda samo ako je bio koji civil (bila je ona zena koliko znam). Ovi ostali su svi znali sta rade i koje su im naredbe! Zna se ko je isao u JNA u to doba! Sta su mislili, odsluziti vojni rok i onda nastaviti fakultet!? Ne budimo djeca. A oficiri su jos i najgori, oni su ama bas sve znali i bili su svjesni da bi mogli i glavu izgubiti pogotovo sa cinjenicom da uz sebe imas oruzje i metak u cijevi! Definitivno smo se zeznuli sto nismo citavu kolonu zaustavili i svo oruzje pokupili a njih sve cuvati za razmjene!
cindrlimindrli

#699 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by cindrlimindrli »

opptimista7 wrote:Druže moj, u toj koloni, shodno ratnom pravu i pravilima nije trebalo da pogine niko.
Ako su racunali na postovanje Zenevske Konvencije onda u toj koloni nisu trebali imati taoce.
opptimista7

#700 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by opptimista7 »

PipiDugaDevetka wrote:
Pa, eto poruči Saši Raduloviću da je njegov babo umro od metaka od nekog teritorijalca jer mu nije htio predati svoj kolt i da ga je na smrt zahebao gen. Kukanjac kada ga nije upozorio da ne smije nositi oružje u sanitetskom vozilu.
Opravdavanje, opravdavanje...jednog zločina.
Post Reply