MoHiKaNaC wrote:Hoces reci da nije bilo raznoraznih konzilija na kojima su se donosile odluke o izmjenama na Bibliji? Sva ta prica o Starom i Novom zavjetu, pa o Bibliji po ovom ili onom kralju, zar nisu dokaz o raznoraznim doradama koje su trajale i do novijeg vremena? Odakle uopste razliciti spisi za Katolicanstvo i Pravoslavlje? Mislim, izlisno je i govoriti o tome...
Sto se Kur'ana tice, u svojoj prepisci sa BlooQ rekao sam sta sam imao. S druge strane Hadisi su nesto sasvim drugo. Oni su upravo sakupljeni na nacin da su autori ovih zbirki zapisivali rijeci Poslanika koje su sami culi ili koje im je neko prenio. Za Hadise (koji nisu bozija rijec) vjerodostojnost i nije karakteristika koja se moze bez imalo sumnje pripisati svakome od njih...
Da bilo je konzilija, ali je li to bila tema, kako se popularno želi prikazati, tih konzilija?
Na žalost nije.
To se može vidjeti iz kako več navedoh, mnogih prepisa autografa, na osnovu kojih je moguče utvrditi određene stvari.
Što se tiče razlike između količine knjiga, provijeri kada ih je RMC odlučila ubaciti

, obečavam samo če ti se objasniti jer je toliko očito.
(

HINT: Reformacija )
a što se kraljeva tiče, to komotno zaboravi, jer .... opet ponavljam nema više ni kraljeva ni bilo kojih centralizatorski određenih autoritea, samo manuskripti koji uvelike potvrđuju tekst koji imamo.
Isto što se tiče njih, kraljeva, zaboravi jer nisu imali uvid u sve ono što imamo sada.
Lingvistička otkriča o drevnim jezicima, kulturolaška otkriča o kontekstu ratovanja politike svakodnevnog života i svega ostalog su za najmanje 500% veča sada nego u vrijeme tih kraljeva, što uvelike pospješuje prevod koji mi imamo danas.
Dakle, žao mi je, ali griješiš. Svi ti navodi padaju jer su nedovoljo potkrijepljeni dokazima. Nasuprot ogromnoj količini dokaza u čvrstoj formi (arh. otkriča, MSSovi, Istoriski dokazi o kontekstu života tog vremena) koji govore protiv njih.
A da ne govorimo o čistoj logici i zaključcima koja bi se mogla izvesti na osnovu teksta.
Npr.
Ako je izmjenjen tekst, zašto onda nisu izmjenjene i slijedeči djelovi koji jasno govore protiv Hebreja:
Davidov grijeh sa Batšebom - Najpoštovaniji kralj kao ubica i otimač žene najboljeg druga.
Solomonovu glupost da se oženi tolikim ženama i da dozvoli da one obožavjau svoje idole u gradu i okolici hrama koji je posvečen njihovom Bogu.
I još mnoge koji govore o ružnim stvarima koje su uradili ali su ostali i u manuskriptima i u prevodima iz svih razdoblja Krščanstva.
Malo nelogično, zar ne? Za očekivati bi bilo da su ti i njoma slični detalji malo uljepšani, ali nisu.