ne boj se huseta baBluesman wrote:Ja samo znam da ti Huse Fatkic drzi matematikubelmam wrote:eh ovako ljudi, maturant sam ove godine, jedna od opcija za upis mi je i saobracajni fakultet, pa ako ima neko iskustva da me posavjetuje oko prijemnog, fakulteta, profesora i tako to? prijemni se blizi, moram se odluciti konacno, pa pomozite malo
Hahahha
...
Savjeti maturantima -sta upisati?
- Sunrise00
#676 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
- Bluesman
#677 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Huse,we got it hahahaSunrise00 wrote:ne boj se huseta baBluesman wrote:Ja samo znam da ti Huse Fatkic drzi matematikubelmam wrote:eh ovako ljudi, maturant sam ove godine, jedna od opcija za upis mi je i saobracajni fakultet, pa ako ima neko iskustva da me posavjetuje oko prijemnog, fakulteta, profesora i tako to? prijemni se blizi, moram se odluciti konacno, pa pomozite malo
Hahahha
...
...
-
irmanon
#678 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Sta bi meni preporucili, volim jezike (Engleski pogotovo, Njemacki ne bas) dobar sam i sa racunarima ali sam jako los sa matematikom, sta da vam kazem, previse sam lijen nisam je vjezbao ima ...
Maturant sam a stvarno nemam nikakve posebne ideje, sta bi zelio upisati ili raditi. Jel se moze otici negdje vani studirati i jel tu sansu imaju samo bas odlicni ucenici ili i oni malo slabiji ?
Maturant sam a stvarno nemam nikakve posebne ideje, sta bi zelio upisati ili raditi. Jel se moze otici negdje vani studirati i jel tu sansu imaju samo bas odlicni ucenici ili i oni malo slabiji ?
- cs003
#679 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Ne upisujte nista, koliko nas ima sa zavrsenim fakultetima, niti gdje radimo, niti mozemo raditi bez DOBRE STELE, djaba se truditi, boriti, zavrsavati kada ova drzava ne da mladima da krenu napred i vode ovu drzavu u pravom smislu te rijeci.. tuzno 
-
FX1
#680 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Dakle geografija! Sjajna prirodna nauka primjenjliva svuda. U tvom slucaju kombinacija sa informatikom usmjerice te prema GIS-u koji je karijera za sebe, a takvi poslovi se mogu naci u citavom svijetu i jako dobro su placeni. Ne bih se dvoumio na tvom mestu. Zaboravi ODMAH zurnalistiku! Nemoj to sebi napraviti.ambition wrote:Koji bi faks preporucili za nekog drustvenog tipa (historija, geografija jaca strana, jezici takodje, prirodne nauke slabija strana, bez interesa za iste)
Ja kad pogledam ovu listu samo mogu da izdvojim pravo i fpn?Evo sad vidim i PMF smjer geografija? Imal tu kakve matematike i povezivanja sa prirodnim naukama?
Geografija je prelijepa nauka...
Zaboravih reci informatiku pravo gotivim, ali nikako da je odvojim od matematike i fizike
Takodje, zurnalistika mi je jaca strana
U BiH savjetujem svima da uce iskljucivo prirodne i egzaktne nauke!
Zasto se svi boje malo matematike. Naucite je! Pa ako polozite iz peti put sa sesticom, to ce znanje ostati i koristiti vam citav zivot.
Fakultet i jeste za ucenje a ne za sticanje diplome principom 'niz dlaku'. Potpuno je pogresan izbor i savjet mladim ljudima da upisuju onaj fakultet koji mogu zavrsiti uz najmanje napora.
Treba upisati onaj fakultet koji ce vas dovesti do onoga sto zelite biti! A onda, slomiti se od truda da u tome uspijete, naucite i postignete sto vise u toku najljepsih 3-5 godina zivota. To je jedini periodu zivotau kojem se covjek slobodno moze posvetiti bilo cemo, kljucni period koji odlucuje kakvi cete biti i sta cete postati.
-
FX1
#681 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
I tebi isti savjet! Nemoj gledati sta volis uciti, vec sta zelis biti. Onda upisi odgovarajuci fakultet i daj SVE od sebe da ga zavrsis i budes sto bolji. Uz volju i 100% posvecenost neces imati problema.irmanon wrote:Sta bi meni preporucili, volim jezike (Engleski pogotovo, Njemacki ne bas) dobar sam i sa racunarima ali sam jako los sa matematikom, sta da vam kazem, previse sam lijen nisam je vjezbao ima ...![]()
Ne bih nikome preporucivao studiranje jezika jer ih vole. Studiranje jezika je studiranje kljizevnosti napisane na tom jeziku. U vecini slucajeva karijera vodi u prema ili profesoru tog jezika ili prevodocu i ima vrlo malo sanse za napredovanje.
U tvom slucaju, posto volis engleski - sta god izaberes engleski ce ti puno pomoci a ne biti svrha samom sebi. Sretno.
- starii
#682 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
sta god da upisujete vodite racuna da to sto zavrsite mozete raditi i vani, i ucite da znate i ne da prepisujete za ispite jer haos i neznanje koje sad vlada u bosni jednog dana ce prestati i cijenice se znanje !
- Sijalica koja gori
#683 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Ja sam tek drugi razred gimnazije i već me mama i tata pitaju koji je moj životni poziv, odlična sam, volim matematiku i fiziku i prema svim informacijama koje sam prikupila, odlučila sam etf pa ću vidjeti hoće li biti i dalje to moj odabir do četvrtog. 
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#684 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Masinstvo, siri spektar zanimanja, vise radnih mjesta, nisu profesori ustogljeni, bolja raja, bolja zgrada, bolja oprema, bolje ucionice, amfiteatri... Znaci MEFSijalica koja gori wrote:Ja sam tek drugi razred gimnazije i već me mama i tata pitaju koji je moj životni poziv, odlična sam, volim matematiku i fiziku i prema svim informacijama koje sam prikupila, odlučila sam etf pa ću vidjeti hoće li biti i dalje to moj odabir do četvrtog.
-
dijana_19
#685 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
To samo ko misli vani ici (Njemacka i sl.) i to do momenta do kad treba masinaca njima. Kad popune kvotu ponovo ce zavrnuti slavinu. Dovoljno propalih sudbina znam s tim faksom. (Osoba X radi u struci u salonu za 400 KM)....JOINT_1921 wrote:Masinstvo, siri spektar zanimanja, vise radnih mjesta, nisu profesori ustogljeni, bolja raja, bolja zgrada, bolja oprema, bolje ucionice, amfiteatri... Znaci MEFSijalica koja gori wrote:Ja sam tek drugi razred gimnazije i već me mama i tata pitaju koji je moj životni poziv, odlična sam, volim matematiku i fiziku i prema svim informacijama koje sam prikupila, odlučila sam etf pa ću vidjeti hoće li biti i dalje to moj odabir do četvrtog.
- JOINT_1921
#686 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Ko se ne zna snaci, taman da jedini ima vodu, a svi oko njega zedni, nece znati da je proda... Treba samo biti vrijedan, imati znanje, i moze se zaposliti, samo treba ici od firme do firme i traziti posao, jer on nece sam doci, moras pokazati da vrijedis... A drugo, na birou je vise onih sa ETF-om nego sa MEF-om...
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#687 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
bilo šta u INOSTRANSTVU!
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#688 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Upisati ono šta se želi, za šta se ima talenat, predispozicija, interesovanje, predznanje.. jer raditi nešto što ne voliš cijeli život za ne znam kakvu plaću , mora da je robija.. gora od kokuzluka.
- JOINT_1921
#689 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Gora od kokuzluka, I don't think so... Neko bi npr. da bude svjetski igrac tenisa, al' djaba mu kad nema uslova, ovo ono, i sta sad treba cijeli zivot biti kokuz jer ne moze igrati tenisa i zaradjivati velike pare na turnirima, a ne zavrsiti ekonomsku (lupam) pa biti salterski sluzbenik... Itekako je bitno da radis ono sto volis, ali ako ti volis nesto sto nema perspektive, onda nadji nesto drugo sto volis malo manje od toga, ali sto nosi pare iza sebe...KatarinaKosaca wrote:Upisati ono šta se želi, za šta se ima talenat, predispozicija, interesovanje, predznanje.. jer raditi nešto što ne voliš cijeli život za ne znam kakvu plaću , mora da je robija.. gora od kokuzluka.
-
dijana_19
#690 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
To sto nosi pare je relativno. Trenutno je apsolutno svejedno koji fakultet imas zavrsen. Preko 8000 je nezaposlenih sa VSS u Kantonu(!). Mislim da tu ne igra vise ulogu koji si faks zavrsio nego zaista kako se snalazis. Po meni je najoptimalniji (u Bosni) fakultet ekonomski. Mislim da se oni najlakse mogu snaci (ako se znaju snaci). Rijetko sam i cula da je neko nezaposlen s tim faksom ko vrijedi i za koga bih se iznenadila da nije nista nasao.JOINT_1921 wrote:Gora od kokuzluka, I don't think so... Neko bi npr. da bude svjetski igrac tenisa, al' djaba mu kad nema uslova, ovo ono, i sta sad treba cijeli zivot biti kokuz jer ne moze igrati tenisa i zaradjivati velike pare na turnirima, a ne zavrsiti ekonomsku (lupam) pa biti salterski sluzbenik... Itekako je bitno da radis ono sto volis, ali ako ti volis nesto sto nema perspektive, onda nadji nesto drugo sto volis malo manje od toga, ali sto nosi pare iza sebe...KatarinaKosaca wrote:Upisati ono šta se želi, za šta se ima talenat, predispozicija, interesovanje, predznanje.. jer raditi nešto što ne voliš cijeli život za ne znam kakvu plaću , mora da je robija.. gora od kokuzluka.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#691 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Ode ti daleko, pomješa sve...JOINT_1921 wrote:Gora od kokuzluka, I don't think so... Neko bi npr. da bude svjetski igrac tenisa, al' djaba mu kad nema uslova, ovo ono, i sta sad treba cijeli zivot biti kokuz jer ne moze igrati tenisa i zaradjivati velike pare na turnirima, a ne zavrsiti ekonomsku (lupam) pa biti salterski sluzbenik... Itekako je bitno da radis ono sto volis, ali ako ti volis nesto sto nema perspektive, onda nadji nesto drugo sto volis malo manje od toga, ali sto nosi pare iza sebe...
- JOINT_1921
#692 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Dijana, tacno je da ih najvise radi, ali je tacno i da ih je na birou skoro 1000...
Kosaca, udrobi se svega po sekundicu..
Jbga, a on je uspio, ali koliko ima Hemona da nisu uspjeli ? Sigurno na jednog Hemona dodje 50 njih koji su pokusali isto pa sutra ne mogu otici na more... Ko je spreman da riskira, nek riskira, ali bez para ne moze biti sretan u danasnjem drustvu...
Kosaca, udrobi se svega po sekundicu..
-
dijana_19
#693 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Divno ti razmisljas ali drzava kakva jeste i ako ostane ovakva kad ti zavrsis debelo ces se razocarati.JOINT_1921 wrote:Dijana, tacno je da ih najvise radi, ali je tacno i da ih je na birou skoro 1000...
Kosaca, udrobi se svega po sekundicu..Jbga, a on je uspio, ali koliko ima Hemona da nisu uspjeli ? Sigurno na jednog Hemona dodje 50 njih koji su pokusali isto pa sutra ne mogu otici na more... Ko je spreman da riskira, nek riskira, ali bez para ne moze biti sretan u danasnjem drustvu...
Ekonomista ima najvisena birou ali je i potraznja za njima najveca. Pravnici su druga prica. To je trenutno najneperspektivniji faks. Potraznje gotovo da nema a apsolvenata na pretek.
- JOINT_1921
#694 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Ja hvala Bogu zavrsio, imam predobar posao, a imao sam i drugih opcija, plata predobra, super okruzenje, sticanje znanja, praksa... Normalno da je potraznja za ekonomistima najveca kad najvise i treba komercijalista, banke na svakom cosku, knjigovodstva, itd. Ali njih je 1000 na birou, i to nesto govori, a plata i ovih sto rade nije kao inzinjerska u vecini slucajeva...
-
dijana_19
#695 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Sta znaci dobra plata? Ovdje je svakako sve anonimno manje-vise pa mozes eto motivisati maturante 
- nOrMaLaC
#696 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Imam namjeru akoBogda upisati Saobraćajni fakultet, jer me to stvarno zanima...
Ali dvoumim se koji smjer odabrati? S kojim je najlakše doći do zaposlenja u inozemstvu?
Roditelji mi savjetuju željeznice, jer su oni budućnosti prometa...
Dvoumim se između PTT iželjeznica, volio bih jedan dan raditi kao izžinjer u DHL ILI SCHENKERU
Ali dvoumim se koji smjer odabrati? S kojim je najlakše doći do zaposlenja u inozemstvu?
Roditelji mi savjetuju željeznice, jer su oni budućnosti prometa...
Dvoumim se između PTT iželjeznica, volio bih jedan dan raditi kao izžinjer u DHL ILI SCHENKERU
- JOINT_1921
#697 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Vise od milju, manje od dvije... uglavnom beton...dijana_19 wrote:Sta znaci dobra plata? Ovdje je svakako sve anonimno manje-vise pa mozes eto motivisati maturante
-
seklo.opancic
#698 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Moj savjet vam je ili furajte iz drzave i skolujte se ili radite vani ili bilo koja varijanta dalje odavde. Ako mislite ostati ovdje, bolje prvo naci posao i raditi pa onda paralelno nesto pokusati organizovati ili samo raditi.
Ja ne mogu da shvatim toliki broj omladine koja kao studira a samo dzaba bacaju novce na neuspjele pokusaje i nesto sto ti ne garantuje nista za buducnost. Nema drzave sa vise diploma na birou od nas, a koliko ih nije ni tu. Dalje, iz godine u godinu se zavrsavaju 'standardni' fakulteti i gomilaju se ljudi sa istom edukacijom i papirom za one poslove gdje iovako imamo viska previse.
Razmisli dvaput sta hoces u zivotu i jos triput o nacinu kako to postici.
Ja ne mogu da shvatim toliki broj omladine koja kao studira a samo dzaba bacaju novce na neuspjele pokusaje i nesto sto ti ne garantuje nista za buducnost. Nema drzave sa vise diploma na birou od nas, a koliko ih nije ni tu. Dalje, iz godine u godinu se zavrsavaju 'standardni' fakulteti i gomilaju se ljudi sa istom edukacijom i papirom za one poslove gdje iovako imamo viska previse.
Razmisli dvaput sta hoces u zivotu i jos triput o nacinu kako to postici.
- Individualism18
#699 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Džaba vam fakultet ako ne radite na sebi i svojim sposobnostima. Taman da završite i toliko hvaljeni ETF, ništa vam ne znači ako nemate vještine koje su potrebne da uspijete u poslovnom svijetu i kapitalizmu, uopće. Znam ljude koji su završili prema općim shvatanjima jako neperspektivne fakultete i mnogo su uspješniji od nekih inžinjera. I to nisu osobe koje su to sve postigle zahvaljujući "štelama", već ulaganjem u sebe...
-
tajeovo
#700 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Moze li neko mene posavjetovati sta da upisem? Ovo sto me privlaci donekle (npr. historija) necu jer znam da s tim ne mogu nista. Matematika mi je slaba strana, tako da me strah pomislit na vecinu fakulteta. Pravo, ekonomiju i jezike nema sanse.. Gledam ovu listu fakulteta i ne mogu se odlucit ni za sta, ne dvoumim se, ne troumim nego sedamnaestoumim (koliko ima fakulteta kad se izbace ovi tipa muzicka akademija, scenske umjetnosti itd., i ovi koje 100% necu, pravo i ekonomija)
Molim vas nemojte mi reci "nemoj nista upisat", jer do takodjer ne dolazi u obzir.
Pomagajte
Molim vas nemojte mi reci "nemoj nista upisat", jer do takodjer ne dolazi u obzir.
Pomagajte