Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
- Jack Be Nimble
#676 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
ma lako je promjenuti, ali se treba naviknuti ako se pise duze vrijeme
kada vec o tastaturama pricamo, ja sam upoznao par muzicara koji ne zele da nauce koristiti tastarue, jer tvrde da ce im onda biti teze za klavirom.
kada vec o tastaturama pricamo, ja sam upoznao par muzicara koji ne zele da nauce koristiti tastarue, jer tvrde da ce im onda biti teze za klavirom.
- SmiledGuy
#677 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
ovo su te rijeci
frljike
mars
opsajd
aut
bre
tam
vugor
vudol
....
frljike
mars
opsajd
aut
bre
tam
vugor
vudol
....
-
vinja
#678 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
priziv
nisam znala sta znaci... na jednom testiranju ADS-a je bilo pitanje "Koliki je rok za priziv?", pa sam pitala da li se radi o prigovoru ili zalbi... zena se uvrijedila i drsko rekla da je to zalba (ali na hr). Mene je onda interesovalo kako kazu zaliti se, zalio sam se, zalbeni postupak, ozalbeno rjesenje, da li je to npr. prizivati se, prizvao sam se, prizivni postupak, (o)prizvano rjesenje... nisam dobila posao
, ali nisam dobila ni informaciju kako se kazu gore navedeni pojmovi...
ili kriz...
zasto onda kazu krstenica, prekrstio sam se, krstio sam dijete...??? Zar ne bi trebalo da se kaze krizanica, krizao sam dijete
ja licno ne volim rijec dolje, a pravilna je za razliku od dole (koja je u sirokoj upotrebi)
ili kad vidim na smrtovnici umro je u svojoj 78. godini... nego u cijoj, ta nije u mojoj???!!!
to me podsjetilo i na mlada djevojka, stara baba ... nepotrebno, suvisno! kako se ono to zove? pleonazam?
nisam znala sta znaci... na jednom testiranju ADS-a je bilo pitanje "Koliki je rok za priziv?", pa sam pitala da li se radi o prigovoru ili zalbi... zena se uvrijedila i drsko rekla da je to zalba (ali na hr). Mene je onda interesovalo kako kazu zaliti se, zalio sam se, zalbeni postupak, ozalbeno rjesenje, da li je to npr. prizivati se, prizvao sam se, prizivni postupak, (o)prizvano rjesenje... nisam dobila posao
ili kriz...
zasto onda kazu krstenica, prekrstio sam se, krstio sam dijete...??? Zar ne bi trebalo da se kaze krizanica, krizao sam dijete
ja licno ne volim rijec dolje, a pravilna je za razliku od dole (koja je u sirokoj upotrebi)
ili kad vidim na smrtovnici umro je u svojoj 78. godini... nego u cijoj, ta nije u mojoj???!!!
to me podsjetilo i na mlada djevojka, stara baba ... nepotrebno, suvisno! kako se ono to zove? pleonazam?
- Lakat Jebić
#679 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
priziv ne kontam, al eto, kroati k'o kroativinja wrote:priziv
nisam znala sta znaci... na jednom testiranju ADS-a je bilo pitanje "Koliki je rok za priziv?", pa sam pitala da li se radi o prigovoru ili zalbi... zena se uvrijedila i drsko rekla da je to zalba (ali na hr). Mene je onda interesovalo kako kazu zaliti se, zalio sam se, zalbeni postupak, ozalbeno rjesenje, da li je to npr. prizivati se, prizvao sam se, prizivni postupak, (o)prizvano rjesenje... nisam dobila posao, ali nisam dobila ni informaciju kako se kazu gore navedeni pojmovi...
ili kriz...
zasto onda kazu krstenica, prekrstio sam se, krstio sam dijete...??? Zar ne bi trebalo da se kaze krizanica, krizao sam dijete![]()
kriz ili krst, manje vise sve to mozes reci, druga je stvar da ruzno zvuci "krizao sam dijete"
a za ovu djevojku, djevojka je neko sve dok se ne uda (bar je tako u mom selu
-
Shoshana
#680 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ovo za mladu djevojku bi se moglo razumjeti. Kao sto Lakat kaze, izvorno 'djevojka' nije rijec koja oznacava mladju osobu zenskog pola, nego neudatu osobu zenskog pola. Tako i starica od 90 moze biti djevojka ako se nikada nije udavala. Cak postoji i izraz 'stara djevojka'. Za staru babu bas nisam sigurna, ali ako moja kcerka sutra dobije dijete - ja cu sasvim sigurno biti 'mlada baba' .
- hassena
#681 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Nešto sam čitala, meni smeta: obadvojica...i htJeo...uhuuuu ova mi zadnje trnce podiže 
- derion
#682 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Hassena, obje riječi smo već obradili.hassena wrote:Nešto sam čitala, meni smeta: obadvojica...i htJeo...uhuuuu ova mi zadnje trnce podiže
- minjonja
#683 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
opetovanje
kako odvratno zvuci.
kako odvratno zvuci.
- Onjegin
#684 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Meni glagol uplivisati zvuči očajno - nadam se da ne postoji u rječnicima. 
-
ja71
#685 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Je li to kad se zaposlis u Plivi ?Onjegin wrote:Meni glagol uplivisati zvuči očajno - nadam se da ne postoji u rječnicima.
- Onjegin
#686 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Za one koji možda ne znajuja71 wrote:Je li to kad se zaposlis u Plivi ?Onjegin wrote:Meni glagol uplivisati zvuči očajno - nadam se da ne postoji u rječnicima.
Mikroekonomsku poresku politiku po pravilu sledi strukturalistička fiskalna politika, koja upliviše na kvalitet ekonomije firme sa programiranim efektima
paraproteinemije i ostalih patoloških stanja koja mogu uplivisati hemostatske poremećaje
uplivisati - imati upliv, djelovati, uticatiTehnički najvažnija svojstva, koja bitno uplivišu na mogućnost
-
matorakobila
#687 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Izvin'te ako je bilo:
Jedna riječ koja se pogrešno koristi svugdje: u medijima, na forumima, u svakodnevnom govoru - dubiozan, dubioza. Svi koji je (pogrešno) koriste, koriste je u značenju dubok, slojevit, dubokouman, složen i sl. Pa kažu: "Hajde da ne ulazimo toliko u dubiozu...", tj. neće zahvatati problem u dubini, široko. Ili, kad ko hoće koga uvrijediti, pa ironično kaže: "E, jesi dubiozan!", tj. dubokouman.
Dubiozan, latinskog porijekla, dolazi od dubius što znači sumnjiv, pa to i znači: sumnjiv, neizvjestan, nesiguran, nepouzdan itd.
Jedna riječ koja se pogrešno koristi svugdje: u medijima, na forumima, u svakodnevnom govoru - dubiozan, dubioza. Svi koji je (pogrešno) koriste, koriste je u značenju dubok, slojevit, dubokouman, složen i sl. Pa kažu: "Hajde da ne ulazimo toliko u dubiozu...", tj. neće zahvatati problem u dubini, široko. Ili, kad ko hoće koga uvrijediti, pa ironično kaže: "E, jesi dubiozan!", tj. dubokouman.
Dubiozan, latinskog porijekla, dolazi od dubius što znači sumnjiv, pa to i znači: sumnjiv, neizvjestan, nesiguran, nepouzdan itd.
- Onjegin
#688 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Vjeruješ ti meni da nikad nisam čuo da neko koristi riječ dubioza u ovom kontekstumatorakobila wrote:
- Lakat Jebić
#689 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
a ja nisam nikad cuo da je neko koristio u ispravnom kontekstuOnjegin wrote:Vjeruješ ti meni da nikad nisam čuo da neko koristi riječ dubioza u ovom kontekstumatorakobila wrote:
- Onjegin
#690 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Što je još jedan dokaz činjenice da se riječi u različitim okruženjima (stručnim krugovima) koriste u različitom kontekstu.Lakat Jebić wrote: a ja nisam nikad cuo da je neko koristio u ispravnom kontekstu![]()
- Lakat Jebić
#691 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
tacno, al ovaj primjer "Hajde da ne ulazimo toliko u dubiozu..." sto ga je navela kobilaOnjegin wrote:Što je još jedan dokaz činjenice da se riječi u različitim okruženjima (stručnim krugovima) koriste u različitom kontekstu.Lakat Jebić wrote: a ja nisam nikad cuo da je neko koristio u ispravnom kontekstu![]()
-
al' u limburgu
#692 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
kao npr. ima najvise CRKAVA-pa ja kad cujem to,ja se vas najezim...

- minjonja
- vozač
#694 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
moj skromni doprinos temi
u njike,
u naske,
vudgore,
ovo sam slušao i prije rata,
ali u ratu sam prvi put čuo izraze za oto i na oto
najgore od svega mi je stjela,
zamišljam kemu kako pjeva ... "nije stjela, nije stjela, moje pjesme, moju ljubav ...
inače je potpuno uobičajeno u sarajevu da marijin dvor zovu marin dvor, ali je naglasak takav kao da izgovaraš muško ime marin,
jedna od najnormalnijih stvari (to su čak imali običaj govoriti i spikeri), je bila da se vojno medicinska akademija u beogradu kratila po sitemu VE ME A, pa smo se mi zezali ako je VE ME A, onda je sigurno i ER ME KA (RMK ZENICA)
u njike,
u naske,
vudgore,
ovo sam slušao i prije rata,
ali u ratu sam prvi put čuo izraze za oto i na oto
najgore od svega mi je stjela,
zamišljam kemu kako pjeva ... "nije stjela, nije stjela, moje pjesme, moju ljubav ...
inače je potpuno uobičajeno u sarajevu da marijin dvor zovu marin dvor, ali je naglasak takav kao da izgovaraš muško ime marin,
jedna od najnormalnijih stvari (to su čak imali običaj govoriti i spikeri), je bila da se vojno medicinska akademija u beogradu kratila po sitemu VE ME A, pa smo se mi zezali ako je VE ME A, onda je sigurno i ER ME KA (RMK ZENICA)
- Jack Be Nimble
#695 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Sta je znacenje rijeci pausala?
Zenički vijećnici potvrdili povećanje svojih paušala
penzija??
Zenički vijećnici potvrdili povećanje svojih paušala
penzija??
- nellington
#696 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Paušal je vrsta naknade (ovo ekonomisti bolje znaju...) U slučaju poslanika u parlamentu, to je naknada koju oni dobijaju za svoju službu - ako nisu profesionalni poslanici, ne mogu dobiti platu, nego paušal.
- hassena
#697 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
samo da utvrdimo...derion wrote:Hassena, obje riječi smo već obradili.hassena wrote:Nešto sam čitala, meni smeta: obadvojica...i htJeo...uhuuuu ova mi zadnje trnce podiže
- hassena
#698 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
A, jeste li imali: fem...mlaznjak, šljez, teorecki, odčepiti, bonbone, presjedništvo, tašnja, mašnja...sikira....maica...naruknica...stolca...zenca...muzka...stanca
Jesam li popravila situvaciju
Jesam li popravila situvaciju
Last edited by hassena on 15/05/2010 22:11, edited 1 time in total.
- The Nightwatchman
#699 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
sad mi pade na pamet ova konstrucija:
ma pusti ga dijet je to
ili
zamal' se dijet ne utuši j*bem ti sunce kalajisano (ovo na plaži on njojzi)

ma pusti ga dijet je to
ili
zamal' se dijet ne utuši j*bem ti sunce kalajisano (ovo na plaži on njojzi)
- hassena