NDH - All about

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
poznanik

#676 Re: NDH - All about

Post by poznanik »

Nele9 wrote:Historiju, zaista treba dobro prečešljati...
Samo da "češljanje" ne bude vlastitim češljem :-)

Tumačenje istorije trebamo svi prepustiti objektivnim i svake vrste nezavisnim istoričarima, i samo takvu istoriju prihvatiti. Do tada, imaćemo tri istorije, tri žrtve i tri pobjednika i bezbroj problema :(
zonbirile

#677 Re: NDH - All about

Post by zonbirile »

Nele9 wrote:
Chmoljo wrote:neće, jer je to činjenica.

da bi nešto dobio, to moraš i zaslužiti. često mi padne na pamet Berko Zečević, profil čovjeka koji izgrađuju bolje sutra i ne razmišljaju u se na se i podase, i koji dakako, imaju, daprostiš muda do poda. elem, kaže: ne treba dozvoliti da žrtva onih koji su poginuli bude uzaludna...

a to je prečesto bila.

volio ko, ne volio komuniste i partizane, oni su bili good guys tada. ako je mogo Nurija Pozderac, sigurno ih je moglo mnogo više. da ih je bilo mnogo više, ne bi Čišićev glas bio jedini koji drčno, i sa punim pravom sugeriše Đilasu: alo levatu, a šta je sa nama?

kako tadašnji postupci određuju sudbinu generacija iza, ovdje je tako jasno vidljivo. da je bilo još ljudi uz Husagu, zar bi se doveli u situaciju da devedesetih budemo pogubljene ovce, sa još pogubljenijim čobanima? ja mislim da ne... ali to je sve već druga tema...

ali glede NDH (i uopće tog rata), i ovoga što se danas zove Bošnjacima vrijedi parola - "nemoj mene, eto ti radi šta hoćeš. samo me se prođi..." sve je to došlo na naplatu.

Slažem se. Apsolutno razumijem običnog Bošnjaka seljaka ili zanatliju. On je reagovao po inerciji. Ono što mene čudi je totalna razdvojenost bošnjačke elite i manjak minimuma dalekovidnosti i moći da se prepozna šta nadolazi i kako se za to treba pripremiti.

Historiju, zaista treba dobro prečešljati. Ljudi moraju shvatiti i ne ponavljati iste greške. Uloge ljudi koji nisu bili u partizanima ali su učinili dobro za bošnjački narod takodje trebaju biti prepoznate. Naravno i njihove greške. Uloga Muhameda Hadžiefendića treba biti objektvino izanalizirana i on bi morao u našoj historiji zauzeti mjesto koje mu pripada. Barbarizam i silovanje historije tipa istočnih i zapadnih susjeda nam, putem izjednačavanja partizana i četnika ili ustaša je tako prizemno da o tome ni ne treba govoriti.

Na temi ˝Vaša porodica u WWII˝ sam malo i spomenuo učešće moje porodice čiji su članovi bili na različitim stranama. Porazno, mada se ja ponosim učešćem i jednih i drugih. Nikada nismo bile kuje jajare koje sjede skrštenih ruku. ;-)
---------------------------
mislim da se nema šta češljati na nivou opšteprihvaćene istine.Zna se pobjednik i pobjednička strana.Pojedinačne sudbine i istine ne mogu biti uticajne na globalnu sliku,ali na ravni lične tragedije,izbora,greške,pa taman za temu "Vaša porodica u WW II ".Problem je što mnogi kroz opis porodničnog puta kroz kalvariju 41-45g izvlače kojekakve zaključke, i što je najgore na štetu good boysau priči.Normalno ne pravdam i činili su štošta,ali nema te lične ,ili skupa ličnih patnji koja ih može staviti u kontekst kao npr.ustaštva,četnika i sl.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#678 Re: NDH - All about

Post by Chmoljo »

Pera Trta wrote: a koji preporučujem svima, a naročito Chmolji, da ga pročitaju (ima ga na svim sajmovima knjiga, za 5 KM). Jako je zanimljiv i poučan, i vrlo obiman (ravnih 600 strana).
...jer bih mogo ujesti za jezik zbog nečeg prethodno napisanog?
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#679 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

Chmoljo wrote:
Pera Trta wrote: a koji preporučujem svima, a naročito Chmolji, da ga pročitaju (ima ga na svim sajmovima knjiga, za 5 KM). Jako je zanimljiv i poučan, i vrlo obiman (ravnih 600 strana).
...jer bih mogo ujesti za jezik zbog nečeg prethodno napisanog?
Stavio bi stvari u određenu perspektivu...ja bar jesam. Mnogo se bolje sagledavaju kada se gledaju iz opšte atmosfere vremena i prostora...vidi se kako je to bilo u početku, kako su se ustaničke mase ponašale, šta su im bili primarni motivi, a šta su malobrojni komunisti pokušavali da tu masu urede i kanališu itd,itd...Književno djelo ima tu snagu da čovjeka prenese u vrijeme i prostor, a to propagandistički i jednostrano pisani istoriografski tekstovi nemaju.
Chmoljo

#680 Re: NDH - All about

Post by Chmoljo »

ne znam zašto po defaultu misliš da idealiziram SVE što je radila KPJ tada i partizani.

sem toga, pasivnost, inertnost i nezainteresovanost (koju spominjah) je i tada dolazila na naplatu, a iz nekih ranijih perioda. tu "duga, mračna noć" nije imala svoje prste.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#681 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

Chmoljo wrote:ne znam zašto po defaultu misliš da idealiziram SVE što je radila KPJ tada i partizani.

sem toga, pasivnost, inertnost i nezainteresovanost (koju spominjah) je i tada dolazila na naplatu, a iz nekih ranijih perioda. tu "duga, mračna noć" nije imala svoje prste.
Ne mislim, nisam ni rekao da mislim. Evo, ja ne idealiziram, pa sam neke stvari našao koje su me iznenadile...kao prvo to da nije bilo nimalo lako biti Musliman u redovima ustanika tih prvih mjeseci. A ljudi ko ljudi, Bosna je bila zaostala zemlja u zaostaloj Jugoslaviji, gdje su se tada nacionalne relacije gledale i dalje kroz prizmu "Turaka i Srba" (stariji ljudi su i pamtili tursku vlast) i tako su i gledali na stvari, bez obzira na naciju. Mnogima je njihovo selo i okolina bio jedini svijet, a pojmovi fašizma, komunizma, svjetskog rata, bili su daleki, mutni i nejasni.
Knjiga je odlična, jaka, nisam još našao djelo o NOB-i koje tako plastično i bez idealiziranja prikazuje nacionalne odnose u Bosni, i koliko su i jedni i drugi bili spremni da se kolju do smrti, a ono malo komunista često su bili bespomoćni da masu urazume.
Chmoljo

#682 Re: NDH - All about

Post by Chmoljo »

Pera Trta wrote: Ne mislim, nisam ni rekao da mislim. Evo, ja ne idealiziram, pa sam neke stvari našao koje su me iznenadile...kao prvo to da nije bilo nimalo lako biti Musliman u redovima ustanika tih prvih mjeseci. A ljudi ko ljudi, Bosna je bila zaostala zemlja u zaostaloj Jugoslaviji, gdje su se tada nacionalne relacije gledale i dalje kroz prizmu "Turaka i Srba" (stariji ljudi su i pamtili tursku vlast) i tako su i gledali na stvari, bez obzira na naciju. Mnogima je njihovo selo i okolina bio jedini svijet, a pojmovi fašizma, komunizma, svjetskog rata, bili su daleki, mutni i nejasni.
Knjiga je odlična, jaka, nisam još našao djelo o NOB-i koje tako plastično i bez idealiziranja prikazuje nacionalne odnose u Bosni, i koliko su i jedni i drugi bili spremni da se kolju do smrti, a ono malo komunista često su bili bespomoćni da masu urazume.
pa naravno. i meni je to itekako na pameti kada pričamo o tim stvarima. danas je mase teško urazumiti, kada znanje nikad pristupačnije nije bilo... pa opet... da se ponovim: diploma ne čini pametnog insana...

no, kad kritikujem "narod", teško da mogu očekivati da čobani, seljaci, koji žive od danas do sutra mijenjaju svijet i dižu revolucije, i izgrađuju države. moja kritika je uvijek išla u pravcu onih promoćurnijih i pametnijih.

onih što spominju Pešte u Taletovoj kafani. seronje koji cijeli život žive na tuđi račun, a lijeni za sve ostalo.

onom seljaku, uglavnom nepismenom, mogla se zamjeriti jedino tvrdoglavost da shvati da može bolje, ali i da zaslužuje bolje. našeg je naroda strah da bude bolje. ja mislim da je to i danas tako, i da sve ove zajebancije koje se dešavaju u oblasti koja se trivijalno zove 'politika' najviše posljedica tog straha - inertnosti, i straha da se išta promjeni.

al eto... sad skontah da smo u off težak otišli, pa bi od mene bilo nekorektno dalje... :)
Pera Trta

#683 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

Na žalost, naše "elite" su uvijek strahovale od promjena i borili se protiv njih, uljuljkani u svom "rahatluku". Kako za turskog vakta, kada su se žestoko opirali svim reformama, tako i prije 60 godina, a vjerovatno tako i danas.
madner

#684 Re: NDH - All about

Post by madner »

Pera Trta wrote:Na žalost, naše "elite" su uvijek strahovale od promjena i borili se protiv njih, uljuljkani u svom "rahatluku". Kako za turskog vakta, kada su se žestoko opirali svim reformama, tako i prije 60 godina, a vjerovatno tako i danas.
BiH je bila zadnja feudalna drzava Evrope, prije toga se buna dizala kada je Porta pokusala da se modernizuje kako je Evropske sile ne bi pregazile itd...
zonbirile

#685 Re: NDH - All about

Post by zonbirile »

madner wrote:
Pera Trta wrote:Na žalost, naše "elite" su uvijek strahovale od promjena i borili se protiv njih, uljuljkani u svom "rahatluku". Kako za turskog vakta, kada su se žestoko opirali svim reformama, tako i prije 60 godina, a vjerovatno tako i danas.
BiH je bila zadnja feudalna drzava Evrope, prije toga se buna dizala kada je Porta pokusala da se modernizuje kako je Evropske sile ne bi pregazile itd...
---------------------------------
zar nije Makedonija?
Univerzim-BL

#686 Re: NDH - All about

Post by Univerzim-BL »

Ja mislim da poslije masovnog pokolja Muslimanskog Stanovnistva od strane cetnika u istocnoj Bosni doslo do masovnog prijavljivanja u Ustaskim jedinicama jer drugog izlaza i nije bilo,ako se jos uzme u obzir da je istocna Bosna ociscena od Muslimanskog stanovsnistva/zivlja bez ispaljenog metka (sto i dokumentavno se moze dokazati) onda i nije cudo sto se Muslimanski zivalj tako masovno prikljucivao u Ustaskim redovima.

Naravno neopravdavajuci nicija zlodejla bilo pojedinca ili zajednice ali mislim da je Muslimanski narod uvijek bio na raskrscu izmedju Zla i jos veceg Zla pa je uvijek pokusavao izabrati ono manje zlo.

Inace Bosna je geografski jedna velika raskrsnica svih ratova i koju svi pokusavaju da je Prisvajaju a na toj raskrsnici Muslimanski narod najvecu cijenu placa i to se ponavlja svakih 50 godina.
Nele9

#687 Re: NDH - All about

Post by Nele9 »

zonbirile wrote:
Nele9 wrote:
Chmoljo wrote:neće, jer je to činjenica.

da bi nešto dobio, to moraš i zaslužiti. često mi padne na pamet Berko Zečević, profil čovjeka koji izgrađuju bolje sutra i ne razmišljaju u se na se i podase, i koji dakako, imaju, daprostiš muda do poda. elem, kaže: ne treba dozvoliti da žrtva onih koji su poginuli bude uzaludna...

a to je prečesto bila.

volio ko, ne volio komuniste i partizane, oni su bili good guys tada. ako je mogo Nurija Pozderac, sigurno ih je moglo mnogo više. da ih je bilo mnogo više, ne bi Čišićev glas bio jedini koji drčno, i sa punim pravom sugeriše Đilasu: alo levatu, a šta je sa nama?

kako tadašnji postupci određuju sudbinu generacija iza, ovdje je tako jasno vidljivo. da je bilo još ljudi uz Husagu, zar bi se doveli u situaciju da devedesetih budemo pogubljene ovce, sa još pogubljenijim čobanima? ja mislim da ne... ali to je sve već druga tema...

ali glede NDH (i uopće tog rata), i ovoga što se danas zove Bošnjacima vrijedi parola - "nemoj mene, eto ti radi šta hoćeš. samo me se prođi..." sve je to došlo na naplatu.

Slažem se. Apsolutno razumijem običnog Bošnjaka seljaka ili zanatliju. On je reagovao po inerciji. Ono što mene čudi je totalna razdvojenost bošnjačke elite i manjak minimuma dalekovidnosti i moći da se prepozna šta nadolazi i kako se za to treba pripremiti.

Historiju, zaista treba dobro prečešljati. Ljudi moraju shvatiti i ne ponavljati iste greške. Uloge ljudi koji nisu bili u partizanima ali su učinili dobro za bošnjački narod takodje trebaju biti prepoznate. Naravno i njihove greške. Uloga Muhameda Hadžiefendića treba biti objektvino izanalizirana i on bi morao u našoj historiji zauzeti mjesto koje mu pripada. Barbarizam i silovanje historije tipa istočnih i zapadnih susjeda nam, putem izjednačavanja partizana i četnika ili ustaša je tako prizemno da o tome ni ne treba govoriti.

Na temi ˝Vaša porodica u WWII˝ sam malo i spomenuo učešće moje porodice čiji su članovi bili na različitim stranama. Porazno, mada se ja ponosim učešćem i jednih i drugih. Nikada nismo bile kuje jajare koje sjede skrštenih ruku. ;-)
---------------------------
mislim da se nema šta češljati na nivou opšteprihvaćene istine.Zna se pobjednik i pobjednička strana.Pojedinačne sudbine i istine ne mogu biti uticajne na globalnu sliku,ali na ravni lične tragedije,izbora,greške,pa taman za temu "Vaša porodica u WW II ".Problem je što mnogi kroz opis porodničnog puta kroz kalvariju 41-45g izvlače kojekakve zaključke, i što je najgore na štetu good boysau priči.Normalno ne pravdam i činili su štošta,ali nema te lične ,ili skupa ličnih patnji koja ih može staviti u kontekst kao npr.ustaštva,četnika i sl.

Volim priču o činjenicama. Cijenim da su good guys i bad guys prepoznati u bošnjačkom i patriotskom krugu.
Ono što treba da se prepozna i to ne na forumu već u ozbiljnim knjigama, a čega na žalost nema, je uloga ljudi poput Muhameda Hadžiefendića. Da, on je bio nekakav domobranski časnik u NDH (gubitnička strana, a marionetska država) ali činjenice takodje govore da je naoružao Bošnjake SI Bosne sa područja podozrenskih i majevičkih naselja i da je to jedini način na koji se ovaj narod odbranio od četnika i nije prošao kao braća im i sestre iz Podrinja.

Ovo nije priča tipa: ˝Da nam ne bi NDH, eto ne znamo šta bismo...˝
Čak i ako je riječ o malim ljudima u velikim dogadjajima, čak i ako je riječ o izolovanim slučajevima (a cijenim da je malo više takvih) Bošnjaci su dužni naći mjesto koje ovim ljudima pripada u vlastitoj historiji.
A, možda ne bi bilo loše razmisliti i ovako...Da li bismo prihvatili oružje od Izraela da ga je ponudio ´92-e? Ja bih.
nellington

#688 Re: NDH - All about

Post by nellington »

Image
veze nemaš

#689 Re: NDH - All about

Post by veze nemaš »

koji kreteni, Vladimir Velebit im revizionista povijesti? Partizanske knjige im revizionisti povijesti?

Jeben vas i fašiste smradovi komunistički.
Chmoljo

#690 Re: NDH - All about

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» veze nemaš
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#691 Re: NDH - All about

Post by KatarinaKosaca »

Nisam znala da je NDH imala ambasadu u Beogradu.
Čitalac

#692 Re: NDH - All about

Post by Čitalac »

Imala je konzulat koji je radio od aprila 1941. pa do oktobra 1944. godine.
Sedište konzulata se na kraju rata nalazilo u Dobračinoj ulici (iza Narodnog pozorišta), u broju 22.
Koliko znam, pre nekoliko godina je objavljena knjiga "NDH u Beogradu", autora Aleksandra Vojinovića, ali tu knjigu nisam uspeo da pronađem ovde.
Nele9

#693 Re: NDH - All about

Post by Nele9 »

Čitalac wrote:Imala je konzulat koji je radio od aprila 1941. pa do oktobra 1944. godine.
Sedište konzulata se na kraju rata nalazilo u Dobračinoj ulici (iza Narodnog pozorišta), u broju 22.
Koliko znam, pre nekoliko godina je objavljena knjiga "NDH u Beogradu", autora Aleksandra Vojinovića, ali tu knjigu nisam uspeo da pronađem ovde.
Pa to praktično znači od okupacije do oslobodjenja?
Čitalac

#694 Re: NDH - All about

Post by Čitalac »

Da, s tim što se od aprila do avgusta 1941. to zvanično zvalo "Hrvatski klub - ured za putovnice". Izvesni Josip Lončarević je u isto vreme obavljao dužnost oficira za vezu sa vojnim zapovednikom Srbije i civilnog predstavnika NDH u Beogradu, a pored njega u konzulatu su bila još dva oficira i jedan podoficir, kao i jedno civilno lice - sekretar.
Kad je kancelarija i zvanično postala konzulat, stigao je vicekonzul Tihomir Vincetić sa još tri činovnika.
zonbirile

#695 Re: NDH - All about

Post by zonbirile »

@nele9
pa normalno,jer no život time ni istorija nije crno-bijela,nego neprovidno siva.Pojedinačni primjeri su samo slika stanja i konfuzije ratnog vihora,greška je što pojedinci na osnovu toga izvlače globalne zaključke i stvaraju pogrešne slike.
jon_jovi

#696 Re: NDH - All about

Post by jon_jovi »

Zalazak stoljeća.
Dokumentarni film Lordana Zafranovića. Sadrzi mnogo dokumentarnog materijala iz NDH i do sada nikada objavljene snimke sa suđenja Andriji Artukoviću.

sinuhe

#697 Re: NDH - All about

Post by sinuhe »

Nekima je mozda cudan taj konzulat NDH u Beogradu, ali Srbija je okupirana zemlja ciji je status znatno drugaciji od statusa NDH.
NDH je samo formalno bila do Zemuna jer je Srem bio pod vlascu Folksdojcera.
Ekonomski_Napredak

#698 Jasenovac - manipulacije sa nevinim zrtvama

Post by Ekonomski_Napredak »

Srpska akademija nauka i umjetnosti i njeni 'akademici' desetljecima su nas tusili pricama kako je u Jasenovcu ubijeno preko 700,000 Srba. Medjutim, taj broj je vec odavno diskreditovan, ali u RS skolama djeca jos uvijek koriste ovu brojku i slave nacisticko-fasisticke cetnicke kolaboratore kao "anti-fasiste" . Prema podacima Muzeja Holokausta u Washington-u, broj Srba koji su stradali u Jasenovcu krece se izmedju 45,000 i 52,000, a medju zrtvama je bilo i oko 5,000 Bosnjaka. Muzej Holokausta explicitno navodi da su Cetnici suradjivali sa fasistima i nacistima.

Tusili su nas i pricama kako smo mi bili nacisti i fasisti i ustase, medjutim cinjenica je da su Srbi u velikom procentu saradjivali sa okupatorom (nacistima i fasistima -- vidi Nacisticka Srbija i njena uloga u Holokaustu).

Bošnjak Šerif Biser, preživjeli zatočenik Jasenovačkog logora je nedavno osudio srpsku propaganda o Jasenovcu. U intervjuu za Oslobodjenje, on je rekao:
“Nedopustive su političke igre mrtvima. I ove godine, prilikom obilježavanja Gradine, organizatori nisu ni jednom spomenuli pored ubijenih Srba, Jevreja, Roma, i ubijene Bošnjake. A Nihad Halilbegović je napisao knjigu o ubijenim Bošnjacima-muslimanima u Jasenovcu, u kojoj navodi sva njihova imena”, govori Biser, napominjući da je Jasenovac sravnila JNA."

“Pokušavamo doći do svega što je napisano o njemu, a cilj je isti kao i kada su u pitanju drugi logori, i druge slične teme, širiti istinu o fašizmu i antifašizmu”, objašnjava Biser svjestan brojnih kontroverzi vezanih upravo za jasenovački logor, od kojih se najveća svakako odnosi na broj žrtava. “Taj broj se kreće od oko 35.000, koliko je procijenio historičar (ovdje više političar) Franjo Tuđman, do 700.000, kako navode srpski izvori, a ja mislim da nije ni jedno od toga dvoga tačno”, kaže Biser, s kojim su, u Jasenovcu bili i Remzija Omanović, Junuz Kamenica, Ismet Šehić, Muhamed Džudža… Potonjem, predratnom apotekaru sa sarajevskog Džidžikovca, gdje je držao svoju apoteku, članovi UABNOR-a, vjerovatno, jednog od najagilnijih antifašističkih centara u zemlji, podigli su spomen-ploču. I ne samo njemu. No, dok oni grade, drugi ruše, kradu. Eto, nestade i biste Franje Kluza pred istoimenom školom na Koševskom Brdu. Ko je odnese, berači željeza ili berači ideologije?

“Pored spomenika na Vracama samo je još jedan spomenik u našem gradu vezan za taj period – kamena kocka s imenima obješenih uoči samoga oslobođenja Sarajeva. A znate i sami kako danas izgledaju Vraca, gdje su sahranjeni posmrtni ostaci 8.500 antifašista, među njima i 7.000 Jevreja. Ne razumijem opću indiferentnost spram tog spomenika, kakvog, tvrdim, nema u cijeloj Evropi”, kaže Šerif Biser, naglašavajući da u raritetnim zbornicima njihove biblioteke postoje spiskovi ubijenih Jevreja koje ne posjeduje ni Jevrejska zajednica.
Jevrejka Eli Tauber je nedavno objavila tekst u kojem upozorava da su Bosnjaci spasavali Jevreje iz koncentracionih logora. Text je na engleskom jeziku: http://bosniakandjewishfriendship.wordp ... cued-jews/
nosara

#699 Re: Jasenovac - manipulacije sa nevinim zrtvama

Post by nosara »

Intelektualni nazadak...
zović

#700 Re: Jasenovac - manipulacije sa nevinim zrtvama

Post by zović »

Jasenovac vapi za objektivni istraživanjem svih žrtava,dakle i onih učinjenih od strane partizana poslje 1945g.

http://www.pobijeni.info/naslovnica/clanak/144

http://shp.bizhat.com/T.jasenovac.html
Post Reply