Prirodno matematicki fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
minjonja

#676 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

kazu na studentskoj predavanja 20.9. sad ne znam hoce li dobiti minus oni koji budu imali ispit :D
saga

#677 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by saga »

jel i za masterovce upis isto do 17-og?
nama predavanja valjda pocinju kasnije... ili ne?
TINKY

#678 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by TINKY »

minjonja wrote:kazu na studentskoj predavanja 20.9. sad ne znam hoce li dobiti minus oni koji budu imali ispit :D
dali su strani drzavljani redovni i redovno-samofinancirajuci studenti????
minjonja

#679 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

saga wrote:jel i za masterovce upis isto do 17-og?
danas pricala sa jednom djevojkom koja upisuje master, kaze i njoj sljedece hefte. ako mi je slagala, i ja sam tebi :D

tinky, za strane drzavljane nemam pojma. jesil primljena bona ne bila? :D
TINKY

#680 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by TINKY »

minjonja wrote:
saga wrote:jel i za masterovce upis isto do 17-og?
danas pricala sa jednom djevojkom koja upisuje master, kaze i njoj sljedece hefte. ako mi je slagala, i ja sam tebi :D

tinky, za strane drzavljane nemam pojma. jesil primljena bona ne bila? :D
daaaaaaaa.a neznam tribam li placati ili nee..pa zato pitam...cula sam da financira ministarstvo..a one babe mi se ne javljaju na studenskoj
Amila_88

#681 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Amila_88 »

Hahhaha!!! Babe na studentskoj :lol: :lol: :lol: :lol:
minjonja

#682 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

ne brini, nece finansirati ministarstvo :D u bosni ti nista nije besplatno :D i redovni placaju. ja sam redovna pa sam danas 152 marke dala.
me22

#683 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by me22 »

minjonja wrote:ne brini, nece finansirati ministarstvo :D u bosni ti nista nije besplatno :D i redovni placaju. ja sam redovna pa sam danas 152 marke dala.
jos 5 maraka za proviziju u banKi :cry: :lol:
minjonja

#684 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

me22 wrote:
minjonja wrote:ne brini, nece finansirati ministarstvo :D u bosni ti nista nije besplatno :D i redovni placaju. ja sam redovna pa sam danas 152 marke dala.
jos 5 maraka za proviziju u banKi :cry: :lol:
:lol: :lol: :lol: zavisi u koju banku ides :D more bit i vise :D
saga

#685 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by saga »

pih, valja to pogledat da ne fulim upis
hvala :)
cyprus

#686 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by cyprus »

Ja u petak branim diplomski :dance: :dance: :dance: :D

Nego jel iko upućen oko upisa za II ciklus, jel može ikako to poslje 17-tog? :roll:
chengaba

#687 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by chengaba »

Reče mi danas neki čiča, morebit da je na hemiji profesor, da je upis do 17. za brucoše, a da za sve ostale može do slijedećeg petka. Nema nikakva zvanična obavijest, pa ko voli, nek' izvoli... ;-)
me22

#688 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by me22 »

cyprus wrote:Ja u petak branim diplomski :dance: :dance: :dance: :D

Nego jel iko upućen oko upisa za II ciklus, jel može ikako to poslje 17-tog? :roll:
a ne zoves :twisted:
haj' vrijeme je i bilo :-)
skuhlo

#689 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by skuhlo »

Hehehe, Tinky, Tinky. Strani državljani ne plaćaju ništa nego ih, kao i redovne, finansira ministarstvo (koliko god bilo čudno, istinito je). Ovih 150-200 KM nije plaćanje studija nego troškova oko upisa, indeksa, biblioteke, itd. i to plaćaju svi. Samofinansirajući plaćaju 1200 KM po godini. Ovo je raj na zemlji, studirati hemiju ili biologiju za 200 KM godišnje nema nigdje :)
skuhlo

#690 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by skuhlo »

Dupli
minist@r

#691 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minist@r »

Zdravo svima...

Prije nego sto vas nesto upitam, zelio bih da se izvinem sto ulijecem kao padobranac, ali zapelo mi je. Dakle, student sam prve godine na PMF-u, odsjek za geografiju i dosao sam do situacije da mi treba kolizija. Pa bih vas zelio pitati, znate li vi sta vise o tome, odnosno da li kolizija je dopustena svako druge godine, kao sto neki kazu, ili ona postoji svake godine, a onda jos nesto... Mnogi sad govore da ce je ukinuti, barem na PMF-u, da li ce do toga doci?

Eto, molim vas ako sto znate, moze odgovor.

Hvala unaprijed
Amila_88

#692 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Amila_88 »

minist@r wrote:Zdravo svima...

Prije nego sto vas nesto upitam, zelio bih da se izvinem sto ulijecem kao padobranac, ali zapelo mi je. Dakle, student sam prve godine na PMF-u, odsjek za geografiju i dosao sam do situacije da mi treba kolizija. Pa bih vas zelio pitati, znate li vi sta vise o tome, odnosno da li kolizija je dopustena svako druge godine, kao sto neki kazu, ili ona postoji svake godine, a onda jos nesto... Mnogi sad govore da ce je ukinuti, barem na PMF-u, da li ce do toga doci?

Eto, molim vas ako sto znate, moze odgovor.

Hvala unaprijed
Vozdra druze! Ovako: Danas sam bas prostudirla novi ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU na kantonu Sarajevo u kojem kaze sljedece:
Član 35.
U članu 68. iza stava (2) dodaje se novi stav (3) koji glasi:
"(3) Studentu koji obnavlja studijsku godinu organizaciona jedinica/visokoškolska ustanova može unutar jednog ciklusa u skladu sa svojim kapacitetima i organizacionim mogućnostima dozvoliti pohađanje nastave i polaganje nastavnih predmeta iz naredne studijske godine pod uvjetom da ukupno opterećenje studenata po semestru ne prelazi 30 (E)CTS studijskih bodova- kredita.
Ukratko receno, imas pravo na toliko predmeta koliziono da ti u zbiru sa predmetima koje obnavljas broj kredita ne iznosi preko 30. Valjda ces skontat, zapetljala sam se
chengaba

#693 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by chengaba »

Amila_88 wrote: Vozdra druze! Ovako: Danas sam bas prostudirla novi ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU na kantonu Sarajevo u kojem kaze sljedece:
Član 35.
"(3) Studentu koji obnavlja studijsku godinu organizaciona jedinica/visokoškolska ustanova može unutar jednog ciklusa u skladu sa svojim kapacitetima i organizacionim mogućnostima dozvoliti pohađanje nastave i polaganje nastavnih predmeta iz naredne studijske godine pod uvjetom da ukupno opterećenje studenata po semestru ne prelazi 30 (E)CTS studijskih bodova- kredita.
Ukratko receno, imas pravo na toliko predmeta koliziono da ti u zbiru sa predmetima koje obnavljas broj kredita ne iznosi preko 30. Valjda ces skontat, zapetljala sam se
Nema pravo, nego mu fakultet može omogućiti, što nije baš isto... ;-)
minist@r

#694 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minist@r »

Skontao sam, hvala vam...
Amila_88

#695 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Amila_88 »

chengaba wrote:
Amila_88 wrote: Vozdra druze! Ovako: Danas sam bas prostudirla novi ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU na kantonu Sarajevo u kojem kaze sljedece:
Član 35.
Nema pravo, nego mu fakultet može omogućiti, što nije baš isto... ;-)
Koliko se ja sjecam nema nikakvih molbi za odobrenje kolizije. Jednostavno izaberes predmete u skladu sa svojim mogucnostima :D sto nije isto :D :D
cyprus

#696 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by cyprus »

me22 wrote:
cyprus wrote:Ja u petak branim diplomski :dance: :dance: :dance: :D

a ne zoves :twisted:
haj' vrijeme je i bilo :-)
Pa đido :-D
nellington

#697 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by nellington »

Amila_88 wrote:Koliko se ja sjecam nema nikakvih molbi za odobrenje kolizije. Jednostavno izaberes predmete u skladu sa svojim mogucnostima :D sto nije isto :D :D
Semantički nije isto :) Naime, zakon ostavlja mogućnost fakultetu da omogući studentima koliziju. Na fakultetu je da prema mogućnostima i raspoloživim kapacitetima odluči da li će kolizija biti moguća ili ne. Nema molbi - jer fakultet omogućuje koliziju svim studentima koji ispunjavaju uslove za nju - ali fakultet usljed objektivnih razloga može da ne dozvoli koliziju uopće - u tome je razlika.

Sličan primjer je recimo prelazak iz statusa redovnog samofinansirajućeg u status redovnog studenta na budžetu KS. Zakon je ostavio mogućnost takvog prijelaza - ali na fakultetima je konačna odluka šta i kako. Zakon u više slučajeva dakle ostavlja mogućnost - ali ne određuje striktno.
Amila_88

#698 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Amila_88 »

nellington wrote:
Amila_88 wrote:Koliko se ja sjecam nema nikakvih molbi za odobrenje kolizije. Jednostavno izaberes predmete u skladu sa svojim mogucnostima :D sto nije isto :D :D
Semantički nije isto :) Naime, zakon ostavlja mogućnost fakultetu da omogući studentima koliziju. Na fakultetu je da prema mogućnostima i raspoloživim kapacitetima odluči da li će kolizija biti moguća ili ne. Nema molbi - jer fakultet omogućuje koliziju svim studentima koji ispunjavaju uslove za nju - ali fakultet usljed objektivnih razloga može da ne dozvoli koliziju uopće - u tome je razlika.

Sličan primjer je recimo prelazak iz statusa redovnog samofinansirajućeg u status redovnog studenta na budžetu KS. Zakon je ostavio mogućnost takvog prijelaza - ali na fakultetima je konačna odluka šta i kako. Zakon u više slučajeva dakle ostavlja mogućnost - ali ne određuje striktno.
Drago mi je da si to fino razjasnio. To sve stoji, ali vjeruj mi na PMF-u niko ne vodi racuna o koliziji. Imam kolege koji su prosto trazili odobrenje od profesora, ovi im dozvolili i to je to. Niko, ama bas niko nije pitao koliko su kredita uzeli, niti je provjerio. Ljudi su studirajuci drugu godinu, opustosili predmete sa trece. Smijesno, ali istinito :mrgreen: :mrgreen:
neo7

#699 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by neo7 »

Amila_88 wrote:
nellington wrote:

Drago mi je da si to fino razjasnio. To sve stoji, ali vjeruj mi na PMF-u niko ne vodi racuna o koliziji. Imam kolege koji su prosto trazili odobrenje od profesora, ovi im dozvolili i to je to. Niko, ama bas niko nije pitao koliko su kredita uzeli, niti je provjerio. Ljudi su studirajuci drugu godinu, opustosili predmete sa trece. Smijesno, ali istinito :mrgreen: :mrgreen:
Ovo je 100% tacno :) Niko nije gledao prosle godine kredite sto ne znaci da nece ove godine :)
Jed1217

#700 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Jed1217 »

Svi spominju da počinju predavanja tog bajnog 20. a ja nigdje na PMFovoj stranici ne mogu naći tu informaciju. Drug/kolega je juče išao da se upiše i kaže da nema nikakva obavijest... Zna li ko šta pametnije?

Jelde morat ću sutra zvat studentsku? :oops:
Post Reply