Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kreso_atac

#676 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Sa tim kontaktom smo provjerili da li pumpa goriva uopšte uspije postići dovoljan pritisak kada je vruć, i očigledno da može i da je pumpa u dobrom stanju, što je dobro. Dalje, ja sumnjam na stanje sistema goriva, i prije svega CPS (crankshaft position sensor), ali malo me buni što ga dijagnostika ne vidi, mada bilo je slučajeva i kad je bio neispravan iako ga dijagnostika ne vidi. Ali ajmo ovako, ja bih krenuo od sljedećeg: provjeri stanje filtera goriva, ako ga nisi mijenjao a možeš ga nabaviti zamijeni, jer to spada pod redovan servis, a ako ne možeš nabaviti malo ga očisti. Dalje, očisti tijelo ventila, koje se zna zaprljati (throttle body). I uzmi neko dobro sredstvo za čišćenje injektora i sistema goriva, pogotovo mi liči na zaprljanost injektora jer kažeš da se osjeti miris benzina kada neće upaliti? Pa zato mi je prilično sumnjivo to, injektori ne zatvore na vrijeme (ili zaprljani ili cps - koji reguliše svjećice i vrijeme otvorenosti injektora) pa poplavi motor, a dok je hladan u tom režimu mu i treba više benzina pa ok može upaliti. Je li potrošnja povećana? Uglavnom, kreni od filtera goriva, zatim do throttle body - to očisti, a onda ubaci sredstvo da očisti injektore i sistem, ako ništa ne pomogne, ipak je do nekog senzora ili elektronike. Pitam te za snagu i vožnju jer bojim se da je neki od injektora u kvaru. Dijagnostika bi u pravilu morala javiti ako neka od svjećica ne radi, ili ako neki od senzora ne radi svoj posao, ali opet ponavljam zna se desiti i drukčije. Provjeravaj povremeno kodove hoće li se neki upaliti, jer znaju doći nakon par neuspješnih aktiviranja ili zatvaranja injektora ili tako nečega, pa eto da ne plaćaš dijagnostiku svakog puta znaš li onaj trik sa ključem kontaktom i to da ti pokaže kodove grešaka? Ako ne znaš reci, objasnit ću ti. Pa onda ako ne možeš naći koji kod znači koju grešku pošalji meni kodove i javit ću ti. cps ok radi kada je hladan, a kada se ugrije (pošto je na motoru) počne brljati. on šalje magnetni signal svaki put metalnoj traci koja se pomjera i pravi spoj potreban dalje za kontrolu injektora, praktički na principu elektromagneta.
vrhovny

#677 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Nasuo sam neko sredstvo za ciscenje dizni u rezervoar ali to je do boljeg, jer sam narucio da mi jedan frend donese iz USA onaj "Seafoam"pa cu probati s njim..pogresno si me skontao ali on ne pali dobro ni kad je hladan a ni vruc!!!!!
Probacu vidjeti s tim nekim ultrazvucnim sistemom da ocistim dizne pa cemo vidjeti...i još, kad malo zaverglam i vratim kljuc te potom ponovo zaverglam upali odmah...znaci iz druge!
Filter sam trazio na standardnom mjestu gdje bi se trebao nalaziti (zadnji trap) ali ga nisam mogao naci, sta mislis gdje bi mogao biti filter da ga promjenim?
kreso_atac

#678 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

E vidiš ako je tako onda, najvjerojatnije kontrolni ventil na pumpi goriva. Možeš mijenjati samo njega (ali ima dosta više posla) ili cijelu pumpu. Mislio sam da samo kada je vruć ne pali. Ništa znači crankshaft senzor je najvjerojatnije uredu, možeš pokušati sa popravkom injektora i čišćenjem, ali ako to ne pomogne, onda mijenjaj ovo. Čak, i prije bih rekao da čišćenje injektora neće pomoći jer kažeš da dobro ide auto. Znači da rezimiramo: prvi put ujutro recimo ako ga pališ: ubaciš ključ, kontakt, okreneš na START, motor vergla vergla vergla i ništa. Vratiš ključ, ponovo ga okreneš, na START, vergla kratko i bum upali kao da je sve uredu, i vani se osjeti miris benzina? Ako jest tako, onda imaš problem na pumpi goriva: prije svega regulator pritiska i kontrolni ventil, tj njihova zamjena trebala bi pomoći (sumnjam da su otišli ležaji u pumpi). Je li čuješ pumpu da se fino uključi kada daš kontakt? Taj kontrolni ventil se nalazi kod regulatora pritiska na pumpi, a da bi došao do njega moraš skinuti spremnik goriva. Možda zvuči komplikovano, ali i nije toliko, mada u svakom slučaju dan za to moraš ostaviti. Za desetak minuta se može skinuti rezervoar. Na vrhu pumpe onda se nalazi regulator pritiska i unutar njega je kontrolni ventil o kojem govorimo. Naravno imaš i aftermarket tih ventila, ugrade se tako da presiječeš negdje vodove goriva i na to staviš, ali valja onda misliti uvijek da li će tu curiti i slično, i u slučaju sudara, neće se prekinuti dovod goriva, što je onako riskantno, jer PCM u slučaju primjećivanja velikog pada pritiska, zatvara regulator i gasi pumpu za dovod goriva (recimo u slučaju sudara kada se potrgaju crijeva itd). Čak i ako se u tom sudaru uništi PCM, opet će se isto desiti, jer on daje masu svim uređajima, tako da bez njega odmah se gasi to.

Evo na slici taj regulator pritiska kako izgleda:
Image
kreso_atac

#679 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Još nešto za test, upali vozilo, i neka malo radi, onda ga ugasi. Otvori haubu i nađi ovaj odvodni ventil pritiska goriva (između dva injektora otprilike).

Image

Otvori kapicu, i pritisni nečim tanjim dole iglu ventila i vidi kako će gorivo izaći - hoće li pod velikim pritiskom ili malim/nikakvim.
A što se tiče filtera goriva, na grand cherokeeju poslije 1996 se nalazi UNUTAR PUMPE ili spremnika (jao koja glupost, ne mogu da shvatim to nikako), i ako se zatvori moraš servisirati ili mijenjati pumpu. na ostalim je na vozačevoj strani, u zadnjem kraju vozila, pored spremnika:

Image
vrhovny

#680 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

E sad mi ima logike skroz da nema pritiska goriva pa dok nabije pritisak upali normalno.....de mi molim te provjeri koliko bi bio ovaj dio(originalni i aftermarket) pa kad sam sve rijesio da rijesim i to!!!! sto kod nas kazu: kad je otisla pita nek ide i tepsija:))
iceman ze

#681 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

kreso,

jaran mi se zali da na kontrolnoj tabli njegovog WJ, stoji upljena signalna lampica na instrument tabli, pumpa zute boje....?

moje pitanje od ranije.... :-D je kada zakljucam jeepa, ostaje mi poklopac rezervoara otkljucan, da znas kakav je to problem ovdje u Sarajevu...... :-)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#682 Re: Terenci i mehanika

Post by corolla02 »

kreso od danas naplacuje savjete :oops: :mrgreen:
prech85

#683 Re: Terenci i mehanika

Post by prech85 »

zuta pumpa je nivo ulja .... makar je tako u pajeru 8-)
Bakir1

#684 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

mene pati dzevad :lol:
salim se,kreso savjet Patrol Y260 RD28 imam problema sa prednjim pogonom hubovi su auto free,ima li neki std problem sa njima?
i jos jedno pitanje ako si se susretao nekad sa patrolom cini mi se da na momente ostane bez goriva znaci vuce negdje zrak samo je pitanje gdje
kreso_atac

#685 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ta žuta lampica znači upozorenje za nizak ili visok pritisak ulja u motoru, kako pokazuje mjerač, kazaljka? Moguće da je malo ulja, previše ulja, ili da je senzor probio (što se zna desiti relativno često).

Na većini Jeepova vrata rezervoara se ne mogu zaključati, osim ako imaš poklopac koji to podržava. Ali svejedno niko ti ne može izvući gorivo jer ne možeš staviti cijev, gusta mreža je zavarena na vrhu rezervoara (originalnog).

Bakire, što se tiča Patrola, da se razumijemo jako auto, sposobno, zvijer. Radi dimenzija i mase (i pogona između ostalog), nije toliko dobar za manevre, blato i to, ali je za penjanje po kamenju, gdje treba snaga, vuča, izdržljivost, jako jako dobar. Ima nekih onako češćih problema, a to su pregrijavanje motora (klasično japanska bolest), pa mnogi ljudi ugrađuju senzore za praćenje temperature izduva i bloka, kako bi spriječili ono šta nastaje kada se recimo 6-7 sati gazi. Također klasičan problem, buka iz reduktora (upiši patrol t-case noise pa vidit ćeš koliko se samo ljudi žali na to), a radi se o tome da lanac u reduktoru valja mijenjati prilično često, iako je trebao biti life-time. I u 4wd-h kada se bez opterećenja vozi sporo, ako se trese reduktor, hubovi su vjerovatno stradali (u 2wd sve ok), da budeš siguran, idi ispod auta i prednju osovinu uhvati rukama i čvrsto tresi kod osigurača. Ako se nalazi dosta masti na hubovima (automatskim), znaju se bez razloga zaključati kad je hladan. I da, ulje u reduktor ide dexron IV (barem na modelima iz 2000 i kasnije), inače pa-pa hubovi, pa i reduktor. Osjetljiv na ulje jednako kao jeep u mjenjačima.
Bakir1

#686 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

kreso vala samo motor bi uzeo od cijelog auta vjeruj mi.
prevelik mi je i pretezak nisam ja navikao na to,pajero je cigra za njega ali motor :shock:
lijepo ih je osjetiti 6 u redu nista vise jos kad turbo puhne jao.
helem tu je auto,kupio sam ga da vidim o cemu ljudi toliko govore i sad ga prodajem jer mi je prevelik,a prodati terenca bez prednjeg pogona nigdje veze.
uglavnom tebi hvala na odgovoru moram poskidati hubove da vidim u cemu je problem :thumbup:
kreso_atac

#687 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

@vrhovny što se cijena tiče, nisam siguran ni za jednu, moparova pumpa je oko 250 dolara, a ostalih proizvođača može se naći i za 130-140 bez dostave. Regulator je oko 60-70 dolara. Za ventil nisam siguran pa neću lupati dok ne provjerim.

@bakir 2.8 šestak ne ide ni blizu kao 3.0 četverocilindraš, ipak je 2800 kubika malo za 6 cilindara, pa okretni moment mu trpi opasno (250 Nm je ipak premalo za terenca takvih gabarita i dizelaša). 3.0 je motor taman za Patrola (koji ipak opet nije živahan), ali fino ide. Što se tiče motora, generalno nemaju nekih posebno problema, glavni problemi su sa pogonima, a motor, znam da im je turbo fino izdržljiv, ali eto to grijanje, treba malo obratiti pažnju kao i na pajera između ostalog. U šta misliš ubaciti taj motor?
Bakir1

#688 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

ma rijesiti ga se u kompletu,bacio sam oko na jednog samuraja,taman kupim auto za bezbrizne voznje sumom (jer mi je pajera tj oba zao ) kad tamo presirok,pretezak za sume,da mi je jednom imati auto koje mogu bezbrizno na krov prevrnuti, ovako uvijek neka rezerva u otkrivanju krajnjih mogucnosti
Bakir1

#689 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

ma snaga motora sa reduktorom je nebitna,istina to je 1,0 motor ali nema ni taj auto nesto kila da bi osjetio nedostatak KS,a uostalom sta ima veze mozes ga prevrnuti gdje hoces :lol:
kreso_atac

#690 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Avanture kroz šumu pa Samuraja :D samo nemoj reći da je u pitanju sj40 sa 0.8 litara ili 1.0 :-D Šta fali pajeru kroz šumu? A što se tiče "bezbrižnog na krov" okretanja, vjeruj nikada nije bezbrižno :-D

EDIT: ok reduktor i sve to, ali ako on nema "pluća" da mu opterećenje čine malo veće i teže gume, šta onda očekivati kada se zaglavi šta će prenijeti na kotače, tj šta će redukovati uopšte
Bakir1

#691 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

ne fali pajerima nista ali meni je sad zao to raditi sa njima,puno je para otislo u njih da bi ih tek tako vozio sumom,ironija ali sta je tu je.
ma putevi su vise manje ok,ali su veoma uski i zarasli,a majka priroda na crnom laku ostavlja uspomene koje samo lakiranje opere :lol:
a samuraj je sminka sj413 sa umornom limarijom ali zivahnim motorom i pogonima i plus nikada rucica u 4H nije usla,nevjerovatno ali istinito vlasnik i ne zna kako se rukuje sa reduktorom :lol:
ma to su glatka prevrtanja na rastinje ne na zemlju
@buksna ima 413 barem 100 nm :lol:
BISCANIN2

#692 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

buksna wrote:^^ jasno je meni šta bi ti htio, malo vozilo, praktično, a dobro za svoju cijenu, a da opet ima i solidne performanse za tu cijenu naravno, a i da ti ne bude žao "uništavat" i tako to... jbg, moj bi izbor bila čak i Lada Niva prije nego taj Samurai :D

pogledaj ovaj video, ova prepreka bi za ozbiljnije terence bila potpuno bezazlena, dok Samurai ne može izać na kraj s tim :D A Lada ipak nekako uspije :D
Pa nije bas tako bezazleno ,visoka je dosta ona strana a kratak zalet.A i one gume ko da su sa cvaje skinuli 13 ".
prech85

#693 Re: Terenci i mehanika

Post by prech85 »

Freelandera nebi tu nikako svrstao ... :roll:
veliki ciro

#694 Re: Terenci i mehanika

Post by veliki ciro »

dobar je freelander prve generacije
prech85

#695 Re: Terenci i mehanika

Post by prech85 »

:thumbup:
kreso_atac

#696 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Kako sam i obećao, evo par sličica sa Croatian Trophyja.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Evo i wranglera kojeg je vozio Krota, a kome sam bio suvozač u ispitu spretnosti, gdje smo završili na vrlo dobrom petom mjestu :) A tu je i ćiro, egzibiciono, najviše sam se posvetio brzincu sa njim.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

To je to otprilike, ono što je masu ljudi pokušalo jest doći sa nekim pretjerano dorađenim zvijerima po milion konja (koje se meni ne sviđaju iz razloga što nemaju svega 10% originalnih dijelova), ali nisu se dobro proveli, jer za CT ne treba milion konja i jurnjava, nego biti smiren, ne gubiti se i pamet u glavu. nema jurnjave. ne loviti rezultat nego voziti voziti smireno. CT se trasira sa uglavnom standardnim jeepovima, puchom, patrolima i defenderima. momak iz holandije je spržio mjenjač, jer je mislio da gasom i jurnjavom izvlači auto iz vode, poljaci ostavili kutiju volana u blatu, jedan od učesnika je polomio volvov most, sve spone iz rezerve itd itd. uglavnom, sveukupno prvo mjesto je otišlo u englesku (land rover), drugi u belgiju - jeep cj, zatim čini mi se mađarima u g klasi, nijemci u cherokeeju, i peti je nino pekoč iz hrvatske u wrangleru (koji je prošle godine uzeo i serbian trophy). Uglavnom u prvih deset je šest jeepova, dva land rovera, puch i g klasa.
prech85

#697 Re: Terenci i mehanika

Post by prech85 »

prelijepe slike, jos da se to uzivo vidi i cuje naravno 8-)
jojj ovi wrangleri su zvjeri ...
veliki ciro

#698 Re: Terenci i mehanika

Post by veliki ciro »

očigledno je bilo super :-D

p.s. krešo spao ti brisač ispod stakla :D :D
kreso_atac

#699 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

ma, brisač :-D pukne nosač zadnjeg brisača lako.
Bakir1

#700 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

braco po pogonu :D
kutarisem se jednog pajera koji mi odavno smeta.
ima dosta stvari uglavnom plastikurina koje mi smetaju i koje cu baciti.
pa ako ima neki forumas da vozi pajera MK1 dugog a da mu fali nekih sitnica unutra koje ne moze nigdje naci,neka dodje do mene ili me kontaktira sve sto bude trebalo dobije gratis.
pozurite ja to nemam vise gdje drzati a pobacati cu sve.
Post Reply