BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Duklja

#676 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

Mali prilog o namjenskoj i vojnoj industriji BiH iz 2012. godine.

http://www.klix.ba/biznis/news/trhulj-t ... /120413115
Turska trenutno ima jednu od najznačajnijih vojnih industrija u Evropi i imaju više od 12,5 milijardi eura izvoza pa nam je želja da uz pomoć Ministarstva odbrane Turske ponovo razvijamo našu namjensku industriju, a oni žele da nam tu pomognu kako kroz otvaranje tržišta na kojima oni plasiraju svoje proizvode, tako i kroz razvoj novih tehnologija u bh. fabrikama", rekao je Trhulj.
Namjenska industrija i nafta su svakako od primarnog znacaja za opstanak drzave BiH. Jer osnovno vojno pravilo je da ako su dvije strane u ravnotezi sto se tice naoruzanja onda do rata skoro i da nemoze doci. Tako da ako BiH bude uz pomoc Turske, SAD-a i drugih uspijela da obnovi namjensku industriju i da exploitira vlastitu naftu u recimo Tuzli i Hercegovini onda Srbi znaju da ce svaki seperatisticki pokusaj osjetiti na svojoj kozi.

Na drugoj strani ako su Bosanci ovisni o nafti ili o municiji od inostranstva to znaci da zavise od dobrom raspolozenju Hrvatske. Moze biti da Hrvatska bude zaista prijatelj posto je u NATO-u ali isto se moze desiti da dodje trenutak za 20 ili 30 godina kada karte budu drugacije podijeljenje.

Zbog toga je bitno imati vlastitu namjensku industriju, vlastitu naftu i vlastitu proizvodnju osnovnog naoruzanja. Recimo proizvodnja puske tipa "hekler" plus top 155mm u Travniku su vec dobra baza. Samo treba dodatna investicija da se poveca kapacitet i da se modernizuje produkcija i tehnologija. A tu Turska i Malezija mogu pomoci jer sami prave super moderne topove i jedni i drugi. Jos kada bi se "Orkan" uspio modernizirati i prodavati onda vec imas solidnu vojnu industriju plus namjensku industriju. Jedino sto ti jos treba je jednom u 15 godina nabaviti nove dzipove, oklopnjake i folove.

Onda kada bi se to uspostavilo za recimo 15 godina ili 10 imamo vec situaciju gdje Bosanci cine 60% stanovnistva; gdje kontrolisu naftu i gdje drze ssvu namjensku industriju i vojnu industriju pod kontrolom. Srbi su ovisni onda od Srbije ako zele u sececionisticku avanturu a Srbija da bi im pomogla bi morala prekrsiti medjunarodno pravo i dobila bi opet sankcije. Znaci onda je raspad BiH prakticki nemoguc cak i kada bi se neki ala Dodik igrao rata.
andromeda101

#677 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Tacticus wrote: vidis ja sam znao davno prije Bakira (prepostavljam Hadziomerovica) da je skupljeno oko 10 milijardi DEM za odbranu BiH u periodu od 4 godine i to najvjerovatnij oko pola od izbjeglog naroda i prijeratnih emigranata, a drugi dio najvecom vecinom od Saudiske Arabije, Ujedinjenih Emirata, Kuvajta i Irana
a sada pitanje za tebe imas li uopste pojma koliko je toga vidjelo BiH
pa dobro sada polako se to sve sljeva u BiH u razne trgovacke centre, avio kompanije, banke,..., na osnovu toga su neke visocke porodice od sitno trgovackih dobili citave imperije, tako da ste tu transparetnu osobu trebali traziti ranije
a inace onako da znas prilikom otvaranja dzamije kralja Fadha, kada je dosao princ iz iste drzave i kada se alija i njegova svita pozurila do njega, ovaj je neuvijeno odgovorio da ni sa kim od te djubradi ne zeli da se vidi, a ti skontaj zasto
a sjecam se izjave sefera, da da je od tih para samo dobio 2 milijarde '93, vec bi se sljedece godine borbe vodile na drini

i kao zadnja stvar, diskutujes sa jednim srednjovecnim ozbiljnim covjek, pa bi te zamolio da ovaj balavaci prepotetni nacin pisanja zaboravis
Bili se Sefer angažovao pa da on bude ta osoba ili neko sličan?

Može i država ili entitet otvoriti taj mehanizam kao mehanizam dodatnih sredstava za namjensku industriju pa da ide preko ministarstva odbrane ako treba. Pa da ministarstvo odbrane stoji iza toga (pokrovitelj).

Većina ljudi zna da se dosta toga kralo što od naših što od HVO-a u Hercegovini i dalje. Samo zaustave kamione istjeraju vozače napolje, pretuku i opljačkaju robu. I kad im se da, puste po koji.

Ne možeš ti sad se odreći čitavog tog potencijala samo zbog toga što je ljiga krala. Treba riješiti problem a ne bježati od njega.
Tacticus

#678 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

andromeda101 wrote:
Tacticus wrote: vidis ja sam znao davno prije Bakira (prepostavljam Hadziomerovica) da je skupljeno oko 10 milijardi DEM za odbranu BiH u periodu od 4 godine i to najvjerovatnij oko pola od izbjeglog naroda i prijeratnih emigranata, a drugi dio najvecom vecinom od Saudiske Arabije, Ujedinjenih Emirata, Kuvajta i Irana
a sada pitanje za tebe imas li uopste pojma koliko je toga vidjelo BiH
pa dobro sada polako se to sve sljeva u BiH u razne trgovacke centre, avio kompanije, banke,..., na osnovu toga su neke visocke porodice od sitno trgovackih dobili citave imperije, tako da ste tu transparetnu osobu trebali traziti ranije
a inace onako da znas prilikom otvaranja dzamije kralja Fadha, kada je dosao princ iz iste drzave i kada se alija i njegova svita pozurila do njega, ovaj je neuvijeno odgovorio da ni sa kim od te djubradi ne zeli da se vidi, a ti skontaj zasto
a sjecam se izjave sefera, da da je od tih para samo dobio 2 milijarde '93, vec bi se sljedece godine borbe vodile na drini

i kao zadnja stvar, diskutujes sa jednim srednjovecnim ozbiljnim covjek, pa bi te zamolio da ovaj balavaci prepotetni nacin pisanja zaboravis
Bili se Sefer angažovao pa da on bude ta osoba ili neko sličan?

Može i država ili entitet otvoriti taj mehanizam kao mehanizam dodatnih sredstava za namjensku industriju pa da ide preko ministarstva odbrane ako treba. Pa da ministarstvo odbrane stoji iza toga (pokrovitelj).

Većina ljudi zna da se dosta toga kralo što od naših što od HVO-a u Hercegovini i dalje. Samo zaustave kamione istjeraju vozače napolje, pretuku i opljačkaju robu. I kad im se da, puste po koji.

Ne možeš ti sad se odreći čitavog tog potencijala samo zbog toga što je ljiga krala. Treba riješiti problem a ne bježati od njega.
neznam za danasnjeg sefera

Vlada federracije je ulozila nekoliko miliona maraka u nekoliko projekata namjenske industrije, tako da se nadam daljnjem razvoju tog trenda, a za nabavku tog oruzanog sistema naravno da se mora preko ministarstva odbrane

to sto pominjes kod HVO-a se desavalo do 93 kada je poceo rat sa HVO-m, ali od 94 takva situacija nije bila takva, a zatim sa 10 milijardi kupilo bi se puno toga od nekoliko desetina konvoja

potencial kako ga ti nazivas (prepostavljam da mislis na SDA), ako ga ima 10% od ukupnog broja puna saka brade
andromeda101

#679 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Tacticus wrote: neznam za danasnjeg sefera

Vlada federracije je ulozila nekoliko miliona maraka u nekoliko projekata namjenske industrije, tako da se nadam daljnjem razvoju tog trenda, a za nabavku tog oruzanog sistema naravno da se mora preko ministarstva odbrane

to sto pominjes kod HVO-a se desavalo do 93 kada je poceo rat sa HVO-m, ali od 94 takva situacija nije bila takva, a zatim sa 10 milijardi kupilo bi se puno toga od nekoliko desetina konvoja

potencial kako ga ti nazivas (prepostavljam da mislis na SDA), ako ga ima 10% od ukupnog broja puna saka brade
Ma kakav SDA, mislim na dijasporu.
CrazyDiablo

#680 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by CrazyDiablo »

ins sve si to ti ljepo pobrojao ali takodzer za sve gore navedeno treba ti od 150-450 mil eura, a to BiH nema + trenutna vojno strateska situacija to ne trazi
ali koliko vidim polako ministartsvo odbrane odrzava resurse
i stim da naglasim da nama netreba kupovina bilo cije haubice, pogotovo njemacke koja se u BiH nemoze sve koristiti, nego nama treba da odrzimo sposobnost proizvodnje i da mozemo isti proizvod konkuretno ponuditi na trziste
inace phirana je tockas, atrenutno najbolji tockasi na svjetu je patria AMV kojeg slovenija i hrvatska uvode u nauruzanje[/quote]

Odakle ti to da je patria najbolji tockas?
Tacticus

#681 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

ins wrote:
Tacticus wrote: izvini imam jedno pitanje, posto sam vec jednom procitao da si ovo napisao, odakle ti ofa informacija?!
pitam te zato sto je MILAN navodzeca protivoklopna raketa dometa 2000 metara i da se u najnizem formaciskom nivou koristi na nivou cete, a cesce na nivou bataljona i to u kolicini od 4-10 komada, tako da mi je ta brojka ogromna, a ja bi bio prezadovoljan ako ih imamo oko stotinjak komada
Ta je informacija potpuno tacna, u OSBiH lansera ima k'o u prici, zapinju za njih po kancelarijama :mrgreen: . Stigli jos u sklopu prve isporuke opremi i obuci.

Vrlo dobar argument u svakoj vrsti "dobrosusjedskih" odnosa, jer se zna da su tenkovi generacije T-72/M-84 nemocni protiv MILAN-a
evo gledam jednu ozbiljnu stranicu
http://www.globalsecurity.org/military/ ... ipment.htm
i tu se isto pominje 840 milana, ali stavka odmah iznad pominje 52 AT-4 sistema, ali se odnosi na vodzene rakete Fagot
mozda je neko pogresio pa malo pogresio i 840 se odnosi na svedske nevodzene projektile AT-4, a imamo 52 sistema milan sto je daleko vjerovatnije

inace sjecam se da sam nekada procitao da su nam emirati dali 36 haubica 105 mm L-118 pa me bas zanima sta bi sa njima jer su to izvrsne lake haubice kao dusu dale za koristenje po nasim brdima jer ih mozes vuci komotno sa manjim kamionom, a na nekim mjestima i sa 6-8 ljudi
Last edited by Tacticus on 10/06/2012 20:14, edited 1 time in total.
Tacticus

#682 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

andromeda101 wrote:

a gdje si procitao da ja otpisujem diasporu?!
dok imas gdje procitati kako sam joj zahvalan!
Tacticus

#683 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

CrazyDiablo wrote:ins sve si to ti ljepo pobrojao ali takodzer za sve gore navedeno treba ti od 150-450 mil eura, a to BiH nema + trenutna vojno strateska situacija to ne trazi
ali koliko vidim polako ministartsvo odbrane odrzava resurse
i stim da naglasim da nama netreba kupovina bilo cije haubice, pogotovo njemacke koja se u BiH nemoze sve koristiti, nego nama treba da odrzimo sposobnost proizvodnje i da mozemo isti proizvod konkuretno ponuditi na trziste
inace phirana je tockas, atrenutno najbolji tockasi na svjetu je patria AMV kojeg slovenija i hrvatska uvode u nauruzanje
Odakle ti to da je patria najbolji tockas?[/quote]
najbolje se pokazala u afganistanu i izuzetno je modularna pa na jednoj bazi mozes napraviti puno toga

e sada njemacki boxer bi trebao biti slican ali jos nije usao efektivno u sluzbu, dok se USA strayker pokazao djelimicno razocaravajuci
andromeda101

#684 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Tacticus wrote:
andromeda101 wrote:

a gdje si procitao da ja otpisujem diasporu?!
dok imas gdje procitati kako sam joj zahvalan!
Ne pali se, samo klarifikujem:
johnny_blazze

#685 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by johnny_blazze »

pratim temu i jako je interesantna, zanimljivo je citati postove nekih forumasa koji se u ovo razumiju, imam onako jedno pitanje sta je sa podzemnim aerodromom zeljava danas, mislim znam da je unisten ali sta je sa avionima i opremom koja je tu bila, i ima li danas ikakvu funkciju jeli on uopste imovina OSBiH ?
CrazyDiablo

#686 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by CrazyDiablo »

Pa istu tu modularnost imas sa strykerom, pandurom, piranhom itd. Patria je dosta jeftinija i daje bolje offset programe zato je i popularna kod susjeda. A to da se stryker pokazao razocaravajucim dobro provjeri.
Tacticus

#687 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

johnny_blazze wrote:pratim temu i jako je interesantna, zanimljivo je citati postove nekih forumasa koji se u ovo razumiju, imam onako jedno pitanje sta je sa podzemnim aerodromom zeljava danas, mislim znam da je unisten ali sta je sa avionima i opremom koja je tu bila, i ima li danas ikakvu funkciju jeli on uopste imovina OSBiH ?
u losem je stanju, vecina MTS i avioni su prebaceni prije pocetka rata manjim djelom u Banja Luku, avecim djelom u srbiju, a inace nalazi se na granici hrvatske i BiH, a i nemamo malznu komponentu tako da je neperspektivan
kaksimalno sta od njega moze biti jeste neki muzejcic
CrazyDiablo

#688 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by CrazyDiablo »

johnny_blazze wrote:pratim temu i jako je interesantna, zanimljivo je citati postove nekih forumasa koji se u ovo razumiju, imam onako jedno pitanje sta je sa podzemnim aerodromom zeljava danas, mislim znam da je unisten ali sta je sa avionima i opremom koja je tu bila, i ima li danas ikakvu funkciju jeli on uopste imovina OSBiH ?
Pola ti zeljavu drze hrvati pola mi. Svu tu opremu ti je pokupila jna. Bilo je nesto price da se treba to renovirati, al tesko.
Tacticus

#689 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

CrazyDiablo wrote:Pa istu tu modularnost imas sa strykerom, pandurom, piranhom itd. Patria je dosta jeftinija i daje bolje offset programe zato je i popularna kod susjeda. A to da se stryker pokazao razocaravajucim dobro provjeri.
koliko ja znam pandura i patriu su imali slovenci na njihovom tenderu i znam da je izabrana patrija prije pandura i ako je pandur jeftiniji, ali patrija nudi bolju zastitu
za straykere sam cuo od nekih nasih ljudi iz iraka, gdje ga vecina USA vojnika ne vole zbog premale oklopne zastite, u zadnje vijeme instaliraju na njega kaveze kao zastitu od RPG-eova, ali je zbog toga postao manje mobilan (istina i patria ima isto resenje) i bazna verzija istog nema zastitu od mina, dok patria to ima
andromeda101

#690 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Što se Stryker-a i rešetki tiče:

Image

http://www.desura.com/groups/ifv-lovers ... tryker-icv
Last edited by andromeda101 on 10/06/2012 01:29, edited 2 times in total.
CrazyDiablo

#691 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by CrazyDiablo »

Tacticus wrote:
CrazyDiablo wrote:Pa istu tu modularnost imas sa strykerom, pandurom, piranhom itd. Patria je dosta jeftinija i daje bolje offset programe zato je i popularna kod susjeda. A to da se stryker pokazao razocaravajucim dobro provjeri.
koliko ja znam pandura i patriu su imali slovenci na njihovom tenderu i znam da je izabrana patrija prije pandura i ako je pandur jeftiniji, ali patrija nudi bolju zastitu
za straykere sam cuo od nekih nasih ljudi iz iraka, gdje ga vecina USA vojnika ne vole zbog premale oklopne zastite, u zadnje vijeme instaliraju na njega kaveze kao zastitu od RPG-eova, ali je zbog toga postao manje mobilan (istina i patria ima isto resenje) i bazna verzija istog nema zastitu od mina, dok patria to ima
Jesi cuo da su u hrvatskoj i sloveniji optuzili te koji su birali na tenderima, bila neka afera bas oko izbora tih tockasa. Uporedi sve zapadne tockase sa osnovnom opremom bez onih modularnih ploca, kaveza, sve je to u pet deka. Svaki od njih sa strane stiti od puscanog streljiva do 7.62 a naprijed ja mislim do 12,7. Zato ne mozes reci ni za jednog da je najbolji na svijetu, svaki ima neku manu.
CrazyDiablo

#692 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by CrazyDiablo »

andromeda101 wrote:Što se Stryker-a i rešetki tiče:

Image

http://www.desura.com/groups/ifv-lovers ... tryker-icv
Ove resetke su ti u upotrebi od 2. svjetskog rata, nije to nista novo.
Duklja

#693 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

Patria je preskupa za nas ja mislim. Treba akcenat staviti na vojnu industriju. Jer u principu vojna industrija moze se graditi izvan okvira OSBIH a to znaci da RS nema nikakvog uticaja na vojnu industriju. Bolje je izvoziti naoruzanje u relativno velikim kolicinama nego trositi na patriju. To ionako samo stari i onda ga mjenjas.

Dobra protiv-oklopna sredstva zajedno sa vlastitom produkcijom municije za ista je vec dovoljno. Koliko ja znam Pretis je otvorio halu i nabavio osnovnu tehniku za proizvodnju rakete "zemlja-zemlja" sa dometom od 150 kilometara. Mislim da te rakete jos ne izvoze mada su probne vec producirali (vidi film iznad). Bolje investirati u neku tehnologiju koja moze koristiti te rakete. Neznam koliko su precizne ali 150 kilometara znaci svakako da iz Sarajeva mozes gadjati Novi Sad.
johnny_blazze

#694 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by johnny_blazze »

Tacticus wrote:
u losem je stanju, vecina MTS i avioni su prebaceni prije pocetka rata manjim djelom u Banja Luku, avecim djelom u srbiju, a inace nalazi se na granici hrvatske i BiH, a i nemamo malznu komponentu tako da je neperspektivan
kaksimalno sta od njega moze biti jeste neki muzejcic
toliko od te najvece investicije bivse jna, procitao sam za radar neki na pljesevici koji je bio u sklopu zeljave jeli bar to u funkciji moze li icem posluziti ?
andromeda101

#695 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

CrazyDiablo wrote: Ove resetke su ti u upotrebi od 2. svjetskog rata, nije to nista novo.
:arrow:
Mavis130 Sep 24 2010, 11:57am replied:

yea, and it ***** up it's maneuvering capabilities (and if there's mud... well, I will just stop there...)

I guess it's worth it seeing how effective it really is though (there was a Stryker, I think it took 13 RPG hits in different places and the Slat armor stopped a lot of the damage, letting the crew escape with only minor injuries)
CrazyDiablo

#696 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by CrazyDiablo »

andromeda101 wrote:
CrazyDiablo wrote: Ove resetke su ti u upotrebi od 2. svjetskog rata, nije to nista novo.

yea, and it ***** up it's maneuvering capabilities (and if there's mud... well, I will just stop there...)

I guess it's worth it seeing how effective it really is though (there was a Stryker, I think it took 13 RPG hits in different places and the Slat armor stopped a lot of the damage, letting the crew escape with only minor injuries)
jeftino a ucinkovito
andromeda101

#697 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

CrazyDiablo wrote:
andromeda101 wrote:

jeftino a ucinkovito
Efektivno protib RPG da ublaži prodor i da se rasprsne prije nego dođe do pravog oklopa.

Ali RPG je i najveća opasnost za njih. Tako da je ovaj slat-armor veoma efektivan u operacijama.

Jes da je iritirajuće u kretanju, vidljivosti itd.
Last edited by andromeda101 on 10/06/2012 01:38, edited 1 time in total.
Tacticus

#698 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

CrazyDiablo wrote:
Tacticus wrote:
Jesi cuo da su u hrvatskoj i sloveniji optuzili te koji su birali na tenderima, bila neka afera bas oko izbora tih tockasa. Uporedi sve zapadne tockase sa osnovnom opremom bez onih modularnih ploca, kaveza, sve je to u pet deka. Svaki od njih sa strane stiti od puscanog streljiva do 7.62 a naprijed ja mislim do 12,7. Zato ne mozes reci ni za jednog da je najbolji na svijetu, svaki ima neku manu.
napred su zasticeni vecinom od 14.5 mm
ima jedna velika razlika, patrie su pravili finci, a njihova geografija je katastrofalna za oklopna vozila i zato su patrije najpokretljiviji tockasi na off road terenu, a sto su dokazali u afganistanu
zatim dok je vecina sistema nastala kao specificni, onda su se kroz evoluciju razvijali prema modularnosti
patria AMV je koncepciski zamisljena kao modularna, samim tim je daleko lakse na nju prijeniti razne module koji su vec stvoreni, npr. hrvatska ima baznu verziju oklopnog transportera, ali poljaci imaju unapredzenu verziju borbenog vozila pjesadije koja ima prednju zastitu od 30 mm podkalibarske municije i sa strana od 14.5 mm, a dno ojacano zasticeno od EOD (improvizirani eksplozivnih sredstava) sredstava i u afganistanu nekoliko njih je pogodzeno rpg-om sto su ovi prezivjeli i nastavili se boriti, a jedan je pogodzen 3 puta i uspio se vlastitim motorom vratiti u bazu
e sada koliko ima takvih trenutno
Tacticus

#699 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

andromeda101 wrote:
CrazyDiablo wrote:Mavis130 Sep 24 2010, 11:57am replied:

jeftino a ucinkovito[/quote]

Efektivno protib RPG da ublaži prodor i da se rasprsne prije nego dođe do pravog oklopa.

Ali RPG je i najveća opasnost za njih. Tako da je ovaj slat-armor veoma efektivan u operacijama.[/quote]
ali nije bez mana jer umanjuje brzinu, smanjuje manevarske sposobnosti i limitira vozilo samo na siroke puteve
ovo je vise ad-hock rjesenje
Duklja

#700 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

To su te rakete koje je pretis u stanju proizvoditi:
Image

Uploaded with ImageShack.us
Last edited by Duklja on 10/06/2012 01:42, edited 2 times in total.
Post Reply