nellington wrote:Herman Sauter?
Kviz "Historija"
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Atticus Finch
#676 Re: Kviz "Historija"
- Jazz_Junkie
#678 Re: Kviz "Historija"
George Bernard Shaw.izzy131 wrote:Ko je ovaj cikica?![]()
- bruce lee
#679 Re: Kviz "Historija"
nisam bas obozavatelj ovog postavljanja slika bez ikakvog hinta (ko ga ne zna, nema sansi ni da ga skonta), al hajd et

- Jara
#680 Re: Kviz "Historija"
Dragi Džezeru,Jazz_Junkie wrote:Cijenim to, ali je drug nellington bio nesto brzi. Ipak svaka pohvala na odgovoru.Jara wrote:Izvin'te me na smetnji, samo da dodam: Ernest Thälmann- zvala se po njemu i njemačka partizanska četa NOVJ.Jazz_Junkie wrote:Po njemu je nazvana jedna brigada u Spanskom gradjanskom ratu. Likvidiran je 1944. godine na direktni nalog Hitlera.
- Atticus Finch
#681 Re: Kviz "Historija"
ovo je Jozef Pilsudski, ako se ne varambruce lee wrote:nisam bas obozavatelj ovog postavljanja slika bez ikakvog hinta (ko ga ne zna, nema sansi ni da ga skonta), al hajd et![]()
- izzy131
#682 Re: Kviz "Historija"
Jazz_Junkie wrote:George Bernard Shaw.izzy131 wrote:Ko je ovaj cikica?![]()
Za tebe nema misterija, bravo!
George Bernard Shaw:
Democracy is a device that ensures we shall be governed no better than we deserve
A fool's brain digests philosophy into folly, science into superstition, and art into pedantry
Martyrdom is the only way in which a man can become famous without ability
Patriotism is your conviction that this country is superior to all other countries because you were born in it
When a thing is funny, search it carefully for a hidden truth
Hell is full of musical amateurs.
Last edited by izzy131 on 24/08/2010 19:25, edited 1 time in total.
- izzy131
#683 Re: Kviz "Historija"
A ovaj lijevi, ne desni brko?

Napisao je i knjigu o jednom od balkanskih naroda, kojeg je "postovao" - ili je mozda s njom prao savjest. Eto hint

Napisao je i knjigu o jednom od balkanskih naroda, kojeg je "postovao" - ili je mozda s njom prao savjest. Eto hint
- Atticus Finch
#684 Re: Kviz "Historija"
David Lloyd George! Fali nam organizacije, nakon što postavljač potvrdi, sljedeće pitanje postavlja onaj ko je pogodio, osim ako ne prepusti nekom drugom!
- Chisum
#685 Re: Kviz "Historija"
Mislim da bi trebalo malo brze to da ide... posto ovo JESTE tacan odgovor, a i ti znas da je tacan, jer se radi o poznatoj fotografiji, onda nema potrebe da cekas potvrdu jer onaj ko je postavio pitanje mozda danas vise i ne naleti na forum...
Mislim, ukoliko postoje nedoumice, onda OK, ali u ovako ocitim slucajevima, treba malo slobode onome ko je odgovorio, te da sve ovo ide malo brze... Mnogo puta nabasam na ovaj kviz, a onda vidim da je sve zakocilo, pa ga tako i izgubim iz vida...
P.S. Uz odgovor, trebalo bi uvijek napisati koju recenicu, kakvu interesantnu opasku, anegdotu isl... To moze raditi i onaj ko je odgovorio, a siguran je u odgovor, a i postavljac pitanja, prilikom potvrde... Nije na odmet. Uvijek sve bude mnogo zanimljivije.
Mislim, ukoliko postoje nedoumice, onda OK, ali u ovako ocitim slucajevima, treba malo slobode onome ko je odgovorio, te da sve ovo ide malo brze... Mnogo puta nabasam na ovaj kviz, a onda vidim da je sve zakocilo, pa ga tako i izgubim iz vida...
P.S. Uz odgovor, trebalo bi uvijek napisati koju recenicu, kakvu interesantnu opasku, anegdotu isl... To moze raditi i onaj ko je odgovorio, a siguran je u odgovor, a i postavljac pitanja, prilikom potvrde... Nije na odmet. Uvijek sve bude mnogo zanimljivije.
- Atticus Finch
- Jazz_Junkie
#687 Re: Kviz "Historija"
Clement Attlee.
- Atticus Finch
- Jazz_Junkie
#689 Re: Kviz "Historija"
Ok, sad jedno pitanje. Sovjetski savez je negdje u ozujku/travnju 1952. godine nudio ujedinjenje Njemacke, ali pod uslovom da izbori budu pod medjunarodnom kontrolom, da se sve strane trupe povuku i da se nesto vazno garantuje. Sto bi to moglo biti? Radi se o veoma vaznom vanjskopolitickom i vojnostrateskom cilju SAD u Evropi.
- Atticus Finch
#690 Re: Kviz "Historija"
koliko se sjećam, trebalo je Njemačku učiniti potpuno neutralnom, bez mogućnosti ostvarivanja bilo kakvih savezništava niti koalicija?
- Jazz_Junkie
#691 Re: Kviz "Historija"
U biti si u pravu, ali ujedinjena Njemacka ne bi smjela prije svega uci u kakvu vrstu saveznistva?Atticus Finch wrote:koliko se sjećam, trebalo je Njemačku učiniti potpuno neutralnom, bez mogućnosti ostvarivanja bilo kakvih savezništava niti koalicija?
- bruce lee
#692 Re: Kviz "Historija"
ne bi smjela uci u vojno saveznistvo koje bi bilo okrenuto protiv nekog ko se u drugom svjetskom ratu borio protiv hitlerove njemacke, jel' na to mislis?
- bruce lee
#693 Re: Kviz "Historija"
Atticus Finch wrote:ovo je Jozef Pilsudski, ako se ne varambruce lee wrote:nisam bas obozavatelj ovog postavljanja slika bez ikakvog hinta (ko ga ne zna, nema sansi ni da ga skonta), al hajd et![]()
tacno nako usput. znam da nisam bio na redu, al mi neko preko vikenda uze pravo da postavim pitanje nakon tacnog odgovora, pa rekoh da se osvetim
- Chisum
#694 Re: Kviz "Historija"
Junkie, koliko se sjecam, postojalo je nekoliko prepiski izmedju Sovjeta i drugih okupacionih sila u Njemackoj, mada se u knjizi, koja mi prva pada na pamet, u kojoj su se prebirala Staljinova pisma, mada se i pod vec navedenom sovjetskom prepiskom moze smatrati "staljinova prepiska sa Zapadom" kako je u knjizi i navedeno, medjutim glavni problemi, uz slaganje oko granica usvojenih u Potsdamu kojim se donekle i doslo, iskrsnuo prilikom pogleda na "vojnu" buducnost zemlje, te zapadno insistiranje na pravu Njemaca da budu dio vojne/vojnih alijansi Evrope, te sovjetsko insistiranje na suprotnom, te trazenje garancija da njemacka vise nece moci biti, u vojnom smislu, saveznik zemalja koje su je okupirale.
Da li mislis na ovo?
Ja sada pri ruci nemam knjigu o kojoj govorim, pa ne mogu provjeriti da li postoji jos neka carka koju sam smetnuo s uma. U knjizi se tok pregovora, te objasnjenja prijasnjih Staljinovih aspiracija navodi od pocetka do kraja. (jos iz vremena kada je Titu "obecavao Njemacku" - "obecanje" ciju sam potvrdu - radi zapadnjackog stava autora knjige, sve sam uzimao sa malom zadrskom - nasao i u Djilasovim knjigama, nekoliko puta, te u Tempovim osvrtima, mada "stidljivije"... naravno, tu se radilo o Staljinovoj Titu vec dobro poznatoj igri, opipavanju pulsa i ambicije)
Ako je to to, onda je bruce lee vec odgovorio.
Da li mislis na ovo?
Ja sada pri ruci nemam knjigu o kojoj govorim, pa ne mogu provjeriti da li postoji jos neka carka koju sam smetnuo s uma. U knjizi se tok pregovora, te objasnjenja prijasnjih Staljinovih aspiracija navodi od pocetka do kraja. (jos iz vremena kada je Titu "obecavao Njemacku" - "obecanje" ciju sam potvrdu - radi zapadnjackog stava autora knjige, sve sam uzimao sa malom zadrskom - nasao i u Djilasovim knjigama, nekoliko puta, te u Tempovim osvrtima, mada "stidljivije"... naravno, tu se radilo o Staljinovoj Titu vec dobro poznatoj igri, opipavanju pulsa i ambicije)
Ako je to to, onda je bruce lee vec odgovorio.
- Jazz_Junkie
#695 Re: Kviz "Historija"
Jeste. To je bila "cijena" tada hipoteticke cjelovite Njemacke.bruce lee wrote:ne bi smjela uci u vojno saveznistvo koje bi bilo okrenuto protiv nekog ko se u drugom svjetskom ratu borio protiv hitlerove njemacke, jel' na to mislis?
- nellington
#696 Re: Kviz "Historija"
Dok Brus Li naleti, evo od mene pitanje: Kada je i gdje Tito u Drugom svjetskom ratu rekao narodu da se zove Josip Broz i da je radnik iz Zagorja?
- bruce lee
#697 Re: Kviz "Historija"
nellington wrote:Dok Brus Li naleti, evo od mene pitanje: Kada je i gdje Tito u Drugom svjetskom ratu rekao narodu da se zove Josip Broz i da je radnik iz Zagorja?
- nellington
#698 Re: Kviz "Historija"
Hoćeš da obrišem pitanje?bruce lee wrote:nellington wrote:Dok Brus Li naleti, evo od mene pitanje: Kada je i gdje Tito u Drugom svjetskom ratu rekao narodu da se zove Josip Broz i da je radnik iz Zagorja?![]()
![]()
- bruce lee
#699 Re: Kviz "Historija"
ma jok, i mene interesuje odgovor! al' sta cemo kad neko odgovori, pa postavi novo. ostadoh opet bez zgembe.. mislim pitanja
al hajd, o tom po tom 
- nellington
#700 Re: Kviz "Historija"
Ma nisam bio siguran da li si tu - pa reko' da kviz ne čekabruce lee wrote:ma jok, i mene interesuje odgovor! al' sta cemo kad neko odgovori, pa postavi novo. ostadoh opet bez zgembe.. mislim pitanjaal hajd, o tom po tom