Prirodno matematicki fakultet
- minjonja
#676 Re: Prirodno matematicki fakultet
kazu na studentskoj predavanja 20.9. sad ne znam hoce li dobiti minus oni koji budu imali ispit 
-
saga
#677 Re: Prirodno matematicki fakultet
jel i za masterovce upis isto do 17-og?
nama predavanja valjda pocinju kasnije... ili ne?
-
TINKY
#678 Re: Prirodno matematicki fakultet
dali su strani drzavljani redovni i redovno-samofinancirajuci studenti????minjonja wrote:kazu na studentskoj predavanja 20.9. sad ne znam hoce li dobiti minus oni koji budu imali ispit
- minjonja
#679 Re: Prirodno matematicki fakultet
danas pricala sa jednom djevojkom koja upisuje master, kaze i njoj sljedece hefte. ako mi je slagala, i ja sam tebisaga wrote:jel i za masterovce upis isto do 17-og?
tinky, za strane drzavljane nemam pojma. jesil primljena bona ne bila?
-
TINKY
#680 Re: Prirodno matematicki fakultet
daaaaaaaa.a neznam tribam li placati ili nee..pa zato pitam...cula sam da financira ministarstvo..a one babe mi se ne javljaju na studenskojminjonja wrote:danas pricala sa jednom djevojkom koja upisuje master, kaze i njoj sljedece hefte. ako mi je slagala, i ja sam tebisaga wrote:jel i za masterovce upis isto do 17-og?
nama predavanja valjda pocinju kasnije... ili ne?![]()
tinky, za strane drzavljane nemam pojma. jesil primljena bona ne bila?
- Amila_88
#681 Re: Prirodno matematicki fakultet
Hahhaha!!! Babe na studentskoj

- minjonja
#682 Re: Prirodno matematicki fakultet
ne brini, nece finansirati ministarstvo
u bosni ti nista nije besplatno
i redovni placaju. ja sam redovna pa sam danas 152 marke dala.
- me22
#683 Re: Prirodno matematicki fakultet
jos 5 maraka za proviziju u banKiminjonja wrote:ne brini, nece finansirati ministarstvou bosni ti nista nije besplatno
- minjonja
#684 Re: Prirodno matematicki fakultet
me22 wrote:jos 5 maraka za proviziju u banKiminjonja wrote:ne brini, nece finansirati ministarstvou bosni ti nista nije besplatno
![]()
-
saga
#685 Re: Prirodno matematicki fakultet
pih, valja to pogledat da ne fulim upis
hvala
hvala
- cyprus
#686 Re: Prirodno matematicki fakultet
Ja u petak branim diplomski

Nego jel iko upućen oko upisa za II ciklus, jel može ikako to poslje 17-tog?
- chengaba
#687 Re: Prirodno matematicki fakultet
Reče mi danas neki čiča, morebit da je na hemiji profesor, da je upis do 17. za brucoše, a da za sve ostale može do slijedećeg petka. Nema nikakva zvanična obavijest, pa ko voli, nek' izvoli... 
- me22
#688 Re: Prirodno matematicki fakultet
a ne zovescyprus wrote:Ja u petak branim diplomski![]()
![]()
![]()
haj' vrijeme je i bilo
-
skuhlo
#689 Re: Prirodno matematicki fakultet
Hehehe, Tinky, Tinky. Strani državljani ne plaćaju ništa nego ih, kao i redovne, finansira ministarstvo (koliko god bilo čudno, istinito je). Ovih 150-200 KM nije plaćanje studija nego troškova oko upisa, indeksa, biblioteke, itd. i to plaćaju svi. Samofinansirajući plaćaju 1200 KM po godini. Ovo je raj na zemlji, studirati hemiju ili biologiju za 200 KM godišnje nema nigdje 
-
skuhlo
-
minist@r
#691 Re: Prirodno matematicki fakultet
Zdravo svima...
Prije nego sto vas nesto upitam, zelio bih da se izvinem sto ulijecem kao padobranac, ali zapelo mi je. Dakle, student sam prve godine na PMF-u, odsjek za geografiju i dosao sam do situacije da mi treba kolizija. Pa bih vas zelio pitati, znate li vi sta vise o tome, odnosno da li kolizija je dopustena svako druge godine, kao sto neki kazu, ili ona postoji svake godine, a onda jos nesto... Mnogi sad govore da ce je ukinuti, barem na PMF-u, da li ce do toga doci?
Eto, molim vas ako sto znate, moze odgovor.
Hvala unaprijed
Prije nego sto vas nesto upitam, zelio bih da se izvinem sto ulijecem kao padobranac, ali zapelo mi je. Dakle, student sam prve godine na PMF-u, odsjek za geografiju i dosao sam do situacije da mi treba kolizija. Pa bih vas zelio pitati, znate li vi sta vise o tome, odnosno da li kolizija je dopustena svako druge godine, kao sto neki kazu, ili ona postoji svake godine, a onda jos nesto... Mnogi sad govore da ce je ukinuti, barem na PMF-u, da li ce do toga doci?
Hvala unaprijed
- Amila_88
#692 Re: Prirodno matematicki fakultet
Vozdra druze! Ovako: Danas sam bas prostudirla novi ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU na kantonu Sarajevo u kojem kaze sljedece:minist@r wrote:Zdravo svima...
Hvala unaprijed
Član 35.
U članu 68. iza stava (2) dodaje se novi stav (3) koji glasi:
"(3) Studentu koji obnavlja studijsku godinu organizaciona jedinica/visokoškolska ustanova može unutar jednog ciklusa u skladu sa svojim kapacitetima i organizacionim mogućnostima dozvoliti pohađanje nastave i polaganje nastavnih predmeta iz naredne studijske godine pod uvjetom da ukupno opterećenje studenata po semestru ne prelazi 30 (E)CTS studijskih bodova- kredita.
Ukratko receno, imas pravo na toliko predmeta koliziono da ti u zbiru sa predmetima koje obnavljas broj kredita ne iznosi preko 30. Valjda ces skontat, zapetljala sam se
- chengaba
#693 Re: Prirodno matematicki fakultet
Nema pravo, nego mu fakultet može omogućiti, što nije baš isto...Amila_88 wrote: Vozdra druze! Ovako: Danas sam bas prostudirla novi ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU na kantonu Sarajevo u kojem kaze sljedece:
Član 35.
"(3) Studentu koji obnavlja studijsku godinu organizaciona jedinica/visokoškolska ustanova može unutar jednog ciklusa u skladu sa svojim kapacitetima i organizacionim mogućnostima dozvoliti pohađanje nastave i polaganje nastavnih predmeta iz naredne studijske godine pod uvjetom da ukupno opterećenje studenata po semestru ne prelazi 30 (E)CTS studijskih bodova- kredita.
Ukratko receno, imas pravo na toliko predmeta koliziono da ti u zbiru sa predmetima koje obnavljas broj kredita ne iznosi preko 30. Valjda ces skontat, zapetljala sam se
-
minist@r
#694 Re: Prirodno matematicki fakultet
Skontao sam, hvala vam...
- Amila_88
#695 Re: Prirodno matematicki fakultet
Koliko se ja sjecam nema nikakvih molbi za odobrenje kolizije. Jednostavno izaberes predmete u skladu sa svojim mogucnostimachengaba wrote:Nema pravo, nego mu fakultet može omogućiti, što nije baš isto...Amila_88 wrote: Vozdra druze! Ovako: Danas sam bas prostudirla novi ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU na kantonu Sarajevo u kojem kaze sljedece:
Član 35.
- cyprus
#696 Re: Prirodno matematicki fakultet
Pa đidome22 wrote:a ne zovescyprus wrote:Ja u petak branim diplomski![]()
![]()
![]()
Nego jel iko upućen oko upisa za II ciklus, jel može ikako to poslje 17-tog?![]()
haj' vrijeme je i bilo
- nellington
#697 Re: Prirodno matematicki fakultet
Semantički nije istoAmila_88 wrote:Koliko se ja sjecam nema nikakvih molbi za odobrenje kolizije. Jednostavno izaberes predmete u skladu sa svojim mogucnostimasto nije isto
![]()
Sličan primjer je recimo prelazak iz statusa redovnog samofinansirajućeg u status redovnog studenta na budžetu KS. Zakon je ostavio mogućnost takvog prijelaza - ali na fakultetima je konačna odluka šta i kako. Zakon u više slučajeva dakle ostavlja mogućnost - ali ne određuje striktno.
- Amila_88
#698 Re: Prirodno matematicki fakultet
Drago mi je da si to fino razjasnio. To sve stoji, ali vjeruj mi na PMF-u niko ne vodi racuna o koliziji. Imam kolege koji su prosto trazili odobrenje od profesora, ovi im dozvolili i to je to. Niko, ama bas niko nije pitao koliko su kredita uzeli, niti je provjerio. Ljudi su studirajuci drugu godinu, opustosili predmete sa trece. Smijesno, ali istinitonellington wrote:Semantički nije istoAmila_88 wrote:Koliko se ja sjecam nema nikakvih molbi za odobrenje kolizije. Jednostavno izaberes predmete u skladu sa svojim mogucnostimasto nije isto
![]()
Naime, zakon ostavlja mogućnost fakultetu da omogući studentima koliziju. Na fakultetu je da prema mogućnostima i raspoloživim kapacitetima odluči da li će kolizija biti moguća ili ne. Nema molbi - jer fakultet omogućuje koliziju svim studentima koji ispunjavaju uslove za nju - ali fakultet usljed objektivnih razloga može da ne dozvoli koliziju uopće - u tome je razlika.
Sličan primjer je recimo prelazak iz statusa redovnog samofinansirajućeg u status redovnog studenta na budžetu KS. Zakon je ostavio mogućnost takvog prijelaza - ali na fakultetima je konačna odluka šta i kako. Zakon u više slučajeva dakle ostavlja mogućnost - ali ne određuje striktno.
- neo7
#699 Re: Prirodno matematicki fakultet
Ovo je 100% tacnoAmila_88 wrote:Drago mi je da si to fino razjasnio. To sve stoji, ali vjeruj mi na PMF-u niko ne vodi racuna o koliziji. Imam kolege koji su prosto trazili odobrenje od profesora, ovi im dozvolili i to je to. Niko, ama bas niko nije pitao koliko su kredita uzeli, niti je provjerio. Ljudi su studirajuci drugu godinu, opustosili predmete sa trece. Smijesno, ali istinitonellington wrote:Semantički nije istoAmila_88 wrote:Koliko se ja sjecam nema nikakvih molbi za odobrenje kolizije. Jednostavno izaberes predmete u skladu sa svojim mogucnostimasto nije isto
![]()
Naime, zakon ostavlja mogućnost fakultetu da omogući studentima koliziju. Na fakultetu je da prema mogućnostima i raspoloživim kapacitetima odluči da li će kolizija biti moguća ili ne. Nema molbi - jer fakultet omogućuje koliziju svim studentima koji ispunjavaju uslove za nju - ali fakultet usljed objektivnih razloga može da ne dozvoli koliziju uopće - u tome je razlika.
Sličan primjer je recimo prelazak iz statusa redovnog samofinansirajućeg u status redovnog studenta na budžetu KS. Zakon je ostavio mogućnost takvog prijelaza - ali na fakultetima je konačna odluka šta i kako. Zakon u više slučajeva dakle ostavlja mogućnost - ali ne određuje striktno.![]()
- Jed1217
#700 Re: Prirodno matematicki fakultet
Svi spominju da počinju predavanja tog bajnog 20. a ja nigdje na PMFovoj stranici ne mogu naći tu informaciju. Drug/kolega je juče išao da se upiše i kaže da nema nikakva obavijest... Zna li ko šta pametnije?
Jelde morat ću sutra zvat studentsku?
Jelde morat ću sutra zvat studentsku?