Hadisi: Najveca novotarija u islamu
- arte.fakt
#676 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
ako vec nije bilo ... evo dio odgovora ...
- arte.fakt
#677 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
http://www.youtube.com/watch#!v=3nr7BGz ... re=related
evo ti dokaz . i nemoj da te vishe cujem da je hadis novotarija ... ni jedne

evo ti dokaz . i nemoj da te vishe cujem da je hadis novotarija ... ni jedne
- SenQ
#678 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
bogoljub wrote:
ovi prvo uredu!theTruePath wrote:jel ja treba da živim u ubjeđenju da ću vječno goriti samo zbog toga što se redovno brijem (pa i ispod pazuha), držim djevojku za ruku i ne nosim kratke nogavice i sandale u mjesecu januaru da mi ne bi nogavice u pijesak po baščaršiji upadale?
Nauci par stvari o islamu
1.Islam ti naredjuje da se brijes ispod pazahu i oko stidnih mjesta(radi higijene)
2.Brada je sunnet(dobrovoljno),ako je ne nosis ne grijesis
3.Drzati curu za ruku je haram ali se za to ne ide u dzehenem
Ovo drugo( Brada sunnet) dakle sve što je Poslanik radio, preporučio da se radi ili šutnjom odobrio, ako ja ne budem radio nisam griješan!_? čudno
a ovo treće ako uradim neki haram za to ne idem u Džehennem![]()
![]()
čudna neka vjera!!!
Gdje si ti svega ti položio kurs za propagatora vjere!_?
Ovo sto ti je rekao da ako uradis neki haram da ne ides u dzehenem je u pravu jer Allah ce oprostiti sve osm sirka.
A i Muhammed s.a.v.s. je rekao da svak uzme iz njegovoga suneta onoliko koliko moze podnjeti. Pa sad ti skontaj koliko mozes toga prihvatiti iz zivota Poslanika s.a.v.s. Koliko prihvatis tolika i nagrada. Dzenet ima stotine stepena pa ti skontaj koliko hoces od onga svijeta a koliko hoces od ovoga
- bogoljub
#679 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
A šta je to širk?
Prema jezičkoj definicije to je svjesno prekrivanje nečega čega si svjestan!
Dakle, Ako je čovjek svjestan da mu je odredjeno djelo Bog učinio zabranjenim, pa ponovo on to djelo i dalje radi, takav insan je upao u širk. Dakle Širk nije samo bukvalno iskazivanje obožavanja nečega drugog mimo Allaha, Kao što su zaostali beduini obožavali kipove. Danas češ malo koga naći da je sebi isklesao nekog boga i da ga obožava.Te da tako čini širk.
Zar kada čovjek čuje da mu je Bog nešto naredio ili zabranio a onda po svome radi, zar to nije širk? Itekako! Daje prednost sebi na volju i svojim prohtjevima u odnosu na Boga.
U Quranu stoji .... Zar nisi vidio onoga koji je strast svoju za Boga uzeo!?........
Zapitajmo se svi koliko na dan puta mi upadnemo u širk!?
Još samoo kad bi mi neko objasnio kako se za haram djela ne ide u Džehennem!,
Pa gdje se ide, Možda u Džennet!?
Ljudi opustite se u Uživaj te u haram......dopuštenim.......djelima
Allah će oprostiti, za to se ne ide u Džehennem.
Da bi otišo tamo treba da isklešeš sebi jednog boga i da mu se klanjaš svaki dan!!!!
Prema jezičkoj definicije to je svjesno prekrivanje nečega čega si svjestan!
Dakle, Ako je čovjek svjestan da mu je odredjeno djelo Bog učinio zabranjenim, pa ponovo on to djelo i dalje radi, takav insan je upao u širk. Dakle Širk nije samo bukvalno iskazivanje obožavanja nečega drugog mimo Allaha, Kao što su zaostali beduini obožavali kipove. Danas češ malo koga naći da je sebi isklesao nekog boga i da ga obožava.Te da tako čini širk.
Zar kada čovjek čuje da mu je Bog nešto naredio ili zabranio a onda po svome radi, zar to nije širk? Itekako! Daje prednost sebi na volju i svojim prohtjevima u odnosu na Boga.
U Quranu stoji .... Zar nisi vidio onoga koji je strast svoju za Boga uzeo!?........
Zapitajmo se svi koliko na dan puta mi upadnemo u širk!?
Još samoo kad bi mi neko objasnio kako se za haram djela ne ide u Džehennem!,
Pa gdje se ide, Možda u Džennet!?
Ljudi opustite se u Uživaj te u haram......dopuštenim.......djelima
Allah će oprostiti, za to se ne ide u Džehennem.
Da bi otišo tamo treba da isklešeš sebi jednog boga i da mu se klanjaš svaki dan!!!!
-
meri...
#680 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
za harame se ide u džehenem.zbog toga i postoji nešto što se zove tewba - pokajanje!Nakon proučene tewbe Allah,jer je ER-Rahman, Er-Rahim, oprašta ali tada se mora prestati raditi sve što je Kur'anom zabranjeno.Hajde mi molim vas navedite gdje to piše da se zbog harama ne ide u džehenem.po svemu ovome ispada da ja komotno mogu raditi sve što mi je zabranjeno i zato ću biti nagrađena Đennetom????dajte ljudi pročitajte malo, nemojte ostavljati ovakve koentare.
- SenQ
#681 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
@bogoljub: I kontam te i ne. Ali ko je to toliko savladao svoje strasti da moze reci da on ne cini sirka, ovako kako si ga ti naveo, ni na koji nacin. Jer i ti ako si cuo da je neka stvar mekruh ili haram, odakle tebi sigurnost da kazes da neces tu odredjenu stvar nikada prekrsiti. Nemas je kao i niko od nas.
I sad kad ucinimo manji prestup to ne znaci da smo ucinili sirk.Jer svako cini manje prestupe onda odosmo svi u dzehenem po tvom navodu.
I sad ti meni reci kao sto neko ovdje rece. Ako drzi djevojku za ruku, a sa druge strane klanja svaki vakat on ode u dzehenem ? Objasni.
Ljudi trebaju poredati prioritete iz Kur'ana i suneta pa tek onda da govore sta treba a sta ne treba.. na hajr
I sad kad ucinimo manji prestup to ne znaci da smo ucinili sirk.Jer svako cini manje prestupe onda odosmo svi u dzehenem po tvom navodu.
I sad ti meni reci kao sto neko ovdje rece. Ako drzi djevojku za ruku, a sa druge strane klanja svaki vakat on ode u dzehenem ? Objasni.
Ljudi trebaju poredati prioritete iz Kur'ana i suneta pa tek onda da govore sta treba a sta ne treba.. na hajr
Last edited by SenQ on 30/04/2010 00:20, edited 1 time in total.
-
meri...
#682 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
kako rekoh, postoji tewba pokajanje.Rečeno je 'i prilagođavajte se vremenu u kojem živite'.Po meni je zapravo glupo i raspravljati o svemu ovome..polazim od sebe - smatram da nisam dovoljno kompetentna, a rođena sam u islamu i živim u islamu,ostavljati komentare o vjeri jer ovo mogu vidjeti i upućeni i totalno neupućeni pa da svi pojedinačno izvlačimo iz konteksta. Ja samo ne želim da mi neko piše da zbog harama ne idem u Džehennem, a moja je volja da biram šta da radim na dunjaluku i kakva da preselim na Ahiret..
- Bosna i Hercegovina
#683 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Dovođenje Sunneta i hadisa u pitanje , jedna od najvećih zabluda za muslimane:
Samo da se napomene u vezi ove antiislamske teme, da ovo nije prvi pokušaj i da su knjige i knjige od mnogih "orijentalista" i sličnih "stručnjaka" napisane, u kojima se na afirmirajući način piše o Kur`anu, ali se u "sumnju" dovodi hadis , odnosno Sunnet općenito. Naravno , da cijela priča ne bi bila onako "s prve" prokužena, koriste se ajeti iz Kur`ana da bi se "dokazalo" da je hadis "nepotreban“. Znači ništa novo. Misija posljednjeg Poslanika islama Muhammeda a.s. se svodi prije svega, tj. u najkraćem bi se mogla definirati, kao tumačenje propisa Kur`ana-Časnog i potpuno je jasna gradacija između Kur`ana i Sunneta. Tumačenje propisa nema veču zakonodavnu snagu od donositelja propisa i Sunnet ne izlazi iz tih okvira. Sunnet nema snagu Kur`ana, ali je prvi i najvažniji tumač Objave. Hadis , ta živa riječ Vjerovjesnika s.a.w.s., je najvažniji dio Sunneta. Hadis je danas vrlo jasno definisana naučna disciplina i postoji sasvim dovoljan broj hadisa koji se smatraju sasvim pouzdanim u islamskoj pravnoj nauci. Hadiske zbirke koje su sakupljene i pomno pručavane vijekovima su prije svega: Sahihul-Buhari, Sahih Muslim a tu su i Ebu Davudova zbirka hadisa, zbirka Imami Tirmizija i sl. Ove najpoznatije hadiske zbirke su poznate pod imenom El-Kutubis-sitte (Šest knjiga). Dovoditi u pitanje hadise ili Sunnet općenito je za muslimane potpuno neprihvatljivo. Bez Sunneta mnogo toga što je propisano Kur`anom se ne bi moglo izvršavati. Primjeri su sljedeći : namaz, hadž, zekat, nasljedno pravo, bračni odnosi i čitav niz drugih pitanja u islamu !!!
P.S.
@Mutazilah .
Pored niza proizvoljnosti, pogrešnog tumačenja ajeta, za koje nema uopšte svrhe trošiti vrijeme , tj, na ovakvu kvazinauku , dovoljno je samo , ilustracija radi , napisati da se uvodničar teme služi i lažima : "Ima ljudi koji kupuju/prihvataju hadise za razonodu, da bi, ne znaju?i koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih ?eka sramna kazna. Kad se nekom od njih ajeti Naši kazuju, on oholo glavu okre?e, kao da ih nije ni ?uo, kao da je gluh - zato mu navijesti patnju nesnosnu. (31:6-7)"
Tačan prijevod glasi :
Sura Lukman , 6 i 7 ajet:
6. Ima ljudi koji kupuju priče za razonodu, da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.
7. Kad se nekom od njih ajeti Naši kazuju, on oholo glavu okreće, kao da ih nije ni čuo, kao da je gluh – zato mu navijesti patnju nesnosnu.
Dotični ajeti nemaju veze za hadisima, nigdje se ne spominju hadisi, zato i savjet da prije iznošenja neistina treba provjeriti šta se piše, ili ako se već pišu neistine ići na antiislamske forume , pa tamo "lupetati" do mile volje !
Samo da se napomene u vezi ove antiislamske teme, da ovo nije prvi pokušaj i da su knjige i knjige od mnogih "orijentalista" i sličnih "stručnjaka" napisane, u kojima se na afirmirajući način piše o Kur`anu, ali se u "sumnju" dovodi hadis , odnosno Sunnet općenito. Naravno , da cijela priča ne bi bila onako "s prve" prokužena, koriste se ajeti iz Kur`ana da bi se "dokazalo" da je hadis "nepotreban“. Znači ništa novo. Misija posljednjeg Poslanika islama Muhammeda a.s. se svodi prije svega, tj. u najkraćem bi se mogla definirati, kao tumačenje propisa Kur`ana-Časnog i potpuno je jasna gradacija između Kur`ana i Sunneta. Tumačenje propisa nema veču zakonodavnu snagu od donositelja propisa i Sunnet ne izlazi iz tih okvira. Sunnet nema snagu Kur`ana, ali je prvi i najvažniji tumač Objave. Hadis , ta živa riječ Vjerovjesnika s.a.w.s., je najvažniji dio Sunneta. Hadis je danas vrlo jasno definisana naučna disciplina i postoji sasvim dovoljan broj hadisa koji se smatraju sasvim pouzdanim u islamskoj pravnoj nauci. Hadiske zbirke koje su sakupljene i pomno pručavane vijekovima su prije svega: Sahihul-Buhari, Sahih Muslim a tu su i Ebu Davudova zbirka hadisa, zbirka Imami Tirmizija i sl. Ove najpoznatije hadiske zbirke su poznate pod imenom El-Kutubis-sitte (Šest knjiga). Dovoditi u pitanje hadise ili Sunnet općenito je za muslimane potpuno neprihvatljivo. Bez Sunneta mnogo toga što je propisano Kur`anom se ne bi moglo izvršavati. Primjeri su sljedeći : namaz, hadž, zekat, nasljedno pravo, bračni odnosi i čitav niz drugih pitanja u islamu !!!
P.S.
@Mutazilah .
Pored niza proizvoljnosti, pogrešnog tumačenja ajeta, za koje nema uopšte svrhe trošiti vrijeme , tj, na ovakvu kvazinauku , dovoljno je samo , ilustracija radi , napisati da se uvodničar teme služi i lažima : "Ima ljudi koji kupuju/prihvataju hadise za razonodu, da bi, ne znaju?i koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih ?eka sramna kazna. Kad se nekom od njih ajeti Naši kazuju, on oholo glavu okre?e, kao da ih nije ni ?uo, kao da je gluh - zato mu navijesti patnju nesnosnu. (31:6-7)"
Tačan prijevod glasi :
Sura Lukman , 6 i 7 ajet:
6. Ima ljudi koji kupuju priče za razonodu, da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.
7. Kad se nekom od njih ajeti Naši kazuju, on oholo glavu okreće, kao da ih nije ni čuo, kao da je gluh – zato mu navijesti patnju nesnosnu.
Dotični ajeti nemaju veze za hadisima, nigdje se ne spominju hadisi, zato i savjet da prije iznošenja neistina treba provjeriti šta se piše, ili ako se već pišu neistine ići na antiislamske forume , pa tamo "lupetati" do mile volje !
- SenQ
#684 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Ne mogu da vjerujem da je ispisano 28 stranica na temu da li je hadis novotarija ili ne ?
Allahu ponizno te molim da nas sacuvas corava posla i isprazne filozofije i velikoga gubitka vremena i to gubitka vremena u napadanju druge brace muslimana, e za ne povjerovat
P.S.: Ako neko ima vremena da gubi vrijeme na ovolike nebuloze neka dodje slobodno kod mene ovih dana, ima par basči prekopat i posaditi, a i nacu mu jos mngo drugih poslova za pohizmetiti
- Irish
#685 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Evo ja cu haman izgubiti sada malo vremena na raspravu o hadisima
Prisustvovah maloprije (uzivo) na jednoj takvoj raspravi, te mi dosta toga ostade nereceno..naidjoh na mnoooge kontradiktornosti u samim ljudima..
Nesto sam se zapitala pa bih eto kratke neke stavove i uvjerenja, tek da mogu da sumiram i uoblicim rijec "vjernik" (posto sam se od te price zaista upitala sta cini istog:-)
jedna strana tvrdi da nema istinskog vjernika bez prihvatanja pouzdanih hadisa 100% ( stav je dakle da nema onog.. tipa, ovaj mi je regularan, ovaj drugi tu i tamo), dok druga smatra da je vjernik onaj koji se cvrsto drzi Knjige a nije toliko ubjedjen u ispravnost svakog sahih hadisa ali ih apsolutno ne pobija i ne negira )..Dakle, ne radi se ovdje o tome jeli hadis novotarija ili nije,..jel gresnik onaj ko ih prihvata ili negira (Mutezilini stavovi
)itd., nije mi dakle cilj da podrzim ni doticnog ni ove druge...
Moje se pitanje vise odnosi na neke licne stavove i ubjedjenja (bez iznosenja hadisa
)
Dakle,..kratko pitanjce za one koji nepobitno vjeruju u sahih hadise:
Vjerujete li u apsolutnu, stopostotnu ispravnost SVAKOG SAHIH hadisa???
i ako da, kako pravdate neslijedjenje pojedinih (jer nema onog koji se pridrzava ama bas svakog, daleko od toga)
(ps. ponavljam..nije mi namjera da otvaram stare rane o hadisima, ovo je pitanje sasvim drugog karaktera-tesko mi je sada i presiroko za objasniti:-)
hvala unaprijed onima koji odvoje zehru vremena da odgovore
Prisustvovah maloprije (uzivo) na jednoj takvoj raspravi, te mi dosta toga ostade nereceno..naidjoh na mnoooge kontradiktornosti u samim ljudima..
Nesto sam se zapitala pa bih eto kratke neke stavove i uvjerenja, tek da mogu da sumiram i uoblicim rijec "vjernik" (posto sam se od te price zaista upitala sta cini istog:-)
Moje se pitanje vise odnosi na neke licne stavove i ubjedjenja (bez iznosenja hadisa
i ako da, kako pravdate neslijedjenje pojedinih (jer nema onog koji se pridrzava ama bas svakog, daleko od toga)
(ps. ponavljam..nije mi namjera da otvaram stare rane o hadisima, ovo je pitanje sasvim drugog karaktera-tesko mi je sada i presiroko za objasniti:-)
- Ahmmed
#686 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Irish wrote:Evo ja cu haman izgubiti sada malo vremena na raspravu o hadisima![]()
Prisustvovah maloprije (uzivo) na jednoj takvoj raspravi, te mi dosta toga ostade nereceno..naidjoh na mnoooge kontradiktornosti u samim ljudima..![]()
Nesto sam se zapitala pa bih eto kratke neke stavove i uvjerenja, tek da mogu da sumiram i uoblicim rijec "vjernik" (posto sam se od te price zaista upitala sta cini istog:-)jedna strana tvrdi da nema istinskog vjernika bez prihvatanja pouzdanih hadisa 100% ( stav je dakle da nema onog.. tipa, ovaj mi je regularan, ovaj drugi tu i tamo), dok druga smatra da je vjernik onaj koji se cvrsto drzi Knjige a nije toliko ubjedjen u ispravnost svakog sahih hadisa ali ih apsolutno ne pobija i ne negira )..Dakle, ne radi se ovdje o tome jeli hadis novotarija ili nije,..jel gresnik onaj ko ih prihvata ili negira (Mutezilini stavovi
![]()
)itd., nije mi dakle cilj da podrzim ni doticnog ni ove druge...
Moje se pitanje vise odnosi na neke licne stavove i ubjedjenja (bez iznosenja hadisa)
i ako da, kako pravdate neslijedjenje pojedinih (jer nema onog koji se pridrzava ama bas svakog, daleko od toga)![]()
(ps. ponavljam..nije mi namjera da otvaram stare rane o hadisima, ovo je pitanje sasvim drugog karaktera-tesko mi je sada i presiroko za objasniti:-)![]()
Vjeruje se u apsolutnu, stopostotnu ispravnost svakog harfa u Kur anu
Za hadise.... nema potrebe prema njima se odnositi kao prema Knjizi Uzvišenoj....
Njih shvatamo kao priručno, dopunsko,pojašnjavajuće sredstvo, dakako, vrlo važno kad je o sahih hadisima riječ, ali im ne bi smjeli davati sakralni karakter
- arzuhal
#687 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Sjećam se jednog iftara...
Veli jedan stari hadžija:
- Ima hadis u ''Muslimu'' u kojem kaže Pejgamber, alejhi-selam, kako će onaj koji oživi neki Poslanikov sunnet imati za to nagradu šehida...
Na to će drugi (inače univerzitetski profesor):
- Nagradu šehida!? Nema šanse!
- Bolan, u Muslimovoj zbirci je taj hadis!
- Ma nema šanse da ima nagradu šehida!
- E, moj doktore...otmjeno živiš, a još otmjenije propadaš...
Veli jedan stari hadžija:
- Ima hadis u ''Muslimu'' u kojem kaže Pejgamber, alejhi-selam, kako će onaj koji oživi neki Poslanikov sunnet imati za to nagradu šehida...
Na to će drugi (inače univerzitetski profesor):
- Nagradu šehida!? Nema šanse!
- Bolan, u Muslimovoj zbirci je taj hadis!
- Ma nema šanse da ima nagradu šehida!
- E, moj doktore...otmjeno živiš, a još otmjenije propadaš...
- Irish
#688 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Hvala vam ashabi dobri , Ahmmed i arzulah
To su ti odgovori koje sam trazila
i kad neko kaze internet zloca, novotarija
a da nije dobrih ljudi na ovom forumu novotarskom
, mnoge bih ja noci kaharli legla 
To su ti odgovori koje sam trazila
i kad neko kaze internet zloca, novotarija
- Irish
#689 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
ok...znaci mogu leci koliko-toliko mirnije sto sam copnula viska tri dlacice sa obrvaAhmmed wrote: Vjeruje se u apsolutnu, stopostotnu ispravnost svakog harfa u Kur anu![]()
Za hadise.... nema potrebe prema njima se odnositi kao prema Knjizi Uzvišenoj....
Njih shvatamo kao priručno, dopunsko,pojašnjavajuće sredstvo, dakako, vrlo važno kad je o sahih hadisima riječ, ali im ne bi smjeli davati sakralni karakter
- BHF_Manijak
#690 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Hmmm....Vele da ja haram,rece Poslanik da je prokletstvo na onu koja cupa i na onu kojoj se cupkaju,eh sad,Allahu e`alemu,ima ucenijih ovdje pa neka odgvore,ali ne copaj plahoIrish wrote:ok...znaci mogu leci koliko-toliko mirnije sto sam copnula viska tri dlacice sa obrvaAhmmed wrote: Vjeruje se u apsolutnu, stopostotnu ispravnost svakog harfa u Kur anu![]()
- Ahmmed
#691 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Ma, kad se namazi obave, pa se pod abdestom pođe na počinak, ih,miline....Irish wrote:ok...znaci mogu leci koliko-toliko mirnije sto sam copnula viska tri dlacice sa obrvaAhmmed wrote: Vjeruje se u apsolutnu, stopostotnu ispravnost svakog harfa u Kur anu![]()
- Irish
#692 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
ccccBHF_Manijak wrote:Hmmm....Vele da ja haram,rece Poslanik da je prokletstvo na onu koja cupa i na onu kojoj se cupkaju,eh sad,Allahu e`alemu,ima ucenijih ovdje pa neka odgvore,ali ne copaj plahoIrish wrote:ok...znaci mogu leci koliko-toliko mirnije sto sam copnula viska tri dlacice sa obrvaAhmmed wrote: Vjeruje se u apsolutnu, stopostotnu ispravnost svakog harfa u Kur anu![]()
Njih shvatamo kao priručno, dopunsko,pojašnjavajuće sredstvo, dakako, vrlo važno kad je o sahih hadisima riječ, ali im ne bi smjeli davati sakralni karakter![]()
ma obrve su ovaj put primjer...
-
strongwoman
#693 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Mene takodjer muci jedan hadis onaj koji govori da ce u dzehenemu biti vise zena nego muskaraca i to zbog toga sto zene imaju "duzi jezik" (hajde ovo mogu nekako i shvatiti) i zato sto odredjenim danima ne mogu obavljati namaz...
Zasto bi dragi Allah zabranio zeni da obavlja namaz odredjenim danima u mjesecu, pa je onda zbog toga stavljao u dzehenem...?
Moze li mi neko reci je li ovaj hadis vjerodostojan?
Zasto bi dragi Allah zabranio zeni da obavlja namaz odredjenim danima u mjesecu, pa je onda zbog toga stavljao u dzehenem...?
- BHF_Manijak
#694 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
DA li je Ahmmede Poslanik prokleo one koje cupaju obrve i da li je taj hadis sahih?!Negdje sam to cuo,ali ne znam tacno gdje,ne sjecam se ni prenosioca hadisa...Ahmmed wrote:Ma, kad se namazi obave, pa se pod abdestom pođe na počinak, ih,miline....Irish wrote:ok...znaci mogu leci koliko-toliko mirnije sto sam copnula viska tri dlacice sa obrvaAhmmed wrote: Vjeruje se u apsolutnu, stopostotnu ispravnost svakog harfa u Kur anu![]()
Njih shvatamo kao priručno, dopunsko,pojašnjavajuće sredstvo, dakako, vrlo važno kad je o sahih hadisima riječ, ali im ne bi smjeli davati sakralni karakterI neće se,ako Bog da, zbog tih obrva, gorjeti u vatri
- Irish
#695 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
e bas u srz mog pitanja, za koje mi se ne dade nasiroko ispisivati...a ne znadoh ni kako da formulisem a da ne krene prica o hadisima opcenitoAhmmed wrote:Ma, kad se namazi obave, pa se pod abdestom pođe na počinak, ih,miline....Irish wrote:ok...znaci mogu leci koliko-toliko mirnije sto sam copnula viska tri dlacice sa obrvaAhmmed wrote: Vjeruje se u apsolutnu, stopostotnu ispravnost svakog harfa u Kur anu![]()
Njih shvatamo kao priručno, dopunsko,pojašnjavajuće sredstvo, dakako, vrlo važno kad je o sahih hadisima riječ, ali im ne bi smjeli davati sakralni karakterI neće se,ako Bog da, zbog tih obrva, gorjeti u vatri
hvala jos jednom
- Irish
#696 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Pa lejla i ja se takvih bojim...ne znam za taj..ali znam za pojedine sahihe i.....haman nam ispadose uzalud svi namazi, ramazani, dobra djela, itd, itd itd...zbog sada obrva ili "onih dana", ili "glavobolje" kad muz trazi bracno pravolejlatab wrote:Mene takodjer muci jedan hadis onaj koji govori da ce u dzehenemu biti vise zena nego muskaraca i to zbog toga sto zene imaju "duzi jezik" (hajde ovo mogu nekako i shvatiti) i zato sto odredjenim danima ne mogu obavljati namaz...
- Ahmmed
#697 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
tvoja analogija je potpuno ispravna.lejlatab wrote:Mene takodjer muci jedan hadis onaj koji govori da ce u dzehenemu biti vise zena nego muskaraca i to zbog toga sto zene imaju "duzi jezik" (hajde ovo mogu nekako i shvatiti) i zato sto odredjenim danima ne mogu obavljati namaz...
-
strongwoman
#698 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Hvala na odgovoruAhmmed wrote:tvoja analogija je potpuno ispravna.lejlatab wrote:Mene takodjer muci jedan hadis onaj koji govori da ce u dzehenemu biti vise zena nego muskaraca i to zbog toga sto zene imaju "duzi jezik" (hajde ovo mogu nekako i shvatiti) i zato sto odredjenim danima ne mogu obavljati namaz...
- Irish
#699 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
uskoro cemo otvoriti "pitanja i odgovori by Ahmmed"
a ne, stvarno salu na stranu...na neka pitanja (govorim u svoje ime
) mi nije dovoljan odgovor tipa: zato sto je tako, ili tako je po serijatu, ili dedo mi jednom ispricao...itd....itd..(dobar je to odgovor, svakako ali danasnje vrijeme iziskuje mnoga "novokompovana" pitanja
ustvari, samo bi da cujes kako neko (ko ne pise bezveze
) vidi odredjene stvari
ako nista, da uporedis sa svojim vidjenjem...
a ne, stvarno salu na stranu...na neka pitanja (govorim u svoje ime
ustvari, samo bi da cujes kako neko (ko ne pise bezveze
- BHF_Manijak
#700 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Ahmmede,ti maloprije Kolegu ganja za odgovor u vezi Turaka,pa tako i ja tebi sad velim,ostade mi duzan odgovor na pitanje postavljeno nekoliko postova iznad
Hvala unaprijed!
Hvala unaprijed!