BOG vs NAUKA
- majakovski27
#676 Re: BOG vs NAUKA
Kao prvo ne zelim nikome nauditi, volim ovakve rasprave i teme samo zato sto su interesantne i moze se dosta nauciti. Ne znam ko je pokrenuo temu ali je cinjenica da su ateisti vise "ugrozeni" u danasnjem drustvu pa mozda zato i vise pokrecu.
Kazes moje nevjerovanje ne moze nikom naskoditi, ni meni, ni Bogu, ni tebi. Da, to je mozda sada tako ali svi znamo kakve su poslijedice za to bile ranije.
Sto se tice razuma mi mozemo samo pretpostaviti da smo jedina razumna bica u svemiru. Ali sta je razum?
Covjeka kao bice, vrstu koja dominira planetom ne odredjuje samo njegov razum vec i niz drugih faktora
Kazes moje nevjerovanje ne moze nikom naskoditi, ni meni, ni Bogu, ni tebi. Da, to je mozda sada tako ali svi znamo kakve su poslijedice za to bile ranije.
Sto se tice razuma mi mozemo samo pretpostaviti da smo jedina razumna bica u svemiru. Ali sta je razum?
Covjeka kao bice, vrstu koja dominira planetom ne odredjuje samo njegov razum vec i niz drugih faktora
- crnokosa88
#677 Re: BOG vs NAUKA
....majakovski27 wrote:Kao prvo ne zelim nikome nauditi, volim ovakve rasprave i teme samo zato sto su interesantne i moze se dosta nauciti. Ne znam ko je pokrenuo temu ali je cinjenica da su ateisti vise "ugrozeni" u danasnjem drustvu pa mozda zato i vise pokrecu.
Kako neznas ko je poceo temu? Procitaj opet naslov teme i prvi post, kakva je to sada gluma?
Sta je razum? Evo probacu da ti slikovito odgovorim. I covjek i majmun mogu otici u svemir uz pomoc rakete, zar ne? Mislis li ti da majmun razumije da sjedi na nekoliko tona goriva koje moze eksplodirati svake sekunde?
....
A dobro, diskusije je pozeljna, ali bez niskih udaraca. Ako su religiozni ljudi ubijali nevjernike u ime religije, ni Staljinov ili Maov rekord nije mnogo bolji.
....
Medjutim, ja sam spremna da svako vjeruje sta hoce, pa cemo vidjeti. Jesu li ateisiti spremni na to, zivi i vjeruj u sta hoces i pusti druge da zive? Sunce izlazi, sunce zalazi, nakon umiranja dolazi do biio-razgradnje i to je to. Zar ne?
-
Bušman
#678 Re: BOG vs NAUKA
Religija i nauka uopce nisu jedna protiv druge. To sto neki ljudi to pokusavaju predstaviti na taj nacin s ciljem manipulacije je druga stvar. Religija i nauka (po milioniti put ponavljam na ovom forumu) se ne bave istim stvarima.crnokosa88 wrote:....majakovski27 wrote:Kao prvo ne zelim nikome nauditi, volim ovakve rasprave i teme samo zato sto su interesantne i moze se dosta nauciti. Ne znam ko je pokrenuo temu ali je cinjenica da su ateisti vise "ugrozeni" u danasnjem drustvu pa mozda zato i vise pokrecu.
Kako neznas ko je poceo temu? Procitaj opet naslov teme i prvi post, kakva je to sada gluma?![]()
Sta je razum? Evo probacu da ti slikovito odgovorim. I covjek i majmun mogu otici u svemir uz pomoc rakete, zar ne? Mislis li ti da majmun razumije da sjedi na nekoliko tona goriva koje moze eksplodirati svake sekunde?
....
A dobro, diskusije je pozeljna, ali bez niskih udaraca. Ako su religiozni ljudi ubijali nevjernike u ime religije, ni Staljinov ili Maov rekord nije mnogo bolji.
....
Medjutim, ja sam spremna da svako vjeruje sta hoce, pa cemo vidjeti. Jesu li ateisiti spremni na to, zivi i vjeruj u sta hoces i pusti druge da zive? Sunce izlazi, sunce zalazi, nakon umiranja dolazi do biio-razgradnje i to je to. Zar ne?
Staljin i Mao nisu ubijali u ime religije, nego u cilju odrzanja na vlasti. Nije ni inkvizicija ubijala zbog religije (zvanicno se kaze da jesu), nego zbog odrzanja na vlasti. Sve u cilju manipulacije ljudima. Dakle, ne valjaju ni jedni ni drugi.
To u sta neko vjeruje je licna stvar pojedinca. Zaboli me k. u sta ti vjerujes dok god to meni ne pokusavas predstaviti kao jedino ispravno govoreci mi kako sam ja u zabludi, na krivom putu i sl. Eh tad i ja postanem otrovan.
- majakovski27
#679 Re: BOG vs NAUKA
Ej dobro si, ja zaboravio da mogu tako vidjeti ko je poceo rat, ovaj temucrnokosa88 wrote:....majakovski27 wrote:
Kako neznas ko je poceo temu? Procitaj opet naslov teme i prvi post, kakva je to sada gluma?![]()
....
....
A sto se tice te rakete to ne bi razumili ni mnogi ljudi tako da ti ne valja taj argument. Sto se tice Staljina i to je objasnjeno kultom licnosti,borbom za vlast, nema veze sa religijom ili ateizmom. Ali cak i da jesu Staljin i drugi ubijali vjernike, da bilo ko ubija vjernike ne treba se vjera spustati na taj nivo, da bude zadovoljna sto nije gora od drugih, pa zar vjera ne bi trebala biti nesto uzviseno
Ja sam apsolutno spreman da zivim sa tim ali otkad znam za sebe tjeran sam na religiju, nailazim na "osude" vjernika. Znas onu "Ko o cemu kurva o postenju"..e tako nekako i oni.
- Optimus Prime
#680 Re: BOG vs NAUKA
Ovo je savrsen primjer onoga sto sam objasnjavao gore, dakle argumenta iz neznanja. Koristis iskljucivo intuiciju o vjerovatnoci da bi donijela neki zakljucak zanemarujuci cinjenicu da nemozes spoznati mehanizme koji su odgovorni za postanak bitka.crnokosa88 wrote: ....
Eto npr. sjedi pred ispit na fakultetu i cekaj da se ispit sam rijesi, onako slucajno, da se odgovori sami napisu na papir. Ako univerzum moze nastati slucajno, mogu i odgovori na tvom ispitu. Kada se to desi, budi drug pa mi javi
AKo majmuna teoretski pustis da napise 10 na trilion slova (dakle jedan za covjeciji um skoro nevjerovatan broj, sa obzirom da broj atoma u svemiru ne prelazi 10 na osamdesetu) vjerovatno ce napisati sve knjige koje je covjecanstvo ikada napisalo, a neke i po milion puta.
Dakle vjerovatnocu ne smijes posmatrati intuitivno i lokalno. To sto za tvoj um zvuci nevjerovatno ne implicira da se ne moze desiti.
A i da nije tako trebas se zapitati odakle bogu razum. Vjerovatno vjerujes da je boziji razum kompleksniji od nekih struktura u svemiru, ali te to ne sprijecava da vjerujes da su mehanizmi koji stoje iza te inteligencije postojali oduvjek, ili nastali slucajno, sto tvojoj logici nikako nije moglo desiti.
Ali i ako to zanemarimo, i pretpostavimo da postoji neka svjesna inteligencija koja je stvorila svemir to opet ne implicira da ona komunicira sa arapskim pastirima, pise zbunjujuce knjige,brine o mom seksualnom zivotu i mom nacinu prehrane.
-
Great Cornholio
#681 Re: BOG vs NAUKA
Moje tumačenje: "Nevjernici ili krivovjernici bi željeli da Vi ( muslimani)postanete poput njih, pa vam zato vam stalno ukazuju na "loše" stvari u Islamu. Zbog opasnosti da vas skrenu s pravog puta, ne družite s njima i "zamolite" ih da se maknu iz vaše okoline.BHF_Manijak wrote:Kad procitas sve, dakle ne samo boldirano, onda ce ti mozda i biti jasno...Great Cornholio wrote:Baš bi volio da mi neko od vjernika kaže šta je Allah ovdje želio da kaže? Siguran sam da će mi odgovoriti "Allah ne poziva na ubijanje nemuslimana, to si ti pogrešno protumačio" .uiop wrote:
"Oni bi jedva cekali da i vi budete nevjernici kao sto su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvacajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu ledja, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nadjete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagaca ne prihvacajte" (4:89)
Ako vas budu i dalje kritikovali i nagovarali da skrenete s pravog puta, i ako odbiju da se maknu iz vaše okoline, onda ih pobijte, i ne dopustite da vam iko od njih pomogne u ubijanju".
Hajd' sad da čujemo i tvoje tumačenje.
- crnokosa88
#682 Re: BOG vs NAUKA
.....Optimus Prime wrote:crnokosa88 wrote: ....
AKo majmuna teoretski pustis da napise 10 na trilion slova (dakle jedan za covjeciji um skoro nevjerovatan broj, sa obzirom da broj atoma u svemiru ne prelazi 10 na osamdesetu) vjerovatno ce napisati sve knjige koje je covjecanstvo ikada napisalo, a neke i po milion puta.
.
Ovo je zaista super fantasticna konstatacija....
- crnokosa88
#683 Re: BOG vs NAUKA
....majakovski27 wrote:crnokosa88 wrote:A sto se tice te rakete to ne bi razumili ni mnogi ljudi tako da ti ne valja taj argument.majakovski27 wrote:
Covjeku se to moze objasniti, a majmunu nemoze...u tome je razlika.
-
true
#684 Re: BOG vs NAUKA
nauka ne iskljucuje religiju a religija bar ne bi trebala iskljucivati nauku
ajmo reci da da su sve religije savrsene ok
odemo npr do muslimana jer savrseno sta se radi u 90% arapsokog svijeta (jedni bogati drugi gladni,sta se zenama radi,pale se skole stanovnistvo u neznjanju i strahu)
odemo do krscana koji su 1000 godina drzali evropu u strahu pobili stotine hiljade ljudi zbog nekih propisa ne nisu nego zbog svoje vlasti.
ITD sve gdje se covjek mjesa je prozeto korupcijom tako da i vase religije isto tako.
Jedinu religiju koju bi ja priznao je ona gdje ej svako za sebe,svako tumaci kako hoce i ponasa se shodno tome.
JOs jednom nisam ateista nego agnostik samo su mi smijesne neke ideje o religiji,kao npr ako je to bice toliko svemoguce sto je stvorilo ljude ovakve da se smije nasoj patnji??zasto ne zaustavi bol,glad,ratove??
Zasto ima toliki ego da mu se moramo klanjati?
ajmo reci da da su sve religije savrsene ok
odemo npr do muslimana jer savrseno sta se radi u 90% arapsokog svijeta (jedni bogati drugi gladni,sta se zenama radi,pale se skole stanovnistvo u neznjanju i strahu)
odemo do krscana koji su 1000 godina drzali evropu u strahu pobili stotine hiljade ljudi zbog nekih propisa ne nisu nego zbog svoje vlasti.
ITD sve gdje se covjek mjesa je prozeto korupcijom tako da i vase religije isto tako.
Jedinu religiju koju bi ja priznao je ona gdje ej svako za sebe,svako tumaci kako hoce i ponasa se shodno tome.
JOs jednom nisam ateista nego agnostik samo su mi smijesne neke ideje o religiji,kao npr ako je to bice toliko svemoguce sto je stvorilo ljude ovakve da se smije nasoj patnji??zasto ne zaustavi bol,glad,ratove??
- arzuhal
#685 Re: BOG vs NAUKA
Neki pred Ljepotom ne mogu saviti šijutrue wrote:Zasto ima toliki ego da mu se moramo klanjati?
- majakovski27
#686 Re: BOG vs NAUKA
[/quote]crnokosa88 wrote:....majakovski27 wrote:
Covjeku se to moze objasniti, a majmunu nemoze...u tome je razlika.
Pa mislim da zivotinje nisu bas GLUPE. Neke od njih imaju razvijenu inteligenciju, neke imaju govor, neke imaju razvijena cula, imaju osjecaje. Ne mozes im objasniti jer te ne kontaju valjda, ali sigurno mogu nesto nauciti od svojih roditelja, nebitno kako. Ne znam, glupo mi o ovom razmisljati
-
Great Cornholio
#687 Re: BOG vs NAUKA
Paralizira i zasljepljuje k'o i svaki drugi diktator.arzuhal wrote:Neki pred Ljepotom ne mogu saviti šijutrue wrote:Zasto ima toliki ego da mu se moramo klanjati?
- BHF_Manijak
#688 Re: BOG vs NAUKA
Zali se nekom...Great Cornholio wrote:Paralizira i zasljepljuje k'o i svaki drugi diktator.arzuhal wrote:Neki pred Ljepotom ne mogu saviti šijutrue wrote:Zasto ima toliki ego da mu se moramo klanjati?
-
Great Cornholio
#689 Re: BOG vs NAUKA
Nemam kome, svi se ugledali na BogaBHF_Manijak wrote:
Zali se nekom...
- BHF_Manijak
#690 Re: BOG vs NAUKA
Gdje si ti u tom svemu?!true wrote: JOs jednom nisam ateista nego agnostik samo su mi smijesne neke ideje o religiji,kao npr ako je to bice toliko svemoguce sto je stvorilo ljude ovakve da se smije nasoj patnji??zasto ne zaustavi bol,glad,ratove??
- memlija
-
true
#692 Re: BOG vs NAUKA
ja propagiram mir,dobrotu i djeljenje sa svima.al ja sam jedan gdje je vecinaBHF_Manijak wrote:Gdje si ti u tom svemu?!true wrote: JOs jednom nisam ateista nego agnostik samo su mi smijesne neke ideje o religiji,kao npr ako je to bice toliko svemoguce sto je stvorilo ljude ovakve da se smije nasoj patnji??zasto ne zaustavi bol,glad,ratove??
- BHF_Manijak
#693 Re: BOG vs NAUKA
Pa bravo, gdje su ljudi u tom svemu??? Zasto ti treba Neko sa vrha da ti dodje da pomogne glade, siromasne itd...true wrote:ja propagiram mir,dobrotu i djeljenje sa svima.al ja sam jedan gdje je vecinaBHF_Manijak wrote:Gdje si ti u tom svemu?!true wrote: JOs jednom nisam ateista nego agnostik samo su mi smijesne neke ideje o religiji,kao npr ako je to bice toliko svemoguce sto je stvorilo ljude ovakve da se smije nasoj patnji??zasto ne zaustavi bol,glad,ratove??
Tu je jednom prilikom dobro Arzuhal napisao, ateisti sami sebi kontriraju, vamo se zalazu i propagiraju slobodnu volju, pravo na ovo pravo na ono, a onda ti ovakav primjer navedu i traze direktno uplitanje Boga u to sto bi automatski narusilo instituciju slobodne volje
- BHF_Manijak
#694 Re: BOG vs NAUKA
uiop wrote:
A sta li je to kada zivotinju naucis nesto, pa onda ona na tvoju komandu ili cak bez nase komande radi to. Nije li to inteligencija + razum. Zivotinje nemaju osjecaja, svijesti? Onda nadji neku macku i iz ruke joj daj meso - zagrist ce ti ruku, usvoji je pa nakon nekog vremena uradi isto sa mesom pa vidi hoce li ti onda ruku zagristi ili bilo kome drugom da joj da. Danas u novinama (Avaz) bas izasao clanak kako je neki vojnik nakon sto je poginuo dva dana nakon toga njegov pas je uginuo iz cista mira, sta li bi to moglo biti. Zasto zivotinja kada hoces da je ubijes bjezi, skuci se u cosak, cijuce ako je udaris, kada je mazis daje do znanja da joj prija, pa cak i spasava zivot, zasto onda kako vjera tvrdi da nije razumna, inteligenta, osjecajna zasto ne stoji kao kamen ili biljka i ne odgovara na bilo koji od navedenih interakcija? Primjera je hrpa, ali ne, vjera kaze covjek je jedini razuman, inteligentan, osjecajan i da je najnapredniji, a miljama je daleko od savrsenosti koja mu se pripisuje jer svako zivo bice ima neku prednost koja je visa u odnosu na ostale, na primjer nijedno drugo bice nema toliko napredan mozak kao mi, ali mi nemamo brzinu kao gepard, sposobnosti u vodi kao ribe, u zraku kao ptice, pa tek ogromni niz ostalih sposobnosti koje zivotinje posjeduju kao cula (vid, miris, orijentacija) pa cak mi i kreiramo dosta stvari na osnovu zivotinja i kopiramo njihova znanja. Sto ce tice razuma, osjecaja, inteligencije naveo sam jednostavne primjere da ih svako zivo bice posjeduje, ali ovisno o stepenu evolucijskog razvoja se razlikuje od najstarijih (manji stepen) do najmladjih (visoki stepen) sto se apsolutno poklapa.
Ma ti si meni kralj!!
- fatamorgana
#695 Re: BOG vs NAUKA
Jeste, al ti ne znaš da ga mačka dobije svaki put.BHF_Manijak wrote:uiop wrote:
A sta li je to kada zivotinju naucis nesto, pa onda ona na tvoju komandu ili cak bez nase komande radi to. Nije li to inteligencija + razum. Zivotinje nemaju osjecaja, svijesti? Onda nadji neku macku i iz ruke joj daj meso - zagrist ce ti ruku, usvoji je pa nakon nekog vremena uradi isto sa mesom pa vidi hoce li ti onda ruku zagristi ili bilo kome drugom da joj da. Danas u novinama (Avaz) bas izasao clanak kako je neki vojnik nakon sto je poginuo dva dana nakon toga njegov pas je uginuo iz cista mira, sta li bi to moglo biti. Zasto zivotinja kada hoces da je ubijes bjezi, skuci se u cosak, cijuce ako je udaris, kada je mazis daje do znanja da joj prija, pa cak i spasava zivot, zasto onda kako vjera tvrdi da nije razumna, inteligenta, osjecajna zasto ne stoji kao kamen ili biljka i ne odgovara na bilo koji od navedenih interakcija? Primjera je hrpa, ali ne, vjera kaze covjek je jedini razuman, inteligentan, osjecajan i da je najnapredniji, a miljama je daleko od savrsenosti koja mu se pripisuje jer svako zivo bice ima neku prednost koja je visa u odnosu na ostale, na primjer nijedno drugo bice nema toliko napredan mozak kao mi, ali mi nemamo brzinu kao gepard, sposobnosti u vodi kao ribe, u zraku kao ptice, pa tek ogromni niz ostalih sposobnosti koje zivotinje posjeduju kao cula (vid, miris, orijentacija) pa cak mi i kreiramo dosta stvari na osnovu zivotinja i kopiramo njihova znanja. Sto ce tice razuma, osjecaja, inteligencije naveo sam jednostavne primjere da ih svako zivo bice posjeduje, ali ovisno o stepenu evolucijskog razvoja se razlikuje od najstarijih (manji stepen) do najmladjih (visoki stepen) sto se apsolutno poklapa.
![]()
![]()
![]()
Ma ti si meni kralj!!![]()
Ti kod kuce jel de sa mackom saha igras?!
-
midan
#696 Re: BOG vs NAUKA
nauka i Kur"an by DR.Zakir Naik http://www.youtube.com/watch?v=ZYzCDcO9 ... re=related
- crnokosa88
#697 Re: BOG vs NAUKA
....Onaj ko je postavio temu tvrdeci da je "deklarisani vjernik" je po mom misljenju google vjernik i to se veoma lako vidi iz tog prvog njegovog posta. Kur'an kao tvrdi ovo, nije mi jasno ono, itd. To je tipicna prica surfanja na google o nekoj temi otprilike 2 sata maksimum, nakon cega doticni tvrdi da je to i to. Ako je postavljac ove teme zaista vjernik, onda je Semir Osmanagic zaista doktor arheologije.uiop wrote:crnokosa88 wrote:majakovski27 wrote:
U prvom postu teme nema apsolutno nikakvih negativnih namjera vec autor kao sto se i vidi zeli da sazna nesto vise, da dobije odgovore na svoju nedoumicu, a i ne cudila me njegova konfuzija jer nacin na koji se vjera poigrava sa ljudskom psihom je veoma opasna stvar. Ali to sto je u vjeri zabranjeno istrazivati ista u domenu Boga samo pokazuje ogranicenost pristupa, sto i dokazuje tvoj opis pitanja autora u temi kao nesto negativno, provokativno. Na primjer ako vjernik iznese svoje misljenje "Bog postoji" onda je to OK nikom nista, a ako nevjernik iznese svoje misljenje "Bog ne postoji" onda to nije OK i odmah slijede replike negodovanja sa vjerske strane jer kao to je uvreda iako misljenje nevjernika uopste nije bilo nikakvo negodovanje na misljenje vjernika vec ustvari slobodno i neovisno misljenje u sopstveno ime, tako jednostavno vidimo ko je tu (ne)ravnopravan i kako diskusije pocinju, a da ne spominjem ako kojim slucajem neko pomene ciste cinjenice koje ukazuju da nesto u domeni vjere nije tacno, ispravno itd. kojih ima na pretek. Takodjer sto se tice slicnih sukoba objasnio sam u prethodnim postovima odakle dolaze i zasto - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p5339071
Tvrdnje da je covjek jedino razumno i najinteligentnije bice ponovo pokazuje horizonte svijesti pa i morala koje vjera nalaze uzdizuci covjeka u nebesa, cineci tako da oni koji stuju te tvrdnje kao i ti sada, izgledaju potpuno umisljeno i slijepo pored sopstvenih ociju. Pa evo kad se tako tvrdi onda se prijavi u institut Kyoto (Japan) i pokusaj pobjediti cimpanzu u testu memorije, mozda i postanes prvi covjek koji je to uspio. http://www.youtube.com/watch?v=VPKmcT4lZDk
E sada dolazimo do djela gdje navodis akte Boga tipa "On ti je dao razum, stvorio ovo-ono, On ti pomaze, Boziji dar" itd., rijesenje je veoma jednostavno i nalazi se u necemu sto nije ni teorija ni misljenje vec cinjenica koja se desila, a to je historija razvoja ljudskog vjerovanja, a mozes je procitati u ovom postu - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p4822773
Medjutim cak ni nesto sto se desavalo hiljadama godina nije dovoljno vjernicima da napokon razumom prosudjuju i prestanu sa ponosom i inatom ignorirati istinu kao sto je historija koja se odigravala toliki vremenski period, zato kazem da je vjera opasna stvar, to je igra sa psihom covjeka, lazno i imaginarno zadovoljstvo i ispunjenje.
....Zivotinje imaju instinkte i odredjeni stepen inteligencije,pa nam i Kur'an govori da su "zivotinje svijet slican nasem i da se prema zivotinjama ophodimo fino". Zivotinje imaju sposobnost da memorisu slike, a takodje imaju i osjecaje slicne ljudskim. Ja nerazumijem kako vi nevidite razliku izmedju memorisanja slika i oblika ili odredjenih rijeci od strane zivotinja i ljudske stvaralacke inteligencije? Prosto nevjerovatno.
- BHF_Manijak
#698 Re: BOG vs NAUKA
Super, svidja mi se to, inteligentna maca pravo...Imam ja macka kod kuce, pa mogli bi se orodit reci mu...fatamorgana wrote:
Jeste, al ti ne znaš da ga mačka dobije svaki put.
- fatamorgana
#699 Re: BOG vs NAUKA
Dogodine, prošo februar,BHF_Manijak wrote:Super, svidja mi se to, inteligentna maca pravo...Imam ja macka kod kuce, pa mogli bi se orodit reci mu...fatamorgana wrote:
Jeste, al ti ne znaš da ga mačka dobije svaki put.![]()
- crnokosa88
#700 Re: BOG vs NAUKA
....fatamorgana wrote:Dogodine, prošo februar,BHF_Manijak wrote:Super, svidja mi se to, inteligentna maca pravo...Imam ja macka kod kuce, pa mogli bi se orodit reci mu...fatamorgana wrote:
Jeste, al ti ne znaš da ga mačka dobije svaki put.![]()
Hajde neka, pa da mladence upisemo na fakultet, pa da njihov podmladak bude prvi maciji rod koji ce pobjediti svjetskog prvaka u sahu Visija