Sudionici u raspravi znaju citat...KatarinaKosaca wrote:Kao i obično miniranje tema. Sudionicima u raspravi predlažem da preskoče ovu spodobu, jer mu je cilj da uništi svaku raspravu, neistomišljenike otjera u ban i da nam veliča svog šefa.nosara wrote:Mislim da me boli kita sta ti mislis...KatarinaKosaca wrote:Nosara, ni po intelektualnom nivou, ni po interesovanjima, mislim da ti nije mjesto na ovom podforumu. Idi, gore na politiku i maši zastavom i hvali vožda, a ovdje nemoj prenositi taj primitivni nagon za saturisanjem svega što je različito i drugačije od istomišljeničkog kriterijuma i poimanja stvarnosti.
Pitanje ateistima
- nosara
#676 Re: Pitanje ateistima
- NIN
#677 Re: Pitanje ateistima
Nema mjesta u diskusiji? Kako sad to?anonimus19 wrote: Ne trebam citirati ajete iz sure Ihlas koji govore, da "...Bog nije rodjen, niti je rodio...", da bih odgovorio na ovo pitanje. Allah je vjecan, to nama nije pojmljivo, i upravo kako je Katarica rekla, na neke stvari gledamo drugacije i shvatamo kroz prizmu vjere. pitanje kako je Bog nastao nema mjesta diskusiji. To Frla nastoji reci cijelo vrijeme.
Vjernik se vodi logikom sve dok preispituje ubjedjenje jednog ateiste dovodeci tako u pitanje njegov svjetonazor. Kada ateista upotrijebi identican logicki model da bi doveo u pitanje stub vjernikovog svjetonazora odjednom sva logika staje i duskusija biva prekinuta.
Dakle?
- anonimus19
#678 Re: Pitanje ateistima
Generaliziras, te stoga tvoje misljenje nije validno. Ne znam sta ti je namjera, ali svakako ovaj odgovor ne odrazava ozbiljnost nit nivo inteligencije nekog ko ne vidi dalje od svog nosa.nosara wrote: Ali, to je tako tipicno za vjernike...Par pitanja i vec su u vatri...
To je od snage uvjerenja...
![]()
Ono "ne pitaj me vise, pliz, vec dvojim"...
- anonimus19
#679 Re: Pitanje ateistima
Ocekujes da ti kazem kako je Bog nastao.NIN wrote:Nema mjesta u diskusiji? Kako sad to?anonimus19 wrote: Ne trebam citirati ajete iz sure Ihlas koji govore, da "...Bog nije rodjen, niti je rodio...", da bih odgovorio na ovo pitanje. Allah je vjecan, to nama nije pojmljivo, i upravo kako je Katarica rekla, na neke stvari gledamo drugacije i shvatamo kroz prizmu vjere. pitanje kako je Bog nastao nema mjesta diskusiji. To Frla nastoji reci cijelo vrijeme.
Vjernik se vodi logikom sve dok preispituje ubjedjenje jednog ateiste dovodeci tako u pitanje njegov svjetonazor. Kada ateista upotrijebi identican logicki model da bi doveo u pitanje stub vjernikovog svjetonazora odjednom sva logika staje i duskusija biva prekinuta.
![]()
Dakle?
c/p
sura Ihlas 1-4
Reci:"On, Allah, Jedan je!
Allah je utociste svakome!
nije rodio, nit' je rodjen!
I niko mu ravan nije!"
Po meni nema mjesta diskusiji.
- nosara
#680 Re: Pitanje ateistima
Nos, nosara... Vrlo bistro...anonimus19 wrote:Generaliziras, te stoga tvoje misljenje nije validno. Ne znam sta ti je namjera, ali svakako ovaj odgovor ne odrazava ozbiljnost nit nivo inteligencije nekog ko ne vidi dalje od svog nosa.nosara wrote: Ali, to je tako tipicno za vjernike...Par pitanja i vec su u vatri...
![]()
- madner
#681 Re: Pitanje ateistima
Ako primjenimo istu logiku na univerzum i kazemo da je jednostavno tu, onda nemamo opste mjesta za Boga.anonimus19 wrote:Ocekujes da ti kazem kako je Bog nastao.NIN wrote:Nema mjesta u diskusiji? Kako sad to?anonimus19 wrote: Ne trebam citirati ajete iz sure Ihlas koji govore, da "...Bog nije rodjen, niti je rodio...", da bih odgovorio na ovo pitanje. Allah je vjecan, to nama nije pojmljivo, i upravo kako je Katarica rekla, na neke stvari gledamo drugacije i shvatamo kroz prizmu vjere. pitanje kako je Bog nastao nema mjesta diskusiji. To Frla nastoji reci cijelo vrijeme.
![]()
Dakle?
c/p
sura Ihlas 1-4
I niko mu ravan nije!"
- NIN
#682 Re: Pitanje ateistima
Dakako da ocekujem, narocito onda ako se vodimo uzrocno-posljedicnim modelom logike kojim se koriste upravo vjernici kada dovode u pitanje racionalna objasnjenja prirode i njenih zakonitosti. Tim modelom posljedicno dolazimo do onog inicijalnog uzroka koji je takodjer po tom modelu upitan. Ali, bas tu bukvalno staje logika vjernika navodeci kao argument ajet iz Kurana koji si postavio ispod:anonimus19 wrote:Ocekujes da ti kazem kako je Bog nastao.NIN wrote:Nema mjesta u diskusiji? Kako sad to?anonimus19 wrote: Ne trebam citirati ajete iz sure Ihlas koji govore, da "...Bog nije rodjen, niti je rodio...", da bih odgovorio na ovo pitanje. Allah je vjecan, to nama nije pojmljivo, i upravo kako je Katarica rekla, na neke stvari gledamo drugacije i shvatamo kroz prizmu vjere. pitanje kako je Bog nastao nema mjesta diskusiji. To Frla nastoji reci cijelo vrijeme.
![]()
Dakle?
Ako stvarno nema mjesta diskusiji na ovu temu onda mi nije jasno sta ljudi koji misle ovako uopste traze na ovakvim temama. Oni bi da preispituju, dovode u pitanje, vode se odredjenom logikom da bi se naposlijetku, kada bi se njihov svjetonazor nasao na meti potpuno identicne logike, jednostavno povukli sa isprikom kako o tome ne mjesta u diskusiji!? To meni izgleda zaista licemjerno i kukavicki. Otvoreno dovoditi moj svjetonazor u pitanje i pritom istodobno ne davati nimalo mjesta pitanjima potpuno iste prirode da bi se tvoj svjetonazor preispitao na identican nacin?anonimus19 wrote:c/p
sura Ihlas 1-4
I niko mu ravan nije!"
NOMA - jedino sto religija i nauka mogu zajednicko imati je vrsta koju smo nazvali Homo sapiens*. Sve ostalo je svjetlosnim godinama udaljeno jedno od drugog.
* Takodjer, jedina vrsta na planeti koja ima i religiju i nauku je upravo Homo sapiens.
- Dozer
#683 Re: Pitanje ateistima
A u medjuvremenu, niko, a pogotovo ne frla, ne odgovori na par postavljenih pitanja. Evo ih jos jednom, i ne s namjerom minimiziranja bilo cega i bilo koga, nego cisto istorijski i cinjenicno, da vidimo dokle cemo stici. Frla rece da je Allah dz.s. oduvijek tu, itd, a mene onda zanima sljedece:
Gdje su nestali neki drugi Bogovi poput Neptuna, Ra, Ozirisa, Zeusa, Odina i mnogih drugih u koje su vjerovali razni narodi u razna vremena...?
Recimo, stari Grci su vjerovali u vise njih, a danasnji...?
Sta se desilo? Pojavili se "jaci" Bogovi? Ili su se pojavili pametniji ljudi koji su osmislili "jace" i "vrijednije" nove Bogove?
Kada se pojavljuje islam?
Kada se pojavljuje katolicantsvo?
Da li su i neandertalci vjerovali u Allaha? Ili pak u Isusa? Koliko se zna, a zna se, neandertalci nisu vjerovali ni u jedno od ovo dvoje. Razlog - mozda zato sto nisu imali dovoljno svijesti i intelekta da vjeruju, odnosno smatraju da postoji ijedno?
Sta nam to govori? Meni licno - da ni Allah ni Isus ni islam ni katolicantsvo tada nisu postojali kao bilo kakve "kategorije", a samim tim, Frla, ne stoji ti izjava da: "Allah dž.š. nije stvoren On je oduvjek, nije postao niti nastao".
Vikinzi, odnosno danasnji Norvezani, su vjerovali u Odina...a danas?
Dugim rijecima, ocito je da su kroz istoriju covjecanstva koja je puno starija i od islama i katolicanstva i pravosljavlja i svega ostaloga sto je danas nekakav uzus u religijskom smislu, ljudi vjerovali u razne stvari, bojali su se raznih stvari koje nisu razumijevali, ali su istovremeno evoluirali i intelektualno postajali sve jaci. Naravno, kao i danas, i tada su neki pojedinci "odskakali" od vecine i svoju okolinu su shvatali na jasniji i pragmaticniji nacin od te iste vecine. I takvi su upravo i vladali vecinom. Istovremeno, toj manjini je uvijek trebalo nesto cime bi drzali pokorene ostale, a najbolji nacin je oduvijek bio da im se ponudi, ili bolje reci podmetne nesto cega ce se bojati, dok ce to isto ova jaka manjina koristiti kao alat.
Ima i jos jedno pitanje - da li iko zna da je ikada pokrenut rat radi ateizma i nevjerstva, odnosno da su nevjernici zapoceli bilo kakav rat protiv vjernika? Misli mda u istoriji bas i nema ovakvih primjera, zar ne? A kazu da su sve religije miroljubive...
Gdje su nestali neki drugi Bogovi poput Neptuna, Ra, Ozirisa, Zeusa, Odina i mnogih drugih u koje su vjerovali razni narodi u razna vremena...?
Sta se desilo? Pojavili se "jaci" Bogovi? Ili su se pojavili pametniji ljudi koji su osmislili "jace" i "vrijednije" nove Bogove?
Da li su i neandertalci vjerovali u Allaha? Ili pak u Isusa? Koliko se zna, a zna se, neandertalci nisu vjerovali ni u jedno od ovo dvoje. Razlog - mozda zato sto nisu imali dovoljno svijesti i intelekta da vjeruju, odnosno smatraju da postoji ijedno?
Sta nam to govori? Meni licno - da ni Allah ni Isus ni islam ni katolicantsvo tada nisu postojali kao bilo kakve "kategorije", a samim tim, Frla, ne stoji ti izjava da: "Allah dž.š. nije stvoren On je oduvjek, nije postao niti nastao".
Dugim rijecima, ocito je da su kroz istoriju covjecanstva koja je puno starija i od islama i katolicanstva i pravosljavlja i svega ostaloga sto je danas nekakav uzus u religijskom smislu, ljudi vjerovali u razne stvari, bojali su se raznih stvari koje nisu razumijevali, ali su istovremeno evoluirali i intelektualno postajali sve jaci. Naravno, kao i danas, i tada su neki pojedinci "odskakali" od vecine i svoju okolinu su shvatali na jasniji i pragmaticniji nacin od te iste vecine. I takvi su upravo i vladali vecinom. Istovremeno, toj manjini je uvijek trebalo nesto cime bi drzali pokorene ostale, a najbolji nacin je oduvijek bio da im se ponudi, ili bolje reci podmetne nesto cega ce se bojati, dok ce to isto ova jaka manjina koristiti kao alat.
Ima i jos jedno pitanje - da li iko zna da je ikada pokrenut rat radi ateizma i nevjerstva, odnosno da su nevjernici zapoceli bilo kakav rat protiv vjernika? Misli mda u istoriji bas i nema ovakvih primjera, zar ne? A kazu da su sve religije miroljubive...
-
frla
#684 Re: Pitanje ateistima
Jesi li ti pročitao ovo što si napisao?Dozer wrote:A u medjuvremenu, niko, a pogotovo ne frla, ne odgovori na par postavljenih pitanja. Evo ih jos jednom, i ne s namjerom minimiziranja bilo cega i bilo koga, nego cisto istorijski i cinjenicno, da vidimo dokle cemo stici. Frla rece da je Allah dz.s. oduvijek tu, itd, a mene onda zanima sljedece:
- nosara
#685 Re: Pitanje ateistima
frla...?Dozer wrote:A u medjuvremenu, niko, a pogotovo ne frla, ne odgovori na par postavljenih pitanja. Evo ih jos jednom, i ne s namjerom minimiziranja bilo cega i bilo koga, nego cisto istorijski i cinjenicno, da vidimo dokle cemo stici. Frla rece da je Allah dz.s. oduvijek tu, itd, a mene onda zanima sljedece:
On konzumira vjeru ko i kefir... Bez mnogo promisljanja kako je sta nastalo i od cega...
Dzaba se trudis...
Maloprije negdje procitah da religije "obrnu" godisnje oko 200 mlrd funti...
Cajtgaist I je majka...
- arzuhal
#686 Re: Pitanje ateistima
trla baba lan...
- Dozer
#687 Re: Pitanje ateistima
Ja jesam frla, jesi li ti?
I jel' ovo tvoje podpitanje jedini odgovor na bilo sta od svega sto ja napisah?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#688 Re: Pitanje ateistima
Ja vam rekoh da je došao da provocira odnosno u konkretnom slučaju da vrijeđa vjernike.anonimus19 wrote:Generaliziras, te stoga tvoje misljenje nije validno. Ne znam sta ti je namjera, ali svakako ovaj odgovor ne odrazava ozbiljnost nit nivo inteligencije nekog ko ne vidi dalje od svog nosa.nosara wrote: Ali, to je tako tipicno za vjernike...Par pitanja i vec su u vatri...
![]()
- nosara
#689 Re: Pitanje ateistima
Ako se sa frlom upustas u raspravu, odmah kontaj da si u dubiozi...Dozer wrote:Ja jesam frla, jesi li ti?
-
frla
#690 Re: Pitanje ateistima
Jeli to sve što si imao da lupneš ili si nešto zaboravio?nosara wrote:
frla...?![]()
![]()
![]()
On konzumira vjeru ko i kefir... Bez mnogo promisljanja kako je sta nastalo i od cega...![]()
Dzaba se trudis...Vec smo zakljucili da je vjernicima strana svaka smislena rasprava, ako zadire u osnovne postulate vjere i njenog nastanka...
![]()
Maloprije negdje procitah da religije "obrnu" godisnje oko 200 mlrd funti...Neoporezovana lova...
Nije lose, jel' da, frla i ostali...
![]()
Cajtgaist I je majka...

- arzuhal
#691 Re: Pitanje ateistima
za @nosaru:nosara wrote:Ako se sa frlom upustas u raspravu, odmah kontaj da si u dubiozi...Dozer wrote:Ja jesam frla, jesi li ti?
Što rek'o madner zonbirileu: idi ba tamo negdje pa prosipaj svoju priču i misli da si duhovit - samo mi kvariš reputaciju tabora..
- Dozer
#692 Re: Pitanje ateistima
Ma znam ja frlin stav, ali eto...zanima me da li je uopste moguce pricati na bazi poznatih cinjenica...a izgleda da nije...nazalost.
Frla...ti polazis sa pogresne polazne tacke. Bar sto se mene tice. Ja te nemam namjeru ubjedjivati ni u sta, ni vrijedjati (osim ako ti bilo kakvu drugaciju pricu i stav suprotan tvome ne smatras uvredom, a to je onda vrlo zalosno), kao niti bilo koga drugog, ali izgleda da sam ja za razliku od tebe ipak spreman na nekakav dijalog. Niti cu ja tebe, niti ces ti mene "preobratiti", to je jasno, ali ne razumijem zasto je nemoguce pricati?
Frla...ti polazis sa pogresne polazne tacke. Bar sto se mene tice. Ja te nemam namjeru ubjedjivati ni u sta, ni vrijedjati (osim ako ti bilo kakvu drugaciju pricu i stav suprotan tvome ne smatras uvredom, a to je onda vrlo zalosno), kao niti bilo koga drugog, ali izgleda da sam ja za razliku od tebe ipak spreman na nekakav dijalog. Niti cu ja tebe, niti ces ti mene "preobratiti", to je jasno, ali ne razumijem zasto je nemoguce pricati?
Last edited by Dozer on 28/04/2009 13:49, edited 1 time in total.
-
frla
#693 Re: Pitanje ateistima
Rekao bih ti ali se bojim nečeš me razumjeti ... to je to ...Dozer wrote:Ma znam ja frlin stav, ali eto...zanima me da li je uopste moguce pricati na bazi poznatih cinjenica...a izgleda da nije...nazalost.
Frla...ti polazis sa pogresne polazen tacke. Bar sto se mene tice. Ja te nemam namjeru ubjedjivati ni u sta, kao niti bilo koga drugog, ali izgleda sam ja za razliku od tebe ipak spreman na nekakav dijalog. Niti cu ja tebe, bniti ces ti mene "preobratiti", to e jasno, ali ne razumijem zasto je nemoguce pricati?
- Dozer
#694 Re: Pitanje ateistima
Koji dio necu razumjeti?
Da kreneo od toga da mi (bar pokusas) odgovoriti na neka od pitanja koja postavih gore? Normalno, ljudski, bez pljuvanja i vrijedjanja na bilo koji nacin...?
Da kreneo od toga da mi (bar pokusas) odgovoriti na neka od pitanja koja postavih gore? Normalno, ljudski, bez pljuvanja i vrijedjanja na bilo koji nacin...?
- sistem
#695 Re: Pitanje ateistima
dozeru, da bi odgovor bio validan, morao bi dati jedno pojasnjenje:
kad kazes 'nestali bogovi egipta, rima, itd' - da li mislis da su postojali, pa nestali, ili da su nestali iz vjerovanja, iz mitologije?
s druge strane pitas kad se pojavilo hriscanstvo, kad islam. zar to nisu povijesne cinjenice?
kad kazes 'nestali bogovi egipta, rima, itd' - da li mislis da su postojali, pa nestali, ili da su nestali iz vjerovanja, iz mitologije?
s druge strane pitas kad se pojavilo hriscanstvo, kad islam. zar to nisu povijesne cinjenice?
-
frla
#696 Re: Pitanje ateistima
Vidiš ... što rekla jedna stara nana "Dok ti sine jednom "nekoga" u sure on ce tebe sto puta iz sureta" ...Dozer wrote:Koji dio necu razumjeti?
- Dozer
#697 Re: Pitanje ateistima
@System
Naravno da se misli na to da su nestali iz vjerovanja danasnjih ljudi, iz mitologije nece nestatit nikada, kao ni iz istorijskih cinjenica o tome da su ljudi nekada svoje bogove nazivali tim imenima i vjerovali u njihovo postojanje.
Pitanje o tome "da li su postojali pa nestali" u fizickom smislu je suvisno, zar ne?
Naravno da su pojave islama i katolicantsva istorijske cinjenice, to znamo, ali to pitanje je postavljeno u kontekstu onog frlinog komentara o vjecnom postojanju Allaha, jer po tom stavu ispada da su ljudi vjerovali u Allaha od samog postanka covjecanstva, odnosno Homo Sapiensa. A to je, blago receno, netacno.
@frla
Vidim da zaista nisi sposoban za dijalog i da ti je floskularenje osnovni "argument" za bilo sta, pa onda, bez uvrede, nema ni potrebe za daljnjom komunikacijom jer ispadas smijesan.
Naravno da se misli na to da su nestali iz vjerovanja danasnjih ljudi, iz mitologije nece nestatit nikada, kao ni iz istorijskih cinjenica o tome da su ljudi nekada svoje bogove nazivali tim imenima i vjerovali u njihovo postojanje.
Pitanje o tome "da li su postojali pa nestali" u fizickom smislu je suvisno, zar ne?
Naravno da su pojave islama i katolicantsva istorijske cinjenice, to znamo, ali to pitanje je postavljeno u kontekstu onog frlinog komentara o vjecnom postojanju Allaha, jer po tom stavu ispada da su ljudi vjerovali u Allaha od samog postanka covjecanstva, odnosno Homo Sapiensa. A to je, blago receno, netacno.
@frla
Vidim da zaista nisi sposoban za dijalog i da ti je floskularenje osnovni "argument" za bilo sta, pa onda, bez uvrede, nema ni potrebe za daljnjom komunikacijom jer ispadas smijesan.
- Optimus Prime
#698 Re: Pitanje ateistima
Izgleda da je Frla rezigniro pa je poceo da trolla!
Ocito da su neka pitanja ipak previse komplicirana za njega.
Ocito da su neka pitanja ipak previse komplicirana za njega.
Last edited by Optimus Prime on 28/04/2009 14:08, edited 1 time in total.
-
frla
#699 Re: Pitanje ateistima
http://images.google.ba/images?hl=bs&um ... imus+PrimeOptimus Prime wrote:Izgleda da je Frla rezigniro pa je poceo da trolla!
- madner
#700 Re: Pitanje ateistima
Zar je ikad ista drugo radio?
Svjestan je da sa svojim znanjem niju u stanju da parira, pa pokusava da to nadomjesti slikama i floskulama.
Da budem iskren nisam ni siguran da je u stanju da svati tudje argumente, a to je preduslov da argumentira.
Svjestan je da sa svojim znanjem niju u stanju da parira, pa pokusava da to nadomjesti slikama i floskulama.
Da budem iskren nisam ni siguran da je u stanju da svati tudje argumente, a to je preduslov da argumentira.