Pera Trta wrote:
Ne mislim, nisam ni rekao da mislim. Evo, ja ne idealiziram, pa sam neke stvari našao koje su me iznenadile...kao prvo to da nije bilo nimalo lako biti Musliman u redovima ustanika tih prvih mjeseci. A ljudi ko ljudi, Bosna je bila zaostala zemlja u zaostaloj Jugoslaviji, gdje su se tada nacionalne relacije gledale i dalje kroz prizmu "Turaka i Srba" (stariji ljudi su i pamtili tursku vlast) i tako su i gledali na stvari, bez obzira na naciju. Mnogima je njihovo selo i okolina bio jedini svijet, a pojmovi fašizma, komunizma, svjetskog rata, bili su daleki, mutni i nejasni.
Knjiga je odlična, jaka, nisam još našao djelo o NOB-i koje tako plastično i bez idealiziranja prikazuje nacionalne odnose u Bosni, i koliko su i jedni i drugi bili spremni da se kolju do smrti, a ono malo komunista često su bili bespomoćni da masu urazume.
pa naravno. i meni je to itekako na pameti kada pričamo o tim stvarima. danas je mase teško urazumiti, kada znanje nikad pristupačnije nije bilo... pa opet... da se ponovim: diploma ne čini pametnog insana...
no, kad kritikujem "narod", teško da mogu očekivati da čobani, seljaci, koji žive od danas do sutra mijenjaju svijet i dižu revolucije, i izgrađuju države. moja kritika je uvijek išla u pravcu onih promoćurnijih i pametnijih.
onih što spominju Pešte u Taletovoj kafani. seronje koji cijeli život žive na tuđi račun, a lijeni za sve ostalo.
onom seljaku, uglavnom nepismenom, mogla se zamjeriti jedino tvrdoglavost da shvati da može bolje, ali i da zaslužuje bolje. našeg je naroda strah da bude bolje. ja mislim da je to i danas tako, i da sve ove zajebancije koje se dešavaju u oblasti koja se trivijalno zove 'politika' najviše posljedica tog straha - inertnosti, i straha da se išta promjeni.
al eto... sad skontah da smo u off težak otišli, pa bi od mene bilo nekorektno dalje...