Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
HZArnel

#676 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

mig wrote:
fetic wrote:
HZArnel wrote:@mig i @fetic hvala na odgovoru....
Ti ocigledno,iako protestant,znas vise od mene koji sam musliman,mada nisam "onaj pravi",imam ja svojih...
HZArnel je protestant?
Jok :lol: nisam,nisam majke mi :thumbup: :lol: Ja sam od "babe i matere" musliman,ali ono sto sam u srcu i ono sto je moja vjera sam objasnio u proslom postu,vjera koja temelji na dobroti i humanosti,koja je opcekorisna iskljucivo za ovaj svijet. :D
likce

#677 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by likce »

mig wrote:
fetic wrote:
HZArnel wrote:@mig i @fetic hvala na odgovoru....
Ti ocigledno,iako protestant,znas vise od mene koji sam musliman,mada nisam "onaj pravi",imam ja svojih...
HZArnel je protestant?
@jarancuga:pitanje za tebe:sta kaze Muhammed i(li) kur'an o licemjerstvu?Puno vise znam o islamu,s obzirom da su mi roditelji muslimani.Pa eto,snadji se i hvataj? :mrgreen:
Izvukao sam iz konteksta,jer kaze da su mu roditelji muslimani,a ne kaze za sebe!
Ako sam pogresno protumacio izvinjavam se!
nista novo

#678 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by nista novo »

Sta mislite je li Bog stvorio ove sve razlicite religije ili ljudi obicni, koji izmisljaju religije kako im se prohtije.. I cija je religija pravija i istinitija, je isto kad se djeca prepiru ciji je tata jaci...nijedna religija nije nesto posebno, sve su na isti kalup, da se vlada masom..iako propagiraju puno dobri stvari, nadje se uvijek neko ko to iskoristi u sluzbu zla..i zato vjerujte u sto god hocete, ali ja vjerujem u ono sto ja hocu...moje ljudsko pravo...
mig

#679 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

HZArnel wrote: Jok :lol: nisam,nisam majke mi :thumbup: :lol: Ja sam od "babe i matere" musliman,ali ono sto sam u srcu i ono sto je moja vjera sam objasnio u proslom postu,vjera koja temelji na dobroti i humanosti,koja je opcekorisna iskljucivo za ovaj svijet. :D
Nisam bas pratila sta pises, razmenismo nekoliko postova ali nisam stekla takav utisak pa sam se iznenadila na tu pomisao :lol:
Procitala sam gornji post ;-)
fetic wrote: Izvukao sam iz konteksta,jer kaze da su mu roditelji muslimani,a ne kaze za sebe!
Ako sam pogresno protumacio izvinjavam se!
Razjasnio je sve ;-)
HZArnel

#680 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

jarancuga wrote:
HZArnel wrote:@mig i @fetic hvala na odgovoru.Volim da isbalansiram misljenja :D Procitao sam sve,pitao bih jos stosta al' neka,moje poznavanje krscanstva je relativno malo u odnosu na islam.Nisam sveznalica i ne zelim to da glumim,ono o cemu znam o tome cu da pricam. :wink:
@jarancuga:pitanje za tebe:sta kaze Muhammed i(li) kur'an o licemjerstvu?Puno vise znam o islamu,s obzirom da su mi roditelji muslimani.Pa eto,snadji se i hvataj? :mrgreen:
Ako stvarno mislis da je islam ispravna vjera,blago teb',ako je,stvarno,toliko praktikujes,otici ces u dzennet.Molis boga da umres kao sehid?
Kako se je Muhammed i(li) cetvorca halifa odnosila prema krscanima?
Tvoja nedosljednost ili?
Meni stvarno nije namjera da osporajem niti jednu religiju,islam ili krscanstvo,meni ponekad smeta kada neko kaze ono "moja vjera je jedina ispravna",pa ok je da u to vjeruje ili da istomisljeniku kaze,al' zasto pripadniku druge vjere?Nema svrhe.
lafe...
1. naravvno da mislim da je islam ispravna i jedina priznata kod Allaha dz....
2.ja se trudim ako Bog da i nadam se dzennetu, a nas Gospodar o tome odlucuje...
3. ja nikoga nit tjeram nit nagovaram da mijenja ono u sto vjeruje, svako ima pravo izbora kao i odgovornost za taj izbor
4.ako si pratio diskusiju od pocetka, vidjeces da se diskusija odvijala u pravcu da li je Isus neuzubillahi Bog ili ne...
par forumasa tvde da jeste, ja kazem da nije...i navodim im citate, pazi, ne iz Casnog Kur'ana ( mada i tu stoji ), vec iz Biblije u koju se oni kunu, gdje jasno stoji da sam Isus nikada nije rekao da je BOg, cak stav vise on to izricito negira...naveo sam ti par citata...
i na kraju molim ( nekih 4-5 puta ) iste forumas da mi to objasne...
njihove reakcije su ti vjerovatno poznate...
5. nemam namjeru nikoga vrijedjati, samo zelim diskusiju na osnovu dokaza i argumenata, medjutim doticne osobe u nedostatku argumenata, koriste termine kao "otresi ga kao prasinu na obuci" i slicno...sto ukazuje na nihovu nemoc da mi odgovore na pitanje...
i na kraju lafe, budi ziv i veseo, i svako dobro... :thumbup:
pratio sam diskusiju od pcoetka i bojim se da je diskusija bila "Navodjena",dobro,nema veze,a ako ne zelis da ih konvertiras sta ti donosi nj priznanje da je biblija krivotvorina a kuran ispravan nauk?
Evo,ja npr,trazim se evo vec cijeli zivot u vjeri,prije mozda godinu dana,odem za ramazan na traviju,neznam klanjat,probao sam skoncentrirano da klanjam i sta?Nisam nisat uzbudljivo osjetio u tome,nista sto bi me privlacilo,jedino bol u ledjima nakon 30 i kusur previjanja,za druge je to hrana za dusu.Isti slucaj sa krscanstvom,ne inspirira me i nije mi uvjerljiv,drugima opet odgovara.Prije par mjeseci sam imao par smrtnih slucajeva u porodici,iznenadnih i mladih ljudi,sto me je potreslo,ne bih da ovo iko komentarise,da napomenem,zelim samo neke stvari da iznesem iz iskustva,zasto ovo govorim,klanjao sam,citao kur'an,bio sam u tom periodu "musliman iz prvog safa"ono sto me je razveselilo je bilo znas sta?Kewsser.Jedino od svih tih religija sto me nasmijalo,jer je za tu suru vezan jedan period mog ranog djetinstva,jako lijep.Naravno,to mi nije bilo dovoljno da odlucim,e sad cu biti musliman i tacka.Ja ne osjecam zadovoljstvo biti musliman,isto sto vvjerovatno ni neko drugi ne bi i zato ne mozes prijeci sa(dobrog) goreg na jos gore.Ja mislim da svako treba da osjeti izazov,zelju za nekom religijom.Ja sam musliman na papiru,postujem tu religiju,jer mi je "babina",al' ja ne nailazim ni u vezi krscanstva ni u vezi islama nikakve emocije.
likce

#681 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by likce »

nisam protestant,vjerujem da postoji neko iznad,vjerujem u ispravnost svih religija,al' onih izvornih iz vremena njihovih propagatora,mislim da se danasnja religija izmjenila,no,nije tema i ne bih o tome,zato praktikujem samo onaj dio religije/a za koji sam upotpunosti siguran da je dobrobit za covjeka(covjecanstvo),dogme(osim postojanja vise sile) i obrede ne priznajem.
Ocigledno nisi protestant pa se opet izvinjavam na mom zakljucku!

Lijepo razmisljanje,slazem se da je mnogo sta izmjenjeno u svim religijama,u totalu se slazem sa svim ovim napisanim,samo si ti ovo ljepse napisao nego ja kada sam napisao da imam svoje seme i misljenja i da nisam kako sebe nazivaju "pravi musliman",al u islam kao religiju ne sumnjam!
likce

#682 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by likce »

Ja mislim da svako treba da osjeti izazov,zelju za nekom religijom.Ja sam musliman na papiru,postujem tu religiju,jer mi je "babina",al' ja ne nailazim ni u vezi krscanstva ni u vezi islama nikakve emocije.
ISKRENOST je vrlina!
HZArnel

#683 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

fetic wrote:
nisam protestant,vjerujem da postoji neko iznad,vjerujem u ispravnost svih religija,al' onih izvornih iz vremena njihovih propagatora,mislim da se danasnja religija izmjenila,no,nije tema i ne bih o tome,zato praktikujem samo onaj dio religije/a za koji sam upotpunosti siguran da je dobrobit za covjeka(covjecanstvo),dogme(osim postojanja vise sile) i obrede ne priznajem.
Ocigledno nisi protestant pa se opet izvinjavam na mom zakljucku!

Lijepo razmisljanje,slazem se da je mnogo sta izmjenjeno u svim religijama,u totalu se slazem sa svim ovim napisanim,samo si ti ovo ljepse napisao nego ja kada sam napisao da imam svoje seme i misljenja i da nisam kako sebe nazivaju "pravi musliman",al u islam kao religiju ne sumnjam!
ma nema veze ;-)
ljudski je pogrijesiti a plemenito ispricati se,ja ti nisam ni zamjerio
ps.Hvala ti :)
User

#684 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by User »

kojeime wrote:Ubistvo je nekada grijeh a nekada nije. Ako covjek ubije zbog svog interesa onda je grijeh. Ako ubijes stotine ljudi u na primjer krstaskom ratu ili bitci na Bedru onda nije grijeh. Fino su to religije smislile...
Selam svima,
tama je super. Samo da odgovorim(jer vidim da jos nije niko razjasnio kako treba). U Kur'anu casnom, Allah dz.s. kaze da ko ubije jednog covjeka, kao da je ubio sve ljude na svijetu. (nema boljeg nacina da se docara koliki je to grijeh) Medjutim ubistvo jeste, kako kazes, nekada grijeh, a nekada nije. Grijeh je kada ubijes neduznog covjeka, ma koje vjeroispovjesti on bio. A nije grijeh kada ubijes stotine ljudi koji te protjeraju iz razloga sto vjerujes u Allaha dz.s. Procitajte knjigu Zivot posljednjeg Allahovog poslanika - i bice vam sve jasno kao dan. Musliman nikada nije inicijator sukoba, ako pravilno slijedi casni Kur'an. A onaj ko iskrivljuje njegovo znacanje i cini razna zlodjela na tzv. "Allahovom putu" kojega samo on tako naziva, nije musliman. Ovo je neko moje shvatanje i tumacenje onoga sto sam do sad procitao. Jos jednom tema za pohvalu ;)
kojeime

#685 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by kojeime »

Sve abrahamske religije su se sirile na dva nacina: propovijedanjem i macem. Nasilje je svakoj religiji legitiman nacin sirenja. Danas ne tako ocigledno jer ipak su se ljudi promijenili ali to sto se danas reigije ne sire silom nije rezultat rada religijskih vodja vec ljudi koji pripadali tim religijama ili ne ipak vise nisu spremni slijepo slijediti dogmu i naredbe vjerskih vodja. Da mogu odluciti pape, uleme, mitropoliti, vodili bi mi i danas otvorene vjerske ratove.
strongwoman

#686 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by strongwoman »

kojeime wrote:Sve abrahamske religije su se sirile na dva nacina: propovijedanjem i macem. Nasilje je svakoj religiji legitiman nacin sirenja. Danas ne tako ocigledno jer ipak su se ljudi promijenili ali to sto se danas reigije ne sire silom nije rezultat rada religijskih vodja vec ljudi koji pripadali tim religijama ili ne ipak vise nisu spremni slijepo slijediti dogmu i naredbe vjerskih vodja. Da mogu odluciti pape, uleme, mitropoliti, vodili bi mi i danas otvorene vjerske ratove.

Potkrijepi dokazima da je nasilje svakoj religiji legitiman nacin sirenja. U kojoj od svetih knjiga pise da se religija treba siriti nasiljem i koja to religija naredjuje sirenje bilo kakve vrste nasilja???
kojeime

#687 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by kojeime »

Ne slusajte me sta govorim, gledajte sta radim. U prevodu, ne citajte sta pise u vjerskim knjigama, gledajte kako se religije ponasaju u praksi.

Dokazi: Al Andalus to jeste kak li su samo muslimani drzali 600 godina vise od pola Spanije i kako li su samo tamo dosli. Kucajuci na vrata i pitavsi, Eto, mi bi malo da osvojimo vasu zemlju, pa ako nemata nista protiv. A katolici u Spaniji rekose ma nema problema, bujrum. Katolici osvojili cijelju juznu Ameriku. IsSto tako nikome od juznoamerickih plemena nije dlaka s glave spala. Samo mi nemoj reci da su to bila iskljucivo imperijalna osvajanja i da religija tu nije imala nikakvu ulogu. ima jos. Na primjer kako su se i jevreji i hriscani i muslimani ophodili prema pripadnicima animalistickih, mnogobozackih i drugih religija na teritorijima na kojim su pokusavali uspostaviti dominaciju. Nikome od pripadnika tih neabrahamskih religija nije dlaka s glave pala.
strongwoman

#688 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by strongwoman »

kojeime wrote:Ne slusajte me sta govorim, gledajte sta radim. U prevodu, ne citajte sta pise u vjerskim knjigama, gledajte kako se religije ponasaju u praksi.
Neznanje je najveci covjekov neprijatelj, definitivno :D

Prva tvoja recenica je vjerovatno trebala biti pod znacima navodnika, kao i ime nosioca citata...

Drugo, imas krivicni zakon i nekog funkcionera koji krsi taj zakon, sta - ti ces gledati kako se on ponasa i krsiti isti i taj zakon i drzavu ces kritikovati prema tom korumpiranom funkcioneru... Mislim, nigdje veze sa logikom, ali nejse... SAMO PRESTANI ISLAM TRETIRATI I NAZIVATI TERORISTICKOM VJEROM.... Ocito da ti je to cilj, samo nemas hrabrosti napisati, nego onako sve u isti kos stavaljas...

ISLAM JE MIROLJUBLJIVA VJERA, a drugo je sto su neki planski i ciljano nastojali da pogresno predstave Islam, kako bi ga tim laznim predstavljanjem istrijebili...

E, pa nadajte se, ali malo sutra :lol:
kojeime

#689 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by kojeime »

???????

Kakva teroristicka vjera? To sto se neka vjera u toku svoga razvoja sluzila nasiljem ne znaci da je teroristicka. Pa i sve drzave su to isto radile. U Evropi su se nacionalni ratovi zavrsili tek prije jedva 100 do 150 godina. TO sto su Engleska, Francuska, Njemacka prije 150 godina ratovale izmedju sebe dok su osvajale teritorije i podrucja dominacije ne znaci da su teroristicke. Religije, drzave i ljudi se radjaju, prolaze proces rasta i razvoja, stabilizacije i pocinju nestajati i umirati, To su prirodni procesi.

Dakle, ne stavljaj mi u usta rijeci koje nisam rekao.

I da, ako hoces da budem ostriji, kada neko u ime vjere, bilo neki musliman bombas samoubica stavi na sebe bombu i raznese se ili Timothy McVeigh u ime hriscanskog boga napuni kamnionet eksplozivom i raznese zgradu u Oklahoma sitiju, mene apsolutno ne interesuje da li u vjerskim knjigama pise smiju li to oni uraditi ili ne. Prakticno, oni su to uradili.

Hriscanstvo vjera covjekoljublja, hriscani bili robovlasnici, imali inkviziciju. Muslimani isto tako, religija mira sa jedne strane, haremi i robovi sa druge.

Dakle, nije me briga sta pise, interesuje me sta se radi.
kojeime

#690 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by kojeime »

strongwoman wrote:...drzavu ces kritikovati prema tom korumpiranom funkcioneru...
Hocu. Ako drzava (njene institucije) sama ne sprijeci ili ukloni tog korumpiranog funkcionera, mislicu da ga drzava ohrabruje i zeli da on bude takav. Da drzavi odgovara da taj funkcioner bude korumpiran. Valjda je to logicno, ako imas zlog pripadnika svoje organizacije onda ili ga sankcionises, sprijecis, izbacis ili imas razlog sto ga tolerises. Imas interes da bude takav. E onda te imam pravo kritikovati (to jeste i organizaciju i vodje te organizacije).
KotromanichII

#691 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

kojeime wrote:Sve abrahamske religije su se sirile na dva nacina: propovijedanjem i macem. Nasilje je svakoj religiji legitiman nacin sirenja. Danas ne tako ocigledno jer ipak su se ljudi promijenili ali to sto se danas reigije ne sire silom nije rezultat rada religijskih vodja vec ljudi koji pripadali tim religijama ili ne ipak vise nisu spremni slijepo slijediti dogmu i naredbe vjerskih vodja. Da mogu odluciti pape, uleme, mitropoliti, vodili bi mi i danas otvorene vjerske ratove.
zar ti stvarno mislis da je islam se sirio macem , i da se narod nasilu ugunio u islam pored ovog sta Allah kaze:

256. U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti – pravi put se jasno razlikuje od zablude!Kuran

smijesan si, pogledaj naprimjer egipat i ostale arapske islamske drzave, koliko samo ima krscana na milione i milione, sto njih nisu na silu preveli na islam ako je islam se sirila na silu :-)
kojeime

#692 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by kojeime »

strongwoman wrote:
kojeime wrote:Ne slusajte me sta govorim, gledajte sta radim. U prevodu, ne citajte sta pise u vjerskim knjigama, gledajte kako se religije ponasaju u praksi.
Neznanje je najveci covjekov neprijatelj, definitivno :D

Prva tvoja recenica je vjerovatno trebala biti pod znacima navodnika, kao i ime nosioca citata...
Nije citat vec parafraziranje, Ako bas hoces, Tolstoj.
kojeime

#693 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by kojeime »

Komunizam je bio sjajna ideja. Ideja da te poslodavac ne moze ucjenjivati vec da ce te drzava zastititi ako te poslodavac maltretira pa ili kazniti poslodavca ili ti omoguciti da prezivis ako napustis posao dok ne nadjes novi je predivna.

Danas svi napadju komunizam ne zbog toga kakav je bio kao ideja, vec sta je radio u praksi, pa i kako se ponasao prema religijama i vjernicima.

Kada vodimo akademsku raspravu OK, razgovarati o idejama i sta pise u vjerskim knjigama je savrseno u redu. Ali za svakodnevni zivot je vaznije kakve su religije u praksi nego sta pise u njihovim knjigama.
strongwoman

#694 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by strongwoman »

kojeime wrote:Komunizam je bio sjajna ideja. Ideja da te poslodavac ne moze ucjenjivati vec da ce te drzava zastititi ako te poslodavac maltretira pa ili kazniti poslodavca ili ti omoguciti da prezivis ako napustis posao dok ne nadjes novi je predivna.

Danas svi napadju komunizam ne zbog toga kakav je bio kao ideja, vec sta je radio u praksi, pa i kako se ponasao prema religijama i vjernicima.

Kada vodimo akademsku raspravu OK, razgovarati o idejama i sta pise u vjerskim knjigama je savrseno u redu. Ali za svakodnevni zivot je vaznije kakve su religije u praksi nego sta pise u njihovim knjigama.
Ah, da "Sveti komunizam", kako sam samo mogla zaboraviti na to. Koncepcija mu i nije bila losa, ali u praksi se pokazao bas los, jer da nije, opstao bi, zar ne?
User

#695 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by User »

Pazi sta govoris, ne citajte sta pise u vjerskim knjigama. Pa upravo ono sto pise je temelj religije, a to kako pojedinci shvataju, tumace pa onda praktikuju ono sto pise je individualna stvar i kao takvi ce pojedinacno da odgovaraju pred Allahom dz.s. Zato, ne mozes uzimati praksu pojedinaca kao ogledalo neke religije, jer ima mnogo licemjera koji tvrde da su muslimani, a to ustvari nisu. Pogledaj teoriju(procitaj savrseni Kur'an) pa zakljuci je li ispravno ili ne.
kojeime

#696 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by kojeime »

strongwoman wrote:
kojeime wrote:Komunizam je bio sjajna ideja. Ideja da te poslodavac ne moze ucjenjivati vec da ce te drzava zastititi ako te poslodavac maltretira pa ili kazniti poslodavca ili ti omoguciti da prezivis ako napustis posao dok ne nadjes novi je predivna.

Ah, da "Sveti komunizam", kako sam samo mogla zaboraviti na to. Koncepcija mu i nije bila losa, ali u praksi se pokazao bas los, jer da nije, opstao bi, zar ne?
Upravo tako. Dakle, nije vazno sta pise vazno je kako je u praksi.
vox-populi

#697 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by vox-populi »

strongwoman wrote: Ah, da "Sveti komunizam", kako sam samo mogla zaboraviti na to. Koncepcija mu i nije bila losa, ali u praksi se pokazao bas los, jer da nije, opstao bi, zar ne?
Jel to stvarno ne razumijes ili neces da razumijes? Pa on je upravo naveo komunizam kao NEGATIVAN primjer. Kao primjer dobre teorije i lose prakse.

I da dodam svoj dio. Ne mislim da su religije donijele samo zlo. Dosta dobrog je direktan rezultat razvoja i uticaja religija. Ali ignorirati lose stvari koje su se desavale u ime religije pa i od samih religijskih vodja je neozbiljno. Ako neko zaista vjeruje da su se recimo islam i krscanstvo sirili iskljucivo lijepo rijecju onda treba jedan veliki reality check.
User

#698 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by User »

vox-populi wrote:
strongwoman wrote: Ah, da "Sveti komunizam", kako sam samo mogla zaboraviti na to. Koncepcija mu i nije bila losa, ali u praksi se pokazao bas los, jer da nije, opstao bi, zar ne?
Jel to stvarno ne razumijes ili neces da razumijes? Pa on je upravo naveo komunizam kao NEGATIVAN primjer. Kao primjer dobre teorije i lose prakse.

I da dodam svoj dio. Ne mislim da su religije donijele samo zlo. Dosta dobrog je direktan rezultat razvoja i uticaja religija. Ali ignorirati lose stvari koje su se desavale u ime religije pa i od samih religijskih vodja je neozbiljno. Ako neko zaista vjeruje da su se recimo islam i krscanstvo sirili iskljucivo lijepo rijecju onda treba jedan veliki reality check.
Kao sto rece neko gore
256. U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti – pravi put se jasno razlikuje od zablude!

Ako je nesto sireno silom, onda to nije islam. Ako nekom das Kur'an i uperis pistolj u njega i kazes "Vjeruj", pa prvi ti ne vjerujes u tu njigu zbog ovog gore citata.
nista novo

#699 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by nista novo »

Malo morgen, komunizam nikad nije postojao, ni u jednoj drzavi..
kojeime

#700 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by kojeime »

User wrote:
Pazi sta govoris, ne citajte sta pise u vjerskim knjigama. Pa upravo ono sto pise je temelj religije, a to kako pojedinci shvataju, tumace pa onda praktikuju ono sto pise je individualna stvar i kao takvi ce pojedinacno da odgovaraju pred Allahom dz.s. Zato, ne mozes uzimati praksu pojedinaca kao ogledalo neke religije, jer ima mnogo licemjera koji tvrde da su muslimani, a to ustvari nisu. Pogledaj teoriju(procitaj savrseni Kur'an) pa zakljuci je li ispravno ili ne.
Pa kada neko nesto uradi koga briga hoce li odgovarati pred bogom? Kakve koristi i kakvu satisfakciju imaju zrtve nekog ludaka koji ubija, muci ljude u ime boga, kada taj prozivi zivot uzivajuci u novcu koji je zaradio na patnji tih ljudi i umre u dubokoj starosti prirodnom smrcu, kakve koristi imaju ti ljudi i njihova rodbina sto ce taj ludak odgovarati pred bogom?

Kada bi sve bilo prepusteno odgovaranju pred bogom, ne bi nam trebali ljudski zakoni. A sve zemlje, ukljucujuci i vjerske imaju te zakone. Cak i Vatikan ili Saudijska arabija ne prepustaju da se ljdudima sudi pred bogom kada umru vec hapse kriminalce i sude im po ljudskim zakonima.

Sto je logicno, zamisli pustiti nekoga da ubija, krade i cekati da umre i ode bogu na istinu. Zar bi to bilo normaln?

Nada da ce neko odgovarati pred bogom je kao prica o moralnom pobjedniku. Neko se posluzi nekim trikom i pobijedi recimo u trci. I pokupi svu slavu, novac, sponzore, obezbijedi sebi i djeci lagodan zivot, a njegov protivnik cuci u siromastvu, u lokalnoj kafani prica kako je on moralni pobjednik. E bas ce mu to puno pomoci.
Locked