Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
MoHiKaNaC

#676 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

BHF_Manijak wrote:Covjek ih ostavi 2 sata i ode na kafu a oni ovdje havariju naprave...necemo ba tako,sad se i o Indijancima pocelo... :lol:
Ateista,jes to sad bransu promjen`o?! :D a vidim i Kjuu je blizu,haman joj godi ona indijanska nosnja...Mohikanac Bogami uspio ko mi svi za po godine,preumnta on ljude na svoj tarikat dok si rek`o amin... :lol: to se zove dobar propovjedac! :D

Nego....ima li bujruma,da ja i brat Arzuhal navrnemo malo,a mogu i ove nase seke sa nama ako hoce... :D
Apsolutno, popis potencijalnih kandidata jos uvijek nije konacan. Dakle, prijave se jos uvijek uzimaju u obzir a dok vi konsolidujete redove ja moram, u skladu sa zeljama velikog Manitua, odrediti novo ime za svakog od vas ponaosob. A nakon inicijacije ide i blize upoznavanje sa indijanskom religijom ali i kulturom, nacinom zivljenja...

Znate vec, lule mira, skalp, vigvam, vatrena voda, dimna signalizacija i sl... :D
BHF_Manijak

#677 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

@BlooQ,pogledaj malo po netu,rspitaj se o memoriji ljudi u tom vremenu,to sam ti vec jednom spominju,nije nalik nasoj,danas svijet usljed mnogih pomagala,notesa,kompa,mobitela itd i nema neku veliku potrebu za treniranjem memorije pa je automatski ista i ofalila,dok ljudi iz vremena Resulullaha,imali si nenormalno jako pamcenje a usput i zapisaivali rijeci Kur`ana,pa je vjerovatnoca da je se nesto zaboravilo jako mala,ne prelazi 1% siguran sam....pogledaj Fatimin mushaf...isti ovaj sto ja imam u kuci,sadrzajem... :D
Ateista

#678 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

MoHiKaNaC wrote:
BHF_Manijak wrote:Covjek ih ostavi 2 sata i ode na kafu a oni ovdje havariju naprave...necemo ba tako,sad se i o Indijancima pocelo... :lol:
Ateista,jes to sad bransu promjen`o?! :D a vidim i Kjuu je blizu,haman joj godi ona indijanska nosnja...Mohikanac Bogami uspio ko mi svi za po godine,preumnta on ljude na svoj tarikat dok si rek`o amin... :lol: to se zove dobar propovjedac! :D

Nego....ima li bujruma,da ja i brat Arzuhal navrnemo malo,a mogu i ove nase seke sa nama ako hoce... :D
Apsolutno, popis potencijalnih kandidata jos uvijek nije konacan. Dakle, prijave se jos uvijek uzimaju u obzir a dok vi konsolidujete redove ja moram, u skladu sa zeljama velikog Manitua, odrediti novo ime za svakog od vas ponaosob. A nakon inicijacije ide i blize upoznavanje sa indijanskom religijom ali i kulturom, nacinom zivljenja...

Znate vec, lule mira, skalp, vigvam, vatrena voda, dimna signalizacija i sl... :D
Imam prijedlog: Otvori novu temu na BC pa ovdje ostavi link za nas zainteresovane, dr.gog se poceo opasno muvati ovim prostorima, oticicemo u banovice ako nastavimo... :D
Borg-Resistence is FUTILE

#679 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

MoHiKaNaC wrote:Kaze Hawking dalje:

"Ne samo da se Bog kocka, Bog dapače ponekad baci kocke i tamo gdje ih se ne vidi."

@Borg... i dalje stoji problem sa mnostvom Biblija i sumnjom koju to mnostvo budi u ljudima. S druge strane, licno ne vidim nikakvog smisla da kritikujem Bibliju u smislu bozije rijeci ako vjerujem da se ne radi o izvornom tekstu vec o varijantama ''Ja pricam tebi, ti njemu... Pa on nesto zapise. A onda se pojavi svecenik koji smatra da odredjene stvari treba prepraviti. Drugi neko smatra kako je izmjena bila sasvim nepotrebna, tako da vec imamo dvije verzije ''bozije rijeci''. Onda se pojav neki lucidni kralj kome sadrzaj iz nekog razloga bas i ne odgovora, pa i on malo edituje tekst. Naravno dodje trenutak kada i papa ima sta za reci... Nazires li kraj? Ja bas ne...''

E sad ako cemo Bibliju posmatrati kao historijsko stivo, o tome bi se vec moglo razgovarati...
Ne znam kako se izjašnjavaš (jer ne bih da te uvrijedim) ali ako sam dobro razumio, govoriš u množini kada govoriš o Biblijama.
Da li misliš na prevode kada govoriš o verzijama, jer njih ima mnogo verzija, ili o kopijama autografa, sa kojih se prevodi rade?
Ako govoriš o ovme drugom, mislim da griješiš, zato sam i predlagao več nekoliko puta da se neko pozabavi temom, ja neželim da počinjem da ne bih ispaao pristrasni misionar, kako su me več neki okarakterisali.

A što se tiče ''Ja pricam tebi, ti njemu... Pa on nesto zapise....." Zar nije upravo tako zapisan i sam Qur'an, i svi hadisi?
Da li i njih smatraš vjerodostojnim? (nije provokacija, samo racionalno pitanje na osnovu zapažanja iz več poznatih izjava)

Koji svečenici i kao su izmjenili tekst Biblije? (opet ponavljam, racionalno i razumno bi bilo da se provijere manuskripti sa kojih se vrše prevodi i relevantne teme)

I te sve izmjene koje nabrajaš o kojima se konkretno radi ukratko nabroj ili tako nešto ako možeš molim te?
Ponavljam, postoji dosta racionalnih protiv dokaza za te navode, i nije teško doči do tih zaključaka ako se pomnije posmatra tekst, i ako se uzmu u obzir sasvim racionalni i naoko primjetivi zaključci.
MoHiKaNaC

#680 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

Hoces reci da nije bilo raznoraznih konzilija na kojima su se donosile odluke o izmjenama na Bibliji? Sva ta prica o Starom i Novom zavjetu, pa o Bibliji po ovom ili onom kralju, zar nisu dokaz o raznoraznim doradama koje su trajale i do novijeg vremena? Odakle uopste razliciti spisi za Katolicanstvo i Pravoslavlje? Mislim, izlisno je i govoriti o tome...

Sto se Kur'ana tice, u svojoj prepisci sa BlooQ rekao sam sta sam imao. S druge strane Hadisi su nesto sasvim drugo. Oni su upravo sakupljeni na nacin da su autori ovih zbirki zapisivali rijeci Poslanika koje su sami culi ili koje im je neko prenio. Za Hadise (koji nisu bozija rijec) vjerodostojnost i nije karakteristika koja se moze bez imalo sumnje pripisati svakome od njih...
Borg-Resistence is FUTILE

#681 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

MoHiKaNaC wrote:Hoces reci da nije bilo raznoraznih konzilija na kojima su se donosile odluke o izmjenama na Bibliji? Sva ta prica o Starom i Novom zavjetu, pa o Bibliji po ovom ili onom kralju, zar nisu dokaz o raznoraznim doradama koje su trajale i do novijeg vremena? Odakle uopste razliciti spisi za Katolicanstvo i Pravoslavlje? Mislim, izlisno je i govoriti o tome...

Sto se Kur'ana tice, u svojoj prepisci sa BlooQ rekao sam sta sam imao. S druge strane Hadisi su nesto sasvim drugo. Oni su upravo sakupljeni na nacin da su autori ovih zbirki zapisivali rijeci Poslanika koje su sami culi ili koje im je neko prenio. Za Hadise (koji nisu bozija rijec) vjerodostojnost i nije karakteristika koja se moze bez imalo sumnje pripisati svakome od njih...
Da bilo je konzilija, ali je li to bila tema, kako se popularno želi prikazati, tih konzilija?
Na žalost nije.

To se može vidjeti iz kako več navedoh, mnogih prepisa autografa, na osnovu kojih je moguče utvrditi određene stvari.
Što se tiče razlike između količine knjiga, provijeri kada ih je RMC odlučila ubaciti ;-) , obečavam samo če ti se objasniti jer je toliko očito.
( ;-) HINT: Reformacija )
a što se kraljeva tiče, to komotno zaboravi, jer .... opet ponavljam nema više ni kraljeva ni bilo kojih centralizatorski određenih autoritea, samo manuskripti koji uvelike potvrđuju tekst koji imamo.

Isto što se tiče njih, kraljeva, zaboravi jer nisu imali uvid u sve ono što imamo sada.
Lingvistička otkriča o drevnim jezicima, kulturolaška otkriča o kontekstu ratovanja politike svakodnevnog života i svega ostalog su za najmanje 500% veča sada nego u vrijeme tih kraljeva, što uvelike pospješuje prevod koji mi imamo danas.

Dakle, žao mi je, ali griješiš. Svi ti navodi padaju jer su nedovoljo potkrijepljeni dokazima. Nasuprot ogromnoj količini dokaza u čvrstoj formi (arh. otkriča, MSSovi, Istoriski dokazi o kontekstu života tog vremena) koji govore protiv njih.
A da ne govorimo o čistoj logici i zaključcima koja bi se mogla izvesti na osnovu teksta.
Npr.
Ako je izmjenjen tekst, zašto onda nisu izmjenjene i slijedeči djelovi koji jasno govore protiv Hebreja:

Davidov grijeh sa Batšebom - Najpoštovaniji kralj kao ubica i otimač žene najboljeg druga.
Solomonovu glupost da se oženi tolikim ženama i da dozvoli da one obožavjau svoje idole u gradu i okolici hrama koji je posvečen njihovom Bogu.
I još mnoge koji govore o ružnim stvarima koje su uradili ali su ostali i u manuskriptima i u prevodima iz svih razdoblja Krščanstva.
Malo nelogično, zar ne? Za očekivati bi bilo da su ti i njoma slični detalji malo uljepšani, ali nisu.
BlooQ.

#682 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
MoHiKaNaC wrote:Hoces reci da nije bilo raznoraznih konzilija na kojima su se donosile odluke o izmjenama na Bibliji? Sva ta prica o Starom i Novom zavjetu, pa o Bibliji po ovom ili onom kralju, zar nisu dokaz o raznoraznim doradama koje su trajale i do novijeg vremena? Odakle uopste razliciti spisi za Katolicanstvo i Pravoslavlje? Mislim, izlisno je i govoriti o tome...

Da bilo je konzilija, ali je li to bila tema, kako se popularno želi prikazati, tih konzilija?
Na žalost nije.

To se može vidjeti iz kako več navedoh, mnogih prepisa autografa, na osnovu kojih je moguče utvrditi određene stvari.
Što se tiče razlike između količine knjiga, provijeri kada ih je RMC odlučila ubaciti ;-) , obečavam samo če ti se objasniti jer je toliko očito.
( ;-) HINT: Reformacija )
a što se kraljeva tiče, to komotno zaboravi, jer .... opet ponavljam nema više ni kraljeva ni bilo kojih centralizatorski određenih autoritea, samo manuskripti koji uvelike potvrđuju tekst koji imamo.

Isto što se tiče njih, kraljeva, zaboravi jer nisu imali uvid u sve ono što imamo sada.
Lingvistička otkriča o drevnim jezicima, kulturolaška otkriča o kontekstu ratovanja politike svakodnevnog života i svega ostalog su za najmanje 500% veča sada nego u vrijeme tih kraljeva, što uvelike pospješuje prevod koji mi imamo danas.

Dakle, žao mi je, ali griješiš. Svi ti navodi padaju jer su nedovoljo potkrijepljeni dokazima. Nasuprot ogromnoj količini dokaza u čvrstoj formi (arh. otkriča, MSSovi, Istoriski dokazi o kontekstu života tog vremena) koji govore protiv njih.
A da ne govorimo o čistoj logici i zaključcima koja bi se mogla izvesti na osnovu teksta.
Npr.
Ako je izmjenjen tekst, zašto onda nisu izmjenjene i slijedeči djelovi koji jasno govore protiv Hebreja:

Davidov grijeh sa Batšebom - Najpoštovaniji kralj kao ubica i otimač žene najboljeg druga.
Solomonovu glupost da se oženi tolikim ženama i da dozvoli da one obožavjau svoje idole u gradu i okolici hrama koji je posvečen njihovom Bogu.
I još mnoge koji govore o ružnim stvarima koje su uradili ali su ostali i u manuskriptima i u prevodima iz svih razdoblja Krščanstva.

Malo nelogično, zar ne? Za očekivati bi bilo da su ti i njoma slični detalji malo uljepšani, ali nisu.

vidiš to je zavjera protiv Jevreja :D
meni je jednom jedan bogoslov rekao da on smatra Stari Zavjet mitologijom i pričama

što se tiče konzilija mislim da je njihova svrha razjasnjavanje odredenih pitanja i pojmova vezano za Bibliju i vjeru, isto kao sto u islamu ne moze svako da tumaci hadise i ajete kako mu odgovoara vec postoji jedan autoritet
Khomeini

#683 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Khomeini »

Zna se ko je autoritet za tumacenje, ali vecina je otisla sa pravog puta.
MoHiKaNaC

#684 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

A ko je taj ''autoritet'', bas me zivo interesuje?
BlooQ.

#685 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:A ko je taj ''autoritet'', bas me zivo interesuje?

pa valjda Crkva...? kod jednih

a kod muslimana ulema?
MoHiKaNaC

#686 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

BlooQ. wrote:

a kod muslimana ulema?
Ma kakva ulema... Kada je u pitanju tumacenje Kur'ana pa i Hadisa ne postoji nikakva ulema priznata od strane vecine muslimana. Davno su se muslimani razisli po tom pitanju tako da danas imamo situaciju u kojoj ces naci veliki broj mezhepa, pa onda nekih sekti, pa tarikata pa onda dervisa koji svidjaju svoju politiku, pa onda i institucija kao sto je ovdje IZ i svi oni nesto tumace...
BlooQ.

#687 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:
BlooQ. wrote:

a kod muslimana ulema?
Ma kakva ulema... Kada je u pitanju tumacenje Kur'ana pa i Hadisa ne postoji nikakva ulema priznata od strane vecine muslimana. Davno su se muslimani razisli po tom pitanju tako da danas imamo situaciju u kojoj ces naci veliki broj mezhepa, pa onda nekih sekti, pa tarikata pa onda dervisa koji svidjaju svoju politiku, pa onda i institucija kao sto je ovdje IZ i svi oni nesto tumace...

al kod krscana se razlicitost u tumacenju manifestovala u ograncima tipa Jehovini svjedoci, metodisti, baptisti, protestanti...

ne znam za muslimane...osim šiite i sunita
MoHiKaNaC

#688 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

Kamo srece da je sve ostalo na Siitima i Sunitima. Ta dva mezhepa (grupe) unutar sebe imaju mnostvo podgrupa, mnostvo ''vodja'' i mnostvo tumaca religije... Dovoljno ti je samo da pogledas vjerski i drustveni zivot muslimana u razlicitim dijelovima svijeta i odmah ces primjetiti koliko se na svakom mjestu razlikuje tumacenje i vjere i propisa koji je prate...
BlooQ.

#689 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:Kamo srece da je sve ostalo na Siitima i Sunitima. Ta dva mezhepa (grupe) unutar sebe imaju mnostvo podgrupa, mnostvo ''vodja'' i mnostvo tumaca religije... Dovoljno ti je samo da pogledas vjerski i drustveni zivot muslimana u razlicitim dijelovima svijeta i odmah ces primjetiti koliko se na svakom mjestu razlikuje tumacenje i vjere i propisa koji je prate...

ali mi se cine prilicno ujedinjenim u Bosni? barem sto se tice tumacenja vjere (na stranu selefije/vehabije i ostala uvozna roba)

jeste da postoji razlika sto se tice propisa o zamatanju ženskinja :D bosanski muslimani mi se čine malo liberalnijim
MoHiKaNaC

#690 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

A koliki je procenat bosanskih muslimana u njihovom ukupnom broju? Mizerno mal... A vjeruj da i u Bosni postoje grupe koje se ne slazu sa zvanicnim stavom IZ kada je u pitanju tumacenje i primjena vjerskih propisa (ne mislim na Vehabije) s tim sto je ovo mala zemlje i te raznolikosti ne dolaze do izrazaja u toj mjeri...
BlooQ.

#691 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:A koliki je procenat bosanskih muslimana u njihovom ukupnom broju? Mizerno mal... A vjeruj da i u Bosni postoje grupe koje se ne slazu sa zvanicnim stavom IZ kada je u pitanju tumacenje i primjena vjerskih propisa (ne mislim na Vehabije) s tim sto je ovo mala zemlje i te raznolikosti ne dolaze do izrazaja u toj mjeri...

yes, yes a zašto se onda efendija Cerić predstavlja kao vođa i predstavnik SVIH muslimana od Bosne, Hrvatske do Sandžaka? i zastupa ih širom svijeta?
MoHiKaNaC

#692 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

BlooQ. wrote:
MoHiKaNaC wrote:A koliki je procenat bosanskih muslimana u njihovom ukupnom broju? Mizerno mal... A vjeruj da i u Bosni postoje grupe koje se ne slazu sa zvanicnim stavom IZ kada je u pitanju tumacenje i primjena vjerskih propisa (ne mislim na Vehabije) s tim sto je ovo mala zemlje i te raznolikosti ne dolaze do izrazaja u toj mjeri...

yes, yes a zašto se onda efendija Cerić predstavlja kao vođa i predstavnik SVIH muslimana od Bosne, Hrvatske do Sandžaka? i zastupa ih širom svijeta?
Arogantan pa mu se moze! :)
BlooQ.

#693 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:
BlooQ. wrote:

Arogantan pa mu se moze! :)
joj odgovora Vinetu:D

pa valjda ima neku podlogu za tu aroganciju

iako čisto sumnjam da bi pojava drugog "vjerskog/religijskog?" vođe na ovim prostorima bila moguća...jer je to ipak monopol
MoHiKaNaC

#694 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

Islamska zajednica je na ovim prostorima tradicionalno bila vrhovna vjerska institucija muslimana. U doba ex. Yuge reis se birao sa malo sireg prostora dok je to sada malo skucenije. Naravno, obzirom da ima najbrojnije muslimansko stanovnistvo BiH je trenutno najuticajnija u odabiru vjerskog poglavara. Ceric se eto pojavio u vrijeme kada je poceo i rat i na neki nacin iskoristio politicku atmosferu tog vremena da se dobro zacementira u IZ. Opozicija mu nista ne moze (citaj Enes Karic) iako licno smatram da bi vecina muslimanskog stanovnistva voljela na njegovom mjestu da vidi nekog drugog. Ali resia ne bira narod nego medzlis (skupstina ako se ne varam) IZ u kome su Cericevi ljudi i taj zacarani krug nikako da se prekine...

S druge strane ovdje imas i ljude koji Islam tumace izvan okvira definisanih od strane IZ ali njihova malobrojnost je osnivni uzrok sto svoje misljenje ne mogu institucionalizirati...

Helem, svega u basti bozijoj...
BlooQ.

#695 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:Islamska zajednica je na ovim prostorima tradicionalno bila vrhovna vjerska institucija muslimana. U doba ex. Yuge reis se birao sa malo sireg prostora dok je to sada malo skucenije. Naravno, obzirom da ima najbrojnije muslimansko stanovnistvo BiH je trenutno najuticajnija u odabiru vjerskog poglavara. Ceric se eto pojavio u vrijeme kada je poceo i rat i na neki nacin iskoristio politicku atmosferu tog vremena da se dobro zacementira u IZ. Opozicija mu nista ne moze (citaj Enes Karic) iako licno smatram da bi vecina muslimanskog stanovnistva voljela na njegovom mjestu da vidi nekog drugog. Ali resia ne bira narod nego medzlis (skupstina ako se ne varam) IZ u kome su Cericevi ljudi i taj zacarani krug nikako da se prekine...

S druge strane ovdje imas i ljude koji Islam tumace izvan okvira definisanih od strane IZ ali njihova malobrojnost je osnivni uzrok sto svoje misljenje ne mogu institucionalizirati...

mislim da to ne bi bilo dozvoljeno, da se javno dopusti deklarisanje razlicitih tumacenja jer to povlaci za sobom stvaranje frakcija...a to povlaci za sobom onda da muslimani nisu tako cjeloviti kao što se čine, i to stvara problem sa Objavom...koja bi valjda trebala da bude jasna za sve muslimane i da ne ostavlja prostora različitom tumačenju...znači stvaranje frakcija bi dovelo u pitanje samu Objavu kao ultimate and final Riječ od Boga (il da jednostavno čekamo neki dodatak kao pojašnjenje :D)
MoHiKaNaC

#696 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

BlooQ. wrote:
MoHiKaNaC wrote:Islamska zajednica je na ovim prostorima tradicionalno bila vrhovna vjerska institucija muslimana. U doba ex. Yuge reis se birao sa malo sireg prostora dok je to sada malo skucenije. Naravno, obzirom da ima najbrojnije muslimansko stanovnistvo BiH je trenutno najuticajnija u odabiru vjerskog poglavara. Ceric se eto pojavio u vrijeme kada je poceo i rat i na neki nacin iskoristio politicku atmosferu tog vremena da se dobro zacementira u IZ. Opozicija mu nista ne moze (citaj Enes Karic) iako licno smatram da bi vecina muslimanskog stanovnistva voljela na njegovom mjestu da vidi nekog drugog. Ali resia ne bira narod nego medzlis (skupstina ako se ne varam) IZ u kome su Cericevi ljudi i taj zacarani krug nikako da se prekine...

mislim da to ne bi bilo dozvoljeno, da se javno dopusti deklarisanje razlicitih tumacenja jer to povlaci za sobom stvaranje frakcija...a to povlaci za sobom onda da muslimani nisu tako cjeloviti kao što se čine, i to stvara problem sa Objavom...koja bi valjda trebala da bude jasna za sve muslimane i da ne ostavlja prostora različitom tumačenju...znači stvaranje frakcija bi dovelo u pitanje samu Objavu kao ultimate and final Riječ od Boga (il da jednostavno čekamo neki dodatak kao pojašnjenje :D)
BlooQ, pa zar zaista mislis da su muslimani tako jedinstveni (bilo gdje) makar i deklarativno?
BlooQ.

#697 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

@ Vinetu

pa pogledaj ove naše forumske :D prilično su složna braća :D

a sve muslimana što znam, svi su manje-više složni oko jedne stvari :D ovo je finalna Objava, jedini i ispravni put itd itd
MoHiKaNaC

#698 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

Da, ali slaganje po tom pitanju i ne znaci bas mnogo. Tamo gdje rijec prelazi u djelo doslo je do velikih razilazenja i staze koje vode s izvora su postale mnogobrojne i zamrsene... Nazalost :shock:
BlooQ.

#699 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:Da, ali slaganje po tom pitanju i ne znaci bas mnogo. Tamo gdje rijec prelazi u djelo doslo je do velikih razilazenja i staze koje vode s izvora su postale mnogobrojne i zamrsene... Nazalost :shock:

ček da pustim "Od izvora dva putića" na razglas :D
MoHiKaNaC

#700 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

Od izvora dva-tri... Cek! Cetiri, pet... bem ti putice :)
Post Reply