Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
kpb

#676 Re: Viza za Njemacku

Post by kpb »

Pozdrav raja, zanima me gdje kupujem taksu za obradu zahtjeva? Prelistao sam par stranica unazad ali nisam naišao na ovo pitanje, da ne bude vidi ljencuge mrsko mu, moguće je da sam i fulio hahah...
armminn

#677 Re: Viza za Njemacku

Post by armminn »

Ima li neko da zna dosta u vezi Ausbildunga mi treba ??? Hitnooo
Penny007

#678 Re: Viza za Njemacku

Post by Penny007 »

Zdravo!Jedno pitanje.Da li kad ti istekne viza da li moras izaci prije isteka ili mozes ostati i nakon isteka kao turista sl.3 mjeseca u EU'?
All Apologies

#679 Re: Viza za Njemacku

Post by All Apologies »

armminn wrote:Ima li neko da zna dosta u vezi Ausbildunga mi treba ??? Hitnooo
Na facebooku ima grupa IUSNJ Ausbildung, javi se tamo, sigurno ce se naci neko ko ce pomoci.

Za sve ostale isto na fb ima grupa IUSNJ NON EU INFO i tu se moze naci dosta informacija o svemu sto je potrebno za one koji nisu iz EU, a zeljeli bi se zaposliti u Njemackoj.
Za nasu zemlju sa jos par okolnih od 1.1.2016. na snazi su olaksice za zaposljavanje. Dozvolu dobijaju gotovo svi koji uspiju naci poslodavca. Najcesci razlog odbijenice je prekvalifikovanost ili premala plata navedena na ugovora (ne smije biti manja od propisane minimalne).
Olaksice su na snazi do 31.12.2019. koliko znam. Godisnje je planirano izdavanje oko 20 000 povlastenih radnih dozvola. Ko zeli da ide neka reaguje odmah, ucite jezik, spremajte papire, prijavljujte se na konkurse.

Ukoliko nadjete poslodavca koji ne zna sta treba uputite ga da kontaktira job centar. Oni ce mu objasniti sta treba.
Poslodavac, naime, treba da popuni dva obrasca koja ce dobiti i posalje ih u job centar sa obavezujucom ponudom o radu. Onda cekate saglasnost od zavoda. Dok cekate saglasnost rezervisete sebi termin za vizu.
Ako dobijete saglasnost pronadjete na stranici ambasade u sarajevu sta sve treba za vizu i predate sve sto treba. U takvim slucajevima vrlo je vjerovatno da cete vizu dobiti isti dan. Preko puta ambasade je agencija koja ce vam pomoci u ispunjavanju obrazaca i svemu ostalom sto treba za vizu za male pare.
Ako imate obavezujucu ponudu ili potpisete ugovor, a niste trazili saglasnost od zavoda nego tako papire predajete za vizu proces moze potrajati nekoliko sedmica.
Ovaj zakon ne vazi za deficitarna zanimanja, za njih ostaje kako je bilo!

https://www.gesetze-im-internet.de/besc ... /__26.html
samira183

#680 Re: Viza za Njemacku

Post by samira183 »

Pozz raja ..
Imam par pitanja, a prvo da zamolim da mi nista ne pisete na njemackom jer ga ne znam haha (jos :D )

Naime odradila sam pripravnicki staz, zavrsena srednja medicinska u tuzli redovno, na jezik tek krenula.. znam da cu ja ovdje ostat "zadugo" dok ja taj jezik naucim, ali bih voljela neke inf da saznam vec sad...

Planiram da idem tamo sa momkom (sa kojim planiram i brak).. Tacnije planiram da ga povedem/dovedem kao bracnog druga.. On on ima zavrsenu srednju hemijsku skolu/farmaceutski tehnicar, od koje tamo nema vajde, jer i ovdje je radio svakakve poslove... on bi se tek tamo snasao za neki posao...
Mene zanimaju neke stvari koje ja vala poslabo kontam, citam danima po forumima, al sve nesto drugacije i neshvatljivo...
Da li je pametnije da se mi vjencamo prije nego ja tamo odem, ili ne ?
Posto bi se mi vjencali bas neposredno prije odlaska, malo mi glupo da tako budemo razdvojeni na pocetku (posto mi znaci i sam taj cin vjencanja, a ne da bude kako god i kad god, samo nek papiri idu glatko)..
Jedan moj poznanik je otisao tamo, takodjer kao medicinar, isao je tamo na neke probne radove,sve po dogovoru sa poslodavcem, potpisao ugovor sa jednom bolnicom, vratio se, dobio vizu za mjesec, i zapalio tamo sa curom (ona otisla ko turista). Odmah po dolasku se vjencali u njemackoj, i u ta tri mjeseca tamo izganjali neke papire, tako da se ona nije ni vracala ( kao sto pretpostavljate ja bih ovo najvise voljela :-D :-D )

Ako je ovo nesto tesko za izvest, ili ako se ne moze svugdje izvest... radije bih ja tamo otisla nevjencana, odradila par mjeseci (jer sam cula da njemu za predaju papira u ambasadu kod nas trebajui moje tri platne liste) .. pa dosla i vjencala se onda sa njim. Eh u ovom slucaju, mene zanima da li bi on odmah mogao poci sa mnom kao turista, pa da u njemackoj ceka papire iz nase ambasade.. naravno tu se namece pitanje da li ce ovi nasi moci zavrsiti sve to za 3 mjeseca..

Naravno ovo pitam mnogo preuranjeno, ali posto je i sklapanje braka dio svega, da se potkujemo informacija. Hvala svima unaprijed :) :) :)
fidoremilienko

#681 Re: Viza za Njemacku

Post by fidoremilienko »

Jesi li ti posjetila stranicu njemačke ambasade sarajevo?

To ti je prvi korak. Tamo imaš sve. Ako tamo ne dobiješ potpune informacije onda lijepo telefon pa zoveš i pitaš.

Pusti tu priču čula ja ovo, čula ja ono, rekla kazala. Ambasada i nemaš problema. Spasices vrijeme, živce i vjerovatno novac.
hrle1976

#682 Re: Viza za Njemacku

Post by hrle1976 »

samira183 wrote:Pozz raja ..
Imam par pitanja, a prvo da zamolim da mi nista ne pisete na njemackom jer ga ne znam haha (jos :D )

Naime odradila sam pripravnicki staz, zavrsena srednja medicinska u tuzli redovno, na jezik tek krenula.. znam da cu ja ovdje ostat "zadugo" dok ja taj jezik naucim, ali bih voljela neke inf da saznam vec sad...

Planiram da idem tamo sa momkom (sa kojim planiram i brak).. Tacnije planiram da ga povedem/dovedem kao bracnog druga.. On on ima zavrsenu srednju hemijsku skolu/farmaceutski tehnicar, od koje tamo nema vajde, jer i ovdje je radio svakakve poslove... on bi se tek tamo snasao za neki posao...
Mene zanimaju neke stvari koje ja vala poslabo kontam, citam danima po forumima, al sve nesto drugacije i neshvatljivo...
Da li je pametnije da se mi vjencamo prije nego ja tamo odem, ili ne ?
Posto bi se mi vjencali bas neposredno prije odlaska, malo mi glupo da tako budemo razdvojeni na pocetku (posto mi znaci i sam taj cin vjencanja, a ne da bude kako god i kad god, samo nek papiri idu glatko)..
Jedan moj poznanik je otisao tamo, takodjer kao medicinar, isao je tamo na neke probne radove,sve po dogovoru sa poslodavcem, potpisao ugovor sa jednom bolnicom, vratio se, dobio vizu za mjesec, i zapalio tamo sa curom (ona otisla ko turista). Odmah po dolasku se vjencali u njemackoj, i u ta tri mjeseca tamo izganjali neke papire, tako da se ona nije ni vracala ( kao sto pretpostavljate ja bih ovo najvise voljela :-D :-D )

Ako je ovo nesto tesko za izvest, ili ako se ne moze svugdje izvest... radije bih ja tamo otisla nevjencana, odradila par mjeseci (jer sam cula da njemu za predaju papira u ambasadu kod nas trebajui moje tri platne liste) .. pa dosla i vjencala se onda sa njim. Eh u ovom slucaju, mene zanima da li bi on odmah mogao poci sa mnom kao turista, pa da u njemackoj ceka papire iz nase ambasade.. naravno tu se namece pitanje da li ce ovi nasi moci zavrsiti sve to za 3 mjeseca..

Naravno ovo pitam mnogo preuranjeno, ali posto je i sklapanje braka dio svega, da se potkujemo informacija. Hvala svima unaprijed :) :) :)

Ja ne vidim pravno gledano skoro nikakve razlike. Osim ako mislite da se vjencate u Njemackoj. Ako ce vjencanje biti u BiH onda vam je isto bilo ono prije tvog odlaska u Njemacku ili poslje. Ako mislis da li vase vjencanje moze uticati na njegov boravak u Njemackoj ako je na racun tvoje pozicije, pa sto bi vagalo jace da ste vec muz i zena ili samo "prijatelji" onda moze se reci, da bi bilo povoljnije biti u zajednici, jer moze se desiti da dodje do neke izmjene zakona gdje bi tako ljudima bez validne zajednice otezali pristup. Ono sto je univerzalno za jednu zajednicu crno na bijelom je poslje vjencanja vi ste u zajednici nebitno gdje ti imala prebivaliste na dan skapanja zajednice. Ako mislite da ima neke posebne povlastice ako ste u zajednici, ne nema. Danas je vise ko dolazi na teret taj mora da bude izdrzavan od suprotne strane. Ta druga prica mi malo zvuci cudno, znajuci da njemci malo komplikuju oko skalpanja brakova u Njemackoj, gdje je tako to sve. Pa vecina ide na samu granicu u Dansku ako nemaju mogucnosti negdje drugo ili u svojoj drzavi. Idu u Tönder gradic da se vjencaju van Njemacke zbog papirologije i sl. To je inace ovdje u Sjevernoj Njemackoj popularno za strance ko Las Vegas vjencanja u Nevadi. Sve se obavi za koji minut bez previse pitanja i papirologije. On moze biti do 90 dana u Njemackoj kao turista pod uslovom, posto ima (predpostavljam) BiH pasos te nije EU, da ima za te dana dovoljno para i bookiran povratak ili da ima pecat dana ulaska u slucaju kontrole. On za tih 90 dana (unutar 180 dana) ne moze imati status boravak niti ce mu se racunati kao status boravak u Njemackoj. Znaci on kao turista mora da ima osiguran za boravak (period u Njemackoj) i povratak tj. u parama. On ako ce traziti boravak u Njemackoj onda ide da mu se odobri da moze, bilo to sada kroz rad ili kroz izdrzavanje nije bitno.

Najbolje bi bilo da se vjencate u BiH prije tvog napustanja BiH zbog posla. I to bar tri mjeseca prije. Onda poslje dolaska, nakon tri do cetri mjeseca boravka i rada u Njemackoj, ako on vec nema zagarantovan posao, da predate spajanje na osnovu izdrzavanja ili da on odma ide s vama, jer vasa primanja ispunavaju uslove za izdrzavanje.
All Apologies

#683 Re: Viza za Njemacku

Post by All Apologies »

Slicnu situaciju su imali moj rodjak i njegova zena. Ona je doktorica, dok su se zabavljali nasla je posao u Njemackoj i onda su se raspitivali kako najlakse da rijese to oko vjencanja i papira. Nakon sto su se raspitali vjencali su se u Njemackoj. Tako im bilo jednostavnije i jeftinije. Ispalo je da i nije bas tako jednostavno oko spajanja u pokrajini gdje jesu, dosta dugo je cekao odgovor, ali mozda je do pokrajine (Bavarska je u pitanju).
razumibezumlje

#684 Re: Viza za Njemacku

Post by razumibezumlje »

Pozdrav, jel moguce da se ceka preko tri mjeseca za termin u ambasadi ? Meni sad daju slo.termine od 17,18,19 jula?
mih0

#685 Re: Viza za Njemacku

Post by mih0 »

razumibezumlje wrote:Pozdrav, jel moguce da se ceka preko tri mjeseca za termin u ambasadi ? Meni sad daju slo.termine od 17,18,19 jula?
jeste moguce
tasmanian_devil

#686 Re: Viza za Njemacku

Post by tasmanian_devil »

mih0 wrote:
razumibezumlje wrote:Pozdrav, jel moguce da se ceka preko tri mjeseca za termin u ambasadi ? Meni sad daju slo.termine od 17,18,19 jula?
jeste moguce
Pozdrav,
zanima me postoji li bilo kakav način da se ranije zakaže termin ? Ili eventualno neki način da kompanija iz Njemačke urgira na
neki način?

Ja sam potpisao ugovor ali nema slobodog termina prije početka avgusta mjeseca, što je potpuno besmisleno da se čeka toliko, uzimajući
u obzir da viza bude gotova za par dana.
Facasplaca

#687 Re: Viza za Njemacku

Post by Facasplaca »

I mene to zanima. Uskoro bih i ja trebao u tu proceduru, ali ne mogu da vjerujem da se 3 mjeseca ceka na nesto sto bude za 2 dana gotovo.
vjesticanametli

#688 Re: Viza za Njemacku

Post by vjesticanametli »

Ih sta nas je.... i ja sutra zovem za termin ....muz dobio posao i ugovor..... javim kad je termin
All Apologies

#689 Re: Viza za Njemacku

Post by All Apologies »

Termini se zakazuju samo online i svi imaju isti problem u Bosni i Srbiji. Slobodnih termina u Srbiji nema i kad ih puste brzo nestanu. Kod nas je stanje bolje i ima ih jos za august. Poslodavcu treba reci kakva je situacija, tu se nista ne moze uciniti. Da moze ne bi toliki ljudi cekali vec bi svako ganjao preko svog poslodavca. Mnogo ih ima da im ugovor pocinje recimo u maju, a termin imaju tek u augustu. Tako nam je kako nam je, svi bjeze odavdje i neka je svima sa srecom.
i_ja_na_forumu

#690 Re: Viza za Njemacku

Post by i_ja_na_forumu »

Poslala sam papire u Njemacku na priznavanje diplome. Prosle sedmice su mi javili kako su rjesenje poslali postom, pa evo to sad cekam..
Drug s kojim sam studirala je vec dobio rjesenje i pise mu da je potrebno da polozi 4 ispita i 100 dana prakse. Tako da se nadam da ce i meni slican odgovor doci..

Ono sto mene buni je za koju vizu ja predajem dokumente? viza u svrhu studiranja/pohadjanja jezickih kurseva ili zahtjev za boravisnu dozvolu u svrhu skolovanja ili obavljanja prakse
vjesticanametli

#691 Re: Viza za Njemacku

Termin muz ima u augustu..... u ambasadi je nenormalna navala. Odosmo svi hahahha
hrle1976

#692 Re: Viza za Njemacku

Post by hrle1976 »

Fakat imate neke fine poslodavce koji vam daju posao da pocnete 1.5 a vi tek ce te tamo oko 1.9 moci doci :D Sta ako se poslodavac u medjuvremenu predomisli?
vjesticanametli

#693 Re: Viza za Njemacku

Svaki je upoznat sa procedurom i preseravanjem ambasada pa tako nije frka..... nekima bi bilo drago da je drugacije :roll:

Sta ces.... ugovor se promijeni i stave ljudi novi datum, a ne ovisi im likvidnost firme od naseg dolaska .....poslodavci bolji nego u bih def.
petunija

#694 Re: Viza za Njemacku

Post by petunija »

vjesticanametli wrote:Svaki je upoznat sa procedurom i preseravanjem ambasada pa tako nije frka..... nekima bi bilo drago da je drugacije :roll:

Sta ces.... ugovor se promijeni i stave ljudi novi datum, a ne ovisi im likvidnost firme od naseg dolaska .....poslodavci bolji nego u bih def.
I ti odlaziš :( pa s kim ću onda mahalati na onoj našoj temi :D :kiss:
vjesticanametli

#695 Re: Viza za Njemacku

ma nije jos zeno prvo on pa neeeeeeeeekad mi..... ma meni nije zurba :D sve po redu neka ide
petunija

#696 Re: Viza za Njemacku

Post by petunija »

Aha,
onda se čujemo u decembru, valjda će do tad napadati :lol:
semko_1

#697 Re: Viza za Njemacku

Post by semko_1 »

Moze li neko objasniit sljedece,, Rodak mi bi poslao preko sefa radni ugovor u secirtiy firmi u Njemackoj,eh sad samo smo povrsinki pricali o tome a nit je on orevise upucen u vezi procedure ovde a ni bas nisam.Mene zanima posto sam gledao da se za raidnke iz Bih moraju ispuniti ona tri glavna uvjeta: potpisan radni ugovor,da gradani EU imaju prednost i uvjeti oko plate,..Kad bi se to sve ispunilo kolika je sansa da uopste da ja dobijem tu vizu D ? i
I postoji li neki opci nivo jezika za tu vizu,bez obzira na posao i poslodavca, jer mi je drug rekao da je gledao na vise njigovih stranica da je za taj posao dovoljno a1. On je vec jednom momku sredio taj posao,momak je dosao takode iz bih al je prvobitno boravio tamo radeci neki drugi posao,sad ne znam kako je on dobio vizu zaboravih ga pitat.Takoder koliko sam skontao to je u Njemackoj trenutno i deficitarno i treba im tih radnika.
hrle1976

#698 Re: Viza za Njemacku

Post by hrle1976 »

semko_1 wrote:Moze li neko objasniit sljedece,, Rodak mi bi poslao preko sefa radni ugovor u secirtiy firmi u Njemackoj,eh sad samo smo povrsinki pricali o tome a nit je on orevise upucen u vezi procedure ovde a ni bas nisam.Mene zanima posto sam gledao da se za raidnke iz Bih moraju ispuniti ona tri glavna uvjeta: potpisan radni ugovor,da gradani EU imaju prednost i uvjeti oko plate,..Kad bi se to sve ispunilo kolika je sansa da uopste da ja dobijem tu vizu D ? i
I postoji li neki opci nivo jezika za tu vizu,bez obzira na posao i poslodavca, jer mi je drug rekao da je gledao na vise njigovih stranica da je za taj posao dovoljno a1. On je vec jednom momku sredio taj posao,momak je dosao takode iz bih al je prvobitno boravio tamo radeci neki drugi posao,sad ne znam kako je on dobio vizu zaboravih ga pitat.Takoder koliko sam skontao to je u Njemackoj trenutno i deficitarno i treba im tih radnika.

Izvini ali bojim se da imas sanse rave nuli. Kao prvo taj posao spada u poslove bez znatnog znanja odnosno skole ili kvalifikacija. Doslovice to je posao za ne skolovane. Za takve poslove, osim ako ne postoji izmedju dvije zemlje dogovor tj. BiH i Njemacke, ili Njemacke i bilo koje druge zemlje koja je van EU osim Svicarske, Norveske i Islanda, ili sudske odredbe, gradjani ne EU zemalja nemaju pravo na radnu dozvolu za poslove gdje nije potrebna kvalifikacija.
reuf i minka

#699 Re: Viza za Njemacku

Post by reuf i minka »

i_ja_na_forumu wrote:Poslala sam papire u Njemacku na priznavanje diplome. Prosle sedmice su mi javili kako su rjesenje poslali postom, pa evo to sad cekam..
Drug s kojim sam studirala je vec dobio rjesenje i pise mu da je potrebno da polozi 4 ispita i 100 dana prakse. Tako da se nadam da ce i meni slican odgovor doci..

Ono sto mene buni je za koju vizu ja predajem dokumente? viza u svrhu studiranja/pohadjanja jezickih kurseva ili zahtjev za boravisnu dozvolu u svrhu skolovanja ili obavljanja prakse
Nazovi ambasadu pa pitaj.
Jer bi ti se moglo vrlo lako desiti da dodjes u ambasadu i da ti onda kazu treba ti taj i taj papir, pa onda moras ponovo termin ugovarati i ponovo dolaziti. Ja sam tako, cini mi se, tri puta morao ici tamo; samo sto onda nije bila ovolika navala za termine i nije se moralo dugo cekati.
enci10

#700 Re: Viza za Njemacku

Post by enci10 »

pozzdrav svima zanima me koliko se dugo ceka radna viza za njemacku .ja sam predo 13 aprila 2016jos nemam nikakvog odgovora sve uredno sam predao..
Post Reply