Hvala.
Masinski fakultet Sarajevo?
- Butmiran
#676 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Nego raja je li počela studentska raditi zna li ko provjereno da ne idem bezveze?
Ili ako imaju kakav kontakt broj?
Hvala.
Hvala.
-
zana 5
#677 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
jest pocela raditi,ja jucer zvalaaaButmiran wrote:Nego raja je li počela studentska raditi zna li ko provjereno da ne idem bezveze?Ili ako imaju kakav kontakt broj?
Hvala.
-
Sarah19
#678 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Radi li studentska služba vikendom? I ako radi od koliko do koliko sati? Hvala.
- Sentinel
#679 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
studentska služba radi vikendom od 22 uveče
-
Sarah19
#680 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Nije bilo potrebe za ironijom, pitala sam jer mi treba odgovor, a nisam u mogucnosti da dolazim svaki dan u Sarajevo. Na fakultetu koji trenutno studiram, doduse nije u Sarajevu, studentska sluzba radi i subotom, ali skraceno radno vrijeme. Eto onda ako neko zna radno vrijeme studentske sluzbe, bila bih mu/joj jako zahvalna da mi napise.Sentinel wrote:studentska služba radi vikendom od 22 uveče
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#681 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Od 9 do 12, iako je lakse uzeti telefon pa nazvati i pitati sve sto trebas, nego cekati 3 dana odgovor na forumu...
-
Sarah19
#682 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Zna li neko da li je negdje na internetu, stranici Mašinskog fakulteta ili već gdje, napisano šta sve treba za upis? Ja sam tražila, ali na stranici piše samo da je upis do 23.9.
- hodža
#683 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
rodni list
državljanstvo
svjedočanstva
diploma
upsini listovi
index
uplatnica od upisnine
da li još nešto treba, ne znam
državljanstvo
svjedočanstva
diploma
upsini listovi
index
uplatnica od upisnine
da li još nešto treba, ne znam
-
_HAMAS_
#684 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
.
Last edited by _HAMAS_ on 08/09/2014 00:49, edited 1 time in total.
- hodža
#685 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Redovni placaju normalnu upisninu...oko 100-200, ne znam tacno..
A 1800 placaju redovni samofinansirajuci
Engleski je bezveze, a ni termodinamika nije bauk...poprilicno lahko se polozi...
A 1800 placaju redovni samofinansirajuci
Engleski je bezveze, a ni termodinamika nije bauk...poprilicno lahko se polozi...
-
AMMMeRRR
#686 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Za redovne 170 izadje sa bibliotekom i ostalim...ako si odlican bez problema ces u redovne.
Termodinamika nije problem, tacno je na ispitu ono sto se predaje i vježba i ako radis nema problema. Profesorica Martinovic je inace po meni vjerovatno najpostenija na odsjeku, koliko uradis toliko dobijes. Doduse dolazi joj penzija, a kakva ce biti zamjena vidjet cemo...
Engleski jezik postoji ali ne kao predmet koji se ocjenuje nego kao nesto sto samo moras slusat, tako da nije problem...ako se sjecam dobro to je na drugoj godini.
Termodinamika nije problem, tacno je na ispitu ono sto se predaje i vježba i ako radis nema problema. Profesorica Martinovic je inace po meni vjerovatno najpostenija na odsjeku, koliko uradis toliko dobijes. Doduse dolazi joj penzija, a kakva ce biti zamjena vidjet cemo...
Engleski jezik postoji ali ne kao predmet koji se ocjenuje nego kao nesto sto samo moras slusat, tako da nije problem...ako se sjecam dobro to je na drugoj godini.
-
_HAMAS_
#687 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Znaci svake godine se placa po 200KM a ti samofinansirajuci placaju punu cijenu tj. 1800KM.
- staxx
#688 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Engleski je bezveze, imas obavezu prisustva, nakav testic koji je vise formalnost, nema covjeka koji nije dobio potpis...
elastostatiku, teoriju elasticnosti, prenos toplote i mase 1 i 2 je sve drzala profka dunja, koja meni licno nije nimalo draga teta, ali opet se to ispolaze sve, ko redovno uci i radi nije nikakav problem... parcijale su kod nje bile podjeljene na 4 testa gdje se rade uglavnom tipski zadaci, neki su laksi neki tezi, ali budi siguran da bez ucenja neces daleko dogurat, tako da ako nemas naviku da sjednes uciti navikavaj se dok se nisi upisao... po meni ono sto je na MEF-u "teze poloziti" je dinamika, prenos toplote 2, teorija elasticnosti, matematika 3... ovo ti govorim za predmete koje uglavnom svako ima, bez usmjerenja i strucnih predmeta... eto pozz i sretno da se hairli upises i zavrsis
ja sam hvala Bogu pri kraju na petoj 
elastostatiku, teoriju elasticnosti, prenos toplote i mase 1 i 2 je sve drzala profka dunja, koja meni licno nije nimalo draga teta, ali opet se to ispolaze sve, ko redovno uci i radi nije nikakav problem... parcijale su kod nje bile podjeljene na 4 testa gdje se rade uglavnom tipski zadaci, neki su laksi neki tezi, ali budi siguran da bez ucenja neces daleko dogurat, tako da ako nemas naviku da sjednes uciti navikavaj se dok se nisi upisao... po meni ono sto je na MEF-u "teze poloziti" je dinamika, prenos toplote 2, teorija elasticnosti, matematika 3... ovo ti govorim za predmete koje uglavnom svako ima, bez usmjerenja i strucnih predmeta... eto pozz i sretno da se hairli upises i zavrsis
-
_HAMAS_
#689 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Hvala staxx na odgovoru, ja razumijem da je tesko ali ni meni se ne isplati da toliko daleko idem i da na kraju sve bude uzalud tako da planim ozbiljno krenuti. Pitao sam za tu termu jer je to kod nas pored mehanike fluida moze se reci komotno i neprolazivo, naravno nije do predmeta vec do delegata, asistenta i profesora koji su psihopati. Da li ti znas, evo ovi decki prije su rekli, da li je ta cijena pri upisu 200KM ide kroz sve 3 godine ili vise, tj. 200KM iznosi godinu dana. Malo nisam razumio jer mi je to sad sve zbrkano u glavi pa da malo poslozim
Ziv bio !
- staxx
#690 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Ja kad sam upisivao bio je prijemni, i nije bilo samofinansirajucih nikako... uglavnom prvi upis (dok kupis index i neke stvarcice tipa 3-4 slike kao za pasos) izadje malo vise nego ostali na drugim godianama, prvi upis te izadje cca nekih 250KM, a svaki drugi 170-180KM... to je za redovne studente, mislim ako si odlican ucenik i imas dobre ocjene da bi trebao upasti u te redovne... nisam bas siguran kako su regulisali sada rangiranje studenata pri upisu, to mozes potraziti na informacijama broj studentske, nazovi i provjeri, na studentskoj je vrlo ljubazna teta, objasnice ti sve sigurno...
-
_HAMAS_
#691 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Hvala druze puno, sretno ti bilo !staxx wrote:Ja kad sam upisivao bio je prijemni, i nije bilo samofinansirajucih nikako... uglavnom prvi upis (dok kupis index i neke stvarcice tipa 3-4 slike kao za pasos) izadje malo vise nego ostali na drugim godianama, prvi upis te izadje cca nekih 250KM, a svaki drugi 170-180KM... to je za redovne studente, mislim ako si odlican ucenik i imas dobre ocjene da bi trebao upasti u te redovne... nisam bas siguran kako su regulisali sada rangiranje studenata pri upisu, to mozes potraziti na informacijama broj studentske, nazovi i provjeri, na studentskoj je vrlo ljubazna teta, objasnice ti sve sigurno...
-
AMMMeRRR
#692 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Moram i ja pohvalit studentsku, najjaca na univerzitetu! Tete ko hljeb! Mahanje za kolegu s pete ;D
-
alkishar
#693 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Puno sreće svim novjlijama.
Odličan fakultet. Praktično znanje.
Ali..:
Da sam ove ove pameti nikad ga nebih upisao. Ganjao bih stomatologiju ili farmaciju, ili nešto drugo što ima dobru cijenu na tržištu.
Fakultet je potcjenjen u p.m. Tržišna vrijednost inženjera mašinstva u BIH je nikakva.
Ako nemaš kakvih dodatnih primanja (npr. ako ti supruga neradi) svi troškovi zivota moraju biti u bobu izračunati inače..., bilo kakav luksuz zaboravi.. Ovo iz mog iskustva, a i kolege oko mene su u istoj situaciji.
Svako dobro.
Ali..:
Da sam ove ove pameti nikad ga nebih upisao. Ganjao bih stomatologiju ili farmaciju, ili nešto drugo što ima dobru cijenu na tržištu.
Fakultet je potcjenjen u p.m. Tržišna vrijednost inženjera mašinstva u BIH je nikakva.
Ako nemaš kakvih dodatnih primanja (npr. ako ti supruga neradi) svi troškovi zivota moraju biti u bobu izračunati inače..., bilo kakav luksuz zaboravi.. Ovo iz mog iskustva, a i kolege oko mene su u istoj situaciji.
Svako dobro.
- staxx
#694 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
jesil masinac i koji si smijer? i koji fakultet sarajevo ili neki drugi?alkishar wrote:Puno sreće svim novjlijama.
Ali..:
Svako dobro.
-
AMMMeRRR
#695 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Kolega dobro kaze, vrlo podcijenjen fakultet...plate su kriminalne, izuzev javnog sektora i par jacih firmi...u energetskom sektoru znam masu osoba koje rade i za po 450 500 km.....prosjek za taj odsjek je cca 900 km, sto je i eto uredu...ima.ljudi koji se odlicno snadju, uvale, ja govorim generalno kako jest...plate u hiljadama mozete naci u javnim ili privatnim ako si spreman rintat od 7 do 7...elem nemoj da odbaci, ako si dobar bice posla...al recimo da etf koji je taj rang fakulteta, u prosjeku su veca primanja, pogotovo ovi s racunarima sto rade....
-
_HAMAS_
#696 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
E ja zaboravih pitat je'l se placaju izlazci na ispite ? Ili je samo to ono sto smo vec rekli, 1. godina oko 200KM, ove ostale nesto manje. ( naravno ovo se odnosi na redovne studente)
I je li utvrđeno tacno koliko treba bodova iz srednje za matematiku 16 ili 18 !
Unaped hvala na odgovoru !
-
AMMMeRRR
#697 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Izlasci se ne placaju..ostalo nisam siguran...nazovi ba studentsku_HAMAS_ wrote:E ja zaboravih pitat je'l se placaju izlazci na ispite ? Ili je samo to ono sto smo vec rekli, 1. godina oko 200KM, ove ostale nesto manje. ( naravno ovo se odnosi na redovne studente)
-
Inman
#698 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Ne plaćaš izlaske na ispite, niti bilo kakve ispitne materijale. Na početku sve platiš, tj. to oko 200 KM, i to je to, što se tiče uplata na račun fakulteta. Samo šta ćeš duplo više dati za razne knjige, zbirke, izvještaje i razna čuda..._HAMAS_ wrote:E ja zaboravih pitat je'l se placaju izlazci na ispite ? Ili je samo to ono sto smo vec rekli, 1. godina oko 200KM, ove ostale nesto manje. ( naravno ovo se odnosi na redovne studente)
Ne znam na kakve bodove misliš, prijemnog ispita nema. Pravi se rang lista prema broju bodova. Buduju ti se matematika, fizika i bosanski jezik, pa kakve su ti ocjene, tako ćeš biti i rangiran. Uglavnom svi budu primljeni jer su uveli i samofinansirajući studij.
Jedino ako obnavljaš godinu svaki nepoloženi ispit plaćaš po 100 KM.
-
mcman
#699 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Pozz ljudi..Cetvrti sam razred Gimnazije u Brckom i mislio sam upisati masinstvo sljedece godine i cuo sam da ove godine nije bilo prijemnog, a da se studenti rangiraju po ocjenama iz srednje pa ako ne bude prijemni i sljedece kako bih ja prosao sta mislite imao sam u prvom iz mat 3 a ostali razredi 4, iz maternjeg sve cetiri godine 5, a odlican sam ucenik sve cetiri godine takoder.. ima li sanse da upadnem u redovne...? 
-
AMMMeRRR
#700 Re: Masinski fakultet Sarajevo?
Ako si.odlican, trebao bi...al opet svake godine raste zaintresovanost, tako da ti to niko sa sigurnoscu ne.moze rec....potrazi ovogodisnju rang listu na stranici fakulteta pa vidi gdje bi bio...mcman wrote:Pozz ljudi..Cetvrti sam razred Gimnazije u Brckom i mislio sam upisati masinstvo sljedece godine i cuo sam da ove godine nije bilo prijemnog, a da se studenti rangiraju po ocjenama iz srednje pa ako ne bude prijemni i sljedece kako bih ja prosao sta mislite imao sam u prvom iz mat 3 a ostali razredi 4, iz maternjeg sve cetiri godine 5, a odlican sam ucenik sve cetiri godine takoder.. ima li sanse da upadnem u redovne...?