Auto salon Kramar - vasa iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
radostan dan

#676 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by radostan dan »

goran16v wrote:Kupovina stana tj nekretnine na kredit i kupovina auta na kredit su sasvim razlicite stvari
može li objašnjenje, interesuje me?
Tkanton

#677 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Tkanton »

radostan dan wrote:
goran16v wrote:Kupovina stana tj nekretnine na kredit i kupovina auta na kredit su sasvim razlicite stvari
Stan staji na jednom mjestu dok se automobil kreće
Mlad i Nevin

#678 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Mlad i Nevin »

Stanu vrijednost ne opada rapidno kao autu...stavise, nekad mozes i zaraditi na nekretnini.
radostan dan

#679 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by radostan dan »

mali_milojica wrote:Evo ja sam u kreditu za stan. Nesto para sam imao kesa,ostalo na kredit. Trecinu perioda sam odradio,ostalo je jos 2 trecine. Na kamatama su me vec dobro odradili,skoro da su se naplatili sve. Kad bih sad nekom ludom srecom dobio ili nasao pare da zavrsim taj kredit,nikada im ne bih odnio tolike pare na kamari. Kupio bih jos jedan manji stan koji bi iznajmljivao,a ovaj kredit nastavio otplacivati do kraja.
Samo "lud" covjek moze kamarom para sebi ispunjavati prohtjeve. Znam jer sam jednom sam to uradio :D

ja sam prije 4 i po godine -istovario- i zadnju marku za stan. mislio sam da sam napravio dobar potez. danas mislim da sam budala. trebao sam - malo učešća, ostalo kreda...
radostan dan

#680 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by radostan dan »

Mlad i Nevin wrote:Stanu vrijednost ne opada rapidno kao autu...stavise, nekad mozes i zaraditi na nekretnini.
trend kod nas u zadnje dvije-tri godine je da opada i nekretnini...
Tvrdorah

#681 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Tvrdorah »

Tkanton wrote:Samo u Bosni je glupo uzimat kredit dok svugdje u svijetu svaka veća investicija se placa kreditom, pogotovo kupovina novog auta. Prvva i osnovna pretpostavka za kupovinu kreditom je zaposlenje ako ja imam dobru platu i živim u sigurnom okruženju zašto bi ja davao keš na auto ako ce mi to smanjit mjesečnu platu max 10 procenata, plus dobijas kako jedan period i danas sutra nemoze izdržavati to auto banka ga fino pokupi i nikom ništa. Htjeli mi to priznat ili ne dokle god pare budu u jastucima a ne u bankama biće nam ovakva država, ljudi banke su fabrike novca krediti su sjeme iz kojeg se stvaraju pare čitav svijet tako funkcionise
Jah, naš najveći problem je što nam banke nemaju dovoljno para :D

Dugoročno gledano, od banke korist jedino imaju bankari. Rijetke su situacije gdje je korist dugoročno obostrana (krajnji korisnik - banka).

Garant si i ti neki mason ili direktor banke, pa ovako veliš :lol:

Kredit je u našem društvu nužno zlo, treba ga izbjeći, kad god je to moguće!
goran16v

#682 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

radostan dan wrote:
Ako je potrebno objasnjenje, to su dvije razlicite vrste imovine, nekretnina, odnosno stan je imovina kojoj vrijednost ne pada kao autu, cak moze i rasti, i bez obzira na vremenski rok ce uvijek zadrzati veliki dio svoje pocetne vrijednosti, osim toga stan se moze izdati pa postati investicija tj zaradjivati novac.
Smijesno je kako neki porede koristenje kredita vani i kod nas, a pri tome "zaborave" da uporede kamatne stope.
radostan dan

#683 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by radostan dan »

goran16v wrote:
Ako je potrebno objasnjenje, to su dvije razlicite vrste imovine, nekretnina, odnosno stan je imovina kojoj vrijednost ne pada kao autu, cak moze i rasti, i bez obzira na vremenski rok ce uvijek zadrzati veliki dio svoje pocetne vrijednosti, osim toga stan se moze izdati pa postati investicija tj zaradjivati novac.
Smijesno je kako neki porede koristenje kredita vani i kod nas, a pri tome "zaborave" da uporede kamatne stope.

dakle,, stav je - kredit za stan da, kredit za auto - ne?
goran16v

#684 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

To je otprilike neki moj rezon, mada svako ima svoje...
golfiista

#685 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by golfiista »

Bakir1 wrote:oprosti golfista jedno pitanje moze?
zasto nisi isao na sedmicu malo stariju i bolje opremljenu?
ili na peticu godinu stariju sa boljim motorom?
Ovaj auto je odlicno opremljen, a i prostora ne manjka, tako da sedmica gubi svaki smisao. Drugo, motor mi savrseno odgovara sa svojih 177 KS, cak za moj pojam i moj stil voznje konja ima i viska, te prema mom skromnom misljenju, za mene je ovo najbolji motor u ponudi, ili ako hoces najeekonomocniji.
Trece, ne bih kupio auto sa automatskim mjenjacem, mozda je neopravdano, ali sam nekako mirniji sa manuelcem.
Dakle, ovaj auto nema ono sto ne bih ni zelio, skupi i komplicirani xdrive, automatsku transmisiju i 3.0 motor cija snaga ne opravdava potrosnju, odrzavanje i registraciju.
Dakle, sve sto sam zeljeeela to sam dobilaaa ;)
Jedini pravi nedostatak su grijaci sjedista i mozda broj manje felge, no ne mora sve biti idealno, nije babin, moj je ;)
byNelle

#686 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by byNelle »

goran16v wrote:To je otprilike neki moj rezon, mada svako ima svoje...
Ukupna kamata na lombardni kredit od 30.000 na 5 godina iznosi nekih 800 KM (1% razlika između kamata kredita i depozita, u korist banke), što i nije neki prevelik trošak, ako se uzme u obzir, da nakon otplate opet raspolažeš sa svojih 30.000.

Ukoliko auto kupuješ gotovinom, da bi bio na istom nivou nakon 5 godina, odnosno da bi opet imao ušteđevinu od 30.000 KM, moraš da štediš približno isti iznos mjesečno, kao i kada bi plaćao ratu za lombardni kredit (515 rata, 500 štednja).
Gray

#687 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Gray »

Oko ove priče kredit ili ne, ovisi od količine para i kamate. Naravno da je bolje za stan ne davati 100000 kamate, ali kada nemaš para odjednom da platiš onda moraš uzeti kredit, nemaš puno izbora. Jebiga, i para su tu proizvod.

Što se tiče manjih iznosa, tipa 15-20 hiljada za kupiti auto, mislim da je bolje uzeti kredit i dati 1500 - 2000 kamate ali imati pare kod sebe.

U svakom slučaju, ja sam i uzeo novo zato što bi mi polovno bilo skuplje radi kamate, a ovdje je KIA imala akciju beskamatnog kredita (naravno, to se plati u cijeni auta), ali meni se opet isplati.
GaRGa

#688 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by GaRGa »

pa 2008-me je puko balon sto se tice kredita a vi i dalje isto...
supercali

#689 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by supercali »

ovo sa kreditima je individualno jer niko nije u istom stanju sa primanjima sa ustedjevinom i sl a da ne pricamo o planovima
basicm

#690 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by basicm »

byNelle wrote:
goran16v wrote:To je otprilike neki moj rezon, mada svako ima svoje...
Ukupna kamata na lombardni kredit od 30.000 na 5 godina iznosi nekih 800 KM (1% razlika između kamata kredita i depozita, u korist banke), što i nije neki prevelik trošak, ako se uzme u obzir, da nakon otplate opet raspolažeš sa svojih 30.000.

Ukoliko auto kupuješ gotovinom, da bi bio na istom nivou nakon 5 godina, odnosno da bi opet imao ušteđevinu od 30.000 KM, moraš da štediš približno isti iznos mjesečno, kao i kada bi plaćao ratu za lombardni kredit (515 rata, 500 štednja).
Gdje ima ovakav kredit?
emko1234

#691 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

goran16v wrote:Dragi emko, bolje da nista nisi rekao jer si zadnji postom pokopao zadnju nadu da si sposoban izasta osim za trosenje babinih para. Samim time da poredis investiciju kupovine igraca koji ce tom Realu zaraditi x para sa kupovinom auta koji ce biti samo trosak dokazujes kako si bistar i cija je logika glupa ko qurac! :lol: :lol: :lol: :lol:
Bravo majmune, evo ti banana.
A šta je s firmama koje auta koriste ko osnovno sredstvo za rad?
Znači jedan Fleet Managment Centar u BiH i u Hrvatskoj koji ima rentacar sa 1000 auta je firma koja si ne može priuštit da sva auta uzme za keš, a što bi ih uzimali kad postoji nešto što se zove operavtivni leasing, i nešto što se zove financijski leasing? Znači njima je auto investicija jer im donosi novac, njima je auto sredstvo za rad ko taxistima. I šta sad, ako nemaju keš da kupe auto, oni su loša firma, ili se koristi Merkelovskom metodom koja je zapravo sinonim za moderno ropstvo. E jesi ograničen ko lavor.
Dje češ gorane grlom u jagode, ja sve više uviđam da si ti stvarno jedna iskompleksirana šoferčina s malo više škole, koji ne može da shvati da nije Bogom dan nizašta drugo osim za vođenje voznog parka u nekoj firmi, i koji očigledno ima viška vremena kad postove piše i u 1 ujutro, i u 6 ujutro, u podne, u 16 i u 9 navečer.
Izvini što nisam ranije odgovorio, bio sam na skijanju. A klix forum mi nije sve u životu ko tebi očigledno. :run:
emko1234

#692 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

mali_milojica wrote:Evo ja sam u kreditu za stan. Nesto para sam imao kesa,ostalo na kredit. Trecinu perioda sam odradio,ostalo je jos 2 trecine. Na kamatama su me vec dobro odradili,skoro da su se naplatili sve. Kad bih sad nekom ludom srecom dobio ili nasao pare da zavrsim taj kredit,nikada im ne bih odnio tolike pare na kamari. Kupio bih jos jedan manji stan koji bi iznajmljivao,a ovaj kredit nastavio otplacivati do kraja.
Samo "lud" covjek moze kamarom para sebi ispunjavati prohtjeve. Znam jer sam jednom sam to uradio :D
Pusti ba priču. Goran je ograničen ko lavor.
90% ljudi na zapadu do 35 godine živi i iznajmljenim stanovima. Zašto, zato što si ne mogu priuštit kupovinu nekretnina koja odgovara njihovim prohtjevima jer su strašno skupe. I nekretnine i krediti. Ali svi redom auta kupuju s učešćem i otplatom, zašto? Zato što je pametnije kupiti auto na otplatu a življak ostavit sa strane, jer su žive pare sigurnost.
Na zapadu nema ugovora na neodređeno ko kod nas, nego su to stalni radni odnosi gdje se ugovori produžuju na polugodišnjem, godišnjem ili dvogodišnjem nivou. Zato svako živu lovu čuva ko oči u glavi, a sve ide na otplate, rate, leasinge i slične stvari. Ne zato što ljudi vole bankama davat kamate, nego zato što je to uvijek pametnije nego odmah istrest žive pare.
Ali ne, goran je pametan. Samo treba za keš kupovat.
Primjer, imam platu 10 milja. Da bi skupio pare da kupim auto od 150 000, treba mi 3 godine da ostavljam pola plate. Da skupim za učešče od 25 posto sto je 35milja, treba mi pola godine. Zar nije pametnije dat 35 milja u kesu i ostalo placat s 2 milje rate mjesecno, uz kamatu, nego otici i odnijeti u torbi 150 000km i istrest na sto?
E je ba volio vidjet auto od 100+ k km u gradu koje je kupljeno za kes a nije strana organizacija, neka velika drzavna firma, ili nesto na taj fazon.

Gorane tikvane, naša vlada kupuje auta na lizing, ako nisi znao.
Sodom1

#693 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Sodom1 »

.
goran16v

#694 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

@emko
Osim sto se ovdje ne govori o autu za firmu nego autu za licne potrebe, da ovo nije zapad i da ovdje na forumu nema platu od 10k KM, ocigledno je da ti inteligencija ne dozvoljava da shvatis razliku kad firmi odgovara da su auti osnovno sredstvo, a kad ne, sta znaci uvecanje kapitala, sta gubitak kroz amortizaciju osnovnih sredstava, pa se necu zamarati da ti objasnjavam, ali se iskreno nadam da ti taj plivadon izmedju usiju dozvoljava da shvatis sta mozes da uradis s tom bananom i gdje da je sebi zaguras, a tikvan i lavor ce ti samo dodati, puno je ljepse skijati radnim danima, ono do srijede do petka, ako nista manje je iskompleksiranih i retardiranih babinih debila oko tebe!
mahalas505

#695 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by mahalas505 »

emko1234 wrote:
goran16v wrote:@emko
Osim sto se ovdje ne govori o autu za firmu nego autu za licne potrebe, da ovo nije zapad i da ovdje na forumu nema platu od 10k KM, ocigledno je da ti inteligencija ne dozvoljava da shvatis razliku kad firmi odgovara da su auti osnovno sredstvo, a kad ne, sta znaci uvecanje kapitala, sta gubitak kroz amortizaciju osnovnih sredstava, pa se necu zamarati da ti objasnjavam, ali se iskreno nadam da ti taj plivadon izmedju usiju dozvoljava da shvatis sta mozes da uradis s tom bananom i gdje da je sebi zaguras, a tikvan i lavor ce ti samo dodati, puno je ljepse skijati radnim danima, ono do srijede do petka, ako nista manje je iskompleksiranih i retardiranih babinih debila oko tebe!
Nakusao si se govana samo tako, i to onom velikom kašikom koja je samo za supe i čorbe.
Duduk jedan, nađi mi čovjeka u gradu koji ima auto od 100 000 pa naviše i koje je kupljeno za keš a da frajer nije direktor kakve strane uber kompanije, državne firme koja godišnje vrti stotine miliona, ili da nije u nekoj stranoj političkoj organizaciji, kad si tako mudar.
Ako jedna Vlada RH kupuje auta za ministarstva na lizinge, šta se ti koji kurac praviš pametan?
Čovjek koji ima platu 1500 maraka, on treba štedit 10 godina da kupi corsu od 18000km umjesto da uzme kredit ili leasing pa da idućih 5 godina uz učešće ima ratu od 180-200 maraka bez kaska?
E jesi pametan, rodila te majka.

Edit za skijanje: Jel skijaš radnim danima zato što si i sa skijanjem vičan ko s logikom oko kredita pa te ofirno da te ljudi gledaju na bejbi liftovima ili postoji neki drugi razlog ?
Nema potrebe za ovakvim rjecnikom.
emko1234

#696 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by emko1234 »

Što, vidiš da najbolje shvata kad s prosto izražavaš.
Kad on ujeda, onda ima potrebe, a kad se odgovori, onda nema.
Nećemo duple aršine.
goran16v

#697 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

emko1234 wrote: Nakusao si se govana samo tako, i to onom velikom kašikom koja je samo za supe i čorbe.
Duduk jedan, nađi mi čovjeka u gradu koji ima auto od 100 000 pa naviše i koje je kupljeno za keš a da frajer nije direktor kakve strane uber kompanije, državne firme koja godišnje vrti stotine miliona, ili da nije u nekoj stranoj političkoj organizaciji, kad si tako mudar.
Ako jedna Vlada RH kupuje auta za ministarstva na lizinge, šta se ti koji kurac praviš pametan?
Čovjek koji ima platu 1500 maraka, on treba štedit 10 godina da kupi corsu od 18000km umjesto da uzme kredit ili leasing pa da idućih 5 godina uz učešće ima ratu od 180-200 maraka bez kaska?
E jesi pametan, rodila te majka.

Edit za skijanje: Jel skijaš radnim danima zato što si i sa skijanjem vičan ko s logikom oko kredita pa te ofirno da te ljudi gledaju na bejbi liftovima ili postoji neki drugi razlog ?
Kao sto ti napisah, ocigledno nisi dovoljno ineligentan cim 3 x pises istu glupost pa necu da se zamaram i da ti objasnjavam zasto firme i vlade kupuju auta na leasing bez obzira na efektivu, zasto im nije u interesu da im vozila udju u stalna sredstva, kakve su prednosti kad je rata leasinga rashod bez povecanja vrijednosti kapitala, kako amortizacija tj pad vrijednosti vozila utice na fiskalno poslovanje, bilans stranja i uspjeha, a rijecnikom si jos jednom dokazao da si nista drugo nego retardirani i iskompleksirani babin sin.

p.s. naravno da postoji drugi razlog, skijam radnim danima jer mi se moze, jer ne moram babi da lezim pored noge, masem repom i cekam da me nahrani, ali ti to naravno ne kontas pa jos pitas postoji li neki drugi razlog...
Ned071

#698 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Ned071 »

Aaaaaa jel ima u Kramara ovaj lombardni kredit da uzmem sta da zakucajem u crveno... :mrgreen: Ubiste vas dvojica majke mi....
goran16v

#699 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by goran16v »

Nema lobardni, al ima beskamatni - nepovratni, tuku ko nece...
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#700 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by arman1 »

Koliko šuplje u off topic.
Tema je :
Auto salon Kramar - vasa iskustva

Što se kredita i kupovine auta tiće nikad više. Jednom sam uzeo manji kredit za dio cijene novog i što se mene tiće nikad više. Bacanje para naa kakamtu. Bolje uštediti pa uzeti polovno i koliko toliko očuvano. Kramar je prodavac koji cijenom često puca po ušima ali je od PIK prosjek povoljniji za 15-30% ako se u obzir uzme kako i šta radi. Novo je dobro ako uzimaš nešto jeftinije i kad uzimaš nešto s čim češ nabiti kilometražu kao da taksiraš.
Locked