Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Locked
jarancuga

#676 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by jarancuga »

bicebolje wrote:Teško da će Srbi dopustiti istrebljenje Hrvata jer znaju da su u tom slučaju oni idući na redu.
Da ne spominjem Hrvatsku i ostale evropske sveznike Hrvata kojih je sigurno ima više nego bošnjačkih.
ma jasta...
nisu dopustili ni istrebljenje iz posavine, banja luke...nikad pameti doci...
duh_sa_sjekirom

#677 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

opet su srbi, po ko zna koji put, upregli svoje najjače oružje-hrvate...
a kad "istroše municiju", onda će im opet biti kriv neko drugi...
bicebolje

#678 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by bicebolje »

jarancuga wrote:
bicebolje wrote:Teško da će Srbi dopustiti istrebljenje Hrvata jer znaju da su u tom slučaju oni idući na redu.
Da ne spominjem Hrvatsku i ostale evropske sveznike Hrvata kojih je sigurno ima više nego bošnjačkih.
ma jasta...
Jest samo što su tada Hrvati Srbima bili prijetnja a danas je druga priča. Vremena se mjenjaju.
Been

#679 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Been »

Hrvate kao narod niko ne potcjenjuje što se ne bi moglo reći za njihove indolentne "pastire" koji ih i dalje vode u bjelosvjetska progonstva i nestanak !
jarancuga

#680 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by jarancuga »

bicebolje wrote:
jarancuga wrote:
ma jasta...
Jest samo što su tada Hrvati Srbima bili prijetnja a danas je druga priča. Vremena se mjenjaju.

hrvati srbima u banja luci bili prijetnja.... :run:
bicebolje

#681 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by bicebolje »

jarancuga wrote: hrvati srbima u banja luci bili prijetnja.... :run:
Generalno prijetnja, nemoj spuštati na lokalni nivo. Ni Bošnjacima nikad nisu bili prijetnja Hrvtati poput Komšića ali su bili Hrvati iz HVOa.
jarancuga

#682 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by jarancuga »

bicebolje wrote:
jarancuga wrote: hrvati srbima u banja luci bili prijetnja.... :run:
Generalno prijetnja, nemoj spuštati na lokalni nivo. Ni Bošnjacima nikad nisu bili prijetnja Hrvtati poput Komšića ali su bili Hrvati iz HVOa.
prvi dio sasvim netacan...nikada hrvati srbima u banja luci i posavini nisu bili prijetnja, jesu u posavini bili velika prepreka stvaranju velike srbije dok ih nije franjo prodo...al haman za vas s kamenjara to nisu pravi hrvati...
normalano da komsic nikad nije bio prijetnja, jer lik voli i brani svoju domovinu...kao sto i njemu i njemu slicnim hrvatima bosnjaci nikada nisu bili prijetnja, vec prijatelji i saveznici...
o HVO-u mi suvisno komentarisati....niste vrijedni slova...
bicebolje

#683 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by bicebolje »

jarancuga wrote:prvi dio sasvim netacan...nikada hrvati srbima u banja luci i posavini nisu bili prijetnja, jesu u posavini bili velika prepreka stvaranju velike srbije dok ih nije franjo prodo...al haman za vas s kamenjara to nisu pravi hrvati...
normalano da komsic nikad nije bio prijetnja, jer lik voli i brani svoju domovinu...kao sto i njemu i njemu slicnim hrvatima bosnjaci nikada nisu bili prijetnja, vec prijatelji i saveznici...
Je li tebi toliko teško da shvatiš o čemu govorim ili namjerno okrećeš priču o babi Anđi iz Banja Luke i Peri iz Sarajeva. Srbi su Hrvatima oteli Posavinu, Hrvati su zajedno sa Bošnjacima preglasali Srbe 1992., Hrvati su protjerali Srbe iz RSK, Srbi su sravnili Vukovar, Hrvati su oteli Zapadnu Krajinu itd..teško da su odnosi mogli biti gori.
Danas Tadić i Josipović pričaju viceve i smiju se do ušiju, obe zemlje su na putu prema EU, Srbi su halalili RSK i Zapadnu Krajinu a Hrvati Posavinu itd. Manje više im se podudaraju želje o statusu BiH a to je trenutno najbitnije pitanje i za jedne i za druge a ispred i jednih i drugih kao prepreka se nalaze Bošnjaci. Meni je udruživanje krajnje logično a ti možeš i dalje diskutovati i Anđi iz Banja Luke i Peri iz Sarajeva i njihovim željama koje se ne poklapaju sa većinom iz spostvenog naroda.
Hadzi Lojo

#684 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Hadzi Lojo »

Bosnjaci ce trpiti ispade veliko lijevih i desnih susjeda sve dok biraju autisticne vodje koji nisu sposbni da vode dvije patke.
Posto se ovdje uvijek vodila politika ko koga prejebe ja bi Hrvate zajebo udruzivanjem sa Srbima, udruzivanjem u neku novu Yu.
Zvuci ruzno ali za opstanak se treba nekad i naguziti.
jarancuga

#685 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by jarancuga »

bicebolje wrote:
jarancuga wrote:prvi dio sasvim netacan...nikada hrvati srbima u banja luci i posavini nisu bili prijetnja, jesu u posavini bili velika prepreka stvaranju velike srbije dok ih nije franjo prodo...al haman za vas s kamenjara to nisu pravi hrvati...
Je li tebi toliko teško da shvatiš o čemu govorim ili namjerno okrećeš priču o babi Anđi iz Banja Luke i Peri iz Sarajeva. Srbi su Hrvatima oteli Posavinu, Hrvati su zajedno sa Bošnjacima preglasali Srbe 1992., Hrvati su protjerali Srbe iz RSK, Srbi su sravnili Vukovar, Hrvati su oteli Zapadnu Krajinu itd..teško da su odnosi mogli biti gori.
Danas Tadić i Josipović pričaju viceve i smiju se do ušiju, obe zemlje su na putu prema EU, Srbi su halalili RSK i Zapadnu Krajinu a Hrvati Posavinu itd. Manje više im se podudaraju želje o statusu BiH a to je trenutno najbitnije pitanje i za jedne i za druge a ispred i jednih i drugih kao prepreka se nalaze Bošnjaci. Meni je udruživanje krajnje logično a ti možeš i dalje diskutovati i Anđi iz Banja Luke i Peri iz Sarajeva i njihovim željama koje se ne poklapaju sa većinom iz spostvenog naroda.
tebi je izgleda tesko shvatiti da nas bosnjake boli ona stvar sta misle tadic, josipovic, dodik i ostala gamad...mi nemamo rezervnu drzavu...
:bih:
Hadzi Lojo

#686 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Hadzi Lojo »

Mi Bosnjaci moramo shvatiti da nam sada i Hrvati otvoreno prijete zajedno sa Srbima, prije su to bili samo Srbi.
Mislim da nam se spremaju crni dani ali cemo ipak pobjediti stim da napravimo vladu nacionalnog spasa jer sa ovim
osa

#687 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by osa »

jarancuga wrote:
bicebolje wrote:
tebi je izgleda tesko shvatiti da nas bosnjake boli ona stvar sta misle tadic, josipovic, dodik i ostala gamad...mi nemamo rezervnu drzavu...
tako je i tebi teško shvatiti da nekog boli ona stvar šta misliš ti i ostali tebi slični, da li sam pogodio razinu na kojoj komuniciraš...
Hadzi Lojo

#688 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Hadzi Lojo »

Nuclear Winter wrote:
bogumil-8 wrote:Moglo bi ti "kurčenje" presjest ( dok se otrijezniš "evropski planeri" te stavili pred svršen čin, pa se ti "kurči" i dalje na svom Trebeviću). Dok se ti "kurčiš" ostali ostvaruju svoje ciljeve i planove.

Bogumile,ne lupaj gluposti."evropski planeri" su nas u periodu 1992-1995 barem DVADESET puta stavili pred "svršen čin" i šta bi-ostade bosna i sa njom bošnjaci i bosanci&hercegovci koji je vole.Dobro ti reče muha,u proljeće 92` pun trebević četnika,haubica.tenkova.pam-ova,pat-ova,minobacača pa NE ostvariše svoje ciljeve.Danas na trebeviću NIKOGA osim ponekog sarajlije izletnika,ili mountain bikera.Neka ostali "ostvaruju" svoje ciljeve,pokusaće rezultate tih ciljeva u beogradu,novom sadu,zagrebu,splitu...
Bogumil jedino razmislja realno, izgleda kad ponovo pripuca opet ce mnogi da se cude ma ko to puca po nama, ma jel moguce nase komsije , pa tako jedno pola godine kao 92 dok je BiH padala.
Zapamtite BiH je poligon EU i SAD za vjezbanje unistavanja muslimana. Turska ce guzice dati samo da se docepa EU, oni su nas davno prodali na berlinskom kongresu i sada ce. Srbi i Hrvati iscekuju napad na Iran vise nego Izrael.
Moramo biti kurve ovaj put i na sve moguce nacine zavaditi komsije.
muha_sa

#689 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by muha_sa »

kadteskoje wrote:
muha_sa wrote:
bogumil-8 wrote:Moglo bi ti "kurčenje" presjest ( dok se otrijezniš "evropski planeri" te stavili pred svršen čin, pa se ti "kurči" i dalje na svom Trebeviću).

kita me boli za evropske planere :lol: šta su oni nama bili skrojili pa opstadosmo i ostadosmo.
nego--jebo ovo--odoh ja malo na muziciranje :-D nova kajdanka ceka.
a vi crtajte karte i prekrajajte granice :lol: meni je durat :D
Ostade ti al na 23 % moj muha.Rezervat :roll:
žestoko si se zajebo :-)
nego--trebaš li šta pokazat nekom cikici kad kreneš u maticu :?: :D

--sabura sinak :D znaš kako dallton kaže :?: kokice u ruke i šaltaj kanale :lol:
muha_sa

#690 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by muha_sa »

Hadzi Lojo wrote:
Bogumil jedino razmislja realno, izgleda kad ponovo pripuca opet ce mnogi da se cude ma ko to puca po nama, ma jel moguce nase komsije , pa tako jedno pola godine kao 92 dok je BiH padala.
Zapamtite BiH je poligon EU i SAD za vjezbanje unistavanja muslimana. Turska ce guzice dati samo da se docepa EU, oni su nas davno prodali na berlinskom kongresu i sada ce. Srbi i Hrvati iscekuju napad na Iran vise nego Izrael.
Moramo biti kurve ovaj put i na sve moguce nacine zavaditi komsije.
hajd malo cika Muhi ispricaj kako je to izgledalo devedeset druge.
osa

#691 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by osa »

kadteskoje wrote:
muha_sa wrote:
bogumil-8 wrote:Moglo bi ti "kurčenje" presjest ( dok se otrijezniš "evropski planeri" te stavili pred svršen čin, pa se ti "kurči" i dalje na svom Trebeviću).

kita me boli za evropske planere :lol: šta su oni nama bili skrojili pa opstadosmo i ostadosmo.
nego--jebo ovo--odoh ja malo na muziciranje :-D nova kajdanka ceka.
a vi crtajte karte i prekrajajte granice :lol: meni je durat :D
Ostade ti al na 23 % moj muha.Rezervat :roll:
mi hrvati živimo na još manjem dijelu europe, pa se ja ne osjećam kao da sam u rezervatu, šta god ta riječ značila...
muha_sa

#692 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by muha_sa »

osa wrote:
mi hrvati živimo na još manjem dijelu europe, pa se ja ne osjećam kao da sam u rezervatu, šta god ta riječ značila...

:thumbup:

šta djeca znaju :-)
Been

#693 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Been »

kadteskoje wrote:
Hadzi Lojo wrote:Mi Bosnjaci moramo shvatiti da nam sada i Hrvati otvoreno prijete zajedno sa Srbima, prije su to bili samo Srbi.
Mislim da nam se spremaju crni dani ali cemo ipak pobjediti stim da napravimo vladu nacionalnog spasa jer sa ovim
ne prijeti vama niko,nego hrvati i srbi malo drugačije vide uređenje BiH od bošnjaka.
nit' sam bošnjak, nit' srbin ili hrvat, ali bitno je naglasiti da većina Srba i Hrvata u BiH navođena svojim plemenskim poglavicama želi uništiti BiH.. Da su je željeli "drugačije urediti" imali su godine i godine vremena da to učine...

Upravo zato svi oni koji žele razvaliti BiH i koji je vide kao prelazni nivo za uspostavu velikodržavnih projekata mogu se nazvati bezprizornim budaletinama !
Imamopobjednika

#694 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Imamopobjednika »

Jozinho wrote:
Imamopobjednika wrote: Konacno nesto pametno da vidim da si i ti napisao. Cestitam.. Ali vidi nesto, kako ja sada mogu znati da li su moji preci prije prelaska na Islam bili Srbi ili Hrvati? Odgovori mi na ovo pls prije nego odes spavati.
nije pitanje upućeno meni, ali odgovorit ću ti.

pokušaj u franjevačkim samostanima ako te baš zanima. ima tamo zanimljive građe. jbg, ako ne nađeš tamo onda znaš kojeg si porijekla :-D

Nego, ja bi dodao još da vas Hrvati smatraju jednom novom nacijom sa svim pravima kojima slobodan čovjek (i kao pojedinac i kao kolektiv) može imati, ali ne na štetu drugih. Svi osim cvjećara i reformiranih komunista smatraju tako.

Ja na vas ne gledam kao na neku bratsku naciju, a s vama nikad ne bih vezao zastave. Eto...

Ono je bila zajebancija upucena Goranu, sto se ti primas? Serete ovdje citav jebeni dan o nekom tzv hrvatskom porijeklu Bosnjaka a niste nijedan jedini argument za to naveli.. Dajte mi citate historicara (ne vasih), citate iz relevantnih historijskih djela.. I to na podforumu "Historija". Da li je moguce da ste toliko intelektualno ograniceni da ne mozete shvatiti da toj diskusiji nije mjesto na ovom podforumu. Dakle vrlo rado cu se sa vama upustiti u diskusiju - ali na pravom mjestu.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#695 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by PipiDugaDevetka »

osa wrote: mi hrvati živimo na još manjem dijelu europe, pa se ja ne osjećam kao da sam u rezervatu, šta god ta riječ značila...
Bez velikosrba, a bogami i bez Srba.
:(
osa

#696 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by osa »

PipiDugaDevetka wrote:
osa wrote: mi hrvati živimo na još manjem dijelu europe, pa se ja ne osjećam kao da sam u rezervatu, šta god ta riječ značila...
Bez velikosrba, a bogami i bez Srba.
:(
notorna neistina, moj prvi susjed bane, vrata do vrata je srbin, županica u mojoj županiji je srpskinja, dakle ne pretjeruj...
bicebolje

#697 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by bicebolje »

Vasić: Jednosarajevska politika dovela je do nemoguće saradnje dva HDZ-a te SNSD-a i SDS-a
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/iz-m ... -SDS-.html
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#698 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by PipiDugaDevetka »

osa wrote: notorna neistina, moj prvi susjed bane, vrata do vrata je srbin, županica u mojoj županiji je srpskinja, dakle ne pretjeruj...
Drago mi je da to čujem/vidim i da nisam u pravu.
Jozinho

#699 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Jozinho »

Imamopobjednika wrote: Ono je bila zajebancija upucena Goranu, sto se ti primas? Serete ovdje citav jebeni dan o nekom tzv hrvatskom porijeklu Bosnjaka a niste nijedan jedini argument za to naveli.. Dajte mi citate historicara (ne vasih), citate iz relevantnih historijskih djela.. I to na podforumu "Historija". Da li je moguce da ste toliko intelektualno ograniceni da ne mozete shvatiti da toj diskusiji nije mjesto na ovom podforumu. Dakle vrlo rado cu se sa vama upustiti u diskusiju - ali na pravom mjestu.
jbg nisam skužio da je zajebancija. samo ti nastavi u zajebantskom tonu
Last edited by Jozinho on 19/11/2010 14:35, edited 1 time in total.
no_pasaran

#700 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by no_pasaran »

Kad smo kod podcjenjivanja Hrvata, interesuje me šta Hrvati misle o SDP-ovom startnom prijedlog novog ustava koji je po karakteristici izuzetno prohrvatski.

Evo kopirat ću post s druge teme:

Mislim da je ovaj aspekt prilagođavanja multikulturalnosti BiH posebno bitan.

Npr.: U nadležnostima regije nalazimo ovo:
20 Član 37. Nadležnosti regionalnih zajednica Nadležnosti regionalnih zajednica su:
- Regionalni ekonomski razvoj;
- Politika i standardizacija osnovnog i srednjeg obrazovanja;
- Osnivanje srednjoškolskih centara i univerziteta;
- Komunalne usluge od regionalnog interesa;
- Sekundarna zdravstvena zaštita;
- Prava veterana;
- Regionalne policijske snage u okviru državne sigurnosne strukture;
- Socijalna zaštita i služba socijalnog zbrinjavanja;
- Razvoj malog i srednjeg poduzetništva;
- Direktni porezi;
- Uređenje regionalnih organa i službi;
- Izmjene granica općina koje spadaju u njihovu nadležnost;
- Utvrđivanje izvora prihoda;
- Upravljanje regionalnom imovinom;
- Šume i šumska eksploatacija;
- Lov i ribolov;
- Regionalna infrastruktura (putevi, riječni tokovi, melioracija, gasovod);
- Regionalno planiranje i uređenje prostora;
- Razni radovi regionalnog značaja;
- Unapređenje organizacije turizma;
- Utvrđivanje i provođenje kulturne politike;
- Zaštita kulturnog naslijeđa od interesa za regiju;
- Planiranje i razvoj mreže obrazovnih, zdravstvenih i kulturnih institucija;
- Ostale nadležnosti koje su potrebne institucijama na nivou regija pri Procesu stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji u cilju funkcionalnog ispunjenja zahtjeva iz 31 poglavlja acquis communautairea i uključenja u Vijeće regija EU.
Regija garantuje i zaštitu kolektivnih etničkih interesa i ravnopravnost svih etničkih skupina na nivou Republike. To vidimo ovdje:
Član 40.
Dom regija (u republičkom parlamentu op.a.)
(1) Svaka regija bira jednak broj – po sedam (7) delegata2.
(2) Među izabranim delegatima iz svake regije jednak je broj predstavnika konstitutivnih naroda, i to po dva delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda. Iz reda Ostalih iz svake regije bira se po jedan delegat.
(3) Delegate iz reda svakog od konstitutivnih naroda i iz reda Ostalih biraju odgovarajućičlanovi u zakonodavnom tijelu svake regije, u skladu s izbornim rezultatima za to tijelo i Izbornim zakonom Republike. Svi izabrani delegati iz jednog konstitutivnog narodačine klub delegata tog konstitutivnog naroda.
(4) Kvorumčini većina izabranih delegata, a mora uključivati najmanje po četiri delegata iz svake regije i najmanje polovinu delegata iz svakog od konstitutivnih naroda. Ukupni broj delegata u Domu regija zavisitće o broju regija.
(5) Dom regija razmatra sve zakone koje usvoji Predstavnički dom i ima pravo veta za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.
(6) U Domu regija vrši se zaštita vitalnih interesa konstitutivnih naroda.
(7) Odluke u Domu regija donose se većinom glasova prisutnih delegata koji glasaju, osim u posebnim slučajevima, u skladu s ovim ustavom.
(8) U slučaju da broj potrebnih delegata u Domu regija iz nekog od konstitutivnih naroda odnosno iz reda Ostalih bude veći od broja predstavnika u zakonodavnom tijelu regije, dodatni broj delegataće birati klub kojiće se formirati u tu svrhu iz redačlanova skupština općina u toj regiji.
i ovdje:
Član 48. Vitalni nacionalni interes
(1) Konstitutivni narodi imaju neotuđivo pravo zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosno kolektivnih prava izčlana 17. ovog ustava za pripadnike Ostalih.
(2) Vitalni nacionalni interes odnosno vitalni interes Ostalih štiti se putem prava veta za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa odnosno vitalnog interesa Ostalih.
(3) Vitalni nacionalni interes odnosno vitalni interes Ostalih štiti se i na državnom nivou.
(4) Na pravo veta za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa može se pozvati u Domu regija u pogledu:
a) prava sva tri konstitutivna naroda da budu zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i sudskim organima te da imaju jednaka prava učešća u procesima donošenja odluka;
b) identiteta konstitutivnog naroda;
c) teritorijalne organizacije;
d)organiziranja javnih organa vlasti;
e) obrazovanja;
f)upotrebe jezika i pisma;
g)nacionalnih simbola i zastava;
h) duhovnog naslijeđa, posebno njegovanja i potvrđivanja vjerskog i kulturnog identiteta i tradicija;
i)očuvanja integriteta Bosne i Hercegovine;
j) sistema javnog informiranja;
k)amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine;
l)svakog pitanja koje 2/3 delegata jednog konstitutivnog naroda u Domu regija proglasi pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa.
(5) Pripadnici Ostalih mogu se koristiti vetom za zaštitu vitalnog interesa samo u pogledu kolektivnih prava izčlana 17. ovog ustava.
Gore navedenim kao i odredbom o teritorijalnoj organizaciji regionalnih zajednica jasno je ukazano da će svi narodi biti u prilici da imaju najmanje jednu regiju u kojoj čine većinu i da neće biti centralizacije države kao ni preglasavanja, pogotovo ne preglasavanja na državnom nivou. Osim toga jasno je ukazano i na princip rotacije na državnom nivou. Dakle rotacija kao ustavna a ne kao usmeni dogovor i principijelnost.

Kako je jednakopravnost na državnom nivou zagarantovana sada se javlja problem sigurnosti građana koji neće biti dominantna etnička zajednica u nekoj regiji. I to je uređeno, naručito sa stavom 2 člana 82.:
U zakonodavnoj i izvršnoj vlasti najbrojniji narod (u regiji op.a.) može imati najviše do 49 posto svojih predstavnika.
Kao i genijalnim stavom 2 člana 87. a koji glasi:
Regionalna zajednica dužna je prenijeti na jedinice lokalne samouprave na svojoj teritoriji nadležnosti u vezi s osnovnim obrazovanjem, kulturom, turizmom, lokalnim poslovanjem i karitativnom djelatnošću ako u pogledu nacionalnog sastava većinsko stanovništvo te jedinice lokalne samouprave nije većinsko stanovništvo u regiji kao cjelini.
Svakako iz ustava je jasno da lokalna zajednica ima općenito veoma jake nadležnosti, a sve u skladu sa evropskim propisima. Time se rješava pitanje Posavskih Hrvata, Istočno-Bosanskih Bošnjaka, Hercegovačkih Srba, itd.

P.S. Kada uzmemo ovo u obzir mislim da je jasno kao dana da ovaj Ustav kao kolektivitetu najviše odgovara Bosanskim Hrvatima jer:
1. Kao najmalobrojniji ipak dobivaju sistem rotacije umjesto sistema procentualnosti
2. Kako je logično da jedna regija bude Mostarska, tako je logično i da će imati jednu regiju u kojoj bi bili većina
3. Posljednji navedeni citat pokazuje da bi Hrvati koji bi u Srednjoj Bosni i Posavini ostali izvan ove regije, opet bi imali Ustavnu zaštitu svojih nacionalnih interesa.
Locked