Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Manojlo1

#676 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Manojlo1 »

Realist-idealist wrote: Benevolence, vidim da si dobar covjek, patriota. Ne mogu da shvatim kako to da ti nije jasno kako "mali" covjek razmislja u RS-u. Najnovija istrazivanja javnog mijenja pokazuju da 80 posto obicnih ljudi u RS-u zeli otcjepljenje. Pousao sam ti i u ranijim postovima odgovoriti na neke nedoumice koje imas u vezi ovavkih pitanja.
''Najnovijia istrazivanja' :lol: '...Opet ? Ko je ''istrazivac'' ovaj put ? Milan Tarot ,Vanga...? :-)

Zanimaju me stavovi NS vezani za medjunarodnu upravu (protektorat) u BiH .

PS.
Pocesto primjetim da su ''vladajuce ''strukture, u BiH uopste, mnogo puta pretvorene u puki alat za ostvarivanje ''koznavisecijih'' politickih ,ekonomskih i drugih interesa iz MZ ...a na ustrp BiH .
buzzer

#677 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

dallton wrote:Karadžić: 0190-8517 – 0190-8526

Muslimani imaju visok natalitet. Sukob je podjaren da bi oni nestali
dallton wrote: Bajic:
Koncept nacionalnih država je u svojoj suštini veoma vezan za demografiju i brojke, jer ako udio konstitutivnog naroda u nekoj državi padne ispod kritične tačke to predstavlja veliku prijetnju po budućnost te zemlje.
bice da dvije sasvim orpecne i nicim uporedive price u tvojoj glavi povezuje to sto su oba citirana srbi, samim tim po tebi isti. ja ne reagujem s namjerom da ti dokazem da je bojanova prica o buducnosti multietnicke bosne i hercegovine u direktnoj suprotnosti sa karadzicevim projektom nestanka bih i bosnjaka. reagujem na tvoje baljezganje u nadi da to ne pises promisljeno i zlonamjerno.
dallton wrote:
prvo , ja sam gore u tekstu spominjao bajica a nikoga drugoga
dallton wrote:
...a ovamo fola liberali (jesu al srpski liberali)
do mene je. nisam skont'o da o bajicu pises u mnozini.
fidel

#678 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by fidel »

Postovani gospodine Kojovicu,

opravdanje da se Općinski odbor Naše stranke za Sarajevo zove Općinski odbor Naše stranke za Sarajevo zaista mi nije jasan. Koji je razlog da postoji Nasa stranka Republike Srpske? Razumijem ukoliko izadjete na izbore u oktobru u Federaciji BiH kao Nasa stranka Federacije BiH. Sudeci prema tome da u svome manifestu ne spominjete Dayton cemu onda potreba za dodvoravanje u jednom dijelu BiH dodavanjem NS RS-a?! Ovo nije tehnicko pitanje gospodine Kojovicu - ovo je sustinsko pitanje. Da olaksam odgovor - Kako je registrovana vasa politicka organizacija? Da li je samo jednom registrovana i pod kojim imenom? Ako je registrovana kao Nasa stranka (bez icega nakon toga) onda je dodavanje Republike Srpske na plakatima u Lukavici ocigledno igranje na "transentitetskoj" zici.
I dalje cekam odgovor...
Alfons Kauders

#679 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Manojlo1 wrote:
Realist-idealist wrote: Benevolence, vidim da si dobar covjek, patriota. Ne mogu da shvatim kako to da ti nije jasno kako "mali" covjek razmislja u RS-u. Najnovija istrazivanja javnog mijenja pokazuju da 80 posto obicnih ljudi u RS-u zeli otcjepljenje. Pousao sam ti i u ranijim postovima odgovoriti na neke nedoumice koje imas u vezi ovavkih pitanja.
''Najnovijia istrazivanja' :lol: '...Opet ? Ko je ''istrazivac'' ovaj put ? Milan Tarot ,Vanga...? :-)

Zanimaju me stavovi NS vezani za medjunarodnu upravu (protektorat) u BiH .

PS.
Pocesto primjetim da su ''vladajuce ''strukture, u BiH uopste, mnogo puta pretvorene u puki alat za ostvarivanje ''koznavisecijih'' politickih ,ekonomskih i drugih interesa iz MZ ...a na ustrp BiH .
Hm... Nekako nisam siguran da BiH uopste ima vlastite ekonomske interese, pa ih samim tim i ne moze stititi. Osim ako u te interese ne spadaju interesi kojekakvih Radoncica, Dodika, Selimovica, Imamovica itd...

U biti, nijedna stranka, ukljucujuci NS, nije ponudila nista na ekonomskom planu. Niko se nije principijelno usprotivio aranzmanu sa IMF-om, niko ne radi nista da se legislativa dovede na evropski nivo i da se privuku investitori, niko nije ponudio konkretne projekte.

Npr. energetski projekti o kojim se danas prica su, uz izuzetak projekata obnovljive energije, bili na papiru jos u osamdesetim... Jebo te, sjecam se da se u Tuzli raja bunila izgradnji novog bloka u elektrani bas krajem osamdesetih, kad je Markovic uvodio konvertibilni dinar i pokusavao progurati razne reforme u privredi...

Gle cuda, i tad se pricalo da ce to biti blok od 450MW - daleko smo dogurali. :D
nineinchnails

#680 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by nineinchnails »

[quote="Realist-idealist"]
:thumbup: Odlicne konstatacije.

Ja cu jos jednom ponoviti da podvala zvana NS je upravo to - podvala. Ona treba osigurati da se dobar dio bosnjackog glasackog tkiva jos vise podijeli i da se priblize ublazavanjem i normaliziranjem stavovi RS-a sa stavovima onih koji nemaju stav, tj djecom koja su rodjena poslije rata i koja "rat nemaju CAK NI U PODSVIJESTI" [emphasiz mine]

Inace jos jedan pokazatelj da je ovdje nesto truhlo je NS-ova netrpeljivost haman iskljucivo prema SDP-u koji bi barem nominalno trebao najvise da im odgovara. Jer pazite, mada licno smatram da su mnogi SDP-ovci u zabludi i da zapravo nisu (jer ne mogu biti) gradjanska stranka (kada im je preko 80 posto glasackog tijela bosnjacko) tako da je i njihova "antinacionalisticka" retorika obicna demagogija, SDP je ipak prozeta mnogim patriotskim elementima koji su ucestvovali u odbrani ove zemlje (vec izvinaki Zeljo Komsic najbolji je primjer da ne navodim druge). Dakle cak ni SDP koji je najpomirljiviji od nepomirljivih bosnjackih stranaka (sjetimo se kako je za svoga mandata Zlatko htio halaliti Svilanovicu tuzbu pred medjunarodnim sudom pravde) ne odgovara NS-u jer su i oni "radikalni" u svojim nekad presutnim a nekad glasnijim stavovima o neodrzivosti ovakvog ustavnog uredjenja (sto znaci i cackanje u Svetu Republiku Srpsku Bojana Bajica) pa tako ne odgovaraju NS programu da se cementira i institucionalizira u svijesti i politici cetnotvorevina RS. Znaci, njihov atak ne na "nacionalisticke" stranke nego bas na SDP i to perfidno, kroz "sporedna" vrata, govori zbog cega bas zele poceti s obracunavanje sa SDP-om a to bas fino igra i u njihovu korist jer jedino mogu od SDP-a "krati" glasace. Cudno majku mu, konacno mi neko i SDP omili :D

Benevolence, vidim da si dobar covjek, patriota. Ne mogu da shvatim kako to da ti nije jasno kako "mali" covjek razmislja u RS-u. Najnovija istrazivanja javnog mijenja pokazuju da 80 posto obicnih ljudi u RS-u zeli otcjepljenje. Pousao sam ti i u ranijim postovima odgovoriti na neke nedoumice koje imas u vezi ovavkih pitanja.[/quote]

Kad je receno da je ciljna grupa NS oni gradjani koji "nemaju rat ni u podsvijesti", mislilo se na to da su u NS dobrodosli svi oni koji ne mrze drugo i drugacije, koji nisu ogrezli u nacionalizmu. Meni je zao sto je to tako receno da se lako moze bukvalno tumaciti.

Po tvojim komentarima, lako se moze zakljuciti da ti se dopada trenutna nacionalisticka vlast, te da SDP vidis kao partnere u svemu tome. To SDP ustvari i jeste. Pod krinkom gradjanske stranke, dobili su povjerenje glasaca i dobili vlast, ne da nesto pozitivno ucine, vec da ucestvuju u raspodjeli plijena sa vladajucim strankama. O svemu tome, govori nam njihova praksa zadnjih 10 godina.
NS jos uvijek nije na vlasti, tako da joj se nista od "epiteta" vladajucih stranaka i ne moze "prisiti".

Patriota ove zemlje nije iskljucivo Bosnjak, vec svaki gradjanin koji ovu zemlju smatra (i voli) kao svoju.
dallton

#681 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by dallton »

buzzer wrote:
dallton wrote:Karadžić: 0190-8517 – 0190-8526

dallton wrote: Bajic:
Koncept nacionalnih država je u svojoj suštini veoma vezan za demografiju i brojke, jer ako udio konstitutivnog naroda u nekoj državi padne ispod kritične tačke to predstavlja veliku prijetnju po budućnost te zemlje.
bice da dvije sasvim orpecne i nicim uporedive price u tvojoj glavi povezuje to sto su oba citirana srbi, samim tim po tebi isti. ja ne reagujem s namjerom da ti dokazem da je bojanova prica o buducnosti multietnicke bosne i hercegovine u direktnoj suprotnosti sa karadzicevim projektom nestanka bih i bosnjaka. reagujem na tvoje baljezganje u nadi da to ne pises promisljeno i zlonamjerno.
dallton wrote:
prvo , ja sam gore u tekstu spominjao bajica a nikoga drugoga
dallton wrote:
...a ovamo fola liberali (jesu al srpski liberali)
do mene je. nisam skont'o da o bajicu pises u mnozini.
nisi mi bas siguran u odgovoru ,evo ponovo procitaj oba teksta i reci mi da li pocivaju ili ne pocivaju na istim pretpostavkama - znaci demografija, natalitet bosnjaka, 51 procenat, srbi u manjini sta da radimo nismo se uspjeli otcjepiti? ...dalje, ona gornja karadziceva izjava "sukob je podjaren da bi oni nestali" je data u kontesktu odnosa karadzic - evropa i nije vezan za sustinu onoga sto je govorio , znaci o natalitetu i "demografskoj prijetnji muslimana..."

e sad sta iz ovoga slijedi i zasto sam ja postavio gornja pitanja i one svoje tvrdnje?

zato sto je iz onoga sto je bajic napisao slijedi ovo: da bi srbi bolje prosli u bih nego sto im trenutni sistem omogucava, sta treba da rade? treba da se okrenu sarajevu, saradnji, da ne bi dolazilo do odseljavanja smanjjivanja procenata blablabla...eh sve je to lijepo al pogledaj i ostatak teksta: znaci juris na sarajevo daj da se okrenemo saradnji, ali NI JEDNOM RIJECJU ne kaze moze li to kretanje da ide i u suprotnom pravcu ,to jest mogu li i nesrbi da malo idu po recimo bl i bijeljini i da kazu "pa eto ovo je i bosnjacko" a da se nadaju odmah metku u ledja ...STAVISE, on polazi od onog sto je zacrtao i sto mu je karadzic ostavio u naslijedje - "eto pc je 90% srpska i to je gotovo", znaci to mu je lako prihvatljivo...e pa ne moze to...e zato ti je nasa stranka u pcu "nasa stranka republike srpske" a u sarajevu je samo "nasa stranka" (samo ne znam cija?)...

a da ne govorim o tome (kao sto su vec mnogi primjetili) da im je jedina glavna tema kritike SDP ovo SDP ono - kritikuj ti SDP koliko hoces, ima se zasta, ali izvinut ce te, davati izjave o stanju u javnim obdanistima u sarajevu u istom danu kad dodik izjavljuje "muslimani ne mogu da sude pcu" sto ns ne komentare da se ne bi zamjerili glasacima u pcu (koji svakako velikom vecinom mislo ono sto dodik govori, jer on ih dobro zna) je pokazatelj ko si, kakav si i kakav ti je cilj...

druga stvar: kad sam rekao "a ovamo fola liberali (jesu al srpski liberali)" upravo sam mislio u mnozini na sve u ns-u, ne zato sto oni sebe smatraju takvim liberalima, nego sto de fakto djeluju kao da jesu takvi...oni meni lice na neku jos goru kopiju kruga oko pescanika u beogradu koja se ponasa po sistemu "eto strasno je sta su srbi radili, ali hajd da zadrzimo za sebe koliko mozemo a da istovremeno ronimo krokodilske suze i lijepo se druzimo - zivjela nam pc, bas je tuzno sto se desilo, hajd sad prestanite da nas gnjavite"...
Alfons Kauders

#682 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

nineinchnails wrote: Kad je receno da je ciljna grupa NS oni gradjani koji "nemaju rat ni u podsvijesti", mislilo se na to da su u NS dobrodosli svi oni koji ne mrze drugo i drugacije, koji nisu ogrezli u nacionalizmu. Meni je zao sto je to tako receno da se lako moze bukvalno tumaciti.
Slazem se da je ta "nemaju rat ni u podsvijesti" konstrukcija nezgrapna i da ostavlja previse prostora za manipulacije.

U jednom od obrisanih postova sam rekao da se takav odnos prema istoriji nije pokazao kao zdrav, na primjeru proslog i pretrposlog rata. Vlasti je bilo u interesu da mnoge dogadjaje iz onog rata gurne pod tepih, pa je jedna generacija zivjela super, a onda je nasa generacija najebala. Dakle to nije uspjelo ni jednom totalitarom rezimu koji imao jaku kontrolu nad medijima i znanstvenim institucijama, te je mogao krojiti istoriju i javno mnijenje po potrebi. Danas je nesto slicno nemoguce, cak i kad bi opet imali slicno drzavno uredjenje.

NS se mora pobrinuti da u programu, kao i nastupima njenih predstavnika, nema stvari koje mogu izazivati nedoumice i koje nacionalisti mogu koristiti kao argumente protiv NS. Bojim se da je NS pala na ovom pitanju, jer ce ocito ostaviti dosta prostora za kritiku, i desnici i ljevici.

Ako neko misli da smo mi koji prozivamo NS po tim pitanjima i trazimo objasnjenja neki gadovi, ovo nije nista. Sacekajte par mjeseci da vidite kako ce se na NS obrusiti mediji pod konrolom SNSD-a ili SBB-a...
1gorstak

#683 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by 1gorstak »

dallton wrote:o cemu ova dvojica gore pisu i govore i jel ima gore nesto zajednicko ili se ja varam?
Varas se. Karadzic govori o prijetnji koju srpski narod mora neutralisati, Bajic govori o trendu kojem se srpski narod mora prilagoditi. Ako kazes da Bosnjaci imaju vecu stopu nataliteta (a imaju) to nije ni sovinizam ni nacionalizam ni sirenje mrznje, to je cinjenica. Problem nastupa kada se tu cinjenicu koristi kako bi se opravdalo neki bolesni politicki naum kao sto je to Karadzic radio.

S druge strane, nije problem to sto Bajic ukazuje na cinjenicu da zbog demografskih kretanja Srbi nemaju taj luksuz da cekaju Godoa, koncentrisani oko dvije enklave (Banja Luka i Bijeljina) i bez mogucnosti da se manji entitet otcijepi. To od srpskog naroda stvara gubitnika i zato Bajic poziva srpski narod da se veze za svoju Bosnu i Hercegovinu. "Nemas nacin da dovedes u pitanje opstanak BiH, demografski slabis i geografski si vezan samo za dva grada", to je ono sto im Baji govori, pokusavajuci ih animirati za neka druga rjesenja, drugacija od ovih koja nude velikosrpski centri.
klixober

#684 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by klixober »

fidel wrote:Postovani gospodine Kojovicu,

opravdanje da se Općinski odbor Naše stranke za Sarajevo zove Općinski odbor Naše stranke za Sarajevo zaista mi nije jasan. Koji je razlog da postoji Nasa stranka Republike Srpske? Razumijem ukoliko izadjete na izbore u oktobru u Federaciji BiH kao Nasa stranka Federacije BiH. Sudeci prema tome da u svome manifestu ne spominjete Dayton cemu onda potreba za dodvoravanje u jednom dijelu BiH dodavanjem NS RS-a?! Ovo nije tehnicko pitanje gospodine Kojovicu - ovo je sustinsko pitanje. Da olaksam odgovor - Kako je registrovana vasa politicka organizacija? Da li je samo jednom registrovana i pod kojim imenom? Ako je registrovana kao Nasa stranka (bez icega nakon toga) onda je dodavanje Republike Srpske na plakatima u Lukavici ocigledno igranje na "transentitetskoj" zici.
I dalje cekam odgovor...
¸
Slazem se s ovim.Mislim da ste sa plakatima "Nasa Stranka Republike Srpske" napravili kardinalnu gresku.Taj natpis/parola je,ako sam dobro shvatio prvobitnu ideju "Nase Stranke" u totalnoj suprotnosti sa idejom,pa i imenom."Nasa Stranka" bi trebalo da znaci da pripada svakome,bez obzira na nacionalnu,entitetsku pripadnost,seksualnu orijentaciju,ili bilo koju drugu ljudsku podjelu.Mozda plakatima "Nasa Stranka Republike Srpske" i dobijete koji glas Srba u RS-u,ali gubite kredibilitet da ste protiv bilo kakvih podjela i postajete samo jos jedna stranka tipa "Lijanovici",koja dobija glasove svih naroda,ali je obicna profitabilna organizacija,bez viseg cilja/ideje kako ujediniti ljude u BiH.
Malo sam razocaran zbog tih plakata,parole mi zvuce licemjerno.
Pedja Kojovic

#685 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Moje izjave koje je sarajevo x objavio kao vijest o otvaranju ove teme na forumu nisu sasvim adekvatno prenesene.
Na pitanje u telefonskom pozivu kojim su provjeravali da sam ja zaista ja, pitali su, zasto forum? zasto internet? i da li su nasa ciljna grupa mladi?
Ja sam rekao da mladi jesu jedna od nasih ciljnih skupina i onda sam u nastavku razgovora, na neko drugo pitanje(Ne sjecam se koje) rekao da su predstojeci izbori znacajni, izmedju ostalog, i zbog toga jer ce oni koji su rodjeni u prvoj godini rata ove godine prvi put glasati.
Djavo je, kako se kaze, uvijek u detaljima. Razlika izmedju "god is now here" i "god is nowhere" je slovna praznina a razlika u znacenju ogromna.

p.k.
Pedja Kojovic

#686 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Molim vas, jedno tehnicko pitanje ako moze...
Da li neko zna kako da postavim sliku sa mog kompjutera ovdje?

p.k.
felipe kajetano

#687 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by felipe kajetano »

komeba wrote: Slazem se s ovim.Mislim da ste sa plakatima "Nasa Stranka Republike Srpske" napravili kardinalnu gresku.Taj natpis/parola je,ako sam dobro shvatio prvobitnu ideju "Nase Stranke" u totalnoj suprotnosti sa idejom,pa i imenom."Nasa Stranka" bi trebalo da znaci da pripada svakome,bez obzira na nacionalnu,entitetsku pripadnost,seksualnu orijentaciju,ili bilo koju drugu ljudsku podjelu.Mozda plakatima "Nasa Stranka Republike Srpske" i dobijete koji glas Srba u RS-u,ali gubite kredibilitet da ste protiv bilo kakvih podjela i postajete samo jos jedna stranka tipa "Lijanovici",koja dobija glasove svih naroda,ali je obicna profitabilna organizacija,bez viseg cilja/ideje kako ujediniti ljude u BiH.
Naprotiv..mislim da je ovo dobra ideja.To znaci da su ljudi jako svjesni aktuelnog trenutka i ne plivaju u kojekakvim iluzijama.Ljudi gdje vi zivite?RS je tu..egzistira sa svim polugama koje je cine skoro pa drzavom i ako je cilj oslabiti malo te instrumente RS-a prije ce se uspjeti sa NS nego sa bilo kojom drugom partijom koja jel kao stoji na braniku Bosne i "bosanstva".Stoji al' u 25% teritorije BiH i sa tendencijom da ne makne sa tog procenta.Jesu dobre ruzicaste cvike za ovog proljeca al' nebo je jako tamno kad se skinu.Opet kazem NS je trenutno najbosanskija stranka u pozitivnom smislu..cini mi se da ne tumaci "bosanstvo" na jedan iskrivljen nacin kao wannabe socijalisti ili 100% unitaristi.
ultima_palabra

#688 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by ultima_palabra »

1gorstak wrote:
dallton wrote:o cemu ova dvojica gore pisu i govore i jel ima gore nesto zajednicko ili se ja varam?
Varas se. Karadzic govori o prijetnji koju srpski narod mora neutralisati, Bajic govori o trendu kojem se srpski narod mora prilagoditi. Ako kazes da Bosnjaci imaju vecu stopu nataliteta (a imaju) to nije ni sovinizam ni nacionalizam ni sirenje mrznje, to je cinjenica. Problem nastupa kada se tu cinjenicu koristi kako bi se opravdalo neki bolesni politicki naum kao sto je to Karadzic radio.

S druge strane, nije problem to sto Bajic ukazuje na cinjenicu da zbog demografskih kretanja Srbi nemaju taj luksuz da cekaju Godoa, koncentrisani oko dvije enklave (Banja Luka i Bijeljina) i bez mogucnosti da se manji entitet otcijepi. To od srpskog naroda stvara gubitnika i zato Bajic poziva srpski narod da se veze za svoju Bosnu i Hercegovinu. "Nemas nacin da dovedes u pitanje opstanak BiH, demografski slabis i geografski si vezan samo za dva grada", to je ono sto im Baji govori, pokusavajuci ih animirati za neka druga rjesenja, drugacija od ovih koja nude velikosrpski centri.
:thumbup: Ovako sam i ja shvatio Bajićev pamflet.
Jebi ga, nije rješenje za svaku situaciju upiranje prstom u nekog s kim se ne slažeš zbog neke sitnice i vikanje "četnik", "velikosrbin" :roll:
klixober

#689 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by klixober »

felipe kajetano wrote:
komeba wrote: Slazem se s ovim.Mislim da ste sa plakatima "Nasa Stranka Republike Srpske" napravili kardinalnu gresku.Taj natpis/parola je,ako sam dobro shvatio prvobitnu ideju "Nase Stranke" u totalnoj suprotnosti sa idejom,pa i imenom."Nasa Stranka" bi trebalo da znaci da pripada svakome,bez obzira na nacionalnu,entitetsku pripadnost,seksualnu orijentaciju,ili bilo koju drugu ljudsku podjelu.Mozda plakatima "Nasa Stranka Republike Srpske" i dobijete koji glas Srba u RS-u,ali gubite kredibilitet da ste protiv bilo kakvih podjela i postajete samo jos jedna stranka tipa "Lijanovici",koja dobija glasove svih naroda,ali je obicna profitabilna organizacija,bez viseg cilja/ideje kako ujediniti ljude u BiH.
Naprotiv..mislim da je ovo dobra ideja.To znaci da su ljudi jako svjesni aktuelnog trenutka i ne plivaju u kojekakvim iluzijama.Ljudi gdje vi zivite?RS je tu..egzistira sa svim polugama koje je cine skoro pa drzavom i ako je cilj oslabiti malo te instrumente RS-a prije ce se uspjeti sa NS nego sa bilo kojom drugom partijom koja jel kao stoji na braniku Bosne i "bosanstva".Stoji al' u 25% teritorije BiH i sa tendencijom da ne makne sa tog procenta.Jesu dobre ruzicaste cvike za ovog proljeca al' nebo je jako tamno kad se skinu.Opet kazem NS je trenutno najbosanskija stranka u pozitivnom smislu..cini mi se da ne tumaci "bosanstvo" na jedan iskrivljen nacin kao wannabe socijalisti ili 100% unitaristi.
Hoces li ti glasati za NS? Naravno da neces! 99% Srba iz RS,bez obzira na ovakve parole,nece glasati za NS.Ali zato nece ni ogroman broj normalnih ljudi,koji su potencijalni glasaci NS i kojima je dosta torova.NS je stvorila privid da je stranka koja se bori protiv bilo kakvih podjela medu ljudima,protiv bilo kakvih diskriminacija,a u RS izlazi sa nacionalistickim parolama.Da..."Nasa Stranka Republike Srpske" je za mene nacionalisticka parola,cim naglasava naciju.NS se prodaje da je prije svega okrenuta covjeku,ne naciji ili entitetu.

@Pedja....da li ce te u Federaciji izaci sa plakatima "Nasa Stranka Federacije BiH" i ako ne,zasto ne? Ovo je stvarno dobronamjerna kritika i pomalo sam razocaran vasim pristupom predizbornoj kampanji,tj. plakatima u RS-u.
draganbl

#690 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by draganbl »

Pedja Kojovic wrote:Molim vas, jedno tehnicko pitanje ako moze...
Da li neko zna kako da postavim sliku sa mog kompjutera ovdje?

p.k.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 21&t=35560
NKVD

#691 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by NKVD »

dallton wrote:i najbolje bi bilo da se ova stranka NS - nasa srpska preseli u bl ili bijeljinu, mislim da ce tamo imati puno uspjeha, jer koliko vidim po pitanjima koja se gore postavljaju a na koja se nikad ne dobijaju odgovori ispada da im je to najdrazi dio "nase zemlje", pa kad ga toliko vole red bi bio da se tamo i presele i "gradjanski aktiviraju" ...
Izvinite, gospodine Latiću da li ste to vi?

Doduše, čitajući ovaj i slične stavove moram priznati da mi se ukazuje, kašike mi rade, mutant Latića i sitnetičke paranoje a-la BPS, sve umotano u debeo sloj frustracija.

Kako drugačije komentarisati napade, a ovo su suri napadi, na NS zbog njihovog pristanka na političko djelovanje u zadatim okvirima (kao da drugo, ovdje i teoretski, može funkcionisati)!

Zaboravljaju partiJote da je RS aminovao a poslije i svojim mladomuslimasko-kleptomasnkim prenemaganjem cementirao i sam otac, de facto stvoritelj - Alija. Plus svi ovi što u vlasti s njim, rahmetlijom, participiraju - bakiri, harisi i ostala stoka, inkluding reis.

Jer, fildžan je fildžan al je barem čist. A? Ne sviđa vam se priča? Ni meni, nimalo. Što nikako ne znači da nije tačna.

Nakon što su civilizacijski degenerici pod Radovanovom komandom i agresijom iz Srbije poklali i protjerali što su mogli, njihove kolege iz epizode vezanja zastava su za zadovoljstvom a naročito iz koristi prihvatili postojeće stanje.

Koje je, prirodno, godinama okoštalo pa ga sada naprečac i brzinski ni rahmetli Josip ne može razvaliti.

Jeste, Djetonski mirovni sporazum je omča oko vrata Bosni i Hercegovini i njega se mora čim prije oslobađati.

Ali, to se neće, po mimo želje i neosnovanog vjerovanja 100% glupana, desiti preko noći a neće nikako u ovom sastavu vlasti. Zašto neće? Zato što je njima dobro - svak' vlada na svome, dodizi u RS-u, mladomuslimani u fildžanu, ona kleptokratija HDZ-ovska po Hecegovini.

I sada treba, slijep, gluh i nadasve mentalno retardiran napadati ideju promjene na bolje jedinim mogućim putem - pritiskom na sistem iznutra i pokušajima da se osvoji što više poslanika. Da podsjetim, za promjenu ustava i krupne odluke od državnog značaja je potrebno dvije trećine glasova. Dalje da podsjetim da je pedeset posto plus jedan u Federaciji sasvim dovoljno da se domaćoj bagri najebe milosnice majke, uključujući i promptno obračunavanje sa "mangupima u našim redovima".

To bi bila i najbolja i jedina realno dobra svtar za cijelu državu. I na taj način bi se, možda, neko u RS-u i počešao po guzici pa razmislio o promjenama i tamo.

Ovako, sa ovom umobolnom i kontraproduktivnom retorikom o ukidanju RS-a ista samo jača. Na obostrano zadovoljstvo komandanata mraka sa obje strane linije. Pro tome je porazno da skoro retardirani puk ne prepoznaje da su i najglasniji u zahtijevima o ukidanju upravo oni koji su je i aminovali - fildžan efendije!

Ali, džaba, naviklo se na "akobogda" - dakle Neko će upaliti svjetlo, Neko će poslati Šestu flotu, Neko će fašistoidnim budaletinama na svim stranama doći glave.

Neće niko ako nećeš sam, bez obzira koliko puta i koliko glasno uzviknuo inšalah.

Isto ko što meni niko nije pomogao da se odbranim od srbijaske agresije i Radovanovih koljača već sam sam uzeo pušku u ruke i uradio koliko sam mogao! Bujrum...
Realist-idealist

#692 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Realist-idealist »

dallton wrote:
buzzer wrote:
dallton wrote:cjeli program ns-a od pocetka se zasniva na jeftinoj bajicevoj seljacko-rasistickoj (citaj srpskoj) prici o "demografskom bumu bosnjaka" i "opasnosti odseljavanja srba" iz cega slijedi zakljucak "juris na sarajevo to je sve "i srpsko" a sto se tice pc-a to je naravno "samo srpsko i kao takvo se mora cjeniti"...bajicev clanak "bosnjaci i ostali" napisan nakon dugih i predugih razgovora u beogradu o tome "kako ce izgledati dugorocna buducnost srba u podijeljenoj bih u slucaju da nema otcjepljenja" je preradjena verzija karadzicevog govora koji je radovan odrzao 91 (cini mi se) u sekovicima o "muslimanskom natalitetu i nemogucnosti srba da se nose s tim", kopiju tog govora vam moze postaviti @nokia6170, pa mozemo uporediti teze da vidimo da je sve to jedna te ista prica....
i sad kao ocekujes da ti pedja odgovori na ovu kakografiju (copyrights by buzzer :D ), pa ces iz odgovora iscitati, namastati, derivirati, da nije batko po grbavici klao, nego da je to bio dino mustafic licno, pa je onda kasnije iskustva pretocio u film remake. da zaradi na tvojoj nesreci. da se obogati, zatrebalo mu. sve go cetnik around.
dallton wrote:...a ovamo fola liberali (jesu al srpski liberali)
"this is for my country, for republic of srpska", by srpski liberal danis tanovic (ma sta liberal - vojvoda haman)
prvo , ja sam gore u tekstu spominjao bajica a nikoga drugoga ..a evo sad da uporedimo gore boldirano tvrdnje s izjavama i tekstovima

Pripremio
Dr. Robert J. Donia
Centar za ruske i istočnoevropske studije
Univerzitet u Mičigenu
SAD

IZJAVA VEŠTAKA PODNETA
MEĐUNARODNOM KRIVIČNOM SUDU
ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU
NA OSNOVU PRAVILA 94 bis

---------------------------
Robert J. Donia
Podneto 29. jula 2003.

Skupština Republike Srpske, 1992-95.
Bitni momenti i odlomci

Karadžić: 0190-8517 – 0190-8526

Karadžić: 0214-9581 – 0214-9584

Šta ćemo mi raditi ako dobijemo državu u kojoj smo manjina. Šta ćemo raditi ako zbog jednog potoka ili jedne, jednog brda golog izginemo i opet dobijemo neprijatelja u svoju državu na taj način. ... Evropa ne želi i ne smije da dozvoli islamsku državu ovde, to je naš veliki problem, to je naš najveći problem. Oni žele nas i Hrvate da zadrže u jednoj unitarnoj Bosni da mi kontrolišemo Muslimane a mi Muslimane kontrolisati ne možemo u toj unitarnoj državi. Mi dobro znamo gdje dođe fundamentalizam da se tu više živjeti ne može, nema tolerancije, oni se natalitetom učetvorostručuju, a mi Srbi nismo tome dorasli, ne da samo mi Srbi nismo tome dorasli, čak ni Hrišćani u Libanu nisu dorasli tim orijentalnim mentalitetima koje daje Islam. ... Ni Srbi ni Hrvati zajedno natalitetom ne mogu da kontrolišu prodor Islama u Evropu, jer za 5-6 godina bi u unitarnoj Bosni Muslimana bilo preko 51%. ... Ako oni dakle neće nikakvu islamsku državu na Balkanu, onda je još manje vjerovatno da hoće čistu islamsku državu, dakle islamski kanton, muslimanski kanton na području Bosne. ... da je ovaj sukob podjaren da bi nestali Muslimani.”[30]
bajic, bosnjaci i ostali, odlomci
Koncept nacionalnih država je u svojoj suštini veoma vezan za demografiju i brojke, jer ako udio konstitutivnog naroda u nekoj državi padne ispod kritične tačke to predstavlja veliku prijetnju po budućnost te zemlje. Ne može me niko uvjeriti u tezu da bi Njemačka idalje bila Njemačka, kada bi etnički Nijemci sa 90% spali na 30%, a etnički Turci sa sadašnjih oko 5% porasli na 70%. Bez obzira na državljanstvo i jednaka građanska prava svih pred ustavom i zakonom, bilo bi veoma upitno kakve bi odluke donosio novi "noseći narod" u Njemačkoj. Ili kad bi Mađari u Slovačkoj porasli na 80% ili kad bi Albanci u Makedoniji porasli na 65%, itd. Zbog toga će demografska politika biti presudni faktor i u BiH, gdje će se u narednih dvadesetak godina iskristalisati brojke koje će tačno pokazati da li se radi o tro-, dvo-, ili jednonacionalnoj državi. U ovom smislu je korisno pogledati popise stanovništva u BiH do 1991. godine, koji su je i teoretski i praktično činili multietničkom tronacionalnom zemljom, jer u trajanju od 150 godina, zaključno sa 1991., nikad niko u BiH nije imao natpolovičnu većinu.
.....

Ako se ova činjenica pridruži gore već pomenutoj strateškoj geopolitičkoj rasprostranjenosti Bošnjaka (koja onemogućava raspad BiH), pa se ovome dodaju izvještaji zavoda za statistiku RS-a i Federacije koji iz godine u godinu pokazuju pad nataliteta u RS-u, a rast u Federaciji (s tim da hrvatska područja takođe pokazuju negativnu stopu rasta), pa onda napomenemo trend konstantnog odlaska Srba i Hrvata iz uglavnom ruralnih područja BiH ka Srbiji i Hrvatskoj, a nasuprot tome kažemo da teče stalni proces doseljavanja Bošnjaka/muslimana iz Sandžaka u Sarajevo, onda ne preostaje druga vjerovatnoća, nego da će za dvadesetak godina jedan narod dosegnuti dvotrećinsku većinu od 67%. To bi bilo negdje oko 2028. godine, što i nije tako daleko, ako uzmemo brzinu kojom je "proletilo" 13 godina od Daytona do danas.

.....

Ako bismo samo sabrali ove dvije cifre, utvrdili bismo da je, npr. u zadnjih pet godina samo zahvaljujući natalitetu povećana razlika između Bošnjaka i Srba za 33.000 u korist Bošnjaka, što u procentima povećava razliku za skoro 2%. Radi ilustracije, najveći broj opština na istoku RS-a ima oko deset hiljada stanovnika

Ništa Srbima ne znači postojanje Republike Srpske kada budu činili zanemarljiv udio u procentu stanovništva, kao što Bošnjacima na referendumu o nezavisnosti BiH iz 1992.

Zbog ovoga su amandmani o konstitutivnosti naroda veoma, veoma dalekovidi. Bez obzira što je ovaj primjer teoretska simulacija, on šalje jasnu poruku da onaj koji ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke.
o cemu ova dvojica gore pisu i govore i jel ima gore nesto zajednicko ili se ja varam? ja koliko vidim jedina zajednicka imenica za gornja dva teksta je NATALITET, a onda nakon toga slijedi sve ostalo - prebrojavanje procenata (jel ih ima iznad 51posto ili nema) i jesul srbi manjina ili nisu i sta ce raditi u takvoj drzavi...

eto nek mi neko dokaze da se ova dva gornja ne zasnivaju na istim pretpostavkama
Kad citam cetnicke izjave Bojana Bajica ne mogu da shvatim od kud obraz posle Pedji da dolazi ovdje i dam prodaje pricu o gradjanstvu!?
a nasuprot tome kažemo da teče stalni proces doseljavanja Bošnjaka/muslimana iz Sandžaka u Sarajevo
Vidim, smetamo mu mi Sandzaklije a ne smeta mu cinjenica sto je njegov precjednik Radovan Karadzic raselio i pokalo ogroman broj bosnjaka i sto je isti taj precjednik posle naselio Republiku Srpsku Srbima iz hrvatske.

Ništa Srbima ne znači postojanje Republike Srpske kada budu činili zanemarljiv udio u procentu stanovništva, kao što Bošnjacima na referendumu o nezavisnosti BiH iz 1992.
Znaci jasno je da Srbima u Bajicevoj koncepciji TREBA da znaci Republika Srpska. Jednoj gradjanskoj koncepciji drustva nije potrebna srpska kao nekakav garant ocuvanja srpstva na sta ocigledno aludira Bajic. Znaci ovo je cetnicka filozofija koja se bavi demografijom a pozadina mu je cementiranje republike srpske kao "garanta" opstanka jadnog, "ugrozenog" srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Problem je sto nasa malogradjanska raja niti sta citi niti ima ko da joj sta kaze pa ce izaci i glasati za procetnicku opciju NS.
Realist-idealist

#693 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

felipe kajetano wrote:
Da, samo sto NS NE ZELI da oslabi RS!
nineinchnails

#694 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by nineinchnails »

Realist-idealist wrote: Da, samo sto NS NE ZELI da oslabi RS!
NS ce se baviti pametnijim stvarima: kako da TEBI nadje dobar posao, da imas dobru platu, da imas dobre beneficije, da imas dobru penziju, da imas odlicno zdravstvo, dobru policiju, siguran zivot, ekonomski prosperitet itd...

A o tome "da li ce se Olovo pripojiti Sarajevu ili nece" ce se raspravljati kad se ostvare svi uvjeti. Dakle, stvar je samo politickog dogovora.
Haris je svojim lupanjem o ukidanju entiteta stigao odakle je i krenuo: na pocetak. "Slabljenjem" bilo koga i bilo cega unutar SVOJE drzave, slabis i samog sebe.
Pedja Kojovic

#695 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Image

Image

Image
Last edited by dr.gog on 30/03/2010 21:55, edited 1 time in total.
Reason: ispravljena tehnička greška u postavljanju slika
Realist-idealist

#696 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

NKVD wrote:
dallton wrote:i najbolje bi bilo da se ova stranka NS - nasa srpska preseli u bl ili bijeljinu, mislim da ce tamo imati puno uspjeha, jer koliko vidim po pitanjima koja se gore postavljaju a na koja se nikad ne dobijaju odgovori ispada da im je to najdrazi dio "nase zemlje", pa kad ga toliko vole red bi bio da se tamo i presele i "gradjanski aktiviraju" ...
Izvinite, gospodine Latiću da li ste to vi?
Nije on, ja sam Latic, ovo je Behmen.
Doduše, čitajući ovaj i slične stavove moram priznati da mi se ukazuje, kašike mi rade, mutant Latića i sitnetičke paranoje a-la BPS, sve umotano u debeo sloj frustracija.
Koje to frustracije, da nije mozda to sto nam je vecini ovdje pola familije poklano u toj republici srspkoj? Nije ovdje pitanje realpolitike i prihvatanje srpske kao nuznog zla vec na cementiranju srpske kao "prirodnog" srpskog narodnog i politickog entiteta.
Kako drugačije komentarisati napade, a ovo su suri napadi, na NS zbog njihovog pristanka na političko djelovanje u zadatim okvirima (kao da drugo, ovdje i teoretski, može funkcionisati)!
Moze drugacije, probaj na ovaj nacin komentirati - neslaganje je rezultat lazne gradjanske opredijeljenosti koju prosipaju NS demagozi a iza koje se krije zapravo jedna ujdrurma koja hoce da pokupi bosnjacke glasove.
Zaboravljaju partiJote da je RS aminovao a poslije i svojim mladomuslimasko-kleptomasnkim prenemaganjem cementirao i sam otac, de facto stvoritelj - Alija. Plus svi ovi što u vlasti s njim, rahmetlijom, participiraju - bakiri, harisi i ostala stoka, inkluding reis.
Nema, svu pamet svijeta si pokupio.
Jer, fildžan je fildžan al je barem čist. A? Ne sviđa vam se priča? Ni meni, nimalo. Što nikako ne znači da nije tačna.
Ukljucujes se ko padobranac sa ovakvim besmislenim ispadima.
Nakon što su civilizacijski degenerici pod Radovanovom komandom i agresijom iz Srbije poklali i protjerali što su mogli, njihove kolege iz epizode vezanja zastava su za zadovoljstvom a naročito iz koristi prihvatili postojeće stanje.
A evo sada Radovanov kolega Bajic zeli da osigura da se kojim slucajem ne preokrene demografska slika u korist bosnjaka. Mozda treba da koriste sterilizacijska sredstva ko sto su na kosovu osamedesetih? Mozda da uvedu one-child-policy za bosnjake posto ipak Bajic nije fasista , on bi to na jedan demokratski nacin da rijesi. Polako sace price i o "islamskom fundamentalizmu" kod bosnjaka.
Koje je, prirodno, godinama okoštalo pa ga sada naprečac i brzinski ni rahmetli Josip ne može razvaliti.

Jeste, Djetonski mirovni sporazum je omča oko vrata Bosni i Hercegovini i njega se mora čim prije oslobađati.

Ali, to se neće, po mimo želje i neosnovanog vjerovanja 100% glupana, desiti preko noći a neće nikako u ovom sastavu vlasti. Zašto neće? Zato što je njima dobro - svak' vlada na svome, dodizi u RS-u, mladomuslimani u fildžanu, ona kleptokratija HDZ-ovska po Hecegovini.
Hajde onda samo zato sto ovi nevaljaju da pojacamo blok Milorada Dodika tako sto cemo glasati za NS il mozda gospon Krsmanovica. Glasajmo za Srpsku.
I sada treba, slijep, gluh i nadasve mentalno retardiran napadati ideju promjene na bolje jedinim mogućim putem - pritiskom na sistem iznutra i pokušajima da se osvoji što više poslanika.
NS ne zeli da pritisce Srspku iznutra jer je za njih po svemu sudeci Srpska prirodna tvorevina. Pa neka ih majkumu ti srbi ugrozeni nek zive u svom entitetu, kome to normalnom treba danas da smeta? Kakva bolan promjena, to moze biti samo promjena na gore. Jedan pomirljivi Bajic ce da mijenja sistem iznutra lafo.
Da podsjetim, za promjenu ustava i krupne odluke od državnog značaja je potrebno dvije trećine glasova. Dalje da podsjetim da je pedeset posto plus jedan u Federaciji sasvim dovoljno da se domaćoj bagri najebe milosnice majke, uključujući i promptno obračunavanje sa "mangupima u našim redovima".

To bi bila i najbolja i jedina realno dobra svtar za cijelu državu. I na taj način bi se, možda, neko u RS-u i počešao po guzici pa razmislio o promjenama i tamo.
Ma bravo, ovakve elaborate iz rukava najvise treba cijeniti. Bas ce se cetnicka bulumenta pocesati po guzici kad vidi Bajicev napredak u Fedaraciji. Nema potrebe jer ce ih vec NS cesati po guzici pa se ne moraju zahmetiti.
Ovako, sa ovom umobolnom i kontraproduktivnom retorikom o ukidanju RS-a ista samo jača. Na obostrano zadovoljstvo komandanata mraka sa obje strane linije. Pro tome je porazno da skoro retardirani puk ne prepoznaje da su i najglasniji u zahtijevima o ukidanju upravo oni koji su je i aminovali - fildžan efendije!
Da imas pameti kolko imas rijeci shvatio bi da je Srpska nametnuta i da se treba ici suprotnim procesom koji zahtijeva institucionalno rusenje srpske prakticnim koracima. Ovako ti ostaje samo suplja o "aminovanju" srpske i jeftine teorije zavjere usput obojene ideogijom
Ali, džaba, naviklo se na "akobogda" - dakle Neko će upaliti svjetlo, Neko će poslati Šestu flotu, Neko će fašistoidnim budaletinama na svim stranama doći glave.
Prvo, nemoj nas sve stavljati zajedno ziv bio, zna se ko je branio bosnu od fasizma a zna se koju je napadao sa stanovista fasizma. Nece niko poslati sestu flotu niti se ko tome nada niti ko rusenjem NS-a pokusava dici rejting nekom drugom. Jednostavno NS zeli status quo ne samo po pitanju srpske nego po mnogim drugim pitanjima a njihova ekonomska politika - ako takva postoji - je neizvodiva u ovakvom drzavnom uredjenju koje zahtiejva ujedinjen ekonomski prostor a ne sadasnji koji dozvoljava dodi da onemogucava integriranje drzave.
Neće niko ako nećeš sam, bez obzira koliko puta i koliko glasno uzviknuo inšalah.
Nece sam ali hoce inshaAllah uz Boziju pomoc doci kada se patriotske snage okupe oko pametnih strategija a ne supljaka samo zato sto su "razliciti". Zamka je u tome sto nisu pozitivno razliciti.
Isto ko što meni niko nije pomogao da se odbranim od srbijaske agresije i Radovanovih koljača već sam sam uzeo pušku u ruke i uradio koliko sam mogao! Bujrum...
Tebi nije, masi drugih ljudi jeste. A ti si sam puco mozda po carsiji? Onako van komande, van logisticke podrske, van uvezanog sistema? Ne mogu da shvatim dokle ide budalaluk bosnjacki (pardon bosanski).
Realist-idealist

#697 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

nineinchnails wrote:
Realist-idealist wrote: Da, samo sto NS NE ZELI da oslabi RS!
NS ce se baviti pametnijim stvarima: kako da TEBI nadje dobar posao, da imas dobru platu, da imas dobre beneficije, da imas dobru penziju, da imas odlicno zdravstvo, dobru policiju, siguran zivot, ekonomski prosperitet itd...

A o tome "da li ce se Olovo pripojiti Sarajevu ili nece" ce se raspravljati kad se ostvare svi uvjeti. Dakle, stvar je samo politickog dogovora.
Haris je svojim lupanjem o ukidanju entiteta stigao odakle je i krenuo: na pocetak. "Slabljenjem" bilo koga i bilo cega unutar SVOJE drzave, slabis i samog sebe.
Ma pusti se Harisa. Problem je sto neki od vas na kraju upadate u diskusiju pa se ne potrudite ni procitati sto je prije napisano. Samo da se vazi.

Kao sto sam objasnio u drugim postovima nemoguc je ekonomski prosperitet bez rjesavanja nekih statusnih pitanja. To je samo zamka je uzroci ekonomskog kolapsa bosne i hercegovine i njene nemogucnosti da se izdigne su primanorno posljedica ratne strukture i ostavstina itd itd. Ako te zanima povrati se nazad nekolko stranica.

I ja ovdje ne govorim o pripajanju Olova Sarajevu nego o pitanju svih pitanja a to je: da li je moguca integracija drzave dok postoje elementi koji su podrzani cetnickom hajducijom zvanom RS koja im dozvoljava da institucionalno (i van institucionalno) ruse ovu zemlju sto im je bio i ostao primarni zadatak! A vi meni onda opalite suplju o ekonomiji. Politika je starija od ekonomije u Bosni.
Luisa

#698 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Luisa »

A ko su oni, Nasa Stranka?
Pedja Kojovic

#699 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

komeba

Naravno da cemo u federaciji ici sa plakatima Nasa stranka FBiH, kao sto cemo u Travniku ici sa Nasa stranka Travnik ili srednjobosanski kanton itd. Lokalne organizacije imaju mogucnost da odluce sta je najbolje za njih.

p.k.
ma ja, neka je

#700 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by ma ja, neka je »

dallton wrote:
buzzer wrote:
dallton wrote:cjeli program ns-a od pocetka se zasniva na jeftinoj bajicevoj seljacko-rasistickoj (citaj srpskoj) prici o "demografskom bumu bosnjaka" i "opasnosti odseljavanja srba" iz cega slijedi zakljucak "juris na sarajevo to je sve "i srpsko" a sto se tice pc-a to je naravno "samo srpsko i kao takvo se mora cjeniti"...bajicev clanak "bosnjaci i ostali" napisan nakon dugih i predugih razgovora u beogradu o tome "kako ce izgledati dugorocna buducnost srba u podijeljenoj bih u slucaju da nema otcjepljenja" je preradjena verzija karadzicevog govora koji je radovan odrzao 91 (cini mi se) u sekovicima o "muslimanskom natalitetu i nemogucnosti srba da se nose s tim", kopiju tog govora vam moze postaviti @nokia6170, pa mozemo uporediti teze da vidimo da je sve to jedna te ista prica....
i sad kao ocekujes da ti pedja odgovori na ovu kakografiju (copyrights by buzzer :D ), pa ces iz odgovora iscitati, namastati, derivirati, da nije batko po grbavici klao, nego da je to bio dino mustafic licno, pa je onda kasnije iskustva pretocio u film remake. da zaradi na tvojoj nesreci. da se obogati, zatrebalo mu. sve go cetnik around.
dallton wrote:...a ovamo fola liberali (jesu al srpski liberali)
"this is for my country, for republic of srpska", by srpski liberal danis tanovic (ma sta liberal - vojvoda haman)
prvo , ja sam gore u tekstu spominjao bajica a nikoga drugoga ..a evo sad da uporedimo gore boldirano tvrdnje s izjavama i tekstovima

Pripremio
Dr. Robert J. Donia
Centar za ruske i istočnoevropske studije
Univerzitet u Mičigenu
SAD

IZJAVA VEŠTAKA PODNETA
MEĐUNARODNOM KRIVIČNOM SUDU
ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU
NA OSNOVU PRAVILA 94 bis

Robert J. Donia
Podneto 29. jula 2003.

Skupština Republike Srpske, 1992-95.
Bitni momenti i odlomci

Karadžić: 0190-8517 – 0190-8526

Karadžić: 0214-9581 – 0214-9584

Šta ćemo mi raditi ako dobijemo državu u kojoj smo manjina. Šta ćemo raditi ako zbog jednog potoka ili jedne, jednog brda golog izginemo i opet dobijemo neprijatelja u svoju državu na taj način. ... Evropa ne želi i ne smije da dozvoli islamsku državu ovde, to je naš veliki problem, to je naš najveći problem. Oni žele nas i Hrvate da zadrže u jednoj unitarnoj Bosni da mi kontrolišemo Muslimane a mi Muslimane kontrolisati ne možemo u toj unitarnoj državi. Mi dobro znamo gdje dođe fundamentalizam da se tu više živjeti ne može, nema tolerancije, oni se natalitetom učetvorostručuju, a mi Srbi nismo tome dorasli, ne da samo mi Srbi nismo tome dorasli, čak ni Hrišćani u Libanu nisu dorasli tim orijentalnim mentalitetima koje daje Islam. ... Ni Srbi ni Hrvati zajedno natalitetom ne mogu da kontrolišu prodor Islama u Evropu, jer za 5-6 godina bi u unitarnoj Bosni Muslimana bilo preko 51%. ... Ako oni dakle neće nikakvu islamsku državu na Balkanu, onda je još manje vjerovatno da hoće čistu islamsku državu, dakle islamski kanton, muslimanski kanton na području Bosne. ... da je ovaj sukob podjaren da bi nestali Muslimani.”[30]
bajic, bosnjaci i ostali, odlomci
Koncept nacionalnih država je u svojoj suštini veoma vezan za demografiju i brojke, jer ako udio konstitutivnog naroda u nekoj državi padne ispod kritične tačke to predstavlja veliku prijetnju po budućnost te zemlje. Ne može me niko uvjeriti u tezu da bi Njemačka idalje bila Njemačka, kada bi etnički Nijemci sa 90% spali na 30%, a etnički Turci sa sadašnjih oko 5% porasli na 70%. Bez obzira na državljanstvo i jednaka građanska prava svih pred ustavom i zakonom, bilo bi veoma upitno kakve bi odluke donosio novi "noseći narod" u Njemačkoj. Ili kad bi Mađari u Slovačkoj porasli na 80% ili kad bi Albanci u Makedoniji porasli na 65%, itd. Zbog toga će demografska politika biti presudni faktor i u BiH, gdje će se u narednih dvadesetak godina iskristalisati brojke koje će tačno pokazati da li se radi o tro-, dvo-, ili jednonacionalnoj državi. U ovom smislu je korisno pogledati popise stanovništva u BiH do 1991. godine, koji su je i teoretski i praktično činili multietničkom tronacionalnom zemljom, jer u trajanju od 150 godina, zaključno sa 1991., nikad niko u BiH nije imao natpolovičnu većinu.
.....

Ako se ova činjenica pridruži gore već pomenutoj strateškoj geopolitičkoj rasprostranjenosti Bošnjaka (koja onemogućava raspad BiH), pa se ovome dodaju izvještaji zavoda za statistiku RS-a i Federacije koji iz godine u godinu pokazuju pad nataliteta u RS-u, a rast u Federaciji (s tim da hrvatska područja takođe pokazuju negativnu stopu rasta), pa onda napomenemo trend konstantnog odlaska Srba i Hrvata iz uglavnom ruralnih područja BiH ka Srbiji i Hrvatskoj, a nasuprot tome kažemo da teče stalni proces doseljavanja Bošnjaka/muslimana iz Sandžaka u Sarajevo, onda ne preostaje druga vjerovatnoća, nego da će za dvadesetak godina jedan narod dosegnuti dvotrećinsku većinu od 67%. To bi bilo negdje oko 2028. godine, što i nije tako daleko, ako uzmemo brzinu kojom je "proletilo" 13 godina od Daytona do danas.

.....

Ako bismo samo sabrali ove dvije cifre, utvrdili bismo da je, npr. u zadnjih pet godina samo zahvaljujući natalitetu povećana razlika između Bošnjaka i Srba za 33.000 u korist Bošnjaka, što u procentima povećava razliku za skoro 2%. Radi ilustracije, najveći broj opština na istoku RS-a ima oko deset hiljada stanovnika

Zbog ovoga su amandmani o konstitutivnosti naroda veoma, veoma dalekovidi. Bez obzira što je ovaj primjer teoretska simulacija, on šalje jasnu poruku da onaj koji ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke.
o cemu ova dvojica gore pisu i govore i jel ima gore nesto zajednicko ili se ja varam? ja koliko vidim jedina zajednicka imenica za gornja dva teksta je NATALITET, a onda nakon toga slijedi sve ostalo - prebrojavanje procenata (jel ih ima iznad 51posto ili nema) i jesul srbi manjina ili nisu i sta ce raditi u takvoj drzavi...

eto nek mi neko dokaze da se ova dva gornja ne zasnivaju na istim pretpostavkama
Tacno je, obojica govore o "ugrozenosti" Srba zbog nataliteta Bosnjaka, jedina je razlika sto je oglo culibrk iza sebe imao jna i cetnicke organizacije otvoreno pa je to "ispravljao, a BB se vise na to nesmije i nemoze osloniti (nesmije jer je on igrac "u rukavicama", nemoze jer je i situacija drugacija s obzirom da taj mementum vise ne postoji) nego nastoji kroz ovakve price nastaviti istu politiku koja je i dovela do Politicida i Genocida. A samo se sjetimo kako je sanu korisitila istu pricu da "podigne narod".
Zalosno je da se jedan SocLib (po svojim rijecima) bavi ovim stvarima. Kao gradjansko uredjenje, ono se nebavi postotcima, ono se bavi JEDNAKOSTIMA nevezano za postotke. Nije bitno koliko je koje etnije kada zakon stiti i daje svima ista prava. U gradjanskom uredjenju su nezamisliva politicka organizovanja etnija (nacija (!), kako ih BB ovdje naziva) bas zato sto se kose sa JEDNAKOSTIMA sto gradjanstvo i pretstavlja. Cim dozvolis da u Gradjanskom uredjenju imas "ekskluzivitet" i mogucnost politickog okupljanja po etnijama odrekao si se Gradjanskog uredjenja i okrenuo ka plemeskim normama i nacinima shvatanja zivota i politike.
Vec sam negdje napisao, u Gradjanskom uredjenju imas gradjanske partije/stranke, Liberale, Demokrate, Republikance, Socijaliste,...Kroz organizovanje tih stranaka (zakonom uredjeno) osiguras zastupljenost svih etnija u svakoj stranci (sto neznaci "kljuc", pa da moras birati nekoga ko je iz jedne etnije a nije dorastao ni poziciji ni situaciji) i da svaka etnija ima nesto kao VitNac interes u svakoj stranci i da moze se tako zastiti ako jedna od stranaka nastoji da provuce nesto mimo njihove volje. Dakle, Gradjansko uredjenje sa etnickim pravima koja se ostvaruju kroz politicke stranke a ne drzavnu politiku. Ako jedna stranka pokusa da "promulja" nesto, lakse ja na nivou te stranke dovesti do pada rukovodstva nego isto napraviti na drzavnom nivou.
BB se ocito sa svojim zahtijevom o "neminovnosti konstitutivnosti" ili kako on kaze "dalekovidnost njihove potrebe" jasno bori za ekskluzivitet etnickog politickog predstavljanja, sto je samo plemensko organizovanje u modernom vremenu, i zato su mu bitne sve one brojke jer zna da po tim sto bi on da zadrzi jednostavno gubi natalitetom bosnjaka, i zbog, i samo zbog toga je sva ova prica, zamotati plemesnki sistem u sareni papir SocLib pogleda na situaciju i to prodati pod Gradjanskom Opcijom.
Locked