Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
zonbirile
#676 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@belice
nemoj me krivo shvatiti,jer smo puno kontrirali jedno drugom,ali evo i zadnji tvoj post potvrđuje moju tezu o lošim zakonskim riješenjima.Tvoj primjer pokazuje koliko je "uvaljeno" da se time bakčemo u ime 25% tala i kontrole utroška sredstava-17% PDV-a.Ima li podatak koliko se novca sakupi mjesečno u gradu.Koliko uzmu upravitelji i koliko uzme država kroz PDV,za svaku stavku radova.Pazi PEV nisam spomenu.o
nemoj me krivo shvatiti,jer smo puno kontrirali jedno drugom,ali evo i zadnji tvoj post potvrđuje moju tezu o lošim zakonskim riješenjima.Tvoj primjer pokazuje koliko je "uvaljeno" da se time bakčemo u ime 25% tala i kontrole utroška sredstava-17% PDV-a.Ima li podatak koliko se novca sakupi mjesečno u gradu.Koliko uzmu upravitelji i koliko uzme država kroz PDV,za svaku stavku radova.Pazi PEV nisam spomenu.o
- eluna
#677 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
znam da HETIG i OKI UPRAVITELJ redovno na sve haustore kače mjesečne izvještaje i o prihodima i o rashodima haustora ...... svaki stanar ponaosob je na listingu, kao i svaka stavka (opisno) sve sa cijenama odnosno, stanjem dugovanja svakog etažnog vlasnikaPipiDugaDevetka wrote:Ne možeš, tako su namjerno napravili i napisali Zakon da ti kao obični EV nemaš pristupa informacijama, nego samo PEV. I ja sam u početku, pi3dio jer ne mogu saznati ko je uplatio, a ko nije za određeni mjesec.To je bilo negdje 2003. godine,....Ogre wrote:Hvala vam puno na odgovorimamislim da cu sad i ja u svoje slobodno vrijeme uloziti dodatni napor da nesto promjenimo
Ja sam vidjela da nasa predstavnica stanara ima radne naloge od upravitelja. Upravitelj je njoj donio sijalice, pa smo mi to postavljali sami, kad kome treba. Medjutim, mene interesuje da li ja kao stanar (ili predstavnik) mogu otici kod upravitelja i reci eh, a da vidimo malo taj racun, jesu li sijalice lupam 10 maraka, kao sto si ti nama fakturisao, ili 5?
e sad, ako PEV ima ključ od oglasne ploče, da li to skine i skloni, to je već drugi par cipela
-
Bellica
#678 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ja volim sto smo ti i ja razlicitih misljenja, inace bi mi se davno tema zatvorilazonbirile wrote:@belice
-
Bellica
#679 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
eluna wrote:znam da HETIG i OKI UPRAVITELJ redovno na sve haustore kače mjesečne izvještaje i o prihodima i o rashodima haustora ...... svaki stanar ponaosob je na listingu, kao i svaka stavka (opisno) sve sa cijenama odnosno, stanjem dugovanja svakog etažnog vlasnikaPipiDugaDevetka wrote:Ne možeš, tako su namjerno napravili i napisali Zakon da ti kao obični EV nemaš pristupa informacijama, nego samo PEV. I ja sam u početku, pi3dio jer ne mogu saznati ko je uplatio, a ko nije za određeni mjesec.To je bilo negdje 2003. godine,....Ogre wrote:Hvala vam puno na odgovorimamislim da cu sad i ja u svoje slobodno vrijeme uloziti dodatni napor da nesto promjenimo
Ja sam vidjela da nasa predstavnica stanara ima radne naloge od upravitelja. Upravitelj je njoj donio sijalice, pa smo mi to postavljali sami, kad kome treba. Medjutim, mene interesuje da li ja kao stanar (ili predstavnik) mogu otici kod upravitelja i reci eh, a da vidimo malo taj racun, jesu li sijalice lupam 10 maraka, kao sto si ti nama fakturisao, ili 5?
e sad, ako PEV ima ključ od oglasne ploče, da li to skine i skloni, to je već drugi par cipela
Niti Hetig niti OKI ne kace izvjestaje u stubistu (eto slucajno suradjujem i s jednim i drugim), ako nema PEV koji bi uzeo izvjestaj oni nece doci garantujem ti zivotom da ga okace, oni ga ili posalju po cistacici ili PEV ode sam i uzme analiticku karticu tj. izvjestaj za protekli mjesec i okaci ga na vidljivo mjesto u ulazu, najcesce u oglasnu plocu. Mi nismo imali PEV 6 mjeseci i nikad nismo imali ni taj izvjestaj, nismo ga ni vidjeli dok nisam ja izabrana za PEV pa su mi onda izdali izvjestaj za taj period od 6 mjeseci i drugi izvjestaj za period od 5-6 godina koliko su nam bili upravitelji.
-
zonbirile
#680 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@belice
drago mi je da smo se na kraju shvatili,ja sam samo od početka tvrdio da je loše postavljen i urađen zakon i da je svako od zainteresovanih-vlast,upravitelj,PEV,našao sebe-donji su EV.Kao što su predočene sijalice,sve tako uglavnom funkcioniše i svodi se na tal,a stanari šute i plačaju.Ti si dobar primjer,ali to ne može biti način rješavanja problema,jer jednostavno nema toliko dobrih PEV-ova.Kao i uvijek i u svemu u Bosni teorija slika ružičasto,a stvarnost nam je crna.Ovakvim riješenjem,zbog 500-1000KM godišnje PEV-u,100 000KM i više upravitelju,vlasti koja inkasira koji milion, uništava se imovina vrijedna milijarde KM:
drago mi je da smo se na kraju shvatili,ja sam samo od početka tvrdio da je loše postavljen i urađen zakon i da je svako od zainteresovanih-vlast,upravitelj,PEV,našao sebe-donji su EV.Kao što su predočene sijalice,sve tako uglavnom funkcioniše i svodi se na tal,a stanari šute i plačaju.Ti si dobar primjer,ali to ne može biti način rješavanja problema,jer jednostavno nema toliko dobrih PEV-ova.Kao i uvijek i u svemu u Bosni teorija slika ružičasto,a stvarnost nam je crna.Ovakvim riješenjem,zbog 500-1000KM godišnje PEV-u,100 000KM i više upravitelju,vlasti koja inkasira koji milion, uništava se imovina vrijedna milijarde KM:
-
Bellica
#681 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Eto napokon smo se razumjeli. Hvala sto si priznao da sam dobar primjer, zato sam ja i otvorila ovu temu da pokusam ljudima pokazati da moze bolje, da mora biti bolje, jer nije malo dati svaki mjesec 30 KM i vise. Zato EV MORAJU izabrati PEV, mora biti neko u zgradi ko je posten i ko zna sta treba raditi, ko ima vremena da cita i promovise zakon, pa da se lijepo zalaze za njihova prava, kao sto se ja zalazem za prava svojih stanara koji su zadovoljni onim sto sam uradila u protekle 2 godine. Bilo je onih koji nisu placali, ali kao sto sam gore pisala kostalo me plakata, letaka, sastanaka, sijedih dlaka dok nisam sve dovela u red i ko je spreman da bude dostupan 24h na dan 365 dana u godini, ko je spreman da se zalaze za svoje stanare, da prijavi upravitelje za nerad bez obzira sto mu ponude uvodjenje grijanja, krecenje i sl. privatno u stanu, ko ce da posteno zaradi svaki KF od te naknade, a ne da prima, a da nista ne radi, grad je pun takvih i treba ih smijeniti, a s druge strane, pregledati po komsiluku i naci nekoga ko ce zaista srcem i dusom da voli svoj ulaz, da postuje komsije, da radi za njih i bori se za njihova prava. Sve dok se to ne obavi, upravitelji ce uzimati PEV takodjer, o drzavi da ne govorim, ali kad ti odes upravitelju pa znas sta mozes po zakonu i koja su ti prava, imaju malo bolji pristup, bolji nego prema onome koji kaze da nema pojma i da rade sta hoce. Ja svoj ulaz smatram svojom kucom, stan svojom sobom, prostorom u kojem zivim, clanovima velike porodice smatram svoje komsije i oni mene isto tako, zato nam hvala Bogu sve funkcionise i trudit cu se da tako i ostane, a ko hoce da podlijeze losem zakonu, losim upraviteljima i PEV bujrum, kome treba savjet, bujrum tu sam da pomognem, dusa me boli za mojim gradom, mojim Sarajevom koje se raspada, a neko jedva ceka da digne zastavu na njegovom zgaristu. Voljela bih kad bi bilo ljudi koji sve to vide kao i ja ili bar slicno, pa da mi pomogne, da to sprijecimo. Napravili su cirkus od grada, nadogradjivali Grbavicu, mazali oci stanarima jeftinim fasadama, koja vec opada, izgradili Bare, u sarenim bojama, na sred Breke izgradili zgrade, pa jadni ljudi, starosjedioci u kucama moraju gledati ove sta rucaju u svojim stanovima, placamo odrzavanje ulica, a auta lomimo na rupe i kad padne snijeg ne mozes maknuti jer se ne ciste ulice. Placamo odrzavanje, a zgrade propadaju jer tamo neki penzionisani PEV trosi sredstva s racuna zajedno s losim upraviteljima. I eto, zavrsila sam, ko je voljan i ko se slaze samnom bujrum, kome treba pomoc, bujrum, zato stranica i postoji!zonbirile wrote:@belice
-
zonbirile
#682 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@belice
zar to nije utopija i zar nije normalnije tražiti kvalitetno zakonsko riješenje.
zar to nije utopija i zar nije normalnije tražiti kvalitetno zakonsko riješenje.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#683 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Namjerno to rade da nema ni mjesečnih, ni godišnjih izvještaja, sve da bi u miru nastavili svoje mahinacije, upravitelji i PEV-ovi nesavjesni. Što je manje informacija za one koji plaćaju, veća mogućnost mahinacija od strane PEV-ova i upravitelja.PipiDugaDevetka wrote:Ne možeš, tako su namjerno napravili i napisali Zakon da ti kao obični EV nemaš pristupa informacijama, nego samo PEV. I ja sam u početku, pi3dio jer ne mogu saznati ko je uplatio, a ko nije za određeni mjesec.To je bilo negdje 2003. godine,....Ogre wrote: Hvala vam puno na odgovorimamislim da cu sad i ja u svoje slobodno vrijeme uloziti dodatni napor da nesto promjenimo
eluna wrote:znam da HETIG i OKI UPRAVITELJ redovno na sve haustore kače mjesečne izvještaje i o prihodima i o rashodima haustora ...... svaki stanar ponaosob je na listingu, kao i svaka stavka (opisno) sve sa cijenama odnosno, stanjem dugovanja svakog etažnog vlasnika
U Zakonu piše ''da provedbu Zakona nadgleda Ministarstvo stamb. poslova KSA''.
Prema tome, neka nadležni preispitaju rad ministra Čedomira Lukića, a ne mene da šalju na sud!
Al' hbga, glasali smo tako kako smo glasali. Sad, preostaje ono poznato, ŠUTI I TRPI.
- eluna
#684 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
pa eto, prepišite rješenje iz holandijezonbirile wrote:@belice
naime, tamo je etažnim vlasnicima "građevinskih cjelina" (kad su zgrade u pitanju jedna građevinska cjelina može, ali ne mora biti samo jedan haustor) ostavljeno na volju da li će birati firmu da upravalja i održava njihovu zajedničku imovinu, ili će to sami da rade .... što je super, OSIM u jednoj stvari
SVI ETAŽNI VLASNICI SOLIDARNO snose odgovornost pred sudom ............ prevedeno u našu situaciju, u slučaju da imamo njihov zakon, to znači:
padne ledenica nekome na glavu i ubije ga - SVI VLASNICI ETAŽNIH STANOVA SU KRIVI što nisu očistili ledenice
e sad ebiga - kod nijh se zakon provodi
- eluna
#685 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
hahahah, u mom haustoru na oglasnoj ploči stoji izvještaj iz 2003 godine .......... upravitelj ej Sarajevostan
obzirom da sam i ja tu u tim vodama, mogu da kažem, i to sa sigurnošću, da samo HETIG I OKI imaju sveobuhvatnu statistiku sa kompletnom analizom, jer imaju softwerski upravljano poslovanje
na stranu ako oni ne znaju iskoristiti sve potencijale softwera, i ako imaju pogrešnu poslovnu politiku prema etažnim vlasnicima
s druge strane, jedino ova dva upravitelja u potpunosti ispunjavaju zakonsku normu "da ne smije dolaziti do preljevanja sredstava jednog haustora na račun drugog haustora" .. a koliko znam zakon je ovo i definisao u skladu sa zahtjevom građana, jer se dešavalo da se novcem samo jednog haustora popravlja krov za cijelu zgradu, pa ovi nisu imali novca za recimo interfone
također, informacija koja se malo zna, Sarajevostan je vodeći upravitelj zato što je u početku bio jedini koji je nametan po sili zakona - tu poziciju ima i sad jer su u tim zgradama stanari nejedinstveni, neupućeni i na kraju krajeva, nezainteresovani za njihovu kuću, te tako u ovom momentu sarajevostan uzima 1/3 tržišta
drugu trećinu tržišta dijele hetig i oki - ali oni su se za nju izborili
a treću trećinu dijeli preostalih 10 upravitelja
tako da, kad pogledam malo tu statistiku ....... meni je barem jasno ko se u ovom gradu ozbiljno bavi ovim poslom ..... svetaca nema, nikada nije ni bilo, niti će ih biti ...... i ovi upravitelji griješe u procjenama, i to je normalno, ali ipak .... od ukupno ponuđenog i nametnutog, hetig i oki su moj prvi izbor
nažalost, i moji stanari spadaju u nezainteresovane, ali eto, plaćaju, haustor ima novaca, pa nemamo problema
obzirom da sam i ja tu u tim vodama, mogu da kažem, i to sa sigurnošću, da samo HETIG I OKI imaju sveobuhvatnu statistiku sa kompletnom analizom, jer imaju softwerski upravljano poslovanje
na stranu ako oni ne znaju iskoristiti sve potencijale softwera, i ako imaju pogrešnu poslovnu politiku prema etažnim vlasnicima
s druge strane, jedino ova dva upravitelja u potpunosti ispunjavaju zakonsku normu "da ne smije dolaziti do preljevanja sredstava jednog haustora na račun drugog haustora" .. a koliko znam zakon je ovo i definisao u skladu sa zahtjevom građana, jer se dešavalo da se novcem samo jednog haustora popravlja krov za cijelu zgradu, pa ovi nisu imali novca za recimo interfone
također, informacija koja se malo zna, Sarajevostan je vodeći upravitelj zato što je u početku bio jedini koji je nametan po sili zakona - tu poziciju ima i sad jer su u tim zgradama stanari nejedinstveni, neupućeni i na kraju krajeva, nezainteresovani za njihovu kuću, te tako u ovom momentu sarajevostan uzima 1/3 tržišta
tako da, kad pogledam malo tu statistiku ....... meni je barem jasno ko se u ovom gradu ozbiljno bavi ovim poslom ..... svetaca nema, nikada nije ni bilo, niti će ih biti ...... i ovi upravitelji griješe u procjenama, i to je normalno, ali ipak .... od ukupno ponuđenog i nametnutog, hetig i oki su moj prvi izbor
nažalost, i moji stanari spadaju u nezainteresovane, ali eto, plaćaju, haustor ima novaca, pa nemamo problema
- Garden of illusion
#686 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
HETIG je firma koja se bavi upravljanjem i održavanjem i toliko su "dobri" u svom poslu da su morali "proširiti djelatnost" na održavanje privatnih instalacija po stanovima da bi uopšte opstali.eluna wrote:hahahah, u mom haustoru na oglasnoj ploči stoji izvještaj iz 2003 godine .......... upravitelj ej Sarajevostan
OKI je prije svega građevinska firma kojoj je upravljanje i održavanje "usputna"djelatnost i kao takva još uvijek nedovoljno dobra konkurencija Sarajevostanu. Sarajevostan je vodeći upravitelj upravo zato što to i jeste,procenat održavanih ulaza govori dovoljno, bavi se poslom upravljanja i održavanja od kako je nastao i to mu je jedina djelatnost a iskustvo čini svoje.
Izjaviti "sa sigurnošću" da su OKI i HETIG "jedine firme koje imaju sveobuhvatnu statistiku sa kompletnom analizom,jer imaju softverski upravljano poslovanje" je smiješno,danas svaka druga piljara ima "softverski upravljano poslovanje" a kamoli bilo koja firma koja se bavi upravljanjem i održavanjem i navodi me na to da osoba koja se nazvala upućenom u posao a prije svega u svojoj zgradi vidi izvještaj iz 2003 godine i ne reaguje na njega drugačije osim izlivom smijeha na forumu mi je primjer etažnog vlasnika koji veze nema zbog čega plaća održavanje,na šta se troše uplaćena sredstva niti ga isto zanima.
- eluna
#687 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Garden of illusion wrote:HETIG je firma koja se bavi upravljanjem i održavanjem i toliko su "dobri" u svom poslu da su morali "proširiti djelatnost" na održavanje privatnih instalacija po stanovima da bi uopšte opstali.eluna wrote:hahahah, u mom haustoru na oglasnoj ploči stoji izvještaj iz 2003 godine .......... upravitelj ej Sarajevostan
OKI je prije svega građevinska firma kojoj je upravljanje i održavanje "usputna"djelatnost i kao takva još uvijek nedovoljno dobra konkurencija Sarajevostanu. Sarajevostan je vodeći upravitelj upravo zato što to i jeste,procenat održavanih ulaza govori dovoljno, bavi se poslom upravljanja i održavanja od kako je nastao i to mu je jedina djelatnost a iskustvo čini svoje.
Izjaviti "sa sigurnošću" da su OKI i HETIG "jedine firme koje imaju sveobuhvatnu statistiku sa kompletnom analizom,jer imaju softverski upravljano poslovanje" je smiješno,danas svaka druga piljara ima "softverski upravljano poslovanje" a kamoli bilo koja firma koja se bavi upravljanjem i održavanjem i navodi me na to da osoba koja se nazvala upućenom u posao a prije svega u svojoj zgradi vidi izvještaj iz 2003 godine i ne reaguje na njega drugačije osim izlivom smijeha na forumu mi je primjer etažnog vlasnika koji veze nema zbog čega plaća održavanje,na šta se troše uplaćena sredstva niti ga isto zanima.
kad kažem OKI, ne mislim na OKI doo, nego na OKI UPRAVITELJ doo - to su dva različita pravna subjekta (a sad trk po zakon da vidiš šta je pravni subjekt)
zbog načina rada sarajevostana ti eto morade da čitaš zakon umjesto da plaćaš i uživaš ....... od kada ti živiš u ovom gradu uopšte?????
a ti si projektant aplikativnog softwera???? ..... u kojem jeziku radiš molim te???? i koliko si aplikativnih softwera stavila u pogon pa da možeš da sudiš o razlici kvalitete softwera u piljari i nekog drugog??????
sve što si napisala odaje osobu sklonu ishitrenim zaključcima i osobu koja misli da zna sve o svemu, a bogami voli i svima da govori kako da se ponašaju
- Garden of illusion
#688 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ne treba mi zakon da bih znala šta je pravni subjekt, trčati po njega neću pogotovo, a dala sam naglasak na to da je OKI prije svega građevinska firma koja je u neka doba skontala da bi se mogla baviti upraviteljstvom i održavanjem zajedničkih dijelova zgrada.I ne ,nemam ništa protiv njihovog načina rada,možda mi se i sviđaju, ali to više nije bitno za ovaj post, otišla je rasprava u drugom smjerueluna wrote:kad kažem OKI, ne mislim na OKI doo, nego na OKI UPRAVITELJ doo - to su dva različita pravna subjekta (a sad trk po zakon da vidiš šta je pravni subjekt)
Ja zakon poznajem zbog vlastite informiranosti i jer me je isti zanimao a ne zbog upravitelja...tebi bih isto toplo preporučila,ako ništa bar jednom da ga pročitaš,da ne padaš od smijeha kad vidiš izvještaj iz 2003 godine na oglasnoj ploči u svom haustoru,samo će ti se reći zašto.eluna wrote:zbog načina rada sarajevostana ti eto morade da čitaš zakon umjesto da plaćaš i uživaš ....... od kada ti živiš u ovom gradu uopšte?????
U ovom gradu sam rođena a tu ću i najvjerovatnije i umrijeti, samo mi molim te objasni zbog čega je ta činjenica bitna za ovu raspravu? Stvarno me zanima tvoje objašnjenje
eluna wrote:
a ti si projektant aplikativnog softwera???? ..... u kojem jeziku radiš molim te???? i koliko si aplikativnih softwera stavila u pogon pa da možeš da sudiš o razlici kvalitete softwera u piljari i nekog drugog??????
Ne,nisam projektant aplikativnog softvera (odakle ti zaključak da jesam?eluna wrote:obzirom da sam i ja tu u tim vodama, mogu da kažem, i to sa sigurnošću, da samo HETIG I OKI imaju sveobuhvatnu statistiku sa kompletnom analizom, jer imaju softwerski upravljano poslovanje
Žao mi je ako si stekla utisak da sam osoba koja voli svima govoriti kako da se ponašaju, ishitrena nisam niti znam sve o svemu, ali upravljanje i održavanje je nešto što poznajem itekako dobro i to je činjenica koju mi ne možeš osporiti.eluna wrote:sve što si napisala odaje osobu sklonu ishitrenim zaključcima i osobu koja misli da zna sve o svemu, a bogami voli i svima da govori kako da se ponašaju
Ono što mi nikad neće biti jasno zašto si razliku u mišljenju doživjela kao lični napad na sebe? Pa ti si napisala jedno ja nešto suprotno, tu smo da razmjenimo mišljenja, a ona su itekako promjeniva i nebulozno mi je prepirati se s nekim na forumu oko nečega što ću zaboraviti čim pređem na drugu stranicu. Svašta.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#689 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Djeco, mir u mejtefu! Bez galame i vikanja jedno na drugo!
Možete se posvađati i ''u rukavicama'' bez potcjenjivanja jedno drugoga.
Upropastićete @Bellicinu temu koja je u interesu svih forumaša i koja ''odrađuje'' ono za što je neko u ministarstvu već primio stotine plata i potrošio ih do danas, a da nije ništa uradio, nego samo na tenderu odštampao knjižice ''Prečišćeni tekst Zakona o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanja zgradamau KS''. Tenderski procenat uredno primljen pod tačkom ugovora IMT.
Vlast je otišla u ''neku stvar'', pa mi, građani moramo preuzeti njene poslove informisanja svih EV o Zakonu i pravilima.
Nikako ne razumijem da EV silne pare daju za kupovinu stanova, a onda, kao da je to posljednja stvar, ne brinu se više za to svoje (zajedničko) vlasništvo. Odnosno, niko neće da se prihvati poslova PEV=Predstavnika etažnih vlasnika pred upraviteljem.
Prekjuče sam predao zahtjev da mi dostave Godišnje izvještaje za 2009. i 2010.g. i to preko premijera Vlade. Znam da on to neće ni vidjeti, nego će sekretar njegovog kabineta samo šutnuti do Ministarstva. Popi3dio sam. PEV uredno uzima svoj procenat, a to je njegov posao da svake godine u vremenju januar-mart ''odradi'' usvajanje tih Izvještaja.
Svega mi, pašće mrtva glava!
Možete se posvađati i ''u rukavicama'' bez potcjenjivanja jedno drugoga.
Upropastićete @Bellicinu temu koja je u interesu svih forumaša i koja ''odrađuje'' ono za što je neko u ministarstvu već primio stotine plata i potrošio ih do danas, a da nije ništa uradio, nego samo na tenderu odštampao knjižice ''Prečišćeni tekst Zakona o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanja zgradamau KS''. Tenderski procenat uredno primljen pod tačkom ugovora IMT.
Vlast je otišla u ''neku stvar'', pa mi, građani moramo preuzeti njene poslove informisanja svih EV o Zakonu i pravilima.
Nikako ne razumijem da EV silne pare daju za kupovinu stanova, a onda, kao da je to posljednja stvar, ne brinu se više za to svoje (zajedničko) vlasništvo. Odnosno, niko neće da se prihvati poslova PEV=Predstavnika etažnih vlasnika pred upraviteljem.
Prekjuče sam predao zahtjev da mi dostave Godišnje izvještaje za 2009. i 2010.g. i to preko premijera Vlade. Znam da on to neće ni vidjeti, nego će sekretar njegovog kabineta samo šutnuti do Ministarstva. Popi3dio sam. PEV uredno uzima svoj procenat, a to je njegov posao da svake godine u vremenju januar-mart ''odradi'' usvajanje tih Izvještaja.
Svega mi, pašće mrtva glava!
-
zonbirile
#690 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
zar da kloniramo @belicu.Šalu na stranu,koncept je loš,sa belicom ,ili bez nje.Ustvari ne bavi se belica,odnosno nije naišla na prqavi problem,bez uvrede sijalice i sl.samo pokazuje nakaradnost sistema.Mi sada imamo Zakon o upravljanju,a imamo i niz kantonalnih uredbi do uredbi za urbanistička uređenja.Naglasio bi da po dobijanju urbanističke dozvole,građevinske dozvole,gdje je precizirana i fasada slijedi teh.prijem objekta,gdje se gleda gabarit i ostali teh.uslovi,fasada nije sporna-govorim za privatne stambene zgrade,veličine osmoljetke.kako pomiriti to i umivanja fasada u centru o trošku svih.Može i ovako,šta uraditi na zgradi sa 100KM na računu,kojoj fasada "ubija" prolaznike,a nije u Ferhadiji?
-
Bellica
#691 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ja se moram sloziti s Garden of Illusions jer mislim da nije pametno pisati po forumu o upraviteljstvu, u koje si navodno dobro upucena, a prva recenica glasi da ti na oglasnoj ploci stoji izvjestaj od 2003. Sto ti nisi PEV u svom ulazu? kad tako dobro znas? Nadalje, OKI je dobar upravitelj, ali dok ima dobrog PEV, niko od njih nece doci dok ih PEV ne pozove, nece oni cijelo vrijeme provesti na tvom ulazu i paziti sta se deseava i treba li sta praviti. Oni su upravitelji kao i drugi samo sto oni mozda malo bolje poznaju zakon o upravljanju. Ja evo 2 godine suradjujem s njima, zadovoljna sam, ali desi mi se, pozove me neko da im budem PEV, vec su kod ovog upravitelja i hoce da mijenjaju, nece da budu kod njih jer su skroz nezadovoljni, sto je dobro, savrseno ne postoji, dakle ni OKI nije savrsen i eto, oni takodjer znaju izgubiti ulaz, o Hetigu da ne govorim, procitaj post od gospodina sa Kosevskog brda koji je sam morao popraviti krov jer Hetig nije bio zainteresovan da mu izadje u susret. To oko softvewerskog poslovanja, koliko znam to mora imati svaki upravitelj, kako bi inace sve upratio. O Hetigu sam i previse pisala i ne slazem se da su rame uz rame s OKI upraviteljem, razloge sam navodila ranije pa da se ne ponavljam. Opet kazem, OKI nije savrsen, ne kazem da se i ja s njima ne posvadjam, u cilju bolje suradnje, a sve opet zbog zastite interesa mojih stanara. I taj isti Sarajevostan ne suradjuje s PEV na najbolji nacin, oni cekaju da se sve srusi pa da onda mozda nesto poduzmu i to je pitanje hoce li. A prebacivanje sredstava s racuna jednog ulaza na drugi je nesto sto se ne treba i ne smije raditi, jer zasto da ulaz npr. 33a placa redovno, a na 33d. ne placaju nikako i procuri im krov, pa se prebace sredstva s 33a. na 33d. pa se to popravi. Imam zgradu u kojoj je 5 ulaza, svi kod istog upravitelja, ali svi imaju svoje racune i svi placaju za svoje odrzavanje, za svoj ulaz, jedino, ako bi trebalo cijeli krov da se mijenja, eh tek onda svi placaju i to posteno. Znam da ima i nepostenih radnji, ali ja uvijek vjerujem u postenje i time se vodim. I da, to sto stanari placaju, a nezainteresovani su nista ne znaci, predlazem da odete svi redom u prodavnicu ostavite 1,30KM na kasi i hljeb na polici, nemojte ga pokupiti, kad vam je vec u praksi da placate, a da nemate nikakvu uslugu za to. I nemoj pogresno da me shvatis, nemoj shvatiti nista licno, samo mi je malo smijesno da neko ko je upucen u zakon o odrzavanju zajednickih dijelova pise nebuloze. Prva je bila ona da Hetig i OKI kace izvjestaje, vec sam napisala da oni ne kace nego izdaju PEV ako je ovaj zainteresovan i ako postoji uopste. A sada i ovo. Nema potrebe da se svadjamo, naravno da postoje razlicita misljenja, zato tema i zivi, razmjenjujemo misljenja i savjete i to je dobro, to daje smisao temi.eluna wrote:hahahah, u mom haustoru na oglasnoj ploči stoji izvještaj iz 2003 godine .......... upravitelj ej Sarajevostan
-
Bellica
#692 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Izdvojiti iz budzeta sredstva za hitne intervencije, to je obaveza svih opstina na podrucju KS, kad se usvoji budzet odrediti odredjenu sumu za hitne intervencije. Ako fasada odpada i narusava sigurnost prolaznika, opstina izdvaja sredstva za hitne intervencije. Ali opet, opet i opet, to nece samo, moras imati covjeka koji ce dovesti upravitelja, koji ce im uputiti zahtjev da se obrate nadleznoj opstini koja ce odobriti upotrebu tih sredstava. Nemoj da me podcjenjujes, ne bavim se ja samo sijalicama, vec sam pisala da smo radili i krov prosle godine, pisala sam o sastancima u MZ kojim prisustvujem, zahtjevima nadleznoj opstini, inspekcijama, uredjenju okoline zgrade, stednji za ne daj Boze, a znam da ce doci dan kad cemo i mi raditi i fasadu i komplet krov, instalacije smo srecom izmijenili, doduse samo vodovodne, elektro instalacije su relativno nove pa ih i ne treba mijenjati, remont lifta obavljen, tako da ja bas i nemam prevelikog posla u ovom ulazu, ali zato imam u drugom i vjeruj mi da bih najvise voljela da se bavim samo zamjenom sijalica, to je najjednostavnije, ali kad moras moliti opstinu da promijeni kompletnu kanalizacionu mrezu na podrucju jedne MZ, a znas unaprijed da ti to nece odobriti,a niko drugi s te iste MZ ne poduzima nista niti ih interesuje, a moras platiti svaka 3 mjeseca preventivno ciscenje odvoda, a zgrada je u totalnom haosu, nije okrecena od 2003. a sva sredstva trosis na nesto sto ne trebas, jer da opstina jednom u zivotu odobri tu izmjenu kanalizacione mreze, mi ne bi imali problem koji imamo. Pa ti jos pisi da se bavim samo sijalicama. Onaj dan kad sam izabrana za PEV mislila sam da je to nesto bezveze, da cu se vise dosadjivati nego raditi, da cu samo otvarati naloge i potpisivati, ali prevarila sam se, imam skoro puno radno vrijeme i prekovremeno ponekad. I ne treba me klonirati, jedna uporna i ovako tvrdoglava osoba je dovoljna ne samo za Kanton Sarajevo nego za cijelu Federaciju BiH, kad nesto zacrtam ili ce biti tako ili nikako. Ako nesto trazim i naci cu tj. dobiti, poslat cu 1000 dopisa dok mi ne odgovore, pokucat cu na sva moguca vrata dok ne naidjem na prava i nemoj se iznenaditi ako mi odobre izmjenu kanalizacione mreze, ne cekam ja da se upravitelj pored silnih obaveza sjeti da uputi zahtjev opstini, ja to uradim prije njih. Kad nam je komsinica srusila zid od ventilacije, dosli su ovi iz opstine i zavrsili posao dok su oni stigli da im pisu, ali zato sam pisala 100X, zvala telefonom 200X i otisla u opstinu 500X i valjda sam im dosadila pa su me se htjeli rijesitizonbirile wrote:zar da kloniramo @belicu.Šalu na stranu,koncept je loš,sa belicom ,ili bez nje.Ustvari ne bavi se belica,odnosno nije naišla na prqavi problem,bez uvrede sijalice i sl.samo pokazuje nakaradnost sistema.Mi sada imamo Zakon o upravljanju,a imamo i niz kantonalnih uredbi do uredbi za urbanistička uređenja.Naglasio bi da po dobijanju urbanističke dozvole,građevinske dozvole,gdje je precizirana i fasada slijedi teh.prijem objekta,gdje se gleda gabarit i ostali teh.uslovi,fasada nije sporna-govorim za privatne stambene zgrade,veličine osmoljetke.kako pomiriti to i umivanja fasada u centru o trošku svih.Može i ovako,šta uraditi na zgradi sa 100KM na računu,kojoj fasada "ubija" prolaznike,a nije u Ferhadiji?
-
zonbirile
#693 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
------------------------------------Bellica wrote:Izdvojiti iz budzeta sredstva za hitne intervencije, to je obaveza svih opstina na podrucju KS, kad se usvoji budzet odrediti odredjenu sumu za hitne intervencije. Ako fasada odpada i narusava sigurnost prolaznika, opstina izdvaja sredstva za hitne intervencije. Ali opet, opet i opet, to nece samo, moras imati covjeka koji ce dovesti upravitelja, koji ce im uputiti zahtjev da se obrate nadleznoj opstini koja ce odobriti upotrebu tih sredstava. Nemoj da me podcjenjujes, ne bavim se ja samo sijalicama, vec sam pisala da smo radili i krov prosle godine, pisala sam o sastancima u MZ kojim prisustvujem, zahtjevima nadleznoj opstini, inspekcijama, uredjenju okoline zgrade, stednji za ne daj Boze, a znam da ce doci dan kad cemo i mi raditi i fasadu i komplet krov, instalacije smo srecom izmijenili, doduse samo vodovodne, elektro instalacije su relativno nove pa ih i ne treba mijenjati, remont lifta obavljen, tako da ja bas i nemam prevelikog posla u ovom ulazu, ali zato imam u drugom i vjeruj mi da bih najvise voljela da se bavim samo zamjenom sijalica, to je najjednostavnije, ali kad moras moliti opstinu da promijeni kompletnu kanalizacionu mrezu na podrucju jedne MZ, a znas unaprijed da ti to nece odobriti,a niko drugi s te iste MZ ne poduzima nista niti ih interesuje, a moras platiti svaka 3 mjeseca preventivno ciscenje odvoda, a zgrada je u totalnom haosu, nije okrecena od 2003. a sva sredstva trosis na nesto sto ne trebas, jer da opstina jednom u zivotu odobri tu izmjenu kanalizacione mreze, mi ne bi imali problem koji imamo. Pa ti jos pisi da se bavim samo sijalicama. Onaj dan kad sam izabrana za PEV mislila sam da je to nesto bezveze, da cu se vise dosadjivati nego raditi, da cu samo otvarati naloge i potpisivati, ali prevarila sam se, imam skoro puno radno vrijeme i prekovremeno ponekad. I ne treba me klonirati, jedna uporna i ovako tvrdoglava osoba je dovoljna ne samo za Kanton Sarajevo nego za cijelu Federaciju BiH, kad nesto zacrtam ili ce biti tako ili nikako. Ako nesto trazim i naci cu tj. dobiti, poslat cu 1000 dopisa dok mi ne odgovore, pokucat cu na sva moguca vrata dok ne naidjem na prava i nemoj se iznenaditi ako mi odobre izmjenu kanalizacione mreze, ne cekam ja da se upravitelj pored silnih obaveza sjeti da uputi zahtjev opstini, ja to uradim prije njih. Kad nam je komsinica srusila zid od ventilacije, dosli su ovi iz opstine i zavrsili posao dok su oni stigli da im pisu, ali zato sam pisala 100X, zvala telefonom 200X i otisla u opstinu 500X i valjda sam im dosadila pa su me se htjeli rijesitizonbirile wrote:zar da kloniramo @belicu.Šalu na stranu,koncept je loš,sa belicom ,ili bez nje.Ustvari ne bavi se belica,odnosno nije naišla na prqavi problem,bez uvrede sijalice i sl.samo pokazuje nakaradnost sistema.Mi sada imamo Zakon o upravljanju,a imamo i niz kantonalnih uredbi do uredbi za urbanistička uređenja.Naglasio bi da po dobijanju urbanističke dozvole,građevinske dozvole,gdje je precizirana i fasada slijedi teh.prijem objekta,gdje se gleda gabarit i ostali teh.uslovi,fasada nije sporna-govorim za privatne stambene zgrade,veličine osmoljetke.kako pomiriti to i umivanja fasada u centru o trošku svih.Može i ovako,šta uraditi na zgradi sa 100KM na računu,kojoj fasada "ubija" prolaznike,a nije u Ferhadiji?Ja mislim da se kod nas sve moze rijesiti upornoscu, a nasi gradjani, cim im neko kaze treba donijeti papire, dokumente, odmah se namrste, nije to za njih i u startu odustanu. Razumijem, ljudi su bili u ratu, mnofgi nemaju strpljenja, mnogi su navikli na Titinu Jugoslaviju u kojoj nije bilo ovakve petljavine, ali ja hvala Bogu jos imam dobre nerve i jako strpljenje i iskreno se nadam da ce tako i ostati.
opet smo skliznuli u nerazumijevanje.Neko je napisao da mu upravitelj kupi sijalice i podijeli stanarima da ih šarafaju po potrebi.Sulud koncept za 10%+15% +17%,samo to ništa loše.Drugo ja ne pišem opširno pa možda i previše skratim,ali intervencije su samo za zgrade sa upraviteljem,ili i privatne?
- eluna
#694 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@garden of ilusions
iz samo tebi znanog razloga preskočila si da prokomentarišeš, a vjerovatno i pročitaš, ovaj dio mog posta
kako i zašto ja znam i zakon (koji je nakon gotovo dvije godine propisao obrasce - a u stvari ih prepisao od autora konkretnog softwera i usput povrijedio autorska prava!?), i te softwere, te kako znam ko ima koje statistike, a ko ne, i ko vodi upraviteljsku evidenciju na način da ima preljevanja sredstava iz jednog haustora u drugi, kao i zašto se smijem na izvještaj od 2003 na svom haustoru gdje je upravitelj Sarajevostan - informacija je koja nije za ovako široku javnost
u poslovnu politiku bilo kojeg preduzeća - nemam namjeru da se petljam.......... to što pogriješe u procjeni i donesu pogrešnu odluku, pa zbog toga izgube haustor, to je njihova stvar
ali sa sigurnošču tvrdim da samo ta dva upravitelja mogu sa maksimalno 10 klikova u njihovom softweru da ti kažu koliko PDV-a je uplatio tvoj haustor od momenta kad ste ih izabrali do danas, pa za tvoju građevinsku cjelinu (nije isto što i zgrada!), pa za zgradu, pa za ulicu, pa za opštinu, pa za cijeli grad, pa ako baš hoćeš i za državu (ovo zadnje vrijedilo bi doduše da im se posao toliko raširi) - podrazuijeva se da podatak važi za cjeline koje oni imaju na evidenciji jer ne postoji centralna baza podataka
iz samo tebi znanog razloga preskočila si da prokomentarišeš, a vjerovatno i pročitaš, ovaj dio mog posta
tebi za informaciju, piljare imaju obični kjnigovodstveni programčić, softverski upravljano poslovanje podrazumijeva da su sve pojedinačne radnje u proizvodnom procesu (ovo je opšti ekonomski termin za svaku vrstu poslovanja) evidentirane, obrađene i arhivirane, i to na način da je svaki korak unaprijed određen softwerski, te stoga softwer u potpunosti upravlja poslovanjem, tj, tek mali dio proizvodnog procesa nije vođeno automatskim softwerom (o značaju termina "u realnom vremenu" suvišno je ovdje pisati) i to je onaj procenat koji otpada na fizički unos podataka i rad na terenueluna wrote:na stranu ako oni ne znaju iskoristiti sve potencijale softwera, i ako imaju pogrešnu poslovnu politiku prema etažnim vlasnicima
kako i zašto ja znam i zakon (koji je nakon gotovo dvije godine propisao obrasce - a u stvari ih prepisao od autora konkretnog softwera i usput povrijedio autorska prava!?), i te softwere, te kako znam ko ima koje statistike, a ko ne, i ko vodi upraviteljsku evidenciju na način da ima preljevanja sredstava iz jednog haustora u drugi, kao i zašto se smijem na izvještaj od 2003 na svom haustoru gdje je upravitelj Sarajevostan - informacija je koja nije za ovako široku javnost
u poslovnu politiku bilo kojeg preduzeća - nemam namjeru da se petljam.......... to što pogriješe u procjeni i donesu pogrešnu odluku, pa zbog toga izgube haustor, to je njihova stvar
ali sa sigurnošču tvrdim da samo ta dva upravitelja mogu sa maksimalno 10 klikova u njihovom softweru da ti kažu koliko PDV-a je uplatio tvoj haustor od momenta kad ste ih izabrali do danas, pa za tvoju građevinsku cjelinu (nije isto što i zgrada!), pa za zgradu, pa za ulicu, pa za opštinu, pa za cijeli grad, pa ako baš hoćeš i za državu (ovo zadnje vrijedilo bi doduše da im se posao toliko raširi) - podrazuijeva se da podatak važi za cjeline koje oni imaju na evidenciji jer ne postoji centralna baza podataka
- Garden of illusion
#695 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@eluna nisam preskočila da pročitam dio koji si navela i ne sumnjam u tvoju upućenost u vrhunske programe koje koriste te dvije firme, zaista. Žao mi je što je rasprava otišla u pogrešnom smjeru, nekad napišem nešto iz želje da se tema nastavi u nekom konstruktivnom smjeru,zaista se komentar odnosio na HETIG , OKI I SARAJEVOSTAN, i neko moje lično mišljenje o njima, s kojim se apsolutno niko ne mora slagati,jer možda ja nisam u pravu i željela sam da se rasprava nastavi u davanju pozitivnih/negativnih komenara na ove ali i ostale upravitelje.A nekako smo se našle u međusobnom vrijeđanju,poređenju kvalitete softvera i šta ja znam čega još sve ne,sasvim bespotrebno. 
-
Bellica
#696 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pa neka sarafa po potrebi sta hoce, masa ljudi ne znaju sta su upravitelji, ne poznaju zakon, a nesto se petljaju. Mene nedavno zove komsija da me pita zasto mu ne radi digitalna TV, drugi me jedne prilike pitao moze li mu upravitelj zamijeniti sijalicu u kuhinji jer ima nekakvu plafonjeru, jedva se moze skinuti...A zasto? Meni je ovo smijesno, stvarno jeste, ja stvarno njima svima stojim na usluzi 24h na dan, ali za ovakve nebuloze je kriv onaj ko nam je svima odredio da placamo, a nije nas na valjan nacin obavijestio za sta placamo i sta za to mozemo i trebamo dobiti. Nedavno neka gospodja pise "...zauzela se komsinica da mi koji placamo imamo ciscenje stubista..." ovo je skroz pogresno i neka se oni zadovoljavaju brisanjem stubista, koje bih ja btw ukinula, jer se bezveze placa, moj ulaz oko 125KM s PDV-om, a cim zena pocisti, sve se opet zaprlja, ima nas puno u ulazu i dovoljno je samo da svi po jednom prodjemo, ja bih da naprimaju vise zena pa da ciste svaki dan ili bar svako 2 dana, ali hajde, neka se zadovoljavaju i sijalicama, glupost, lijepo je ici ulazom koji je osvijetljen kao Zetra, ali ima vaznijih stvari. Ovo 10,15,17% sto si napisao, nema veze sa sijalicama ili bilo cim drugim, oni uzimaju 10% samo sto su ti upravitelji, sto ti salju racune, sto placaju svog pravnika da vas zastupa na sudu...nadalje, 15% za PEV takodjer nema veza sa sijalicama, on ce dobiti 15% pa ti isao po mraku ili po svjetlu, na sve vo se placa po 17% PDV-a, zasebno, a zasebno se kupuju sijalice na koje se plati 17% PDV-a i 17% PDV plati upravitelj drzavi sto ti taj posao obavi. Hajde malo razmisli, da nekome to sve ne odgovara ne bi tako bilo, ovdje ne mislim niti na PEV niti na upravitelje, neko ima vece koristi od 4x17% za nesto. Da nisu skontali da ce imati koristi ne bi nam ni uveli upravitelje nego bi nas pustili da sami nalazimo nekakve "pijacare" koji bi nam naplacivali i sto treba i ne treba ( nama je bivsi PEV s jednim ovakvim pravio interfon, kupio ga na pijaci, a mi ga platili po 150KM, a ima nas 28 u zgradi dok nam upravitelji nude interfon za 560 KM koji je 100X bolji od postojeceg) ili bi u krajnjem slucaju sami pravili ono sto se pokvari. I predpostavljam da je pitanje bilo za sredstva iz budzeta namjenjena za hitne intervencije, koliko ja znam, to je samo za zgrade, ne za privatne kuce, uostalom, ljudi iz pojedinih privatnih kuca nemaju sta da se ljute kad 80% njih nema dozvolu za gradnju, oni ne smiju ni da se pojave u opstini i da traze bilo sta i kad bi moglo, znam ovo provjereno, znam najmanje 50 ljudi koji zive u ovakvim kucama, napravljenim bez dozvole i bilo cega, pa oni nemaju ni broj na kuci, za to isto treba ici u opstinu, nisu nikada otisli i koliko ja vidim i nece u skorije vrijeme.zonbirile wrote:------------------------------------Bellica wrote:Izdvojiti iz budzeta sredstva za hitne intervencije, to je obaveza svih opstina na podrucju KS, kad se usvoji budzet odrediti odredjenu sumu za hitne intervencije. Ako fasada odpada i narusava sigurnost prolaznika, opstina izdvaja sredstva za hitne intervencije. Ali opet, opet i opet, to nece samo, moras imati covjeka koji ce dovesti upravitelja, koji ce im uputiti zahtjev da se obrate nadleznoj opstini koja ce odobriti upotrebu tih sredstava. Nemoj da me podcjenjujes, ne bavim se ja samo sijalicama, vec sam pisala da smo radili i krov prosle godine, pisala sam o sastancima u MZ kojim prisustvujem, zahtjevima nadleznoj opstini, inspekcijama, uredjenju okoline zgrade, stednji za ne daj Boze, a znam da ce doci dan kad cemo i mi raditi i fasadu i komplet krov, instalacije smo srecom izmijenili, doduse samo vodovodne, elektro instalacije su relativno nove pa ih i ne treba mijenjati, remont lifta obavljen, tako da ja bas i nemam prevelikog posla u ovom ulazu, ali zato imam u drugom i vjeruj mi da bih najvise voljela da se bavim samo zamjenom sijalica, to je najjednostavnije, ali kad moras moliti opstinu da promijeni kompletnu kanalizacionu mrezu na podrucju jedne MZ, a znas unaprijed da ti to nece odobriti,a niko drugi s te iste MZ ne poduzima nista niti ih interesuje, a moras platiti svaka 3 mjeseca preventivno ciscenje odvoda, a zgrada je u totalnom haosu, nije okrecena od 2003. a sva sredstva trosis na nesto sto ne trebas, jer da opstina jednom u zivotu odobri tu izmjenu kanalizacione mreze, mi ne bi imali problem koji imamo. Pa ti jos pisi da se bavim samo sijalicama. Onaj dan kad sam izabrana za PEV mislila sam da je to nesto bezveze, da cu se vise dosadjivati nego raditi, da cu samo otvarati naloge i potpisivati, ali prevarila sam se, imam skoro puno radno vrijeme i prekovremeno ponekad. I ne treba me klonirati, jedna uporna i ovako tvrdoglava osoba je dovoljna ne samo za Kanton Sarajevo nego za cijelu Federaciju BiH, kad nesto zacrtam ili ce biti tako ili nikako. Ako nesto trazim i naci cu tj. dobiti, poslat cu 1000 dopisa dok mi ne odgovore, pokucat cu na sva moguca vrata dok ne naidjem na prava i nemoj se iznenaditi ako mi odobre izmjenu kanalizacione mreze, ne cekam ja da se upravitelj pored silnih obaveza sjeti da uputi zahtjev opstini, ja to uradim prije njih. Kad nam je komsinica srusila zid od ventilacije, dosli su ovi iz opstine i zavrsili posao dok su oni stigli da im pisu, ali zato sam pisala 100X, zvala telefonom 200X i otisla u opstinu 500X i valjda sam im dosadila pa su me se htjeli rijesitizonbirile wrote:zar da kloniramo @belicu.Šalu na stranu,koncept je loš,sa belicom ,ili bez nje.Ustvari ne bavi se belica,odnosno nije naišla na prqavi problem,bez uvrede sijalice i sl.samo pokazuje nakaradnost sistema.Mi sada imamo Zakon o upravljanju,a imamo i niz kantonalnih uredbi do uredbi za urbanistička uređenja.Naglasio bi da po dobijanju urbanističke dozvole,građevinske dozvole,gdje je precizirana i fasada slijedi teh.prijem objekta,gdje se gleda gabarit i ostali teh.uslovi,fasada nije sporna-govorim za privatne stambene zgrade,veličine osmoljetke.kako pomiriti to i umivanja fasada u centru o trošku svih.Može i ovako,šta uraditi na zgradi sa 100KM na računu,kojoj fasada "ubija" prolaznike,a nije u Ferhadiji?Ja mislim da se kod nas sve moze rijesiti upornoscu, a nasi gradjani, cim im neko kaze treba donijeti papire, dokumente, odmah se namrste, nije to za njih i u startu odustanu. Razumijem, ljudi su bili u ratu, mnofgi nemaju strpljenja, mnogi su navikli na Titinu Jugoslaviju u kojoj nije bilo ovakve petljavine, ali ja hvala Bogu jos imam dobre nerve i jako strpljenje i iskreno se nadam da ce tako i ostati.
opet smo skliznuli u nerazumijevanje.Neko je napisao da mu upravitelj kupi sijalice i podijeli stanarima da ih šarafaju po potrebi.Sulud koncept za 10%+15% +17%,samo to ništa loše.Drugo ja ne pišem opširno pa možda i previše skratim,ali intervencije su samo za zgrade sa upraviteljem,ili i privatne?
- eluna
#697 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
nisam vrijeđala nikoga, samo sam postavljala pitanjaGarden of illusion wrote:@eluna nisam preskočila da pročitam dio koji si navela i ne sumnjam u tvoju upućenost u vrhunske programe koje koriste te dvije firme, zaista. Žao mi je što je rasprava otišla u pogrešnom smjeru, nekad napišem nešto iz želje da se tema nastavi u nekom konstruktivnom smjeru,zaista se komentar odnosio na HETIG , OKI I SARAJEVOSTAN, i neko moje lično mišljenje o njima, s kojim se apsolutno niko ne mora slagati,jer možda ja nisam u pravu i željela sam da se rasprava nastavi u davanju pozitivnih/negativnih komenara na ove ali i ostale upravitelje.A nekako smo se našle u međusobnom vrijeđanju,poređenju kvalitete softvera i šta ja znam čega još sve ne,sasvim bespotrebno.
briga me kako koji upravitelj i šta radi i kako se odnosi prema kome .......... ali vrlo konkretno znam koji upravitelj kojim podacima raspolaže - a vi ste svi upravo o podacima raspravljali (da nam je znati koliko PDV-a smo uplatili .....; da nam je znati koliko je upravitelj uzeo sebi, itd)
samo sam rekla da ova dva upravitelja sve to, a i mnogo više imaju u sistemu ...... na koji način koristi te podatke i kome će koje od tih podataka staviti na uvid - drugi je par cipela
i, da ..... ako već nisi programer i ne poznaješ ni tehniku, ni način razvoja aplikativnog softwera, ako si samo korisnik/user određenog programa ............ zar nije, blago rečeno, neprimjereno da u isti koš stavljaš programčić za piljaru sa visokosofisticiranim programom za AOP?
konstruktivno - zanima vas kako doći do odreženog podatka - pitajte
- vozač
#698 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
meni je bellica kraljica,
ego mi ne dopušta da je zovem kod mene da nam upravlja, (a i šta bi komšiluk pričao), al da je korisno čitati šta piše, to je van svake sumnje
ego mi ne dopušta da je zovem kod mene da nam upravlja, (a i šta bi komšiluk pričao), al da je korisno čitati šta piše, to je van svake sumnje
-
zonbirile
#699 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@belica
ti si prava osoba za PEV,nešto si skontala i toga se vojnički držiš,do bola.Za sijalice očito nisi shvatila,ali kada već navodiš primjer formula je upravo ta 10+15+17 procenata,u situaciji kada se ništa ne radi,a za posao nabavke i podvoza sijalica,dadne još 17% državi.Izgleda da je za tebe samo privatni objekat kuća na vrh Sokolja.Nisi čula za restituciju,e da si pročitala moje postove znala bi da ima privatnih kuća,odnosno sve su u Ferhadiji i Titovoj,Obali.Imaš more zgrada sa dozvolom,a privatne,i šta sad?Privatnici,ko ih -ebe.A EV nije privatnik,ne može imati još x stanova? Šuplje do bola,na Zakon mislim,naravno,ali zarobljen nam je um postojećim riješenjima pa drukčije niti vidimo niti mislimo,još ako što usput čvaknemo...
ti si prava osoba za PEV,nešto si skontala i toga se vojnički držiš,do bola.Za sijalice očito nisi shvatila,ali kada već navodiš primjer formula je upravo ta 10+15+17 procenata,u situaciji kada se ništa ne radi,a za posao nabavke i podvoza sijalica,dadne još 17% državi.Izgleda da je za tebe samo privatni objekat kuća na vrh Sokolja.Nisi čula za restituciju,e da si pročitala moje postove znala bi da ima privatnih kuća,odnosno sve su u Ferhadiji i Titovoj,Obali.Imaš more zgrada sa dozvolom,a privatne,i šta sad?Privatnici,ko ih -ebe.A EV nije privatnik,ne može imati još x stanova? Šuplje do bola,na Zakon mislim,naravno,ali zarobljen nam je um postojećim riješenjima pa drukčije niti vidimo niti mislimo,još ako što usput čvaknemo...
- Garden of illusion
#700 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@eluna upoznata si sa programskim načinom rada dva upravitelja i to je to, ja sam se nadovezala na tvoju izjavu kako SAMO oni to imaju, što nije tačno jer ih imaju i drugi. Piljara je bila navedena kao bukvalan primjer i ništa drugo. Što se AOP-a tiče imala sam ponudu da u vlastitoj firmi radim u sektoru AOP-a, istu sam odbila jer želim raditi nešto što mi se više sviđa i zadovoljavam se činjenicom da sam "samo korisnik visokosofisticiranog programa" ,za moje apetite dovoljno.eluna wrote:nisam vrijeđala nikoga, samo sam postavljala pitanja..... ono što pokušavam da objasnim, a drugi shvataju napadima na njih lično i nikako da ukapiraju je, ukratko
briga me kako koji upravitelj i šta radi i kako se odnosi prema kome .......... ali vrlo konkretno znam koji upravitelj kojim podacima raspolaže - a vi ste svi upravo o podacima raspravljali (da nam je znati koliko PDV-a smo uplatili .....; da nam je znati koliko je upravitelj uzeo sebi, itd)
samo sam rekla da ova dva upravitelja sve to, a i mnogo više imaju u sistemu ...... na koji način koristi te podatke i kome će koje od tih podataka staviti na uvid - drugi je par cipela
i, da ..... ako već nisi programer i ne poznaješ ni tehniku, ni način razvoja aplikativnog softwera, ako si samo korisnik/user određenog programa ............ zar nije, blago rečeno, neprimjereno da u isti koš stavljaš programčić za piljaru sa visokosofisticiranim programom za AOP?
konstruktivno - zanima vas kako doći do odreženog podatka - pitajte
eluna wrote:briga me kako koji upravitelj i šta radi i kako se odnosi prema kome .........
Mene jeste briga i to pokušavam promjeniti i zaista bih voljela da na ovoj temi raspravljam upravo o upraviteljima i njihovim načinima rada i odnosima prema stanarima, tako da mislim da smo ti i ja otišle previše u off sa svim ovim.