Ono sto bih ti ja savjetovao da opet malo razmislis da li je Etf za tebe. Ako si vec cvrsto odlucila, onda izaberi onaj smjer koji bi ti zeljela ili vidis sebe u toj oblasti. Pusti ti sa foruma price ovaj smjer perspektivniji od drugoh,niko ne moze vidjeti sta ce biti za godinu, a kamoli za 5. Za dobrog inzinjera(ovdje mislim inzinjerski nacin razmisljanja i spremnost da se uci puno i poslije fakulteta) ce se uvijek, ovdje dobro podvlacim uvijek, naci posao bez obzira na oblast. Sad u eri globalnih komunikacija i socijalnih medija lahko se moze naci posao i izvan BiH.dodjoska__ wrote:sunrise - Svjesna sam težine i važnosti matematike na etfu, imam solidnu, ako ne i jako dobro znanje iz srednjoškolske matematike ( zbog tih spomenutih takmičenja), tako da me taj prijemni ne brine previše, a imam i naviku da radim, samostalno, pa to koliko ću uspjeti, zavisi koliko ću se snaći na početku.. a mislim da ste i vi fini, pa ćete mi pomoćiAli što se tiče onih osnova iz srednje škole, mislim da ne moram da brinem zbog toga.
nedzmun- Upravo to i jeste problem, jer nemam baš u okruženju ljudi koji su završili etf, i s kim mogu da se posavjetujm.. Najviše su mi ovi forumi.. A najbliže tim sturčnim predmetima, je samo jedna oblast fizike, tj elektromagnetizam(drugi razred gimanzije), koja mi je doduše, bila prezanimljivaRI bi odabrala ponajviše zbog savjeta s foruma, kako je najperspektivniji smjer, a programiranje mi nije slaba strana, barem ovo srednjoškolsko
( ne morate mi govoriti kako to nije ni priblližno onome s čime ću se susresti na etfu, znam sve, ali ako sam se u ovom "početničkom" super snašla, savladat ću nekako i ono teže
)
zlatane, kad će se znati to definitivno kad se mijenja plan?hvala što mi rušiš sve nade
ETF
-
mahalas505
#676 Re: Vodic za brucose na ETF
-
ζσκιγα ραήήα
#677 Elektrotehnički Fakultet Sarajevo-IT smjer
Ako može nekoliko vas da napiše ukratko o IT smjeru na Elektrotehnici. Predmeti,Teškoća, Šta je najbitnije ponijeti iz srednje škole? Da li se na IT više bazira softver ili hardver, ili oboje? Za one koji neznaju programirati, postoje li neki kursrevi, može li se to tek tako na fakuletu naučiti? i ako može još nekih informacija o tome, sve je potrebno. Unaprijed Hvala!
- newlevel
#678 Re: Vodic za brucose na ETF
Najbitnije ti je da iz srednje skole poneses odlicno znanje matematike, i naviku za redovno ucenje. Ako pak, kojim slucajem to ne poneses, onda ponesi 1800km sigurno ce ti trebati.
- newlevel
#679 Re: Vodic za brucose na ETF
A mislim da sve ostalo sto te zanima pise na temi, pa malo procitaj.
A imas naravno i ovdje http://upis.etf.unsa.ba/
A imas naravno i ovdje http://upis.etf.unsa.ba/
- Eluveitie
#680 Re: Vodic za brucose na ETF
newlevel wrote:Najbitnije ti je da iz srednje skole poneses odlicno znanje matematike, i naviku za redovno ucenje. Ako pak, kojim slucajem to ne poneses, onda ponesi 1800km sigurno ce ti trebati.
@hijeroglifi
Divni su predmeti, možeš sve naučiti na faxu. Ide se postepeno i fino, samo brzo, al' može se ako imaš i malo šlifa za to.
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#681 Re: Vodic za brucose na ETF
ETF nije ništa teži ni od građevine, arhitekture, a i mašinstva. Govorim iz persprektive osobe koja je završila taj fakultet i dobro je upoznata sa ovim ostalim. Čak bi građevinu stavio ispred ETFa po zahtjevima koje fakultet stavlja pred tebe. Upiši što voliš i to je to.
-
ete
#682 Re: Vodic za brucose na ETF
Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu organizira Dan otvorenih vrata u subotu, 18.5.2013. godine, u vremenu od 10 do 16 sati.
Ova manifestacija predviđena je u okviru programa predstavljanja Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu kako učenicima srednjih škola u Kantonu Sarajevo i šire, tako i svim zainteresiranim privrednim i društvenim subjektima iz okruženja.
http://goo.gl/sOEoX
http://upis.etf.unsa.ba/
Ova manifestacija predviđena je u okviru programa predstavljanja Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu kako učenicima srednjih škola u Kantonu Sarajevo i šire, tako i svim zainteresiranim privrednim i društvenim subjektima iz okruženja.
http://goo.gl/sOEoX
http://upis.etf.unsa.ba/
- korijal
#683 Re: Vodic za brucose na ETF
Koje su privilegije za djecu boraca pri upisu na Elektrotehnički fakultet?
-
Bolonjac
#684 Re: Vodic za brucose na ETF
isti kao i na ostalim fakultetima propisan zakonom, najbolje provjeri sa studentskom sluzbom 033/250-708 oni znaju sve detalje
- Bluesman
#685 Re: Re: Vodic za brucose na ETF
Uzmes papir da ti je otac bio borac i predas uz papire. Nemas dodatne bodove na to ali kada recimo imas isti broj bodova kao neko a taj neko nema taj papir,ti imas predbost.korijal wrote:Koje su privilegije za djecu boraca pri upisu na Elektrotehnički fakultet?
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
- Großmeister
#686 Re: Vodic za brucose na ETF
Da li neko zna kakav je prijemni ispit za upis na drugi ciklus studija na ETF za smjer računarstvo i informatika? Iz koje oblasti su pitanja i sl..
-
avalanche168
#687 Re: Re: Vodic za brucose na ETF
U tom slučaju su ti prednosti minimalne, skoro nikakve - u slučaju da se desi da ti i još neko imate isti broj bodova, i da ste oboje na granici za upis na fakultet (a šanse za to su minorne), u tom slučaju ti imaš prednost. Ostalo ništa.Bluesman wrote:Uzmes papir da ti je otac bio borac i predas uz papire. Nemas dodatne bodove na to ali kada recimo imas isti broj bodova kao neko a taj neko nema taj papir,ti imas predbost.korijal wrote:Koje su privilegije za djecu boraca pri upisu na Elektrotehnički fakultet?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#688 Re: Vodic za brucose na ETF
imas po jedno pitanje iz svakog strucnog predmeta sto si imao na 2. i 3. godini... a posto nisi bio na ETF.u (pretpostavljam) pripremi 2000KMGroßmeister wrote:Da li neko zna kakav je prijemni ispit za upis na drugi ciklus studija na ETF za smjer računarstvo i informatika? Iz koje oblasti su pitanja i sl..
- korijal
#689 Re: Re: Vodic za brucose na ETF
Mislim da sam pročitao na ovom konkursu koji je izašao danas da se tada bodovi zaokružuju na cijeli broj.avalanche168 wrote:U tom slučaju su ti prednosti minimalne, skoro nikakve - u slučaju da se desi da ti i još neko imate isti broj bodova, i da ste oboje na granici za upis na fakultet (a šanse za to su minorne), u tom slučaju ti imaš prednost. Ostalo ništa.Bluesman wrote:Uzmes papir da ti je otac bio borac i predas uz papire. Nemas dodatne bodove na to ali kada recimo imas isti broj bodova kao neko a taj neko nema taj papir,ti imas predbost.korijal wrote:Koje su privilegije za djecu boraca pri upisu na Elektrotehnički fakultet?
U svakom slučaju, hvala na odgovorima.
- Bluesman
#690 Re: Re: Vodic za brucose na ETF
Imali ja i drug 94 boda. Ja bio 25 on 26. On nije imao papir. Sreca poslije smo obojca dobili priznanja ministra i dobili po 5 bodova tako da smo zavrsili on 16 ja 17,odsjek EE...
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 4 Beta
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 4 Beta
-
pathyeshme
#691 Re: Vodic za brucose na ETF
Koja je svrha ovog fakulteta gledano objektivno, ako rade isti posao onaj koji završi FIT i onaj koji završi računarstvo i informatiku na ETF?
-
Bolonjac
#692 Re: Vodic za brucose na ETF
vise naucis i vise te cijene poslodavci pogotovo radi radnih navika. U suštini da bi "radio taj posao" ti opšte ne treba diploma privatnik će te primiti i plaćati isto samo imaj znanje(obično FIT upisuju ljudi 35+ godina koji već imaju posao). Naravno ako si dobar(predznanje) svejedno ti je FIT ili ETF(mada ces na ETF-u dobiti sistematicnije znanje - za razliku od FITa fakultet vode profesori i odsjek ima tradiciju sto je jako vazno za sistematicnost) Prosjecan student FIT-a je puno puno slabiji od prosjecnog studenta ETF-a(iz vlastitog iskustva) a dobar student koji upise FIT ce imati rupe u znanju po onom sto sam ja vidio da se radi na fakultetu. Iskreno nije ni RI na ETF-u idealan ima rupa ali evo stanje se popravlja od iduce godine su najavili reviziju programa prema preporukama Njemacke akreditacijske agencije za bolonju.pathyeshme wrote:Koja je svrha ovog fakulteta gledano objektivno, ako rade isti posao onaj koji završi FIT i onaj koji završi računarstvo i informatiku na ETF?
Ako imaš znanje možeš FIT riskirati ali budi svjestan da ces imati određene rupe(ima i tamo kadra strucnog za pojedine predmete a problem je sto nemaju dovoljno i to su vecinom asisenti ne profesori).
Bar 10 mojih prijatelja koji su bili solidni informatičari ali nisu bili programeri su upisali FIT i nikad ga nisu završili jer jednostavno nema sistematičnosti i još gore nemaš osjecaj da studiraš kad si DL i potrebna je nenormalna samodisciplina.
Dok je osnivac/dekan FIT-a Safet Krkic bio ziv to je na nesto liciloi imalo perspektivu sad bih volio da se izvuku ali i ovi asistenti koji su tamo bili i nosili fakultet su pobjegli sa faxa - doktorat. Ako se vrate moze nesto biti za 10 godina od tog fakulteta.
Najveci problem FIT-a je što je su cijele generacije nastale na skrpljenom kadru gdje su ljudi koji su nestručni za neku stvar drzali je samo zato što su imali titulu doktora ili su izbacili neke jako važne stvari samo zato što nisu imali kadra.
Ovo se ogleda i na njihov sadašnji kadar koji je produkt te generacije tj stručni su oni za stvari kojima se bave to niko ne spori ali imaju rupa u pogledu na struku jer su proizvod određenog kadra. S obzirom da dosta stvari drže asistenti predmeti su previše tehnološki(mada znam sta naziv FIT znači) a držanje predmeta previše praktično što stvara rupe u znanju najbolja varijanta je pola praktično pola teorija(tog se drže i svi svjetski univerziteti)
pogledaj osoblje:
http://www.fit.ba/ba/index.php?option=c ... &Itemid=26
Sve gostujuci profesori sa drugih fakulteta imaju dvije varijante - dođu jednom godišnje ili predavanje preko interneta. Turčinhodžić je odavno u penziji. Svi profesori koji piše da su u Mostaru nisu informatičari! sem dva-tri mlađa profesora tj. vjerovatno asistenti koji su tek doktorirali a pogledaj koliko predmeta ima
-
kanjon
#693 Re: Re: Vodic za brucose na ETF
A gdje se uzima ta potvrda? U opstini jel? I jel ti odma daju il se mora sacekati nekoliko dana? Ne znam da li mi se isplati onda da idem uzimat to ako se mora cekat..Bluesman wrote:Uzmes papir da ti je otac bio borac i predas uz papire. Nemas dodatne bodove na to ali kada recimo imas isti broj bodova kao neko a taj neko nema taj papir,ti imas predbost.korijal wrote:Koje su privilegije za djecu boraca pri upisu na Elektrotehnički fakultet?
- Bluesman
#694 Re: Re: Vodic za brucose na ETF
Mislim da se ceka 7 dana. Nisam siguran jel toliko ali se ceka.
U opstini se vadi.
U opstini se vadi.
-
kanjon
#695 Re: Vodic za brucose na ETF
Hvala na informaciji.
-
apgang
#696 Re: Vodic za brucose na ETF
Ovo vam je budući demonstrator na Matematicizlaataan wrote:Mislim da će sada biti malo teže prebacivanje, pogotovo sa i na RI.
Razlog tome je što će vjerovatno od iduće godine (ako ne iduće, onda one tamo) biti izmijenjen plan i program, te će samo prvi semestar biti zajednički, a već na drugom će biti dva predmeta zajednička, te tri predmeta za AiE, TK i EE, a drugačija tri predmeta za RI. Samim tim će biti otežano prebacivanje koje uključuje RI.
- Großmeister
#697 Re: Vodic za brucose na ETF
Ne bih toliko blatio FIT, koji je jedini u BiH koji organizuje ozbiljna takmičenja iz informatike, a koja su od ove godine postala i regionalnog karaktera, a sponzori tih takmičenja najjače informatičke kompanije poput Microsoft-a. Uzimajući u obzir uslove u kojim FIT radi, a to je da se finansiraju samo od vlastitih sredstava, mislim da se u 15-ak godina svog postojanja napravio pravi gigant od fakulteta. Treba samo vidjeti na kojem je nivou opremljenost Fakulteta i kvalitet izvođenja vježbi, a ne treba zaboraviti ni to da su prošle godine otvorili i vlastiti institut za IT.Bolonjac wrote:vise naucis i vise te cijene poslodavci pogotovo radi radnih navika. U suštini da bi "radio taj posao" ti opšte ne treba diploma privatnik će te primiti i plaćati isto samo imaj znanje(obično FIT upisuju ljudi 35+ godina koji već imaju posao). Naravno ako si dobar(predznanje) svejedno ti je FIT ili ETF(mada ces na ETF-u dobiti sistematicnije znanje - za razliku od FITa fakultet vode profesori i odsjek ima tradiciju sto je jako vazno za sistematicnost) Prosjecan student FIT-a je puno puno slabiji od prosjecnog studenta ETF-a(iz vlastitog iskustva) a dobar student koji upise FIT ce imati rupe u znanju po onom sto sam ja vidio da se radi na fakultetu. Iskreno nije ni RI na ETF-u idealan ima rupa ali evo stanje se popravlja od iduce godine su najavili reviziju programa prema preporukama Njemacke akreditacijske agencije za bolonju.pathyeshme wrote:Koja je svrha ovog fakulteta gledano objektivno, ako rade isti posao onaj koji završi FIT i onaj koji završi računarstvo i informatiku na ETF?
Ako imaš znanje možeš FIT riskirati ali budi svjestan da ces imati određene rupe(ima i tamo kadra strucnog za pojedine predmete a problem je sto nemaju dovoljno i to su vecinom asisenti ne profesori).
Bar 10 mojih prijatelja koji su bili solidni informatičari ali nisu bili programeri su upisali FIT i nikad ga nisu završili jer jednostavno nema sistematičnosti i još gore nemaš osjecaj da studiraš kad si DL i potrebna je nenormalna samodisciplina.
Dok je osnivac/dekan FIT-a Safet Krkic bio ziv to je na nesto liciloi imalo perspektivu sad bih volio da se izvuku ali i ovi asistenti koji su tamo bili i nosili fakultet su pobjegli sa faxa - doktorat. Ako se vrate moze nesto biti za 10 godina od tog fakulteta.
Najveci problem FIT-a je što je su cijele generacije nastale na skrpljenom kadru gdje su ljudi koji su nestručni za neku stvar drzali je samo zato što su imali titulu doktora ili su izbacili neke jako važne stvari samo zato što nisu imali kadra.
Ovo se ogleda i na njihov sadašnji kadar koji je produkt te generacije tj stručni su oni za stvari kojima se bave to niko ne spori ali imaju rupa u pogledu na struku jer su proizvod određenog kadra. S obzirom da dosta stvari drže asistenti predmeti su previše tehnološki(mada znam sta naziv FIT znači) a držanje predmeta previše praktično što stvara rupe u znanju najbolja varijanta je pola praktično pola teorija(tog se drže i svi svjetski univerziteti)
pogledaj osoblje:
http://www.fit.ba/ba/index.php?option=c ... &Itemid=26
Sve gostujuci profesori sa drugih fakulteta imaju dvije varijante - dođu jednom godišnje ili predavanje preko interneta. Turčinhodžić je odavno u penziji. Svi profesori koji piše da su u Mostaru nisu informatičari! sem dva-tri mlađa profesora tj. vjerovatno asistenti koji su tek doktorirali a pogledaj koliko predmeta ima
Što se DL studija tiče, to je u skladu sa potrebama današnjeg života, i koliko god je težak, upravo zbog samodiscipline, to je savremeni način učenja koji se uvodi svugdje u svijetu. Treba istaknuti da FIT nerijetko ima i online konsultacije koje traju isto onoliko koliko i prave vježbe.
FIT, također, koristi i vlastiti informacioni sistem, koji je odličan, te su i neki fakulteti UNSA izrazili težnju da ga kupe. Taj sistem su razvijali njihovi studenti, a i to je bio prvi informacioni sistem na bh. fakultetima koji nije kupljen od neke strane kompanije.
Što se omjera studenata tiče, oko 70% njih dolazi iz Sarajeva, a za jedan fakultet, koji nije sarajevski, probiti se na sarajevskom tržištu mnogo znači. To se moglo postići samo kvalitetnim radom i dobrim osposobljavanjem studenata koji su se pokazali na tržištu rada.
I nije tačno da FIT uglavnom upisuju likovi 35+ godina, jer u generaciji od oko 300 studenata takvih likova ima možda 10.
Pored toga, od ukupno tri informatičara iz BiH koji posjeduju licencu MVP (Microsoft Most Valuable Professional), dvojica su uposlenici FIT-a (jedan asistent i jedan profesor).
- Tesla10
#698 Re: Vodic za brucose na ETF
Pozdrav kolege ! Ubrzo završavam četvrtu godinu elektrotehničke škole (vanredno sam upisao četvrtu godinu), i želim da nastavim školovanje na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Mene zanima sada nekoliko stvari. Pošto ove godine neću moći da upišem Elektrotehnički fakultet (ispiti mi završavaju tek tamo u septembru), zanima me šta je sve potrebno za upis na Elektrotehnički fakultet ? Koji sve predmeti budu na prijemnome ispitu ? Koje sve zbirke zadataka (pošto sam ja prvo završio strukovnu školu (zanimanje elektroenergetičar, gdje sam sa peticama prolazio), pa tek sada završavam elektrotehničku školu) koristite za pripremu prijemnoga ispita ? Znači, zanima me apsolutno sve što se tiče Elektrotehničkoga fakulteta
. Unaprijed vam hvala na odgovorima.
- Mišo_Kovač
#699 Re: Vodic za brucose na ETF
Na prijemnom bude matematika
ETF je, barem kad sam ja polagao prijemni birvaktile, imao zbirku zadataka za prijemni, koju su sastavili prof.Behlilovic i mislim prof.Fatkic. Zadnje dvije godine prijemni je dosta pojednostavljen i poglupljen, tako da ne znam jel ta zbirka jos uvijek aktuelna.
Za upis ti trebaju sredjoskolske dzidzamidze (svjedodzbe i diploma), treba obaviti ljekarski, uplatiti ispitni materijal za prijemni (vise informacija u studentskoj oko toga), i to je to manje više...
Za upis ti trebaju sredjoskolske dzidzamidze (svjedodzbe i diploma), treba obaviti ljekarski, uplatiti ispitni materijal za prijemni (vise informacija u studentskoj oko toga), i to je to manje više...
- Tesla10
#700 Re: Vodic za brucose na ETF
Pozdrav opet svima. Zanima me još jedna stvar u vezi upisa na fakultet. Pošto ja sada završavam vanredno četvrtu godinu elektrotehničke škole, da li ću ja trebati polagati nekakav poseban ispit, da bih uopšte mogao doći do prijemnoga ispita ? Razlog zbog kojeg vas ovo pitam je taj, što sam na drugim forumima dobio informacije da mi koji smo vanredno završili četvrtu godinu, moramo polagati još neke ispite kako bi mogli steći uslov za izlazak na prijemni ispit. Isto tako, ako neko od vas zna kakvi sve zadaci iz matematike budu na prijemnome ispitu, za upis na Elektrotehnički fakultet, molio bih ga da mi primjere (ili zadatke koji su već bili) tih zadataka pošalje putem poruke na profil. Unaprijed vam se svima zahvaljujem na odgovorima
.