Dobri čajevi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kOmpir

#676 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

villdana wrote:Do kog trenutka pripremate vodu? jel do kljucanja? Ja sam negdje procitala da ne treba caj stavljati u kljucalu vodu, idealno je negdje oko 70 stepeni.
Zavisi o kojem je čaju riječ, bijeli i zeleni se preljevaju sa vodom na oko 70-80 C, kao i neki oolonzi, a crni i infuzije i tisani sa vodom na 100 C.

Usput, novi post na blogu:

TEA TIME! 7 - ČAJ U KOVERTI

Image
azurna_obala

#677 Re: Dobri čajevi

Post by azurna_obala »

....
soxx

#678 Re: Dobri čajevi

Post by soxx »

kako cu ja znat jel 70-80 stepeni voda? Stavim u onaj bokal i ono prokuha :/ ? Pa dzabe sam pio ovoliko zelenog caja kud je gorak mi bio nisam ga vadio po 10 minuta.. Povracalo mi se sad sve skonta. dzabeeeeeee :D
rudy81

#679 Re: Dobri čajevi

Post by rudy81 »

soxx wrote:kako cu ja znat jel 70-80 stepeni voda? Stavim u onaj bokal i ono prokuha :/ ? Pa dzabe sam pio ovoliko zelenog caja kud je gorak mi bio nisam ga vadio po 10 minuta.. Povracalo mi se sad sve skonta. dzabeeeeeee :D

pa nemoj cekati da prokuha :-) primijetis valjda kad se voda jako zagrijala al fali joj jos malo da prokuha :) to je tih 80 stepeni
kOmpir

#680 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

soxx wrote:kako cu ja znat jel 70-80 stepeni voda? Stavim u onaj bokal i ono prokuha :/ ? Pa dzabe sam pio ovoliko zelenog caja kud je gorak mi bio nisam ga vadio po 10 minuta.. Povracalo mi se sad sve skonta. dzabeeeeeee :D
Teško je 'od oka' ocijeniti tačno koja je temperatura, ali vremenom sam naučio da ako naspem ključalu vodu u svoj stakleni čajnik od 250 ml potrebno je 4 minute da se ohladi na nekih 80-85 C. Najbolje je uzeti na eBay kuhinjski termometar, nije više od 7-8 KM.

http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... er&_sop=15
kOmpir

#681 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

rudy81 wrote:

pa nemoj cekati da prokuha :-) primijetis valjda kad se voda jako zagrijala al fali joj jos malo da prokuha :) to je tih 80 stepeni
Može i to, kad se vide prvi krupniji mjehurići (znači ne oni skroz mali, tada je na oko 60 C) kako s dna posude idu prema vrhu tada je voda 80 C (+-5 C). Samo se preporučuje da se prvo prokuha jer prokuhana voda drukčije djeluje na list, dok zagrijana voda može ostaviti mlak dojam.
Nur_

#682 Re: Dobri čajevi

Post by Nur_ »

Ima li gdje u Sarajevu ovog čaja - kineski božur (Paeonia lactiflora)? Neko koristio? Hvala. :-D
kOmpir

#683 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Nur_ wrote:Ima li gdje u Sarajevu ovog čaja - kineski božur (Paeonia lactiflora)? Neko koristio? Hvala. :-D
Je li to obični božur koji se kod nas koristi kao ukras ?
Nur_

#684 Re: Dobri čajevi

Post by Nur_ »

kOmpir wrote:
Nur_ wrote:Ima li gdje u Sarajevu ovog čaja - kineski božur (Paeonia lactiflora)? Neko koristio? Hvala. :-D
Je li to obični božur koji se kod nas koristi kao ukras ?
Čini mi se da nije, drugačijeg su sastava koliko mogu shvatiti :-) . Hvala :thumbup: .
glossyB

#685 Re: Dobri čajevi

Post by glossyB »

Da li jos uvijek ima Twinings u Sarajevu i gdje... inace sam iz Tuzle pa si preko neta uzimam :)
kOmpir

#686 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

glossyB wrote:Da li jos uvijek ima Twinings u Sarajevu i gdje... inace sam iz Tuzle pa si preko neta uzimam :)
Ima Twinings u Sarajevu na više lokacija: kod ekonomskog fakulteta trgovina Delikatesa i ona do nje. Onda market Heljić kod principovog (prodaju inostranu robu koja je rijetka kod nas), na Baščaršiji trgovina perzijske prehrambene robe (preko puta Badema)...
glossyB

#687 Re: Dobri čajevi

Post by glossyB »

Oki hvala puno :) Nadam se da ima onih vrsta koje sam narucivala :)
kOmpir

#688 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

glossyB wrote:Oki hvala puno :) Nadam se da ima onih vrsta koje sam narucivala :)
Usput da pitam, gdje si naručivala i kolika je poštarina?
glossyB

#689 Re: Dobri čajevi

Post by glossyB »

narucivala sam i sa ebay :)

http://www.ebay.com/sch/indianteacompan ... ksid=p3686

http://www.ebay.com/sch/londonteahouse/ ... ksid=p3686

a postarina je nekih 5 km kod jednog, a drugog je mislim oko 4 funte.. ali dodje brzo 4-5 dana :D
neretvanac

#690 Re: Dobri čajevi

Post by neretvanac »

Evo koje trave pijemo ja i cijela moja porodica. Trave skuplja moja majka po planinama po Hercegovini, najcesce od Mostara preko Nevesinju- gdje nema apsolutno nikakvog zagadjenja.

Ivina trava
Kadulja
Nana
Stolisnik
Kantarion
Pcelinja ljubica
Plantago
Timijan
Dubcac
Zara

Najcesce pijemo u mjesavinama dvije tri trave u jednom caju...

Komercijalni cajevi, koje ja nekada dodatno konzumiram:
kurkuma
djumbir
zeleni caj
crni caj
kamilica

Pijem cajeve umjesto kafe, i drze me odlicnog zdravlja, da kucnem :D
Orbit_girl

#691 Re: Dobri čajevi

Post by Orbit_girl »

Koliko cesto se smije piti caj od zalfije (kadulje) ?
vivace

#692 Re: Dobri čajevi

Post by vivace »

za sta je dobra nana ?
mumy

#693 Re: Dobri čajevi

Post by mumy »

vivace wrote:za sta je dobra nana ?
stomacne probleme
sanjam-te

#694 Re: Dobri čajevi

Post by sanjam-te »

Prije svega pohvale za temu...finih stvari sam pročitala.
Ja najčešće pijem domaće ubrane čajeve....u onim danima pijem mješavinu kunice, macine trave, kantariona i još vjerovatno nekih travkica (mama napravi mješavinu) :)

Neko pita kako napraviti čaj na poslu..ja imam ovo:

Image

i još mi samo treba kuhalo i to je to.

Usput...jel neko vidio da ima kod nas ovakvih šolja za kupiti?
sanjam-te

#695 Re: Dobri čajevi

Post by sanjam-te »

ja sam čula da je dobra za poboljšanje apetita ..pa je zbog toga izbjegavam u širokom luku... :D
vivace

#696 Re: Dobri čajevi

Post by vivace »

sanjam-te wrote:
ja sam čula da je dobra za poboljšanje apetita ..pa je zbog toga izbjegavam u širokom luku... :D

uuuu,to ne valja ni za mene. imam diareju,pa mi treba caj za to.ako znate neki, pricajte...hvala :-) :D
sanjam-te

#697 Re: Dobri čajevi

Post by sanjam-te »

vivace wrote:
sanjam-te wrote:

uuuu,to ne valja ni za mene. imam diareju,pa mi treba caj za to.ako znate neki, pricajte...hvala :-) :D
nije čaj al pomaže: banane i čokolada :)))) doduše nije dobro ni za šlauf:) (Izvinjavam se postavljaču teme)
vivace

#698 Re: Dobri čajevi

Post by vivace »

hvala :)
Ciprol

#699 Re: Dobri čajevi

Post by Ciprol »

vivace wrote:
sanjam-te wrote:

crni čaj.
Op3r4t0r

#700 Re: Dobri čajevi

Post by Op3r4t0r »

vivace wrote:
sanjam-te wrote:

Crni caj, dvopek, banane.

Izbjegavaj voce i povrce bogato vitaminom C i mlijecne proizvode dok se stanje ne sredi.
Post Reply