Uh, duboko si ga dirnuo sada. Mogao bi @behavac da potegne za referendumom kao odbrambenim mehanizmom! Cuj, nije drzavljanin pc-a...dallton wrote:imas malu gresku gore, pc nije drzava pa ne mozes biti drzavljanin (odnosno gradjanin u smislu u kojem si upotrijebio rijec) pc, vec samo bih, cisto usputna opaska
Milorad Dodik ALL ABOUT
-
Abacija
#676 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
-
Abacija
#677 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
rosegirl wrote:
ma ja to sad garant deklarativno. a da se sutra nekim cudom rs nadje kao samostalna drzava, bi li ti bio protiv toga i i dalje se osjecao kao gradjanjin bih i zalagao se da rs ponovo bude dio bih ili bi jedva docekao novi pc pasos?
ako se gradjani rs-a osjecaju kao dio bih, sta se onda brane od bih? sto ne mogu biti dio bih bez rs-a?
uostalom nije odbrambeni mehanizam kad vodeca stranka u rs-u ima parolu 'moja kuca.srpska'...pa stvarno
-
dallton
#678 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Abacija wrote:Uh, duboko si ga dirnuo sada. Mogao bi @behavac da potegne za referendumom kao odbrambenim mehanizmom! Cuj, nije drzavljanin pc-a...dallton wrote:imas malu gresku gore, pc nije drzava pa ne mozes biti drzavljanin (odnosno gradjanin u smislu u kojem si upotrijebio rijec) pc, vec samo bih, cisto usputna opaska
- sebilj
#679 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
covjece ovaj je lud, vidi mu pokreta, vidi mu stava, on je bolesnik, ovo djubre treba pod hitno negdje zatvorit, a huskaca majko milaFair Life wrote:http://www.rtrs.tv/stream/spec1.php
-
zemo_online
#680 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
pa jel reko americki ambasador da nema odcjepljenja rs?
- ljubav_aha
#681 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
a,sto je to pc "trebala" popisati kao postojeci kanoton,etnitet,sta god,i naravno kao nepostojeca republika ,koja ironija koristenja termina republikadallton wrote:a pc nista u dejtonu nije potpisala....
-
zemo_online
#682 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
republika znaci na francuskom drzava.
- jeza u ledja
#683 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Najpametniji post ovdje.Edin 24,5 wrote:Mislim da je taktika Medjunarodne zajednice da se ovi nasi "ispusu" sa svojim ratnim pricama, dok se narodu ne smuci do te mjere da im se bukvalno povraca od tih prica, sto ce doprinijeti da biraju druge ljude i sto je najvaznije, da se kreira potpuno drugi politicki diskurs.
Ta mi se taktika, odnosno strategija, cini ispravnom, jer jedino tako se nesto moze promijeniti. Politicare mozete smjenjivati, ali narod ne mozete promijeniti. Neko tog Dodika ili Silajdzica ipak bira svaki put iznova.
Kad ljudi napokon shvate da od njihove politicke demagogije nema nista, a njihovi zivoti prolaze u sve vecem jadu i bijedi, mozda ce jednom konacno i reagovati.
Zao mi je sto nam zivoti trunu, a mogli smo, mozemo i mogli bismo uraditi toliko toga da to tako ne bude.
-
dallton
#684 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
kad je onaj kreten holbruk srao s usporedbama tipa "pa sta ima veze, i texas je republika pa nikom nista"ljubav_aha wrote:a,sto je to pc "trebala" popisati kao postojeci kanoton,etnitet,sta god,i naravno kao nepostojeca republika ,koja ironija koristenja termina republikadallton wrote:a pc nista u dejtonu nije potpisala....
-
Edin 24,5
#685 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
@ jeza u ledja
Hvala lijepa.
Hvala lijepa.
-
rosegirl
#686 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
eee al tadasnje srpske vodje su bile vizionari, pa su htjele stvari nazvati pravim imenom...a poslije doraditi 'finese'ljubav_aha wrote:a,sto je to pc "trebala" popisati kao postojeci kanoton,etnitet,sta god,i naravno kao nepostojeca republika ,koja ironija koristenja termina republikadallton wrote:a pc nista u dejtonu nije potpisala....
- Maraschino
#687 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
dobar post za duge staze,jeza u ledja wrote:Najpametniji post ovdje.Edin 24,5 wrote:[b]Mislim da je taktika Medjunarodne za ... e bude[/b].
ja tog vremena nemam
-
Edin 24,5
#688 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
@ Maraschino
Nemam ni ja.
Samo primjecujem.
Nemam ni ja.
Samo primjecujem.
-
rosegirl
#689 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
iskreno, nema niko osim onih koji se 'ispuhuju'
narod sporo uci a jos brze zaboravlja...
narod sporo uci a jos brze zaboravlja...
- ljubav_aha
#690 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
u politici,je ,pored njegovnaja zanja i primjene zakon/prava,moguca fleksibilnost uvodjenja nepisanih praviladallton wrote:kad je onaj kreten holbruk srao s usporedbama tipa "pa sta ima veze, i texas je republika pa nikom nista"ljubav_aha wrote:a,sto je to pc "trebala" popisati kao postojeci kanoton,etnitet,sta god,i naravno kao nepostojeca republika ,koja ironija koristenja termina republikadallton wrote:a pc nista u dejtonu nije potpisala....![]()
![]()
koji kreten
- ljubav_aha
#691 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
srpske vodje su oduvjek imali viziju,tacnije od kad je pojam srpski uveden u istoriji,tacnije u 19 vijekurosegirl wrote:eee al tadasnje srpske vodje su bile vizionari, pa su htjele stvari nazvati pravim imenom...a poslije doraditi 'finese'ljubav_aha wrote:a,sto je to pc "trebala" popisati kao postojeci kanoton,etnitet,sta god,i naravno kao nepostojeca republika ,koja ironija koristenja termina republikadallton wrote:a pc nista u dejtonu nije potpisala....![]()
- ljubav_aha
#692 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
sustinska uloga MZ nije aktivno mijenjanje drzave i naroda u konkretnom slucaju, jer im nije trenutno potrebno za,naravno medjunaordne intereseMaraschino wrote:dobar post za duge staze,jeza u ledja wrote:Najpametniji post ovdje.Edin 24,5 wrote:[b]Mislim da je taktika Medjunarodne za ... e bude[/b].
ja tog vremena nemam
- 1gorstak
#693 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Nije nego je jako pojednostavljena analiza koja nema veze s realnoscu. Na sceni je sukob snaga koje zele jacanje BiH (Lagumdzija, Tihic, Lazovic, Silajdzic, Komsic ......) sa snagama koje BiH smatraju nametnutom (Bosic, Ivanic, Dodik....). Kada bi se Edinu postavilo jednostavno pitanje :jeza u ledja wrote:Najpametniji post ovdje.Edin 24,5 wrote:Mislim da je taktika Medjunarodne zajednice da se ovi nasi "ispusu" sa svojim ratnim pricama, dok se narodu ne smuci do te mjere da im se bukvalno povraca od tih prica, sto ce doprinijeti da biraju druge ljude i sto je najvaznije, da se kreira potpuno drugi politicki diskurs.
Ta mi se taktika, odnosno strategija, cini ispravnom, jer jedino tako se nesto moze promijeniti. Politicare mozete smjenjivati, ali narod ne mozete promijeniti. Neko tog Dodika ili Silajdzica ipak bira svaki put iznova.
Kad ljudi napokon shvate da od njihove politicke demagogije nema nista, a njihovi zivoti prolaze u sve vecem jadu i bijedi, mozda ce jednom konacno i reagovati.
Zao mi je sto nam zivoti trunu, a mogli smo, mozemo i mogli bismo uraditi toliko toga da to tako ne bude.
"Recimo da u vecem entitetu apsolutnu vlast dobije za sada fiktivna koalicija LDS-NSRZB. Ko bi im bio partner u manjem entitetu u dobrovoljnom procesu jacanja institucija BiH, a na njenom putu ka clanstvu u EU?"
... sta bi Edin rekao ? Ja sam uvjeren da on pojma ne bi imao sta da kaze.
-
Edin 24,5
#694 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Poenta je postupati tako da se ovoj zemlji osigura dugorocna opstojnost i postojanost.
Da bi se to postiglo, mora se izobliciti svijest kod ljudi.
Ako neko slusa godinama da mu neko prica uvijek jedno te isto: "treba ukinuti Republiku Srpsku, genocidnu tvorevinu", "Republika Srpska treba proglasiti nezavisnost jer je Bosna i Hercegovina nametnuta drzava", itd. itd., i pritom samo prica "treba", "mora", bla bla..., taj sto slusa valjda ako imalo pameti ima, nakon pet, deset, pedeset godina, jednom mora da se opozove i sebi kaze: "Pa halo! Od toga nema nista. Meni zivot prodje, ja od njega nista nisam napravio niti mogu napravit', zivim u bijedi, drustvu u kojem hara nasilje, kriminal, ..."
Ako neko nema ni toliko pameti da ovo shvati, vec je toliko glup da i dalje slusa i slusa po cijenu svog zivota koji traje u prosjeku sezdeset do sedamdeset, od toga efektivno mozda trideset godina, onda zaista bolje i ne zasluzuje.
Sta koga boli briga za takve ?
Problem je u nasem odgoju i to zbog ovog:
Nasi su nas roditelji uvijek ucili da slusamo, umjesto da nas uce da mislimo.
To je sustina.
Mi jos nikad nismo naucili da mislimo.
Ako neko slusa godinama da mu neko prica uvijek jedno te isto: "treba ukinuti Republiku Srpsku, genocidnu tvorevinu", "Republika Srpska treba proglasiti nezavisnost jer je Bosna i Hercegovina nametnuta drzava", itd. itd., i pritom samo prica "treba", "mora", bla bla..., taj sto slusa valjda ako imalo pameti ima, nakon pet, deset, pedeset godina, jednom mora da se opozove i sebi kaze: "Pa halo! Od toga nema nista. Meni zivot prodje, ja od njega nista nisam napravio niti mogu napravit', zivim u bijedi, drustvu u kojem hara nasilje, kriminal, ..."
Ako neko nema ni toliko pameti da ovo shvati, vec je toliko glup da i dalje slusa i slusa po cijenu svog zivota koji traje u prosjeku sezdeset do sedamdeset, od toga efektivno mozda trideset godina, onda zaista bolje i ne zasluzuje.
To je sustina.
-
rosegirl
#695 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
[quote="Edin 24,5"]Poenta je postupati tako da se ovoj zemlji osigura dugorocna opstojnost i postojanost.
pa eno slusaju srbi od 1389 o boju na kosovu pa se jos nisu 'opozvali'...znaci lose nam se pise ako je kljuc u cekanju da siroke narodne mase nauce misliti
u CIJELOJ bih je neophodan novi sloj intelektualaca koji ce propagirati nacionalno jedistvo svih bosanaca i hercegovaca bez obzira na vjeru, naciju, broj krvnih zrnaca, itd
narod ne moze nigdje krenuti bez vodja, a vodje koje trenutno imamo na svim stranama i nivoima, su preokupirane vlastitim blagostanjem i pogodnostima.
pa eno slusaju srbi od 1389 o boju na kosovu pa se jos nisu 'opozvali'...znaci lose nam se pise ako je kljuc u cekanju da siroke narodne mase nauce misliti
u CIJELOJ bih je neophodan novi sloj intelektualaca koji ce propagirati nacionalno jedistvo svih bosanaca i hercegovaca bez obzira na vjeru, naciju, broj krvnih zrnaca, itd
narod ne moze nigdje krenuti bez vodja, a vodje koje trenutno imamo na svim stranama i nivoima, su preokupirane vlastitim blagostanjem i pogodnostima.
- ljubav_aha
#696 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
jer su nasi roditleji iamli samo jednog i jedninog vodju,znas mnogi danas kazu,treba nasem narodu nova zeljezna pesnica,treba novi vizionarEdin 24,5 wrote:Poenta je postupati tako da se ovoj zemlji osigura dugorocna opstojnost i postojanost.
To je sustina.
vidis,dodik je jedna i jedina inpsiratina licnost njegovom narodu u njegovoj RC ,a ko je jedna i jedina inipirativna licnost u ostalim dijelovima BiH
-
Edin 24,5
#697 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
@ 1gorstak
Postavio/la si hipoteticko pitanje, koje je u osnovi kontradiktorno:
"Recimo da u vecem entitetu apsolutnu vlast dobije za sada fiktivna koalicija LDS-NSRZB. Ko bi im bio partner u manjem entitetu u dobrovoljnom procesu jacanja institucija BiH, a na njenom putu ka clanstvu u EU?"
Kad bi takva jedna koalicija stekla "apsolutnu vlast" u Federaciji, pitanje bi imalo smisla, ali sanse da se to dogodi nisu nista vece od sansi da im se makar pojavi adekvatan politicki partner u RS-u.
Da budem sasvim jasan, ta neka "fiktivna koalicija" u ovoj konstalaciji svijesti gradjana i politickih snaga nema sanse da moze dobiti vlast negdje u BiH i opstaje iskljucivo zahvaljajuci gradjanskoj osvijestenosti jednog manjeg broja ljudi, pretezno u urbanim sredinama poput Sarajeva (u slucaju NSRZB nekim drugim razlozima o kojima bi mogli reci nesto i organi kriv. gonjenja) i marginalan su politicki faktor.
Prema tome, polaziti od necega fiktivnog i nestvarnog koliko i ono na sto je pitanje usmjereno, pitanje kao takvo cini kontradiktornim i besmislenim.
Postavio/la si hipoteticko pitanje, koje je u osnovi kontradiktorno:
Kad bi takva jedna koalicija stekla "apsolutnu vlast" u Federaciji, pitanje bi imalo smisla, ali sanse da se to dogodi nisu nista vece od sansi da im se makar pojavi adekvatan politicki partner u RS-u.
Da budem sasvim jasan, ta neka "fiktivna koalicija" u ovoj konstalaciji svijesti gradjana i politickih snaga nema sanse da moze dobiti vlast negdje u BiH i opstaje iskljucivo zahvaljajuci gradjanskoj osvijestenosti jednog manjeg broja ljudi, pretezno u urbanim sredinama poput Sarajeva (u slucaju NSRZB nekim drugim razlozima o kojima bi mogli reci nesto i organi kriv. gonjenja) i marginalan su politicki faktor.
Prema tome, polaziti od necega fiktivnog i nestvarnog koliko i ono na sto je pitanje usmjereno, pitanje kao takvo cini kontradiktornim i besmislenim.
- ljubav_aha
#698 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
rosegirl wrote:Edin 24,5 wrote:Poenta je postupati tako da se ovoj zemlji osigura dugorocna opstojnost i postojanost.
TO rosegirl
-
sarlo
#699 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
Ti vjeruj da je ovaj narod ovakav-onakav ali normalno da nisi u pravu. Ovdje prije svega postoje tri naroda koji imaju svoje vlastite interese. Isto kao da je neko govorio Englezima 1941. sto ratujete izginuste, Hitler nudi primirje. Hes Vam je sletio padobranom fanaticno vjerujuci u prijateljstvo Engleza i Francuza.Edin 24,5 wrote:Poenta je postupati tako da se ovoj zemlji osigura dugorocna opstojnost i postojanost.
Da bi se to postiglo, mora se izobliciti svijest kod ljudi. Sega mi ovo izobliciti svijest.
Moj Stari cesto citira i smije se: "Sine Dino komunizam ce doci do 2000" Maho Dini u Sjecas li se Doli Bel, zato sto je i on sam pripit davao slicne izjave i govorio o promjeni svijesti kod ljudi kojom ce izumrijeti kapitalzam a socijalizam preci u visi fazu tj. komunizam. I o nekakvoj drustvenoj svjesti,...
Sta koga boli briga za takve ? Da su svi mislili kao ti tj gledali svoju guzicu nikad ne bi doslo do francuske revolucije, nikad se ne bi pojavio MLK, ne bi bilo demostracija '68,....covjecanstvo bi stajalo...
Problem je u nasem odgoju Pol Pot je smatrao da su djeca neiskvarena a roditelji zatrovani kapitalzmom i losim vrijednostima pa je od djece stvorio odrede smrti koji su ubijali sve starije i to zbog ovog:
To je sustina.
Ja mislim da mislim i tvoja....razmisljanja me nemogu razuvjeriti.
..borba za dobro nema alternative...
-
Edin 24,5
#700 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a
"U ostalim dijelovima BiH" mora da se pojavi neko ko nema unutar svog kolektivnog ili pojedinacnog sjecanja usadjen osjecaj inferiornosti prema, u konkretnom slucaju, Srbima, a dijelom i Hrvatima.
Mora da se pojavi neko ko je sposoban biti drzavnik koji ce svojom pojavom djelovati autoritativno (naravno ne mislim na autoritarnu vladavinu, diktaturu ili nesto slicno). Tu autoritativnost bi trebao zasnivati na vlastitoj pravednosti i principjelnosti. On-ona ne mora biti vodja, ali mora drzavi razviti ugled. Kad se kaze drzava, da to ima neku svoju tezinu ili znacaj.
Pa npr., taj ne bi onda šizio sto Dodik "laje", nego bi npr. rekao "Nemam sta pricati sa separatistima. Kad gospodin Dodik shvati da ne moze dovoditi u pitanje osnovno, a to je drzava, onda mozemo razgovarati".
To se zove stav.
Mora da se pojavi neko ko je sposoban biti drzavnik koji ce svojom pojavom djelovati autoritativno (naravno ne mislim na autoritarnu vladavinu, diktaturu ili nesto slicno). Tu autoritativnost bi trebao zasnivati na vlastitoj pravednosti i principjelnosti. On-ona ne mora biti vodja, ali mora drzavi razviti ugled. Kad se kaze drzava, da to ima neku svoju tezinu ili znacaj.
Pa npr., taj ne bi onda šizio sto Dodik "laje", nego bi npr. rekao "Nemam sta pricati sa separatistima. Kad gospodin Dodik shvati da ne moze dovoditi u pitanje osnovno, a to je drzava, onda mozemo razgovarati".
To se zove stav.