Project: Sarajevo City Center
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#676 Re: Project: Sarajevo City Center
hm, mrsko mi guglati, ali znam da je a Parižane Ajfelov toranj bio šok. nagrđenje Pariza, metalno čudovište, deformacija. nisam siguran, ali moguće je da i danas neki Francuzi tako percipiraju simbol Pariza. nisam nikad bio tamo pa da mogu reći kako se meni čini... ali uvijek postoji oni protiv i oni za.
bilo bi van pameti porediti ovu zgradu sa tornjem u Parizu, al ukusi su različiti. mislim da je najbitnije da je funkcionalna - da ne smeta drugim u svojoj okolini - visinom, zauzimanjem površine koja bi bila neophodna u druge namjere, da ne pravi saobraćajni kolaps i sl.
estetika je već stvar ličnog doživljaja...
bilo bi van pameti porediti ovu zgradu sa tornjem u Parizu, al ukusi su različiti. mislim da je najbitnije da je funkcionalna - da ne smeta drugim u svojoj okolini - visinom, zauzimanjem površine koja bi bila neophodna u druge namjere, da ne pravi saobraćajni kolaps i sl.
- suncica24
#677 Re: Project: Sarajevo City Center
Nep, estetika je nauka. O lijepom.Chmoljo wrote:hm, mrsko mi guglati, ali znam da je a Parižane Ajfelov toranj bio šok. nagrđenje Pariza, metalno čudovište, deformacija. nisam siguran, ali moguće je da i danas neki Francuzi tako percipiraju simbol Pariza. nisam nikad bio tamo pa da mogu reći kako se meni čini... ali uvijek postoji oni protiv i oni za.
I to ne neka novoprojektovana, vec starogrcka
- alica.k
#678 Re: Project: Sarajevo City Center
mene si ubjedio, hajmo ih rusit.diplodokus wrote:Izgleda da vam nekima moj komentar pada teze od PDV-a... Da sebe postedim pojedinacnih odgovora, reci cu da prodjoh tom ulicom bas popodne i tad shvatih da sunca u njoj za te ljude vise nema... Bi mi ih zao... I reci cu da su me moji naucili da u zivotu gledam malo dalje od vlastitog mi nosa (sto je greska, priznajemo i ja i oni, al' tek sad), pa tako i shvatih da svijet koji tu zivi je ostao daleko pod nogama ovih iz "betonjare"... Ne volem to... mnogo ne volem... Ponekad se pitam sta bi sa tetom iz cvjecare, i onom iz trafike na tramvajskoj stanici, i onom mladom djevojkom iz grila, onom drugom iz pekare, i onih dvoje ljudi sto su u nekoj drzavnoj firmicici prodavali odjecu stariju od Grcke... Nadje li im ko drugi posao ili im samo rekose da se sklone, da idu, jer dolaze drugi, silniji i mocniji, te da se strpe malo na birou?!
Iskreno? Mozda zgrada nije ni kriva... Nije ona htjela da nikne u nezemlji za neljude... Kad god procvjetaju tone betona (Radonciceve, Cericeve, KojegGodLopovaove), ja se prvo pitam za koji gram njih se moja porodica, blesava valjda, davala, sto zdravljem, sto zivotom... sve cetiri godine ratne... Ne znajuci da se ne daje za slobodu, istinu, pravdu, za neke bolje, sretnije dane... vec za ove sto ce koracati po nama, pod njima... Cemu jos jedan trzni centri u zemlji koja i ne zna da li ima trziste, ikakvo? Cemu ovolike kvadrature za ovolike centre? Trebamo li zaista jos jedan niz radnji sa neljubaznim osobljem, a takvo je jer ne prima platu? Zar zavisimo od jos jednog mjeta gdje se moze popiti kafa?
Toliko ima nesretnog i sirotog svijete oko nas, a dok im se govori da se moraju dici cijene energenata jer firme ne mogu drugacije da prebiju medjusobni dug, a nase momke bodu po ulicama, zenama nam zavrcu vratove cupajuci im ogrlice sa istih, djecu zasrecu kojekakvi nastranjaci, ovi sto im je rat brat ili babo i sto su Bog zna kako i gdje i kada nasli pare za "projekte", zadivljuju ... vas... Otud valjda ovaj moj revolt... Moja nevolja... Otkud vama potreba da mi ne kazete da ne mislite isto, vec da me grizete, ne znam... Ne znam znate li i vi...
pateticno.
-
diplodokus
#679 Re: Project: Sarajevo City Center
I ja nadjoh s kim da progovorim... Boli vas (recimo briga) za sve sto rekoh... Vazno je da ce se imat gdje kafa popiti, majica kupiti, pokazati "raji" da se ima... Jadni oni sto se dadose za ovaj jad bosanski, za ovo vjecno pretvaranje... pa ostavise iza sebe nas pateticne...
-
diplodokus
#680 Re: Project: Sarajevo City Center
Od muke zaboravih zgradurinu 
- alica.k
#681 Re: Project: Sarajevo City Center
drago mi je.diplodokus wrote:Od muke zaboravih zgradurinu
vjecito pesimisticni pogled na sve zivo sto se desava oko nas, btw, to SVAK moze, i nije nimalo tesko. kao eto, mi nismo svjesni problema u bih, pa nam doso ti solit pamet da nam promjenis poglede na svijet, jer eto...nama je sve ljubicasto. pliz. i ova, ali bas ova i nijedna druga, zgrada je naravno najkrivlja za to...jer je zaklonila sunce. oj...
- mrtva kokoš
#682 Re: Project: Sarajevo City Center
samo da ne gledamo one rushevine, nek se gradi pa makar stajalo prazno...
- Edinz
#683 Re: Project: Sarajevo City Center
Ja bi tamo za nostalgicare izgradio staru 'Sarajku' i park da se mogu vodati psi i macke 
- zvrcak
#684 Re: Project: Sarajevo City Center
Ma ja bi samo na miru pustio ljude da otvaraju nova radna mjesta...
- corvus_edin
#685 Re: Project: Sarajevo City Center
Zasto saka u oko?suncica24 wrote:a) (...) ali ako pricamo o estetici, arhitekturi i projektovanju kao struci, nauci, SCC je izgledom saka u oko za ovaj dio grada (bio on vidjen kao AU ili kao sarajevski downtown).
Voljeo bih cuti tvoje misljenje.
- BHF_Manijak
#686 Re: Project: Sarajevo City Center
A mora da je neko tvoj radio u jednoj od te tri radnje koje su bile na stranici pa se ovako energicno boris za prava "fast fooda, second handa i cvjecare"!!!diplodokus wrote:I ja nadjoh s kim da progovorim... Boli vas (recimo briga) za sve sto rekoh... Vazno je da ce se imat gdje kafa popiti, majica kupiti, pokazati "raji" da se ima... Jadni oni sto se dadose za ovaj jad bosanski, za ovo vjecno pretvaranje... pa ostavise iza sebe nas pateticne...
-
Walter76
#687 Re: Project: Sarajevo City Center
Ovdje svi o arhitekturi i nekim nebeskim temama
Nego ako mi neko moze reci koji ce to brandovi/radnje/prodavnice doci u SCC?(ajmo malo o tome, ako vec nije bilo takvih postova). Znam samo da ce Kempinski Hotel biti sa 5 zvjezdica...
Nego ako mi neko moze reci koji ce to brandovi/radnje/prodavnice doci u SCC?(ajmo malo o tome, ako vec nije bilo takvih postova). Znam samo da ce Kempinski Hotel biti sa 5 zvjezdica...
-
sarajevsko_pivo
#688 Re: Project: Sarajevo City Center
Deichmann, C&A, Zara, Bershka, itd...Walter76 wrote:Ovdje svi o arhitekturi i nekim nebeskim temama![]()
-
sarajevsko_pivo
#690 Re: Project: Sarajevo City Center
Alta divno izgleda:

-
sarajevsko_pivo
#691 Re: Project: Sarajevo City Center
Pod hitno rusiti ove barake!

-
VjecitiStudent
#692 Re: Project: Sarajevo City Center
Jack Daniel's, Johny Walker, nekoliko VInoteka, pivnica, ...sarajevsko_pivo wrote:Deichmann, C&A, Zara, Bershka, itd...Walter76 wrote:Ovdje svi o arhitekturi i nekim nebeskim temama![]()
- alica.k
#693 Re: Project: Sarajevo City Center
odakle ti info za zaru i bershku?sarajevsko_pivo wrote:Deichmann, C&A, Zara, Bershka, itd...
-
ins
#694 Re: Project: Sarajevo City Center
Jedna slika starog, onog "pravog" Sarajeva, gdje su ljudi bili pravi, a ne k'o danas:

Pogledajte ljepote: sretne zene i muskarci koji u krasnim objektima prilagodjenim Covjeku prije svega zaradjuju i stvaraju nove vrijednosti, nema betona, nema sjene i zaklanjanja sunca od strane nekih kapitalistickih monstruma...
Eh kako smo tada bili sretni, to je bio Zivot...

Da se pojedini forumasi sa Sa-X pitaju, ovo blato bi i danas bilo na istom mjestu...

Pogledajte ljepote: sretne zene i muskarci koji u krasnim objektima prilagodjenim Covjeku prije svega zaradjuju i stvaraju nove vrijednosti, nema betona, nema sjene i zaklanjanja sunca od strane nekih kapitalistickih monstruma...
Da se pojedini forumasi sa Sa-X pitaju, ovo blato bi i danas bilo na istom mjestu...
- saibaba
#695 Re: Project: Sarajevo City Center
Ne kontam zasto bi ja i ti ili "raja" trebali voditi racuna zbog uklanjanja bespravnog kioska normalno da me boli briga ....Grievous wrote:stvarno, bolje da su ostavili jedan fast food, cvjecaru i jednu radnju s odjecom radi tih 10 radnika nego napraviti ovoliku zgradu i hotel u kojem ce raditi bar 500 ljudidiplodokus wrote:I ja nadjoh s kim da progovorim... Boli vas (recimo briga) za sve sto rekoh... Vazno je da ce se imat gdje kafa popiti, majica kupiti, pokazati "raji" da se ima... Jadni oni sto se dadose za ovaj jad bosanski, za ovo vjecno pretvaranje... pa ostavise iza sebe nas pateticne...
- BackSpace
#698 Re: Project: Sarajevo City Center
predobra slika! imas li jos neku?ins wrote:Jedna slika starog, onog "pravog" Sarajeva, gdje su ljudi bili pravi, a ne k'o danas:
![]()
![]()
- olensoner
#699 Re: Project: Sarajevo City Center
Pa ljudi globalizacija je prisutna sad u svakom selu, ne postoji nacin da se protiv globalizacije bori. Ja razumijem da ljudi sentimentalno obolijevaju za starim vremenima, sitnicama, detaljima i stvarima iz tih vremena, ali samo gube zivce, padaju u neku melanholiju, depresiju i sta sve ne. Prijateljski savjet takvima, a i svima koji osjecaju neku nostalgiju je da jednostavno prihvate danasnja vremena, te da se uklope u sve ovo, jer realno druga opcija ne postoji, kome se svidja prijasnji nacin zivota, ima na raspolaganju Sjevernu Koreju pa bujrum.
- BackSpace
#700 Re: Project: Sarajevo City Center
Evo jos slika sa jednog foruma:
SCC - 08 / okt / 2011. - by http://www.sa-c.net

Ljudi meni ovo fakat izgleda predobro. Iako je za sada samo gomila betona, moze se naslutiti da na kraju premocno izgledat
SCC - 08 / okt / 2011. - by http://www.sa-c.net
Ljudi meni ovo fakat izgleda predobro. Iako je za sada samo gomila betona, moze se naslutiti da na kraju premocno izgledat