Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
alica.k

#676 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

suncica24 wrote:Da bi izasao na ispit moras poloziti sve parcijalne ispite!? Ne mogu da vjerujem...
Kod drugih je parcijalni ispit ono sto valjda i treba biti - precica, da ne bi morao polagati zavrsni.
Ja sam pogubljena i... kontam: KOJI KLINAC JE OVO MENI TREBALO!
na kojem to odsjeku? na arapskom i engleskom nije tako.

na arapskom je jedino, i ako si polozio oba parcijalna, svejedno moras izac na integralni, bar na dva predmeta.
sheilak

#677 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sheilak »

alica.k wrote: na kojem to odsjeku? na arapskom i engleskom nije tako.

na arapskom je jedino, i ako si polozio oba parcijalna, svejedno moras izac na integralni, bar na dva predmeta.
A cime to pravdaju? Moraju imati neko objasnjenje zbog cega bi se, nakon polozenih parcijala, moralo izaci i na integralne ispite. Bas me zanima.
alica.k

#678 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

sheilak wrote:

A cime to pravdaju? Moraju imati neko objasnjenje zbog cega bi se, nakon polozenih parcijala, moralo izaci i na integralne ispite. Bas me zanima.
ne pravdaju...moramo, i to je to.
na kraju su na jednom od ova dva predmeta dopustili onima sto su dobili 8 i vise da ne izlaze na integralni, al na usmeni svi moraju bez obzira na ocjenu.
alica.k

#679 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

sheilak wrote:

ne pravdaju...moramo, i to je to.
na kraju su na jednom od ova dva predmeta dopustili onima sto su dobili 8 i vise da ne izlaze na integralni, al na usmeni svi moraju bez obzira na ocjenu.
sheilak

#680 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sheilak »

@ alica.k

Ne zelim sad dovoditi u pitanje nacin funkcioniranja jednog odsjeka, ali zar nije protivno logici da takvo nesto zahtjevaju i to bez opravdanja? Odredbe Bologne su jasne, ne shvatam zbog cega ih se ne pridrzavaju-ili je Bolognom dozvoljeno i usmeno ispitivanje? Ili pak oni sebi dozvoljavaju nesto fleksibilnije shvatanje odredbi?

Ne shvatam. Ali mozda sam ja u pitanju. Ipak, mislim da bi studentima ipak trebali pruziti barem nekakvo obrazlozenje.
suncica24

#681 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by suncica24 »

sheilak wrote:@ alica.k

Ne zelim sad dovoditi u pitanje nacin funkcioniranja jednog odsjeka, ali zar nije protivno logici da takvo nesto zahtjevaju i to bez opravdanja? Odredbe Bologne su jasne, ne shvatam zbog cega ih se ne pridrzavaju-ili je Bolognom dozvoljeno i usmeno ispitivanje? Ili pak oni sebi dozvoljavaju nesto fleksibilnije shvatanje odredbi?

Ne shvatam. Ali mozda sam ja u pitanju. Ipak, mislim da bi studentima ipak trebali pruziti barem nekakvo obrazlozenje.
Radi se o komparativnoj knjizevnosti.
Ja sam studentica i historije umjetnosti, gdje najnormalnije polazem zavrsne ispite, buduci da nisam, zbog posla (ne moze se bas tako setati) izlazila na parcijalne (ono sto sam polozila, ne polazem), dok evo na komparativnoj moram poloziti sve parcijalne da bi mogla izaci na zavrsni?!
Pa se pitam, koja je uopste svrha parcijalnih... jer, ovdje su svedeni na kolokvije, a ne na instrument kojim se studentu olaksava studiranje i polaganje ispita.
Sreca, profesorica na jednom predmetu mi je izasla u susret, ali... sta ako drugi ne izadju i sta dalje?

Meni je ovo fakat problem, buduci da mi je ovo drugi fakultet, tj. treci (jer se radi o dva odsjeka) i sa prvim bi sad krajem godine trebala, tj. planiram ici vani na postdiplomski. Do sad, uz moju organizaciju, bilo mi je izvodivo da dva puta godisnje racunam na to da moram biti u Sarajevu, radi polaganja ispita, ali ovako... ni zbog posla, ni zbog studija ne mislim da je moguce biti dobar student u ovakvim uslovima. :roll:

PS: Radi se o vanrednom studiju, naravno.
Cibra

#682 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Cibra »

suncica24 wrote:

Ja sam studentica i historije umjetnosti, gdje najnormalnije polazem zavrsne ispite, buduci da nisam, zbog posla (ne moze se bas tako setati) izlazila na parcijalne (ono sto sam polozila, ne polazem), dok evo na komparativnoj moram poloziti sve parcijalne da bi mogla izaci na zavrsni?!
Pa se pitam, koja je uopste svrha parcijalnih... jer, ovdje su svedeni na kolokvije, a ne na instrument kojim se studentu olaksava studiranje i polaganje ispita.
Sreca, profesorica na jednom predmetu mi je izasla u susret, ali... sta ako drugi ne izadju i sta dalje?

Meni je ovo fakat problem, buduci da mi je ovo drugi fakultet, tj. treci (jer se radi o dva odsjeka) i sa prvim bi sad krajem godine trebala, tj. planiram ici vani na postdiplomski. Do sad, uz moju organizaciju, bilo mi je izvodivo da dva puta godisnje racunam na to da moram biti u Sarajevu, radi polaganja ispita, ali ovako... ni zbog posla, ni zbog studija ne mislim da je moguce biti dobar student u ovakvim uslovima. :roll:

A jel se ikad iko raspitivao konkretnije oko ovoga? Jel neko pokusao nesto rijesiti? Dosao u studentsku asocijaciju?
suncica24

#683 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by suncica24 »

Cibra wrote:
suncica24 wrote:

A jel se ikad iko raspitivao konkretnije oko ovoga? Jel neko pokusao nesto rijesiti? Dosao u studentsku asocijaciju?
Ja kad sam se raspitivala receno mi je da to funkcionise kao sto i funkcionise na nekim odsjecima ... parcijalni, zavrsis prije, bez puno muke sve, zavrsni, ako nisi uspio poloziti ovako i ako volis ici tezim putem.
Ali, ocigledno da se nisam dobro raspitala...
Asocijacija? Gdje? Ko? Kako se mogu ukljuciti i kako oni meni mogu pomoci?
caes

#684 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

au ljudi, studenti, pa ako vam neko krsi osnovna prava i ako neko ofirno krsi tu bolonju, nije vam profesor bog i batina da se samo njemu mozete zalit :roll:

ako nece on da vas saslusa, postoj predstavnik odsjeka koji moze i mora da ima komunikaciju s cijelim odsjekom. ako vas odsjek ne benda postoji i prodekan za nastavu, na kraju krajeva i dekan (kojeg doduse sad .. ima/nema). a osim toga, postoji i univerzitet u sarajevu kojem se mozete obratiti.
charrrmed

#685 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by charrrmed »

sheilak wrote:
suncica24 wrote:Da bi izasao na ispit moras poloziti sve parcijalne ispite!? Ne mogu da vjerujem...
Kod drugih je parcijalni ispit ono sto valjda i treba biti - precica, da ne bi morao polagati zavrsni.
Ja sam pogubljena i... kontam: KOJI KLINAC JE OVO MENI TREBALO!
Koji je to odsjek, ako smijem pitati? Mozda je posrijedi greska? Ne mogu vjerovati da se ne pridrzavaju Bologne. :?
Na Historiji Umjetnosti iz jednog predmeta polozis prvu i drugu parcijalu, znaci pismeno, esej na jedu zadanu temu, potom t kazu da iako si to polozio moras izaci na usmeni koji je u januaru tj integralni ispit. Kada dodjes pripremljen na usmeno daju ti jos jedan znaci treci pismeni zadatak a dan poslije toga te jos ispitaju usmeno. Znaci 4 puta polazes iz jednog predmeta, a 80% ljudi je palo iako su polozili sve "parcijale" a nisu se snasli na usmenom...Bolesno!
Iz drugog predmeta parcijala uopste nema, vec samo integralni ispit, iz treceg i parcijale i usmeni. Na cijeloj katedri samo jedan profesor radi po bologni.... :sad:
Ambrozija

#686 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Ljudi meni je hitno potrebna informacija u vezi necega.
Ovako, ja sam na dvopredmetnom studiju ali sam premorena od svega i nije mi dobro trcati non-stop tamo-vamo, ludim, nista ne stizem, jednostavno se nisam snasla i to je to...Svjesna sam da mi ne ide dobro, i sada da li je moguce odustati od jednog od ta dva odsjeka? Cula sam da moze, ali da provjerim...Potrebno je napisati neku molbu(to se valjda kupuje na portirnici) i predati na studenstku sluzbu i kao 99% ti odobre...Ima li neko slicna iskustva s ovim, ili poznaje nekoga ko je odustao od jednog od odjsjeka?
Ja fakat psihicki vise ne mogu i svaka cast ljudima koji to uspjevaju, divim im se :)
Pls, hitno odgovore :(
jeca fleetwoodmac

#687 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by jeca fleetwoodmac »

pomno sam pročitala sve šta ste pisali i sad još više želim upisati psihologiju.inače,privlači me već 2 godine i sad ozbiljno razmišljam o tome..Ali zanima me imam li ja ikakve šanse jer-maturantica sam opće gimnazije ali mi je prosijek većinom bio 3.4 :S,dakle,,ocjene mi nisu dobre,,ali želim upisati psihologiju bez obzira na sve!i ako ne mognem naći posao kasnije,,nema veze,želim se njome baviti u svome životu,s poslom ili bez.dakle,,ako se dobro spremim za prijemni,naštrebam sve,,imam li šanse proći,jer,viidm prima nas tek 30ak,,i pitanje-kolika je navala na psihologiju u sarajevu??ili negdje drugdje u BIH,,je li ono,,300 studenata ili..:D???odgovorite molim vas hitnoo mi je:S
charrrmed

#688 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by charrrmed »

jeca fleetwoodmac wrote:pomno sam pročitala sve šta ste pisali i sad još više želim upisati psihologiju.inače,privlači me već 2 godine i sad ozbiljno razmišljam o tome..Ali zanima me imam li ja ikakve šanse jer-maturantica sam opće gimnazije ali mi je prosijek većinom bio 3.4 :S,dakle,,ocjene mi nisu dobre,,ali želim upisati psihologiju bez obzira na sve!i ako ne mognem naći posao kasnije,,nema veze,želim se njome baviti u svome životu,s poslom ili bez.dakle,,ako se dobro spremim za prijemni,naštrebam sve,,imam li šanse proći,jer,viidm prima nas tek 30ak,,i pitanje-kolika je navala na psihologiju u sarajevu??ili negdje drugdje u BIH,,je li ono,,300 studenata ili..:D???odgovorite molim vas hitnoo mi je:S
Odlicno, vidim imas volje a to je jedan od najvaznijih faktora...Ocjene imaju svoju prednost u cijeloj prici s prijemnim, ali najvaznije je dobro uraditi prijemni ispit i upadas gotovo 100%...Prijemni iz psihologije nije tezk, ali to ce ti bolje objasniti ovi iskusniji forumai, mislim da se mnogo bolje razumiju, a sto se tice potraznje mislim da je psihologija jedan od onih smjerova za koji se ljudi najvise interesuju, ali kazem ti, najvaznije je uraditi dobro prijemni i nema razloga za brigu...
jeca fleetwoodmac

#689 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by jeca fleetwoodmac »

a hvala ti,,,baš se bojim toga-najviše ih se interasira za to,,baš padnem u depru.a zanima me još,je li moguće polagati umjesto bosanskoga ,hrvatski jezik,,jer bosanski nisam učila nikad:S??
charrrmed

#690 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by charrrmed »

jeca fleetwoodmac wrote:a hvala ti,,,baš se bojim toga-najviše ih se interasira za to,,baš padnem u depru.a zanima me još,je li moguće polagati umjesto bosanskoga ,hrvatski jezik,,jer bosanski nisam učila nikad:S??
Ne znam kako ti ide za polaganje, kod nas se niko nije izjasnjavao po tom pitanju na prijemnom, ali kad te prime onda te pitaju da li ces Bosanski ili Hrvatski ili Srpski na ispitima polagati...Ali nije nista strasno, vjeruj, to je najmanji problem...
charrrmed

#691 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by charrrmed »

Ambrozija wrote:Ljudi meni je hitno potrebna informacija u vezi necega.
Ovako, ja sam na dvopredmetnom studiju ali sam premorena od svega i nije mi dobro trcati non-stop tamo-vamo, ludim, nista ne stizem, jednostavno se nisam snasla i to je to...Svjesna sam da mi ne ide dobro, i sada da li je moguce odustati od jednog od ta dva odsjeka? Cula sam da moze, ali da provjerim...Potrebno je napisati neku molbu(to se valjda kupuje na portirnici) i predati na studenstku sluzbu i kao 99% ti odobre...Ima li neko slicna iskustva s ovim, ili poznaje nekoga ko je odustao od jednog od odjsjeka?
Ja fakat psihicki vise ne mogu i svaka cast ljudima koji to uspjevaju, divim im se :)
Pls, hitno odgovore :(
Ko nas se i dan danas odustaje od historije umjetnosti i svi koji su htjeli odustati su to uradili uspjesno mada ne znam kako...Mislim da je uprav na taj nacin, da se preda molba i da ti je sto posto odobre...
suncica24

#692 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by suncica24 »

Moram samo da se javim sa pohvalom divnim profesorima i asistentima kojih ipak ima na ovom fakultetu, tacnije na knjizevnosti i historiji umjetnosti!
Nije bas sve tako crno... neki su ipak tu radi studenata i radi obrazovanja! :)

(Imena necu navoditi da ne bih morala navesti ona druga... naopaka :roll: )
innovision

#693 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by innovision »

da stvarno ima ljudi koji rade svoj posao 100% i onda kada ti traze znanje ma naucio bi sve na svijetu.

mali info dekan nam je podnio ostavku jao nam se jao nam se (zbog neslaganja sa sefovima odsjeka)
caes

#694 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

covjek je bolestan.
MmeDeLafayette

#695 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by MmeDeLafayette »

Imal sta uvezi aprilskog ili majskog roka? :D za bolonjce plan i program 2008./09
melb26sa

#696 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by melb26sa »

innovision wrote:da stvarno ima ljudi koji rade svoj posao 100% i onda kada ti traze znanje ma naucio bi sve na svijetu.

mali info dekan nam je podnio ostavku jao nam se jao nam se (zbog neslaganja sa sefovima odsjeka)
Ko je sada dekan? I dalje Dizdar?
alica.k

#697 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

MmeDeLafayette wrote:Imal sta uvezi aprilskog ili majskog roka? :D za bolonjce plan i program 2008./09
malo je rano za to, jel?
MmeDeLafayette

#698 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by MmeDeLafayette »

pa dobro jeste... mene zanima hocel se moci upisati semestar ako ostane jedan, najvishe dva ispita... :)
prosle godine je bio poslije prvog maja rok, a tad sam sjecam se ako ne 16 kredita prenijela
alica.k

#699 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

ja sam prosle godine uspjela upisati drugi semestar iako su mi dva ostala. sto ne bi moglo? mislim da jedino ne mozes izlaziti na ispite za koje je uslov jedan od ovih ispita koje nisi dala.
suncica24

#700 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by suncica24 »

alica.k wrote:ja sam prosle godine uspjela upisati drugi semestar iako su mi dva ostala. sto ne bi moglo? mislim da jedino ne mozes izlaziti na ispite za koje je uslov jedan od ovih ispita koje nisi dala.

Ja sam vidjela nesto na studentskoj (ali, bilo djelomicno prelijepljeno) da se mogu prenjeti 6 kredita, s tim da kao to ne smiju biti predmeti koji se "nastavljaju"... ali, kako je bilo prelijepljeno, mozda i nije bas tako.
E sad, kod mene svaki predmet po 5 kredita, pa se polomih da sto vise polozim... ako bude na kraju da se moze prenjeti vise, upucat cu se :P
Post Reply