sheilak wrote:@ alica.k
Ne zelim sad dovoditi u pitanje nacin funkcioniranja jednog odsjeka, ali zar nije protivno logici da takvo nesto zahtjevaju i to bez opravdanja? Odredbe Bologne su jasne, ne shvatam zbog cega ih se ne pridrzavaju-ili je Bolognom dozvoljeno i usmeno ispitivanje? Ili pak oni sebi dozvoljavaju nesto fleksibilnije shvatanje odredbi?
Ne shvatam. Ali mozda sam ja u pitanju. Ipak, mislim da bi studentima ipak trebali pruziti barem nekakvo obrazlozenje.
Radi se o komparativnoj knjizevnosti.
Ja sam studentica i historije umjetnosti, gdje najnormalnije polazem zavrsne ispite, buduci da nisam, zbog posla (ne moze se bas tako setati) izlazila na parcijalne (ono sto sam polozila, ne polazem), dok evo na komparativnoj moram poloziti sve parcijalne da bi mogla izaci na zavrsni?!
Pa se pitam, koja je uopste svrha parcijalnih... jer, ovdje su svedeni na kolokvije, a ne na instrument kojim se studentu olaksava studiranje i polaganje ispita.
Sreca, profesorica na jednom predmetu mi je izasla u susret, ali... sta ako drugi ne izadju i sta dalje?
Meni je ovo fakat problem, buduci da mi je ovo drugi fakultet, tj. treci (jer se radi o dva odsjeka) i sa prvim bi sad krajem godine trebala, tj. planiram ici vani na postdiplomski. Do sad, uz moju organizaciju, bilo mi je izvodivo da dva puta godisnje racunam na to da moram biti u Sarajevu, radi polaganja ispita, ali ovako... ni zbog posla, ni zbog studija ne mislim da je moguce biti dobar student u ovakvim uslovima.
PS: Radi se o vanrednom studiju, naravno.