VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Moderator: anex
- GAU8
#676 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Možda se nađe neko drugi, normalan, spreman za konstruktivnu priču.
Znači mene zanima konkretno šta je zapravo razlog protivljenja pojedinih roditelja. Je li to što neko misli da vakcine "ne djeluju" ili je problem nepovjerenje u njihovu kvalitetu.
Pa da usmjerimo diskusiju u tom smjeru.
I ja sam svjestan da konkretno mi u BiH smo taoci zdravstvenog sistema i lošeg kvaliteta lijekova. Ali kada bismo se prestali svađati oko ličnih ubjeđenja, mogli bismo ujedinjeno vršiti pritisak, da se možda eto poradi na samoj kvaliteti lijekova koje nam daju.
Znači mene zanima konkretno šta je zapravo razlog protivljenja pojedinih roditelja. Je li to što neko misli da vakcine "ne djeluju" ili je problem nepovjerenje u njihovu kvalitetu.
I ja sam svjestan da konkretno mi u BiH smo taoci zdravstvenog sistema i lošeg kvaliteta lijekova. Ali kada bismo se prestali svađati oko ličnih ubjeđenja, mogli bismo ujedinjeno vršiti pritisak, da se možda eto poradi na samoj kvaliteti lijekova koje nam daju.
- JanuaryJones
#677 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Koliko sam upratila antivax pokret, bar ovdje na forumu, smatra da vakcinama truju djecu i da vakcine uzrokuju autizam i raznorazne poremećaje.GAU8 wrote:Možda se nađe neko drugi, normalan, spreman za konstruktivnu priču.
- GAU8
#678 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Što se tiče "trovanja" mislim da je to nužno zlo koje je neizbježno, ali zavisi prvenstveno od kvaliteta same vakcine. Meni je samo žao kada vidim da se kreira teorija zavjere o namjenskom trovanju.JanuaryJones wrote:Koliko sam upratila antivax pokret, bar ovdje na forumu, smatra da vakcinama truju djecu i da vakcine uzrokuju autizam i raznorazne poremećaje.GAU8 wrote:Možda se nađe neko drugi, normalan, spreman za konstruktivnu priču.
Treba jasno dati do znanja da ljudi znaju šta žele - bolji kvalitet lijekova i ispitane lijekove. A i educirati građane ako treba.
Što se autizma tiče, ja još uvijek nisam uspio naći definitivan odgovor na to da li vakcine mogu dovesti do toga, ili ne. Nije ni potvrđeno ni opovrgnuto. To je najviše iz razloga što se zapravo ne znaju mogući uzroci autizma i što je generalno još nepotpuno shvaćena bolest. Šta je sa slučajevima nastanka autizma još prije vakcinacija, kod nevakcinisane djece, kod djece još u maternici?
A priča oko toga je stara 20 godina! Mi smo tek nedavno uskočili na taj voz. I moram priznati da je bio prisutan strah kod vakcina i u mom slučaju.
Nije mi jasno zašto nema definitivnih zaključaka na tu temu.
Last edited by GAU8 on 14/04/2016 14:34, edited 1 time in total.
-
sabanss
#679 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Vakcine djeluju, problem je nepovjerenje u kvalitetu i procedure rukovanja odnosno nepridrzavanje kalendara vakcinacije. Barem u mom slucaju.GAU8 wrote:Možda se nađe neko drugi, normalan, spreman za konstruktivnu priču.
Pritisak mozemo praviti koliko hocemo nase zdravstvo se nece promijeniti... Ja apsolutno nevidim nacin da postane odgovorno i efikasno.
-
ozdrlje_donje
#680 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
http://www.iflscience.com/health-and-me ... being-lied
Evo jedan interesantan tekst sa linkovima o tome kako bi se trebali informisati oni koji nisu skolovani u zdravstvu ili se ne bave naukom vezano za biologiju i medicinu.
Evo jedan interesantan tekst sa linkovima o tome kako bi se trebali informisati oni koji nisu skolovani u zdravstvu ili se ne bave naukom vezano za biologiju i medicinu.
-
Naslovnica
#681 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ni smo našu djecu prestali vakcinisati nakon što je jedno zaglavilo 7 dana u bolnici nakon primljene vakcine, a drugo se nakon primljene vakcine izasulo po tijelu da smo plakali zajedno s njim.
Od tada, nema vakcina.
Danas je sistematski, potpisaću papir da ne želim da mi vakcinišu dijete, pa makar me i kazneno gonili.
Farmaceutska mafija.
A na stranu što našu djecu vakcinišu vakcinama koje su bile najjeftinje na tenderu, made in India, China ili Bangladesh.
Od tada, nema vakcina.
Danas je sistematski, potpisaću papir da ne želim da mi vakcinišu dijete, pa makar me i kazneno gonili.
Farmaceutska mafija.
A na stranu što našu djecu vakcinišu vakcinama koje su bile najjeftinje na tenderu, made in India, China ili Bangladesh.
-
upsy_daisy
#682 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
ma jook, u krivu si, kakva farmaceutska mafija šta pričaš ti?oni jedva čekaju da besplatno spašavaju našu djecu, a to su sve nus pojave..na koje smo upozoreni ali Bože moj, nemaju ih sva djeca!Naslovnica wrote:Ni smo našu djecu prestali vakcinisati nakon što je jedno zaglavilo 7 dana u bolnici nakon primljene vakcine, a drugo se nakon primljene vakcine izasulo po tijelu da smo plakali zajedno s njim.
Od tada, nema vakcina.
Farmaceutska mafija.
stoga, pokaj se što prije na takvom razmišljanju, sram te i stid bilo!
-
Naslovnica
#683 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Šta oni moje dijete imaju da cijepe protiv nekih bolesti koje smo svi, manje-više, preležali u djetinjstvu, bez ikakvih posljedica?
Čuj vakcinacija na pljuskavice? Još nema nikakve garancije da ih neće dobiti, a ako bude nuspojava nakon vakcinacije niko nije odgovoran? A ako ne vakcinišeš dijete, novčana kazna, a prijeti i oduzimanje od strane socijalnih službi?
Šta je to nego mafija?
U većini evropskih zemalja vakcinacija nije obavezna, za razliku od balkanske bijede gdje farmaceutska mafija žari i pali (kako svi i vidimo), lobira za zakone koji njima idu na ruku.
Dođeš kod doktora, ni ne pogleda te kako treba, odmah antibiotik. Ili ja pijem lijekove za pritisak, doktorica mi odmah prepisala neke koji uopšte nisu odgovarali meni, ali je cijela ambulanta brandirana u bojama proizvođača, na stolu hemijske, post-it, notes, sve od tog proizvođača. Još se uzme solidan procenat po broju izdatih recepata tog proizvođača, to ovi što izdaju recepte najbolje znaju, jel tako? Pa besplatni seminari na moru, na planinama...sve preko naših leđa i preko života i sudbina naše djece.
Mafija.
Od kada smo prestali voditi djecu kod ljekara (i dobijati antibiotike na "dobar dan" i počeli primjenjivati više tradicionalne načine liječenja kao i homeopatske lijekove (made in Germany), djeca nikada nisu bila zdravija i manje bolesna, da kucnem u drvo.
Čuj vakcinacija na pljuskavice? Još nema nikakve garancije da ih neće dobiti, a ako bude nuspojava nakon vakcinacije niko nije odgovoran? A ako ne vakcinišeš dijete, novčana kazna, a prijeti i oduzimanje od strane socijalnih službi?
Šta je to nego mafija?
U većini evropskih zemalja vakcinacija nije obavezna, za razliku od balkanske bijede gdje farmaceutska mafija žari i pali (kako svi i vidimo), lobira za zakone koji njima idu na ruku.
Dođeš kod doktora, ni ne pogleda te kako treba, odmah antibiotik. Ili ja pijem lijekove za pritisak, doktorica mi odmah prepisala neke koji uopšte nisu odgovarali meni, ali je cijela ambulanta brandirana u bojama proizvođača, na stolu hemijske, post-it, notes, sve od tog proizvođača. Još se uzme solidan procenat po broju izdatih recepata tog proizvođača, to ovi što izdaju recepte najbolje znaju, jel tako? Pa besplatni seminari na moru, na planinama...sve preko naših leđa i preko života i sudbina naše djece.
Mafija.
Od kada smo prestali voditi djecu kod ljekara (i dobijati antibiotike na "dobar dan" i počeli primjenjivati više tradicionalne načine liječenja kao i homeopatske lijekove (made in Germany), djeca nikada nisu bila zdravija i manje bolesna, da kucnem u drvo.
-
upsy_daisy
#684 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Naravno, uglavnom dijelimo mišljenje, ono sam se malo šalila, sorry.Naslovnica wrote:Šta oni moje dijete imaju da cijepe protiv nekih bolesti koje smo svi, manje-više, preležali u djetinjstvu, bez ikakvih posljedica?
Šta je to nego mafija?
Mafija.
Najgori su ovi naši sveznajući roditelji koji slijepo vjeruju svakome ko nosi ikakvu titulu i vjeruju svemu što im se kaže
Valjda su nepismeni šta li pa vjeruju šta će ili su nadri-pismeni pa ne mogu sebi dozvoliti zaboga da vjeruju u neke tamo teorije zavjere
Ja sam za pravo izbora kao što je recimo u Švedskoj.
Jesu li i tamo zatucani roditelji šta mislite
-
ozdrlje_donje
#685 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Naravno, uglavnom dijelimo mišljenje, ono sam se malo šalila, sorry.
Najgori su ovi naši sveznajući roditelji koji slijepo vjeruju svakome ko nosi ikakvu titulu i vjeruju svemu što im se kaže
Valjda su nepismeni šta li pa vjeruju šta će ili su nadri-pismeni pa ne mogu sebi dozvoliti zaboga da vjeruju u neke tamo teorije zavjere
[/quote]
Nemoj me vuci za jezik pa da moram ovdje kopirati sve sta si mi pisala u priv. porukama. Reci cu toliko kako si me napala o mom "zablacenom" stavu prema pedijatrima i ljekarima opste prakse koji se petljaju u nauku bez licnih iskustava u klinickim istrazivanjima.
Nemoj me vuci za jezik pa da moram ovdje kopirati sve sta si mi pisala u priv. porukama. Reci cu toliko kako si me napala o mom "zablacenom" stavu prema pedijatrima i ljekarima opste prakse koji se petljaju u nauku bez licnih iskustava u klinickim istrazivanjima.
-
upsy_daisy
#686 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Nemoj me vuci za jezik pa da moram ovdje kopirati sve sta si mi pisala u priv. porukama. Reci cu toliko kako si me napala o mom "zablacenom" stavu prema pedijatrima i ljekarima opste prakse koji se petljaju u nauku bez licnih iskustava u klinickim istrazivanjima.ozdrlje_donje wrote:Naravno, uglavnom dijelimo mišljenje, ono sam se malo šalila, sorry.
Najgori su ovi naši sveznajući roditelji koji slijepo vjeruju svakome ko nosi ikakvu titulu i vjeruju svemu što im se kaže![]()
Valjda su nepismeni šta li pa vjeruju šta će ili su nadri-pismeni pa ne mogu sebi dozvoliti zaboga da vjeruju u neke tamo teorije zavjere![]()
Ma slobodno kopiraj, stojim iza svakog slova.
Ako nisi shvatio/la, ja se malo poigravam ironično sa vama podsvakucijenuzagovaraocimavakcine
-
ozdrlje_donje
#687 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Poigravas se? Nemoj me nasmijavati, ja iza svojih stavova imam licna iskustva publicirana u renomiranim zurnalima. A ti? "Poigravas" se budalastinama koje si pokupila sa ko zna kakvih web sajtova.
-
upsy_daisy
#688 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Koji su to žurnali, koja su to iskustva?ozdrlje_donje wrote:Poigravas se? Nemoj me nasmijavati, ja iza svojih stavova imam licna iskustva publicirana u renomiranim zurnalima. A ti? "Poigravas" se budalastinama koje si pokupila sa ko zna kakvih web sajtova.
-
ozdrlje_donje
#689 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Zurnali kao http://www.journals.elsevier.com/vaccine/. Ali vec sam prije ponesto o tome pisao tako da ne zelim da se ponavljam a pogotovu ne zelim ici u detalje sa takvima kao sto si ti koji presipaju iz supljeg u prazno. Dosta mi je bilo da vidim iz tvojih privatnih poruka s kim imam posla tako da cu zakljuciti diskusiju sada a ti mozes slobodno reci kako si se toliko poigrala samnom da sam pobjegao glavom bez obzira.
-
upsy_daisy
#690 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
ova stranica ti ne radiozdrlje_donje wrote:Zurnali kao http://www.journals.elsevier.com/vaccine/. Ali vec sam prije ponesto o tome pisao tako da ne zelim da se ponavljam a pogotovu ne zelim ici u detalje sa takvima kao sto si ti koji presipaju iz supljeg u prazno. Dosta mi je bilo da vidim iz tvojih privatnih poruka s kim imam posla tako da cu zakljuciti diskusiju sada a ti mozes slobodno reci kako si se toliko poigrala samnom da sam pobjegao glavom bez obzira.
-
ozdrlje_donje
#691 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Da, sigurno ne rade jer Elsevierove stranice su sbb kbb i nisu referentne da se iz njih dobiju ikakvi naucni podaci 
-
upsy_daisy
#692 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
ozdrlje_donje wrote:Da, sigurno ne rade jer Elsevierove stranice su sbb kbb i nisu referentne da se iz njih dobiju ikakvi naucni podaci

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#693 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
dezinformacije bi se trebale plaćati zatvorom
novčane kazne nisu dovoljne
novčane kazne nisu dovoljne
-
upsy_daisy
#694 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
i bezumlje također
- Truba
-
upsy_daisy
#696 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
ne pričamo o nuklearnoj fizici nego o tome da su posljedice vakcinacije sve učestalije sa konkretnim ljudima, konkretnom djecom, konkretnim bolestima....
i ako to NEGIRATE, onda imate problem sa percepcijom stvarnosti, morate jednostavno uzeti u obzir ljude koji POSTOJE koji su ispričali svoju priču, ne možete reći- ne, oni ne postoje a to upravo govorite
razum je nešto što se ne dobije sa diplomom, nažalost.
i ako to NEGIRATE, onda imate problem sa percepcijom stvarnosti, morate jednostavno uzeti u obzir ljude koji POSTOJE koji su ispričali svoju priču, ne možete reći- ne, oni ne postoje a to upravo govorite
razum je nešto što se ne dobije sa diplomom, nažalost.
- Truba
#697 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
postmodernizam kao što reko
potvrđeno
potvrđeno
-
Naslovnica
#698 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ma skontao sam, sve OK.upsy_daisy wrote:Naravno, uglavnom dijelimo mišljenje, ono sam se malo šalila, sorry.Naslovnica wrote:Šta oni moje dijete imaju da cijepe protiv nekih bolesti koje smo svi, manje-više, preležali u djetinjstvu, bez ikakvih posljedica?
Šta je to nego mafija?
Mafija.
Najgori su ovi naši sveznajući roditelji koji slijepo vjeruju svakome ko nosi ikakvu titulu i vjeruju svemu što im se kaže![]()
Valjda su nepismeni šta li pa vjeruju šta će ili su nadri-pismeni pa ne mogu sebi dozvoliti zaboga da vjeruju u neke tamo teorije zavjere![]()
-
upsy_daisy
#699 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
klap klap klapBlack swan wrote:postmodernizam kao što reko
potvrđeno
-
Naslovnica
#700 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
I danas na sistematskom potpišem lijepo da ne želim da mi se dijete vakciniše (tj, revakciniše).
Nikakav problem.
Ako treba platiti kaznu, ili odležati, nije nikakav problem.
Ali, šta mi reče doktorica, to me najviše zaprepastilo.
Kaže, od prvog maja nam dolaze nove vakcine, evropske, ove stare se uništavaju.
Kako, zašto, zbog čega?!?!?!
E moj ummete...
Elem, pitam ja nju, da li mogu ja da nabavim vakcine koje su potrebne u Njemačkoj, pa da vi cijepite dijete ovdje. Kaže - ne može.
OK.
Nisam jedini koji je odbio vakcinu, bilo je još nekoliko roditelja.
Mi smo iz prve ruke imali problem sa oba djeteta nakon vakcinacije (srećom, nije autizam, ali je jedno zaglavilo u bolnici), ali je bila jedna žena kojoj je dijete od poznanika nakon vakcinacije postalo autistično, nema razloga žena da laže.
Ne mora da bude da je 100% zbog vakcine, ali ne želim da rizikujem.
I mislim da oni koji nemaju svoju djecu nisu vala za ove teme, drugačije rezonuješ kada imaš svoje dijete, 100%.
Nikakav problem.
Ako treba platiti kaznu, ili odležati, nije nikakav problem.
Ali, šta mi reče doktorica, to me najviše zaprepastilo.
Kaže, od prvog maja nam dolaze nove vakcine, evropske, ove stare se uništavaju.
Kako, zašto, zbog čega?!?!?!
E moj ummete...
Elem, pitam ja nju, da li mogu ja da nabavim vakcine koje su potrebne u Njemačkoj, pa da vi cijepite dijete ovdje. Kaže - ne može.
OK.
Nisam jedini koji je odbio vakcinu, bilo je još nekoliko roditelja.
Mi smo iz prve ruke imali problem sa oba djeteta nakon vakcinacije (srećom, nije autizam, ali je jedno zaglavilo u bolnici), ali je bila jedna žena kojoj je dijete od poznanika nakon vakcinacije postalo autistično, nema razloga žena da laže.
Ne mora da bude da je 100% zbog vakcine, ali ne želim da rizikujem.
I mislim da oni koji nemaju svoju djecu nisu vala za ove teme, drugačije rezonuješ kada imaš svoje dijete, 100%.