Virtualna stomatološka ordinacija
Moderator: anex
-
stecak
#676 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
Jučer počeo raditi tircu, stavljen lijek zatvoren zub, u toku noci pocelo da boli i da se stvara blagi otok. Sam svoj majstor - u 6 ujutro izbacim privremenu plombu u i lijek kao bi zub moga oda "diše". Nije mnogo pomoglo. Zubarki oko 10 malo čačkala "šarafima", opet nije pomoglo.
Ko blentav pijem kafetine, boli, i dalje otičem, tu i tamo zalijem zub rakijom, ispirem žalfijom, kombinacijom sol-voda, malo i leda na otok...
I dalje boli, otičem...šta da radim? Noćas će sigurno biti mnogo bolnije i više ću nateći. Vađenje zuba je posljednja solucija.
Danke
Ko blentav pijem kafetine, boli, i dalje otičem, tu i tamo zalijem zub rakijom, ispirem žalfijom, kombinacijom sol-voda, malo i leda na otok...
I dalje boli, otičem...šta da radim? Noćas će sigurno biti mnogo bolnije i više ću nateći. Vađenje zuba je posljednja solucija.
Danke
-
stecak
#677 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
Ima li ko (pitanje i post iznad)...hvala?
- kamen spoticanja
#678 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
ako je problem taj zub i ako je otvoren cestito bol i otok bi trebalo splasnut...posebno bol...stecak wrote:Jučer počeo raditi tircu, stavljen lijek zatvoren zub, u toku noci pocelo da boli i da se stvara blagi otok. Sam svoj majstor - u 6 ujutro izbacim privremenu plombu u i lijek kao bi zub moga oda "diše". Nije mnogo pomoglo. Zubarki oko 10 malo čačkala "šarafima", opet nije pomoglo.
Danke
e sad postoji mogucnost da ili nije taj zub problem ili nije kako treba otvoren...za sada analgetik i uz ordiniranje doktora antibiotik...
btw imas li kakav snimak?
-
biram
#679 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
imam pitanje, kolegica mi je isla kod dr.ceric daferovic i bila je zadovoljna uslugom , ima li jos neko iskustvo sa tom doktoricom, Hvalaaaaaaaaaa 
-
biram
#680 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
prije 20 godina sam vadila 7, prije par dana me je pocelo boliti na tom mjestu i smrditi, ko je dobar oralni stomatolot u sarajevo jer cu ocilegdno to morati rjesiti operativtnot
- Aurora Borealis
#681 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
Evo da i ovdje pitam: moram li cekati da mi osmice skroz izvire na povrsinu da ih vadim? Raste mi vec treca, i boli me uzasno i nervira, ali jos nije izvirila na povrsinu.
I mogu li ih izvaditi sve odjednom, ili mi to nije pametno?
Hvala!
Hvala!
- kamen spoticanja
#682 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
za ekstarakciju nije potrebno da zub u potpunosti eruptira jer se moze izvaditi u svakom trenutku ali je zbog jednostavnosti vadjenja pametnije cekati dok potpuno ne eruptira....naravno ako zub nema prostora za erupciju,ako se cesto javljaju perikronitisi(upale tkiva iznad neeruptiranog dijela zubne krunice-obicno se javlja samo u donjoj vilici),ili ako pravi neke druge probleme potrebno ga je ekstrahirati cim prije...Aurora Borealis wrote:Evo da i ovdje pitam: moram li cekati da mi osmice skroz izvire na povrsinu da ih vadim? Raste mi vec treca, i boli me uzasno i nervira, ali jos nije izvirila na povrsinu.
Hvala!
naravno da nije pametno vaditi sve odjednom zbog tezine postoperativnog toka(kad bi izvadila tri odjednom ne bi bila u mogucnosti normalno jesti 15 dana,a da ne pominjem mogucnost infekcije sve tri operativna polja i sl.)
nego jedan po jedan
svako dobro zelim
- Aurora Borealis
#683 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
Samo su djelomicno sve tri provirile, ovo tkivo je jos preko pola svake od njih. I donje me bole i iritiraju
Moracu sacekati onda, muka mi se nakaniti kad pomislim na samo vadjenje :/
Hvala na odgovoru.
Hvala na odgovoru.
- kamen spoticanja
#684 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
znam da nije prijatno ali ako ti se to stanje perikronitisa nastavi ponavljati onda obavezno izvadi donje...uglavnom problemi i budu s donjim...na koncu nije to toliko strasno,malo anestezije i par dana hladnih obloga i analgetika...i sve bude ok...Aurora Borealis wrote:Samo su djelomicno sve tri provirile, ovo tkivo je jos preko pola svake od njih. I donje me bole i iritirajuMoracu sacekati onda, muka mi se nakaniti kad pomislim na samo vadjenje :/
Hvala na odgovoru.
i naravno pouzdan terapeut
- Aurora Borealis
#685 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
Ma imam uzasan strah da se to ne zalomi, pa da ostane korijen, pa onda muke zive
Ali da, ponavlja mi se pocesto upala tog tkiva na donjim, nego sam kontala nema se sta vaditi jos kad nije u cjelosti izrastao zub. Moracu sacekati makar jos malo da proviri, samo sto sporo ide.
Tnx puno
Tnx puno
- vazi
#686 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
mene interesuje radi li se u sarajevu i uopsteno u bih usadjivanje zuba i ako da koliko to kosta, kakva su iskustva i to...
hvala na odgovoru
hvala na odgovoru
- vazi
#687 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
znaci rade, hajd' raspitat cu se malo onda...babyline wrote:rade, jeftinije nego vani da li je kvalitetnije ne znam.. nije bas standard pa ne znam koliko us verzirani, mada ima par imene koje ti neko moze preporuciti..vazi wrote:mene interesuje radi li se u sarajevu i uopsteno u bih usadjivanje zuba i ako da koliko to kosta, kakva su iskustva i to...
hvala na odgovoru
koliko to kosta tamo gdje si ti?
ovdje je od 2000 eura pa +
a socijalno ne snosi skoro nista, dodatno osiguranje vrlo malo...dva zuba i racun za tren 8-10 000 KM
i jos te niko ne pita jel' te hastra
- kamen spoticanja
#688 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
u mojoj ordinaciji cijena je 1600 KM pa pokusaj praviti komparacijuvazi wrote:znaci rade, hajd' raspitat cu se malo onda...babyline wrote:rade, jeftinije nego vani da li je kvalitetnije ne znam.. nije bas standard pa ne znam koliko us verzirani, mada ima par imene koje ti neko moze preporuciti..vazi wrote:mene interesuje radi li se u sarajevu i uopsteno u bih usadjivanje zuba i ako da koliko to kosta, kakva su iskustva i to...
hvala na odgovoru
koliko to kosta tamo gdje si ti?
ovdje je od 2000 eura pa +
a socijalno ne snosi skoro nista, dodatno osiguranje vrlo malo...dva zuba i racun za tren 8-10 000 KM![]()
i jos te niko ne pita jel' te hastra
- _amy_
#689 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
Treba mi jedna informacije: koju vrstu plombi koriste stomatolozi u ovim javnim ustanovama(ambulantama), trebam popraviti jedan zub, a nisam nesto pri lovi za privatnika pa me zanima da li neko zna stavljaju li ove bijele kompozitne plombe? 
Hvala
Hvala
- _amy_
#690 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
Pa zar nema niko da mi odgovori? cccc 
- Dr.Cuddy
#691 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
Budući da ću raditi jedan implantat nakog završene ortodontske terapije, imam info iz prve ruke. Skuplji njemački implantat 1600 KM sa ugradnjom i krunom, jeftiniji talijanski 900 KM plus kruna (uglavnom oko 1100-1200KM).vazi wrote:mene interesuje radi li se u sarajevu i uopsteno u bih usadjivanje zuba i ako da koliko to kosta, kakva su iskustva i to...
hvala na odgovoru
- Crni cvijet
#692 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
Ja bih jos dodala i Islambegovica. Iskreno, ne znam ni sama da li je on stomatolog ili oralni hirurgkamen spoticanja wrote:na ovo dodaj kratinu i malog selimovica...eto sad su svi na okupuNot My Idea wrote:Sammak i cini mi se Belma, Asharova bivsa zena.Danaja wrote:Da li neko može preporučiti oralnog hirurga u Zenici? Interesantno je da pacijenti obično znaju za kardiologe, hirurge, urologe isl., ali ne i oralne hirurge. Ja, konkretno sam totalni laik i uvijek sam mislila da je svaki stomatolog ujedno i oralni hirurg (znate ono... jedno obično vađenje zuba, a biće da nije tako
).
Ako treba jos info, javi.
- novi.dan.nova.nafaka
-
Wind
#694 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
Da li bol na hladno kod inace "zdravog" zuba znaci nesto...neka upala ili sl....prednji zub,3, nema karijesa, nema kamenca...(bio pa ociscen)...susjedni zubi intaktni.....poz
- kamen spoticanja
#695 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
kad je ociscen kamenac?Wind wrote:Da li bol na hladno kod inace "zdravog" zuba znaci nesto...neka upala ili sl....prednji zub,3, nema karijesa, nema kamenca...(bio pa ociscen)...susjedni zubi intaktni.....poz
da li se bol pojavila nakon tretmana ?
-
Wind
#696 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
bila je bol i prije ali mislim sada cesce....skinut kamenac prije cca 10 dana...da, mozda je sada povecana osetljivost.....nije neka jaka bol ali je konstantna nakon hladnog konzumiranja hrane i traje jedno pola do sat.....mes se cini slikanje obavezno.... 
- kamen spoticanja
#697 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
ne bi bilo lose imati snimak...mada mi se cini da je reakcija na tretman...ako snimak bude ok,pokusaj s sensodin pastom...nadji negde one besplatne uzorke da ne dajes velike pareWind wrote:bila je bol i prije ali mislim sada cesce....skinut kamenac prije cca 10 dana...da, mozda je sada povecana osetljivost.....nije neka jaka bol ali je konstantna nakon hladnog konzumiranja hrane i traje jedno pola do sat.....mes se cini slikanje obavezno....
-
shambho
#698 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
Pitanje kratko..
Da li se proizvode paste bez fluora? Tacnije koje su bez njega? Ima li neko konkretno ime jer puno vremena oduzme gledanje svih sastojaka svih pasti za zube u supermarketu..
Hvala unaprijed..
-
Wind
#699 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
nadam se da je tako mada mi je sumljivo da smo jedan zub reaguje...hvala u svakom slucaju...
PS.
Lijep ti je taj uradak na avataru.
PS.
Lijep ti je taj uradak na avataru.
- kamen spoticanja
#700 Re: Virtualna stomatološka ordinacija
imas medju proizvodima alternativne prirodeshambho wrote:Pitanje kratko..Da li se proizvode paste bez fluora? Tacnije koje su bez njega? Ima li neko konkretno ime jer puno vremena oduzme gledanje svih sastojaka svih pasti za zube u supermarketu..
Hvala unaprijed..